- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Külföldi SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Garmin topik
- Yettel topik
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vtechun
veterán
-
-
wassermann
Topikgazda
válasz
vtechun #39121 üzenetére
" bekapcsolta a feleségem a TV-t, úgy indítva elindult egyből... érdekes."
Túl gyorsan pörög a topik, de kb. egy hónapja mélyedtünk bele ebbe: A korszerű eszközök között a HDMI-n a hang és a videó mellett van egy CEC-nek nevezett protokoll is, amin keresztül az eszközök "beszélgetnek". Ha ezt a config.txt-ben letiltod megoldódik a problémád:
'hdmi_ignore_cec=1"
-
wassermann
Topikgazda
válasz
vtechun #38925 üzenetére
"... Kodi futása esetén kapcsolódik be véletlenszerűen a TV. Valaki tudja mitől lehet?"
A HDMI kábelen nem csak a video és a hang megy át, hanem egy CEC-nek nevezett protokoll is működik a TV és a PI között (beszélgetnek). Ezt a CEC-et kell a Kodiban és/vagy a config.txt-ben letiltani.
-
cog777
senior tag
válasz
vtechun #38828 üzenetére
Sot a tomoritett zramban levo swapot is kiprobalhatod. Egyik forumtars RPi3-on futtatott docker-t, VSCodiumot, Chromiumot (olyan 1.5 GB-t evett) es zram nelkul nagyon lassu volt, zrammal teljesen elfogadhatoan futott.
Eloszor en is azt javaslom, ha minel kevesebbet akarsz kolteni, akkor egy probat meger.
kb 300MB-os zramra tesztel swap-ot, prioritassal persze, Beallitasz 3x nagyobb tomoritesi becslest, igy kapsz +600MB ramot az 1GB melle.Elkuldhetem a zram scriptjeimet, ha erdekel...
-
azbest
félisten
válasz
vtechun #38828 üzenetére
libreelec alatt 112MB videorammal a 256MB ramos pi1b -vel is játszottunk le fullhd videókat, mert hardveres gyorsítás csinálja. A komolyabb hd hang codec volt már sok az első generációs procisoknak. Persze nem mindenféle addonnal, meg előnézeti képpel és hasonlókkal. Csak sima alap lista és lejátszás
512MB ramossal meg 4 sd élő tévé adást konzolból omxplayerrel (hang nélkül, mert az első generációs procijának sok ez, de 4 magossal valsz hangzavarral is menne
. ssh-n át elindítva jobb oldalt)
-
wassermann
Topikgazda
válasz
vtechun #38725 üzenetére
Azt hogy elbírja-e a táp, az átköltöztetés előtt egyszerűen leellenőrizheted: tegyél rá filmet, zenét amit akarsz. Dugd a Pi-re és kapcsold be a Pi-t. Ha elindul és tudsz rőla filmet, zenét lejátszani anélkül, hogy a sárga pici villám megjelenne a képernyőn elég a tápegységed.
-
BalanceR
addikt
válasz
vtechun #38254 üzenetére
Parancsolj:
[lMagyar bolt - Armor Case] 4K
[Aliexpress Armor Csae] - kb 3K
[Aliexpress Neo Case] - kb 4K -
BalanceR
addikt
válasz
vtechun #38248 üzenetére
Szerintem egy Neo Case a legjobb megoldás, jól néz ki, praktikus, és hatékony.
Az etalonnak számító FlircCase olcsóbb változata... Ha viszont sürgős, akkor a Fecogame által említett ArmorCase, mert a Neo Aliról két hónap, mire megjön...
Nekem egyetlen bajom az Armorral, hogy porosodik a bordák közt, nehéz takarítani, és a nyák is be tud benne koszolódni.
Érdemes ezt a tesztet megnézni: [Passive Case Test]
Még 2.1GHz-re húzva is helytáll a Neo, és alin akcióban 4Kból megvan. -
Marcsello31
őstag
-
vtechun
veterán
-
válasz
vtechun #38226 üzenetére
raspi configban a videó memóriát 128-256-ra szoktam állítani, plusz Kodi-ban van valamilyen videó dekódolás beállítás, talán lejátszáskor a felugró menü-fogaskerék környékén lehetett átállítani.. nincs nálam, nem tudom megnézni hogy pontosan hol, de nekem ezek után nem volt gondom vele.
-
azbest
félisten
válasz
vtechun #38226 üzenetére
Csak a szokásos. A raspi-config -ban állítsd át a gpu memóriát az alapértelmezett 64MB-ről 256-ra. Talán már 112-vel is megy, de 256 mellett már nem lehet gond. Az új 4B-nél, ha valaki h265 os 4k videót akar, oda azt hiszem már több kell.
Ha megnézed a libreelec-ben a config.txt-ot ott is be van írva a gpu ram értéke.
-
válasz
vtechun #38124 üzenetére
/később 3B+-on lesz majd élesben, raspbian + docker + hassio + kodi, nehéz megoldani, hogy 2.5-es merevlemezről menjen kompletten a rendszer?/
Raspbian alatt megszűnt a hassio + docker támogatás. Ha hassio kell akkor az erre létrehozott hass.os-t lehet telepíteni. Ebben az esetben "csak" egy távoli elérésed lesz a pi felé (egy weboldal) ahol konfigurálhatod a HA-t.
Home Assistant core-t (nincsenek benne a közösségi projektek) tudsz telepíteni raspbian alá ha az elég.
A másik, h a kodi se lesz az igazi ebben a felállásban (raspbian alól futtatva), ahhoz is van külön telepítő - persze a hass.os és a kodi nem fog egyszerre futni
Még van egy olyan lehetőség, h HA alá telepíted a dolgokat pl.: kodi, pihole, vagy ezer más dolog - én is ezt a módszert fogom alkalmazni, dobom a raspbian-t -
workin
senior tag
válasz
vtechun #38028 üzenetére
Azt tudni kell, hogy a sok DB írás ki fogja herélni az SD kártyádat, és 1-2 év (korábban, később) meg fogja magát adni a benne lévő kártya. Ezért sokan nem ajánlják, vagy olyan kártyát ajánlanak ami a folyamatos írást olvasást kezelni tudja.
A kettőnek simán mennie kéne együtt, de nekem voltak gondjaim a kodi -val raspbian -on, nem volt olyan sima a futása mint libreelec -en, így szétválasztottam a két rendszert. -
Celtis
veterán
válasz
vtechun #21840 üzenetére
Akár egy 1GB.os pendrive-on is elfér a rendszer, de azt azért ki lehet nőni, főleg ha backup-ot csinálsz.
A Libreelec/Openelec saját backupja mindent egyedi dolgot elment. A kiegészítőket a beállításaikkal, a rendszer beállításokat, adatbázist, mindent, kivéve a A Raspberry config.txt fájlt. Azt külön kell backupolni.
-
válasz
vtechun #21840 üzenetére
Persze, most nekem is pendriven van a rendszer.
Egy USB 3.0 egészségesebb sebességet ad mint egy 2.0s.
De rá fogok kötni vinyót, mert az az igazi. Mind sebességben, mind strapabíróságban, mert a pendrive csak egy fokkal megbízhatóbb mint az SD kártya.Itt egy link erről az USB bootról:
HOWTO: Move the filesystem to a USB stick/DriveNekem a BerryBootot nem sikerült érdemben működésre bírni, mert amikor lemezképet akarok becsatolni neki, akkor minden áron be akarná másolni magának az SD kártyára. Azt köszönöm nem akarom.
-
vargalex
félisten
válasz
vtechun #21785 üzenetére
Ha 50 Mbps valós átviteli sebességről beszélünk, az már egy Lite-N wifi gyakorlati sebességéhez közel van.
50 Mbps egyébként fullhd-hez bőven elég kell, hogy legyen. Ugyanis ez ugye 50/8=6,25 MB/s. 90 perces filmet feltételezve akár 32,9 GB méretű is lehetne. Persze lehet, hogy te ennél nagyobbat szoktál nézni... -
vtechun
veterán
válasz
vtechun #21524 üzenetére
libreelecben vagy egyéb rendszerekben milyen lehetőség van arra, hogy n-es wifire csatlakozzon a raspi? Mert sajnos csak 50 MBit körül csatlakozik, ezzel meg nem nagyon akart átmenni samban egy fullhd film lejátszása on the fly. Egyszerűbb lenne persze LAN-on, de, ha nem muszáj, akkor nem erőltetném
esetleg valami egyszerű mód wifi antennát erősíteni? Láttam valami forrasztgatós témát, csak ilyen módszerrel lehet esetleg antennát csatlakoztatni hozzá?
-
flegga92
senior tag
válasz
vtechun #21515 üzenetére
Még az első Pinél próbálkoztam vele. Egy baja van a Xiaominak, hogy "szünetmentesnek" nem lehet használni, mert amikor elmegy az áram akkor egy pillanatra leveszi ő is a saját kimenetéről, ezért a Pi újraindul. Ez a 10400-as volt nem tudom az újabbaknak is van-e ez a nyűgje.
-
Beni2360
félisten
válasz
vtechun #21494 üzenetére
Én azért figyelnék erre a házra mert nálam 4 hónap alatt letörtek (2db) a rögzítő fülek. Nagyon kényes egy jószág,rideg. Össze ragasztottam amíg meg nem jött az alumínium házam. Igaz többe kerül de végleges. Bordát meg lehet bármilyen régi videó kártyáról vagy prociról beszerezni.
-
Beni2360
félisten
válasz
vtechun #21496 üzenetére
Egy működő libreelecet átköltöztetni egy másik SD kártyára megoldható egyszerűen?
Igen én is küzdöttem vele de simán megoldható a win32DiskImager -rel. csak figyelni kell, hogy a másik Sd kártya semmi esetre ne legyen még pár MB sem kisebb mert az egész kártyát menti és nem tudod felírni kisebb kártyára. Én végül 8gb-ról 16gb-ra írtam ki. -
-
azbest
félisten
válasz
vtechun #21406 üzenetére
Valószínűleg mindkettő jó. Múltkor az arany kingston-ról derült ki, hogy lehetnek kompatibilitási problémái. De a normál változatok valsz jól mennek. Amikor valami újabb fajta jön ki, akkor lehet belefutni hibákba. Idővel azért szokták javítani a kompatibilitást a problémásoknál is.
-
PHoNX
tag
válasz
vtechun #21396 üzenetére
Sajnos a választ nem tudom, én OSMC-nél futottam bele ilyenbe. Ténylegesen nem fagy meg a rendszer ilyenkor, mert ssh-n újra tudom indítani de a grafikus felület kiüti magát.
Az OSMC-be szerintem könnyebb bármit belehegeszteni mivel nem egy lecsupaszított rendszer.
(#21397) schferenc77:
ssh-n keresztül tudod szerkeszteni szerintem. Sajnos a te dobozodat nem ismerem de gyanítom, hogy meg lehet oldani ott is a dolgot.
Itt nézz körbe:
-
dugesz77
őstag
válasz
vtechun #21373 üzenetére
Még nem próbáltam a z eredeti RPI3 tápot én is csak arra tudok hivatkozni amit az értékeléseknél mondanak. Egy külső (2,5") HDD-t vagy egy 7" érintőképernyőt még elbír a RPI3 mellett.
Igazándiból fene tudja miért lett ilyen érzékeny a tápra a hármas. Ebben a tesztben összemérték az áramfelvételt ezek alapján vígan kéne bírnia egy minőségi 2A táppal is. Az is igaz a Pi a feszültségre érzékeny. Legyen neki állandó stabil 5V. A gyári táppal kicsit csaltak 5,1-5,2V ad ki ha egy kicsit nagyobb terhelés kap még mindig meglesz az 5V ,míg egy 5V induló táppal meg leesik 4,8V-ra és azt meg már lehet szivárványos kockával jutalmaz . Fene tudja.sutszi: a mobil töltőket sajnos nem igazán 24 órás üzemre tervezték. A nagyobb terhelést nehezebben tűrik, jobban melegednek, kevesebb a hőleadó felület rajtuk. A QC-s/smart töltőknek sincs sajnos sok értelme, mert hiába jó papíron ha az RPI nem ad ki infót a töltő fele és így a töltő csak egy biztonsági töltésre vált ami amúgy meg kevés lenne. De ettől még lehet tesztelni őket simán lehet alkalmas a feladatra.. Ha márkás/megbízható és több üzemóra alatt sem melegszik túlzottan fel/nincs szivárvány akkor nyugodtan használhatók voltaképpen. Tablet töltőknél érdemes nézelődni azokban több a kraft.
-
azbest
félisten
válasz
vtechun #21373 üzenetére
A pi2-3 esetén az usb elvileg támogatja a menet közbeni bedugást. A korábbiaknál mivel csak túlterhelés esetére volt védelem, úgy le tudta rántani a rádugott eszköz a tápfeszültséget, amitől a pi újraindult.
(#21372) lacko6
úgy emlékszem muszáj volt beállítanom felhasználót és jelszót a tvheadendhez, úgy nem szórakozott a client. Persze a webes felületen és magán a clienten is meg kell adni. -
azbest
félisten
válasz
vtechun #21365 üzenetére
lehet hogy okos töltő és mivel a pi-vel nem tudja detektálni, hogy most nyomni kéne a teljesítményt, azért a kompatibilis 500mA módra áll be. Érdemes egy charger doctort venni ebayről, pár dolcsiért könnyű vele kideríteni, hogy mennyi teljesítményt ad le / vesz fel egy usb táp/eszköz.
(#21366) lacko6
az openelec / libreelec tartalmazza a firmware-ket szerintem. -
-
-
DarkByte
addikt
válasz
vtechun #21265 üzenetére
Én biztosan nem mernék a lakásban otthon hagyni csak úgy egy ilyet bedugva
Még a kínai wifi-s LED égőt is áramtalanítom, csak "játszani" (próbálgatni, fejleszteni hozzá alkalmazást) vettem amúgy is. Ha majd komolyan gondolkodom intelligens világításban, akkor veszek szépen Phillips Hue-t és aludhatok nyugodtan. (most amúgy is lakást veszek, épp nézegetni kezdtem a wifi-s termosztátokat is)Ez a cikk biztosan megállja még most is a helyét: [link] már csak érintésvédelmileg is életveszélyesek ezek a cuccok. Hajszálvékony elválasztás a kis és nagy feszültségű rész között, atom pici helyre összezsúfolt elektronika, stb.
vtechun: igen, anyuéknál RPi2 van a gyári Raspberry táppal. Elviszi a saját tápjáról a Samu 1TB-os külső 2.5"-os vinyómat gyönyörűen. Mellesleg most már közel két éve megy náluk éjjel nappal, borzasztó vacak az áram szolgáltatás feléjük (áramingadozás, áramkimaradások) épp múltkor hallgattam, még nem cincog. Az olcsóbb tápok ezt az igénybevételt nem szokták itt bírni.
-
dugesz77
őstag
válasz
vtechun #21265 üzenetére
Minden nemű károgás nélkül én pont ilyenre nem merném használni ezt a fajta töltőt. Ismeretlen, szinte biztosan olcsó belsővel rendelkezik. Mivel a Pi3 2,5 A kérne még kevés is lenne így 100% dolgozna valószínűleg. Ez nem 24 órás üzemre van amúgy sem tervezve, nálunk meg nagy részt 0-24 megy a Pi. Pont úgy mint számítógépnél tápon sohasem szabad spórolni. Tessék csak megvenni a gyárit és garantáltan nem lesz szivárvány kocka még külső HDD használatával sem.
-
azbest
félisten
válasz
vtechun #21166 üzenetére
a boot particiónak mindenképpen az sd kártyán kell lennie jelenleg. cmdline.txt-ben megadható másik root partició is, péládul sda-n lévő is.
Viszont a pi3 esetén elvileg majd lehetséges lesz teljesen sd kártya nélküli működés is, sőt még hálózatról bootolás is. De amennyire tudom, ahhoz hogy ez működjön, még a firmware módosítás nincsen készen. Tehát, ha jól értem a pi3 hardvere (a gpu-ban lévő beégetett szoftver, ami indítja a pi-t) már tudná ezt, de hogy jól viselkedjen pendriveről vagy hálózatról is, ahhoz a betöltött szoftverben kell még módosítást csinálniuk.
A régebbi pi-ken marad az sd kártyás boot, mert a pi hardverében lévő szoftvert tudtommal nem tervezik frissíteni utólag.
-
-
Osiris
őstag
válasz
vtechun #3582 üzenetére
Nemkem a RaspBMC-ben tudja és tökéletesen váltja is képfrissítést minden videonál a megfelelő beállításra.
Más:
screen terminál emulátorral elindítottam egy terminált, a terminálon egy mc-t, az mc-vel két usb-s hdd között egy másolást. Közben a hosszú másolás miatt leválasztottam a terminált és kiléptem a puttyból. A másolás a hdd-k villogásából ítélve azóta is tart, de már nem enged be a putty: kapok egy login promptot, de a jelszó begépelése után nem megy tovább. Áll és vár és órákkal később sem szakad meg a kapcsolat.
Mi lehet a baja?
Hasonló jelenséggel akkor találkoztam, mikor csomagméret hiba (mtu beállítás) miatt a csomagok a szervertől visszafele nem "fértek" át a hálózaton, pl. egy adsl mögötti szerver routere 1500 bájtos csomagokat próbált az 1492 bájtos csomagokkal operáló adsl vonalon küldeni..
Most várom, hogy befejeződjön a másolás, mert addig nem indíthatom újra (,már megy 14 órája).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ProCaster 50UNB800H 50" 127cm FULL HD üzleti kijelző
- Samsung Galaxy A52s 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP Rack szerverek és tartozékok egyben vagy külön-külön
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest