- Huawei P10 - pisztácia nem is volt
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Honor Magic 8 Pro Air a neve, január 19-én mutatják be
- Az Amazon szivárogtatta ki, hogy mikor jön és mennyibe fog kerülni az új Xperia
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
-
53781 - 53701
53781 - 53701 53700 - 53601 53600 - 53501 53500 - 53401 53400 - 53301 53300 - 53201 53200 - 53101 53100 - 53001 53000 - 52901 52900 - 52801 52800 - 52701 52700 - 52601 52600 - 52501 52500 - 52401 52400 - 52301 52300 - 52201 52200 - 52101 52100 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2013-06-06 15:06 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
aujjobba
addikt
-
tajati
aktív tag
-
KROK640
nagyúr
-
Csorbi
addikt
-
tajati
aktív tag
Sziasztok!
Új PC építésnél DRAM LED problémám van, tanácsot szeretnék kérni.Konfig:
Alaplap: Gigabyte X870 AORUS STEALTH
CPU: AMD Ryzen 7 9850X3D
RAM: KINGSTON FURY Beast 32GB 6000MT/s CL30 DIMM RGB EXPO 2x16gb
BIOS eredetileg: F1
BIOS frissítve: F5
RAM slotok: A2/B2 ajánlás szerint használvaA hiba:
Első indításnál az alaplapon piros DRAM LED világított, nem adott képet, debug kódnak 0E-t írt. CMOS reset után az egyik RAM modullal A2 slotban sikerült bejutni BIOS-ba. A BIOS látta a RAM-ot 4800 MT/s-en, EXPO/XMP kikapcsolva.
A másik RAM modullal, ugyanabban az A2 slotban, korábban nem indult el: piros DRAM LED, nincs kép, 0E kód. Többször vártam 5-10 percet DDR5 tréning miatt, de nem ment tovább.Amit már próbáltam:
- RAM újra behelyezése
- csak 1 RAM A2-ben
- CMOS reset csavarhúzóval
- BIOS frissítés F1-ről F5-re
- 1db a működő RAM külön A2-ben BIOS-ig jutMost az F5 BIOS után újra tesztelem a korábban problémás RAM-ot egyedül A2-ben, de ugyanúgy piros led világít a DRAM-nál az alaplapon, 4F kóddal.
Kérdésem:
Ha az egyik modul mindig működik A2-ben, a másik pedig ugyanabban a slotban nem indul, akkor ez nagy valószínűséggel hibás RAM modul? Ilyenkor érdemes még valamit kipróbálni, vagy garanciáztassam az egész RAM kitet?
Köszi előre is! -
aujjobba
addikt
-
Pyttawrx
MODERÁTOR
-
Ragniir
csendes újonc
-
pandras83
őstag
-
KROK640
nagyúr
-
Pyttawrx
MODERÁTOR
-
Ragniir
csendes újonc
Időközben megoldódott, de még most sem értem mitől. Órákon át próbáltam, amit csak lehetett. És attól indult el újra, illetve pontosabban fogalmazva azután, miután a tápegység hátulján lévő üzemváltó gombot megnyomtam. Félpasszív módban használtam a gépet tavaly ősz óta, mióta összeraktam. Most a tápteszt miatt ugyan már megmozgattam azt a kapcsolót, mert ahhoz, hogy forogjon a venti folyamatosra kellett állítani. De még ezután sem indult a gép, csak később valamilyen indíttatásból miközben próbáltam indítgatni újra benyomtam az üzemváltó gombot a táp hátulján és láss csodát fényárba borult a gép. Azóta is működik, terhelés alatt sincs gond, semmilyen hibát nem produkál. Igaz ez így volt ezelőtt is hónapokig. Vajon mi okozhatta ezt az egészet és mitől "javult" meg?
-
nyazabi
csendes tag
Adott egy:
GIGABYTE GA-H110M-S2H alaplap
Intel Core i7 6700 processzor (gyári hűtővel)
NVIDIA Geforce GTX 960 4gb gpu
256GB ssd - 500GB hdd
Zalman ZM600-LX 600W tápegység
2x8GB Kingston HyperX SAVAGE DDR4 2133MHz CL 13 memória.A probléma: Jött egy új gépház és átszereltem mindent ebbe az új gépházba.
Az első indításnál, beindul a gép majd kikapcs és újraindul, ez loopolódik folyamatosan.1x8GB rammal hibátlanul működik bármilyen slotban is van a ram, de kettővel, illetve az egyik rammal sehogy sem.
Amiket próbáltam: CMOS reset, BIOS update, CPU hűtő lazítása, CPU kivétele majd visszatétele, RAM voltage állítása, Memory Boot Mode állítása, "Disable Fast Boot / Enable Fast Boot".
Még mindig csak 1x8GB rammal működik, nem tudom elhinni, hogy egy másik gépház miatt nem képes működni. Amíg szereltem, az ágyon volt nem is nyúltam hozzá, és miután szét szedtem a gépet sem rögtön vettem ki belőle.
Az Intel Processor Diagnostic Tool-t is lefuttattam, hibátlan volt minden. Másik ramokkal nem próbáltam, mert nincs.
-
HantekDSO
aktív tag
-
Csabi1984
addikt
Ha nem tudnánk mi történt már ez a hozzáállás is azt sejteti, hogy valami kellemetlenségük lett abból, hogy lemondtad! Nagyon sok cég ezért logisztikázzák úgy, hogy egyszerre szállítják be a rendeléseket (pl firstshop is). Ha lemondod sincs semmi baj postafordultával megy vissza a raktárba.
-
KROK640
nagyúr
-
HantekDSO
aktív tag
-
KROK640
nagyúr
Nekem volt egy olyan még AM2-es alaplapom, ami eleve lemerült elemmel jött. Később kiderült, hogy van valami baja, mert hiába vettem bele kétszer is új elemet, mindkétszer egyből tönkrement és lemerült.

#53758 shadow1901 : Majd valami módot kerítek rá, az egyetlen 120-as SSDmen a 3-as számú gépem rendszere van

-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
Igen, tudom, és nem is baj, hogy ezt teszik, mert mint írtam, a Windows egészen a közelmúltig (most a legújabbakat nem követtem) olyan irányba ment, hogy nem tartom kizártnak, hogy 2-3 év múlva nálam is Linux lesz ...
"vannak cimek, amik jobban mennek linuxon mint windows-on" --- ezt azért nehéz elképzelnem, révén a Linuxnak kell egy plusz réteg is a játékok futtatásához, ami nyilván plusz erőforrás. Bár amennyi szeméttel telerakják a Windowst, már éppen el is tudom képzelni.
Ami nem túl optimális, hogy amúgy Intel + NVidia gépeim vannak, pont az egyetlen Win 11-es gépem Ryzen + Radeon

-
Csabi1984
addikt
Tegnap vittem át egy teszt processzort és szépen lecsippant a gép. Ami meghalt cpu az egy Ryzen 5600GT.
-
RVR400
veterán
-
aujjobba
addikt
Ezen azert mutakozik boven kulonbseg:
https://www.youtube.com/watch?v=ojgqzJ1Gp0M
Mondjuk a CS2 pont nativ linuxon, oda nem kell Proton.Sajat osszehasonlito tapasztalatom nincs, passz.
Masik topikban mondtak olyat, hogy a raytracing lassabb linuxon. -
shadow1901
senior tag
Igen ez nagy baj. Esetleg gyártónál lehet érdeklődni ilyenkor.
#53756 aujjobba
Dehogy mennek jobban. Fej-fej talán ok, de inkább (csak egy) picivel rosszabb. Átlagban a fehér holló +5-10fps és a NEM FOG MENNI a két véglet. Ez átlagban még akkor sincs felette.
KROK640
Kezdj el tanulni időben. Nem lesz olyan idegen a dolog. Ha nem macerás az újraaktiválás akkor mi az akadály? Vagy ha macerás, nincs 1db 120-as SSD elfekvőben? Amin elfér a kedvenc játékod(előbb ellenőrzés) + a rendszer egy próba erejéig?
Nekem volt egy csótány, aztán amikor sikerült beüzemelni rajta az aktuális kedvencet, gyalultam az asztalit. -
Csabi1984
addikt
-
aujjobba
addikt
A Valve rengeteg munkat tesz bele a linux gaming-be, reszben a steamdeck es a steammachine miatt is.
A linux kernelbe is feljesztenek, driverek, stb.
Most ott tartunk, hogy vannak cimek, amik jobban mennek linuxon mint windows-on, a tobbi meg fej-fej mellett.
Legutobb jelentosen javitottak az alacsony VRAM-os GPU-k kezelesen, ott latvanyos mar a linux elonye.ARM alapu gepekre is van koztes reteguk mar (FEX), igyekeznek platformfuggetlenseget elerni.
nVidia-val vannak inkabb problemak, a driveruk nem opensource igy korlatozott az optimalizacio.
Az AMD nyilt koddal jatszik, a radeon driverek a linux kernel reszei mar beepitve alapbol. -
KROK640
nagyúr
Igen, a Windows az ilyenkor kilőtte a programot, kidobott az asztalra (ha a VRAM fogyott el akkor is, ezt anno 2020-2022 körül a 2GB-os GTX950-el volt alkalmam tapasztalni sokszor).
(mondanám hogy hiba, de amerre a Windows az utóbbi időben ment, lehet h 2-3 év múlva én is Linuxról írok majd és valami fekete mágjával játszok)Az jó, ha megtudjátok beszélni, de nálam pl már ezért se működne, mert a szabadidőmet én szeretem beosztani. Öcsémmel anno 20 éve 6 évig voltunk ketten egy gépen, és semmiképp sem sírnám azt vissza, pláne munka és egyéb elfoglaltságok mellett.
-
KROK640
nagyúr
-
aujjobba
addikt
Igen sok RAM kell, de nem gondoltam arra, hogy emiatt fagyhat.
A Windows ha jol emlekszem ilyenkor kilotte a programot aztan kesz, a rendszer nem halt bele
(kb. 10 eve nem hasznalok mar windows-t)Nagy kerdes: egyszerre talan virtualis-gepes feketemagiaval tudna mukodni a dolog, de egyreszt az mar ultrabonyi, masreszt annyira nem eros ez a gep.
A gep megosztasa egyelore mukodik, megbeszeljuk mikor ki hasznalja, tobbnyire nincs igeny mindenkepp egyszerre jatekra.
Ez az egy nagyveru gep van, az is headless, monitorom sincs
-
Csabi1984
addikt
Kicsit zavarosan írtam. Lényegében az eredeti táppal a srácnál felpörögtek a ventilátorok aztán pár másodperc múlva leálltak (akkor mondtam neki mit próbáljon ki) de nem segített. Elvittem magammal egy másik tápegységet azzal annyi változott hogy a ventilátorok nem álltak le de ugyanúgy se kép, se csippanás!
Speaker van rajta.Szombaton estéig jó volt minden másnap reggelre ez a jelenség fogadta haveromat.
Tegnap délután elvittem a saját memóriát de semmi nem változott.
Gyakorlati kérdésem:
Ha van speaker és ha jó az alaplap akkor gondolom egyéb hardver hiba esetén adna valami jelzést? -
KROK640
nagyúr
Nem csoda, annak tényleg sok RAM kell, ráadásul különféle rétegeket is futtatsz mellette, így kevés lehet.
A 2 slot és 2×8GB tényleg nem túl optimális, pláne, hogy most a DDR4 is igencsak drága
Kényelmi faktora elsőre nagyon jól hangzik, de felteszem a nagy kérdést : És ezeket tudja egyszerre is vagy csak külön, külön? (gyanítom csak külön). Mert ez így pl nálam pont nem állná meg a helyét
(úgyis mindig egyszerre akarna mindenki mindent). (mondjuk én könnyen dumálok, több "nagyvérű" gép van itthon, mint ahányan lakunk, szóval a helyzet egyszerű
) -
aujjobba
addikt
Oksa, koszi.
Az earlyoom tette a dolgat, az RDR2 tenyleg kifesziti a RAM-ot, ki is lotte egyszer a process-t az earlyoom.
RAM most nincs keznel sajnos, es 2db slot van az alaplapon, mindketto foglalt 2x8GB.
Van egy hasznalaton kivuli SSD, azt beteszem, csinalok rajta SWAP particiot aztan meglatjuk.GeforceNow: teljesen mas helyi halozaton, gyakorlatilag szinte kesleltetes nelkul, esszeru kereteken belul akarmennyi savszelesseget engedve stream-elni, mint a GN eseteben kotott savszelen, neten keresztul tolni.
A kenyelmi faktora egesz jo a rendszernek, a nappalibol tud a felesegem autoversenyezni kontrollerrel, en RDR2-t vagy platformereket tolni, de ha a DOOM-ot akarom beizzitani felmegyek a laptophoz es bill+eger.
A gyerek iskolai laptopja olyan gyenge, hogy egy minecraft-ot keptelen lokalban futtatni szaggatas nelkul, igy meg csak felcsatlakozik a nagygepre es tolhat amit akar.

-
KROK640
nagyúr
Igen, ismerem a GeforceNow-t, akkor jöttem rá, hogy sosem szeretnék streamelve játszani.
A másik, persze tök jó, hogy így meglehet tartani a régi gyenge laptopokat, csak került annyi láncszem és hibalehetőség a rendszerbe, hogy így hirtelen nem tudok neked mit mondani. Eseteleg az I7 8700 mellé még +16GB RAM meg egy nagyon gyors swap-os SSD nem ártana, ha jó, akkor jó ... ha nem, hát nagyon nincs ötletem, egyrészzt a linuxot sem igazán ismerem, másrészt ez egy nagyon bonyolult rendszer.
Talán másnak lesz ötlete. -
KROK640
nagyúr
Elég fura a megfogalmazásod de ha jól veszem ki, akkor teljesen egyértelmű : TÁP.
Mert a másik tápegységgel elindult. Ugyanakkor lehet úgyis érteni hogy nagyon hasonlóan viselkedik mint az eredeti táppal, csak nem állnak le a ventilátorok, de kép ugyanúgy nincs (ez csak következtetés).ha a speaker nincs bekötve, akkor semmilyen jelzés nem lesz. A mai házakban már nincs speaker (mert minden értelmes dolgot ki kell spórolni, helyette van RGB meg ezer csili-vili ventilátor, meg mesh/átlátszó üveglap... de minek? Reset, ODD hely, speaker meg a fasorban sem, elvégre azoknak haszna is lenne).
-
aujjobba
addikt
Igen most ezt csinalom, plusz feltettem az earlyoom nevu cuccot, ami kilovi a process-t ha a memoria 90%-a elfogy. Ez valamivel agresszivabb, mint a linux beepitett OoM kezeloje.
Ha igy is lesz fagyas, elmegyek az SSD fele, vegulis az I/O lampa mindig vilagit amikor szet van fagyva, gyanus kicsit az is.
Ami nagyon zavar, hogy semmi nincs a logokban a fagyas elott, dmesg-et, journalctl-t nezem, semmi.
Minden rendben megy log szerint, aztan a kovetkezo bejegyzes mar a reboot. -
shadow1901
senior tag
-
aujjobba
addikt
Eszrevehetetlen a lag, a kliens szerint 4-5ms, LAN-on megy az egesz kabelen.
Ha a geforceNow-t ismered ez is gyakorlatilag ugyanaz, csak nem neten keresztul megy hanem helyben.Ez egy szerver gep eredetileg, 7/24 megy es zajos.
A laptop nem hangos jatek kozben, ahogy az appletv box sem az nyilvan. A dolog szepsege az, hogy a klienseknek nem kell eroseknek lenni, csak kuldik ki az inputot, a visszajott kep/hang anyagot dekoldoljak es megjelenitik, az is hardveresen gyorsitott modern gepekben.
Ezelott egy sokkal gyengebb GPU volt benne kicsivel gyengebb tappal, ugyanez volt a problema, szerintem nem a tap a gond.
Egyesek szerint a linux kepes igy csontra fagyni ha hirtelen elfogy a memoria es swap sincs, marpedig nalam nincs. Erre még raprobalok, adok neki.
-
Csabi1984
addikt
Sziasztok! Azért fordulok segítségért mert egy ismerősnél furcsa dolog történt. Az alaplap közel 1.5 éves (Asus Prime B450 Plus) tegnap előttig tökéletesen ment a gép állítólag, fagyás sosem volt amióta össze lett rakva. Tegnap beakarta kapcsolni a ventilátorok csak felpörögtek majd leálltak. Volt memória kivétel, egyesével, áramtalanítás is nem segített. Átmentem hozzá egy másik tápegységgel azzal elindul a gép pontosabban mennek a ventilátorok, Lan led is vilagit stb.
Lehúztuk a tapkábelt bios elem ki pár percre az se segített.Ha az alaplap jó lenne akkor nem kellene speakernek jelzést adnia ha nincs benne mondjuk ram?
-
KROK640
nagyúr
Értem. (vagyis nem, hogy miért nem jó közvetlenül erről a gépről játszani a nappaliban, de te dolgod. Gondolom a laptop se sokkal halkabb mikor használod). De nincs iszonyú input lagod ettől?
Egyébként nekem olyan, mintha a gépben a táp nem adna elég powert bizonyos esetekben, de ez csak tipp.
-
codec
senior tag
-
mpierre
veterán
-
aujjobba
addikt
Mert az epitett NAS/haziszerverbol lett a jatekos gep is igy evekkel kesobb, ennek ejjel nappal mennie kell, nem viszem be a nappaliba, windows se lesz rajta.
Plusz bill+eger komboval is szoktam jatszani, azt meg a laptoprol tudok, a nappaliban az appletv-n keresztul kontrollerrel tudunk.Ez a garazsban levo konfig.
Stream-elek a nappaliban az appletv-re vagy a dolgozoszobaban a laptopra.
Esetenkent a gyerek a sajat laptopjara. -
yericho800
aktív tag
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
-
Ragniir
csendes újonc
-
Ribi
nagyúr
-
Ragniir
csendes újonc
Kis kiegészítés... eszembe jutott, hogy a tápot lehet valahogyan tesztelni. Elő is szedtem a dobozt és a manualt. A hozzákapott psu testerrel leteszteltem, ahogy a manualban végig van vezetve. A táp ventillátora elkezdett forogni. Gondolom ez akkor azt jelenti, hogy a tápegység működik.
-
aujjobba
addikt
Udv!
Az egesz azzal kezdodik, hogy linux (ubuntu) alol jatszok (steam + proton), a sunshine/moonlight megoldassal stream-elve a garazsbol a nappaliba.
Nehany jateknal neha elkezd akadozni a jatek majd csontra fagy a gep, az I/O led fennakad vilagitva, csak a tap lekapcsolasa segit.
Logokban semmi, journalctl/dmesg nem mond semmit.
Ez az akadozas -> fagyas par masodperc alatt lezajlik.Van amikor 2 hetig is megy a gep problema nelkul, van amikor naponta szetfagy.
Megtortent pl. death stranding alatt epp egy havas hegyen maszkalva peldaul, a red dead redemption 2 alatt kozvetlenul a jatekmentes betoltese utan szokott, unravel is csinalta betoltes kozben, borderlands3 egy nagyobb lovoldozes kozben.
Azzal tudnam osszekotni, amikor agresszivabb betoltes van, de nem 100%.Amit eddig probaltam:
- ram XMP kikapcsoltam
- memtest-et futtattam tobb korben
- GPU teszt furmark-kal kihajtva, kozben "stress" programmal az SSD-t es CPU-t is maxra hajtva
- kivettem egy felesleges SSD-t
- tulmelegedes nincs, a fenti stress+furmark alatt fel tud menni 82 fokig a CPU amirol 2-3s alatt leugrik mert visszavesz, de ilyen 100%-os folyamatos kihajtas jatekok alatt nincs
- intel turbo boost kikapcsolva akkor is fagyott (az alap 3.2GHz-ig engedi, a 4.3/4.6-ig boost-ot nem)Konfig:
i7-8700
radeon 9060xt 16GB OC
H310-es alaplap MSI (gyenge vrm miatt lehet problemas)
WD blue 500GB SATA SSD
2db 3.5" HDD
2x8 GB DDR4 2133Mhz-en (xmp kikapcsolva)
gigabyte UD 750W v2 tap -
Ragniir
csendes újonc
Sziasztok!
Reggel óta mindenféle előzmény nélkül nem indul a gépem. Tegnapelőtt este még tökéletesen működött, tegnap egész nap nem voltam itthon, ma meg már nem kapcsol be. Első körben teljesen leáramtalanítottam, semmi. Majd kicseréltem a tápkábelt, semmi. Leszedtem az oldalát, látszólag minden rendben van. Próbáltam az alaplapon lévő pici gombal indítani, arra sem reagál. Kihúztam minden kábelt a tápon kívül, semmi változás. Kivettem a videókártyát, semmi. Usb-n tölti az órámat illetve hátul a lan villog ha van benne kábel, de ezen kívül semmilyen életjelet nem ad se hang se fény formájában.
Asus Rog Strix B850-f Gaming Wifi
R7 9800 x3d
G.Skill Z5 Neo 2x16Gb 6000mhz cl30
MSI RTX 5070 Ti Gaming Trio OC
Seasonic Focus Gx 850 ATX 3.1
Samsung 990 Evo Plus 2Tb
WD 3Tb 5400 HDD
Arctic Liquid Freezer III 360 pro
Phanteks Eclipse G400AMit tanácsoltok?
Előző gépem még megvan, amiben van egy Corsair RMX 550-es táp. Megpróbáljam arról elindítani videókártya nélkül?
-
mpierre
veterán
Nos a vízhűtésnél nem éppen. A lényeg a hűtőközeg deltaT-je adott szobahőhöz viszonyítva. Amikor ez eléri a 25-28°C-t, akkor bizony kevéske a hűtés. Ugyan 60°C alatt van még a vízhőfok és minden is túl van hűtve, de a csend a lényeg. Egy zeneszerkesztésre használt gépnél pedig főként. (Az énekes csaj mellett visító ventilátor nem éppen a legjobb.)
Ja. ECC. Kell a zeneszerkesztés miatt, hogy ne legyen hiba a kiírt adatban.
Leak teszt. Két opció van, ha nem kapásból "vízzel" csinálja az ember. Kalibrált pofazacskóval belefújni a rendszerbe. Ha szakad a dobhártya, akkor jó. Ha szelel, azt hallani. Szofisztikáltabb megoldás: [link] (Csak ne háttal az ajtónak, a gép előtt ülve, az öledben nyomkerászd a pumpát, miközben jön be az asszony. Merthogy: Mi ez az ütemes csattogás? Hatásszünet.)
Pyttawrx: Azt hiszem az lesz, hogy kitermelem a gépet a házból és asztalon próbálom meg. Szerencsére van itthon EPDM cső és fitting is, így a merev csöves rendszert fel tudom cserélni rá.
RVR400: Touché! Bakker annyira elszoktam attól, hogy nem csipog a gép, ha belököm. Az utóbbi 8-10 évben tudatosan hagytam ki a csipogókat a házakból... De! Van itthon vagy 3 pc ház, tele hardverrel. Van közte 22 éves is. Abban fix, hogy van csipogó.
-
RVR400
veterán
-
Pyttawrx
MODERÁTOR
-
roseA580
aktív tag
-
KROK640
nagyúr
Itt az alapvetés érvényesül amit én régóta betartok : Ha működik, és elég az ereje is, akkor nem piszkálom.
Ami feltűnt : ECC RAM?
Annak elvileg nem is kéne mennie vele.Leak tesztet hogyan képzeljük el?
Én megnézném, hogy a lap valahol nem zár-e rövidre vagy testel a házzal, plusz a CMOS reset, és utána hagy egy ideig futni, hogy feltrainelje a RAMokat, szintén jó ötlet.
-
mpierre
veterán
Sziasztok!
Közös gondolkodásra lenne szükségem. Adott a lentiekben felsorolt alkatrészekből álló gép. Mindössze annyi történt vele, hogy új házba költözött és kapott egy combosabb diy vízhűtést az eddig helyett.
Probléma: Ventilátorok 100%-on de nincs kép, sem pedig boot. Ergo lehet minden (vga, cpu, ram, valami csati, vagy egyéb)
Gép: Asrock B450 itx ac - 5700x - 32GB ECC ram - Asrock 6600XT - NZXT C850 táp - Phanteks XT M3 - Aquacomputer USB High Flow - Alphacool Apex + EKWB FLT80 - fittingek, csövek, radiátorok. (A korábbi ház egy LianLi TU150 volt, dettó diy vízhűtéssel.)
Eddig felismert problémák, meg amiket már kipróbáltam:
1., A vga nem volt rendesen a helyén, mert a ház pci slot-jai kb 1,5mm-rel szélesebbek voltak. A házon a 4db slot rögzítőfüleit átvágtam és lőn a vga már passzol. Fesz alá helyezve a gépet, a monitor végre reagál.
2., Az ECC ramok kaptak csinos hűtőbordát, hogy jobban fázzanak. Leszedtem. A probléma továbbra is fennáll.
3., A tápot takaró lemez elég rendesen feszítette a moduláris kábelek táp felőli végét. Házon kívülre berhelve a tápot sem változik semmi. De hogy ne feszüljenek a kábelek, kaptak hajszárítós kezelést. Amelyik kábelt tudtam, cseréltem. Ettől sem változott semmi.
4., USB High Flow-t lehúztam az alaplapról. Semmi változás, a probléma megmaradt.
5., Leak teszt volt. Nem folyik sehol a vízhűtés.Ami hátra van, mint megnézendő:
1., A proci új hűtőblokkot kapott. A régi EKWB nem volt rágyógyulva, a paszta nem volt kiszáradva alatta, így szépen le is jött. A Heatkiller fel is ment - a gyári AM4 hátlapra kell szerelni - nincs kilógó fémalkatrész. Nem gond, szétkapom, átnézem. (Bár ha proci elmozdult, akkor a Heatkiller leszorító rendszere ki is nyírta kb.)
2., A ház USB3 csatlakozóját még megnézem, hogy lehúzva is marad a hiba.
3., CMOS reset (Elég szívatós helyre rakta a pineket az Asrock, eddig azért nem volt.)
3., Egyéb javaslat? -
tserrof77
őstag
Pedig az 5700-nek pont előnye a kisebb TDP, emiatt kevésbé melegszik, mint a 3800x.
A prime teszt előtt lehet érdemes lenne visszarakni névleges feszre, nehogy amaitt fusson lyukra.
-
yericho800
aktív tag
Mióta ez a procim van, azóta vannak ezek a "gondok"
Lapot is cseréltem..
Elotte b450f+3800x volt. (ramok maradtak)
Bios is legújabbat felraktam.
Steames játékok felmennek, ami nem rarba van tömörítve ect.. GoG is felmegy.. 🙄
Marad a prime95.. Az csúnya ha a proci gatya 😡
Semmit nem állítottam rajta, talán fesz 0.900 asszem (ne legyen annyira meleg) játékok alatt konstans 50-55 fok. annyi
-
Csorbi
addikt
-
Csorbi
addikt
-
petymeg
addikt
-
Csorbi
addikt
-
petymeg
addikt
Sziasztok!
Tegnap frissítés közben többször újra indult a gép és ezt az üzenetet dobta:
Aztán az utolsó újra indulásnál szürke volt a kijelző és nem történt semmi így, újraindítottam a power gombbal de a kijelző fekete, magyarán jelet se kap és a bios se tölt be. A ventilátorok pörögnek, először magasabb fordulaton aztán lejjebb megy, mint egy normális indításkor, de a képernyő tök fekete.
Két kijelző van a gépen egy DP2.1 és egy HDMI, ezeket is kihúztam, másik helyre csatlakoztattam, de így sem történt változás.
Hogyan tudnám életre kelteni?
Volt már máskor is ilyen, sőt az utóbbi pár frissítésnél csak így volt, de akkor simán indult.win11pro+asus tuf x870+ryzen 9800x3d+2x16gb fury beast 5600mhz+asus tuf rtx4080 oc+ pure pwr 12m 1000w+corsair 275r airflow+samsung odyssey g5+steelseries arctic 7+quest3
-
KROK640
nagyúr
-
tserrof77
őstag
-
RVR400
veterán
-
Pyttawrx
MODERÁTOR
-
efemm
aktív tag
-
Pyttawrx
MODERÁTOR
-
CMR
tag
-
jokeph
nagyúr
-
tserrof77
őstag
Annyi javaslat, hogy mivel 2*16GB, az egyiket szedd ki, és külön-külön is teszteld. Így kiszűrhető a hibás. Ha ellenben mind a kettővel hibázik, benne lehet a pakliban egy CPU hiba is. Arra meg ott lenne a Prime95.
-
yericho800
aktív tag
Sziasztok
Erre mond nekem valaki valamit ha megkérem! Nekem ez kínai! Memtest86
1 tesztet nyomtam.. Gép hibázott elég sokat, fagyás ect.. Másolt játékok Kibontása közben 12 hiba crc egyszed 24%,egyszer 99% random.. Fitgirl, vision... Elegem lett aztán nyomtam egy tesztet, de akkor ezekkel lessz a gond!? 🥴
5700x cpu
Gskill trident z neo 3600mhz 2x16gb
GIGABYTE b550 aorus pro rev. 1.0
-
Pyttawrx
MODERÁTOR
-
CMR
tag
-
Pyttawrx
MODERÁTOR
-
CMR
tag
Na, megint levágta

Kézzel megfogva táp alig meleg, egyik VRM viszont elég forró még így undervoltal is
-
CMR
tag
-
Pyttawrx
MODERÁTOR
Új hozzászólás Aktív témák
-
53781 - 53701
53781 - 53701 53700 - 53601 53600 - 53501 53500 - 53401 53400 - 53301 53300 - 53201 53200 - 53101 53100 - 53001 53000 - 52901 52900 - 52801 52800 - 52701 52700 - 52601 52600 - 52501 52500 - 52401 52400 - 52301 52300 - 52201 52200 - 52101 52100 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Rap, Hip-hop 90'
- Haldoklik az internet: egyre több weboldalt készít az AI
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen légkondit a lakásba?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Huawei P10 - pisztácia nem is volt
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Battlefield 6
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- ASUS routerek
- További aktív témák...
- Crucial T705 4TB Gen5 SSD, 14100MB/s
- Lenovo Thinkpad X1 Yoga 6th Gen. i7 11th, 32GB RAM 27% ÁFÁS (0326)
- Kingston FURY Beast 64GB (2x32GB) DDR5 5600MHz KF556C40BBK2-64
- HP 17-CP2003NH - 17,3" Full HD IPS - Ryzen 5 7520U - 8GB - 512GB - Win11 - MAGYAR - 2+ év garancia
- AKCIÓ! Dell Precision 3571 i7-12700H 16GB 512GB FHD RTX T600 4GB 1 év teljeskörű garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Minenesetre én a táp üzemmódját most nem kapcsolgatnám, biztos ami biztos 

Annak elvileg nem is kéne mennie vele.