- Yettel topik
- Magisk
- Mobil flották
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
duffbeer
őstag
válasz
.Farkas. #36150 üzenetére
apezka álláspontja is érdekes és megfontolandó.
Én használok pár pi-t ilyen célra, de igazából fontos, vagyonvédelmi célra nem érzem elég stabilnak.Nagy tapasztalatom nincs kamerarendszerek terén, a munkahelyem melletti üzletben van egy srác, aki igen komoly rendszereket árul. Régóta bohóckodom Pi-s kamerázással, rögzítéssel, de miután nála láttam, mire képes egy megfelelő rendszer, mellette a Pi-s megoldás tényleg csak bohóckodás. 4-5MP mjpeg videófolyam, valósidőben rögzítve, hihetetlen részletességgel, reszponzív felülettel. Célhardver, célszoftver. WD Purple lemezeket használnak egyébként.
-
apezka
aktív tag
válasz
.Farkas. #36150 üzenetére
És ez így működő képes is...
Annyi, hogy ne a motioneyeos-t tegyél a pi-re és azon keresztül állítsd be a video mentést, mert a kamera is tömörít és a motioneyeos is. Így elég kaki lesz a minőség a nagy veszteség miatt, feltételezve, hogy a kamerák minimum full HD-k.
Erdemes csak egy alap raspbian-t telepíteni a pi-re, amin beállítod az usb vinyót samba megosztásra és a kamerák szoftverében (amik Hikvision esetén elég jók) pedig beállítod a minőséget és felcsatlakoztatod külön-külön a cél tárhelyet (ésszerű külön mappát megadni kameránként).
Aztán ha nagyon akarod realtime nézegetni, lehet összedobni valami egyszerű html-t apache-ban ami a kamerákról jövő stream-t közvetíti. De igazából úgy is csak az első pár napban izgalmas nézegetni a saját kamera rendszer élő képeit. Ha pedig vissza kell nézni valamiért, ne adja Isten, akkor meg úgyis valahova kimenti először az ember és onnan nyitja meg...
A motineyeos kiváló, hogy ha az ember pi kamerákat használ, de azért Hikvison kamerák esetén már elég gyengécske.
Viszont azt is érdemes megemlíteni, hogy:
- 1db Pi4 4Gb (+ SD kártya) ~ 25e,
- 3 db Hikvision IP kamera ~ 60e,
- 1db 2TB WD RED HDD ~ 25e,
szóva 100-110e, amiért már minimum 4 kültéri kamerás, wifi-s, full HD-s rendszereket lehet készen kapni. -
Davebowman
senior tag
válasz
.Farkas. #32695 üzenetére
Ez a Docker-dolog még nem teljesen tiszte, külön futnak a progik szerverként egy konténerben, mintha külön gépek lennének, de egymástól függetlenül... szóval virtual-mizéria.
Libreelec-el csináltam plex-servert (nem clienst) már ami működött...na azzal is volt gondom. -
kovisoft
őstag
-
Celtis
veterán
válasz
.Farkas. #25890 üzenetére
Lehet, hogy bennem van a hiba, de kb. egy fél mondatot vélek érteni abból amit írtál.
Ha az a gondod, hogy a libreeleces Kodiban beböngészett elérési utat, ahonnan a Kodi a média fájlokat olvassa, nem találod a linuxos fájlrendszerben, akkor az normális, mert nem csatolja fel fájlrendszer szinten. Megjegyzem az OSMC sem.
Ha fájlszinten is látni akarod, akkor fel kell csatolni. Mounting network shares
-
LógaGéza
veterán
válasz
.Farkas. #24539 üzenetére
Anno összehoztam pár kamerát és egy motionEyeOS-t, szépen vitte.
-
Mana86
tag
válasz
.Farkas. #23076 üzenetére
Első körben mindenkinek nagyon köszönöm a válaszokat! Ismét lesz minek utána néznem. Arduinoval még nem nagyon találkoztam, de utána nézek pontosan mit is lehetne vele csinálni. A Pi azért kéne mert loggolni szeretném az adatokat, továbbá a mért adatok alapján függővé tenni a változtatásokat.
Kicsit tisztázom a dolgokat mert az az érzésem, hogy azt gondoljátok windowson is csak paintet használtam eddig.Nem ijedek meg egy kis programozástól, szóval találkoztam már vele, html, java, js, php, ps, stb... Egy ciklust vagy elágazást azért le tudok programozni, de Pythonnal még egy sort sem írtam és a nyelvet sem ismerem. Továbbá reléket sem vezéreltem még soha és fogalmam sincs hogyan kell az értékét változtatni. Gyanítom azért google ebben is tud segíteni, de eddig leginkább weblapokat írtam. Pontosabban jó ideje már azokat sem.
Linuxot is láttam már mikor "funplug-olni" kellett a régi nasomat. Egy netes leírás alapján kellett firmware-t cserélni rajta és plusz szolgáltatásokat installálni (pl. transmission). Ez nyilván nem azt jelenti, hogy értek is hozzá, ráadásul gnome-ot jobban preferálom mint a terminálos megoldást. Ubuntuval 2x is megpróbáltam megbarátkozni, de engem nem szeret a linux. Az is világos számomra, hogy attól, hogy van otthon egy RPi plusz egy 20 éves redőny, attól még azt nem fogja felhúzni semmi hacsak át nem alakítom és rakok rá egy motort ami felhúzza, 2 db végállás kapcsolót és egy relét, majd ezt kell vezérelnem valahogy. Ez a valahogy a kérdéses.Sajnos a házról gyakorlatilag semmit nem tudok mondani, egyelőre csak elképzelés van. Olyan házat szeretnénk ahol azért van még mit tenni és nem baj ha beköltözés előtt még pár helyen ki kell vésni a falat. Pénz is valószínűleg csak ilyenre lesz, pedig jó lenne egy kacsalábon forgó palota. Mondjuk ott meg mindig szédülnék. Igazából ha szükséges szerintem az is megoldható, hogy a villanyórától kiépítem a kábelezésnek a csatornákat. Sajnos ez egy elég kardinális kérdés, de nem tudok még rá válaszolni, így egyelőre csak próbálok tájékozódni milyen technológiákat lenne érdemes használni. Így, hogy már több érv is szól a Z-wave mellett komolyabban utána olvasok ennek is, milyen titkosítást használ, hatótáv, energiaigény, stb...
Hogy miért kell a RPi ha a kamera és klíma amúgy is okos? Klíma attól még nem lesz okos, hogy programozható és 20 fokon tartja a lakást. Attól már okos lesz, hogy ha a telefonom csatlakozik az otthoni wifihez akkor a kinti hőmérséklet -7 fokra hűti a nappalit vagy ha a párom telefonja csatlakozik és az enyém nem, akkor kinti hőmérséklet -5 fokra hűti a nappalit és konyhát. Emellett ha ablaknyitást érzékel automatikusan lekapcsol és ha túl párás a levegő, de nincs túl meleg akkor csak ilyen párátlanító üzemmódban megy. Szerintem ezt klíma nem tudja vagy ha mégis, az nem olcsó, de leginkább baromi drága.
Kamera rendszernél annyi okosítást képzeltem el, hogy minden csengetésnél (ujjlenyomat olvasós gombon) képet készít az illetőről majd minden egyen zárnyitásnál is képet készít a belépő személyről majd a képeket elmenti egy adott mappába a NAS-on. Riasztót úgy képzeltem el, hogy távolról tudom élesíteni és deaktiválni a zónákat így ha pl. haverok beugranak valamiért akkor pl, csak a garázst deaktiválom vagy az előszobát.Ez egyelőre mind mind csak elképzelés, egy koncepció amit szeretnék később megvalósítani és egyelőre próbálom felmérni a terepet, tájékozódni a technológiákról és megvalósításról. Remélem mindenkinek választ adtam és még egyszer nagyon köszönöm a Ti válaszotokat! Számomra nagy segítség volt mert nagyjából tudom minek kell utána néznem és mire kell figyelnem. Tudnátok esetleg pár weblapot ajánlani?
Srácok, nagyon köszönöm mindenkinek!
-
arnd
senior tag
válasz
.Farkas. #22816 üzenetére
Öööö, hát én már gondolkodtam ezen, és arra jutottam, hogy egy szilárdtest relével kapcsolnám a monitor és a Pi tápját. Ezt a "relét" a Pi USB-jéről táplálnám (feltételezem, hogy áramtalanítja... na majd megnézem).
A bekapcsolást meg egy nyomógombbal kell megoldani amit szilárdtest relé 230-as részével kötnék párhuzamosan.Valami hasonlót használtam évekig asztali PC két ilyesmi monitornál mint ami a képen is van.
-
sztanozs
veterán
válasz
.Farkas. #22795 üzenetére
Érdemes végignézni az elérhető 5250 emulátorokat. Az IBM hivatalos terminálja nem fog menni (mert x86 alapú).
-
Kékkutya
csendes tag
válasz
.Farkas. #22497 üzenetére
Ez nem lehet jó? Testreszabhatod, csak a kliens ikonját kinthagyva a desktopon. El sem tudja rontani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- Samsung Galaxy A52s 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Újszeru GIGABYTE G5 - 15.6" FullHD 144Hz - i7-13620H - 48GB - 1TB - RTX 4050 - Win11 - 1,5 év gari
- ÚJ Lenovo Yoga Slim 7 - 14.5" 3K OLED Érintő 90Hz - Snapdragon X Elite - 32GB - 1TB - 2,5+év gari
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest