- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Magisk
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
DarkByte #48315 üzenetére
Eh... Mér nem lehet egyből úgy megcsinálni, hogy ppk-t mentsen?
Viszont tetszik ez a "Pi Connect". Az internet felől bárhonnan elérni a GUI-t és a terminált is.
-
DasBoot
aktív tag
válasz
DarkByte #48233 üzenetére
Értem. Mint említettem, más oldalakat, amiket néztem, ott is ez a program volt megadva, akkor nem csak a Málnasuli a hibás? No, mindegy. remélem megoldódik.
Ezzel az "alias" -szal már találkoztam az egyik PLC gyártó eljárásában. Ott az egyes ki-bemeneti címeknek lehet neveket adni, sokkal beszédesebb, mint megjegyezni, hogy mi van kötve az O5:0.0/7-re.
-
DasBoot
aktív tag
válasz
DarkByte #48231 üzenetére
Jó szerencsét! Ez igazán hasznos információ, pontosan ilyenre gondoltam. Sajnos tegnap este már nem tudtam kipróbálni, de ezt ma meg fogom tenni. Azért ilyeneket nem lenne rossz közzétenni, hátha a kezdőt nem éri csalódás. A z angol fordításhoz szükséges linket is köszönöm, szerencsére azt, ha korlátokkal is, de meg tudom oldani.
-
Vasti74
senior tag
válasz
DarkByte #47943 üzenetére
Hát ja... Én is úgy emlékszem, hogy ez (Pi) eredetileg egy oktatókütyü lett volna, amin főleg a diákok programozni tanulhatnak úgy, hogy viszonylag egyszerű progikkal viszonylag látványos eredményt érjenek el (erre való a sok kiegészítő)
Mi még erre a célra ezt a csodát használtuk a 90-es évek elején :-)Ahhoz képest sokan egészen másra, sokkal többre akarták használni... Szerintem ennek nem kis részben az az oka, hogy Youtuberek elvetemültebbnél elvetemültebb dolgokkal álltak elő, hogy erre IS jó LEHET egy pl. Pi, vagy hasonló kis masina, de a céljuk elsősorban az volt, hogy minél nagyobb nézettséget produkáljon a csatornájuk.
Amikor pl. rack szerverként látom a Pi-t egy halom vinyóval, sikítani lenne kedvem... Szerintem teljesen alkalmatlan minden téren a feladatra, és amennyiből összebarkácsolják ezeket a valamiket, annak tényleg a töredékéből lehet levetett vér profi szervereket venni.
Na mindegy, mindenkinek van hobbija - nekem pl. a fórumokon okoskodás ;-)
-
-
ricsip
addikt
válasz
DarkByte #47898 üzenetére
Az volt a hivatalos mese h. azért vették ki a h264 hw decode-ot a GPU-ból, mert annyival erősebb lett a SOC h. CPU-ból simán megbírkózik vele.
Ehhez képest:
4Kp60 HEVC hardware decode (Other CODECs run in software): -H264 1080p24 decode ~10–20% of CPU
H264 1080p60 decode ~50–60% of CPU
H264 1080p30 encode (from ISP) ~30–40% CPU -
Vasti74
senior tag
válasz
DarkByte #47835 üzenetére
Mi még (90-es évek eleje... ;-) ilyen csodákon tanultuk az Assembly programozást a suliban. Volt léptetőmotor vezérlés, közlekedési lámpa, meg a fene tudja, több modul is volt hozzá: piszkosul élveztem :-)
Mondjuk egy ilyen XT-szerű képződmény még elég egyszerű szerkezet volt, ott az ember olyan szinten tanulta, hogy akkor most a 8052 meg a 8055 perifériavezérlő IC-k ilyen-olyan lábán ilyen-olyan jel legyen - az IC-k típusa lehet, hogy nem ez volt ;-) Manapság egy 13. generációs Intel procival és a körítésével gondolom már egy kicsit bonyolultabb a helyzet ;-)
-
gjanner
tag
válasz
DarkByte #47803 üzenetére
Köszönöm a válaszokat (és a többieknek is). Ezek alapján futok még egy kört a megoldással, javaslattal (a Pi nem az enyém, csak segítek egy havernak - újra - összerakni...), de lehet az lesz a vége, hogy javaslok neki valami dedikált lejátszót amin rendesen fut a Nyetflix.
-
Vasti74
senior tag
válasz
DarkByte #47805 üzenetére
"ha egy fáradt nap után lehuppannék filmezni, pont arra vágyok a legkevésbé hogy még foltozgatni kelljen egy eszközt hogy működjön normálisan."
Hát ez az... Itt vérzik el sok DIY cucc. Pont akkor van valami agymenése, amikor az ember használná: így lesz a kikapcsolódásból idegroham ;-)
Egy Pi árából (plusz a doboz, táp, memóriakártya, esetleg távirányító...) simán lehet venni egy médialejátszót, amit összedug az ember, amikor kell bekapcsolja, és működik. Ráadásul egy arra alkalmas hardver ketyeg a dobozban: mert manapság azért a 4k támogatás nem árt, meg Netflix, stb., na oda milyen Raspberry-t, és mennyiért?! -
DarkByte
addikt
válasz
DarkByte #47800 üzenetére
Vagy talán valamelyik forgalmasabb online TV-s topikban, ha jól értem ez inkább live TV, az nem passzol a Netflix-hez.
Bocs, kicsúsztam a szerkesztésből.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
DarkByte #33547 üzenetére
"Ami a fizikai csatlakozókat illeti, a készüléken ott a teljes értékű, USB helyett immár RGMII linkre ültetett gigabites Ethernet aljzat."
https://www.hwsw.hu/hirek/60489/raspberry-pi-4-model-b-fejlesztoi-lapka.html
-
válasz
DarkByte #32581 üzenetére
Én személy szerint a Hackaday-es cikkektől sikítófrászt kapok, csak éppen én a gyönyörűségtől.
Imádom az ilyen hack-eléseket, én is hacker beállítottságú vagyok, persze csak a magam szintjén. Igyekszem mindenből kihozni a legtöbbet.
Reggel óta is, mióta megnéztem a videót, ezen gondolkodom, hogy mire tudnám használni ezt a Windows iot-t. -
válasz
DarkByte #32577 üzenetére
A teljes értékű azért erős kifejezés.
Most hirtelen egyetlen felhasználási mód sem jut eszembe, de azért tetszik.
Jól tudom, hogy tud x86-os kódot futtatni emulálva?
Amit viszont nem értek: miért kell telepíteni, állítgatni, megint telepítgetni, megint állítgatni, miért nem csinálnak ebből egy sd kártya image-et, mint a többi rpi disztróból...? -
azbest
félisten
válasz
DarkByte #27888 üzenetére
A pi 3-ban lévő is egyedi elfajzás
Ahogy a pi2 soc-ja is. Persze van hasonló, de a 2-3 váltásnál szinte csak az arm magokat cserélték ki, minden más maradt.
A linkelt router chippel az is nagy baj, hogy nincs gpu-ja, ha jól láttam. Videocore4-et kell beletenniük, ha tartani akarják a teljes kompatibilitást.
Simán tervezhetnek pár milliós darabszámmal, azért már összekattintgatnak valami custom chipet.
-
azbest
félisten
válasz
DarkByte #27884 üzenetére
Szerintem esélyes, hogy nem egy létező chipet használnak, hanem legóznak megint valamit, amit csak az alapítvány árul. Az odroid w óta figyelnek rá, hogy más ne vehesse meg a socot, ne tudjon teljesen kompatibilis eszközt gyártani. Meg kell venni a compute modult ha valaki pi kompatibilitást akar. Az alapítvány megkapja a részesedését.
-
azbest
félisten
válasz
DarkByte #27881 üzenetére
tartoznak még pi3A-val (4 magos, usb hub és lan nélküli). Azt is ígérték. A 3 alapú compute modul már kijött, azzal egy időben ígérték. Szerintem az esélyesebb, mint bármilyen rumor.
Egyébként nagyon vigyáznak, nem szivárogtatnak és tagadnak mindent, ha újdonság jön, hogy addig se befolyásolja az eladásokat. Szóval, ha tényleg jön valami, arról max előző napokban szivároghat ki infó, ha valamelyik bolt véletlenül élesíti idő előtt a listázását vagy tévedésből az újabb változatot küldi ki rendelésre (ilyenekre volt asszem példa).
-
-
-
Márton
nagyúr
válasz
DarkByte #20671 üzenetére
Végre sikerült Pulseaudio-val Bluetooth-on keresztül kiadni a Kodi 17 hangját LibreELEC alól
És ha távolabb megyek a vevővel, hogy már meg-megszakad a kapcsolat, kiesik pár mp, majd visszajövök a szobába, akkor helyreáll a szinkron, nem akarja mindenáron lejátszani a kimaradt részt, mint win alatt tapasztaltan anno.
Eddig a jó hírek. A gond, hogy most a 60fps videóim akadoznak, pedig hw. gyorsítás használva van, cpu magok 10-20% között. Akkor miért? Ha visszaállítom a hangkimenetet hdmi-re, akkor sima a lejátszás. Sőt, ha kikapcsolom az MMAL hw. gyorsítást, akkor is jó, de nincs BT audio. Ez miért van összefüggésben?Itt vagyok a cél előtt, és most álljak meg?
-
válasz
DarkByte #18893 üzenetére
Köszönöm
M43g nekem is igy van és megy. A no-ip oldalon frissül az ip-d? Honnan frissíted a wan ip-det? Mennyi idő telt el a regisztráció óta? Nekem kellett néhany óra hogy működjön, még a DNS szervereken elterjedt.
Ha tudod az ip-d ping-re válaszol? IP-t be írva működik? -
sztanozs
veterán
válasz
DarkByte #18501 üzenetére
1541EMU nem rossz ötlet, de csak akkor, ha audio out-on tudud nyomni a lejátszó hangját is...
-
azbest
félisten
válasz
DarkByte #18222 üzenetére
Még csak olvastam róla, de szimpatikus [link]
Egyelőre még a Zeromat teszteltem. Sajnos úgy néz ki, hogy gyengébb minőségű példány, mert nem stabil a gyári 1GHz-es módban, vissza kell vennem a tuning nélküli 700Mhz módra.
Egy másik zero-t is kaptam kölcsön, az jónak tűnik 1GHz-en is. -
azbest
félisten
válasz
DarkByte #17740 üzenetére
A compile combosabb, ha inkább cross toolchainnel pécék csinálják. Játszottem régen ezzel. A régi B 1-2 gyengébb pécét még el tud látni feladattal. De a pi2 is kevés volt, amikor vele etettem volna 30 darab 4 magos gépet.
Ha egy erős pécén indítjuk a buildet cross toolchaint adva icecc-nek, akkor az eléggé oda tud vágni. Icecc farmba vannak szervezve a webkit és hasonló projektekkel foglalkozó kollégák gépei, hogy gyorsan tudjanak buildelni.
Viszont a transcode dolog nem hülyeség. Elvieg a pi-k egy fullhd decode - encode párost, azaz transzkódolást lazán le tudnak nyomni hardverből. Sőt, elvileg egyszerre többel is boldogulhatnak, sd-ből többet is, hd-ből nem tudom kettőt elbírnak-e. A gpu sebesség beállításain múlik mennyivel boldogul, szóval kis tuninggal lehet két fhd is megy egynek, de ezt nem állítom biztosra.
De a kis zero-k is egyenrangúak ilyen téren. Ha tvheadend-be bekerül a transcode támogatás és valahogy lanon át át lehetne passzolni streamet egy zeronak is, az durva lenne. Ugye, ha egyszerre 2-3 ember is nézné távolról, mobilról, csökkentett minőségűre konvertálva. -
dugesz77
őstag
válasz
DarkByte #17101 üzenetére
Szerintem is. Első openelec telepítés/indítás után úgy éreztem ,hogy ez egy out the box termék. Féltem én is tőle,mert amikor vettem akkor is tele volt a topik számomra értelmezhetetlen UFO nyelven íródott hozzászólásokkal. Valaki itt már írta korábban.,hogy nem szabad megijedni. Azok az emberek akik média playernek vették nem írogatják le ide naponként,hogy ma is gond nélkül megnéztek rajta 3 filmet és hónapok óta ki sem kellett kapcsolniuk ,mert nem volt vele gondjuk.
-
azbest
félisten
válasz
DarkByte #17011 üzenetére
ha 20Mbitet tud, az már bőven jobbnak hangzik, mint amiről soros kapcsolatnál olvastam
Ma futólag arról olvasgattam, hogy a zero egyszerűsége miatt valsz az adat usb felől is kaphat tápot, ahogy a régi pi-k esetén is volt. Aki több usb-t szeretne, de mégis zerot vesz annak jó lehet, hogy valószínűleg elég a hubot tápolni, ha az kiküldi a bemenetére is azt.
-
vargalex
félisten
-
envagyok
veterán
válasz
DarkByte #16459 üzenetére
Annyit szeretnék tul. képpen, hogy a CD-s rádiómban van aux in, szóval rátenni a pi-t, telepítve rá a kodi-t vagy runeaudiót, vagy volumiot, majd vhogyan bluetoothon irányítani mi szóljon a benne lévő sd kártyán lévő anyagokból. A jó minőség fontos lenne.
Találtam olyan hardver kiegészítőt (hat), ami elvileg leolvassa a can bust, így kormányról irányítható.
De az drága. Viszont van can bus kiolvasóm bluetoothos, elvileg ha a pi rácsatlakozna, akkor figyelhetné a kormány, és magnó parancsokat. -
DarkByte
addikt
válasz
DarkByte #16459 üzenetére
Még ami eszembe jutott közben:
- Kore nem megy BT felett csak WiFi-vel. Ehhez WiFi AP-t kell csinálni vagy a telefonból vagy a Raspberry Pi-ből a kocsiban. Biztos van közvetlen BT-n keresztüli vezérlése is a Kodi-nak csak lehet nem fog tudni ennyit mint a Kore.
- A Raspberry Pi Zero kocsibeli táplálása sem triviális, indítózás közben kapjon elég feszültséget hogy tovább tudjon ketyegni, stb.
-
válasz
DarkByte #15839 üzenetére
Én is ilyenre pályázok, remélem hamarosan széles körben elérhető lesz.
Nekem is fontos, hogy ilyen pici legyen, egy 4 csatornás mikrofonerősítőbe kellene peak program meternek. Egy MPC3008-cal házasítanám spi-n, ami 4 szimmetrikus adc csatornát kínál. Eddig teensy-ben gondolkodtam, de ez a pici-pi még jobb megoldásnak tűnik. Arduinót és arm mikrokontrollert már programoztam, remélem a rpi sem fog ki rajtam.
-
RoundRobin
aktív tag
válasz
DarkByte #15841 üzenetére
"De a C.H.I.P. amihez hasonlítják szerepben tud WiFi-t, viszont azt az életben nem venném meg a múltbeli elég negatív Allwinner-es zárt kódú kernel blob-os tapasztalatom miatt."
Pedig kapós lesz, pontosabban már most is az.
Én is arra vártam ... eddig.
De úgy döntöttem, hogy nem várakozok tovább, inkább megcsinálom a blueberry pi-t. Most is azon dolgozom. -
zichie
senior tag
válasz
DarkByte #12044 üzenetére
Nekem tv csatornák nézéséhez kell tvheadend házi szerverről. Ha nincs mpeg2 hw támogatás, akkor akadnak, szaggatnak az sd adások. A hd-hez nem kell license, mert az h264, ahol ingyenes a hw támogatás.
IPTV settopboxnak (is) használom a RPi-t.
Azt viszont nem értem, hogy miért drágább az mpeg2 license, mint a vc1? -
anonym1s
őstag
válasz
DarkByte #11725 üzenetére
Koszonom a leirast!
Megcsinaltam, valoban megemelte az usb-n levo aramot, mert enelkul nem indult el a rakotott 2,5"-es vincseszter, most meg megy hibatlanul, de a wifi problema nem szunt meg, tehat nem a keves aram a hiba.
A laptopomban hibatlanul mukodik a wifi adapter, annak nincs baja.Csinaltam nehany kepet arrol amit a kodi ir ki lejatszas kozben amikor megall es lefagy.
Felulrol a masodik sorban, a zarojelben levo aq utani szazalekertek 99-et mutat film kezdeskor, majd lejatszas kozben egyszer csak elkezd csokkenni, atmegy az ertek minuszba es igy emelkedik, ilyenkor mar le van fagyva a raspberry, semmire nem reagal, majd elsotetul a kep, az ertek visszaugrik nullara, egy darabig igy marad lefagyva sotet kepernyovel, majd kb. fel-egy perc utan megjon a kep es visszaugrik a menuben abba a mappaba, ahonnan a filmet inditottam.
Az usb aramot mar megnoveltem es a video elotoltesi erteket is megemeltem a gyari 20mb-rol 150mb-ra, de egyik sem segitett.
Van valakinek valami otlete mi lehet a hiba?
-
azbest
félisten
válasz
DarkByte #11576 üzenetére
Nem bug, hanem feature, de kikapcsolható [link]
Egyébként, ha nem egérrel használod, akkor észre sem lehet venni. A távirányítós / billentyűzetes lépegetéskor nem látszik különbség, mert ott menü váltáskor egyszer kell csak frissíteni a látványt. Az gui frissítés limit gondolom főleg a régi pi-nél jelent előnyt, de az új pi-nél is csökkenti a prociterhelést.
-
azbest
félisten
válasz
DarkByte #11574 üzenetére
Van aki felment 4K felbontásig is [link], de ott már nagyon varázsolni kellett. A video dekódolás továbbra is 1080p max, de ha jól olvastam, akkor ki tudja húzni teljes képernyőre.
Egyébként a 2560-as felbontások részben még szerepelnek is a config txt paraméterlistáján. A rendes oldal most épp nem elérhető, de konzerv változatban tudom linkelni [link]
-
-
Blaise
veterán
válasz
DarkByte #10848 üzenetére
B+ ház a kompatibilis, de nagyon apró miliméteres eltérések lehetnek, egy gyors guglizást megér előtte.
Én ezt a házat vettem eBay-en, neten írták, hogy tuti működik a Pi2-vel is, de ha megjön beszámolok róla.
-
flegga92
senior tag
-
UsagiYojimbo
tag
válasz
DarkByte #8181 üzenetére
Egy RASPBERRY-PI KIT1-EU = 19.900,00 Ft
Ez azért nem 20k+... -
azbest
félisten
válasz
DarkByte #4303 üzenetére
- a dvb-t hd adásokat képes lejátszani, csak mostanában bugos az xbmc ezen a téren - élő adás megjelenítése, régebbiekkel jól ment, de mostanában komoly javítások is bekerültek, lehet ezt is megoldják. A legfrisebb raspbmc -t még nem próbáltam ki.
- nem próbáltam de esélyes hogy samba csatolással vagy más módon képes lehet, ha tvheadend szerű szerverről van szó, akkor azt valsz viszi
- régebben amikor kompozittal használtam kellett egy kis mókolás a konfigban (talán a cec kikapcsolása)
- a B modell-nek is usb csatolós a beépített vezetékes hálózata, szóval ... -
azbest
félisten
válasz
DarkByte #4137 üzenetére
Csak egy A-B kábel van a hub és a pi között. A hub-ban nincsen dióda, ami megakadályozná, hogy azon a kábelen a pi irányába is folyjon áram, ezt nevezik visszatápolásnak.
A régebbi pi-n, aminek az usb portján volt egy polyfuse ami ezt akadályozta, ott mégegy kábel kellett, amivel a pi tápbementére volt kötve a hub egy portja. A pi-nek mikro usb tápcsatlakozója van, csak az áram erek vannak bekötve, az adat nincsen. Itt mindkét megoldástról tettem képet: [link]
A cubieboard-nál nem tudom, hogy működhet-e a hub és a board közötti A-B kábelen keresztüli visszatáplálás. Sőt erre érdemes kifejezetten figyelni, hogy ha ilyet csinál a hub, az a boardnak nem okoz-e kellemetlenséget. Viszont, ha ez rendben van, akkor így a legegyszerűbb.
Ha nincsen visszatáplálás, akkor ha jól tudom két lehetőség van a cubieboarddal: van egy tápcastlakozója és egy tápra is alkalmas mikro usb-je. Van olyan usb - dc kábel, amit például külső winyó vagy dvd plusz tápcsatlakozáshoz szoktak használni, ha azzal kötöd be pluszban a hub egy portjára, akkor mivel nincs adatvezetékkel kapcsolat: [link]. Az usb-mikrousb esetén lehet probléma, kivéve ha ki van kötve az adat ér benne. Vannak "töltő" usb kábelek, ott lehet hogy össze van kötve a két adatláb, ez sem biztos hogy úgy megy, ahogy jó. Itt az okozhat még problémát, ha a hub limitálja a szabványos 500mA-ra a portjain kimenő tápot, ami gondolom nem elég a boardnak.
Szóval érdemes rákérdezni erre a gyártóktól akár.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lian Li 011Dynamic Evo/RTX4070Super Eagle OC/Intel Core i5-14600K/DDR5 G.Skill Trident Rgb 6000MHz
- MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC Alaplap + Intel Core i7-8700K
- Kezdő Gaming PC - MSI 390, i7 8700K, RX Vega 56, 16 GB RAM
- GIGABYTE Z390 M Alaplap + Intel Core i7-9700K + Be Quiet! SHADOW ROCK 2
- MSI Z590-A PRO Alaplap + Intel Core i5-10600KF
- BESZÁMÍTÁS! ASRock H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB AeroCool Strike-X 500W
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7900XT 20GB Videokártya! Bemutató darab!
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged