Aktív témák
-
válasz
Rollee #23819 üzenetére
Mert speciel az Ubuntu sokkal gyorsabban fejlődik mint a Windows. Fél évente adnak ki újabb verziókat, és az újabb kernel, meg a rengeteg új csomag miatt könnyen előfordulhat, hogy már valami nem működne egy "régebbi" meghajtóval. A másik meg az, hogy a driverek magában a kernelben vannak javarészt, persze lehet külsős modulokat is fordítani, erre vannak példák, de az újabb kernelhez valószínűleg újabb verziójú, kompatibilis driver kellene.
A lényeg annyi, hogy ez nem Windows, eltérő a működésük, a szemléletük. Persze ott van még az is, hogy rengeteg különböző disztribúció van, most melyik gyártó az, amelyik mindegyiket támogatni fogja. Habár az Ubuntu már valamennyire kiemelkedett, és próbálnak hozzá igazodni. De amíg a részesedése a piacon nem lesz "számottevő", addig elkél a "szakértelem" is hozzá, meg az összeválogatott hardvervásárlás.Amúgy nem csodálom, ha feladod, a Xubuntu nekem sem jött be egyáltalán úgy igazából.
-
válasz
Rollee #23808 üzenetére
Az ndiswrappert lenne szerintem érdemes belőnöd. Ahol most netezel, ott letöltöd a szükséges csomagokat, méghozzá innen. Konkrétan le kell tölteni ezt, ezt, meg ezt. Aztán pendrive-on átvíve, sorrendben fel tudod tenni őket a GDebi csomagkezelővel. Mármint a sorrend: ndiswrapper-common -> ndiswrapper-utils-1.9 -> ndisgtk. Ha minden igaz, mást nem kér, mert a többi függőség az alaptelepítés része. Ha mégsem, a linkelt oldalról leszedheted amit még hiányol.
Utána pedig a program segítségével, simán betallózva az XP-s inf-eket a cucchoz, használatba veheted, a valószínűleg remekül működő wifi adapteredet. -
válasz
Rollee #23779 üzenetére
Ige, közben rájöttem, hogy USB-s a cucc, szal olyanok (is) kellenek hozzá, azok a modulok, ez rendben van.
Mivel működik, lényegében nincsen gond, csak bug-os, hisz írtad, hogy fura karaktereket ír ki az elérhető hálózatok neveire. Ezen szerintem segíthet pár dolog. Egyik, hogy próbálkozol másik fajta hálózatkezelővel, a másik, hogy egy újabb kernellel, a harmadik meg, hogy az ndiswrapperrel. Persze mindezek előtt egyszerűen frissíteni kell a rendszert, hátha megszűnik a hiba. De mindenképpen rá kell dugni egy vezetékes hálózatra is a net eléréséhez.Egyébként a jelszavadat kellett a parancs után beírnod, mikor írod, azt nem látod, majd nyomni kell egy entert. Mert csak megfelelő jogosultságokkal tudsz a rendszerben változásokat eszközölni.
-
válasz
Rollee #23776 üzenetére
Szemrevételezd azt is, amit még hozzáírtam az előzőhöz. Ha ott van minden, és továbbra sem jó, akkor neked is csak az ndiswrappert tudom ajánlani, hogy azzal üzemeld be Windowsos driver segítségével. 32 bites rendszerhez kellenek sima XP-s inf-ek, csak sajnos net is kell a cucc telepítéséhez.
(#23769) mzx: van már Nod32 is Ubira, igaz még csak béta, de már elég jó és még ingyenes. Ugyanazt a szolgáltatást nyújtja mint Windowson, tud folyamatosan szkennelni és irtani, nem csak kézileg indítható.
-
válasz
Rollee #23773 üzenetére
Most, hogy mit dugtál be, azt nem értem pontosan, meg azt sem, hogy mi villog. Esetleg még a vezetékes hálóra tok gondolni, meg a routerbe bedugott port LED-jére.
Elindítod a Synaptic csomagkezelőt, majd a keresőjébe beírod, hogy linux-firmware, és meglesed, hogy telepítve van-e.
Amúgy aktiváld a wifit, és add ki terminálba az lsmod parancsot, szemléld meg, és keress a kimenetében olyasmit, hogy rt2870sta. Esetleg add ki a parancsot is, ha nem találnád, sudo modprobe rt2870sta. -
VaZso
senior tag
válasz
Rollee #11526 üzenetére
Én sem értem, akárhogy nézem, nem jövök rá a probléma okára...
Elvileg a "default 0" sor azt jelentené, hogy az első bejegyzést tölti automatikusan, ami a legfelső.
Amikor ESC-et nyomsz, melyik bejegyzésen áll a választósáv?
Amúgy jól sejtem, hogy ez a grub2?
Esetleg lehet, hogy az 1-től számolja az alapértelmezést?Szerk.: Pedig azt írja, hogy 0-tól kezdi és ha nincs ilyen bejegyzés, ez az alapértelmezett is...
-
cigam
titán
válasz
Rollee #11423 üzenetére
Virtuális meghajtóból? Vagyis bemountoltad az .iso-t, és ezt a meghajtót, mint adatlemezt írtad ki? Mert akkor igen, ez a ökkenő. A fájl menüben válaszd a "Burn Image" opciót, és ott etesd meg vele a .iso fájlt. (Nemtudom melyik verziót használod, de a lényeg, hogy a lemezképet írd ki lemezre)
-
VaZso
senior tag
válasz
Rollee #11416 üzenetére
Bebootolsz az XP CD-ről és valamikor, még a telepítés megkezdése előtt (még mielőtt kiválasztanád, hogy pl. hova szeretnéd telepíteni) lesz egy olyan felirat, hogy Recovery Console-hoz nyomjon egy (ha minden igaz) F2-t.
Ezután bekéri az adminisztrátori jelszódat, meg talán a telepített Wined útvonalát ajánlja fel, majd egy DOS-hoz hasonló felületre kerülsz.
Ezzel nem is nagyon kell törődnöd, csak beírni, hogy fixmbr (vagy ha azt írja, hogy ilyen parancs nincs, akkor mbrfix).Ha megvan, újraindíthatod (próbáld az exit, esetleg reboot parancsot előbb).
Ui: Eredeti XP telepítőn biztosan van ilyen, a módosított, egyéni dolgokon előfordulhat, hogy nincs...
-
VaZso
senior tag
válasz
Rollee #11402 üzenetére
Az XP telepítő fagyott meg?
Ubuntut, XP-t vagy mindkettőt akarsz?XP-t más gépen telepítve ált. nem egy egyszerű feladat életrekelteni.
Ha azonos a chipset (ill. IDE vezérlő) a két gépen, akkor elvileg működik. Ezen a nyomon elndulva akár eredményt is el lehet érni (ha rá tudod venni valahogy, hogy szabványos IDE vezérlőt használjon, vagy legalábbis feltegye).
Emellett XP szerintem alapkiépítésben nem bootol USB-ről, mert nem tölti be a hozzá tartozó meghajtókat időben.A Linux előbb el fog indulni USB-ről mint az XP.
Ha szerencséd van, a Grubon sem kell állítani. Ha minden mást lehúzol, akkor szerintem nem nagyon tud a másik gépen nem működő bejegyzést létrehozni.
Egyébként csak annyi az eltérés, hogy a (hdx,y) - ahol x és y egy szám, x a merevlemez sorszáma 0-tól, y a boothoz használt partíció sorszáma 1-től -, szóval pl. a (hd1,y) bejegyzéseket ki kell cserélni (hd0,y)-ra a /boot/grub/menu.lst fileban, a második szám nem változik.Jester01:
"Ha jól látom ubuntu initrd-ről indul és uuid alapján mountol"
A filerendszert valóban uuid alapján mountolja be, de úgy látom, a kernel ill. initrd betöltését (hdx,y) módon kezeli, így ez amolyan félmegoldásnak tűnik, ezt is megcsinálhatnák uuid-vel, hogy ne tudjon bekavarni ilyen helyzetekben...Ami elbizonytalanít, hogy a rendszer az USB-t sdx-ként kezeli, az IDE eszközöket hdx-ként, nem tudom, így esetleg az IDE CD bekavarhat-e hd0-ként... vagy azt nem hd-ként teszi be?
-
Jester01
veterán
válasz
Rollee #11396 üzenetére
Szerintem ha a kivett vinyóra egy másik gépen felrakod az ubuntut, akkor az simán menni fog a laptopba visszatéve. Arra kell figyelni, hogy a telepítésnél ne legyen más vinyó a gépben nehogy a fentebb említett szegény grub (aki a boot manager) összezavarodjon.
Ezt most neked nem kell érteni, a többieknek írom
: Ha jól látom ubuntu initrd-ről indul és uuid alapján mountol - vagyis nem lesz gond a másik gépben.
-
VaZso
senior tag
válasz
Rollee #11393 üzenetére
Arra gondoltam, hogy az alap Linux kernelnek futnia kell akkor is, ha másik gépen telepítetted fel.
Esetleg a betöltőt (Grub) kell kicsit állítani, hogy megfelelő ezközről akarjon tölteni, de nem tudom, USB-ről milyen paraméterekkel tölti ki, ill. mennyire látja az USB-re kötött vinyót telepítéskor. Ha minden igaz, nem kell sokat vacakolni vele.
Letöltető pl. az Ubuntu innen, ingyenes.Ha viszont a W2000-et akarod visszatenni és nem a Linuxot, a másik vonalon kell elindulni.
Én megpróbálkoznék az USB rack-re kötött CD-ről bebootolni (ez most felkeltette az érdeklődésem)
Szerintem meg is próbálkozom vele otthon a hétvégén (ha nem felejtem).
Aktív témák
Hirdetés
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO Fekete/Platinafehér Gamer Szék
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- Samsung Galaxy Z Fold5 , 12/256 GB , Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i3-6GEN I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest