- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Yettel topik
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
Aktív témák
-
Fawkes
őstag
securtity kérdéseim lennének.
Azureus indításánál a firestarter logjában a blokkolt kapcsolatok között érdekes dolgokat látni.
Forrás az én ip-m és az alábbi neveket látni:
-Rplay
-Gatecrasher
-Back orifice 2K
-Evilftp
Ezek és még pár hasonló.
SSDP pontosan mire való?
Nem értem miért nem megy az azureusnál a letöltés ha a megadott portok engedélyezve vannak.P2P-nél mindegyik kliens akitől töltök külön ip-vel bír így hozzájuk kell kapcsolódni, viszont ez meg kizárja a biztonságot.Jól értem? -
Fawkes
őstag
Gábor problémájához is kapcsolódik a dolog.
Lefuttattam a clamot legfrissebb adatbázissal, konzolból és talált 5 fertőzött file-t.Ezt a sudo clamscan -r /fajlok_vagy_mappak_helye utasítással uszítottam a rendszerre.Ekkor csak átszkenneli a megadott mappát vagy ha talál vmi akkor azt ''le is kezeli''?
Másik: Firestarter minden portot blokkol amit nem engedélyezek? -
Fawkes
őstag
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy main restricted
deb-src http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy main restricted
## Major bug fix updates produced after the final release of the
## distribution.
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-updates main restricted
deb-src http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-updates main restricted
## Uncomment the following two lines to add software from the 'universe'
## repository.
## N.B. software from this repository is ENTIRELY UNSUPPORTED by the Ubuntu
## team, and may not be under a free licence. Please satisfy yourself as to
## your rights to use the software. Also, please note that software in
## universe WILL NOT receive any review or updates from the Ubuntu security
## team.
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy universe
deb-src http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy universe
## Uncomment the following two lines to add software from the 'backports'
## repository.
## N.B. software from this repository may not have been tested as
## extensively as that contained in the main release, although it includes
## newer versions of some applications which may provide useful features.
## Also, please note that software in backports WILL NOT receive any review
## or updates from the Ubuntu security team.
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-backports main restricted universe multiverse
deb-src http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-backports main restricted universe multiverse
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu edgy-security main restricted
deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu edgy-security main restricted
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu edgy-security universe
deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu edgy-security universe
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy universe multiverse
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy universe multiverse -
Fawkes
őstag
[link]
Feltetted az ubuntut életedben először.Linuxot szintén.Ez tényleg nagyon jó, csak együtt jár azzal is, hogy megtanulja az ember az eszét használni, mert itt nem csak a tovább gombra kell kattintani(sok esetben).
Jó olvasgatást.
*Szeretünk segíteni, tényleg, de ha minden héten valaki megkérdezi ugyan azt, akkor könnyű kitalálni...* -
Fawkes
őstag
Csak nem benned tisztelhetjük az előadót?:- )
nekem a hálózattal egy problémám van az pedig az azureus.Ha letöltök, akkor nagyon lassú olykor teljesen lehetetlen mellette netezni.Ez egy dx vagy egy ff-es letöltésnél nem jelentkezik, persze a net belassul, de simán betölti az oldalakat.Nem tudom másnál is így van e ez azureus alatt, érdekelne, elég bosszantó.
Mai nap konklúziói: (1)Az áruházakban hozzánemértő emberek vannak általában, eladó formájában.(2)Aki Linuxon akar játszani az keresse meg a tuxgames-et és rendeljen, a populáris játékboltokban kiröhögik az embert ha linuxos játékról beszél.(persze oda is csak azért mentem be lássam mi a reakció, hát nem csalódtam).Az oldalon ami készül, lesz szó a ''Játék linuxon'' nagy kérdésről is, mostmár majdnem minden alternatívát ismerek úgy érzem, így talán egy objektív képet adhatok majd. -
Fawkes
őstag
válasz
Jester01 #4621 üzenetére
Amit mondtam azt azért mondtam, mert:
(1)Tesztekből kiderült, hogy nem gyorsabb, kizárólag serverekhez nagyobb memória megcímzése végett vezették be a 64 bitet desktopon ezt nem nagyon használható ki.(meg persze parasztvakítás)
(2)32bit sokkal jobban támogatott, nincs vele közel sem annyi gond.Úgy gondolom, neki, mint kezdőnek ez fontos, amellett meg főleg, h 64 bittel semmit nem gyorsulna a rendszere.
[Szerkesztve] -
Fawkes
őstag
válasz
REDeath #4616 üzenetére
kubuntu:igen
theme:lehet álíltani ablakkeretet átlátszóság szín stb...A themen belül választható pl ablakkeret a human theme alapján az asztal tálca meg mondjuk gentle theme alapján.
Aki akar cikekket írni az szóljon elkezdtem egy oldalt, ha lesz értelme folytatni is fogom, az egész lényege, hogy Ubuntu-hoz egy olyan wiki-t nyújtana ami átfogná a nem általános és kezdő témákat is, ami pl a topicban felmerül és lenne rá válasz akkor mehetne föl az oldalra.
1) nem kéne mindig ugyanarra a kérdésre válaszolni, a felhasználók is gyorsabban igazodnának el, nem kell válaszra várniuk stb. -
Fawkes
őstag
KVM kernel alapú virtualizációval vajon csatasorba lehet e állítani a 3D-s teljesítményt?
Azaz kernel alapú virtualizáció->windows xp->fog e futni rajta game?
[Szerkesztve] -
Fawkes
őstag
Konfigcsere lehetősége áll fent, a kérdés az lenne ha a vinyó marad csak a konfig cserélődik alatta akkor érdemes e újra tenni a rendszert, vagy nem származik ebből semmi hátrány?
-
Fawkes
őstag
válasz
ngabor2 #4573 üzenetére
hihetetlenül leromlott a hang minősége a via chip használata óta.
Több dolog is felmerült bennem:
1)OSS emulációt használ minden program, valami miatt alsa-t nem akarnak.Lehet esetleg ez az oka?
2)Ennyire gagyi a 16bites optikai kimeneten is.
Lehet majd visszateszem a creativot analogon megnézni az alatt, hogy megy a fordított driverrel. -
Fawkes
őstag
válasz
ngabor2 #4564 üzenetére
kivettem úgy sem jó, alsamixerben pedig beállítottam ne legyen elnémítva van rajta hangerő stb...
Köszönöm az eddigi segítséget próbálkozom még hátha.
szerk közbe megtaláltam a gond forrását iec 958 a neve.Kicsit szóraskozni kell a beállításokkal.digital optikai kimeneten működik.Egy élmény volt:- ).Szóval mostmár csak egy probléma áll fent.
Hogy tudom beállítani a hotkeyeket, hogy állíthassam velük a hangerőt pl?Tudom a gnome kezeli a gyorsgombokat, de mivel köze sincs a gnome-hoz a hangnak jelenleg, így a kimenetet kéne valahogy állítgatni vele.
[Szerkesztve] -
Fawkes
őstag
válasz
ngabor2 #4562 üzenetére
2800+ sempron
Itt tartok: libncurses-devvel már ment és az utils-al lehet már configolni.Azaz alsaconf, alsamirxer, alsactl store parancsok működnek már.
Ami változott:van alsaconf, nincs gnome paneles hangerőszabályzás.A creative live 24 bit kártya működik a via nem akar megszólalni.
alsaconf-ról:Nincs alsaconf alapból az ubuntu-s alsa utils-ban.Ha megnézzük a libet a drivert és az utils source és az ubuntu csomag közötti eltérést méretben akkor egyértelművé válik a dolog.Nekem az a tippem, hogy kivettek belőle ezt azt.
szóval a creative működik ahogy eddig is de a via-t nem lehet szóra bírni. -
Fawkes
őstag
nincs alsaconf, nem tudom miért.
ezért megpróbáltam lefordítani a drivert, a lib meg a driver ment de az utils fordításánál ezt dobta:
checking for initscr in -lncurses... no
checking for initscr in -lcurses... no
configure: error: this packages requires a curses library
Nem értem mit akar. -
Fawkes
őstag
khm akarom mondani linux image csomagot.
Linux kernel image for version 2.6.17 on i386->ezt a csomagot telepítettem föl előbb és elment a glx nem indult az nv driver.i386-nak kell fent lenni ha 32bites inteles megoldást akarok nem?
Linux kernel image for version 2.6.17 on x86/x86_64->ez a csomag van fönt most. -
Fawkes
őstag
WARNING: Could not open '/lib/modules/2.6.17-10-generic/kernel/sound/core/snd.ko': No such file or directory
WARNING: Could not open '/lib/modules/2.6.17-10-generic/kernel/sound/core/seq/snd-seq-device.ko': No such file or directory
WARNING: Could not open '/lib/modules/2.6.17-10-generic/kernel/sound/core/snd-rawmidi.ko': No such file or directory
WARNING: Could not open '/lib/modules/2.6.17-10-generic/kernel/sound/drivers/mpu401/snd-mpu401-uart.ko': No such file or directory
WARNING: Could not open '/lib/modules/2.6.17-10-generic/kernel/sound/core/snd-page-alloc.ko': No such file or directory
WARNING: Could not open '/lib/modules/2.6.17-10-generic/kernel/sound/core/snd-timer.ko': No such file or directory
WARNING: Could not open '/lib/modules/2.6.17-10-generic/kernel/sound/core/snd-pcm.ko': No such file or directory
WARNING: Could not open '/lib/modules/2.6.17-10-generic/kernel/sound/pci/ac97/snd-ac97-bus.ko': No such file or directory
WARNING: Could not open '/lib/modules/2.6.17-10-generic/kernel/sound/pci/ac97/snd-ac97-codec.ko': No such file or directory
FATAL: Could not open '/lib/modules/2.6.17-10-generic/kernel/sound/pci/snd-via82xx.ko': No such file or directory -
-
Fawkes
őstag
Mivel nem találtam megoldást a hibaüzenetre amit a via hangcsip használatánál dob, megpróbálotam lefordítani alsa drivert hozzá forrásból.Itt elakad a telepítő, de nem tudom miért.
make -C
/lib/modules/2.6.17-10-generic/build SUBDIRS=/usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.9rc4a modules
make[1]: Entering directory `/usr/src/linux-headers-2.6.17-10-generic'
CC [M] /usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.9rc4a/acore/hpetimer.o
In file included from /usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.9rc4a/include/adriver.h:674,
from /usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.9rc4a/include/sound/driver.h:42,
from /usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.9rc4a/acore/hpetimer.c:22:
include/linux/pci.h:496: error: expected identifier or ‘(’ before numeric constant
make[3]: *** [/usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.9rc4a/acore/hpetimer.o] Error 1
make[2]: *** [/usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.9rc4a/acore] Error 2
make[1]: *** [_module_/usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.9rc4a] Error 2
make[1]: Leaving directory `/usr/src/linux-headers-2.6.17-10-generic'
make: *** [compile] Error 2
find /lib/modules/2.6.17-10-generic/kernel/sound -name 'snd*.*o' | xargs rm -f
make[1]: Entering directory `/usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.9rc4a/acore'
mkdir -p /lib/modules/2.6.17-10-generic/kernel/sound/acore
cp snd-hpet.ko snd-hwdep.ko snd-page-alloc.ko snd-pcm.ko snd-rawmidi.ko snd-timer.ko snd.ko /lib/modules/2.6.17-10-generic/kernel/sound/acore
cp: stat ''snd-hpet.ko'' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
cp: stat ''snd-hwdep.ko'' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
cp: stat ''snd-page-alloc.ko'' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
cp: stat ''snd-pcm.ko'' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
cp: stat ''snd-rawmidi.ko'' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
cp: stat ''snd-timer.ko'' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
cp: stat ''snd.ko'' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
make[1]: *** [modules_install] Error 1
make[1]: Leaving directory `/usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.9rc4a/acore'
make: *** [install-modules] Error 1
Valakinek van ötlete esetleg?
[Szerkesztve] -
Fawkes
őstag
Via alaplap integrált realtek hangrendszerrel, optikai kábellel csatlakoztatva az erősítőhöz.A hang tesztelésénél ilyen hibát dob:
audiotestsrc wave=sine freq=512 ! audioconvert ! audioresample ! gconfaudiosink profile=music: Az erőforrás nem nyitható meg írásra.
valakinek van ötlete esetleg? -
Fawkes
őstag
válasz
Forest_roby #4543 üzenetére
# mkdir /tmp/mymbr
# sfdisk -d /dev/hda >/tmp/mymbr/sfdisk-hda.dump
# dd if=/dev/hda bs=512 count=1 of=/tmp/mymbr/hda.mbr
igen mentett.
De én ezt akarom visszatölteni, ez a kérdés:- ) -
Fawkes
őstag
a mentett mbr-t hogy tudom visszatölteni win install után?
-
Fawkes
őstag
Cedega témát körbejárva tudok némi eligazítást mondani annak aki esetleg használni akarja a programot.
Valaki esetleg tudja ,hogy az egér működési frekvenciáját hol tudom beállítani?Vagy legalább megnézni milyen frekin megy? -
Fawkes
őstag
Hiba->installálom a legújabb nv drivert és minden ok.Átírom nv-t nvidia-ra, gdm restart ok.Újraindul a gép egyből elszáll a xorg, ha letiltom az nv drivert akkor megint minden ok, csak ugye nincs 3d gyorsítás.
Esetleg tud rá vki megoldást?
A csomagos glx az ugyan azt tudja, mint a gyári?Ha igen, hogy tudom eltávolítani a gyári drivert? -
Fawkes
őstag
válasz
ngabor2 #4443 üzenetére
Ugyan ez volt nálam egy X-micro 11Mbites wlan routerrel.AZóta sem találtam rá megoldást, nem szoftveres hiba, leglábbis mind win mind linux alatt csinálja.
Kérdésedega:
Your videocard « Direct3D HAL » is not supported.
Your videocard pixel shader version « 0000 » is below the minimum requirements.
Your videocard vertex shader version « 0000 » is below the minimum requirements.
Erre esetleg tud valaki valamit?
Egyéb:Edgy Eft
Nvidia driver van, tesztek lefutottak minden rendben
Beállításoknál kipipálva a vertex és pixel shader verzió a legmagasabb (1.4) -
Fawkes
őstag
mplayer gondjaim vannak:- )
A csomagos nem felelt meg így forrásból ügyeskedem.Lefordult, játsza is a videókat viszont kellene a grafikus felület.
/usr/local/share/mplayer/Skin/
ebbe a könyvtárba másoltam a skin-t és csináltam rá simlink defaultot.
gmplayer nem megy még mindig, w32 codec kell, ha jól érzem meg egy újrakonfig.Jó felé tapogatózom?
Aztán nagyon zavaró, hogy a dapperben jól szuperáló menüszerkesztőt kivették az edgyből.Hogy lehet szerkeszteni kézzel a menüt? -
Fawkes
őstag
Tegyél fel ubuntu edgy-t.ma jelent meg. [link]
Root belépés ha tényleg szükséges megoldható.Van hozzá magyar leírás.
Edgy-ben nem tetszik a panelek közti váltásnál kicsik a panelfelületek, azaz egymás fölé rakja a tálcán ez elég zavaró.Vissza lehet állítani valahogy a régi helyzetbe?
WMV filekat nem tudok lejátszani semmivel, pedig minden codec adott hozzá.
Mplayer azt mondja: Cannot find codec matching selected -vo and video format 0x33564D57
vmware probléma.Leszedtem majd újratettem volna de azt írja:
A previous installation of VMware software has been detected.
Failure
Execution aborted.
pedig leszedtem az előzőt.
[Szerkesztve] -
Fawkes
őstag
[link] nem kell messze menni.
-
Fawkes
őstag
26-án jön ki a végleges.Én már október elejétől bétával operálok, néha voltak gondok, enyhe belassulások, de semmi komoly.Edgy jobb lett ez tény bár hiányolom a rendszergazda terminált, és a menüszerkesztőt.
A zenelejátszós témához meg annyit, hogy gnome alá van amarok xine-enginnel, tökéletesen működik. -
Fawkes
őstag
Nautilusnál észrevettem, hogy általában kevesebbet lát bármelyik partícióból mint agparted pl.Mi lehet ennek az oka?
-az előzőhöz, a fw-et a legújabbara cseréltem ez sem segített. -
Fawkes
őstag
1)Újraraktam az ubuntut és a home könyvtárat meghagytam, mivel másik partíción volt.(nem lett formatálva)majd home mount pontként beállítottam az új rendszerhez.Mineden szépen működik, de valami miatt nem telepítette föl a via(alaplapi) és a Sb live 24bit(pci-os creative)drivereket, és csakis oss-ből lehet hangot kicsiholni.
-a Rendszer->hangok:Nem válassztható ki alapértelmezett eszköz
-alsa mixer, driver és a többi dolog az alsa-hoz telepítve van.
Tegnap próbáltuk Sianissal, de nem nagyon sikerült életre kelteni.
2)Van egy Iaudio M5 mp3 lejátszóm, és mint usb háttértárat használom általában.Ment is szépen, de egyik alkalommal mikor átmásoltunk róla egy windowsos gépre(áthelyezéssel)adatot, azután csak 1,6giga szabad helyet lát rajta, mind az mc, mind a nautilus, viszont a gparted 18,x giga szabad helyet mutat rajta.(pedig teljesen üres a lemez, ugye formázás szóba sem jöhet)
-meg lett nézve rejtett file-ok mutatása bekapcsolva
-több filekezelővel
-windows os-en látszik az összes szabad hely, mint ahogy a gparteden
-fat filerendszer van rajta
ezek a problémáim adótak az elmúlt napokban, ha esetleg valakinek van ötlete(vagy konkrét megoldása)szívesen várom:- )
[Szerkesztve] -
-
Fawkes
őstag
Wine támogatja az ékezeteket mostmár default, a régebbieknél is megvolt a trükk, amivel meg lehetett ''hackelni'', hogy kezelje őket.Cedega-val, akadozik.Hát remélem nem wmvareben futtatott linuxon cedegázol, mert akkor megértem ,h. akad.
De tény és szomorú, Linuxra ugyanazt a programot rosszabb minőségben írják meg mint win-re.Pl.:Azureus -
Fawkes
őstag
''Akkor néhány link, szerintem kezdésnek (elolvasni) ez is elég
Szerintem az egyik legjobb kezdő link: [link]
Egy jó tanács (ezt el kellene olvasni) Hogyan kérdezzünk okosan: [link]
Ha ezt nem tartod be, könnyen összefuthatsz mindenféle (csúnya) válasszal.
Ezek a linkek nem a mai állapotokat tükrözik (199X), de elinduláshoz mindenképpen javasolt néhány komolyabb pillantás erejéig megnézni.
Alap weblap: [link]
Itt találsz mindenféle leírást magyarul, pl. hálózati alapismeretek, DNS, kernel. Ha az egészet le szeretnéd tölteni, menj a lap aljára és ott meg-
találod a lehetőségeket.
Ajánlott elolvasni (tudom, nem rövid) [link]
Alapismeretek: [link]
Egy érdekes ismertető: [link]
Egy rövid bemutató: [link]
Egy friss (2006.01.09) leírás kezdőknek (sorozat) [link]
Magyar nyelvű hogyan-ok (howto): [link]
Az egyik legjobb portál(szerintem), ahol érdemes keresni (főleg a fórumokban):[L] http://hup.hu/[/L]
Keresésre egy jó lehetőség: [link]
Elég jó összefoglalás a linux-os linkekkel (nem csak magyar): [link]
'' -
Fawkes
őstag
Sziasztok!
Nekem is van egy kérdésem méghozzá ubuntuval kapcsolatban.
-Érdekelne, ki mire használja Ubuntu rendszerét, miért pont ennél a disztrónál van, és , hogy milyen OS-ről váltott rá.
Örülnék, ha egy kisebbkörű képet kapnánk a felhasználást illetően :- ) -
Fawkes
őstag
válasz
Vilmoskorte #314 üzenetére
Nincs benne az alapcsomagomban
Azt írja ki h a csomag nem található
Amúgy én azt már néztem szóval keresgéltem de nem akar működni.Fülteleptve már föl van csak nem tudok symlinkelni álítólag azt kell -
Fawkes
őstag
van valakinek ötlete h tudom beröffenteni a javat ubuntu alatt?Nekem nem nagyon akar működni egy részletes leírást szívesen vennék
De ha nem részletes az sem baj
Köszi
Aktív témák
Hirdetés
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 500GB SSD RX 6700XT 12GB Cooler Master CMP 520L 750W
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest