- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- One mobilszolgáltatások
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 Ultra akku probléma?
- Magisk
- Megvan a Pura 80 nemzetközi startja
- Külföldi SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Hatalmas teleppel futott be a Xiaomi Mix Flip 2
Aktív témák
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
PuMbA
titán
válasz
sh4d0w #14327 üzenetére
Nekem továbbra is rossz az összes ATI driver,megvárom a 9.04-et.Amit felajánl alapból,hogy ilyenfasza meg Ubuntu fejlesztők által tesztelve azzal villog a kép(pedig az Xpress 200 benne van a támogatási listában).A legújabb Catalyst-tal meg lila csíkos képet kapok.
sh4d0w: új hozzászólást akartam csak félrekattintottam
-
dark2
tag
válasz
sh4d0w #14301 üzenetére
Sajnos a ram nem bővíthető tovább, nemcsak, hogy 2 slot van mndössze, de a chipset limitje is 512. i810 ennyit tud. Sajnos a procikból is csak a 100-as fsb-s coppermine megy, a tuát nem ismeri fel. Sajnos a 133-as coppert sem tudja hajtani alulórajelzve, egyszerűen nem indul a gép.
Ezért lenne érdekes, hogy majdnem azonos órajelen, de cerkáról P3-ra váltva javul-e valamit a helyzet? -
Akheron
senior tag
válasz
sh4d0w #14209 üzenetére
Tulajdonképpen mi a különbség az asztali környezet és az ablakkezelő között? Annyi, hogy az asztali környezetek plusz funkcionalitást és konfigurációs alkalmazásokat is nyújtanak az ablakkezelés mellett? Egyes asztali környezetekről olvastam, hogy egy másik ablakkezelőn alapulnak – például hogy az LXDE régebben IceWM-et használt, jelenleg pedig Openbox-ot használ. De nem világos, hogy általánosságban igaz-e, hogy minden asztali környezet egy külön is használható ablakkezelőn alapul. Az Xfce-ről és a Gnome-ról például nem olvastam, hogy X vagy Y ablakkezelőjük van.
Azt sem értem igazán, hogy ha például telepíteném külön az IceWM-et, amiről jókat olvastam, akkor milyen funkcionalitást kapnék, és milyet nem.
A képek alapján teljes értékű dolognak tűnt, de elbizonytalanított, hogy az LXDE csak egy építőelemként használta.
(Igazából a Netbook Remixből csak a ume-config-netbook csomagra gondoltam, ami elvileg az Atom-alapú netbookok hardvereihez szabott speciális összetevőket tartalmazza. Habár nem tudom, hogy ezt külön is lehet-e telepíteni; ennek még nem jártam utána.
)
-
Akheron
senior tag
válasz
sh4d0w #14085 üzenetére
Köszi, közben sikerült is végrehajtani a telepítést.
Eltartott egy darabig, mire kibogarásztam, hogy micsoda az a csatolási pont, és hogy miként érdemes particionálni a meghajtót. A GRUB-os multiboot is tökéletesen működik szerencsére.
Tulajdonképpen egyetlen egy problémát tapasztaltam csak: nem akar csatlakozni az ethernet vezérlőn és kábelmodemen keresztül az internetre, miközben ennek elvileg magától mennie kellene. Egy darabig próbál csatlakozni, majd kiírja, hogy a kapcsolat megszakadt. Az a furcsa, hogy a Live CD-ről futtatva létrejött a kapcsolat gond nélkül. Eszembe jutott, hogy talán valami hardverkonfigurációs probléma lehet a háttérben, mert igazság szerint egy másik (optikai meghajtót tartalmazó) számítógépbe behelyezve telepítettem a merevlemezre az Ubuntut - lévén hogy a netbookban nincsen, és nem volt kéznél pendrive. Valóban előfordulhat, hogy hibásan konfigurálta a hálózati vezérlőt, mert a másik gépben másféle volt, vagy ilyesmi csak Windows alatt létezik?
A másik gondom meg az, hogy úgy tűnik, nem tudok a képernyő fizikai méreténél nagyobb felbontást beállítani.
Windows-ban ez úgy működött, hogy ha nagyobbat állítottam be, akkor görgette a képernyőt. Azért lenne fontos, mert a netbook kis felbontása miatt egyes párbeszédpanelek kilógnak a képernyőről. (Lehet, hogy kipróbálom a Netbook Remix-es összetevőket majd...)
-
Major Major
senior tag
-
Vladi
nagyúr
válasz
sh4d0w #13720 üzenetére
nvu-t már jó régen nem fejlesztik, született egy bugfix utódja, kompozer néven, de az is befulladt. Kár, én nagyon szerettem ezt a progit.
(#13721) adalbert1
Az a ram még sok is. xubuntut már tettem 64 megás gépre.
Persze nem lesz villám, de használható.
Nyomtató: samba, már ha wines hálózat
Rókakoma. (Firefox)
OOo egy kicsit talán sok oda, de futni fog, csak lassan. Esetleg abiword és gnumeric kettős? -
gyurman
tag
válasz
sh4d0w #13632 üzenetére
2. Full Circle forrását megtaláltam.
3. nem csak shell kell. Kernel funkciók kellenek. ext4dev, cryptoloop, smbfs, mount. Vagyis fájlszervert akarok linux funkciókkal. Emuláció azért nem kell, sem egér, semmi ilyen nem fontos.
-
kutga
félisten
válasz
sh4d0w #13097 üzenetére
Üdv!
Sudo wvdial paranccsal sikerült beüzemelnem az internetet, azóta szépen működik, sikerült is csomó dolgot feltennem a rendszerre (mondjuk a sávszélességtől nem szakad le a fejem, de lassan megszokom hogy mostanában örülök ha max 60k-val jönnek a dolgok a vodánál, de ez már egy másik topikba tartozik).
A következő kérdésem az lenne, hogy a wvdialt innentől hogy tudom letenni mondjuk asztalra, vagy az Alkalmazásokon belül az Internet menüpontba, hogy ne kelljen mindig terminálból tárcsáznom (aminek ráadásul végig nyitva kell maradnia). Még egyszer mondom, sudoval működik a dolog, nem tudom indítóikonnál ezt így be lehet-e írni parancsként /etc/sudo wvdial.conf
Ami még nem sikerült, az a wifi radar beüzemelése (Acer Aspire One notebookról van szó, olvastam hogy azzal gondok lehetnek), mindenesetre belinkelem a leírást ami alapján csináltam, illetve hogy mi lett az eredménye:
[link]
[link]Elnézést a hosszú hozzászólásért, tényleg most kezdtem a linuxot, de talán szép lassan belejövök. A segítséget előre is köszönöm!
-
gyurman
tag
válasz
sh4d0w #12716 üzenetére
http://video.hirado.hu/videok/keszpenz/20080406/keszpenz_080406.wmv
videoprobléma: install the win32-codecs packagesajnos ezt a csomagot nem találom. Mi lehet a címe?
amúgy a médialejátszó azt írja ki, hogy MMSH protokolt igényel, ami nincs telepítve.
Az mi és hogy kerül föl? -
gyurman
tag
válasz
sh4d0w #12716 üzenetére
Eddig azt hittem, hogy az ubi nem képes neten játékot elindítani.
De megoldódott.
Az MTU-m nagyon alacsony volt.
ifconfig 576-ot írt ki.
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=972612
Azt 1500-ra állítottam, mert UPC netem van és úgy tudom ADSL-hez kell kisebb ugye?
S így mennek a hálózaton a játékok. Eddig a savage2 és a Tremolous -sal próbálkoztam.
Tudtok még más hálózati tweaket? -
-
csendes
addikt
válasz
sh4d0w #12042 üzenetére
Kicseréltem a SATA kábelt, memtest-tel memória hibátlan, másik merevlemezre is fölraktam, kipróbáltam egy rakás mirror-t, de a csomagkezelés nem megy Ubuntu 8.04 és 8.10-zel (más oprendszerekkel igen). Már a nagyobb index állományokat is hibásan szedi le nem beszélve a csomagokról, ha az apt-get-et használom, viszont, ha firefox-szal szedem le, akkor ezek is rendben átjönnek, mint ahogy minden más is.
Egy helyen azt olvastam, hogy ezt okozhatja az internet szolgáltató is (ISP cache error). Lehet ez? -
csendes
addikt
válasz
sh4d0w #12025 üzenetére
Ugyanez a gond (folyton "corrupted package archive") már korábban is előjött (másik alaplap, más RAM, más hálókártya, másik merevlemez). Akkor a 8.04-ről dist-upgrade-del raktam fel a 8.10-et. Most pedig friss install-lal, másik hardverrel ugyanez, de most már a 8.04-gyel is. Sima tvnetwork-os ADSL, router nincs, D-Link 360R modem, minden alapbeállításon DHCP-vel. Firefox-szal nincs gond, csak a csomag letöltéssel, illetve telepítéssel.
-
harry
veterán
válasz
sh4d0w #11666 üzenetére
Háttér: Jobb klikk, Cairo-Dock, Configure ->Advenced mode (gomb bal alul), Background, Background image ... or gradiation. Mármint, ha erre gondoltál.
Show Desktop: (mondjuk én ezt úgy oldottam meg, hogy lehúzom az egeret a bal alsó sarokba, és mutatja is, szerintem jobb, mint kattintgatni) Configure résznél Applets, Add functionalities to your dock, showdesktop. -
dbius
veterán
válasz
sh4d0w #11666 üzenetére
cairo: nem tudom.
screenlet: a kívánt screenletnél állítsd be a tulajdonságoknál, hogy: stick to desktop (valamint ha használsz compizt, akkor a skip pager és skip taskbart, hogy munkaasztal váltásnál is megmaradjon és taskbar se mutassa)
nekem így kde alatt az asztal mutatása nem szedi le a screenletet.
-
VaZso
senior tag
válasz
sh4d0w #11470 üzenetére
Köszönöm, hogy előkerested a leírást.
Úgy értettem, hogy közvetlen ISO bootolást írsz, lehet, félreértelmeztem valamit.
Csináltam magamnak egy pen-driveot, amin fent van néhány rendszer (pl. Linux) és szeretnék mellé nyomorítani egy Live XP-t is. Láttam egy pen-driveos boot megoldást Windowssal, ami közvetlen iso-t töltött be (mondjuk az így elég pocsékolás). Ezért csillant fel a szemem, hogy a Grub is képes ISO-t bootolni.
Még utánanézek kicsit, mert láttam másik boot managert, ami elvileg képes rá, csak most a nevét nem tudom...
...no meg még megkeresem, melyik megoldással tudnám más módon betölteni a Win-t, mert eddig egy olyan gépen sikerült mindezt próbálgatni, amin a Grub, syslinux és amúgy a teljes Linux rendszer betölthető volt ugyan, a működő Win (flash) betöltőjét viszont nem ette meg...
-
VaZso
senior tag
válasz
sh4d0w #11271 üzenetére
Én 64-bites rendszerrel "szívatom" magam, de annyi problémám még nem volt vele... szoftvereknek a csomagkezelő tartalmazza a 64-bites változatát is, esetleg a külső programokkal lehetnek gondok. Opera és Firefox van 64-biten, Flash player pedig úgy tűnik, hamarosan lesz. (Eddig gyakoratlag csak a 32-bites flash playerrel kellett "szívnom", mert olykor fogta a gépet vele az nswrapper.)
...szóval lassan már a 64-bitessel sincs annyi gond szerintem.
/Ez persze nem azt jelenti, hogy kezdőként 64-bitessel kell indulni, csak már közeledni látszik az idő, amikor gyakorlatilag nem számít.../
-
amir
csendes tag
válasz
sh4d0w #11268 üzenetére
nos igen-igen....
de már ha ennyire segítőkész vagy akor kérdezhetek párat?
Már nagyon agyalok hogy telepítsek de...
mi is az a beryl és hogyan műkszik meg hogyan lehet telepíteni...
és még valami nem vagyok nagy gamer sőt ritkán fordul elő..főként munkára kell a vas...de ha kedvem szottyan jáccani valamivel akkor ezt ubuntu alatt is megtehetem simán?
és végül melyiket ajánlanád jobban:
1.ubuntu-8.10-desktop-amd64
2.ultimate-edition-2.0-x64 (már egypár dolog benne van) -
n0_gAboR
őstag
válasz
sh4d0w #11241 üzenetére
Lehet hogy fentvan, de ha kernelt frissitesz, akkor le kell forditani minden kernelmodult az uj kernelhez. Ha ez nem tortenik meg akkor gaz van.
Ezt a disztroban szallitott csomagoknal ugy oldjak meg, hogy minden uj kernelhez kiadjak a kulso ujraforditott kernelmodulokat is.
Ha kulso csomagbol telepitesz valamit, ami fordit maganak drivert (mint Vmware, VirtualBox, manualis NVIDIA vagy ATI driver, stb), akkor kernel frissites utan neked kell gondoskodnod rola hogy ujra le legyenek forditva a driverek ( ergo ujra erdemes telepiteni oket)Erre lenne megoldas a 8.10-ben ujdonsagnak szamito DKMS, ami ha egy uj kernelrol bootolsz, automatikusan leforditja a hianyzo kernel drivereket. Ha jol tudom ez csak akkor mukodik ha az adott modul tamogatja (mint pl az ATI fglrx-e).
-
kem
addikt
válasz
sh4d0w #11112 üzenetére
Szia!
Áttelepítettem ide a gépet közvetlenül mellém, így egyszerűbb lesz leírnom a hibaüzeneteket. netet nem tudok neki adni sajnos, kivéve ha fölismeri a PCI-os Wifi kártyát amit kétlek
Pendrive-al mindent át tudok tenni amit kell.
Most azt írja a csomagkezelő, hogy nem sikerült letölteni 5 fájlt:
Failed to fetch http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/libg/libgd2/libgd2-xpm_2.0.35.dfsg-3ubuntu2_i386.deb Nem lehet feloldani a következőt: 'hu.archive.ubuntu.com'
Failed to fetch http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/t/t1lib/libt1-5_5.1.1-5_i386.deb Nem lehet feloldani a következőt: 'hu.archive.ubuntu.com'
Failed to fetch http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/p/php5/php5-common_5.2.4-2ubuntu5.3_i386.deb Nem lehet feloldani a következőt: 'hu.archive.ubuntu.com'
Failed to fetch http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/p/php5/php5-cli_5.2.4-2ubuntu5.3_i386.deb Nem lehet feloldani a következőt: 'hu.archive.ubuntu.com'
Failed to fetch http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/p/php5/php5-gd_5.2.4-2ubuntu5.3_i386.deb Nem lehet feloldani a következőt: 'hu.archive.ubuntu.com'
szerk: hogyan kell úgy bevágni szöveget, hogy ne vágja el a sort? -
-
-
-
-
qwertly
addikt
válasz
sh4d0w #10688 üzenetére
Köszi a segítséget
de sajnos nem megy.Talán azért mert egy notira van téve próbáltam úgy is,hogy a live cd megváltoztattam a bill kiosztását angolra de sajnos akkor meg a / letöröl minden előtte levő karaktert a sorban.Ha valakinek van még öltette akkor szívesen venném mert nem tudom elképzelni,hogy konzolban ne lehessen a / beírni.Vagy csak én vagyok béna.
-
válasz
sh4d0w #10644 üzenetére
Rendicsek, linkelj már be pár Witcher vagy Mass Effect képet, amit Ubuntu alól mentettél, még jobb, ha az fps is rajta van. Bár igazából mindegy, ne más mondja már meg nekem, hogy mi a komoly játék és mivel játszhatok. Mert most mondtál 2 játékot a több ezerből, amiből az egyik rohadtul nem érdekel, a másik meg nem kimondottan Windows-ra készült, mivel Macintosh-ra is írták.
Major Major: mivel én magam is használok Ubuntu-t, már hogy tartanám az egész bandát sóhernek? Mindössze van egy bizonyos határ, ami felett megéri kiadni 20k-t és nem szopatni saját magamat.
-
-
-
zodo
nagyúr
Már kezdem érezni...
Felraktam,ahogy ígértem a 8.04-et karöltve az Opera 9.52-el (legalább egy ismerős alkalmazás legyen) ééés flash beépülő telepítése? Ülltem rajta egy órát az tuti.
Kiválasztottam ezt a letöltő oldalon: Adobe Flash Player version 10.0.12.36
.deb for Ubuntu 8.04+ , csomagkezelő feltette , bögésző restart... semmi váltózás, gép restart....szintén semmi
Gondoltam,akkor legyen google , ezt találtam
6.2.4) Adobe Flash Player című bekezdésnél leírtakat végrehajtottam ,és müködik.
De a hivatalos oldalról miért nem a müködőképes vezíó kerül letöltésre ill. telepítésre,ha még választani is kell?
( Merthogy fent volt onnan a "flashplugin" ,de nekem a "flashplugin-nonfree" kelett volna.)
Mindegy bemelegítésnek jó volt és végül megoldódott ez a pofonegyszerű problémám. -
zodo
nagyúr
Óóhh..köszönöm ,ez hasznos dolog.
Ez már gyanús ,olyan mintha be akarnátok szervezni!
Most jut eszembe nem is kell várni a hétvégre ígért újabb nekifutással,nyakunkon a 4 napos ünnep.sh4d0w Persze tudom én ,csak vicceltem ,tényleg jó fejek vagytok és én is azon leszek ,hogy mihamarabb rájöjjek a dolgok lényegére.
-
korcsi
veterán
Köszönöm a segítséget!
Megnéztem Live cd-ről, miután kijavítottam a xorg.conf-ot (ati driverrel nem megy a grafikus felület) vesa üzemben szépen felraktam fglrx-et és hasít mint a szél, de a videók borzalmasan villognak talán teljes képernyőn nem, de ablakban szörnyű, ez vár rám telepítés után is?
-
n0_gAboR
őstag
Igy van. Foleg ha beta verziorol frissitgetsz. Volt anno egy Hardym amit alpha2 allapotbol frissitgettem. Utana mikor kijott, feltettem ujra, gyorsabbnak is tunt, kicsit atalakitott kezelofelulet fogadott, par bug is eltunt.
Allitolag azert is van, mert ha nem update-managert hasznalsz a frissitesre, akkor bizonyos beallitasok nem mindig ervenyesulnek, csak a csomagok frissulnek es a pre/postinstall scriptek futnak le (tehat a per user beallitasok nem modosulnak). -
DrGonzo22
őstag
Köszi, a ff3 sikerült, bár így nem magyar, ami a helyesírás ellenőrző miatt elég zavaró. Másikat nem sikerült megoldani, a linkedben lévő megoldások közül elvileg már csak egy működik (ezt írta egy ember), ahhoz pedig kell xp-s driver, amit google-vel kéne megtalálnom, de eddig nem sikerült, ill. fogalmam sincs, hogy kéne hazsnálnom; "I tried ndiswrapper - works perfect! Installed it using synaptic package manager" ez sikerült, csak nem igazán értem mire való.
-
DrGonzo22
őstag
Köszi,
ez a csomag le volt töltve, reinstallt választottam, felrakta újra, de még mindig nem világos, hogyan telepítsem a letöltött /home/andi/Dokumentumok/firefox-3.0.3.tar.bz2 file-t.
A router típusa SMC7004vwbr. A hálózati kártya pedig, ami a notebook-ban van (Fujitsu Siemens Esprimo Mobile V5505)
-
joey04
titán
na ez egyre jobb.
most újra feltettem, az elején kiírja rendesen hogy samsung monitorról van szó és engedi a beállítást 1024 felé nyomni, aztán felpakolom az nvidia drivert, restart és unknown monitor nem lehet 1024 felé nyomni.
a linken találtam ilyet: képernyők és grafika menü. előhoztam, ott beállítottam a monitoromat, a következő belépésnél az fogad hogy a usename jelszó beírása után monitor kikapcsol... a rendszer belép, hallom ugye a bejelentkező dallamot de nincs kép, monitor lekapcsol.most hogyan tovább? -
-
zodo
nagyúr
Alkalmas az alaplapom,kiválasztom a Widows-os vincsit ugyanaz a helyzet boot-ol:
Grub loading,please wait...
Error 21ha visszateszem a linuxos vincsit akkor müködik minden,de ha eltávolítom akkor jön a fenti jelenség.
A második lehetőséget leírnád kicsit szájbarágosabban,mert nem szoktam ilyeneket művelni ,így aztán nemígazán tudom mit is írtál mint barbár lehetőség.
Szóval beteszem a telepítő cd-t , válaszon feladatot ....
-
n0_gAboR
őstag
A tul nagy felbontas azert van, mert az uj Xorg automatikusan erzekeli a felbontasokat is, ezert nincs rola bejegyzes az xorg.conf-ban, mint regen. Ilyenkor GDM a leheto legnagyobb felbontassal indul.
Sajat session alatt lehet beallitani a kivant felbontast.Ha viszont regi a monitor es rosszul adja le az infokat magarol, vagy rosszul detektalja az X, akkor ez problema lehet, ilyen esetben le kell tiltani az EDID-et az xorg.conf-ban, es manualban allitani a felbontasokat, mint regen.
Nekem egy regi 22" CRT-vel (Belina 108080) es a mostani 22" TFT-mmel (Acer) se volt problema, es kb sorban 5 NVIDIA kartyam volt eddig.
NV binaris drivere nagysagrendekkel problemamentesebb mint az AMD-e. bar nem mindig tokeletes.
Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged