- One mobilszolgáltatások
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Nem lett arányos a fogyókúra
- iPhone topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
RPi 4 8gb XBMC Kodi HDMI kérdés
TV-t cseréltem egy régi JVC-ről egy másik régi Samsung-ra. (Samsung LE32A656)
Korábban a régi tv-n nem volt kép így valami cec beálíítást kellett beleírnom a config.txt-be (hdmi_ignore_cec_init=1). Az új tv-vel szintén nem volt kép de azt a cec beállítást kivéve azaz 0-ra rakva már van. Tehát az új tv-nél nem kellett ez a cec a réginél meg igen.
Viszont azt tapasztalom hogy minden videó kivétel nélkül néha belassul, azaz a hang nem de kihagy képkockákat mintha akadna de nem folyamatosan csak indőnként.
1080P 60hz-re van állítva a kodi. Annyit tapasztaltam hogy aktivításra bekapcsolja magától a TV-t, ami végülis nem baj.
HDMI kábelt már cseréltem.
Csak a TV válltozott.
Mit kell átállítanom hogy ne legyen ez az akadás?
Nincs valami HDMI kompatiblitítási mód?
Persze szeretném magam megoldani de őszinte leszek eddig abban a hitben éltem hogy a HDMI az valami szabvány oda vissza. PC-knél nem nagyon találkoztam ilyen hibákkal bár ott mindenem DP portos és csak az rpi meg a tv hdmi. -
válasz
azbest #41383 üzenetére
Szerencsére jól működik de nyilván alaposan letisztítottam. Meg vagyok vele elégedve. Xbiant raktam rá. Kellőképpen gyors. Hűtésnek egy kis öntapadós rambordát kapott mert nincs nagy feladata, sima fullhd filmeket kell játszania. Kézzel nézve rajta tudom tartani a kezem lejátszás alatt így részemről nem kap plusz hűtést.
-
-
válasz
MasterDeeJay #41377 üzenetére
Libreeleccel (legfrissebb 4-hez való) nincs kép a logó után. A config txtbe kivettem valami ignore hdmi akarmit úgy monitoron van de tv-n nincs. Kézzel beallítottam a felbontást fix fullhdra de tv továbbra sincs jel a logó után. Zeroval meg megy. Valami máshogy van a hdmi kezeléssel a 4B-vel. Beallításokban meg nincs 720p.
Tv sima ezer éves fullhd JVC. Nem értem mi lehet a gond.
Hogyan tudom erőszakolni hogy a felbontás fullhd legyen? Egy pillanatra mintha 1920x1200-ban akarna menni a tv-n. -
-
-
-
Mennyiért lehetne most eladni egy zero-t licencsz kulcsal meg (van hozzá egy ilyen usbpi is)? Illetve valahol van egy 1B modellem is amihez még polóm is van az valami első kiadás amikor még előrendelni lehetett de költözéskor valahova elkevertem. (Ahhoz kamerám is volt)
Rendeltem egy 4B 8gb modellt mert ezt is legalább 5+ évre tervezem 24/7 megy szekrény mögött ahogy elődei. Librelelec új verziója meg lassú a zeroval, inkább megvettem a legnagyobbat a 4-esből. Bordát rakok majd rá, a régiekre is raktam.
-
Próbának felraktam egy régi sokéves 7.0.3 libreelecet. Rohadt gyors a gui, filmek nem akadnak, csak az elején megröccennek néha de annyira rövid ideig hogy figyelni kell hogy észrevegyem. Annyi hogy nincs magyar nyelv, de majd egy későbbivel is kipróbálom.
Szóval szoftveres volt a hiba.
Viszont azért szomorú hogy a libreelec kíírja hogy zero-ra jó aztán meg nem bírja el. Illene tesztelniük legalább ha frissítést adnak ki. (bár tudom a win10 óta trend nem tesztelni) -
-
Konkrétan az összes lejátszott videó meg megakad néha pár másodpercre. A régi verzó (azaz valamelyik frissítés elötti) nem csinálta de már több hónapja rossz csak gyerek nézi és őt nem zavarta de engem igen hogy nem tudok végignézni egy filmet sem akadás nélkül.
NAS-ról szedi az adatokat, azt is már kigyomláltam azt hittem az a baj, még új HDD-t is kapott. Routert is frissítettem, kábelt is kimértem, magát a libreelec-t is állítottam (kivettem minden mediatár beolvasást, gui felbontást, szolgáltatásokat stb) És így jutottam arra hogy már csak a libreelec marad, és azt is cseréltem másik SD kártyára új verzióra és ugyan úgy akadt, sőt még jobban mert az új GUI is akad.
Zerom nincs húzva, bordázott hűtős de ventivel is próbáltam háta túlmelegedne, tápja is nagy 3A-s. Hacsak nem a zero döglött meg bár lefagyni nem szokott. -
válasz
wassermann #41253 üzenetére
Kipróbálom! Köszi!
-
libreelec egy rakás szar lett a frissítés óta, alternatívát keresnék. Pi zero-hoz kellene.
Mi most az ajánlott Kodi alap ami kis gépre is jó? -
Hali!
van egy zerom és kb pár hónapja valami frissítés lehetett xbmc (librelec) lejátszón azóta néha random beakad egy egy film pár másodpercre. Letöröltem egy rakás kiegészítőt de nem befolyásolja. Usb-lan-al van bekötve a nas felöl bőven jó sávszéllel. Sima h264 sd is, de fullhd is ugyan úgy. Hűtési baja sincsen.
Nincs valami beállítás ami okozhatja? -
-
-
Rpi zéro Libreelec KODI sima DVD iso file eljátszás akad. Ellenben minden más meg megy.
Mit próbáljak meg? -
válasz
sztanozs #22690 üzenetére
Köszi!
Kellett keresnem egy másik gépet amiben egyszer rá kellett nyomni a biztonságos eltávolításra.
Fene se gondolta volna, sosem használtam. Tudtam hogy ha írok egy külső eszközre adatot akkor azért kell a biztonságos eltávolítás hogy minden írási gyorsítótárat töröljön, ezért nem szoktam kihúzni egyből hanem várok vele fél percet de nem használtam a biztonságos eltávolítást.
Most egyből látszik. Nem örülök hogy ilyen mert oda kell figyelnem majd erre is. -
raspberrypi zero-ra felraktam az libreeelec féle Kodit.
A probléma az hogy nem látja a külső USB-s meghajtót csak pendrivejaimat. A video Files-nél kellene megjelennie, de csak a pendriveok látszanak.
A külső meghajtót ha lehúzom akkor kiírja hogy Succesfully removed device 750Gb tehát valahogy mégis felismeri de nincs a listában. Sima NTFS ként van formázva, samsung 750-es vincsi.Tápbaja elvileg nem lehet.
A külső eszköz külön meg is van táplálva. Ez egy Chieftek Black Box 2.5" ház és 2.2A-es tápról megy. A pi meg egy asztali gép 5v-os ágáról (fene se tudja talán 20A?). Az a fura ha nincs bekötve a pi microusb tápja akkor is megy a vincsi usb-jén keresztül. Zero4u usb hubot használom, azon is megtáplálható de ugyan úgy nem megy. -
-
Rpi Zéróval kapcsolatban van-e tapasztalat arról hogy Kodit hogyan viszi. (elsősorban FHD videók de párgigás verziói, nem többtízen gigás blurayekekkel)
Rendeltem egyet (plusz egy zero4u usb hubot) és nem várok csodákat, igazából hobbi szinten reszelgetni kell de ha éppen nincs projekt akkor a TV seggébe lógna egy vincsivel Kodival, android Kore-val vezérelve usb wifivel. Szóval ilyen célra mennyire gyors? -
Nem boldogulok ezzek az XMBC-vel és sem az OPENelec-el. Telepítéssel nincs gond, minden tök jó de a DVB-T tunert nem tudom beállítani.
Kétféle tunert próbáltam ki az egyik RTL2832U a másik it9135 chipes, rákötöm elindítom és xbmc-be Tvheadend plugint felrakom. Mintha nem látná a pi a tunert.
Elvileg a Tvheadend webes felületén kellene beállítani a tv tunert de nem jön elő a webes felülete, a hálózat jó mert az xmbc-jé meg megy távolról.
A pi-t 1.2A-es táp hajtja de próbáltam USB hub-al külön a tunert megtáplálni így az sem lehet gond.A másik hogy kaptam egy pi-t ami látszólag döglött, bootoláskor az ACT led halványan villog, néha meg mintha nem jól lenne a kártya bootja csak villog 4-et. Jó lenne valahogy feltámasztani.
-
-
válasz
sztanozs #2985 üzenetére
Az a helyzet hogy én vagyok az egyik informatikus
, csak a tűzfalat/proxy-t nem piszkálhatom (hosszú történet...). Ezen kívül ha publikus wifin keresztül netezek akkor se legyen gond a terminállal. Ajaxterm-et kipróbálom, valószínű az lesz a megoldás. Ahogy olvastam az pont egy https-es jávával működő terminál.
-
Vaze ott van előttem kiírva nagy betűkkel, már szinte ki se fér annyira látszik.
Ajaxterm lesz a megoldás. [link] -
válasz
sztanozs #2981 üzenetére
Köszi! Egyenlőre semmit nem értek belőle, de kibogarászom hogyan működik.
Ezzel csak annyi történik hogy más porton működik az ssh, ez kezdetnek jó lenne de még mindig nincs egy felület amin használhatom a terminált.
Találtam egyet ami jó nekem de jobb lenne sajátként futna:
http://www.serfish.com/console/Mortein79
A php-s filefeltöltés része menni fog, arra valóban van jópár megoldás. Az SSH-ra kellene olyan megoldás mint a fenti képen csak nem úgy hogy közbenső fél "adja át" webről a dolgokat hanem saját webszerveren futna ugyanez. -
válasz
#21719808 #2979 üzenetére
Nem erről van szó. Fut egy webszerver, van rajta egy weblap és én azon szeretnék egy olyan lapot ahol egy böngészőn keresztül elérhetem a terminált valamint egy másik felületet ahol közvetlenül feltölthetek file-okat a pi meghajtójára. (utóbbit php kódal talán meg tudom csinálni www könyvtárra de az nem épen biztonságos, ezért kellene az SFTP)
Maga a pi otthon van, és csak az azon futó webszevert érem el (apacs). Melóhelyen nem tudok rámenni ssh-val, se ftp-vel mert az itteni tűzfalon tiltva van (az otthonin ki van engedve minden ami kell). Mobilnettel megy minden, csak nekem egyszerűbb lenne programok nélkül kizárólag webes felületen elérni mindent. -
válasz
wassermann #2975 üzenetére
Nem sokkal lassabb mint egy régebbi eeepc. Szerintem ha van html5 gyorsítással akkor akár hd-s youtube videókat is kellene vinnie.
Annyi hogy kevés weblapot érdemes rajta nyitva tartani. Lassú, de azért használható. Sima midorit használom, persze nem minden megy vele.
Chromium összeomlik, sőt ha vnc-n keresztül nézem akkor azt is "magával rántja".Más:
SSH-ból létezik valami egyszerű (és biztonságos) web alapú megoldás?
Melóhelyen nincs nyitva 22-es port, és kényelmesebb lenne egy weblapon irkálni mint külön puttyozni. Esetleg extrának webes felületű (S)FTP kliens? -
-
Lehet hogy nekem is szükség lesz még egy pi-re. A "nagy" szerverem már csak TS és webként üzemel, amire szerintem sok a 30w fogyasztás ezért ki szeretném váltani pi-vel.
Az lenne a kérdésem hogy hardverileg elegendő-e Web+FTP (sql nélkül, nagyon alap dolgokkal) és mumble(vagy TS3) szerverként a Pi?
Teamspeak szerverből látok linuxos verziókat de nincs kimondottan arm procira, nincs valami fordító vagy emulátor ami ezt megoldaná? (mumble-vel még barátkozok, viszont klántársak faékek és Ts-hez szoktak)
-
Alakul a projektem:
[link]
[link]
(nemtom mennyit várjak még partíció méretezéssel, éppen az megy)
A billentyű+touchpad kombót minden hiba nélkül felismerte és kezeli, az aksi max terhelésen ha hihetek a számoknak akkor legalább 12 óra működési időt tud max terhelésen. (12.000mAh, 1+2A, 4 cellás Li-ion)
Kijelzője még nincs szegénynek, majd ha lesz valami olcsó megoldás közvetlen vezérlésre. A gépháza egyedileg készített (plexiből) lesz. Egyéb tartozékok: USB hub, wifi, mobilnet stick. -
válasz
Forraszto #2789 üzenetére
Nekem 700ma-s töltővel működött USB egér és billentyűzettel. Ha tele akarod aggatni usb-s cuccokkal akkor inkább saját tápellátású USB hub ajánlott (wifi, bluethoot esetén).
A szabvány USB ami a gépekbe van az 500ma max, ez felett írogatja a windows hogy teljesítményingadozás van. Habár mai alaplapok ennél többet is lekezelnek. (USB3 nál ez 900ma)
Eszközkezelőben írja is a gép portonként hogy melyik mennyire van terhelve. -
Ez egy hordozható gép lesz, azért írtam hogy csak 5v-om van max 2A-val mert ekkora az aksi. (azaz 1+2A 5v-on 12 000mah) [link]
Ha jól értelmezem akkor 12v-on 3A az 36w, csak nekem bele kell férnem 10w-ba max. Ez egy notikijelző, amibe volt noti az összesen evett 9-15w-ot. Ezért találom baromi furcsának hogy ennek a valaminek ennyi áram kell. Pont nem írják hogy mennyit eszik csak maga a panel, nekem fontos lenne mert nem pazarolhatok.
Inkább várok a DSI portra. -
Most elolvastam alaposabban, adnak ezek mindent bár inverterem van egy zsáknyi. (remélem anélkül olcsóbb lenne) ez az aktuális ebayes link
Viszont nekem max 2A-em van 5v-al, látok annyi értéket hogy nem tudom ez elég lenne-e neki.Power supply +12V/ standby<1W
Voltage to panel +3.3V/5V/12V/18V
Current to panel 3A -- Ez a maxot jelöli?
Support internal 5V or 12V power board,
Support the panel with two different voltage,
Support remote controlBetter using our Power Adapter (12V,4A) which is compatible with our controller boards.
Mi a fenének ennek ennyi áram?DVI-HDMI átalakítóm is van
Ja és összerakásról volt szó nem segítségnyújtásról -
válasz
zsibvásár #2688 üzenetére
Ebay-en találtam nekem megfelelő lvds vezérlőt a kijelzőimhez de nincs meg a kellő tudásom hogy fel tudjam programozni és bekötni az ezernyi kábelt megfelelően. [link]
Ilyen kijelzőm van 2db: [link]
Matt 14"-os inverterrel.
Ha valaki nekem megcsinálná akkor odaadnám érte az egyik kijelzőt.
Viszont akkor ebből nem lesz tablet, túl nagy fogyasztású. -
válasz
zsibvásár #2683 üzenetére
Kezdetnek nem rossz, de ennyit én nem adok ki rá (ez konkrétan egy tablet ára). Ebayen ennyiből össze lehet rakni külön is a dolgokat. (max felprogramozni nehezebb)
Sima Tn panelos elég lenne negyed ennyiért DSI csatival, nem ökörködi hdmi-vel. Remélem előbb utóbb lesz hozzá.
-
Remélem javul (t?) majd ez valamivel, ugyanis én pont class10-es kártyát vettem bele. [Ilyet] Amikor én vettem akkor az illető pont levitte 18 usd-re az árat (éppen ezért vettem pont ezt és nem class6-ost), de még talán így is megéri a hazai árakhoz képest (~6eFt). Ez a fajta egyébként teljesen jól megy vele.
Úgy emlékszem valami teszt volt ahol írták hogy lassabb mint kellene, de szerintem biztos befolyásolja nagyon sok minden a kártya sebességét. Lehet azóta jött ki valami okosság. -
Nagyon jó hogy ezt megosztottad velünk, a cikkre kíváncsi leszek.
Flash témában, számomra maga a flash egy totális zsákutca (játékokra még csakcsak). Gyakorlatilag nem láttam még böngészőt ahol stabilan futott volna, csak a szívás van vele. Szóval számomra a flash nem létezik és kívánom hogy haljon ki minél előbb. A melós gépemen élvezhetetlen a netezés ha nincs adblock és flashblock, az otthoni nagy gépen meg ugyan minden megy teljesen gyorsan de plusz wattok árán.
Youtube egy része már átállt html5-re, ez úgy tudom rpi-nek jobban fekszik.
Netezésre akarom használni, így mindent meg fogok tenni hogy csak az jelenjen meg aminek valóban meg kell jelennie. Csak egy kicsivel várok el többet tőle mint egy okostelefontól. (ha jól tudom a ZTE Blade-ben is ilyen proci van, mégis nagyon jól elvagyok vele) Youtube szerintem más módon is megoldható, nem csak böngészőn belül. -
válasz
Xmodule #2556 üzenetére
Kijelzőből én sem fogok compozítosat venni, és a felbontás is min 800x480 de inkább ez felett kellene.TV tunneren láttam mennyire rossz kép jön át azon a csatin. A célja hordozható netezősgép elsősorban. Flash nélkül, a lehető legtöbb blokkolóval, ugyanis főleg a rosszul megírt oldalaknak kell hatalmas gépigény.
Ha össze tudom hozni akkor autódiagnosztikai gép is lehet belőle (USB-soros átalakítóm van linuxos driverekkel). -
Alakul a gépezet. Nem olcsó mulatság amit össze akarok dobni geek netbooknak. (nekiállnék forraszthatni és nem kész dolgokat venni biztos olcsóbb lenne, mert már most 20eFt költöttem rá és még nincs kijelző)
Ez a kép ihletett meg nagyon: [link]
Így hát vettem egy 12000mah-s aksit: [link]
Meg vettem egy vezeték nélküli pici billentyűzet&touchpad kombót: [link]
A fent említett mindkét eszközt másra is fogom használni nem csak a pi-hez. Mindkét eszközből van olcsóbb típus is, de aksin nem spórolok ez a kombó cucc meg nagyon bejön.Kijelzővel továbbra is gondban vagyok, illetve majd valami tok is kellene a gépezetnek. Igazán menő lenne valami microprojektor. Egyenlőre várok hogy a DSI portra kiadjanak valamit és direktbe köthető legyen kijelző rá. Oprendszer még kérdőjeles. Áramellátásnál mindenképpen kábeleznem kell hiszen lesz még usb hub is.
Ha kész lesz akkor logout cikkel ismertetem majd mit alkottam. -
válasz
Proci85 #2548 üzenetére
Valóban kétféle készült, valószínűleg minimális eltéréssel, szerintem esztétikai megjelenésen kívül nem befolyásol semmit.
Nekem egy videó alapján a Farnell-es változat van. Még nagyon az elején rendeltem amikor még gyártás alatt sem volt, talán februárban vagy januárban, kaptam hozzá pólót is ajándékba.
Farnell és RS -
-
válasz
zsibvásár #2494 üzenetére
Hát ezek sajna nem jók. 2" kevés, netbook lesz belőle tehát kell a legalább 7"
Találtam egy ilyent: [link] még ez is kicsit sok, meg fölösleges dsub, audió, osd meg minden ökörség
Valami olyasmi kellene hogy kijelző meg a lehető legkisebb vezérlő amin csak HDMI van és semmi más. Soha többet kompozit, c64 időszakban jó volt csak mai géphez netezni gáz. -
Hali Mindenkinek!
Hordozható eszközként, amolyan takarékosabb netbookként is használnál a rpi-t. Az aksi már megoldott egy 12000mAh-s 5v-os power bankal.
Kijelzővel vagyok gondban, jelenleg egy GPS composite bemenetén megy (tolatókamera) olvashatatlanul és ezt szeretném kiváltani valami olyasmivel ami legalább tud 800x480-at vagy e felettit digitálisan. 7-10" méret elegendő. A gáz az hogy nem értek hozzá, pedig rendelnék szívesen ebayről valami kijelzőt csak vezérlőt nem tudom hogyan mit kell. Compozit jeles van tonnaszám csak nekem HDMI vagy DVI lenne jó. (átalakítóm van) Fontos hogy csak 5v-om van és csak a fent említett aksi áll rendelkezésre. (12v-os nem jöhet szóba, nem kocsiba kell)Illetve érdekelne hogy oprendszerből melyik az ami leginkább alkalmas netezésre és leginkább takarékos erőforrásra (helyből van 32gb Class10).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMER PC - RTX 4070 Ti - Ryzen 7 5700x - 32GB DDR4 - 1TB Nvme SSD
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Asus Prime B560M-K + i5 11500 + be quiet! + 32 Gb Patriot Viper 3.200 Mhz Beszámitok!
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX6800XT 16GB!
- 5700x / B550i ITX Aorus / 32GB HyperX / Lianli vízhűtés /1000 SFX-L corsair táp/ 1TB nvme
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i7-2760QM I 8GB I 256SSD I Nvidia I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - 256GB 1 ciklus 100% akku! 1 év garancia! Új készülék!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest