- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Megvan, milyen chipet használ a Pura 80 Ultra
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
petya220 #32339 üzenetére
ha kevés az áram, azt jelzi és legrosszabb esetben nem is megy.
Tippre (nem olvastam vissza), valami általános linux (pl rasbian) alatt az alapértelmezett 64MB ram van csak a gpu-nak adva, ami kevés a videolejátszáshoz. Legalább 112MB kell neki. A raspi configgal vagy manuális konfig fájl szerkesztéssel megoldható.
Ha desktopon, böngészőben videózol, ott normális, hogy akad, mert a kirajzoláshoz nincs hardveres gyorsítás. Csak ami közvetlenül kezeli a video kirakását az megy rendesen (pl omxplayer) vagy talán a kodi is megtrükközi desktopon futtava is.
-
válasz
petya220 #32330 üzenetére
Az utolsó mondatot nem nagyon értem. Hogyne tudna 1080p videót lejátszani szaggatás nélkül?
Azóta a YouTube-on találtam már összehasonlító videót, ahol egy hasonló adafruit-os kijelzővel hasonlítják össze szuperlassításban, és kissé alulmarad a kedei, de azért elég jónak tűnik.
-
kovisoft
őstag
válasz
petya220 #32069 üzenetére
De az eredeti kérdés a Pi 3 b+ típusra vonatkozott, annál a hivatkozott oldal szerint nincs ilyen megkötés:
"The Raspberry Pi 3+ is able to boot from USB without any changes, but the Raspberry Pi 3 requires the USB boot bit to be set in the OTP (one-time programmmble) memory. If you are using a Raspberry Pi 3+, please go to the next section."
-
vargalex
félisten
válasz
petya220 #30190 üzenetére
Szia!
Pontosan mire gondolsz? Ha a telepítési leírást követted, akkor a kártya teljes kapacitását használod...
-
Yoshida
aktív tag
válasz
petya220 #29335 üzenetére
de szivárványképet kéne adnia még sd kártya nélkül is, nem? Ráadásul az egyetlen bedugott hdmi-n kéne kiadnia.
Még tavaly nyáron raspian jesse alatt párszor reboot után sikerült ilyesmit összehoznom, konkrétan reboot után nem tudott újraindulni rendesen, és nem adott képet, szivárványt se, tápot kihúzva majd visszadugva is csak kb 3-4edszerre!
Szóval még esetleg azt meg lehetne próbálni, hogy párszor pár percre kihúzni a tápját, majd újra próbálkozni vele.
-
vadkörte
addikt
válasz
petya220 #29164 üzenetére
Vagy 3x... Bár a teljes formázásra nemigen lett volna 2 órám (15 perc után még mindig 0%-on állt) Kétszer a Minitool is elszállt rajt. Végülis durván 1,5 óra alatt felmásolta magát (érdekes, hogy ugyanaz a NOOBS egy 8GB-os Samu-ra alig 15 perc alatt felment.
A telepítő lefutott működik mind a Raspbian, mint a LibreElec... A futásán sem érezni semmi akadozást.
Azért költöztem vissza, mert a 8GB-oson nem volt annyi hely, hogy lefrissítse magát a Raspbian.
Ettől függetlenül a bizalmam kicsit megingott ebben a kártyában. -
-
-
azbest
félisten
válasz
petya220 #24111 üzenetére
úgy látom anno csináltak raspihez berry boot néven egy toolt ami bootmenüt és rendszerek telepítését tudja kezelni. De abból is csináltak klónt, ami más boardon megy. Ő nem az eredetit használja, hanem az övéhez valót. A pi topicban mondjuk lehet az eredeti pihez van a legtöbb tapasztalat.
Én az ilyen multibootot csak egyszer próbáltam, de nem volt szimpatikus, mert minden rendszernek külön config.txt-je van, magának a boot menünek is és így több helyen is szerkesztgetni kell a dolgokat, ha valami spéci beállítást használok. De megértem, hogy van aki felváltva használja többféle dologra. Nekem több sd kártya és több pi is van helyette
Most vettem elő egy régi legelső generációs pi1-et, a 256MB ramosat és épp a friss rendszert telepítem rá, meg egy kis usb tv tunert, hogy karácsonyra magammal vigyem vidékre. Egy nexx wifi router és usb winyó mellett gyorsan összerakom az itthoni rendszer mini és hordozható változatát. Samba megosztáson a winyó a routeren nas helyett, 1 tuneres tv szerver a pin, wifi hálózat
Kényelmetlen a laptopot otthagyni az antenna kábel mellett, így bárhol letehetem tévét nézni a gépet.
Ilyen az amikor az informatikus vidékre megy, mintha egy ipari projekt telepítése történneKár, hogy későn olvastam a telenoros karácsonyi ingyen-korlátlan netről, mert vettem volna egy simet előtte gyorsan és akkor a nettel sem kéne szűkmarkúan bánni
-
stopperos
senior tag
válasz
petya220 #24009 üzenetére
Simán "ssh"
Valamint ezen a héten lejött egy új "ellenőrzés" is. Itt ni /etc/profile.d/sshpasswd.sh
check_hash ()
{
if ! id -u pi > /dev/null 2>&1 ; then return 0 ; fi
if grep -q "^PasswordAuthentication\s*no" /etc/ssh/sshd_config ; then return 0 ; fi
test -x /usr/bin/mkpasswd || return 0
SHADOW="$(sudo -n grep -E '^pi:' /etc/shadow 2>/dev/null)"
test -n "${SHADOW}" || return 0
if echo $SHADOW | grep -q "pi:!" ; then return 0 ; fi
SALT=$(echo "${SHADOW}" | sed -n 's/pi:\$6\$//;s/\$.*//p')
HASH=$(mkpasswd -msha-512 raspberry "$SALT")
test -n "${HASH}" || return 0if echo "${SHADOW}" | grep -q "${HASH}"; then
echo
echo "SSH is enabled and the default password for the 'pi' user has not been changed."
echo "This is a security risk - please login as the 'pi' user and type 'passwd' to set a new password."
echo
fi
}if service ssh status | grep -q running; then
check_hash
fi
unset check_hashJó kis dolgok vannak benne.
-
stopperos
senior tag
-
válasz
petya220 #23547 üzenetére
és a routerek hogyan vannak beállítva? lan-lan? Vagy vagy lan-wan? nálam lan-lan-ba vannak, és ugyan ez volt a jelenségem mint nálad. Miközben a gép meg ment.
Pontosan nem emlékszem mi volt a megoldás, de jelenleg a pi-n is és a második routeren is az első router IP-je van megadva mind elsődleges DNS. -
Degeczi
nagyúr
válasz
petya220 #23543 üzenetére
Igen, jobb nem kísérteni. Nem egyértelmű a specifikáció, de itt pl. azt írják, h a 3.3V-os táp látja el ezeket a kimeneteket, és az 50 mA-nél többet nem tud leadni, valszeg ezért nem ment tönkre a LED.
-
Celtis
veterán
válasz
petya220 #23466 üzenetére
A 2-2,5A -es áramfelvétel 10-12W fogyasztást jelentene. Ez csak maximális terhelés és külső eszközök esetén léphet fel.
Pi3 még nem volt a kezemben, de a 2-est mértem és az magában 0,3-0,4A-t fogyaszt. A 3-as nyilván egy picit többet. Valószínűleg vannak 0,5A feletti csúcsok, így a fél amperes táp tényleg vezethet elszórt újraindulásokhoz.
-
Celtis
veterán
válasz
petya220 #22792 üzenetére
Egy sorban több kimenetet is tudsz kapcsolni. Példa:
chan_list = [11,12] # also works with tuples
GPIO.output(chan_list, GPIO.LOW) # sets all to GPIO.LOW
GPIO.output(chan_list, (GPIO.HIGH, GPIO.LOW)) # sets first HIGH and second LOWMásrészt a karakterkódokat előre kéne definiálni és utána csak behivatkozni.
Harmadrészt meg google. 1 perc se volt ennek az oldalnak a megtalálása. Kulcsszavak: raspberry pi gpio 7 segment
-
sztanozs
veterán
válasz
petya220 #22666 üzenetére
A szivárvány azt jelenti, hogy az adott áramfelvétel mellett már nem tudja a táp biztosítani az 5V feszültséget.
Lehet, hogy nem rosz minőségű a táp, csak nem ekkora áramfelvételre:The rainbow warning means that the 5V line has dropped beneath 4.65V.
Amúgy simán lehet az is, hogy a kábelben az ér nem elég vastag. Nekem is van otthon egy olyan "töltőkábelem", amivel konstans szivárvány van, egy másikkal meg sohasem látni.
-
Gabis
őstag
válasz
petya220 #22517 üzenetére
Nézd meg a TV-d gyártói oldalán, hogy a specifikációban az alábbiak közül támogatja e vagy sem.
Elnevezések márkák szerint:
Anynet (Samsung)
Aquos Link (Sharp)
BRAVIA Sync (Sony)
HDMI-CEC (Hitachi)
Kuro Link (Pioneer)
CE-Link, Regza Link (Toshiba)
RIHD (Remote Interactive over HDMI) (Onkyo)
SimpLink (LG)
HDAVI Control, EZ-Sync, and VIERA Link (Panasonic)
EasyLink (Philips)
NetCommand for HDMI (Mitsubishi) -
gozi
tag
válasz
petya220 #22410 üzenetére
Pedig létezik ipari microSD is: http://eu.apacer.com/business/industrial-ssd/flash-card/Industrial%20microSD
-
-
MrChris
nagyúr
válasz
petya220 #22357 üzenetére
Nem értek hozzá. A pi egy fényképezőgépet és vakut süt el, képernyőn meg visszaszámol elsütés előtt, de most normál billentyűzetet kell erre használni. Helyette kéne egy szép nagy strapabíró gomb, amit egy esküvőn bárki meg bír nyomni, úgy láttam külhonban van ilyen smart usb button ami pi-vel használható.
-
Beni2360
félisten
válasz
petya220 #22307 üzenetére
Amúgy, hogy sikerült rátolni 12 voltot?
Hát a Mimni MXII-G-re véletlenül a K1 plus tápját dugtam rá.
Erre meg egy DAC-to - micro usb átlakótóval akartam egy 5v-2A tápot a média boxról megmaradt de ezt is kevésnek érezte és kérte az eredeti tápot erre gondoltam van egy 3A nagy tápom de elfelejtettem, hogy 12 V-s.Én marha elkapkodtam megint.
Megyek a szégyen sarokba és törlöm magam mindenhonnan. -
azbest
félisten
válasz
petya220 #22296 üzenetére
persze, az fdh.hu-tól magánszemély is rendelhet. Magyar számlát adnak farnelles árral. A farnell-től nem lehet elvileg magánszemélyként ilyesmit, de mivel ugyanaz az ár, így a magyar számla miatt érdemesebb is az fdh-n keresztül, akik a hivatalos magyar disztribútoruk (nem pi specifikusan,hanem általánosságban). Érdemes vele együtt egy normális tápot is, azt hiszem nemrég linkeltem megint
Nem vagyok velük semmilyen kapcsolatban, de kollégákkal többször, többféle dolgot is rendeltünk már és mindig korrektek voltak. Bármi probléma lehetősége volt, akkor telefonon szoktak érdeklődni, hogy úgy is megfelelő-e a rendelés. BP-re pedig úgy tudom ingyen postázásuk van, vidékre meg nettó 30 alatt 1500+áfa a futár, de felette ingyenes.
(#22297) vargalex
jaja, ha 1GB ram 8GB flash változat is megteszi, akkor 40 dolcsi alatt vannak már EU warehouseből amlogic 905 chipsetes kütyük, ami videózni valószínű szintén jó. Van amelyikre lehet openelec / libreelec build is található, ahogy hallottam. -
Rimuru
veterán
válasz
petya220 #22281 üzenetére
Nem ismerem az elozmenyeket
Az ilyet akkor be szoktak huzni egy masik fajlban
nagyon egyszeru pelda:
<html>
<body>
<?php
include "asd.php";
?>
</body>
</html>
Ha nem igy van akkor nem valid html-t kapsz vissza a webszervertol csak az echo kimenetet "plain texr"
De ez kiderul vargalex modszerevel -
Sotho
őstag
válasz
petya220 #22276 üzenetére
Ne, instabil nagyon ha mar bebootolt akkor ok de vilagit a tap jelzes nalam legalabbis, szoval szerintem a tuti a kulso tap megis. Bocs eppen errol irok hehe es a billt nem allitottam be.
Aztan lehet csak a tapom miatt mindenesetre amit linkeltel nem tul draga dolog lehet egy probat megerhet. Fogyasztasmerovel hddvel 5W-ot mertem ami 1A. Elsore jonak tunt pedig...
-
vargalex
félisten
válasz
petya220 #22263 üzenetére
Soha nem próbáltam, de ha már a weboldal úgyis megvan, akkor esetleg Meta Widget?
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Dell Precision Workstation ultrabook 5560, 5550, 7510 i7, 6-11. gen. Nvidia 4k Touch, gar
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB fekete / 12 hónap jótállással!
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged