- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Yettel topik
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
sztanozs #31260 üzenetére
Pedig nem egy ilyen videó van fent. Ugye az MS most ősszel(?) akar előrukkolni az ARM-os W10-el, ill. mutatóba már van is: [link]
Gondolom ezt hackolják meg, hogy rPi-n is fusson.
-
azbest
félisten
válasz
sztanozs #30712 üzenetére
de tud
legalábbis az androidosban kell/lehet username és password
-
RAiN91
őstag
válasz
sztanozs #29257 üzenetére
Köszönöm, így nem tűnik bonyolultnak. A programozás részéhez pedig biztos találok majd leírásokat, nem lehet bonyolult a program egy ilyennél. (VBA-ban nap mint nap tevékenykedek, de csak az egyszerűbb dolgokat, amiket már Excel képlettel nem tudok megoldani)
Én GSM modullal gondoltam, de utána nézek a SIP-nek (még nem tudom mi az), vagy egy régi 3310-est rákötök, abból van itthon pár darab.apezka: garázsba lenne, naponta többször nyitva-zárva van, ezért az SMS-t el akarom felejteni az anyagiak miatt, elég ha megcsörget, bár a teknika ugyan az
-
cinemazealot
addikt
válasz
sztanozs #29020 üzenetére
Ezt én is furcsálltam: amikor belépek a YouTube kiegészítőbe, én sem kattintok a Bejelentkezés menüpontra, csak Keresés (ahol egyébként ott látom a korábbi kereséseimet), Új keresés és mehet is a móka. Viszont amíg nem volt meg a saját API key-em, folyamatosan dobálta a napi limit hibát.
-
Ozsi88
csendes tag
-
-
azbest
félisten
válasz
sztanozs #27515 üzenetére
a raspbian alatti repóból jövő VLC úgy emlékszem módosított. A dekódoláshoz használja a gpu-t.
A bibi az, hogy a gui nem hardveresen gyorsított, szóval a videó kirajzolása viszont pontról pontra történik. Kis méretben még akár folyamatos is lehet, de teljes képernyőn mondjuk egy fullhd videót nézve 2 millió képpontot kell egyenként kitenni... hát ahhoz kevés az izom és pécén sem úgy szokták, mert ott is akadna.Libreelec alatt azért nem akad, mert opengl es segítségével textúrába kerül a képkocka és csak a textúrát feszíti ki a képernyőre. Szóval a gpu megjelenítés része ezt szépen megoldja, nem kell egyenként szoftveresen pöttyözni.
Ugyanez igaz a html5 videókra is a böngészőben (a sajátjukban). Hiába tud hardveresen dekódolni, teljes képernyőre véve képpontonként kell kirakni. Ha egyszer az életben végre opengl (es) alapú grafikus felületre vált a linux általánosságban a mostani x11-es megoldásról, akkor végre az arm eszközök is simán képesek mutatni a grafikus felületeket. Android alatt azért nem para, mert ott a gyártó ad bináris drivert ezekhez, ott a felület rajtolást a gpu tudja kezelni.
(#27514) Ben4444, szóval ezért.
Egyébként az x11 felülethez + videolejátszáshoz a 128MB videoram is szűkös lehet. Ha 1GB ramos, akkor 256 lehet még segít valamit.
Az 1366-os monitorodon még lehet folyamatos a böngészős teljes képernyős videó, de fullhd mellett valsz az is akadna. -
azbest
félisten
válasz
sztanozs #27071 üzenetére
Nem egészen értem, hogy ez milyen problémát okoz.
Attól megmarad az ip címe, nem? Vagy kiosztja a router másnak ugyanazt a címet?Nálam a dhcp úgy van a hálózaton beállítva, hogy a pi mac addresséhez mindig ugyanazt az ip-t rendelje. Vagy, ha ez nálad nem lehetséges, még mindig választhatsz ip-t a dhcp tartományon kívülről neki, amit a pi rendszerén állítasz be akkor fixnek.
-
Csicsóka
őstag
válasz
sztanozs #26136 üzenetére
Ezért használok én ilyen, 5V 6A-es tápot, mert ennél a típusnál, a kimeneti sorkapcsok mellett van egy feszültség beállító trimmer, amivel egészen 5.5V-ig lehet húzni a kimenetet. így ha esik is a táp kábelen a fesz, utána lehet állítani. Ez egymaga kényelmesen táplálja a többi perifériát is. 12V-os társaival évek óta táplálok LED szalagokat a lakásban, egy sem hibásodott meg, nem gyulladt ki.
-
vargalex
félisten
válasz
sztanozs #24440 üzenetére
Ha jól emlékszem, akkor a Pi kernelébe az 1-wire szenzorok száma 10-re van korlátozva. Persze lehet, hogy azóta ez már változott.
Szerk.: Úgy látom, hogy most már 64.
-
válasz
sztanozs #24443 üzenetére
Igen, és örülnék is neki, hiszen van belőle egy pár, de stopperos kolléga szerint:
"A BME280 egy nagyon jó kis eszköz, annyi problémával, hogy I2C alapon kommunikál, aminek kb 1m a hatótávolsága vezetéken."
Nálam meg ugye 6-8 méter UTP végén lennének a szenzorok.
Köszönettel: MaCS
-
Gabesz87
veterán
válasz
sztanozs #24395 üzenetére
Ez szinte hihetetlen, hogy mi mindent meg lehet csinálni a Pi-vel, de nem lehet távolról indítani??? Találtam amúgy egy leírást, amiben egy Yatse Remote Starter nevű app van. Leszedtem a telóra, de sajna nem megy
Pedig ugyanaz a WOL port van beállítva. Nekem úgy tűnik a lehetőség adott. De akkor miért nem megy?
Na mindegy, akkor marad a kapcsolgatás. Nem mintha nehezemre esne
-
matyi08
csendes tag
válasz
sztanozs #23777 üzenetére
Értem, tehát ezek szerint ez normális. Csak azért tűnt fel, mert úgy vettem észre, hogy miután megy egy ideje mintha belassult volna a net a többi eszközön. Ezért szerettem volna megnézni, hogy mi okozhatja, de lehet, hogy csak a szolgáltató. Megpróbálom a leírtak alapján köszönöm!
-
azbest
félisten
válasz
sztanozs #23775 üzenetére
ilyen magasuló, mélyülő dolgot usb hangkártyával is lehet csinálni
A képhez szinkronizálódik a hang, ezért nyújtja a hangot. Amikor kiugrassz a menübe, akkor valsz pár képkocka megakad és lehet ezt másképp kezelik, amikor hdmi-vel megy vagy más hang móddal. Van erre beállítás, de nem sokat piszkáltam.
Állítólag deinterlace és hd hang átalakításakor lehetnek esetleg problémák, mert azokhoz is a gpu segít számolni.
-
-
azbest
félisten
-
schferenc77
aktív tag
válasz
sztanozs #23336 üzenetére
Igazából messzebbről indul el a történet: Logitehc Harmony-val lesz vezérelve az RPi-n futó Kodi. A Harmony-ban ún. Activity-ket lehet létrehozni, ami egyfajta sorrend, hogy kapcsolja be az erősítőt, eressze le a vetítővásznat, kapcsolja be a projektort és vezérelje az RPi-n futó Kodi-t (mint Media Center-t). Ezek közé a lépések közé lehet egyedi billentyűzet leütést is programozni a Harmony-ban: pl. küldj a MEdia Centernek egy "W" billentyűleütést. Na, én ezt a billentyű leütést szeretném "elkapni", és egy scriptet lefuttatni (amit Celtis kolléga írt, az már majdnem jó, én egy relét szeretnék ki/bekapcsolni). A relé pedig egy redőnymotort vezérelne, amely a projektort mozgatja a vetítési helyre.
Jelenleg itt tartok:
Keymap editorban tetszőleges gombnak a "számát" el tudom kapni. Pl a Harmony távon a sárga gomb középen a "394567" névre hallgat (legalábbis a keymap editor ezt írja ki, amikor lenyomom egy tetszőleges menüre.
Ezek után a keymap fileban (gondolom a global szekcióban) erre kell rárakni a script futtatását: <394567>System.Exec(/home/pi/script/valami.py)</394567> Jól gondolom?
Végeredményképpen, ha lenyomom a Harmony távon a sárga gombot (amit a Kodi 394567 néven ismer), akkor lefut a valami.py script, ami a gpio-ra kötött relén keresztül ad egy vezérlő jelet a redőnymotornak.Ez a redőnymotor bekötés és relés történet még nem teljesen világos. A redőnymotornak van felé és le kapcsolása, ehhez akkor kétcsatornás relét kellene vennem? Egyik csatorna a le, a másik a fel irány? A redőnymotor kapcsolása ez:
A és B a fel és leirány, D a föld, C a fázis. Itt akkor az A-t kellene a relé egyik csatornájába, a B-t pedig a másikba bekötni? -
válasz
sztanozs #22690 üzenetére
Köszi!
Kellett keresnem egy másik gépet amiben egyszer rá kellett nyomni a biztonságos eltávolításra.
Fene se gondolta volna, sosem használtam. Tudtam hogy ha írok egy külső eszközre adatot akkor azért kell a biztonságos eltávolítás hogy minden írási gyorsítótárat töröljön, ezért nem szoktam kihúzni egyből hanem várok vele fél percet de nem használtam a biztonságos eltávolítást.
Most egyből látszik. Nem örülök hogy ilyen mert oda kell figyelnem majd erre is. -
vtechun
veterán
-
azbest
félisten
válasz
sztanozs #20838 üzenetére
Teljesen normális, hogy a különböző gyártók, de még ugyanazon gyártó különböző sorozatai között is lehet méretkülönbség. Ez néhány megától több száz megáig is terjedhet. Ez így van a merevlemezeknél is. A névleges méret csak nagyságrendi, de mivel 1000-rel számolnak 1024 helyett máris nem annyi GiB-os a mérete (GB vs GiB).
Nekem az a véleményem, hogy a görcs essen abba, aki kitalálta a gibibájtot meg a többi hülyeséget. Aki szakmabeli az érti a kettes számrendszert, aki meg nem, annak úgyis mindegy. Persze tudom, hogy már a floppy-nál is csaltak ezzel a gyártók.
Persze ettől még ugyanannyi GB az egyforma lenne, de a sorozat paramétereinek beállításakor határozza meg a gyártó, hogy pontosan hány bájt hasznos terület legyen rajtuk. Ha több a hiba a flashben, akkor kisebb méretre korlátozva jobb lesz a kihozatal.
-
-
Celtis
veterán
válasz
sztanozs #16543 üzenetére
Egyrészt beállítás kérdése, hogy frissítsen-e. Másrészt kézzel is kezdeményezheted a frissítést. Harmadrészt pedig semmilyen beállítást nem kell végigszenvedned, mert megtart mindent, hacsak nem fő verziók között váltasz, mert akkor lehetnek olyan kiegészítők, amik az új verzióval nem kompatibilisek.
Goto Programok/Openelec settings.
-
sztanozs
veterán
válasz
sztanozs #13448 üzenetére
Végre rászántam magam és egy fél év után simán bekonfiguráltam a távirányítót a standard KODI Keymap Editor pluginnel.
Szuperül működik minden gomb most már.
-
Flowtation
őstag
-
stopperos
senior tag
-
Celtis
veterán
válasz
sztanozs #15701 üzenetére
Nekem is Sony TV-m van w829b (vagy ilyesmi). Meg tudom erősíteni, hogy nagyon jó a CEC implementáció. Raspberryvel tökéletesen működik, és a TV is viszonylag sok beállítási lehetőséggel bír.
Van egy LG soundbar-om is mellé, na ott nagy ritkán előfordul, hogy szétcsúszik a két eszköz, de könnyű helyreállítania szinkront.
A használhatóságról annyit, hogy a soundbar távirányítóját nem biztos, hogy megtalálnám, olyan régen nem volt a kezemben, a HTPC-nek meg nem is volt soha saját távirányítója.Egyébként meg ha nem menne a CEC, akkor mit vennél az RPi helyett?
-
Celtis
veterán
válasz
sztanozs #14762 üzenetére
De ezt is írja ugyanott:
To better accommodate the needs of mobile devices, MHL differs from HDMI as follows.
- Whereas HDMI uses five wires to cater for HDMI-CEC (13), DDC (15 and 16), and HEC (14 and 19), MHL controls these functions with a single wire.Megnéztem az MHL kábel kiosztást, és a CEC (13) nincs bekötve, de ez nem azt jelenti, hogy a HDMI port ne működhetne hagyományos módban is. Szerintem az MHL csak egy plusz képesség.
Úgy rémlik én próbáltam is az én TV-m MHL portját és ment rajta a CEC. -
-
-
azbest
félisten
válasz
sztanozs #13936 üzenetére
Hát ja.
Bár ha valakinek lenne A modellel tapasztalata, az sokat segítene, hogy tényleg az smsc vagy pedig maga a broadcom vezérlő, amire az van kötve. Bár végül is nem sokat számít, mert A tipikus felhasználásokhoz inkább a B modelleket szoktuk venni a több memória miatt. Talán, ha lesz valamikor 2A modell, akkor lehet majd értelme.
Az viszont biztos, hogy az odroid xu3 utódjánál, az xu4-nél is megszabadultak az smsc-től és inkább egy rendes gigabit ethernet vezérlőt kötöttek rá és aki akar, az használhat hubot a port többszörözésre.
Tegnap az újra munkába állított lehelső B változat is vicceskedett. Valószínűleg eldobta az usb alrendszert, mert nem volt se hálózat, se usb. Viszont a whatchdog sem indította újra, így gondolom futott tovább, csak a külvilággal nem tudott kommunikálni. Hmm közben eszembe jutott megnézni a a rajta futó munin többi értékét, és mégiscsak lefagyott aszerint. De akkor meg a whatchdog nem teljesen százas rajta.
A raspi2 szokott néha olyat, amit említettem, hogy beáll és az usb elkezd visszatápolni, pedig elvileg a beépített védelem miatt olyat nem tud. Eddig 3x történt meg egy hónap alatt.
-
Flowtation
őstag
válasz
sztanozs #13363 üzenetére
Na. Megnéztem a legutolsó még jól működő torrentet (csinigling - soharém, nem röhög
) Ezt még simán lejátszotta, az ez után letöltött filmek már nem mennek. Most letöltöttem újra, direkt ugyanezt és már a video lejátszás sem indul el, csak a szines kockák mennek körbe, a hang is akadozik. Én nem gondolnám, hogy kódolási probléma.
(Eddig volt a zodiákus 4 féle torrentből, a kis hableány (régen ment), palermo - milano (1995), RED, Focus, zombieland, és most a csingiling, ami szintén ment előtte)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Távcső topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Milyen autót vegyek?
- OLED monitor topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Milyen monitort vegyek?
- Motoros topic
- További aktív témák...
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Lenovo M900 Mini PC - Core i5 6500T - 8Gb ram - 256GB SSD -több db - ÁFA-s számla is
- vadi új DELL 5090 Micro - Mini PC - Core i5 10500T- 16GB 256GB NVMe SSD -gyári WIFI - több db
- Komplett PC I7-12700KF RTX 4070 TI SUPER! FULL SETUP ASZTAL MINDEN!!
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION + 2 Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest