- iPhone topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
Aktív témák
-
GD
őstag
válasz
xion_81 #3899 üzenetére
mit tud a w2k3 fileszerverként amit a linux nem? vagy már ki van fizetve és használni kell?
fileszerver alatt én nyomtató ás háttértárolót értek, ezt samba, ftp tökéletesen tudja feltéve hogy nem vmi extrém nyomtató van hálózatban
mert ha nem használsz tartományt, nemsok értelmét látom, ahogy annak sem hogy routered legyen a proxy+fw előtt, sztem csak nehézkesebb managelni a hálózatot
de ez csak az én személyes kivetelezési elképzelésem, úgyis úgy lesz ahogy te akarod -
Jester01
veterán
válasz
xion_81 #3899 üzenetére
Mivel a jelenlegi felállásodból úgy tűnik a routered megcsinálja a natolást, így a linuxodon azzal nem kell foglalkozni (csak ha valami különleges indok van rá). Oda elég lesz a proxy+firewall. Egy egyszerű echo 1 >/proc/sys/net/ipv4/ip_forward után már látniuk kellene egymást a két alhálónak.
-
GD
őstag
válasz
xion_81 #3724 üzenetére
debian alapú, igen
apt csomagkezelés igen
source list debian = ubuntu : NEM
annyi hogy az ubuntu úgy gondolja az mc már biztonsági rizikóval járhat vagy az ő ízlése szerint nem alap dolog , így a beállított engedélyezett backportban nem szerepel
ennek leküzdésére bármely módon el kell távolítani kb 6db #jelet a source.list-ből
100 féle módjára született a te leírásod is..
remélem így már nem úgy látod hogy az ubuntu vmi különös viselkedésű féldebian... -
xion_81
csendes tag
válasz
xion_81 #3704 üzenetére
MC - Midnight Commander Ubuntu Server 6.06 alatt !
Koszonom a sok hozzaszolast ami segitett ! Most osszefoglalom ''idiótabiztosan'' hogy sikerult feltelepitenem az mc-t. Remélem segit majd másoknak...Mert mint tudjuk annak ellenére hogy Debian alapú az Ubuntu mégse mukodik az apt-get install mc ...
1.Internet kell hozzá
2.itt állsz: userneved@szerverneved:~$
3.cd /etc
4.most azt látod hogy userneved@szerverneved:/etc~$
5.sudo nano ( a nano egy szerkeszto )
6.beirod a jelszavad
7.bejon a Nano fokepernyoje..
8.ctrl+r ( azaz itt keredes ki mit akarsz megnyitni )
9.ctrl+t ( itt tudod majd kikeresni ami kell neked )
10. neked az APT konyvtar kell és azon belul is majd a sources.list
11. szoval menj bele az apt konyvtarba és nyisd meg a sources.list filet
12. pillanatok alatt meg is nyílik...majd
keresd meg az osszes # deb http://stb stb stb sort és szedd ki elolle a # (komment) jelet
az osszes ugy nezzen ki hogy pl.:
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu dapper universe
13. ctrl+x ( kilépunk )
14. megkérdezi hogy akarjuk e menteni ( pesze ) uss egy Y -ont
14. ctrl+t ( kéri hogy mi legyen a file neve,mivel ugyan az ezert megkeressuk ujra a filet)
15. apt konyvtar benne megint ramegyunk a sources.list -re
16. Y ( kerdi hogy felulirjuk-e)
17. majd ki is lép és oda kerulsz hogy:userneved@szerverneved:/etc~$
18. sudo apt-get update
19. sudo apt-get upgrade
20. sudo apt-get install mc
ÉS kész is. Persze millio 1 féle képpen lehet de nekem igy sikerult.. remélem nagyon részletes volt és tudtam segiteni a hozzam hasonlo kezdoknek !! -
GD
őstag
válasz
xion_81 #3704 üzenetére
leszedsz egy joe nevű szerkesztőt wget-tel
ctrk+k majd h leütése és megjelenik a helpje is
ctrl+k x kilépéskor menti a változásokat
scp-vel áthúzod a listet olyan gépre amin van bármilyen szerkesztő, visszamásolod az újat, felülírod a régit..stb..
ssh: cat-el kilistázod, kimásolod vágólapra, editálod, visszaírod..
korlátlan lehetőségek, ez linux... -
Friczy
senior tag
MIndenkinek másért
Nekem pl. desktopon azért, mert kényelmesen megy fel, nem kell sokat konfigurálni, automatikusan mountolja a cserélhető meghajtókat, felismeri a pendrive-ot, fényképezőgéet, stb. Debianból is ki lehet ezeket hozni, de többet kell konfigurálgatni.
Továbbá: fél évente új stabil release, Debiant a woody időszak vége felé már backportok nélkül szinte egyáltalán nem lehetett használni. Nem csak a csilivili dolgok hiánya miatt, de pl. a clamav is súlyosan elmaradt volt, spamassassin szintén, ezek pedig nekem server oldalon kellettek.
Vagyis számomra a frissesség és a kényelem. Kezdők számára meg szerintem a könnyebb telepítés, használat. -
ngabor2
nagyúr
nem csak úgy a home kt-ba kellett volna kicsomagolni, hanem egy külön kt-ba. és ebben a kötnyvtárban kiadni a
sudo dpkg -i *deb
parancsot.
a thunderbird-ről: ha adsz egy lsitát, hogy mik voltak a kitömörített könyvtárban, akkor talán könnyebb segíteni. asszem volt valami install file, amit futtatni kellett firefox esetén, és ugyan az a család.
(ja, egy ls -l kimenet érdekelne.) -
emitter
őstag
hello!
én az 1.5rc2-t szedtem le, de gondolom az 1.0.7 is ugyanilyen telepítés szempontjából:
szerencsére nem kell telepíteni, mert minden előre le van fordítva és becsomagolva a tar-ba.
Csomagold ki mondjuk a /home/felhasználóneved/thundebird-be (szal csinálj egy külön mappát neki, és oda bontsd ki)
ezután lépj bele, és keresd meg a 'thunderbird'-fájlt (kiterjesztés nélküli)
duplán rányomva elindul a progi
ha így nem menne, akkor terminálban lépj be a mappájába (cd thunderbird), majd indítsd el a progit (./thunderbird)
Aktív témák
Hirdetés
- Milyen egeret válasszak?
- iPhone topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Konteó topic
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- OpenMediaVault
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- BestBuy topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Bomba ár! Dell Latitude 5590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W11 I Gari!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest