- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen GPS-t vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
Aktív témák
-
VaZso
senior tag
válasz
Bluegene #13610 üzenetére
Ezen a billentyűzet témán elgondolkoztam kicsit...
Arra jutottam, hogy úgy rémlik (
), hogy 100 és 101 gombos billentyűzet csak F12-ben különbözik, ez a 101. billentyű.
Tehát nyugodtan választhatod a 101-es kiosztást, nincs különbség, mert nálad egyszerűen nincs ilyen...
...de ilyen régi "klaviatúrád" volna? -
VaZso
senior tag
Érdekes hozzáállás a gyártótól, bár általában lehet találni XP-s drivereket hozzá, csak szenvedni kell kicsit vele...
Múltkor ismerősömnek feltettem a Mandrivát, később ugyanerre a gépre felkerült egy XP is, mert most csak ezt a gépet tudja használni.
Érdekes, hogy állítása szerint XP-vel több baja van mint Linuxszal...Nem tudom, a kijelentést pontosan mire alapozza, de tény, hogy első nekifutásra a Win pár nap alatt vírusos lett rajt...
(Elsősorban biztos, nem ezért mondta, mindenesetre meglepődtem, hogy ilyet hallok.
)
Mobilnet:
Nálam, amikor bedugtam a Voda-féle Huawey (vagy milyen) USB eszközt, a netről letöltött valami ppp csomagot és rögtön ment is... gondolom, a telepítő CD-n ez már ősidők óta rajt lehet, szóval szerintem gond nélkül működni fog. -
VaZso
senior tag
válasz
hunbalu #13446 üzenetére
Ahogy Sheratan is írta, sudo-val tudsz super-user (ill. root)-ként futtatni, de ne terminál ablakból próbáld, hanem szöveges terminálból (tehát ne a grafikus felületen).
pl. Ctrl + alt + F1-re átváltassz egy terminálra,
majd sudo /etc/init.d/gdm stop-pal leállítod a grafikus felületet. (Esetleg /etc/init.d/dm stop.)Innen pedig sudo-val indíthatod a telepítést.
Ezen kívül szükséged lesz az aktuális kernel "header" filejaira, ezt előtte telepítsd a csomagkezelővel. Ill. kelleni fog neki a gcc is, ha nincs fent.
Telepítés után /etc/init.d/gdm start elindítja az ablakkezelőt, ha mnden jól megy.
Gép újraindítása parancssorból: restart, elvileg szintén sudo-val.Egyébként hang beállításához lspci segíthet tuvábbjutni.
-
VaZso
senior tag
Esetleg IP alapján bejönnek az oldalak ill. oldalak IP-jét tudod pingelni?
DNS szervert nézd meg a /etc/resolv.conf-ban, mi van beállítva.
IP és gateway a /etc/network/interfaces fileban állítható, de szerintem nem ez lesz a gondod.
pl.iface eth0 inet static
address 192.168.1.10
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.1.1 -
VaZso
senior tag
válasz
vizimi #13137 üzenetére
Tűzfal/Guarddog kérdésben sajnos nem sokat tudok mondani...
Esetleg azzal lehet gond, hogy szűri a kifelé menő kapcsolatokat, amit a Deluge "nem vesz jó néven". Ha a tűzfalat időközben bekapcsolod, az élő kapcsolatokat nem dobja el, ezért folytatódik a töltés. Egy idő után azért szerintem megáll a dolog...
-
VaZso
senior tag
válasz
vizimi #13135 üzenetére
Annyi a gondja, hogy betettél a /etc/apt/sources.lst fileba egy olyan forrást, amihez nincs ellenőrző kulcsa.
Ha nagyon zavar, nézz körül az oldalon, ahonnan letöltötted, valahol biztos le lehet tölteni egy filet, amit apt-key-jel hozzáadhatsz a listájához.
Nem tudom, enélkül hogy lehet legenerálni. -
VaZso
senior tag
válasz
Zalaymate #13124 üzenetére
Hibaüzenet fordítása kb.:
(...) /dev/sda3 felcsatolása sikertelen: Művelet nem támogatott. Felcsatolás megtagadva, mivel az NTFS használatban lévőnek van jelölve. Válasszon egy műveletet:
- 1. lehetőség: Ha van Windows-a, távolítsa el a külső eszközt a tálcán található "Biztonságos hardver eltávolítás" ikonra klikkelve, majd állítsa le a rendszert megfelelően.
- 2. lehetőség: Ha nincs Windows rendszere, saját felelősségre használhatja a "force" opciót.
Például írja a következőket a parancssorba: mount -t ntfs-3g /dev/sda3 /media/Programok -o force vagy adja hozzá az opciót a /etc/fstab vonatkozó sorához: /dev/sda3 /media/Programok ntfs-3g defaults,force 0 0----
Tehát nem lett megfelelően leválasztva a partíció Windowsban.
Célszerű Win alá visszatenni és eltávolítani és/vagy normál leállítást csinálni.Ha nincs Win, saját felelősségre lehet kényszeríteni a rendszert a használatára, az fstab-ra vonatkozó résszel azt tudod megadni, hogy a legközelebbi (ill. bármikori) ilyen esetben kényszerítse a kezelést.
Kényszerítést azért nem ajánlják, mert ha hiba keletkezett a filerendszerben, adatvesztést okozhat. Ezért jobb a Winre bízni a dolgot, mégis MS a hivatalos szakértője a filerendszernek (ezért ír inkább hibaüzenetet alapértelmezetten).
-
VaZso
senior tag
Nekem ugyan nincs ilyen készülékem, de múltkor frissítettem egynek a szoftverét és kipróbáltam Mandriván. Iwiwet nem néztem, de nem volt gondom a prohardver megjelenítésével. Böngésző Opera, nem emlékszem, Firefoxszal néztem-e valamit.
APN-nek internet.vodafone.net volt beállítva.
Nem tudom, mit használsz, de esetleg próbáld ki más böngészővel és/vagy törölj cache-t és efféléket, hátha.
-
VaZso
senior tag
válasz
Siriusb #12998 üzenetére
Huh, akkor viszont máshol lesz a gond...
Azt írod viszont, hogy másik hálón megy... gondolom, ezen a hálón is megy más gép (ill. úgy rémlik, a Wint írtad is).
Szokták ajánlani, ha tudod, bármiféle titkosítás nélkül is nézd meg... esetleg, ha MAC szűrés be van kapcsolva a routeren (és ez a gép nincs benne), akkor az is lehet probléma, bár elvileg akkor Win sem menne...
Logból meg kéne esetleg nézni, milyen hibaüzeneteket dobál, amikor a hálózathoz csatlakoznál.
Egyébként amikor fixen megadod a címet, saját magadat tudod pingelni?
...és másik gépet a hálózaton? -
VaZso
senior tag
válasz
Siriusb #12952 üzenetére
Nem tudom, mi a problémája...
...nem válaszol neki a dhcp szerver (emiatt pedig előhúz valami baromságot)?Esetleg próbáld megnézni ugyanígy a messages-ben dhclient, dhcpxd és pump esetén is (mindegyik dhcp kliens, de az utolsó kettőt soha nem próbáltam, dhclientre pedig kíváncsi lennék, mit ír... de szerintem abból sem derül ki semmi, mivel nem ment vele)...
Nem írtad, fixen megadott IP-vel megy a dolog?
...tehát biztosan dhcp hiba?-----------
NetworkManager: nálam KDE alatt Mandriva-féle Network Managerrel semmi gond nem volt eddig. Sem fix IP-vel, sem DHCP-vel, sem pedig 3G net használatával.
Bár azt hiszem, nem általános manager programot használnak, Ubuntuban pedig eleve másik van a Gnome miatt... -
VaZso
senior tag
válasz
Siriusb #12934 üzenetére
Sajnos nem igazán tudok mit hozzászólni...
Gondolom, dhclient ra0 helyett dhcpcd ra0-át akartál írni.
Esetleg egy dmesg mit ír a parancs kiadása után?
ill. a /var/log/messages file végére mit ír?
Ilyesmire gondolok:
Jan 28 17:46:58 localhost dhcpcd[362]: eth0: dhcpcd 3.1.8 starting
Jan 28 17:46:58 localhost dhcpcd[362]: eth0: hardware address = xy:xy:xy:xy:xy:xy
Jan 28 17:46:58 localhost dhcpcd[362]: eth0: DUID = xy:xy:xy:xy:xy:xy:xy:xy:xy:xy:xy:xy:xy:xy
Jan 28 17:46:58 localhost dhcpcd[362]: eth0: broadcasting for a lease
Jan 28 17:46:58 localhost dhcpcd[362]: eth0: offered 192.168.1.3 from 192.168.1.1
Jan 28 17:46:58 localhost dhcpcd[362]: eth0: checking 192.168.1.3 is available on attached networks
Jan 28 17:46:59 localhost dhcpcd[362]: eth0: leased 192.168.1.3 for 86400 seconds
Jan 28 17:46:59 localhost dhcpcd[362]: eth0: adding IP address 192.168.10.3/16
Jan 28 17:46:59 localhost dhcpcd[362]: eth0: adding default route via 192.168.1.1 metric 0
Jan 28 17:46:59 localhost dhcpcd[362]: eth0: adding route to 169.254.0.0/16 metric 0
Jan 28 17:47:00 localhost dhcpcd[362]: eth0: exitingpl. eljut-e a negyedik sorig, tehát megkéri-e az IP-t.
Utána timeoutol, vagy mi egyebet csinál, stb. ez még érdekes lehet. -
VaZso
senior tag
válasz
Xmodule #12917 üzenetére
...hát, elég határesetnek tűnik...
Szerintem ez egy olyan lap, ami a "korai időkben" támogatta az USB bootot... Ezekre jellemző, hogy nagyon korlátosak, kevés funkciót/rosszul (hiányosan) tudnak. (Ezért nem ment nekem sem a Win boot USB-ről egy P4-es lapon, ott a Linux elindult).Esetleg próbáld meg, grub4dos tovább jut-e vele.
A pen-t pedig mostani állapotban meg lehetne próbálni újabb gépen, hogy maga a rendszer jól van-e fent a driveon.
-
VaZso
senior tag
válasz
Xmodule #12915 üzenetére
Lehet, hogy nem támogatja korrekten.
Slax is ugyanezt csinálja?
(Annak konkrétan be kéne hoznia egy grafikus boot menüt.)Mikori az alaplapod?
Szerintem próbálj meg egy BIOS-frissítést, ha van. (...de ne viharban!)
Illetve formázd újra a pendriveot, hátha filerendszer probléma.
-
VaZso
senior tag
válasz
Xmodule #12911 üzenetére
Szerintem ha valamivel gond lehet, az esetleg a BIOS boot funkciói.
Bár a mai gépeknek tudniuk kell korrekten bootolni pen-ről.Egyébként jártam úgy P4-es gépen, hogy Linuxot bootolt rendesen róla, de működő boot-XP-t nem (fel szerettem volna tenni egy pen-re mindkettőt)... utóbbira csak a végén jöttem rá, amikor már szinte mindent végigzongoráztam, azóta pedig nem volt hangulatom újrakezdeni... szóval semmi sem tökéletes.
(Egykor a CD-boottal is voltak bizonyos esetekben gondok, talán még a mai gépeken is olykor.)
DSL-t csak CD-ről próbáltam eddig (egyébként szimpatikus rendszer), így nem tudom, milyen filerendszeren hajlandó futni (illetve feltettem vinyóra is, de az Linuxos fs volt), Slax biztosan fut FAT-ról is.
-
VaZso
senior tag
válasz
misirulez #12885 üzenetére
Esetleg nézd meg a Slax-ot is.
Kifejezetten pendrivehoz/bootcd-hez van kitalálva, előbbire menti is a dolgokat.
Én kifejezetten szeretem, jól jöhet olykor bármely gépen.Alapvetően kb. 200 MB, de lehet bővíteni bármekkorára.
Slackware-re épül.
Ja és telepíteni sem nehéz, bár még csak Linux alól próbáltam.
(Fel kell másolni a drivera és a boot/install.bat-tal felteszi a boot részt is elvileg.)Hosszútávú használatra érdemes lehet rendes Linux filerendszeren (tehát nem FAT-on) tárolni, mert egy filerendszer-sérülésnél azzal talán kevesebb a gond...
-
VaZso
senior tag
válasz
vizimi #12825 üzenetére
Múltkor írtak egy grafikus programot, sajnos nem tudom a nevét... de a /boot/grub/menu.lst filet kell szerkeszteni hozzá, root-ként.
Két lehetőséged van:
- a default 0-t átírod másra, így a számot növelve mindig sorrendben a következő lehetőséget tölti be alapértelmezetten.vagy
- A title sorok jelölik az egyes bejegyzéseket, ill. a title után van beírva a cimkéjük. (+ az alatta lévő néhány sor tartozik a bejegyzéshez, jell. a következő title előttig.)
Ha ezeknek a sorrendjét megváltoztatod, a boot menüben is változni fog.
Ha bemásolod a Wint az elejére (és fent a default-ot nullán hagyod), akkor az XP lesz az első helyen és az is fog indulni.Body007:
Kezdetnek írj be egy lsusb-t, az általa kiírt információk alapján tudsz tovább keresgélni a megoldást illetően. Itt meg kell jelenjen a rádugott eszköz.Ja, látom, írtál típust... az alapján még nem néztem.
Azért az lsusb még érdekes lesz. -
VaZso
senior tag
válasz
kawaclipse #12805 üzenetére
Nézd meg a /proc/meminfo tartalmát (pl. cat /proc/meminfo).
Abból egyértelműen kiderül a memória állapota.
Kiírja az össz. memóriát, szabad memóriát és a használt cache méretét is.
Ha a szabad memóriához hozzáadod a cache-t akkor megkapod, hogy mennyit nem használnak a futtatott programjaid. Ezt nevezheted szabad memóriának, ha kell, kiüríti a rendszer. -
VaZso
senior tag
válasz
Xmodule #12787 üzenetére
Úgy tűnik, van néhány nem elérhető forrás a tárolóid között...
/etc/apt/sources.lst-be szerintem beírtál néhány plusz sort, amivel gondok vannak...
...legalábbis ntfs-3g.sitesweetsite.info jelenleg (vagy ideiglenesen vagy végleg) megszűnt, ill. nem elérető.A ...flomertens.keo.in... címen pedig a hivatkozott file nem található, tehát úgy tűnik, ez a cím sem jó már ilymódon...
Egyébként ha nem muszáj, jobb nem használni külső tárolókat, általában a disztribúció tartalmazza a legtöbb szükséges programot.
Szóval szerkeszd meg ezt a sources.lst filet és töröld belőle azokat a bejegyzéseket, amik nem kellenek. Hivatalos Ubuntu tárolót nem tudok mondani, de szerintem grafikus felületen is tudod szerkeszteni valahol és valószínű, felajánlja őket.
-
VaZso
senior tag
válasz
Siriusb #12780 üzenetére
Nekem is sokáig ugyanez volt, hogy XP alatt minden rendben, Linux alól pedig néhány helyen szinte soha nem működött (nagyon sok próbálkozásból egyszer-egyszer azért ment). A dhcp kliensváltás megoldotta.
(Amúgy fix IP-vel sem ment?)
Hosszútávon Gnome-ot soha nem használtam, így nem sokat tudok az alá írt segédeszközökről. Ha lesz rá időm, esetleg felteszek egy Ubuntut és megnézem onnan (nem ígérem, de talán...)
Nem tudom, esetleg melyik config fileban kéne keresni az alapértelmezett dhcp klienst.
Írj nyugodtan, remélem, sikerül megoldani.
sonar:
Én nem csináltam (Ubuntut sem nagyon telepítettem)
...de biztos kezeli... ha mást nem, swapon /dev/partíció megadása után.Nem tudom, a Grubnál mire kell ilyenkor vigyázni, hogy ne kelljen utólag szerkeszteni.
Azt gondolom, ha külön boot partíciód van, akkor semmi gondja nem lehet... kíváncsi lennék, ajánl-e fel valamit ilyen esetben a telepítő. -
VaZso
senior tag
válasz
Siriusb #12772 üzenetére
Bocs, ha már leírtad, de...
Más hálózaton működik rendesen a wlan-od?
Amikor ehhez a Belkin routerhez szeretnél csatlakozni, próbáld meg először fix IP-vel, hogy lássuk, úgy működik-e.
(Tehát állíts be egy IP-címet - amit másik gép nem használ -, valamint default gatewaynek és DNS szervernek pedig írd be a router IP címét.
Ha így sem megy, akkor mélyebben lesz a probléma...Egyébként pedig nézd meg a network managert, elvileg be tudod állítani rajta, hogy a dhcpcd-t használja. Nem tudom, mi történik akkor, ha a rendszer dhclientet akar használni és elindítod a másikat is...
log: a dmesg milyen üzeneteket ír ki, miután próbáltál csatlakozni
A régi üzeneteket egy darabig vissza tudod nézni a /var/messages fileokban (a régebbiek gzip-ben tömörítve vannak).
Nem tudom, a firmware hogy működik ennél a ralink kártyánál... a kártya eltárolje-e vagy minduntalan fel kell tölteni inicializáláskor...
Először próbáld meg a fentieket szerintem. -
VaZso
senior tag
válasz
Siriusb #12765 üzenetére
Milyen hibaüzenetet ír közben a logban?
dmesg mit ír?Biztos, hogy ra0, ami kell neked?
sudo ifconfig milyen interfészeket ír?Elvileg eth0 vagy eth1-nek kéne lennie szerintem. (Leginkább eth1)
Nekem is van wmaster0 az ifconfig szerint, de eth0-ként tudom kezelni a wlant.Ha wmaster0-ra kiadom, akkor ezt az üzenetet kapom:
"Error, wmaster0: interface is not Ethernet, FireWire, InfiniBand or Token Ring"Nem ilyesmit írt esetleg nálad?
-
VaZso
senior tag
válasz
Jester01 #12700 üzenetére
Köszi szépen, tényleg itt is foglalkozik a kérdéssel.
Érdekes viszont, hogy míg Debianon (és gondolom Ubuntun) ilyen a file tartalma, addig Mandriván az ide vonatkozó rész:
if [ "$UID" -ge 500 ] && ! echo ${PATH} |grep -q /usr/games ; then
PATH=$PATH:/usr/games
fiEzekszerint ez már így disztrospecifikus dolog lesz.
(Mandriva sysconfig könyvtárát is próbáltam végignézni, egyelőre még nem találtam semmit.)Köszönöm a segítséget, jó lesz ezeket a helyeket megjegyezni.
-
VaZso
senior tag
válasz
Xmodule #12692 üzenetére
Nem ismerem a Gnome hangbeállító felületét, de KDE alat kmixben be lehet állítani, hogy az alapértelmezett dolgokon felül megjelenjen pl. a MIC boost, valamint van külön egy Capture csúszka a felvétel hangerejének.
Én úgy tudom, az újabb kernelekben az OSS már "deprecated", vagyis lassacskán kiveszik belőle és már nem fejleszik.
Ha működik Alsa-val, akkor elsősorban azt érdemes használni...
-
VaZso
senior tag
válasz
Xmodule #12685 üzenetére
Nálam nincs gond Skype-pal, igaz, webkamerát még nem akartam használni vele.
Viszont a hang jó, viszonylag sokszor használom. Hangerővel vagy egyéb minőséggel van gond?
...mert esetleg a csúszkákat érdemes lehet feltolni + a mikrofon erősítést is meg lehetne nézni, van-e olyan. -
VaZso
senior tag
Ő... ennek melyik részét írtad nekem?
Tisztában vagyok a path jelentésével és a programok indítási szisztémájával.
Csupán azt nem tudom, jellemzően hol állítgatja be azt a rendszer.
+ jogosultságokkal sincs bajomAzt látom, hogy root esetén be vannak állítva ezek az útvonalak az általad írt .bashrc-ben, user esetén viszont ennyi van (ezen a gépen nincs gondom):
PATH=$PATH:$HOME/bin
export PATHMost nem tudom, mi a helyzet azon a gépen, amelyiken nincs minden rendben. Nagyon nem is érdekelt, csak eszembe jutott. Lehet, hogy más könyvtárba pakoltak néhány dolgot, ezért nem találja. Már nem emlékszem, milyen útvonalon értem el a programot, sőt már azt sem tudom, mi volt az... Majd megnézem, legfeljebb hozzáírom a user profile-féle path-hoz.
-
VaZso
senior tag
Köszi, erre nem is gondoltam...
...viszont még valahol rendszerszinten is kell lennie egy bejegyzésnek, itt csak hozzáteszi még a ~/bin könyvtárat is a változóhoz.Nem tudom, vajon a rendszerkönyvtárakat hol teszi még hozzá (elviekben).
Illetve hozzáteszi most is, csak nem mindegyiket. -
VaZso
senior tag
válasz
CPT.Pirk #12679 üzenetére
Kérdésre megmondjuk, mint kiderült.
Viccet félretéve, DOS alatt sem ismerte mindenki rögtön az ASMDEMO vagy későbbi nevén Aida programot, illetve manapság Everest néven ismert (és fizetőssé vált) változatát, vagy bármely alternatíváját.
Idővel persze mindenki számára megoldhatóvá váltak az egyes kérdések, mert eljutott hozzájuk is az információ.
Egyébként láttam már Linuxon grafikus felületű eszközt is, talán Major Major által is leírtat, szóval szebb felületen is elérhetők ezek az információk, csak ezek nevét nem tudom... eszközkezelő jellegűt biztosan láttam.
-
VaZso
senior tag
-
VaZso
senior tag
válasz
CPT.Pirk #12675 üzenetére
Konzolból:
- lspci: Rendszereszközök listája (pl. video, hang, chipset és egyebek)
- lsusb: USB eszközök listája/proc könyvtár tartalma is információkat ad (pl. mc-vel végignézve)
mc nélkül:
- cat /proc/cpuinfo - kimerítő CPU információ (magok száma, cache és sok egyéb más is)
- cat /proc/meminfo - kimerítő információk a RAM-róluptime: bekapcsolási idő, terheltség
stb.
Ezen "parancsok" némelyike csak root-ként látszik, tehát esetleg sudo kell elé.
Mire vagy még esetleg kíváncsi?Vladi: Valóban
-
VaZso
senior tag
Bootolj be egy Linux live CD-ről.
Konzolba írd be, hogy grub, aztán
find /boot/grub/stage1 (megmondja, hol van a grub, ez alapján: )
root (hd0,1) (illetve ide írd a find válaszát)
setup (hd0) (ez a boot vinyó)Esetleg van ilyen lehetőség a boot CD-n, hogy grub-reinstall /dev/hova
-
VaZso
senior tag
válasz
CPT.Pirk #12653 üzenetére
Ehhez hasonlót keress:
linux-headers-2.6.26-bpo.1-686 - Header files for Linux 2.6.26-bpo.1-686
vagy
linux-image-2.6.26-bpo.1-686 - Linux 2.6.26 image on PPro/Celeron/PII/PIII/P4
Elvileg apt-cache search linux-headers kiírja a listát.
Persze Ubuntunál sudo kell elé, konzolból.Ja, persze az aktuális kernel "forrását" kell letölteni.
-
VaZso
senior tag
válasz
CPT.Pirk #12643 üzenetére
Lehet, hogy a régebbi kártyákhoz az nvidia nem tartja megfelelően karban a modulját?
(Tehát a kernel újabb lett, a modul meg nem alkalmazkodott hozzá.)Azért is gondolom, mert a saját FX 5200-as kártyámmal sem volt jó az nvidiánál lévő driver forrásból a 2.6.27-es kernelen. (A Mandriva viszont használható driverrel jött.)
Ha jól rémlik, az 5200-asénál a TNT-hez való egyel régebbi széria volt a driverek közül (vagy ugyanez?
), több mint valószínű, hogy arra is áll a dolog...
-
VaZso
senior tag
válasz
CPT.Pirk #12632 üzenetére
...akkor most újraindítás után van grafikus felületed vagy nincs?
Alapvetően vagy a csomagkezelőből érdemes próbálkozni (feltenni az nvidia meghajtót) vagy pedig ezek nélkül fordítani egyet.
Ha a grafikus szerver nem indul, a /etc/X11/xorg.conf-ban az 'nvidia' részt meghajtónevet cseréld ki 'nv'-re.
...viszont ha a meghajtó nem fordult le, akkor nem valószínű, hogy piszkálta volna ezt a filet.
Lehet, hogy azért nem ment a gdm start, mert a gdm tényleg nem áll, ezért felesleges elindítani... - viszont akkor ezért nem ment a "telepítés" sem (egyébként rootként próbáltad leállítani a gdm-et?)
...tehát sudo /etc/init.d/gdm stop
A telepítőt szintén sudo-val indítsd.Bocs, megfeledkeztem erről az Ubuntus sudo dologról.
-
VaZso
senior tag
válasz
CPT.Pirk #12627 üzenetére
Fel kell tenni hozzá a kernel header fileokat (az aktuális kernelhez).
Ezt meg tudod tenni a csomagkezelőből.
Kellhet még pl. a gcc és make is, ha nincs fent.
Először próbáld meg elindítani grafikus felületen a telepítőjét, valószínűleg minden további hibát meg fogsz találni ezáltal. Ha arra panaszkodik, hogy fut az X ezért nem tud mit csinálni, akkor állítsd le és ha minden igaz, rendesen felmegy.
Leállítani a következő parancsok valamelyikével tudod:
/etc/init.d/dm stop
/etc/init.d/gdm stop
/etc/init.d/kdm stopElvileg Gnome esetén a gdm, KDE esetén a kdm-et kell leállítani, nekem pl. ez a leállítás csak a "dm" segítségével megy Mandriva & KDE alól.
Elindítani ugyanígy a start paraméterrel tudod.
-
VaZso
senior tag
-
VaZso
senior tag
válasz
Kephamos #12618 üzenetére
Nem beszélve arról, hogy én Win alatt is Far managert használtam, így én folyamatosan le vagyok maradva húsz évvel...
Mondjuk mc-vel jelenleg az érdekelne legjobban, hogy lehet az egyik panellel scp-n kapcsolódni másik géphez, eddig eszembe sem jutott, hogy ilyet tudhat... most meg olvastam valahol. Mindenesetre utána fogok nézni.
-
VaZso
senior tag
Én sane-val és mustek_pp-vel próbáltam a sajátom majdnem sikerrel.
Ha minden igaz, a sane konfigurációs filejában írták fórumon az 1200+ -os beállítást (a file alapján is egyértelmű volt) és olvastam olyan választ, akinél működött is a dolog.(Meg persze olyanokat, akinek ugyanaz volt a probléma mint nálam, közülük egyeseknek a CIS típusát állítva megoldódott, másoknak nem - sajnos én is így jártam.)
Mindenesetre érdemes próbálkozni vele, mert többeknek sikerült. Kicsit hardware függő, úgy láttam.
Szerk.: Viszont csak egy gépen próbáltam, lehetett az is a problémám oka.
-
VaZso
senior tag
válasz
Major Major #12593 üzenetére
Nálam ugyanígy működött Mandriva alatt, külön megjelent a LAN és WLAN rész alatt miután rádugtam USB-n és rá tudtam menni, hogy "csatlakozás" a szolgáltatóhoz.
/Esetleg érdekes lehet egy dmesg kimenet a csatlakoztatás után, hogy milyen hibaüzeneteket ír, ha ír valamit...
-
VaZso
senior tag
válasz
pc-user #12588 üzenetére
Pff... jómúltkorában ugyanilyen scannert akartam beállítani Mandriva alatt.
Addig jutottam, hogy végül scannelt, de a CCD kb. fele által ovasott kép volt kétszeresére széthúzva. (A scannelt lap fele volt meg, de a "normál" méretre húzta szét.)
Rákerestem a neten, úgy néz ki, hogy több altípus létezik belőle (CP-n belül is legalább kettő), mindenesetre az enyém volt a legrosszabb eshetőség, ahogy néztem... már nem tudom hol, de lehetett állítani a scanner (al)típusát, ezt kellett, ha jól rémlik CP+-ra állítani, hogy egyáltalán kép legyen... volt, akinek ezután működött rendesen.
Egyébként jó régi egy darab.
Keem1:
Azt gondolom, nem vagy messze a céltól.
Az alapján, amit írsz, minden szükséges dolog fent van a rendszeren, tehát fordítani biztos nem kell semmit.A jelszókezelést nem tudom, miért hülyéskedik, olvastam már itt, hogy Ubuntu alól valakinek problémája volt az egyik szolgáltató alapértelmezett adataival (ez valószínű mindegyik disztribúció alatt egyformán rossz, elírhatták).
Telepítettem viszont egy Vodafone-os netet Mandriván, az rendesen működött, jelszó nélkül (nem kell ott sem megadni).
Viszont én nem használtam a rendszerben lévő adatokat (valahogy eszembe sem jutott, hogy benne van a magyar szolgáltató), hanem megérdeklődtem a szolgáltatótól, hogy mit kell kitölteni.Tehát beírtam a hozzáférési pontot és mondták, hogy felhasználónév/jelszó nem kell, így üresen hagytam és egyből működött.
Szerintem próbáld meg elölről beállítani a hálózatot úgy, hogy nem a listából választassz szolgáltatót, hanem kézzel töltöd ki az adatokat (gyakorlatilag az AP-t).
Szerk.: Major Major ötlete jól hangzik
-
VaZso
senior tag
-
VaZso
senior tag
[OFF] Nekem rémlik DOS 5.0 is, ami fent volt...
Nyilván volt régebbi is, de azt azért nem tudom, mert akkoriban még sokkal jobban érdekelt a digger (j), ufo (k), esetleg Impossible Mission (z) játékok... - ezt a három betűt előbb tudtam, mint olvasni... Ja, volt még később pl. mach3 (m) [/OFF]
...a zárójelben jelzett characterek - ki találná ki - a bath-fileok nevei....kicsit később nekiálltam .bat-fileokat szerkeszteni, így kezdődött a pályafutásom.
Egyébként lehet, hogy ezért nem idegenkedem a termináltól...DOS 6.22-őt viszont többször telepítettem is, lemezről (teljes készletet)...
...khm, milyen DOS?Amúgy kísérleteztem a DOS-korszak végén Caldera OpenDOS-szal is, meg FreeDOS-szal talán. --> első lépések a szabad szoftverek irányába
Bár ha jól "hallom", az nem játszik
Ati: Úgy néz ki, egyre jobb lesz, nálam például gond nélkül megy mostmár.
Szerintem nVidiaval kb. azonos szinten lehet. -
VaZso
senior tag
Valójában nem tudok segíteni, de szerintem próbáld meg újabb kernellel.
Nem tudom, Ubuntu 8.04 melyikkel érkezik és milyen érhető még el hozzá, de szerintem fordítás nélkül is megoldható.
Egyébként nekem is üzemel egy gép Mandriva 2008.1-gyel egy Ralink-os kártyával, bár a pontos típusra nem mernék megesküdni... az működik rendesen, bár vacak a térerő a távolság miatt, ezért néha előfordul, hogy elhagyja a netet... de alapvetően nincs gond vele, használható. Ha jól rémlik, abban 2.6.26-os kernel volt alapvetően.
-
VaZso
senior tag
válasz
Xmodule #12241 üzenetére
Sajnos ebből tényleg újratelepítés lesz (vagy visszateszed e-re), a registry-bejegyzések miatt. Nem tudok olyan segédprogramról, ami azt is átírná.
"Csak" ez a gondja...Egyébként az XP-s konzol a legkisebb mértékben sem DOS, csak szöveges módú parancssor, ami képes értelmezni néhány DOS parancsot.
Sok sikert a telepítéshez.
A Grub a fentiek alapján visszamegy rá, úgyhogy akkora gond nincs. -
VaZso
senior tag
válasz
Xmodule #12236 üzenetére
Elvileg bootolsz egy live CD-ről és grub-reinstall /dev/hova
Esetleg egy reinstall:
grub
find /boot/grub/stage1 (megmondja, hol van a grub, ez alapján: )
root (hd0,1) (illetve hd(x,y) find válasza alapján)
setup (hd0) (ez a boot vinyó)Javítsatok, ha hülyeséget írok.
...hogy én mit nézek annyit a fórumon... lassú... mármint én.
Szerk.: Mit jelent, hogy elrontottad az ntldr-t?
Ha letörölted, másold szimplán vissza. -
VaZso
senior tag
válasz
PiciKenny #12234 üzenetére
Nem egészen értem a kérdésed.
Tehát: olykor XP-n működik a net és Linuxon nem, máskor fordítva?
Elvileg a DHCP szerver, ha újból kérés jön felé, kiadja a már előzőleg kiosztott címet a gépnek és pl. újraindításkor ugyanazzal az IP-vel megy a gép.
Nekem előfordult, hogy Linuxon az alapértelmezett dhclienttel nem kaptam IP-t, dhcpcd-vel minden jó volt.
Esetleg kattints a connect-re. (...)
Ha Windowson is gond van, akkor passz... szóval írd le kicsit konkrétabban.
-
VaZso
senior tag
A legtöbb esetben a kernel tartalmaz az egyes eszközök kezeléséért felelős modulokat.
Előfordul, hogy bizonyos modulokat (pl. videokártyák meghajtója) utólag tesznek a rendszerbe illetve fordítanak le.A hangkezelés megoldásához első lépésben jó segítség az lspci által kiadott lista.
Ez kiírja az eszközök típusát, ami alapján folytatni lehet a problémamegoldást.
Olykor előfordul, hogy csak néhány paramétert kell megadni (pl. lenovoval jártam így), mert sokszor nem szabványos az eszközök működése - gondolom, nem véletlenül...Szóval, másold be az lspci kimenetét ide.
(Indíts egy konzolt és oda írd be.) -
VaZso
senior tag
válasz
vizimi #12222 üzenetére
1-2) Sajnos nem tudom, nem Gnome-ot használok.
3) A skype-ot nem .deb fileként töltötted le?
...mert ha igen, akkor a csomagkezelővel el tudod távolítani.4) 32 vagy 64-bites a rendszer? Utóbbi esetén van egy 64-bites lejátszó, azzal mennie kell.
32-biten működni szokott. Esetleg távolítsd el csomagkezelővel és tedd fel újra.
Ha minden igaz, /lib/mozilla/plugins könyvtárban van a lejátszó libflashplayer.so néven. -
-
VaZso
senior tag
Ha megfagy a gép, azt mindig érdemes kivizsgálni (Win is Linux esetén is).
Könnyen lehet hardveres hiba az okozója.Persze más is, pl. video-meghajtóra visszavezethető.
Mondjuk mindig azok a problémák a legalattomosabbak, amik csak néha esnek meg...
...persze ilyenkor marad a reset.Xmodule:
Biztos, hogy az alaplapod alapvetően képes szabályozni a fordulatszámot? -
VaZso
senior tag
Van abban valami, amit Major Major ír... mármint a wubi-nak a sajátsága lehet a 24 óra alatti összeomlásod oka.
Ha legközelebb rászánod magad a próbára, érdemes inkább saját partícióra, hagyományos módon feltelepíteni a rendszert. Emellett - ha valamelyik változat nem tetszik - nyugodtan próbálhatsz másikat is feltenni, nem feltétlenül szimpla Ubuntut.
Tehát lehet akár Kubuntu vagy másik disztribúció is, bár a KDE4 (ami a Kubuntuban van) még kiforratlan, így több probléma lehet vele.Nálam már sokszor 24-óra óta működik tökéletesen és a notebookot általában hibernálom, így elég hosszú bekapcsolási idő szokott összejönni.
Igaz, Win is képes volt évekig gond nélkül meglenni a gépemen, azért ezt a hibernálás-felébresztés dolgot nem annyira csípte hosszútávon. -
-
VaZso
senior tag
válasz
Kephamos #12186 üzenetére
Ezt kihagytam, igazad van.
Persze KDE3 --> KDE4 vagy egyéb verzióváltásokkor nem segít, de azért mindenképpen érdemes külön partícióra helyezni a home könyvtárat. Sok problémától kímélhet meg.
+ha már itt tartunk, egy boot partíciót a biztonság kedvéért valahol a merevlemez elejére.
-
VaZso
senior tag
válasz
Kephamos #12182 üzenetére
Hozzáteszem, én telepítettem újra Linuxot úgy, hogy gyakorlatilag mindenem megmaradt, csak a megfelelő programokat kellett újból feltenni és pl. a videokártyát megfelelően beállítani. Igaz, ez Mandriva, de teljesen lényegtelen. Ennyit akár ki is bír az ember félévente.
(Egyébként azért választottam az újratelepítést, mert egy csomó felesleges programot feltettem, és nem akartam elszórakozni azzal, hogy külön-külön mindent eltávolítok.)
Szóval nagyon egyszerűen, minimális erőfeszítéssel visszakaptam az előtte működő rendszerem, az egyéni beállítások megőrzésével.
-
VaZso
senior tag
válasz
Xmodule #12103 üzenetére
Terminálban úgy tudsz futtatni, hogy vagy beírod teljes útvonallal: pl. /home/user/név.run
vagy pedig az adott könyvtárban ./név.runTehát ./ kell elé.
Tipp.: ha hosszú útvonalat akarsz beírni terminálban, érdemes gépelés helyett TAB-bal kiegészíteni. Ha egy ponton több lehetséges folytatás van, kiírja a variációkat és mehet tovább a dolog.
A home könyvtáron kívül sima felhasználóval ált. nem tudsz írni.
Ha egy program nem indul, megpróbálhatod hasonlóképpen terminálból indítani, ott láthatod a hibaüzeneteit.
-
VaZso
senior tag
válasz
Jester01 #12086 üzenetére
Én is így gondolom, csak lemaradt az idézőjel... többek között ezért nem Ubuntu van a gépemen (jóllehet, kiírtható belőle ez a sudo dolog, de akkoriban még nem igazán tudtam a módját, maga az elképzelés viszont elriasztott - noha az első lépés a root jelszó létrehozása volt részemről, Ubuntu helyett inkább Mandrivázom).
Bennem kicsit másként jelent meg a sudo hátulütője:
"Édes gazdám, kérlek futtasd le a sudo települök.sh filet, ha kíváncsi vagy a fotókra..."Valahol írtam is korábban a fórumba, hogy sudo vírus és minden "rendben"...
...meglesz még ennek a böjtje (ill. presztízsveszteség) szerintem... -
VaZso
senior tag
Épp' válaszolni akartam, de megszűnt a net kapcsolatom... vagyis csak a DNS szerver... most egy régebben lejegyzett alternatív DNS-sel vagyok, olykor jól jön mint látszik... illetve nem, már úgy sem megy... kérdés, visszajön-e, hogy elküldjem ezt az üzenetet...
...épp' jó, DNS még nincs... még ilyet...
Root jelszó alapvetően Ubuntu alatt nincs, ez az egyik nagyszerű újítása...
...erre találták ki benne a sudo-t.Ha nagyon akarod, sudo passwd-del adhatsz neki jelszót és akkor be tudsz lépni, de nem ajánlják...
Múltkor ajánlották alternatívaként a sudo /bin/bash használatát,
vagy ugye sudo programnév.Xmodule:
Mi a pontos hibaüzenet?
Nem a make hiányol még valamit? -
VaZso
senior tag
A telepítés során fel szokta tenni, ha nem hagyja direkt ki az ember.
Tehát a BIOS-ban kiválasztottad, hogy sdb-ről, vagyis a második vinyódról bootoljon és a grubot is sdb-re tetted?
Esetleg próbáld mégegyszer feltenni a Grub-ot a telepítő CD-ről bootolva.
Xmodule:
Tedd fel a make-et: sudo apt-get install make -
VaZso
senior tag
válasz
Kephamos #12066 üzenetére
Milyen filerendszer?
Esetleg futtass egy ellenőrzést rá - konzolból fsck(ha beírod, hogy mount, ki tudod deríteni, melyik a pendrive)
Sonar:
Lehet, hogy feltetted az egyik vinyóra és a másikról bootolsz?
Szerintem nézd meg a boot sorrendet.
+nézd meg, hogy aktív-e a partíció. -
VaZso
senior tag
válasz
Xmodule #12052 üzenetére
MSN: aMsn
Irc : nem használtam még Linux alólaMsn nekem szimpatikus, már amennyit én használom... de eddig mindent tudott és nem kellett hozzá annyit hülyéskedni mint Win alól az MSN telepítéséhez, no meg nem is olyan erőszakos.
Vladi: a "trükközés" lehetőségét nem vettem figyelembe
Szerk.: "Skinezni" meg sem próbáltam, Pidgint pedig még olyan régen néztem Win alól, hogy az ott tapasztaltak miatt nem próbáltam...
Ja, file átvitel (kép esetén) normális sebességű volt, igaz, hogy, a küldő miatt lassan ment... olyan 16KB/s - lassú net miatt
-
VaZso
senior tag
válasz
vizimi #12045 üzenetére
Ez így konkrétan nem Windows probléma, hanem címzési eredetű gond.
2^10 = 1k --> 2^30 = 1G --> 2^32 = 4G (GB)Tehát 32-biten alapvetően 4GB memória címezhető. 33-bittel ez már 8GB lenne.
Tegyél fel 64-bites rendszert.
Ja, a 4GB a gépben lévő összes mindenség memóriája együttesen.
-
VaZso
senior tag
válasz
VINIKOR #11996 üzenetére
Nekem is volt már olyan, hogy éppen frissítéseket keresett és amiatt nem hagyott telepíteni valamit.
"Szélsőséges" esetben előfordulhat, hogy bent maradt a csomagkezelő .LOCK fileja pl, ha valamiért újraindult a gép (mondjuk áramszünet miatt).
Esetleg próbáld újraindítani, ha program okozza, csak "elengedi" a lockot...
-
VaZso
senior tag
válasz
vizimi #11977 üzenetére
Nem sokszor telepítettem Ubuntut, de itt is van olyan, hogy kézi partícionálás.
Nem tudom, hogy a 8,79 GB nem lesz-e túl szűkös, ha az egész rendszert erre szeretnéd tenni (azért elég lehet). Szükséged lesz még egy swap partícióra is valahol a lemezen kb. RAM méret nagysággal, főleg, ha hibernálni is szeretnéd a gépet olykor (ide menti). - Elvileg választhatsz azért kisebb méretet is.
Mivel úgy tűnik, négynél több partíciód lesz, létre kell hoznod extended (kiterjesztett) partíciót is.
Ha jól gondolom, az S: és C: van a vinyó elején. Utána akarod tenni a Linux adatait, a maradékra pedig extendedként fel kéne tenni egy swap partíciót és a közöset, szerintem NTFS-re formázva.A kézi partícionálás rész alatt létre tudod hozni ezeket a partíciókat.
Linux partíciónál típus lehet ext3 és csatolási pont pedig "/".
Swap partícióhoz a típust állítsd swap-re, más nem kell hozzá.Telepítés végén pedig a grubot az MBR-be (felajánlja) felteszed és elvileg készen vagy, remélhetőleg minden hardware működik is.
Az NTFS partíciót lehet, hogy jobb még telepítés előtt létrehozni Windowsból.
-
VaZso
senior tag
válasz
dany27 #11959 üzenetére
hmm... vajon a Grub most melyik vinyóról indul?
Szerintem húzd le a Linuxos merevlemezt, futtass egy fixmbr-t a Windowsosra, nézd meg, bootol-e (vagy meddig jut a boot során).
Utána tedd vissza a Linuxos vinyót.
Ha most is a Win indul, állítsd át a CMOS setupban a boot sorrended a másik (tehát a Linux) vinyójára.
Ha nem indul a Grub róla (hanem egyéb hibát ír), akkor indíts live CD-t és tedd fel rá a Grub-ot újra. -
VaZso
senior tag
válasz
dany27 #11957 üzenetére
hd0,0-nál sem megy, ha a két map benne van?
Az elvileg megcseréli a hd0 és hd1-et.No, mégegyszer: tehát egyik vinyón win, a másikon Linux van.
Amikor a Win működött, melyik vinyóról bootoltál?Ha a CMOS setup-ban a wines vinyót állítod bootnak, elindul? (el kéne)
Ha nem, akkor fel kéne tenni rá egy működő MBR-t.
Esetleg próbáld ki a Linuxos vinyó nélkül, hogy elindul-e.Szerintem nincs fent a betöltő Win-hez.
-
VaZso
senior tag
válasz
dany27 #11954 üzenetére
Ez alapján szerintem inkább (hd1,0) vagy (hd2,0) kéne, hogy legyen...
A lent idézett konfigodban próbáld meg úgy, hogy a map-okat a root elé veszed.
Tehát:# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/sdb1
title Microsoft Windows XP Professional - magyar
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
root (hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader +1 -
VaZso
senior tag
válasz
dany27 #11949 üzenetére
Írd be konzolon, hogy mount. Ezzel kilistázza, hogy melyik partíciód hol van a filerendszerben.
Nézd meg, hogy hol vannak a Windowsod filejai, pl. "/mnt/???"
A mount által kiírt sorok között látni fogsz egy ilyen bejegyzést, a sor elején lévő "/dev/???" lesz az érdekes, írd le ide. -
VaZso
senior tag
válasz
vizimi #11935 üzenetére
Nem tudom, érdemes-e újra feltenned, de az összes személyes beállításod a home könyvtáradon belül van.
Tehát /home/felhasználónév, azon belül is "."-tal kezdődő könyvtárakban. Szerintem az általad keresett dolgok a /home/felhasználó/.mozilla könyvtárban vannak.Ha újratelepítés (és újrapartícionálás) mellett döntessz, szerintem tömörítsd be ezt a home könyvtárat és az újonnan telepített rendszerben csomagold ki majd.
A Wubuntu nem a Windows drivereit használja tudtommal, így ebből külön probléma nem lesz. A partíciók miatt sem, csak arra figyelj, hogy ne törölj olyan Windowsos partíciókat, amikre szükséged van.
Az előző hozzászólásomtól pedig ne ilyedj meg, azok csak akkor kellenek, ha terminálban is tevékenykedsz (azért valószínű, olykor szükség lesz terminálra), akkor sem mindegyik.
Legegyszerűbb úgy kezdeni, hogy mc és akkor a legtöbb parancs nem kell. -
VaZso
senior tag
válasz
vizimi #11934 üzenetére
Az jó kérdés, hol tudsz alapokat összeszedni... meg az is, hogy mit értessz ezalatt.
Ahogy fent mondták, folyamatosan tanul az ember.
Ha az egyes parancsokra vagy kíváncsi, a DOS-sal összehasonítva néhány:
cd --> cd
md --> mkdir
rd --> rmdir
dir --> ls -l
del --> rm
copy --> cp
move --> mv
attrib --> chmod
edit --> vi, pico, nano
nul --> /dev/nulltouch - "üres file" létrehozása
Ezt most próbáltam először:
copy con filenév --> cp /dev/stdin filenévnc-féle file manager: mc
chmod: különféle jogosultságok megadása (pl. írási, olvasási, ld. lent)
file futtathatóvá tétele: chmod +x filenévaktuális könyvtárban lévő file futtatása ./filenév (./ nélkül nem futtatja)
chown: file(ok) tulajdonosát (és csoportját) lehet megváltoztatni
chgrp: file(ok) csoportját lehet változtatniÉrdemes lehet megjegyezni a -R (rekurzív) kapcsolót, ez DOS-nál sok esetben /s kapcsoló volt, egyes parancsok végrehajtására az alkönyvtáraikban is.
ls -l által kiírt információk (egy része
):
Az első character ha d, akkor könyvtár, ha - akkor normál file, l - symlink, stb.
x - végrehajtható, r - olvasható, w - írható
Az első hármas (xrw) csoport a tulajdonos jogaira vonatkozik, a második a csoport jogaira, a harmadik az összes többi felhasználóra.Egy felhasználót több csoportba is tehetsz, pl. "cd-írók" csoportja
A symlink egy olyan file, ami egy másik meglévő filera (vagy pl. akár symlinkre) mutat, tehát ugyanaz a file szerepelhet több helyen a filerendszerben anélkül, hogy ezekre a helyekre külön bemásolnád.
Létrehozása: ln -s
...momentán ennyi jutott eszembe, remélem, van, akinek segített valamit.
-
VaZso
senior tag
válasz
dany27 #11912 üzenetére
Ez így jó, UUID formában van megadva. A # /dev/xxxx csak komment.
...szóval, ha működik, akkor csak a /boot/drub/menu.lst filet kell szerkesztened.
Jó volna kideríteni, melyik partíción van a Windowsod.Nálam így néz ki az ehhez kapcsolódó bejegyzés:
title windows
root (hd0,2)
makeactive
chainloader +1Tehát az (ő számára) első merevlemez 3. partícióján van a win.
Elvileg (hd0,0)-ként működnie kéne normál esetben, esetleg ha végigpróbálod (hd1,0), stb közül egyiknek mennie kéne... -
VaZso
senior tag
válasz
dany27 #11909 üzenetére
Egyébként milyen vinyón van a win? IDE/SATA?
Ha IDE, melyik csatornán?
Linux alól a partíciók mountolását lehet kényszeríteni és akkor megjelennek, de kockázatos lehet, ha hiba van rajta.
Szerk.:
érdekes ha a rack nincs benn felcsatolja az össze partíciót gond nélkül :sLehet, hogy a /etc/fstab-ban nem uuid alapján, hanem /dev/hdx, ill /dev/sdx alakban vannak a bejegyzések?
-
VaZso
senior tag
válasz
Major Major #11870 üzenetére
...vagy pl. a PulseAudio-t, az az én notebookomon is vacakol.
-
VaZso
senior tag
válasz
Kephamos #11824 üzenetére
Valójában összehasonlítási alapom nincs, mert csak a 64-est raktam fel erre a gépre...
A másikon 32-bites van de csak azért, mert az nem 64-es proci...Jelen helyzetben szerintem lényegtelen, melyiket rakod fel, hacsak nincs >4GB RAM a gépben.
VINIKOR:
Esetleg egy lspci kimenetet linkelj be.
Ahogy néztem, van, akinek némítás/engedélyezés után részben működött, más pedig BIOS frissítés után írta, hogy tudta használni...
Érdekes lehet esetleg egy lsmod is, hogy milyen modult töltött be hozzá a rendszer.A frissítéseket nem tudom, mennyire érdemes külön kiírni, bár biztos megoldható... viszont ezek állandóan frissülnek...
Aktív témák
Hirdetés
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Samsung Galaxy Xcover 6 Pro, 6/128 GB, Kártyafüggetlen
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700K / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 500GB SSD
- Keresem : Lenovo Legion 5 16IRX9 83DG0037HV
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged