Aktív témák
-
-
Hix3r
csendes tag
-
innen másolva
3.5) Csökentsük az energiafogyasztást
Az Intel gépekhez szánt eszközzel, a Powertop-pal, képes vagy megtalálni azokat a szoftvereket, amelyek a legtöbb energiát fogyasztják a rendszeredben. Különösképpen a notebook felhasználók fogják előnyben részesíteni ezt - az akkumulátor használati idejének növelése érdekében.
Ha szeretnéd használni a Powertop-ot, telepítsd a következő csomagot:
- powertop
Megjegyzés: A programok telepítésének magyarázata a 4.2) lépésben található.
Ezt követően már indítani tudod a Powertop-ot Terminál-ból. Ajánlott Adminisztrátori jogokkal indítani, különben nem fogsz tudni minden lehetőséget kihasználni benne.
Adminisztrátori jogosultsághoz a következő paranccsal indítsuk:
sudo powertop
A Powertop folyamatosan adatot fog gyűjteni a rendszerről. Mutatja, hogy mi az, ami a legtöbb energiát fogyasztja, és egyúttal optimalizálni tudod a rendszert. Bizonyos esetekben a Powertop képes optimalizálni a rendszert, ha lenyomod a megadott billentyűt.
Nem elképzelhetetlen, hogy néhány watt energiát takaríts meg vele.
-
VaZso
senior tag
Nálam felment, igaz, más disztribúció alól.
Viszont fprint_demo tényleg csak demonstrációra jó. Be tudom olvasni vele az ujjlenyomat (összes ujjamhoz) és vissza is tudom ellenőrizni, ennyi.
A libfprint és a pam_fprint progikkal lehet bejelentkezésnél azonosítani, de az meg (a pam) csak egyetlen ujjal működik, ráadásul az első megtalálttal, a többit figyelmen kívül hagyja.
Emiatt letettem a dologról, pedig neten megtaláltam, hol kéne betöltenem - illetve beírtam a megfelelő file-ba és sikerült elérnem az és kapcsolatot, tehát csak ujjlenyomat+jelszó együttes ismerete esetén engedjen be.Kisebb kellemetlenségek voltak ugyan, amikor a rendszer jelszót kért (nem mindenhol jelent meg a behúzási kérelem, ezért először csak lestem, mire vár), de alapvetően működött.
Viszont az egyetlen ujj ismerete használhatatlanná teszi az egészet, így egyáltalán nem ajánlom... persze, ha valaki foglalkozna a progival és beletenné...
--
Az én notebookom HP, egy ugyanilyen ujjlenyomatolvasóval ellátott Lenovo pedig ugyanilyen körülmények között nem működött (igaz, annál a gépnél pl. a hanghoz is oda kellett írni, hogy model=lenovo, szóval talán nem véletlen).
-
-
n0_gAboR
őstag
Linuksz memoria kezelese mindig is jó volt.
Nekem azis nagyon bejon, hogyha egyszer valamit elinditasz, akkor bentmarad a cache memoriaban, es kovetkezo inditasnal pillanatok alatt indul a cucc.
Tehat linuxban a memoria mindig "100%-ig televan", de a nem tenylegesen hasznalt ram-ot kesselesre hasznalja.Windows alatt nemtom hogy van, de ott nem vettem eszre hogy masodjara inditva a programokat gyorsabban toltenenek be.
Feltétlenül ezeket a jelzőket kellett használnod? Tartózkodj tőlük a továbbiakban, a trágár szavak nélkül is lehet ütős, frappáns hozzászólást elkövetni. ?
[ Módosította: Atlantis ]
-
Tv
senior tag
Lehet bennem van a hiba, de nem igazán értem, hogy ezzel a hozzászólással mit akartál kifejezni. Én ennyire nem vagyok belegyógyulva gépbe, csak azt szeretném, ha nem lenne egybe az összes cucc, hanem egyik asztalon mondjuk a böngésző lapjai, másikon meg pl. a programozás cuccai, ha éppen gyakorlok.
-
zed01
őstag
Te vagy az a ritka kivétel, akinek jól megy az ati kártyája linux alatt. De ha elolvasod az általam belinkelt fórumot, láthatod hogy nagyon sokan panaszkodnak az ati kártyákra és érdekes módon az nv kártyákra senki nem panaszkodik. Én soha többet nem veszek atit, eleget szívtam vele.
-
zed01
őstag
Én azt mondom, ne vegyetek sz@r atit linux alá. Én sokat szívtam az AGP-s X1950Pro-mal (nem volt 3D-s gyorsítás, egyik játék sem működött), de eladtam és vettem egy Nvidia 7900 GS-t. Az Nvidiával semmi probléma.
-
bsh
addikt
az ati úgy szar ahogy van. nekem is volt egy pár, szóval van tapasztalatom, azóta soha többé nem veszek. szar hardver, bugos mint állat (és ezt hallom az újabbaknál is), pl. ami nekem volt régen az hibás volt és utána szoftveresen próbálták egy hookkal megkerülni a hibákat, az milyen már? nem csoda, ha viszonylag jó teljesítményt érnek el, ha ilyen trehányul kezelnek mindent. és akkor a másik oldal, a driverek. azok is bugosak ezerrel. a vezérlőpult egy okádék és nem jó semmire. játékok szarul néztek ki, egy sima directx-et meg egy openglt nem tudnak normálisan lekezelni, pedig az szabványos api. textúrák nem jók voltak, vektorok szétrepülve, stb. emlékszem egy olyan "bonyolult" játék, mint a max payne, nem ment atival... erre elmentem ismerőshöz, szintén ati csak újabb, ott is megnéztem, és jé, ott se ment.
szóval én csak szívtam az atival mindig is. aztán eladtam őket haveromnak, az is szívott vele, és ő is szabadult tőlük.
de kinek mi. aki olcsót akar, az vegyen atit és szívjon vele. én nem teszem.
de hogy ne csak szubjektív véleményről beszéljek: egy kérdés! láttál-e már valaha is egy komoly, grafikus munkaállomást ati kártyával? na mert én még nem. kivéve a firegl, ami nem is ati, csak megvették a céget és ati néven forgalmazzák. és láttál-e már qaudro-s workstationt? én csak olyat láttam... pc alapú komoly munkaállomásokban csak nvidia van (vagy esetleg komolyabb speckó gyártmányok), mert a gyártók sem akarnak az atival szívni.
olvastál már linux fórumot? mivel szívnak az emberek állandóan? csak nem az ati kártyákkal? (a korrektség kedvéért hozzáteszem, hogy a 9x00-es nvidiákkal is, de majd lesz rájuk driver és akkor jó lesz). pedig az amd/ati most elkezdte és opensource drivereket fejleszt és ad ki, mégse bírnak normális megoldást csinálni, nemde? (egyébként ez nagyon dícséretes a részükről, az nvidia is követhetné). az nvidia meg, bár zárt driver, de legalább működik.
na jó, nem akarok flame-et kezdeni erről, mindenki vegyen, amit akar. de én mindenkit lebeszélnék az atiról... aki akar, meghallgat, aki nem akar, az nem hallgat meg, ennyi. -
-
n0_gAboR
őstag
Olyan nincs mint az adobe termekei.
Van viszont:
Avidemux - hasonlo mint virtualdub
PiTiVi, Cinerella, Kino, LiVES: videoszerkeszto programok, cinerella a legprofibb.probald ki oket, valamelyik csak megfelel majd.
Ubuntu-studio-s cuccok benne vannak az Ubuntu repokban:
sudo apt-get install ubuntustudio-desktop
-
Male
nagyúr
Lehet, hogy én vagyok a vak, de nem látok ilyen engedélyező pipát ott
ngabor2: Nekem is van ilyen gomb... de Ubuntu alatt semmi hatása. Világít/villog az az idegesítő kék LED, és írja is, hogy épp milyen hálzatokat talált.
Nincs valami parancs, amit csak begépelek, és kész?
-
Slipandris
tag
A .amsn mappát már töröltem előtte is, most sincs ott.
A lomtárból viszont nem tudom törölni még mindígElnézést, a(z) „amsn-0.94-1.pkg” jogosultságai nem változtathatók meg: A háttérprogram nem támogatja a műveletet
A benne lévő fájlok nem törölhetőek:
CREDITS
FAQ
README
TODO
docsAmit linkeltél amsnt, azt is a "saját telepítőjével" felraktam, de indításkor ugyan az.
Nem a legújabb.Terminálból mint root (tán akkor lesz jogom) hogy lehetne törölni?
-
FireShadow
senior tag
kmplayerrel (legjobb mediaplayer ever) nézem vista alól..
elképzelésem sincs hogy fogom a beallitasaimat atpakolni ubuntura.. kb minden kiterjesztesre külön be van allitva hogy mekkora ablak hol mikor ilyen filter olyan filter, ha ekkora a képarány meg a méret akkor igy resizeolja, ha akkora akkor meg ugy -
V.Stryker
nagyúr
Livról?
Lehet kipróbálom wubival. Az elvileg ugyanaz a teljes értékü rendszer nem?(csak nem emlékszem,hogy a 7.04-ben benne lenne)
A másik kérdésem az lenne,hogy amikor wubival tenném fel, akkor végig winfos alatt installálódna? A lényeg,hogy mindenképp ki kéne-e írnom a telepítés miatt az imaget?
-
vamzi
senior tag
nah, hogy a fene vigye el
kirugtam az áramot a gépből
, pedig már egy egész nagy hsz-t irtam
Nyugdíjas: én is arra gondoltam egyből
FireShadow: ha nem félsz az angolnyelvű hótúktól: envy gtk
jah és most jut eszembe, hogy kimaradt a legelső neked címzett hsz-emből, hogy a topic első hszében leírtak alapján is felteheted a drivertde kereshetsz a vga kártyádra szabott telepitést is a neten valahol jól eldugva egy lyan blogban, ahol a madár se jár
vagy az ubuntu fórumokon
-
Vladi
nagyúr
-
Major Major
senior tag
Nem egészen értem: na és egy másik megoldás?
így a legegyszerűbb frissíteni az E-T-t szerintem.És ha rottként kezeled a fájlokat teljesen mindegy, hogy ki a tulajdonosa(ezt az állítást egy hozzáértőbb ember igazán alátámaszthatná, vagy megcáfolhatná)
Most komolyan felrakatnál vele plusz egy programot (illetve nem tudom mit ránt még magával), azért, hogy hozzáférjen egy root mappához?
Ez olyan windowsos megoldásEgyrészt használhatja sudo-val rootként a beépített fájlkezelőt (Nautilus vagy Thunar nemtom mi van ubi alatt)
Másrészt megváltoztathatja chown-al a könyvtár tulajdonosát, és akkor onnantól simán tud benne garázdálkodni
Harmadrészt chmod 777-el megadhatja, hogy a tulajdonostól függetlenül, mindenki csinálhasson mindent a könyvtárral -> ld. egyel feljebb -
ballington
addikt
sztem felment volna sudo nélkül is, mert lehet választani h hova telepítse.
elindul a játék sudo nélkül is terminálból.telepíteni az oké, hogy így kell, csak a csomag nevével meg vagyok lőve.
én az enemy-territory.hu-ról töltöttem le, de az 2.60-as, és a 2.60b-re való patch miatt kellene belemásolnom. meghát van egy csomó letöltött map, meg cfg, amiket belemásolnék.
-
P@trick
tag
sajna nem segített... illetve én ebből nem sok hasznosat hámoztam ki... hátha ti
patrick@lenry-desktop:~$ sudo apt-get install -f
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
1 nincs teljesen telepítve/eltávolítva.
A művelet végrehajtása után 0B lemezterület kerül felhasználásra.
Beállítás: collectd (4.3.0-1) ...
Starting statistics collection and monitoring daemon: collectdinvoke-rc.d: initscript collectd, action "start" failed.
dpkg: hibás feldolgozás: collectd (--configure):
post-installation script alfolyamat 1 hibakóddal kilépett
Hibák történtek a feldolgozáskor:
collectd
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)jah amúgy Lenry voltam, csak öcsém van bejelentkezve és nem vettem észre
-
-
luw2win
őstag
Nem tom mi ez a Hardy de a rendszer 8.04 es ubuntu, ujratettem a firefoxot és egyből lett hang minden ok, ma megint néztem youtubot és nincs hangja, a érdekes mivel ujratettem, és megmaradt minden könyvjelző de a flash program nevét verzióját nem irja ki, pedig 1x már feltettem,
Ha videot akarok nézni youtube-on akk átkapcsolok win-re, és ott megy.
Vmi ötlet?! -
n0_gAboR
őstag
Nekem folyamatosan fagyott regen, de miota megvan az 1.0 verzio azota eleg fasza. Tamogatja az offline uzeneteket, megjelenitendo uzenetek, nativ GTK pythonban irva.
Amsn-ben utaltam azt az otvar tcl/tk feluletet, egyaltalan nem illik bele a kinzetbe. Viszont az tud kamerat meg beszelgetest...kinek mi a fontosabb. -
-
-
-
-
.:GoliBali:.
aktív tag
Hát felraktam a firefox3-t. Azt tény, hogy a gond meszűnt, már nem fagy le minden oldalnál, viszont van olyan amit be sem tud tölteni...
pl gmail-t nekem nem tudta betölteni, akarhányszor próbáltam, vagy pl saját sulis oldalt, ami védett, https-es oldal.
Operát már régebben próbáltam, még windows-on, és nem nagyon jött be nekem, de ha nincs más lehet azt kell használnom....
Remélem firefox3 jó lesz, és kijavítják még a hátralévő néhány hibát...
-
-
-
rtom
senior tag
Olvasd el ezt, és ha maradt a Hardy, akkor próbáld ki az fglrx helyett az AIGLX-et, please!!!
Nekem most a laptopom dögrováson van, de kíváncsi lennék, hogy nálad hogyan fut. Ha jól rémlik, laptopon nyomod, ugye? Esélyes lehetne egy compiz futtatás is...
Vélemény a FF3-ról?
-
GD
őstag
várd ki a stabilt szerintem, vagy mindenképp ments ha fontos a meglévő rendszered..
ha a kíváncsiság űz csak, akkor virtuálgép vagy másik partíció, vinyó..
7.10-nél bétáról kezdtem, volt is vele bajom elég.. aztán mikor már 2 hónapja szívtam, felrakram a stabilt előröl és minden jó lett.. -
-
rtom
senior tag
-
-
Aktív témák
Hirdetés
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest