- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
Aktív témák
-
Hennet
aktív tag
ad1: ok bocs komám, ezentúl nemfogok olyan dolgokról dumálni, amit mindenki használ, mer nem sok milliomos rohangál körülöttünk, hogy minden vackot megvegyen eredetiben, riszpekt neked, ha te kivételt képezel
bocsánatot kérek a főmuftiktól, hogy le mertem írni a fenti szavakat!
crackelni, daemonozni bűn, vegyetek csak meg mindent, azokat a programokat is, amik már nincsenek forgalomban, ha nem tudjátok, kérdezzetek, vannak itt nagyon profi emberek
ad2: van ismerősöm akinek megy linux alatt is wines program, lehet hogy varázsló
ad3: amit mutattál linket, nagyon köszönöm, de egy 8 éves gyerek negyed órájába tellne kiismerni annyira ezt az OS-t, mint ami oda van írva, ha lehet ne nézz sült baromnak kérleksegítséget kértem, nem kukacoskodát, de úgy látom hogy veled nem lehet bírni, úgyhogy ne válaszolj, ha nem segíteni akarsz, vagy moderáltass ki engem, köpök rá
az ilyen emberek miatt nem szoktam fórumozni
-
Alt+F2 -> gksu stop gdm
Bejelentkezel, majd:
sudo X -configure
sudo start gdm
Újra bejelentkezel, majd:
gedit /home/felh.név/xorg.conf.new
Egészítsed ki Modes "1280x1024"-el a cuccot így:
Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Card0"
Monitor "Monitor0"
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 1
Modes "1280x1024"
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 4
Modes "1280x1024"
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 8
Modes "1280x1024"
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 15
Modes "1280x1024"
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 16
Modes "1280x1024"
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
Modes "1280x1024"
EndSubSection
EndSectionMentsd el, majd nevezd át xorg.conf-ra és másold be a /etc/X11 könyvtárba, végül restart.
Ha bármi gond lenne, egyszerűen töröld ki ezt a fájlt LiveCD segítségével mondjuk.
-
ntomka
nagyúr
Persze, hogy annak tűnik, de nem az. Pont az jön ki, amit te is írtál (asszem), hogy ha 64bit specifikus alkalmazást futtatsz, ott tényleg gyorsabb lesz a rendszer. Nézd meg a tesztet. Pl. egy RSA titkosítás nyílván az lesz, ha a kulcsokat nem 32bitre bontogatva kell számolnia hanem 64bitre. Logikus.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Ezt nem nagyon értem. Mi az a mínusz lehetőség a zárójelben? Már miért csökkenne adott esetben azonos gépen a 64 bites változat esetén a feladat-végrehajtás sebessége?
Ezenkívül ha van normálisan 64 bitre megírt változata adott programnak, akkor a sebességváltozás nem 5%, hanem annál sokkal több is lehet. Legalábbis kiindulva abból, hogy én próbáltam Windows 7 alatt a Photoshop 32 ill. 64 bites változatát, valamint a 7-Zip 32 ill. 64 bites változatát, és igen jelentős a különbség a 64 bites változat javára.
Ez az 5% nem is nagyon értem, hogy jött ki, hogy lehet így általánosítani? Eleve minden program más adottságokkal rendelkezik, a programozók az egyes változatokat nyilván másképp írják meg, és a sort lehetne folytatni.Szerk.: lehet, hogy azt akartad kifejezni, hogy ÖNMAGÁBAN attól, hogy 32 vagy 64 bites egy oprendszer, nem feltétlenül lesz egyes programok végrehajtási sebessége gyorsabb (ELVILEG, bár én érzésre mást gondolok, de ez mellékes), de akkor igencsak félreérthető volt, amit írtál.
-
-
VaniliásRönk
nagyúr
Szerinted ott nem került ez elő?
A többségnek ez nem természetes, sok billentyűzettel pedig kifejezetten kényelmetlen (pl. az enyémmel is), és nem kéne beleszakadniuk, hogy implementálják a feature-t, legalább opcionális lehetőségként, de nem baj, ilyeneken már nem akadok fent (csak megjegyeztem), kezdem megszokni, hogy Linuxon divat szembe menni a felhasználók igényeivel.
-
rtom
senior tag
-
V.Stryker
nagyúr
A frissítések közt volt kernel frissítés tegnap azt hiszem, rémlik.
Nem hiszem, hogy így kéne működnie ennek. Ezeket már rég ki kellett volna gyomlálni a rendszerből. Egy mezei felhasználó, aki nem érdeklődik a dolog iránt és csak használja netezésra az ilyenkor mit csinál?
-
TrollBalint
addikt
sikerült megcsinálnom, köszönöm szépen, neked is body007.
Először apt-get-tel akartam megcsinálni, mondom az rövidebb, meg talán egyszerübb is lesz. Hát nem jött össze, elfelejtettem, hogy ilyenkor nincsen netemmaradt a másik megoldás, de ez most működni látszik, bár azóta még nem indítottam újra
Most vettem egy új vinyót, erre akarok (illetve fogok is feltenni egy Windows-t) Szeretnék mellé egy linuxot, méghozzá ubuntut, mekkora particiót szánjak a linuxnak? Illetve hogy tudom megtenni, hogy KDE-m legyen, ne gnome-om? -
V.Stryker
nagyúr
Ezen a képen láthatod, hogy ahol nálad a frekik vannak, ott nálam vannak halovány részek. Márpedig elvileg 350-400-on kéne menjen. Ezért gondoltam, hogy valami nem jó a driverrel.
-
V.Stryker
nagyúr
Ja ja, nVidia driver van fent. Csak azt néztem,hogy mintha a szükséges teljesítmény függvényében szabályozná a frekijét. Mintha....
Egyébként hogy tudom állítani, hogy mondjuk az ablakok ne ilyen csicsásan nyiljanak meg, hanem simán?
Meg pl firefoxnál olyan érzésem van, mintha el lenne nagyolva minden. Nem lehet összébb szedni a dolgokat?
-
törölt tag
én úgy "szoktam", hogy az új rendszeren átnevezem a régi felhasználók mappáit, mielőtt az új felhasználókat létrehozom, utána merge, tulajdonosi jogok átadása (chown).
(#18329) V.Stryker
a rendszer>adminisztráció>nyelvi támogatás. de net kell hozzá.
akkufigyelő: jobbklikk a panelen: hozzáadás a panelhez>a többi látszik. -
törölt tag
ha a telepíŧéskor a partícionálóban megadod, hogy azt a helyet, amit most /home-ként csatol, hogy /home legyen az új rendszerben, akkor simán használnia kell a felhasználók mappáit. sőt, minden beállítás itt kell legyen elvileg, én már egy ideje így használom, és az újratelepítésnél szinte teljesen azt a desktopot kapom vissza, mint előtte (néhány, még nem telepített program persze nem indul el, de ha felteszed, akkor már minden megy megint)
Vladi: ubuntuban system -> administration -> software sources -> download from (és itt szervert választ az ember)
-
PuMbA
titán
-
Nagytalp
senior tag
Tudtommal mindenki a saját /home mappájában tárol mindent. De az asztal beállításokban nem vagyok biztos. Gondolom ezek a session dolgok rendszer szinten vannak tárolva. De ha mented az idevonatkozó konfig fájlt és a végén visszaállítod akkor szerintem visszakapják. De ez csak tipp és nem kp.
-
-
-
Major Major
senior tag
killall nautilus után mi történik? (utána indítsd újra alt+f2, nautilus párossal)míg nem kezdett el telepíteni, elvileg nem lehet gond akár egy újraindításból sem, ha minden igaz letölteni is csak onnantól fog, ahol megszakadt
(#18092) v.attis
mi ez a mount manager? terminálból indítva mit mond?(#18090) cellpeti
a megjelenés beállításai között elég széles skálán tudod a kinézetet módosítani
programozásra ajánlom a geany nevű progit, nekem tetszett, de én amatőr szinten nyomom
virtualbox elég jó
msn protokollt ismeri a pidgin, ami alapból fent van. vagy tedd fel az emesene-t, az kinézetre jobban hasonlít -
Major Major
senior tag
ácsi, ácsi. attól, hogy root jelszót adtál meg, a lenry felhasználó jogai nem csökkentek. ehhez a sudoers fájlt kell szerkeszteni, meg eltávolítani a megfelelő csoportokból
ez viszont nem túl elegáns megoldás szerintem, jobb lenne ha csinálnál külön ssh usert és/vagy csoportot, kizárva lenryt. ha nem csinálsz külön usert, akkor egyszerűen add hozzá a rootot az ssh csoporthoz, és akkor csak ő fog tudni bejelentkezni.
támpont -
-
ez viszont új kérdést dobott fel:
Ubuntun ugye nincs külön root felhasználó, hanem vagyok én, aki rootjoggal is rendelkezem a sudo által.meg lehet változtatni külön ezt a rendszergazdai jelszót?
nincs kedvem egy hosszú és bonyolult jelszót pötyögni, akárhányszor csak be akarom kapcsolni ezt a gépet, de azért jó lenne, hanem a root jelszó lenne a gyenge láncszemszóval most ugye vagyok én, aki ugyanazzal a jelszóval jelentkezik be, és kér root-jogot. ez ténylegesen ugyanaz a jelszó, vagy meg lehet őket külön is változtatni?
mert néztem a felhasználókat és ott van egy root nevű felhasználó, aki most még jobban összezavart.
remélem érthető a problémám... elég kusza lett ez a hsz.
-
-
Major Major
senior tag
az ubuntun az openssh-server, a debianon az openssh-client csomagnak kell fent lennie
alapból a 22-es portot kell a routeren megnyitni a gép felé, de ezt meg tudod változtatni a config fileban
kellően hosszú és erős root jelszó mellett én azt csinálom, hogy csak akkor megy az ssh szerver, ha tudom, hogy szükségem lesz rá, esetleg ezt parancsikonnal meg tudod oldani szüleid gépén. persze vannak egyéb, mindenféle hitelesítős-ujjlenyomatos eljárások, de ezekben nem tudok segíteni -
dbius
veterán
Eddig nem említetted, hogy CRT.
printscreenben igazad van
eszembe se jutott
Nem tudom mi okozhatja, nálam van conky meg screenlet is az asztalon, de ilyen hibát még nem tapasztaltam.
Esetleg a screenlet daemonban nézd meg, hogy nem fut-e olyan screenlet, ami nemkívánatos, vagy hibás.
-
sz0k3e_
aktív tag
najo, akkor további info.
amikor frissítettem, nem akartam hogy elizélje nekem a grub menu.lst-jét, mert xp is van a gépen, beállítottam egyszer, hogy auto arról induljon és biztos ami biztos, arra azt mondtam, hogy azt hagyja. innentől kezdve még a régi kernel fut 2.6.27-11esetleg egy menu.lst frissítés, hogy az új kernelt indítsa?
-
Major Major
senior tag
megpróbálhatod esetleg újratelepíteni a kernelt
ha azt azért nem is, a header fileokat fel kéne tennisudo apt-get install linux-headers-generic
monti20: az első a live üzemmód, a második a wubi nevezetű, amikor a windowson belül installálsz, a harmadik pedig a full contact install, partícionálással, mbr felülírással. Ha tudod, hogy mit csinálsz, akkor a harmadik a legjobb, mert az a leggyorsabb, csak az adataidra vigyázz.
-
törölt tag
meg lehet. System - Preferences - Appearance
ezen belül választhatsz sémákat, illetve telepíthetsz ugye újakat is, namost vagy szerzel egy olyat, ami megfelelő színnel villog, vagy testreszabod, és beállítod kézzel a színeket. (viszont ha valami metacafe témát teszel fel, az lehet, hogy a tálcán meg pár helyen felülbírálja az itt beállított színeket) -
tlac
nagyúr
ha cd-s verziót szedsz le nem fog menni, mivel valószínűleg nem lesz sok csomaghoz frissebb verzió a cd-n
dvd-s már ok lehet, azt nem tudom, hogy van-e már abban a formában
de az is megoldás, ha csak simán vmelyik ftp-ről letöltöd a csomagokat
de az a 2 megabit már bőven elég, ha nem korlátos
-
zodo
nagyúr
Azt hittem egy nagy átfogó leírást kell elovasnom,mert rá se néztem reggel a linkre.
Szóval ez nekem még nagyon gáz egy kicsit.Mielőtt, bármit is tennék ,megkérdezném a "mount /dev/célpartíció /mnt/cél" parancssorra utalva. Létre kell hozzak egy üres particíót a cél vinyón , a majdani másolás végett az ubuntunak?
-
sh4d0w
félisten
Én a helyedben inkább defragolnám azt a partíciót, ahol van hely, aztán leválasztanék abból egy darabot és oda hoznék létre külön /home-ot. A hibrid megoldások az álmoskönyv szerint sosem vezetnek jóra, még akkor sem, ha Windows alatt csak egy fájlnak látszik. Csinál a Windows egy automatikus defragot, vagy checkdisket, aztán máris oda lehet a fájlban létrehozott fájlrendszered integritása...
-
törölt tag
ahogy Siriusb írja, van ext kezelésére feljogosító "driver" windowsra, de én sem ajánlanám, hogy írni is engedd linuxos fájlrendszerre. igazából én meg tudtam engedni magamnak, hogy teljesen átálljak linuxra, szerintem a legtöbb embernél ez nem okozna gondot. de ha kell az windows is, akkro is lehet egy másik vinyóra tenni, ha van rá lehetőség, vagy esetleg egy pendrivera telepíteni valami minimál-xp rendszert, és szükség esetén arról bootolni (ebbe is ugy be lehet tenni az ext drivert).
-
törölt tag
azt nem tudom, szerintem az új kernel támogatja, az meg nincs 8.10 alá.
egyébként nem azért mondom, hogy úgyis partícionálás lesz belőle, csak a saját példám alapján szerintem az lesz a vége. én is úgy kezdtem, hogy először csak egy kis linuxos partíció, az adatok meg ntfs-en. aztán rájöttem, hogy a törrentezéstől szarrá töredezik az ntfs, és marha lassú. így repült az egész, és lett minden ext3. -
törölt tag
-
Vladi
nagyúr
De, elvileg lehet. Még egy fix méretű fájlra is csinálhatsz fájlrendszert, és az lesz.
De ntfs-t nem annyira javaslom közvetlenül a jogosultságkezelés miatt. Valamint amíg nem működik biztosan az új /home a régit eszedbe ne jusson törölni.Valamelyik Full Circle magazinban volt erről egy cikk magyarul. Azt keresd még meg.
-
törölt tag
azt hiszem olyan körül, igen. egyébként olyan sok változást én nem látok, bár biztos van, csak nem olyan gyökeres, mint például KDE esetén.
ádyz: nem kell újratenni, simán frissíti majd, ha megjelent. egyszerűen a rendszerfrissítések közt meg fog jelenni az új verzió. csak annyival több macera, hogy elég sok csomagot tölt le egyszerre.
-
Major Major
senior tag
Ezek szerint eddig nem volt dedikált partíciója, és most csinálni akarsz neki?
Először is másold át a felhasználói könyvtáradat az új partícióra. Aztán szerkeszd meg még az fstabot a grafikus felületről, kell benne lennie egy ilyesmi sornak:UUID=494ec29b-f66b-4454-a7e1-8366e94039d0 /home ext3 relatime 0 2
ha ez megvan, lépj ki valamelyik terminálba, válts rootra és állítsd le a grafikus felületet
sudo su
/etc/init.d/gdm stop
ha fel van még csatolva az új home partíció valahová, akkor azt csatold le
umount /media/valami
a felhasználói könyvtár törtlése a /partícióról
rm -R /home/Lenry
és mehet az új fstab szerinti felcsatolás
mount -a
indulhat a grafikus felület az új felhasználói könyvtárból
/etc/init.d/gdm startja és csak saját felelősségre, még nem csináltam ilyet, ezt hasból írtam össze
-
-
Major Major
senior tag
network configuration nevű kis alkalmazás egy hulladék,
pedig amiket írtál, azt gond nélkül be lehet vele állítani. már ha az intrepidben levő 0.7-es verzióról beszélünk.
ha van háló, de nincs net, az azt jelenti, hogy nem kéri le a DNS címeket. van valami olyan beállítás a NM-ben, hogy az IP-t dinamikusan kapja, de a DNS-t te írod be, a magyar neve a kissé fura Csak automatikus (DHCP) címek
esetleg megpróbálkoznék egy router firmware frissítéssel -
VaZso
senior tag
Esetleg IP alapján bejönnek az oldalak ill. oldalak IP-jét tudod pingelni?
DNS szervert nézd meg a /etc/resolv.conf-ban, mi van beállítva.
IP és gateway a /etc/network/interfaces fileban állítható, de szerintem nem ez lesz a gondod.
pl.iface eth0 inet static
address 192.168.1.10
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.1.1
Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Mini-ITX
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Milyen széket vegyek?
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Autós topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen házat vegyek?
- További aktív témák...
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 250SSD+500HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged