Hirdetés
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Megyünk a CES-re! Mi várható?
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Eddigi legjobb DxOMark helyezésével zárta 2025-öt a Vivo
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
Aktív témák
-
Jester01
veterán
válasz
sellerbuyer
üzenetére
Írásnál az egy lemezhez képest semmivel sem lassabb. Tehát csak nyerni lehet vele, de hogy észrevehető-e az más kérdés. Hogy mennyi írás van az erősen függ attól mi a felhasználása az adott gépnek - egy web szerver vagy cms inkább olvas mint ír.
Ha pedig a géped intenzíven swappol akkor már régen nem a raid sebesség a legnagyobb bajod

Egyébként LVM tud snapshot backupot, vagyis használatban lévő fájlrendszert befagyasztani és azt lementeni miközben a rendszer fut tovább.
-
Jester01
veterán
válasz
sellerbuyer
üzenetére
Nem, én a raid1-re gondoltam. Írásnál tényleg az van amit mondasz, de olvasásnál (ideális esetben) felezi az átlagos elérési időt vagy duplázza az átviteli sebességet - mivel két eszközről tud párhuzamosan olvasni.
Sem a raid1 sem a raid0 nem terheli nagyon a processzort ugyanis nincs igazán mit csinálnia csak kiküldi az adatokat.
Viszont ha notivinyó van, azzal valóban nem érdemes raid tömböt csinálni.
-
Jester01
veterán
válasz
sellerbuyer
üzenetére
Mert vannak dolgok amiket ki kell hagyni mert nincs értelme lementeni (vagy nem is lehet). A bemásolt "socket ignored" ilyesmi, mert egy socket-et ami egyfajta hálózati kapcsolat nem lehet lementeni. (Mondjuk azok nem is hibák csak a tar szólt, hogy azokat kihagyta). Említésre méltó kihagynivalók még a /proc és a /sys virtuális könyvtárak, a /tmp illetve a különböző felcsatolt kötetek (tipikusan a /mnt alatt) esetleges ram diszkek, a lost+found, meg ami még nem jut az eszembe. Persze magát az éppen készülő mentést sem lehet beletenni a mentésbe.
Éppen futó rendszert egyébként nem különösebben ajánlott dolog menteni.
Mellesleg a raid nem "terhel nagyon", leginkább észrevehetetlen (már attól eltekintve, hogy esetleg gyorsabb lesz a rendszered
) és még csak ugyanolyan diszk sem kell hozzá (elég ha legalább akkora a mérete és nem jelentősen lassabb). -
Jester01
veterán
válasz
God Vazzeg
üzenetére
ifconfig -a megmondja egyáltalán milyen interfészek léteznek, hátha valami elvetemült neve lett

-
Jester01
veterán
válasz
Goatman
üzenetére
Szabad ajánlanom a FlightGear-t?
Bár ha jól látom az a hardver ehhez gyenge lesz 
-
Jester01
veterán
A kernelnek (illetve az initramfs-nek) nem adtad meg a helyes root filerendszert. A root (hd0,5) csak a grubnak adja meg. Próbáld így:
kernel /boot/vmlinuz-2.6.32-5-amd64 root=/dev/sda5(Értelemszerűen azzal ami a hd0,5 megfelelője)
A debian topik meg pörögne, ha ott kérdeztél volna. Mert azt is látjuk ám.

-
Jester01
veterán
válasz
Kendek
üzenetére
Konkrét ubuntu cdm most nincs kéznél, de ha kiszedték belőle hogy el tudja indítani a telepített rendszert akkor azért hülyék
Sőt, eleve lehetne benne "fix mbr" menüpont a kevésbé hozzáértők számára. Azt hittem az ubuntu felhasználóbarát. Amúgy mindegy, én debiant használok ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Jester01
veterán
válasz
Kendek
üzenetére
Nem tudom, ezek totál be vannak szívva? Mondja már meg valaki, miért nem indítják el a cd boot managerből a normál rendszert? Hiszen csak a boot loader kell, a többi rész teljesen jó a merevlemezről. Onnantól kezdve nem kell semmi idétlenkedés, csak egyszerűen a grub-install /dev/sdX
-
Jester01
veterán
válasz
neelix
üzenetére
Mivel ez nem tipikus igény, így egy kicsit vissza kell nyúlni az alapokhoz. Ez van. Az átlagfelhasználónak pont elég, hogy bejelentkezéskor visszakapja a saját beállítását.
A megfelelő xrandr parancs kitalálása nem nehéz, ilyesmi lesz:
xrandr --output VGA-0 --mode 800x600Ehhez két dolgot kell tudni, a kimenet és a felbontás nevét. Mindkettőt megkapod egy xrandr -q parancstól, nálam például:
$ xrandr -q
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1920 x 1200, maximum 1920 x 1920
DFP1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DFP2 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DFP3 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DFP4 connected 1920x1200+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 519mm x 324mm
1920x1200 60.0*+
1920x1080 60.0
1600x1200 60.0
1680x1050 60.0
1400x1050 60.0
1280x1024 75.0 60.0
1440x900 60.0
1280x960 75.0 60.0
1280x800 75.0 60.0
1152x864 60.0 75.0
1280x768 75.0 60.0
1280x720 75.0 60.0
1024x768 75.0 60.0
800x600 75.0 60.3
640x480 75.0 59.9
CRT1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
CRT2 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)Vagyis nekem a DFP4 kimeneten van a monitor, és a felsorolt felbontásokból válogathatok.
-
Jester01
veterán
A directory bejegyzésre kell egy setgid (chmod g+s), és persze a csoportja megfelelő kell legyen. A benne létrehozott fájlok és könyvtárak ezek után örökölni fogják a csoportot, illetve magát a setgid beállítást is.
Ez csak adott hierarchián belül működik sajnos, tehát a "minden ALMA által létrehozott könyvtárhoz hozzáférjen a NYOMIK csoport" kívánalomnak nem felel meg, de az esetek többségében elég.
-
Jester01
veterán
Azért szerintem az egész dolog eléggé túl lett bonyolítva. Az egyszerű megoldás a live cdről eleve a telepített rendszert bootolni és ott már simán vissza lehet tenni a grub-ot, nem kell mindenféle mountolással, egyebekkel szórakozni és ugye a config file is megvan.
-
Jester01
veterán
Igen, az mvumi.ko a kernel modul maga. Első körben rögtön ki is próbálhatod, ha kiadod (rootként) az insmod mvumi.ko parancsot.
Egyébként pedig ezt a fájlt másold a /lib/modules/<kernel-verzió> alá tetszőleges helyre például /lib/modules/<kernel-verzió>/ssd/mvumi.ko.
Ezután depmod parancs hatására a rendszer szépen megjegyzi, hogy ez a modul hol van. Végül pedig az /etc/modules fájlba felvehetsz egy új sort, immáron csak a modul nevével, .ko kiterjesztés nélkül, vagyis egyszerűen mvumi tartalommal. Ettől a következő indulásnál már automatikusan be is fogja tölteni.MOD: ja és nem fordítunk dolgokat root felhasználóval, ejnye!

Még MOD: modulok esetén ha a kernel build rendszert használja, akkor a make modules_install még működhet a másolás elvégzésére (ehhez viszont már tényleg kell a root). -
Jester01
veterán
Az én mencoder-em nem szereti azt a feltöltött fájlt, lehet, hogy túl rövid neki. Arra panaszkodik, hogy TS_PARSE: COULDN'T SYNC. Nekem sajnos csak normál mpeg2 videóm van kéznél (DVB-S), arra az alábbi parancs működött:
mencoder -ovc copy -oac lavc -lavcopts acodec=mp2 in.mpg -of mpeg -o out.mpg
-
Jester01
veterán
válasz
Csakénvagyok
üzenetére
Az a kérdés, mennyire vagy eltökélt (no meg jártas) a hibakeresésben, illetve, hogy az említett LinuxDC++ nyílt forrású-e.
-
Jester01
veterán
válasz
Speeedfire
üzenetére
A "minden más" alatt akkor sincs hang ha az amarok éppen nem fut? Ellenőrizd, hogy egyik alkalmazásnak nincs-e véletlen a hardver eszköz (hw:) beállítva.
-
Jester01
veterán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Semmivel. Csinálni kell egy újat, mint mondottam volt. Abba pediglen a kívánt modulokat kell felsorolni, ha pedig nem tudod a nevüket akkor a /proc/asound/cards megmondja a jelenlegi hozzárendelést ami alapján át tudod variálni az indexeket.
-
Jester01
veterán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Persze, csak azt nem értjük miért nem a Debian topikban kérdezted
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Az /etc/modprobe.d alá kell felvenni egy konfig fájlt, például alsa-local.conf néven. Ebben kell összerendelni a driver modulokat a hangkártya sorszámokkal, sajnos duplán, pl.:
alias snd-card-0 snd-cs46xx
options snd-cs46xx index=0
alias snd-card-1 snd-emu10k1
options snd-emu10k1 index=1(Ez amúgy az /usr/share/doc/alsa-base/README.Debian.gz-ből van)
-
Jester01
veterán
válasz
ViZion
üzenetére
Gutenprintet próbáltad?
-
Jester01
veterán
válasz
Nova96
üzenetére
Ennyi információból mi pedig nem tudjuk miért nem tudod. Ott van a leírás hozzá, hol akadtál el?
MOD: az alap phupper sajnos nem megy mono-val, mivel valami általam ismeretlen ok miatt kell hozzá windows media player ... az upperhez? vajon minek.

-
Jester01
veterán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Érdekes. Ez a legutóbbi most akarná használni a módot, csak nem találja

(II) VESA(0): Not using mode "1024x768_100.00" (no mode of this name) -
Jester01
veterán
válasz
kovaax
üzenetére
Az ilyen jellegű okosodást hívom elvindózeresedésnek, amikor egy faszszopó program felülbírálja a felhasználó beállításait, mert ő úgy gondolja, hogy jobban tudja...
Egyetértek (bár kevésbé vulgárisan
)Ettől függetlenül nekem ment 1600x1200@100Hz

Speedfire: és most hogy néz ki a log?
-
Jester01
veterán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Az szép, hogy van ModeLine, de jó lenne ha esetleg hivatkoznál is rá

Konkrétan a Screen szekcióba kellene egy ilyesmi:Subsection "Display"
Depth 24
Modes "1024x768_100.00"
EndSubsection -
Jester01
veterán
Azért vegyétek észre, hogy vmware alatt akart 3D gyorsítást. Ha nem megy az nem (feltétlen) a linux hibája, sokkal inkább a vmware-é. Mondjuk nem adtak hozzá (jó) drivert. A fizikai kártya driverével fölösleges is próbálkozni virtuális gépben!
-
-
Jester01
veterán
Az ubuntu live cd-t elindítva (tehát a grafikus felületig, nem csak a boot menüig) elő lehet valahogy csalogatni szöveges módú telepítőt? A grafikus telepítőnek ott az ikonja az asztalon, de nekem mindenképp a szöveges kellene. Alternative cd nem játszik. Esetleg apt-get valami?
-
Jester01
veterán
válasz
gyurman
üzenetére
FlightGear Igaz, nem játék
hanem szimulátor -
Jester01
veterán
Az /etc/profile-t keresed esetleg?
# /etc/profile: system-wide .profile file for the Bourne shell (sh(1))
# and Bourne compatible shells (bash(1), ksh(1), ash(1), ...).
if [ "`id -u`" -eq 0 ]; then
PATH="/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin"
else
PATH="/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/games"
fi
... -
Jester01
veterán
Hát, hogy mi benne a nagyszerű azt nem tudom. Például ha 5 felhasználónak akarok valamiféle admin jogot adni, akkor berakom (vagy bekattintom) őket a sudoers-be, ugye. Na de akkor ha bármelyik accountját feltörik máris van root joguk, éljen. Ha viszont ez az 5 ember simán csak ismeri a root jelszót, és ha szükséges azzal bejelentkezik, akkor az ő accountjukat hiába is törik fel, nem lesz root joguk. Szóval többszörösre növeli a biztonsági kockázatot. Szerintem.
-
Jester01
veterán
Ha statikus ip cím akkor nyilván nem kér ip-t. Bootolásnál meg nem ip-t kér, hanem operációs rendszert. Persze nem fog kapni, és ezért a merevlemezről fog tölteni, de maga a kérés elvileg elég kellene legyen a szerver ébresztéséhez.
A paramétert a boot loadernek kell megadni, pl. grub esetén a /boot/grub/menu.lst-ben. Feltéve, hogy nem modulról van szó hanem bele van fordítva a kernelbe.
-
Jester01
veterán
Szerintem dhcp-n ip-t hamarabb kér. Arra nem ébred fel a szervered? Esetleg bios boot sorrendnél elsőnek a network boot-ot beállítani. Az ugyan sikertelen lesz, de a kérésnek ki kellene mennie.
Amúgy meg biztos van mód windowsban bejelentkezés nélkül is küldeni, de ez nem az a topik ...
-
Jester01
veterán
válasz
VINIKOR
üzenetére
Ezzel pont nem tudom mi bajod van, amikor windowsban is milliószor kaptam már olyan ablakot ami a microsoftnak küldené a hibajelentést. Ez meg legalább azt is megmondja, hogyan lehet megjavítani.
Természetesen a frissítés csak egy halom .deb csomag, ebből következik, hogy le lehet menteni. Bár tipikusan nem szükséges, hiszen a linuxot nem telepítjük újra

-
Jester01
veterán
válasz
Pubszon
üzenetére
64 bites tudtommal még nincs deb csomagban, a .tar.gz itt letölthető. Nem tudom hivatalosan hova kell kicsomagolni, én a ~/.mozilla/plugins dirbe tettem.
-
Jester01
veterán
-
Jester01
veterán
A kapcsolatokat még nem tudom miképp kéne ellenőriznem
Erre mondtam a netstat -tn parancsot, az pontosan ezt csinálja.FTP helyett szeretnék egy (grafikus) titkosított fileátviteli megoldást. Azt hiszem az OpenSSH tud ilyet
Nyilván a klienst szeretnéd grafikusnak, nemde? Ahhoz bármit használhatsz ami ismeri az scp/sftp-t. Ilyenek még windowsra is vannak.Torrentről és firestarterről nem tudok nyilatkozni.
-
Jester01
veterán
tcp kapcsolatokra netstat -tn első körben jó szerintem. dhcp-re valószínűleg rövid lease time (mondjuk 15 perc) és a dhcp.leases figyelése kell. De ezekszerint van valami eszközöd (router?) ami a WOL-t küldi, akkor használd azt dhcp szervernek ha lehet és akkor ez a probléma törölve. Egy kis türelmi idő beépítése mindenképp célszerű, hogy ne kapcsoljon ki rögtön a gép.
-
Jester01
veterán
válasz
<Lacy85>
üzenetére
Persze, hiszen kapsz egy terminált. Új felhasználóknak az adduser --home , vagy az /etc/adduser.conf szerkesztésével. Létező felhasználóknak azt hiszem kénytelen vagy kézzel átpakolni a home dirt és átírni az /etc/passwd-ben (figyelmesen). Avagy egyszerűen symlinket csinálni és akkor nem kell a passwd-t piszkálni.
-
Jester01
veterán
A kézi próbálgatás és a ciklusos dolog ugyanaz. A kártyád típusát ismerjük, a linken lévő lista alapján card=8 opció a helyes. Csak a tunert kell variálni. Ha van kompozit/s-video bemeneted (no meg megfelelő jeled) akkor a tuner nélkül már kipróbálhatod, hogy működik-e a kártya. A tuner csak az antennabemenet használatához kell, ebben segít a ciklus, mivel végigpróbálja az összes lehetőséget. Célszerű még egy kiíratást is beletenni, hogy le tudd olvasni mi a helyes tuner kód ha megvan a működő. Ilyesformán:
for i in $(seq 0 69);
do
rmmod tuner saa7134
modprobe saa7134 card=8 tuner=$i
echo "tuner=$i"
sleep 1
tvtime
doneEz a ciklus a tvtime progit használja ellenőrzésre, tehát azt telepítsd fel előtte, vagy cseréld ki az általad használt tv program nevére.
Ugyanakkor a próbálgatás elkerülhető, ha megnézed nem írtak-e típusszámot a tunerre a kártyán (tipikusan a fémdoboz).
Teletextre annó én az alevt programot használtam, nem tudom manapság mi a helyzet, én már egy ideje átálltam digitális műholdvételre (skystar2 kártya, vdr progival).
Sok sikert!
-
Jester01
veterán
válasz
ngabor2
üzenetére
mono is tudja a .net 2.0-t. De ha mindenképp magának telepít az a progi az baj.
Traxx: Fordítani nem kell, az alap ubuntu kernelben tuti benne van. Ha magától nem ismerte fel, akkor legfeljebb a kártya és a tuner típusát kell beállítani, ahogy a linkeken le is vagyon írva.
Aktív témák
- Le Mans Ultimate
- TCL LCD és LED TV-k
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Eredeti játékok OFF topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Dell Latitude 3420 - i5 1135G7 ,16GB RAM, SSD, jó akku, EU bill., számla, 6 hó gar
- BESZÁMÍTÁS! Samsung S27D850T 27 75Hz PLS QHD 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 3530 üzleti notebook - i5 1235U 8GB DDR4 512GB SSD Intel Iris Xe WIN11
- Új, Aktiválatlan iPhone 17 Pro (256 GB) (rendelhető)
- Honor 90 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

) és még csak ugyanolyan diszk sem kell hozzá (elég ha legalább akkora a mérete és nem jelentősen lassabb).
Bár ha jól látom az a hardver ehhez gyenge lesz 

Sőt, eleve lehetne benne "fix mbr" menüpont a kevésbé hozzáértők számára. Azt hittem az ubuntu felhasználóbarát. Amúgy mindegy, én debiant használok ![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Ki akartam próbálni de majd' 800MB