- Azonnali mobilos kérdések órája
- Fotók, videók mobillal
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Mobil flották
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Érkezik a Samsung Health előfizetés?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- iPhone topik
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szakbarbár
aktív tag
Üdv!
Pi Zero és MoOde audio playert szeretnék fizikai gombokkal vezérelni, de van egy kis problémám. Néha maguktól működnek a gombok, akkor is ha fizikailag nincsenek sehová bekötve a GPIO Pinek csak egy darab drót lóg rajtuk. A PI akkor is úgy érzékeli mintha megnyomnám a gombot amikor pl multiméterrel vagy egy darab dróttal hozzáérek a PIN-hez. Kellene egy felhúzóellenállás minden egyes PIN-hez amit gombként fogok használni? 3,3V-ot mérek mindegyiken. -
Szakbarbár
aktív tag
Időközben utánanéztem az említette vezérlőknek, de mivel semmi tapasztalatom nincs (se időm/türelmem/kedvem megtanulni) ezért inkább ejtem az egész projektet. Azért köszönöm a segítséget.
(#31107) apezka
Mint említettem magas hőmérséklet riasztás van, szóval igazából ezzel a klíma figyeléssel maximum 20-30 percet nyernénk. Kollégámnak elég lehet, nekem minimum 45 perc kell mire beérek
Az ablak nem nyitható, az ajtón is mágneskártyás zár van, szóval nem jöhet be csak úgy bárki. -
Szakbarbár
aktív tag
Üdv!
Egy kis változatosság a sok Torrent\Samba\ megosztás után.
Szerverszobába szeretnék építeni egy klíma státusz szenzort PI alapon. Magas hőmérséklet riasztás már van, de az már csak akkor szól ha gond van. 2 db klíma van.
Ti hogyan ellenőriznétek egy PI-vel (milyen szenzorokkal) hogy üzemel-e, nincs-e jegesedés, stb.
1. Be és kilépő levegő hőmérsékletének a mérése: DS18B20 vagy más hőmérő szenzor. Ha ki<be akkor hűt a klíma
2. Ha nincs hőmérséklet különbség akkor Van-e légmozgás? Erre sajnos nincs ötletem, hogy milyen szenzort használjak. Barkács megoldás Esetleg egy ventillátorból valahogy kiszedni a fordulatszám jelet (sárga vezeték)
Távoli vezérlésen (infra adó) is gondolkozom, de mivel kritikus rendszerről van szó lehet, hogy ezt inkább kihagynám. Bár kényelmes lenne otthonról bekapcsolni a klímát ha esetleg kikapcsolva felejteném.Közben találtam egy szélsebesség mérő szenzort: [link]
-
Szakbarbár
aktív tag
Üdv!
Az Arduino és a PI között mennyire kompatibilisek a szenzorok? Konkrét projektem még nincs talán egy kis öntöző rendszer de szeretnék venni egy szenzor csomagot tanulgatni. Most egy PI zero-m van, de később kipróbálnám a Arduino-t is. Jó lenne ha nem kellene kétszer megvennem a szenzorokat. Pl, mozgás, hő, páratartalom, talajnedvesség érzékelő, 1-2 relé vagy motorvezérlőt gondoltam.
[link] -
Szakbarbár
aktív tag
válasz
cinemazealot #30344 üzenetére
Aktív a hub, de próbáltam passzív módban is, úgy is működik. Viszont 2,5-es HDD-t sem aktív sem passzív módban nem tudok rákötni, mert iszonyatosan elkezd kattogni a fej benne. Mintha nem kapna elég áramot pedig 2A-t tud a tápegysége.
-
Szakbarbár
aktív tag
Üdv
Van valakinek ötlete, hogy mi lehet a gond akkor ha az USB wifi stick-et közvetlenül a PI Zero-ra kötöm OTG kábellel akkor nem működik, de USB HUB-on keresztül működik.
A táp egy 2A-s Samsung töltő, más eszköz nincs a PI-re kötve. -
Szakbarbár
aktív tag
Üdv
Olyan problémám lenne, hogy a pi zero-ra aktív usb hubon csatlakoztatott 2,5” Hdd folyamatosan veszettül kattog. A hub tápja 5v 2A. PC-re vagy tv-re kötve sima usb-n tökéletesen csendben vannak a hdd-k. Valami szoftveres baj lehet, vagy csak simán nem bírja el áramerősséggel a hdd-t?
-
Szakbarbár
aktív tag
Üdv!
Black Friday akció keretében lesz most valahol akciós Raspberry vagy tartozék?
-
Szakbarbár
aktív tag
válasz
Egy-két #28036 üzenetére
User error volt
Céges laptopon próbáltam Win 10-en, ott meg mindenféle usb korlátozások vannak.
Az Etcher elkezdte flashelni a kártyát majd miután fél óráig csak a "Starting"' volt látható kikapcsoltam. Ezután Win 10 alól nem fértem hozzá a kártyához, formázni sem tudtam. Ma betettem egy Win7-es gépbe, ott újra particionáltam és formáztam. Azóta Win 7 és Ubuntu alatt tökéletesen működik, de Win 10 alatt még mindig írásvédett a kártya. -
Szakbarbár
aktív tag
Na, megvan az első áldozat: az Etcherrel próbáltam mikro SD kártyára írni a Raspbian image-et és sikeresen tönkretette a kártyámat. Ez mennyire gyakori eset? Ti találkoztatok már ilyen hibával?
-
Szakbarbár
aktív tag
válasz
drbubo0017 #28013 üzenetére
Első körben egy USB-s fejhallgatóval fogom tesztelni, utána a korábban belinkelt kapcsolást csinálom és egy aktív PC hangfalat kötök rá. Az erősítőt később ha már minden meglesz akkor fogom beszerezni.
Kijelzőnek ezt találtam elfogadható áron: [link]
Remélem jó lesz. Ma megérkezett a Zero-m, holnap elkezdem tanulni a Python-t. -
Szakbarbár
aktív tag
válasz
ger1895 #27992 üzenetére
Én is valami hasonló megoldásban gondolkozom, bár az MP3 lejátszás is jó lenne, nem hiszem, hogy meg tudom csinálni.
Más:
Kijelzőből milyen fajtát ajánlotok? Pl ez jó lesz [link] vagy inkább nézzek helyette mást? Ettől az eladótól már van a kosaramban egy termék, akkor megrendelném tőle. Esetleg legyen I2C? [link]
Igaz mindkettőhöz Arduino-t ír, de ha jól látom megy PI-vel is.drbubo0017:
Zero-n tényleg nincs 3,5 jack csatlakozó, első körben ezzel próbálkoznék, ha nem jó a minősége akkor jön egy USB-s hangkártya. -
Szakbarbár
aktív tag
válasz
drbubo0017 #27987 üzenetére
Köszi a tippeket, igazából a sima FM rádió kiváltása a cél szülőknél, mert iszonyatosan gyenge nálunk az adás (völgyben van az utca). Másra nem lesz használva. Webes felület nem fontos, nem értenek hozzá, még a távirányító sem kell. 4 gombot gondoltam rátenni: 2 db hangerő, 2 db playlist választó. Már úton van egy Zero, remélem annak is elég lesz a teljesítménye.
Viszont, ha sikeres lesz a projekt, akkor csinálok egy sajátot is :-) És a melóba is.
A Volumio-t viszont mindenképp kipróbálom. -
Szakbarbár
aktív tag
Üdv!
Szeretnék építeni egy wifi-s internet rádiót PI alapon, plusz egy 2X16 karakteres kijelzőn kiíratni az aktuális állomás nevét. Mivel még nem foglalkoztam ilyen mini PC-vel, a nekem megfelelő típus kiválasztásában kérném a segítségeteket. Gondolom nem kell a legerősebb verzió ilyen feladatra illetve van usb-s wifi adapterem is. Egyelőre még hasonló projekteket keresek amiből kiindulhatok:[link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asus Prime B560M-K + i5 11500 + be quiet! + 32 Gb Patriot Viper 3.200 Mhz Beszámitok!
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX6800XT 16GB!
- 5700x / B550i ITX Aorus / 32GB HyperX / Lianli vízhűtés /1000 SFX-L corsair táp/ 1TB nvme
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX5070 12GB!
- Gamer PC , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB 3200MHz , 512GB NVME , 1TB HDD
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
- HP Laptop 15-fc0026nh (AY7E1EA)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest