-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Vasti74 #48405 üzenetére
A régebbi Mikrotik és Unifi megoldások is paszívak voltak, nem volt kommunikáció. Nem arra gondolsz, hogy semmilyen PoE-t nem támogatott, hanem vett az ember egy tápfeladót és leválasztót egy nem PoE-s eszközhöz? Na az az igazi tákolás. Olyan ügyféllel meg nem kell szóbaállni, aki ilyet akar. Én előző munkahelyem is pénzérmék fizikai kontaktusát végezte a rágószervével, mégis egy alap Unifi rendszert keresztül tudtam verni PoE switch-csel.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #48383 üzenetére
Találtam egy ideálisnak tűnő USB-C kábelt, amit idő közben megrendeltem és épp tesztelem (egy Alzás USB-C -> mikro-USB átalakítóval még RPi3-asomon, de ha bevállik a tápmodullal egyetemben, jöhet a Pi4)
[link]
Kapható máshol is, csak itt épp olcsóbb volt, Jó vastag emiatt sajnos kissé merev is, de a Conrad-nál azt írták, bír 5A-t és a vastagság alapján hajlandó is vagyok hinni, hogy a valós terhelhetősége se sokkal rosszabb.
Ha a tápmodul is beválik, azt is megosztom, mert még túl szép, hogy igaz legyen, fele akkora, mint amit eddig használtam dc-dc modul és nem nagyon melegszik, legalább is ugyanakkora mini OBO dobozt a másik modul, ami éppen belefért, szépen átmelegített, ez meg még csak meg se langyosítja. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
wassermann #48375 üzenetére
A villanyszerelők hasonló miatt már ütöttek meg egy zenebarátot az Asztóriában
[link]
-
E.Kaufmann
veterán
Én annyit értem el a plusz tápfesszel és rövidebb kábellel, hogy a Home Assistant alatt már nem látok riasztásokat alacsony tápfesz miatt (stabilitási gondjaim nem voltak szerencsére). Jobb lett volna, ha USB helyett lett volna ott két tüske még pluszban oszt csókolom, úgy oldja meg a paraszt a betápot, ahogy akarja, mert sem a microUSB sem az USB-C nem alkalmas, hogy így mindenféle rásegítés nélkül (QC, PD meg franctudjahogyhíjják nélkül) paraszt módon 5V-al meg legyen táplálva az egész cucc.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
sztanozs #48361 üzenetére
Ez melyik részére válasz? Mondom tipli (a.k.a. TP-Link) switch se ment a linkkelt DC-DC tápról, aminek a gyári tápja 5V 0.6A volt. Ezért kérdeztem, nincs-e valakinek jó tapasztalata valamilyen DC-DC modullal, ami finomhangolható pont azért, amit te is megjegyeztél. Amúgy én az RPI3-hoz is 5.2V-ot lőttem be.
-
E.Kaufmann
veterán
Ez a baj, hogy nem próbáltad.
Pont ilyennel akartam egy 0.6A Tipli 5 portos smart switch-et, na azt se nagyon bírta, bár lehet, a forrasztás ment félre, de a nagyobb csavaros kötésű tápjait is úgy veszem, hogy jobb ha elosztom legalább kettővel a rájuk írt értéket, de legalább is méretre is olyat veszek, amiből kinézem azt az ampert, amit én szeretnék. Ez egy majdnem körömnyi cucc.Egy ilyennel hajtom most a Pi3-at, de vagdosni kellett a szerelt microUSB-s kábelen és tekerni a fesz-en (5.2V), hogy naponta ne kapjak értesítést táphibáról
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
kbhuinfo #48356 üzenetére
Nem igazán költenék annyit a tápra, mint magára a PI-re
(nekem jó egy használt is).
Valamint van egy "védett" 12V-os táp"rendszerem" a "szerverszekrényben", csak sajnos ezek a nyüves PI-k nem tudnak direktbe arról menni. Mindig is ezt az 5V-s USB-s táplálást tartottam a legnagyobb gyengeségüknek, minek erőltetik, ha sima USB-ről amúgy se hajthatók, mert sokat esznek
, a 4 USB port mellett meg pláne vicc. A külön táplált HUB-oknak is van saját tápjuk, némelyiknek 12V-s.
A másik, hogy szeretném szabadon hagyni a GPIO tüskesort. Még nem döntöttem el, hogy akarok-e még Z-wave-vel bohóckodni vagy sem. Amúgy vannak eladó Z-wave hat-jeim(bespájzoltam egy Conrád leértékelésnél)
-
E.Kaufmann
veterán
Raspberry Pi4-et milyen tápról és kábelről érdemes meghajtani, ha 12V DC rendszere van az embernek?
Milyen DC-DC táp és hozzá milyen kábel? Az addig rendben, hogy 5V-3A, csak az Echte USB-C modulokból melyik vált be nektek (tudom, nem támogat gyorstöltést meg magasabb feszkót a PI), vagy ha sima 5V DC táp (lehetőleg finomhangolható, 5.1-5.2V-re), akkor milyen szerelhető kábelen megy át rendesen a 3A vagy milyen adapterrel+kábellel oldottátok meg?Nem akarom teleaggatni perifériákkal a PI-t, csak a HA már nagyon eszi a RAM-ot, Pi3-ból meg nincs nagyobb opció.
-
E.Kaufmann
veterán
Windows alatt mivel érdemes Raspberry Pi microSD kártyát klónozni vagy akár nagyobb microSD-re migrálni?
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
UberMutant #48098 üzenetére
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
UberMutant #48096 üzenetére
HA én hibázok én is kapok itt a p*fámra, és el kell ismerni, ha hibáztál, ennyike...
De van aki inkább a maga igazához ragaszkodik, nem a valósághoz... -
E.Kaufmann
veterán
válasz
wassermann #48094 üzenetére
Nem ez volt a kérdés
mert ezen a gépen windows nincs
De van...
...olyan is, de van... -
E.Kaufmann
veterán
válasz
UberMutant #48092 üzenetére
Nana!
Már 2015-ben volt ilyen, hogy Windows IoT Core, valamint láttam leírást Windows 11-ről is újabb PI-ken.
Amúgy stimt. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
Petikeje #48079 üzenetére
A 12Voltos, ami volt itthon 2A dugasztáp, a DC-DC meg ez: XY-3606 / DC-DC step down modul LM2596S-el, USB töltő (HCW-P715) - HESTORE - Elektronikai alkatrész kis- és nagykereskedelemC
-
E.Kaufmann
veterán
Van aki GPIO tüskén át táplálja meg a Raspberry-jét?
Egy RPi3B-t táplálnék meg így, hogy ne kelljen USB kábellel bajlódni .s azt faragni, olyan DC-DC tápról hajtanám, aminek van csavaros csatlakozója is. -
E.Kaufmann
veterán
Raspberry Pi 3B-n headless módban miket érdemes beírni a config.txt-be, hogy minimális legyen a fogyasztása úgy, hogy a CPU-t nem fogjuk vissza? GPU nem fontos, hang se, külső GPIO cuccokat se használok. A Wifi és BT már kilőve.
-
E.Kaufmann
veterán
Van valami hír 4-es málnáról? Várható 4k és h265 támogatás? Nem mintha lenne hozzá megjelenítőm, de az se jó, ha át kell kódolni egy anyagot, ha bele szeretnék nézni.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
wassermann #31652 üzenetére
Amúgy él az oldal? Mert elég gyér.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
wassermann #31652 üzenetére
Az van, virtuális, PayPal-lal viszont nem boldogultam 2 éve.
-
E.Kaufmann
veterán
Régi (1-es) RPi hez honnan a legolcsóbb hivatalosan MPEG2 gyorsítást aktiválni? A LibreELEC/Kodi tudni fogja használni?
-
E.Kaufmann
veterán
Megint egy tuningos kérdés, olvastam, hogy a gpu core frekit nem érdemes piszkálni, mert gond lehet az SD kártyával. Viszont külön érdemes csak a következőket húzni: h264_freq,isp_freq,v3d_freq? A core-t meg alapon hagynám.
-
E.Kaufmann
veterán
Nem fogdostam az IC-ket, maga a doboz melegszik fel.
Class4-es Kingstone, azt olvastam, de lehet rosszul, hogy az első A/B változatoknál hót mindegy hogy Class4 vagy jobb, ez még a normál méretű SD kártyát fogadná, de gyári átalakítós microSD változatot kapott.
Most első gyors tesztekre a CPU 1000-en 6-os túlfesszel nem indul (egy régebben másnak működő OC konfigot próbáltam), 900CPU/450mem 4/2 OV-vel elindul és pingelhető a rendszer, majd este látom, filmezés közben hogy fog muzsikálni. Core és GPU értékeket nem bántottam.Körbefúrtam a málna logót a fekete dobozán
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #31592 üzenetére
Mindenki kidobta az első Pi variánsokat? Tuning tipp?
Ragasztottam egy nagyobb bordát a középső IC-re, egy kisebbet az SMC hálózati IC-re, valamint egy másikat a lineáris táp IC-re a microUSB környékén, valamint fúrtam lyukakat a szellőzéshez. -
E.Kaufmann
veterán
Tudom, hogy gyenge, de már a főmenűben is meg-meg bicsaklik, amikor még nem játszana le semmit (elvileg lejátszás közben csökkenti az FSP-t).
Érdemes tuningolni? (pl procit és memóriát a PI Zero szintjére hozni)
Milyen paraméterekhez érdemes nyúlni hogy gördülékenyebb legyen a Kodi, meg az addonok, pl Youtube addonban a keresés? -
E.Kaufmann
veterán
Szereztem egy RPI 1 B-t. LibreElec jól boldogul az általam használt tartalmakkal és a youtube-al, mint videókkal de a felület elég lassú és darabos. Ha megspékelem hűtőbordákkal (egyáltalán hová érdemes tenni) mit érdemes húzni, hogy a felület gyorsabb legyen?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer PC - R5 2600, RX 580 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, Intel 6. generációs CPU, SSD és RAM nélkül
- Gamer PC - i5 13400f, RX 6700 XT és 16gb RAM
- i5 10500/ RX6600XT/32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- i7 8700/ 32GB DDR4/ 512GB gen4 SSD/ R5 430 2GBD5/ HP 400G5 SFF/ garancia/ ingyen foxpost
- BESZÁMÍTÁS! Logitech G923 kormány + Driving Force Shifter garanciával hibátlan működéssel
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 - i5-6300U I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged