- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- eSIM, a kártyamentes szabadság
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Magisk
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Gyula84 #30590 üzenetére
Mondjuk az értékesítési feltételekben?
"Ajánlatunk címzettjei olyan viszonteladók, illetve cég, vállalkozás vagy intézmény nevében érdeklődő végfelhasználók; akik az árut saját célra vagy szakmai, üzleti, hatósági, illetve szolgálati tevékenységük keretében használják fel."
és céges adószám nélkül rendelni sem enged -
-
-
artiny
őstag
válasz
Gyula84 #20009 üzenetére
PI 1 B rev2 - ha jol tudom
http://i.imgur.com/IDquoFb.jpg -
artiny
őstag
-
-
azbest
félisten
válasz
Gyula84 #15938 üzenetére
Ha a router mögött van a pécé is, akkor el kellene érned. Az viszont lehetséges, hogy más ip címet kapott a pi a router resete után. A router kezelőfelületén szokott lenni általában lehetőség a mac addresshez ip cím hozzárendeléséhez, hogy mindig azt kapja az eszköz.
Ha az internet felől, kívülről nem éred el, akkor valóban a port forward beállítást is újra meg kell adnon a routeren.
-
s_e_n_k_i
tag
válasz
Gyula84 #14684 üzenetére
Nemrég kaptam a kollegától:
"Szia!
Tegnap átvettem a Microstack base board-ot. Hazaérve rá is kötöttem GPS-t pi-re. Kisebb sys.txt módosítás után (meg kellett adni a gps forrást), amint kimentem loggia-ba, be is mérte, hogy hol vagyok :-) "Szóval ez is működik, de nem hiszem, hogy tovább folytatódna a dolog:
- Jelenleg azért eléggé lassú. Hasonló procin WinCE alatt sokkal gyorsabb a Primo, szóval optimalizálni kellene, de erre senkinek nincs ideje
- Azért még eléggé bug-os is, néha-néha lefagy.
- A hangrendszert nem is nézte, valószínűleg azt is reszelni kelleneŐ is csak technikai kihívásnak vette a dolgot, sikerül-e elindítani, és használni. Sikerült, szerintem ő se foglalkozik tovább ezzel komolyabban.
Meg értelme se nagyon van. Ennyi pénzből már lehet venni egy Android-os tabletet (vagy éppen 2 DIN-es Android-os autós kütyüt) amit azért többre lehet használni egy autóban, jobban be lehet építeni, és arra nekünk meg van házon belül kiforrott navigációnk.
Ja, és hogy elejét vegyem, természetesen ezt a SW-t senkinek, semmi pénzért nem adjuk oda. Sokkal többre becsüljük a jelenlegi munkahelyünket, hogy ilyennel kockáztassuk.
Ez csak egy érdekesség volt, azért is írtam meg, hogy lássátok, hogy a kedvenc Pi-nk mire lehet alkalmas, semmi többet nem akartam/akartunk a dologtól (kb ugyanaz mint a DVB-C tuner dolog. Megvettem, kipróbáltam, bentről is láttam az otthoni TV adást, aztán kihúztam az USBs tunert a kütyüből, ami azóta is a fiókban van valahol. Működött, tetszett, de igazából használni nem akarom).
-
ddudas
tag
válasz
Gyula84 #10582 üzenetére
Mindenképp vagy saját táppal rendelkező külső ház kell a vinyónak, vagy kell egy külső tápról hajtott USB HUB. Szvsz ugyanott vagy, kell még egy konnektor. Nincs semmi specialitás az RPi-ben ami miatt más vinyó kéne, mint bármi másra. Egyre mondjuk érdemes odafigyelni, hogy WD Green esetén (amit amúgy bátran ajánlok) nem kezeli túl jól a fejparkoltatásokat a Linux, ott érdemes a vinyón állítani ennek a timeoutját, de ez is megoldható.
Én külső vinyóhoz továbbra is olyan SBC-t választanék, amin van SATA. -
ddudas
tag
válasz
Gyula84 #10471 üzenetére
Én is a túlfeszültség miatt aggódnék, mert ha a PI bírja is, az USB-s dolgok (ha kellenek) nem biztos, és persze a másik baj, hogy minél magasabb a feszültség az LDO-kon is nő a disszipáció -> melegszik (3V3-as IC-n és a procin belül is), ami nem feltétlenül tesz jót a HW-nek. Ha magasabb feszültségről akarod járatni, akkor én minimum egy 5V-os LDO-t tennék elé (de akkor minimum 5,5V-os táp kell, vagy több, és ez is melegszik majd szépen), de inkább egy kapcsolóüzeműt.
(amúgy nekem a két LiPo celláról vidáman elmuzsikál a raspberry kamerával, két szervóval, egy USB-s wifi modullal és hőmérsékletfüggő akítv hűtéssel, csak arra kell vigyázni, hogy a cellákat ne merítsem túl)
-
ddudas
tag
válasz
Gyula84 #10464 üzenetére
A schematic alapján első blikkre az 5V-ot, csak a 3V3-as LDO, az USB és a HDMI használja fel, illetve ebből állítja elő a processzor a belső feszültségeit. Ha semmi USB eszközt nem használ, akkor szerintem ennek el kell mennie még 4,5V-ról is simán.
Amúgy én is használok raspberryt külső akkuról, de én 2 sorbakötött LiPo cellát használok (6.8...8.4V feltöltöttségtől függően) és utána egy DC/DC step down kapcsolóüzemű tápegységet, ami 5V-ot csinál belőle. Gond nélkül megy így HDMI-vel és USB-s wifi adapterrel is.
-
erikke17
őstag
válasz
Gyula84 #10319 üzenetére
Itt nincs vagyis nem tudok róla, marad az SSH. Soha nem használtam még szóval ez új lesz
vargalex - Igazából a HDD-n képek és zenék vannak ott tárolom egy részüket afféle biztonsági mentés.
Jelenleg NTFS a file rendszer mert ugye windowson használtam eddig. Fat32 nem játszik a file méret korlát végett, avagy HD és DVD filmek úgy kilőve.
ext fájlrendszer megint nem jó windows végett, nem tudom mennyire nyűgös ott.Windowson keresztül ráraknám a filmeket, majd Pi-n lenne lejátszva Esetleg akkor menne többet ha egy két torrent futna még transmission-en.
igy szerintem maradt az ntfs-3g alternatíva... Igaz még ezt sem tudom hogy működik, annyi lejött hogy mountolni kell HDD-t SSH-n keresztül. Aztán remélem nem kell mindig mountolni mert avégett PC-t bekapcsolni :-/
-
ddudas
tag
válasz
Gyula84 #10237 üzenetére
Este kipróbáltam HDMI-vel egy TV-n és egy DVI-os monitoron is, de nálam nem torzított, így sajnos nem jöttem rá, mi lehet a trükk. A disable_overscan=1 mindenképp jónak tűnik, ha a framebuffer sorokat kihagyod akkor is ugyanez az eredmény?
És igen a # az adott sort kommentté teszi. -
ddudas
tag
válasz
Gyula84 #10235 üzenetére
Nem értem teljesen, tehát az Rpi egy monitorra van kötve HDMI-n keresztül, a rendszer raspbian (?), és a monitoron 1280x720-as felbontást szeretnél látni, ehelyett a monitor maximális (1600x1200) felbontásával látod a képet torzítva, 16:9-es képarány van 4:3-asra torzítva? Te pedig alul felül (és kétoldalt) fekete csíkokat szeretnél?
-
ddudas
tag
válasz
Gyula84 #10226 üzenetére
Ez az IR szűrő nélküli, ugyanitt van IR szűrővel is pont ugyan ennyiért. Ezen kívül az rpibolt és a málnapc is árulja, de én nem kedvelem őket, ezért maradok a farnellnél.
Ha RTSP streamre használnád akkor ez gond nélkül hozza a 20 fps feletti értéket, de persze a VLC serverrel van pár másodperc csúszás, HDMI-n viszont teljesen realtime fullHD@30fps GPU támogatással. Ha például videót szeretnél rögzíteni ha mozgást érzékeltél, akkor egyértelműen ez a nyerő. Stream-hez is, csak ott kicsit még trükközni kell SW-esen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Formula-1
- Házi hangfal építés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Asztalos klub
- Gyúrósok ide!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xbox tulajok OFF topicja
- További aktív témák...
- Komplett PC
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Megaport gaming pc + billentyű
- ! AMD Brutál Gamer Konfig ! 9800X3D / 7900XTX ( RITKASÁG ) 32Gb RAM 32Colos ROG Monitor
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Crucial 240GB SSD eladó
- Gamer Laptop, Gamer Monitor és Konzol Felvásárlás Magas Áron, Gyorsan és Egyszerűen!
- Bomba ár! Dell Inspiron 7400 - i7-1165G7 I 8GB I 512SSD I 14,5" 2K I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged