- Google Pixel topik
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Apple Watch
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Egy-két
tag
válasz
azbest #30821 üzenetére
Jelentkeznék a hónap bugja címre!
Anno a chip magazinban voltak ilyen esetek, de most velem is megtörtént.Az volt a gondom hogy a kb ugyanúgy beállított, belakott 2. Pi 0-ám szaggatott a full HD filmek alatt. Az elsőn ugyanez jól működött.
Ma kiderült hogy a net kábelére volt hisztis, pedig azon a vonalon laptoppal 55 MB/s sebességgel stabilan tudtam másolni a NAS-ra, szóval elvileg nagy baja nem lehetett.
Megoldás: kapott egy másik net kábelt, ugyanabba a router portba, és most már megy minden mint a karikacsapás : Pi 0 és Aliexpresses Phat Dac klón karöltve egy infra szenzorral, hogy random távirányítóval is tudjam vezérelni -
Egy-két
tag
válasz
Fortitude444 #30826 üzenetére
Üdv a klubban! Én is így indultam a Pi életben
Nos ha atom kezdő vagy ahogy én is hozzákezdtem, akkor ajánlom a DietPi nevű debian tuning cuccot. Az a tuning benne hogy mindent kipakoltak belőle, így gyorsabb, kevesebb helyet foglal, emellett pedig rendelkezik egy csuda menüvel ahonnan lista szerűen kiválasztod milyen alkalmazásokra van szükséged, és ő feltelepíti, és alapszinten be is konfigurálja.
Neked annyi dolgod lesz, hogy a jelszavakat, letöltési mappákat a saját igenyedre alakítod.Persze ezt nem úgy kell felfogni mint egy gumiszoba, teljes értékű debian, csupán lustáknak lett kitalálva
A készítőknek a weboldalán kész leírások vannak hogyan kell bekonfigurálni az egyes programokat, meg hogy mi mire jó. Ha jól emlékszem van egy kész leírás Raspberry + torrent + hálózati adattároló készítés témában, szóval menni fog
DietPi - ennyit mondok csakSzerkesztés:
Nope, Ncore mellé nem kell VPN főleg nem kishazánkban. Itt a torrent nem annyira fekete dolog mint mondjuk német országban, de ott is a publikus (thepiratebay) meg ilyesmi oldalakon szemezgetnek a jog védő csoportok IP után.
Szóval VPNt inkább csak olyan célból ajánlom, hogy távolról csatlakozhass az otthoni hálózatodhoz = biztonságosan elérhesd a pi-re kötött HDD-n tárolt adataidat. Opsz még egy info, fölös az SSD ide, a pi lassú proc meg ilyesmi miatt, elég lesz a HDD is, de abból ha teheted külső tápos tokban levőt válassz -
Egy-két
tag
válasz
azbest #30821 üzenetére
Az a fontos info kimaradt hogy hálózaton keresztül nas-ról játszom le a filmeket.
Azóta este sebtiben kipróbáltam hátha az sd kártya volt lassú/régi/gyenge esetleg, de gyors SD-re pakolva a rendszert továbbra is megakadt a lejátszás. Holnap próbát teszek a két Pi közötti sd kártya csereberével
meglátjuk mi sül majd ki belőle
Amúgy köszi az ötleteket, valahol ezek között lesz az ok elásva -
Egy-két
tag
Tudom elcsépelt kérdés, de újra előjött nekem, és még nem tudtam megoldani.
Nos Pi Zero a delikvens, legújabb libre eleccel a fedélzeten, plusz pimp egy aliexpresses phat dac ~ ugyanaz mint a hifi berry, plusz alis 100 Mbites hálózati adapter.
Minden komponense jól működik, külön külön mindent ellenőriztem, mert van egy másik Pi Zerom is, de valamiért ezen a pimpelt, újabbon folyton csak tölt a full HD film, 720p meg épphogy elmegy rajta.
Mi lehet a probléma okozója?Memória leosztás a gyári, vagy 176 MB jut a GPUnak, ethernet adapter tudja a 11-12 MB/s-t, és másik ethernet adapterrel is csinálja.
Ha lekapcsolom a dac-et és szimplán hdmi-n küldöm ki a hangot akkor is akad a film.
Advanced settings nincs szét mókolva, mert a másik pi 0-ÁN is jól megy az összes full HD film az alap beállításokkal.Bármi tippet, tanácsot megköszönök
!
-
Egy-két
tag
válasz
llacee #30512 üzenetére
Bevallom, én csak ismerkedtem azzal a lappal, aztán más irányba terelődött az érdeklődésem.
Viszont az tuti hogy tudtam az otthoni wi-fire csatlakozni vele és webszerver is tudott futni rajta, így szabályozás és vezérlés megoldható más eszközről is (pl mobil).
Azt nézd még majd meg, hogy melyik node típus az újabb/jobb, mert ha jól tudom nem rég volt egy generáció váltás, hátha ez feature változást is jelent!
Esetleg kérhetsz még tanácsot arduino csoportokban, ott nagyon népszerű ez a lapka -
Egy-két
tag
válasz
doberman #30245 üzenetére
Ja ez így nekem tökéletes infó
Rendelkezem én is egy pi0-val és anno megvettem a gembird ethernet adaptert magyar honban jó drágán, mert nem találtam nagyon semmi ehhez hasonló, valóban jól működő ethernet kiegészítőt. Így érdekelt, hogy azóta tényleg lett ilyen fasza alternatíva.
Köszi a tippet -
Egy-két
tag
válasz
BB9360 #30049 üzenetére
Amúgy hosszú kábeles fejhallgató nem játszik? Tudom hogy csúnya meg kicsit kényelmetlen is lehet, de pl nekem a sennheiserem 5 m kábellel született, nincs emiatt jelzaj plusz, és a nappaliból a fürdőig kiér a kábel, ha szűkösen is.
Másik hogy tényleg próbáld meg lebutítani a média lejátszó hangkimenetelét, hátha akkor bírja a már meglévő fülesed
. Kodi expert módban mutatja csak az ilyen extrább funkciókat.
Ha nem felejtem el; akkor ránézek este erre a részére; bár nekem pi 0-m van. -
Egy-két
tag
válasz
BB9360 #30040 üzenetére
Akkor lehet hogy saját adó egységgel rendelkezőre van neked szükséged.
Amilyet a tv-hez szoktak venni, van egy vezetek nélküli fejhallgato és egy bázis állomása, ami pedig csatlakozik jack-en keresztül a Pi-d hez.Megértem hogy kissé kompromisszumos :/
Vagy a másik, bár csak egy ötlet, hogy szofveresen butítani a bt-n kiküldött hangot. Kodi azt hiszem állítható ilyen szempontból. Bevallom ilyet még nem csináltam -
Egy-két
tag
válasz
MineFox54 #29986 üzenetére
Tökéletesen elég fullHD-ig, egy dolog tudja megfektetni, ha vc-1 kódolású a file. Persze a youtube meg egyéb kiegészítők lassabban futnak rajta, de én pl egy Zero-t használok szintúgy ,,médiacenternek" a konyhánkban.
Ráadásul még a tv hátlapján is kényelmesen elfér
Viszont 720p még épp elmegy G-s wifi antennával, jobb minőségű hálózati streamhez viszont N/AC vagy kábeles net ajánlott! -
Egy-két
tag
-
Egy-két
tag
válasz
lord.lakli #29599 üzenetére
Én a ram elosztást okolnám, nem volt esetleg mostanság osmc frissítés? Mert az tudja esetleg néha visszaállítani alacsonyabb értékre.
-
Egy-két
tag
-
Egy-két
tag
válasz
vadkörte #29280 üzenetére
Nyilván a 7200 az Rpi 3-ra vonatkozott.
Feltételezem hogy lakást nem kell venned hogy legyen hol tárolnod a nas-t, tehát így a hdd-t se számoltam hozzá. Ha félre akarod érteni akkor csak tessék.
Szerintem mindenki másnak világos volt hogyan értettem.Amúgy valószínűleg a mounolást szúrtad el, mert nekem könnyedén ment Debian alatt, Rpi 3, 10 MB/s samba másolásnál.
Internetes keresés hogy raspberry pi samba speed igazolja amit mondunk! -
Egy-két
tag
válasz
vadkörte #29274 üzenetére
Hát ha neked 3 Mb/s volt a samba masolasi sebességed, akkor valamit nagyon elcsesztél!
10-11 Mb/s között szépen tud fel és le is adatot másolni, ami szerintem tökéletes belépő a nas világba.
A média lejátszásra nyilván van jobb, de out of the box szerintem a Pi a legjobb, androidos médiaplayer nekem hányingert okoz. Szerencsére a h265 és 4K egyáltalán nincs még elterjedve, így emiatt a kérdezőnek nem nagyon kell aggódnia.
És a másik anyagi oldal, bakfitty ha 7200 Ft-ból megoldódik a nas, médialejátszó vagy Smart mirror, akkor hol a gond ? Ha meg a kompromisszumos sebességre gondolsz nas szempontjából, akkor is van hova tovább lépni, ha szükséges! De egyáltalán nem szükséges mindenkinek.
Te se úgy születtél hogy gigabites nas-ért sírtál, hanem amikor már jó ideje használtál egy adott konfigot, akkor jött a gondolat, hogy miért is ne legyen a hálózati másolási sebesség 110 Mb/sec környékén ~ Gbit és winyó határ sebessége. Cserébe viszont nem 7200 hanem alap hangon 30-40 és egy nagyobb doboz, mert a Mini itx se ér a pi közelébe
Uff! -
Egy-két
tag
válasz
Sztaff #29252 üzenetére
Az előttem szólóhoz csatlakoznék, én is használtam jó sok ideig így a rendszeremet.
Már csak azt kell ügyesen megoldanod, hogy szépen elhelyezd a winyót a magic mirror mögött ha ez az irány vonz téged.
Vagy akar médiacenterrel egybekötött nas-od is lehet, persze akkor könnyebb az elhelyezés is.
Ha van még valami kérdésed akkor szívesen segítünk! -
Egy-két
tag
Végülis van még lejjebb, zeron ugyanez
-
Egy-két
tag
válasz
zoli121 #29213 üzenetére
Én egy évig használtam megelégedéssel Dietpi (debian/raspbian) és transmission, samba, kodi meg miegymást együtt.
Szóval szerintem nyugodtan telepítsd raspbian alá, nem kell emiatt több kis sd kártyát tartani, csak melós cserélgetni. Így meg sokkal multifunkcionálisabb -
Egy-két
tag
válasz
jubilleum #29186 üzenetére
A boot/config.txt-Ben érdemes lehet valami boost értéket feljebb venni, hátha akkor nem veszik el a jel. Másik hogy ha több átalakítót használsz az totál nem megy pi-n. Én anno amint megérkezett akkor próbáltam a hdmi-DVI átalakítót sorosan kötni egy DVI-vga átalakítóval és az istennek se jött ki kép.
Majd megvettem drágán a hdmi - vga átalakítót( azóta se használom kb) és azzal már ment.
Másik tippem még számodra, hogy felbontás mi van beállítva?
Érdemes lehet egy 1024-768at kötelező jelleggel beállítani a hdmi-modeoknál, hátha emiatt nincs kép, mert a szivárvány cucc azt hiszem hogy más felbontású mint a többi.
És még azt is érdemes lehet beállítani hogy kötelező jelleggel a hdmi portra küldje ki a képet (forced hdmi out) mert ha nem érzékel a hdmin csücsülő megjelenítőt, ezt okozhatja a rakat átalakító is akkor analóg kimenetére küldheti a képet. Ami jelen esetben ugyebár pár gpio melletti lyuk. -
Egy-két
tag
Na engem is elkapott a volumio őrület/imádat, viszont van egy dolog amit sehogy sem tudtam megvalósítani.
IR távirányítása a netrádiómnak egyedi, nem justboom és egyéb gyárilag felkonfigolt távirányítóval. Lirc telepítés betanítás minden ment, majd nálam a webes felületen be van állítva a justboom, annak a lircd configját is átszabtam a nekem megfelelőnek, de valamiért így se szabályozza a hangerőt ilyeneket.begin remote
name lircd.conf
bits 15
flags SPACE_ENC|CONST_LENGTH
eps 30
aeps 100
one 284 1826
zero 284 769
ptrail 286
gap 67546
toggle_bit_mask 0x0
begin codes
Home 0x10
Mute 0x25B2 0x264D
Power 0x25A2 0x265D
Up 0x2622 0x25DD
Down 0x2522 0x26DD
Left 0x1712 0x14ED
Right 0x1612 0x15ED
OK 0x15
Menu 0x16
Back 0x17
Volume-Up 0x24A2 0x275D
Volume-Down 0x26A2 0x255D
end codes
end remoteVagy mi más módon tudjam vezérelni fizikailag a netrádió funkciót? Már abba is beletörődtem, hogy a rádióállomások között nem tudok távkapcsról váltani, de legalább a hangerő szabályozás menjen...
Bárminemű volumio okosságot ugyanitt elfogadok -
Egy-két
tag
-
Egy-két
tag
válasz
chris-v #29018 üzenetére
Igazából nincs közöttük különbség, azt olvastam egy fórumon, hogy a china versionnek jobb a forrasztása, szerintem ez egy darab alapján nem mérvadó indok.
És mivel azt írják hogy csak küldési helyszínben különbözik a Gearbesten, én mondtam legyen az angol verzió, mégis csak onnan hamarabb ideér.
Tehát a raspberry pi mint márkanév túl jó ahhoz hogy megengedhessenek maguknál bármi féle irracionális gyártási szórást attól függően hogy melyik gyárban készül az adott product.
Így azt veszed/em ami szimpi/olcsó -
Egy-két
tag
válasz
chris-v #28999 üzenetére
Na osztok egy kis tapasztalatot!
Anno a farnel-től vettem, Anglia és 14 ezer volt mindennel együtt a Pi3.
Most vettem Gearbesten egyet, 26$ 7200 Ft összesen. Vám nincs és nem is lesz, developer board volt a csomagon, meg hogy 10€. Ugyanaz a minőség mint az RS, konkrétan az van náluk, és a China version és english version is ugyanaz csak elvileg helyileg máshonnan jön (Anglia vagy kína)
Ja az kimaradt, hogy vékony a csomag, elsőnek amikor kézbe vettem azt hittem hogy egy másik rendelésem jött (arduino nano). Így mivel kis csomag nem nézik, nem röntgenezik, tehát nem érdemes parázni a vám miatt -
Egy-két
tag
válasz
Janaboy #28880 üzenetére
Röhögni fogsz, de pont ma a vacsi után, befejezve a jó kis autókereskedők részt, - gondoltam bele, hogy az én Nokia USB töltő adapterem hány éve szolgálja az Rpi-jeimet
S nem hiszed el, de miután megjött az első Pi3am utána kerestem otthon a sűrűben, hogy mivel is lehetne táplálni (iPhone töltő nem szerette). Kipróbáltam egy mezei buta Nokia MicroUSB töltővel, és mostanra már több mint 2 éve szolgál
Ebből jó másfél évet folyamatos üzemben nyomott le
Nyilván nem egy erő bajnok, mert csak 1 amperes, de azt tudja!
Winyó meg ilyesmi az úgyis mindig külön tápos volt nekem, így extra áram igényei sose voltak a pi USBinek, max egér, bill.Szóval lehet hogy érdemes neked is kotorásznod otthon a valahol a mélyen elfekvő töltők között
.
Ui. Én is vettem havernak mostanában egy Pi3at 26értvárom már hogy a posta feléledjen új évre
-
Egy-két
tag
válasz
miroon #28804 üzenetére
Én arra tudok gyanakodni, hogy ha újrainduláskor a HDMI másik végén a tv nincs bekapcsolva (akár áramtalanítva is van) akkor nem érzékeli az RPi és hajlamos kiküldeni a jelet máshol (I Guess RCA-n). Ilyenkor megoldás lehet hogy bekapcsolva a tv-t, ssh-n (vagy áram kibekapccsal ha bátrabb vagy) újra indítod a pi-t, S most már érzékelni fogja a HDMI-n csücsülő tvd így oda küldi majd a képet 🙂 szóval ennyi az egész
Ha gyakran használod kikapcsolt tv mellett a pi bekapcsolását, ( pl én mindig csak akkor kapcsolom be amikor filmet akarok rajta nézni, S olyankor tv, pi kis elcsúszással kapcsol be) érdemes lehet a boot/config.txtben kényszeríteni, hogy minden esetben a HDMi-n küldje ki a jelet. Sőt akár fix felbontásút is kérhet tőle ( azt is hajlamos vissza állítani ha nem tudja milyen képességű tv-van rákötve.
Remélem sikerült megoldani a problémádat fájdalom mentesen 🙂 -
Egy-két
tag
válasz
Egy-két #28469 üzenetére
VC-1-es volt titokban belülről az mkv file kódolása ... Hát hogy lehetek ilyen vaksi
örülök ennek, mert nem a hardver a kevés (jelen igényeimhez) hanem én töltött.. aakrom mondani vásároltam meg a filmet rossz formátumban trueHD hanggal ráadásul
Köszi a segitséget azbest kollegának is, hiszen az ő meglátása bizonyult igaznak
-
Egy-két
tag
Előbb próbáltam, a smb csatolas ment, de film nem lett folyamatos
most csekkolom az NFS-t
hátha ...
Max lemondok a brutál magas fHD-ről -
Egy-két
tag
válasz
azbest #28466 üzenetére
Pi 0, Libreeleccel, 128 Mb GPU számára allokált rammal.
Gui frissítést lejátszás közben le van véve 10 fps-re, RSSt az aktuális verziók már nem tartalmazzák.
Na este teszek egy próbát, hogy mennyi a cpu terhelés film nézés közben, de csak a sávszélességre tudok gyanakodni, és a fent is említett gigabites hálózat + 100 Mbites usb ethernet adapter kodi rosszalkodásán.
Ha a hálózati csatolás sebessége rendben lesz, akkor nem hiszem hogy GPU teljesítmény miatt még akadni fog a cucc.
Az az elméletem, hogy usb-n winyóról mindent visz (mkv 1080p).
Mivel az usb portjára jelen esetben nekem csak az usb-ethernet adapter van rákötve és helyi hálón látja a filmet, így nem hiszem hogy jobban terhelné mint usb winyóról.
Nagy a reményem a kis Zero-ban -
Egy-két
tag
Tegyük fel nem NFS alapon csatlakozom a hálózati adattárolóra, hanem samba-n, akkor a clifs-es csatolási módszerrel is előjöhet a kodiban nem teljesen működő helyi sávszélesség ?
Csak mert nem ragaszkodom feltétlenül az NFS-hez, akkor egyel kevesebb folyamat fut legalább a szerveren -
Egy-két
tag
válasz
bala6120 #28460 üzenetére
Advanced settings nem segít szerintem, mert valami kodi beli sávszélesség gyengeség lehet a baj.
Szóval oké, hogy cacheltetem vele előre a filmet, de ha a kb 20 Mbites sávszélességen amit a kodi lát/kap még az aktuális filmrészlet se fér át, akkor mit tud cachelni előre a rendszer ? semmit :/ -
Egy-két
tag
DLNA nem oldotta meg a problémát, így kipróbáltam a rendszer szintű csatolást, de nem akar működni a felcsatolás.
nano /storage/.config/system.d/storage-movies.mount
//itt beadtam ezt
[Unit]
Description=test nfs mount script
Requires=network-online.service
After=network-online.service
Before=kodi.service
//open media vault-os a hálózati adattároló
[Mount]
What=192.168.1.21:/export/KulsoWinyo
Where=/storage/KulsoWinyo
Options=
Type=nfs
[Install]
WantedBy=multi-user.target
//aztán engedélyeztem
systemctl enable storage-movies.mount
//és volt reboot isDe érzem hogy valahol itt kell lennie a hibának, mert NFS, DLNA és Samba esetén is a sávszélesség neki, de ugyebár azt a csatolást a kodi-n belül csináltam. Szólt a kodi is hogy a tároló sebessége alacsonyabb mint a lejátszásé
Más: a hw dekódolás mindkettő (omx, meg mmal (?) be volt kapcsolva, próbáltam ígyis úgyis, hogy hol egyik volt bekapcsolva, hol másik, nem segített.
MMal az szaggat, omx, meg csak hangot ad, madj szaggat, s utána bekésve megjön a kép is. -
Egy-két
tag
Kérdésem van!
Rpi Zero + hozzá egy realtek RTL 8152 chipsetes usb ethernet adapterrel vezetékesen összekötve egy hálózati adattárolóval. Sajnos a kodi alatt nem elég a sávszélesség, szaggat, megakad bizonyos mkv, x264 film (16 gb méretű pl) libre elec.
Egy másik disztróval samba megy szépen 100 Mbittel, de a kodi itt se hoz többet mint 20 Mbit/s. A kodiban végzett sebességtesztet arnuboxos speedtest alkalmazással csináltam.
Mi lehet a libre elec és kodi szűkkeresztmetszete ami miatt ott csak 20 Mbit/s körüli sávszélesség áll rendelkezésemre ?Advancedsettings.xml lesz a dolog nyitja ? Már sok mindent megpróbáltam itt is, de nincs siker még
-
Egy-két
tag
válasz
bviktor93 #28430 üzenetére
Én 75 torrentet futtatok mostanában, vannak közte 60 GB, 15-30 GB-s állományok is és bár nem RPi-n fut a transmission, de nem terheli meg túlzottul a rendszert. A terhelés egy-két magon 10-20%.
Szerintem kompromisszumokkal neked is megfelelő lehet.
Ha nem torrent célra, de pl médialejátszónak is tök jól megy míg nem h265/ hevc videókkal bombázod
Nasnak meg nyilván nem egy nas, de olyasmi tud lenni, ha neked az megfelelő még a végén boldog Rpi tulajdonos leszel -
Egy-két
tag
válasz
toth_janika #28428 üzenetére
Ja közben észrevettem hogy pár embernek érkezett már megoldása a feladatra
-
Egy-két
tag
válasz
toth_janika #28424 üzenetére
Az NFS olyan mint a Windowsos hálózati megosztás, de ez native Linuxon lett kitalálva, így gyorsabb és erőforrás takarékosabb is ha Linux-linux rendszer között kell adatot megosztani.
Konfigurálni könnyebb mint a samba-t, csak egy ip-t kell beállítani a hozzáférés adáshoz. ( én keveset használtam ilyet, ha valamit rosszul írok, pl a konfigurálásával kapcsolatban akkor bocsi)
-
Egy-két
tag
válasz
Ammonita6 #28409 üzenetére
Én használtam vagy 1,5 évig! Nagyon jól teljesített, kapott gyakran frissítést és optimalizált programokat is.
Lusta vagyok, így szerettem a klikkre feltelepülő és bekonfigurálódó alkalmazásokat.
Persze a lényegi konfigokat azért én is módosítottam, de sok időt megspórol a telepítéskor
Szóval nyugodtan vágj bele, jó cucc.
Lehet hogy a napokban én is felrakom a Pi Zerora, mert libre elec alatt nem teljesít 100Mbitet a hálózati kártyám, bezzeg dietpivel tökéletesen tudta stabilan a max sebességet -
Egy-két
tag
válasz
stickermajom #28397 üzenetére
Egy kicsit érdemes várni, mert persze így is olcsóbb jóval mint a magyarországi ár, de viszonylag gyakran adják 29,9$ért is
A különbözetből hozzácsaphatsz egy tokot, s még marad pluszba is -
Egy-két
tag
válasz
Szakbarbár #28381 üzenetére
Szokott lenni Gearbesten Pi3 29,9$-ért!
Arra érdemes figyelni -
Egy-két
tag
válasz
kovbandi82 #28363 üzenetére
Átlagos az 40-60 között
-
Egy-két
tag
válasz
kovbandi82 #28361 üzenetére
100% a maximális teljesítménye, tehát azt tudja, tudnia is kell. Akár heteken hónapokon keresztül is. A hőmérsékletet érdemes lehet szabályozni valahogy ( hűtőborda, kis venti, ilyesmi, mert különben ha eléri a max T-t akkor visszábbkapcsol az órajele, s Te esetleg szaggatást tapasztalhatsz a filmnézésedben, mert elveszett a lóerő" egy időre
Plusz persze egyéni preferencia, de én azt vallom ha hűvösebben megy egy rendszer, az csak jót tesz az élettartamának, de ez csak az én 100x-os biztonsági tényezőm -
Egy-két
tag
válasz
azbest #28203 üzenetére
Pontosítanék!
A Pihez való kiosztású csak annyit tesz hogy valóban a sárga rca csati lesz a kép és nem a piros
Ha a föld nagyon rossz helyre van téve mint a fenti ábra utolsó sorában az suck, egyéb eset meg lazán bevállalható. De szerencsére az olyan típusú kötéssel ellátott csatlakozó nagyon nagyon ritka
Nekem van egy ilyen kábelem, s bár nagyon figyeltem a kiosztásra (amennyire lehet erre vásárlás előtt figyelni) mégis azt hiszem a piroson vagy fehéren ment a kép és a másik kettőn a hang
Semmi gond nincs vele ha egy általános célú ilyen kábelt vesztek
Plusz fogadjunk hogy egy gyros árával olcsóbban jöttök ki mint ,,eredeti" Pihez gyártott (jó vicc) kábellel -
Egy-két
tag
válasz
z123456789 #28146 üzenetére
https://m.gearbest.com/raspberry-pi/pp_488334.html
Kuponnal 29,9$
Kód: RPi3EST -
Egy-két
tag
válasz
vadkörte #28140 üzenetére
Augusztusban rendelt Pi Zerom 3 napon belül az ajtón kopogott.
Egy ismerős is a Pimoronitól rendelt szintúgy Pi Zerot, neki is három napon belül személyesen köszönt a csomagjaVan hogy valaki megjárja a külföldi rendeléssel, de ezért vannak a vásárlói érdekvédelmi szervek.
Akár eBay, eladói értékelés, akár a PayPalos pénz visszafizetési biztonság.
Ha meg valaki átutalással fizet közvetlenül az rá...hat, de meg is érdemli, amiért ilyen hülye volt. Saját hibából majd tanul. -
Egy-két
tag
válasz
kovbandi82 #28136 üzenetére
Az eladónál majd ha ott nem jutsz dűlőre PayPal megemlítesével újra nála, akkor PayPalnál kérsz pénz visszatérítést. Akár a szállítási díjakat is vissza tudod kapni
Itt tudsz segítséget találni:
https://rendeljkinait.hu/lexikon/garancia-termek-visszakuldese -
Egy-két
tag
válasz
kovbandi82 #28133 üzenetére
Hogy hogy Pi2 ?
Amikor én vettem a Pi3 olcsóbb volt az újabb mint a régi
Pl Pi3 Gearbesten 29,9$~7000 Ft ingyenes szállítással, Farnell-től pedig cakk und pakk 14 ezer Ft volt -
Egy-két
tag
válasz
vadkörte #28132 üzenetére
Azt nagyon kétlem hogy a hivatalos Rpi operációs rendszer alatt nem menne tökéletesen a kodi.
Én Rpi3on próbáltam, szerintem nálad valami beállításbeli probléma lehetett.
Valamelyik Raspberrypi.comos dokumentumban is ki van emelve hogy az első generációtól kezdődően arra lett tervezve hogy native vigye a legelterjedtebb videó formátumokat (pl x264).
Saját tapasztalat, hogy Pi Zeron is megy debian alatt rendesen a kodiMás hogy azóta frissítés történt a debian repoban és már a legfrissebb kodi telepíthető onnan
-
Egy-két
tag
válasz
kovbandi82 #28130 üzenetére
Nekem teljesen új az az alkalmazás amit említettél, de os választásban tudok segíteni.
Raspbian alatt is lehet telepíteni kodit, s tökéletesen működik onnan indítva (parancsikon az asztalon), az rémlik még nekem hogy az alap debian tárolóban ( apt-get install kodi) egy verzióval le van maradva a libreelec legfrissebb telepítőképéhez képest. De természetesen a készítőktől beszerezve a telepítő csomagot ide is fel telepíthető a legfrissebb kiadásEz alapján én a raspbiant ajánlom, hiszen széleskörűbben használható, s a dualboottal sem kell bajlódnod.
-
Egy-két
tag
válasz
pvt.peter #28118 üzenetére
Jó, persze USB-s ,,gigabites" hálózati kártya ... de normális körülmények között ez nem játszik, hiszem akinek a 100 Mbit kevés annak ennek a duplája is kevés lesz, s nincs megállás Gigabitig, ahol Hello megváltás/korlátlan sebbesség érzet keletkezik a felhasználóban.
(Azért mondom hogy 100 Mbit duplája, mert kb 40 Mb/s tud közlekedni az usb porton s ez oszlik a plusz hálózati kártya, valamint a Pi-re kötött usb-s winyó között.) -
Egy-két
tag
válasz
soldi3r #28108 üzenetére
A Pi3al csupán annyi lesz a szűk keresztmetszeted, hogy a hálózati kártyája 100Mbites, így olyan 10-11 Mb/sec hálózati fájlmásolást tudsz vele elérni maximum.
Szerintem kezdésnek próbáld ki, lehet hogy téged nem fog zavarni ez a ,,szűk"keresztmetszet
Ha nem elég akkor még mindig tudsz venni egy alacsony fogyasztású x86os gépet ilyen célra, s többet tud a rendszered mint egy nas, s olcsóbb is
Engem másfél évig szolgált ilyen felállásban egy Pi3 mire rájöttem hogy nekem azért több kéne egy kicsivel -
Egy-két
tag
válasz
Szakbarbár #28033 üzenetére
Az hogy linuxos filerendszert alakít ki rajta és emiatt kb egy 50 Mb-os partíciót látsz csak, az nem tönkre tevés
Ha ez a probléma, akkor Windows keresőbe írd be hogy diskpart, ez parancssoros program lesz.
Utána list disk, majd select disk szám, szám az sd-kártyádhoz tartozó. Ez után clean.
Ha ezzel is meg vagy akkor egy particionálatlan sd fog várni rád. Ezután Windows lemez kezelővel tudsz rá fat32 vagy egyéb filerendszert csinálni
S volt Linux, már nincs rajta Linux -
Egy-két
tag
Na kis off:
Mi a hallható különbség a dolby 5.1 és dts 5.1 között ?
Én nem rendelkezem high-end 5.1el, de szerintem ilyen körülmények között nem jön ki hallható különbség, nem ?Tényleg, s más dolog, hogy miért nem elég ha a hangprojektorra hdmi-n megy át a hang és kép, s utána onnan egy másik hdmi-n a kép még eljut a tv-dhez is
?
Vagy van 5.1 házimozi is; ami csak optikai bemenettel rendelkezik ? -
Egy-két
tag
válasz
Szakbarbár #27969 üzenetére
Izgalmasan hangzik
sajnos én nekem ilyennel nincs tapasztalatom.
-
Egy-két
tag
válasz
DonCosta #27905 üzenetére
A fix felbontás beállítással nem lehet gond ha akarsz filmhez igazított képfrissítést.
Nekem is fixre be van rakva a boot configba, hogy 1080p60hz hogy indulásnál ha a tv nincs áram alatt, akkor is mindig tudja az Raspberry hogy milyen képet adjon ki. S film nézés közben a kodiban be van állítva hogy automatikusan a kiadott kép képfrissítési rátáját a filmhez igazítsa
Szóval neked is menni fog, soundbar ide vagy oda -
Egy-két
tag
Ezt a profi probléma megoldást tanítani kéne
! -
Egy-két
tag
Én személy szerint egy USB3as, rendes busz sebességű gigabites ethernettel felszerelt, talán egy picit erősebb procival ellátott Pi 4-nek örülnék a legjobban
-
Egy-két
tag
válasz
Salex1 #27832 üzenetére
Esetleg az usb faliadapter kicserélésével meg tudnád oldani a dolgot, feltéve, hogy komponensekre szedhető az usb kábel és fali usb ajzat
Pontos jelentése, hogy kisebb feszültséget kap a tápon(kb. 4,8V), mint ami az ő elvártja (5,0-5,25 V), de még épphogy elüzemel úgy, ahogy ezzel isBővebben, és hogy a terhelés függvényében, hogyan alakul a bemeneti feszültség, nos inkább hagyjuk
-
Egy-két
tag
válasz
.wantííd #27829 üzenetére
Nos, mindenképpen az lehet a ludas!
Saját példa: router Dlink dir 842 (nem olyan rossz, akár 35 Mb/s file másolási sebesség is elérhető vezeték nélkül) , kis szerverkén a film (720p, 2 + órás Zódiákus című film) és fél óránként valahogy mindig összejött egy megakadás, pedig szobán belül voltam egy térben a routerrel. Így Pause a mozinak, gyorsan kábelen átmásoltam a filmet a laposra, majd mehetett tovább, onnantól 0 megakadás. Jó ez nem volt tökéletes példade akkor egy másik is álljon itt
:
Van egy Rpi 0, amin szoktunk filmeket nézni, s nem kíméljük, alapvetően fullHD és nagy bitrátájú anyagokat nézünk vele. Na ehhez kell a sávszélesség és stabilitás, mióta vettem hozzá egy vezetékes ethernet adaptert, azóta egyszerűen nem tudunk kifogni rajtamindent elvisz, akadás nélkül
szerverről sambán keresztül (minden = 35 Gb méretű bluray film, mountolta képfájlt, és szépen játszotta utána a kodi
)
Összegzés: stabilitás miatt mindenképpen a kábeles csatlakozást ajánlom, még ha jó is a vétele" a wi-finek, akkor is be be jöhet egy 2 órás film alatt egy-kettő megakadás, és az annyira agyon tudja csapni a moziélményt :/
-
Egy-két
tag
válasz
kovbandi82 #27825 üzenetére
Nem kell aktív hűtés. Ha mégis valahogy nagyon terhelve van a rendszer és túl melege lenne, akkor szólni fog az egyik sarokban hogy melege van, és vissza vesz a cpu sebességéből, így automatikusan vissza hűti magát normális hőmérsékletre.
-
Egy-két
tag
válasz
kovbandi82 #27816 üzenetére
Jó az osmc. Én libre elecet használok, ha nem jön be az osmc akkor annak is érdemes adni egy esélyt
Kodek alapvetően nem kell, ha mégis akkor lehet venni két félét a gyártótól, de ezt a tulajdonosok nagyon nagyon kis százaléka teszi csak meg, szóval ne aggódjmenni fog !
A szamba stream tökéletesen megy, de fontos a megfelelő sávszélesség ide is, mert anélkül szaggat így is úgyis. Wi-fin minimum g-s antenna 720p-ig utána pedig n/ac/ ethernet kábel
és sose akad meg a film pufferelni.
-
Egy-két
tag
Azt kifelejtettem hogy a 117/97 Mb/s sebességeket samban nem raspberryn sikerült elérnem
akkor kicsit hacker Jani lennék
Hanem egy másféle lapszámítógépen. -
Egy-két
tag
válasz
pvt.peter #27756 üzenetére
Nem az igazi úgy. Mivel a pendriveok tudnak gyorsak lenni, de ez nem Szentírás. Egy bármiféle satás winyo egy Sata-Usb tokban( lehetőleg Usb3as tokban) sokkal jobb írási olvasási sebességekkel rendelkezik mint akármelyik pendrive. Értsd saját példám: Samsung 3,5 colos winyó 97 Mb/s írási sebesség; 117 Mb/s olvasási sebesség samba-n; pendriveom jó esetben tud 15 Mb/secet olvasni, irni viszont már ennek csak a felével
Gondolom NAS lesz a kis pi dolga, szóval winyód van, csináld egyszerűen, hogy a meglévő 1(?) particiot kisebbre alakítod, és létrehozol a teszt kedvéért egy cirka 20 gigás ext4 particiót, na és erre való másolással ellenőrzöd, hogy mennyit javult a samba sebessége.
Remélem sikerrel jársz!
Új: a particio alakítgatáshoz ajánlom az ingyenes partition minitool wizard-ot. Ő jól formáz és particional Windows alatt is Linux particiót.
-
Egy-két
tag
válasz
toth_janika #27753 üzenetére
Érdekelt a problémád így elkövettem egy Google keresést!
Azt mondja az osmc fórum hogy kapcsold ki a turbó módot a beállításokban, az okozhat spontán rendszerösszeomlást, másoknak legalábbis hasonló hiba jelentkezett mint neked
[link] -
Egy-két
tag
válasz
Egy-két #27744 üzenetére
Úgy látom hogy a linkelt helyen nem egyértelműen írják le a fstab-os mountolási opciókat, így itt le van írva szebben és érthetőbben. Bár más eszközhöz készült de ez linuxnal ugyanúgy működik. Tégy újra egy próbát!
https://obihoernchen.net/1235/odroid-xu4-with-openmediavault/
-
Egy-két
tag
válasz
pvt.peter #27735 üzenetére
Bocsi már nem emlékszem pontosan mi volt a baj, de szerintem nem a config filet kell módosítani a dologhoz, az csupán az indítás környéki paramétereket szabja meg.
Viszont ha jól rémlik Samban akarsz elérni magasabb írási olvasási sebességet ugye ?
Akkor formázz ext4re egy particiot a winchestereden, és tégy próbát hogy javult e a dolog, feltéve hogy a cikkben linkelt dologok nem oldották meg a problémádat.Sajnos kipróbálni nem tudtam az ott leírtakat, mert nekem csak 100 Mbites Usb ethernet adapterem van Pi 0 -hoz. Így más módon nem tudok segíteni neked.
Ntfs-re az a cikk segít(hetett) volna, vagy ext4 de akkor bukod hogy Windows alól tudd irni a fileokat. -
Egy-két
tag
Hát csak van úgy hogy számít más szempontból is a külső winyó fájlrendszere.
Pl amikor néha van a nas winyó Windowshoz is használva.
Ami ugyebár megeshet így max 40 Mb/s írási olvasási sebességű ,,Nas" mellett, hiszen pl egy Usb3as gépre kötve 120-130 Mb/s re ugrik a másolási sebesség. Ez pedig jól jöhet néha napján -
Egy-két
tag
válasz
pvt.peter #27700 üzenetére
Ez esetben csak egy opció az ext4.
Ez egy teljes guide a dologhoz:
[link]
Én amíg Rpi 3am volt egy 100Mbites routerrel használtam így ez a probléma sose lépett fel nekem
Viszont egy Odroid XU4re való térés alkalmával jó segítséget tett a linken mellékelt obenkirk (?) oldalon levő leírás.Szerintem neked is menni fog ha követed a guideot
-
Egy-két
tag
válasz
pvt.peter #27698 üzenetére
Melyik verziójú Rpi ? Mert az első generációkat az jellemzi hogy a processzor nem bírja feljebbi sebességi szinten ntfs-re formázott winyó esetén( a más fele Windowsos particio támogatása is számítási teljesítménybe kerül).
Megoldás: formázd ext4 fájlrendszerűre a winyót! Ekkor már csak az Usb 2 miatt lehet szűk keresztmetszet.
Fuu más dolog, a mountolásnál is vannak bizonyos paraméterek, amik a másolási" sebességet javíthatják. De elsőnek a filerendszert ajánlom csekkolni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Napelem
- Autós topik
- Google Pixel topik
- Path of Exile (ARPG)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Elemlámpa, zseblámpa
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Bluetooth hangszórók
- További aktív témák...
- i7 8700/ 32GB DDR4/ 512GB gen4 SSD/ R5 430 2GBD5/ HP 400G5 SFF/ garancia/ ingyen foxpost
- AKCIÓ!! i9 9900 , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- GAMER PC - RTX 4070 Ti - Ryzen 7 5700x - 32GB DDR4 - 1TB Nvme SSD
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Asus Prime B560M-K + i5 11500 + be quiet! + 32 Gb Patriot Viper 3.200 Mhz Beszámitok!
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- Quadro FX 570 eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP Rack szerverek és tartozékok egyben vagy külön-külön
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest