Hirdetés
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A35 5G - fordulópont
- Magisk
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
feco70
senior tag
válasz baloghgabor #52197 üzenetére
Erre fele nem nagyon kell fát venni
-
Hauptmann
addikt
válasz baloghgabor #52194 üzenetére
Volt régen tanyám Felgyő és Csanytelek között, tök jó volt, sak ilyenkor szopó.
-
feco70
senior tag
válasz baloghgabor #52191 üzenetére
Elhiszem, te látod, hogy miképp. Remélem hamar oda érnek a tűzoltók
-
Hauptmann
addikt
válasz baloghgabor #52187 üzenetére
Merrefeĺé laksz, hogy ilyen viszonyok vannak ott?
-
Strezi
őstag
válasz baloghgabor #52191 üzenetére
Addig is támaszd alá ott a tetőt, úgy látom van hely alulról... Hobbim az erdei bringautak önkéntes takarítása, és volt már pár iyen esetem, de ott nem kell törődni avval mit visza a fa ha elvágom(csak engem ne csapjon agyon)
[ Szerkesztve ]
Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
feco70
senior tag
válasz baloghgabor #52185 üzenetére
Én a másik feléről csak csak le darabóltam volna. A tűzoltó is azt fogja csinálni, de szerettem az eperfát ha kiszáradt, nagyon jó vele tüzelni.
-
baloghgabor
aktív tag
-
PROTRON
addikt
válasz baloghgabor #52187 üzenetére
Kár érte, jó ügynök volt!
Nekem egyelőre elegek a sima kis lakással járó bonyodalmak, ilyen háztáji baromfiktól távoltartom magam.
btw Jó Szelet!Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
-
tibibi
őstag
válasz baloghgabor #52185 üzenetére
Eperfa? Az szeret így repedni...
-
feco70
senior tag
válasz baloghgabor #52183 üzenetére
Huu bakker, nincs egy lánc fűrészed?
-
korkor
csendes tag
válasz BlackJack21 #52179 üzenetére
Mondjuk ez magyarázza azt is (völgyidőszak a nem munkanapi csúcsidő is) hogy a bojler 7végén miért tud rendesen felfűteni:.
-
Strezi
őstag
válasz baloghgabor #52180 üzenetére
Durva! Még jó hogy nagyrészt a ház mellé feküdt le a fa
Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
BlackJack21
tag
Te meg azt nem vetted figyelembe, hogy, idézem:
"A tarifán naponta 8 óra működési időben vételezhet, amiből 4-6 óra csúcson kívüli időszakra esik (és a legrövidebb kapcsolási idő sem lehet kevesebb 15 percnél).", illetve "Völgyidőszaknak minősül munkanapokon a 22-06 óra közötti időszak, nyári időszámítás esetén 23-07 óra közötti időszak, illetve nem munkanapokon a csúcsidőszak is.".
Tehát emiatt napközben(12 óra), amikor a meleg víz felhasználásra kerül, akkor maximum 2-4 óra összesen a felhasználható idő, azt is akár 15 perces ciklusokra felosztva.
A vezérelt órák megoldására én 4 megoldást láttam, a legrégebbi az mindössze egy időkapcsolót tartalmazott, ez nem figyelte szó szerint a csúcs/völgy használatot, csak este be, reggel kikapcsolta, illetve dél körül 2 órára ismét bekapcsolt. A legújabb megoldás már a " sokszor (akár 15 perces időszakra is) kapcsol".
Na most ez lehet nem elegendő a megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű víz előállításához egy kellően elhanyagolt bojler esetén.
A tartályban a vízkő a fűtőszál körül jelentősen rontja a hő átadását, emiatt a közvetlen közelében forr a víz, de kicsit távolabb már nincs számottevő hatása. Mivel a kapcsoló is a fűtőszál közelében van, ezért sokszor és rövid időre kapcsolja be a fűtést. Ilyenkor jellemző sziszegő, sistergő, pukkadozó hang hallható.
Ezt a menetet továbbgondolva a vízkő a víz áramlását is gátolja, így a víz rétegződése is jelentős lehet.
A bojler tisztítása, karbantartása mindenképp javasolt. Érdemes a vízkő eltávolítása után a fűtőszál állapotát is megnézni, az anódot cserélni(ha elfogyott), a tömítéseket is célszerű cserélni.
Egyszer régebben néztem, egy előtte/utána felfűtési idő, hőmérséklet összehasonlítást (mérni még nem tudtam a fogyasztást közvetlenül),
és elég meggyőző volt a különbség. -
feco70
senior tag
válasz baloghgabor #52171 üzenetére
Te jó isten, mi az a fekete valami ami rá folyt?
-
F.N.
tag
válasz korkor #52172 üzenetére
Csak azt nem vettétek figyelembe, pedig világosan leírta, hogy
hétközben 37-40 fokos vizet készít csak, pedig maxra állította.
A 14,4 kW helyett pedig csak 8 kW-ot eszik 24 óra alatt.
Ha ki-be kapcsolgatás miatt lenne kevesebb a fogyasztása, akkor
ott kellene lennie a forró víznek. ( hétvégén ott is van )
1,8kW x 8h x 3600 = 51840 kJ
51840kJ / 200L / 4,19 = 61,8 deltaT
15 fokos bejövő víznél kb 77 fokra melegítene.
Ha a fogyasztást is beleszámolom, akkor is 2szer meglenne a
200L 47 fokos víz, ami már azért süti a kezet rendesen,
és maxra állítva nem engedné ki-be kapcsolgatnia.
Veszteséget nem számoltam bele, 24 óra alatt kb 1-2 kW -
brusi
csendes tag
válasz baloghgabor #52085 üzenetére
Viszont ahová szántam, az alatt van egy polc, ami már a macskáké, így szerencséjük van.
A lányomnak van egy kis nyula amit napközben sokszor beenged a szobájába. Majd hetente kell takarítani a szűrőt, és sok szőrszál még a szűrőn is átjut a lamellák közé. Nem tudom a macsek szőre mennyivel vastagabb, de sokszor eljátszom a vadasfőzés gondolatával
-
Strezi
őstag
válasz korkor #52172 üzenetére
Ne is mondd! Utóbbi két hónapban segítettem a társasházban ahol lakásom is van pucolni a melegvíztárolót. Ez 200literes tartályokból egy 3x3 tömb... Na, amikor a 250 literes nagy kuka lesz tele ezalatt vízkővel. Ipari magasnyomásúval, és nedves porszívóval olyanok voltunk mint amikor a Braking Bad(Totál Szívás?) -ban takarítják a kábszer labort
A lényeg, vízkövesen 2 fokot tudott füteni rajta a kazán, utána meg 12-t. Óriási különbség!
[ Szerkesztve ]
-
korkor
csendes tag
válasz PROTRON #52170 üzenetére
Jól leírtad, aprót módosítanék; "legalább fél óra kapcsolási időtartamra az áramot, akkor megint maxra tekeri a víz hőmérsékletet" -illetve próbálja maxra tekerni: ha elég a fél óra mert nem volt túl hideg a víz, akkor éri is el sikeresen a kívánt hőfokot. Robbanni a gőz miatt tényleg nem fog (vannak biztonsági szerelvények), a hővédelem megakadályozza a túlzott hőfokot, nem tud nonstop fullon menni 24 órában (hacsak nincs folyamatos melegvízvíz-elvétel is, de akkor megint nem tud túlfűteni)
Nálam évente takarításnál kijön 1 vödör vízkő... Nem lehrt megúszni, erre ilyen kemény a víz
[ Szerkesztve ]
-
baloghgabor
aktív tag
Tegnap óta ónos eső teszi próbára az embereket errefelé. Délután már ránéztem a kultérikre. A jó, öreg Leca már akkor is jeges volt szegény, rácsurog a fagyos víz pont a csatornából. Ki is kapcsoltam, elég az LTCA a nagyszobában, ha dolgozik. Persze 5h beállítva reggel, hogy mégse legyen már annyira hideg bent. Hallom, hogy valami kerreg kint! Kimegyek, ropog a fű a lábam alatt és hát, gyönyörű téli virágok nőttek reggelre:
bégé
-
PROTRON
addikt
válasz Lazy76 #52168 üzenetére
Nono, attól mert maxra van tekerve, az nem jelenti hogy folyamatosan 1800W-on tekeri a fűtőbetétet, amikor eléri a beállított hőfokot akkor leáll a fűtés, aztán amikor a határérték alá csökken megint bekapcsol arra a rövid időre amíg pótolja a hőt, hogy újra maxon legyen a víz hőmérséklet.
Tehát szakaszosan ki-be kapcsolgat.
Így ha magasabbra tekered az értéket, magasabb lesz a benne lévő víztömeg alap hőmérséklete, tehát magasabbnak kéne lennie a belőle kilépő víz hőmérsékletnek is, FELTÉVE hogy a csaptelepeid is úgy vannak beállítva.
Továbbá ahogy kieresztesz belőle vizet csökken le a beállított határhőmérsékletetre-->azaz újra bekapcsolja a fűtőszálat. És épp ez a lényeg, mert így mielőtt épp lekapcsol a hfv vevőd, előtte amíg csak lehet maxon tartja a hőmérsékletet. Csak ugye a szünetek alatt ugyanúgy nem kapcsol be. Viszont amin megkapja az előírás szerinti legalább fél óra kapcsolási időtartamra az áramot, akkor megint maxra tekeri a víz hőmérsékletet, majd lekapcsol és ahogy elkezd hűlni a víz talán eléri a határhőmérsékletet még az előtt hogy elvennék az áramot.Csak akkor lenne igazad ha folyamatosan fürdenétek...mármint óránként megtöltenétek a teli kádat forró vízzel, mert akkor folyamatosan a 0-ról kéne felfűtenie a vizet.
Ha folyamat 1800-on tekerne egy idő után túlhevülne a benne raktározott víz-gőz és felrobbanna...
Először tényleg megkéne nézetni hogy tényleg minden rendben van-e a bojler minden alkatrészével, mert ha kijönnek hibát keresni az EON-onosok, akkor ameddig tudnak más valakire ujjal mutogatni addig fognak is és az kemény kiszállási díjba kerül úgy hogy nem oldódik meg a hiba.
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
rmihaly
tag
válasz Lazy76 #52168 üzenetére
Jelentsd be hibára hogy nem kapcsol eleget a vezérelt. Mennek kicserélik a vezérlőt/mágneskapcsolót.
Persze kérdés a bojler állapota is. Sajnos a vízkő jelentősen tudja csökkenteni a leadható hő mennyiségét.
Másik ugyanilyen probléma, hogy a vízkő miatt az érzékelő nem jól kapcsol. Mivel maxon járattad a vízkőképződés jelentősebb (meleg vízben jobban kiválik).
Én a bojert is megnézetném azért. -
Lazy76
csendes tag
Volt multkor szó a bojlerrel való melegvíz előállításról, éppen számolgattam, hogy ha az én borjlerem 1800W-os már mint a benne lévő fűtőszűl 200 L hajdu bojler, és legalább 8 órát kell villany áramot adni az Eonnak, akkor elvileg naponta 14,4 kwh óra áramnak kellene elfogynia, de nálam 8 kwh óránánál nem fogy soha sem több el hétköznap, úgy hogy a hőfokszabályzót direkt maximumra állítottam és így is csak max 37-40 c fokos víz szokott lenni hétközben ,hétvégén persze nem, akkor forró. Számok alapján max 5 órát szolgáltat az Eon vezérelt áramot, lehet írok nekik egy panaszt és erre fogok hivatkozni, kinek mi a véleménye?
-
waveson
tag
válasz "Zoli" #52163 üzenetére
Most a klímákkal kísérletezgetek, egyelőre az érdekel, hogy meg tudom-e oldani hogy kellemes meleg legyen, és hogy hogyan! :)
Alapjába véve csak érdekel a dolog, valszeg csak átmeneti időben fogok klímákkal fűteni amikor megsprórolom a fűtési költség felét! H-tarifával persze nagyon megérné a buli, 70%-kal olcsóbb lenne kb a gáznál -
"Zoli"
csendes újonc
válasz waveson #52162 üzenetére
Nekem mostanában nem sok vizet engedtek ki magukból a kűltérik, igaz keverten fűtök, a felső szinten a klíma megy non stop az alsó szinten napközben a klíma megy, éjszakára kikapcsolom és amikor lehűl az alsó szint bekapcsol a gázkazán.
Nekünk bevált ez a módszer. Tegnap jelentettem le a gázt 84 köbm. lett a december, előző évi dec. 120 köbm. volt , (a tavaj december elég langyos volt)és akkor még nem volt klímánk.
Nekünk 21,5 fokos beállítás vált be mind a két szinten 2- es venti fokozatban, ezzel a beállítással stabilan 22,7, 22,8 fok van a lakásban, éjszakára az emeleti klímát 21- re állítom 2- es ventire és így 22,5 fok van az emeleten. Amikor volt -5 fok éjszaka lement a hőfok ugyan ezekkel a beállításokkal egy, két tizedet.
Te mire jutottál a kevert fűtéssel, még kísérletezel?[ Szerkesztve ]
-
waveson
tag
válasz rmihaly #52161 üzenetére
Node ennyien nem tudják!? Nekem is áll a tálcában néhol víz szerintem. Gondolom, majd megnézem. Ezek már X éve ott vannak, fekete a venti, a lamellák, minden. Koszos belváros sajnos Ezeken sok lyuk van még nem csak az az egy amúgy, nem tudom ez számít-e.
Más: ti hány fokra állítjátok a klímát, és a hőmérő milyen magasságban hány fokot mutat?
Nálam Comfora 22 fokon, most 24 fokot ír egy Computherm hőmérő kb 140cm magasságban , de fél fokot érdemes levonni belőle mert elég sok meleget fúj arra a klíma (kint 1 fok van Daikin szerint). Sensira 24 fokra állítva most 24.7 fokot ír 160cm magasságban egy ócó tescos hőmérő.
Arctic 22 fokra van állítva és lövésem nincs most hogy mi meleg van a gyerekeknél, de jó ropogós meleg van ott mindig! Az Arctic az nagy királyság, a tálcafűtése elég fura egy dolog, de ezt leszámítva szépen működik Quieten.... -
rmihaly
tag
válasz waveson #52160 üzenetére
Lehet el van dugulva az a kivezetés. Amennyi víz lejön róla az meg szépen áll a tálcában. Amikor széthajtják, nem működik vesznek másikat - bőven van rá keret.
Nem mindenki figyeli napi szinten a klímát. Valamikor beszerelték, egész nyáron ment, most látják hogy lehet fűtést is kapcsolni hát azt bekapcsolják, amig küldi a meleget nem lehet baja, nem is tudja hogy ott víznek kellene lennie -
waveson
tag
No, Kellemes Ünnepeket Kívánok először is!
Egy két dolgot leírnék, a Sensiránál megoldottam hogy a levegő egy része tényleg tudjon valamennyire lefele jutni (na nem a földre, hohóó, hanem kb 160 centi magasságig tud lefújni a szoba másik felébe! Eredménye, így hogy nem a szekrényről fújja fel a plafonra (ami egyébként nincs messze tőle): sokkal többet megy a klíma, és többet fogyaszt (tehát már nem 150Wh a fogyasztása hanem inkább 250Wh, tegnap előtt 4,8, tegnap 6,9 kWh-t fogyasztott. Az eddigi 4kWh-k helyett. De 24 fok van kb 150cm magasságban, és nem fagyunk meg az ágyban sem, kellemes jó meleg.
Melegebbre lett véve a Comfora is, 22 fokra, most kb 23.5fok van 140cm magasságban. Elég meleg van, de nem bánom, most jólesik.
Előző két nap fogyasztása és átlag hőmérséklet:
Dec 23: átlag hőmérséklet: -1,9 fok, 8m3 gáz+17,07kWh áram (Comfora:6kWh,Sensira:4,8kWh,Arctic:6,27kWh) = 1528HUF
Dec24: átlag hőmérséklet: 3,05fok, 20,41kWh áram (Comfora:7,8kWh,Sensira:6,9kWh,Arctic:5,71kWh)=775HUF.
Elég súlyos, hogy átlag 5 fok hőmérséklet csökkenés milyen hihetetlen komfort csökkenést és fogyasztásnövekedést okoz nálunk. Jövőre próbálok minden mennyiségben feldobni szigetelőanyagokat a padlástér felől, tehát "kívülről" a falainkhoz.
Más: Nemzeti Dohányboltoknál a kapu fölött Gree klímákat látok, azzal fűtenek (gondolom nem hűtenek), mindben benne a lefolyós műanyag cucc (csöcs), utcára megy a cucc. Hogy a fenébe lehet, hogy vegy-száraz az utca a klíma alatt? Ezt már nagyon sok helyen megfigyeltem. Nekem néha olvaszgatnak a klímáim, nagyon ritkán, de többször kimentem már megnézni, és semmi nem volt rajtuk.... -
falabu88
aktív tag
Van itt olyan, aki konvektorról állt át klímás fűtésre? 3 parapetes konvektorom van 33 m2-en, azon gondolkoztam, hogy így, hogy nem működnek, vajon mekkora hőhídként viselkedhetnek.. Nyilván jég hidegek jelenleg. Valahogy érdemes lenne őket valamivel letakarni? Tavasszal valószínű kettőt megszűntetek, de azon gondolkoztam lehet mindhármat meg kéne.. Max ha télen adja meg magát a klíma fűtünk hősugárzóval (vagy intézek valami fűtőpanelt) még meg nem javítják.
-
PROTRON
addikt
válasz feco70 #52150 üzenetére
Nono nekem még megvan hogy pontosan miről volt ott szó:
A készüléknél le van írva hogy 1 max 2 ember számára tudja biztosítani a friss levegő szállítását ( legalábbis megmozgatott levegő mennyiséget pontosan leírják, aminek utána lehet nézni hogy hány emberre elég), annál több esetén nem megoldás.
Ők meg berakták 10 fős irodába anélkül hogy utána számoltak volna elegendő-e szellőztetésre, mert nem akartak költeni valódi szellőztető berendezésre.
Aztán persze megy a pislogás hogy nem elég a 2 emberre szánt mennyiség 10 emberre, de költeni továbbra sem akarnak.
Mert egyébként a helyiség fűtés-hűtésére elegendő készüléket választottak.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Orlin
addikt
Én is szoktam nézegetni Fb-én dobja fel néha x-y vállalkozó hirdetését.
Meg ismerősnél is szereltek pár éve alap Gree klímát ott is azt mondta a szerelő majd fűti vele az egész lakást.
Plusz még jóval drágábban is rakták,mint nekem a Daikint...
Amúgy pont most ment a "csata" nálunk,hogy mivel tüzeljünk ma.
Karácsony meg hangulat kandallóval szoktunk ilyenkor de 13 fok van kint és szikrázó napsütés simán jobb megoldás a klíma ma.
Fából meg dobálhatnánk egész nap és kb lehet annyi fogyna mint mínusz 5-ben.[ Szerkesztve ]
LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
apóka
aktív tag
válasz PROTRON #52122 üzenetére
"annak a statisztikának hisznek, amit ők maguk hamisítottak"
Én annak hinnék, amit én felügyelek és én fizetek. De mivel sajnos egyik sem lehetséges, így valamilyen külső hatás (statisztika, kutatás, számomra szimpatikus magyarázat) alapján döntök.
Abban viszont biztos vagyok, hogy minden energetikai rendszernek van negatív hatása. Ennek mértékét soha nem fogja senki sem hitelt érdemlően bizonyítani.
Az is tény, hogy a "szinte tiszta" az drága. Hogy kinek mi a "drága" az függ intelligenciától, neveltetéstől, általános társadalmi értékektől és az anyagi helyzettől is.
A társadalmilag elfogadott értékek is folyamatosan változnak. Évtizedek elteltével az ember cselekedetei (az akkor jók) teljesen az ellenkezőjét is kiválthatják.
Bocsi, a tartalom hossza miatt. Nem vitának szánom, csak ráérek némi személyes vélemény megosztására.[ Szerkesztve ]
Focust bontok, ha kell valami írjál. Mk1 98-2004
-
korkor
csendes tag
válasz gxcman #52132 üzenetére
Páraügyben is, frisslevegő ügyben is érdemes rákeresned erre a végleges megoldás érdekében, utána nem kell manuálisan szellőztetéssel foglalkozni. Persze drágább mint a páraelszívó, de szerintem hosszú távon visszahozza. Egy keresést megér: Prana 150 hővisszanyerős szellőztető. Alapkivitel 200k alatt van, extrázott kb. 250k Ft. A 200-as széria nagyobb teljesítményű, így drágább is.
-
-
feco70
senior tag
Nem tudom mennyi lehet a beszerzési ára, de a pofám leszakad néha. Egyik nap láttam mennyiért veszik a klímások a gépet, durva. Persze keressenek, de némelyik rábeszéli a vacak gépet, hogy lehet vele fűteni egész télen, semmi gond nem lessz. Amikor meg vissza hívja, minden marhaságot ki talál. Ezt azért írom mert az ismerősömnél most történt
-
feco70
senior tag
Itt vannak a fiamék, abba a szobába aludtam amelyikbe az Ltca van. Persze éjjel a legalacsonyabb fan raktam. Egy két apró műanyag ropogást leszámítva, csendesebb a Sensiranal. Egyik nap volt -7 erre fele, rányomtam a fan full ra, bakker olyan meleg levegőt tolt, örülök , hogy az ltca rakattam a j3 helyett
-
PROTRON
addikt
válasz feco70 #52143 üzenetére
Kis lakás révén, 40 m2, 4 m belmagasság, napi 2x csinállok 15 perces teljes kereszthuzatot.
Ez sajna nem elég, de az állandó ablak nyitogatással meg tele van a tököm, ugye rendesen visszahűl a levegő. A ventilátoros, hővisszanyerős, szűrős automata szellőztetők meg méregdrágák.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
gxcman
tag
Nálunk is van 3 Aldi, Debrecen...megyek 1 kört, hátha.
Köszi az infókat. -
gxcman
tag
Jól tippelem, hogy az ALDI-ban akkor van készleten, mikor akcióba van?
" Reklámdátum 2021.01.17 " ...esetleg online vásárlásban is elérhető, ha tudtok linket vásárláshoz, szívesen veszem, eddig nem találtam.
-
BlackJack21
tag
válasz gxcman #52132 üzenetére
Mi is és a Testvérem is Aldist használ teljes megelégedéssel.
Nekünk ez a 4. lakás, ahol működik, túl van több festésen, betonozáson, vakoláson(ezzel szárítottuk pl. márciusban a házat a felújítás során). 20l/h-t tud elvileg kiszedni a levegőből, de ilyen párás eset majdnem lehetetlen, 4-5l/h valószínűbb. Régebben a mosás utáni teregetéskor bekapcsoltuk, ráirányítottuk a ruhaszárítóra, így 4-5 óra alatt szárazok lettek a ruhák.
Mi még 40eFt-ért vettük, de nem bántuk meg (meg 3 év gari van rá, a többi gyártó 1 évéhez képest.). -
gxcman
tag
Sziasztok!
Mivel csak jövő nyár elején lesz csak klíma a kertes házunkba, és addig nem akarok várni, mivel elég párásak a falak alja, páramentesítőt akarok vásárolni, sajnos külön topicok nem találtam.
Ingatlan vásárlása után felújítás volt, 1 éve akkor lett kiépítve a központi fűtés + ablak-ajtó csere most ( 1-2 hónapja) jött ki a pára.Abban szeretnék tanácsot kérni milyen márkákból érdemes választanom, kb 40m2 a ház.
A közelben van klímás áruház [link] , ezek közül érdemes választanom?, ha jól tudom legtöbb kínai.
Esetleg a Fisher F-DRY202AE4-I lehet az is? ( 20l/nap) úgy gondolom az elég lehet,
Kb: 60-70k körül gondoltam kiadni érte, yt- szembe jött velem a Trotec is...de egyiket sem ismerem. -
Hauptmann
addikt
válasz BlackJack21 #52128 üzenetére
A sötétzöldeknél minden gonosz, ami fosszilis, vagy atom, füstöl, magas a kémény, sugároz, stb. Persze, az, hogy a szélerőmű szétbassza a létképet, az nem baj. Meg a napelempark is olyan szép, hogy órákig tudnám nézegetni. Alapban nincs ezekkel baj, de az emberi idiotizmussal annál inkább.
[ Szerkesztve ]
-
zsolt501
nagyúr
válasz BlackJack21 #52125 üzenetére
Fáradt olaj égetésről ez ugrott be. [link] érdemes megnézni az illető többi videóját is.
[ Szerkesztve ]
''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
pjen
félisten
válasz BlackJack21 #52125 üzenetére
Attól tartok, hogy fórumtárs nem erre gondolt. Megvétel, veszteség aztán eladás nyereséggel.
-
BlackJack21
tag
Azért ne hasonlítsunk már össze légszennyezésben egy hőerőművet Pista bácsi Jancsikályhájával!
Egy hőerőműben igen komoly rendszer van, ami amellett, hogy a lehető legtöbb energiát kinyeri a füstgázból, hűti, lecsapatja a káros részecskék tetemes részét. Ezt a károsanyag mennyiséget elvileg független laborok mérik, naplózzák és visszacsatolnak.
Az említett Mátrai Erőműnél is milyen botrány volt nemrég, amikor kiderült, hogy nem megfelelőek az értékek( mondjuk nem hallottam, hogy bárki is számon lett volna kérve miatta).
A másik "oldal", amikor minden sz@rt is eltüzelnek otthon, legyen az fa, gumiabroncs, PVC hulladék, fáradt olajos ruha/fa/papír, stb). Pesten se kell messze menni, elég kimenni Pesterzsébetre, vagy Pestlőrincre, sokszor esténként fulladozva mentem végig az utcán. HA ezt bármi (akár részben is)csökkenteni tudja, legyen az atomerőmű, napelem, klíma használata fűtési időszakban is, akkor én ezt javasolni fogom... -
PROTRON
addikt
válasz DithenS #52120 üzenetére
Köszönöm hogy reagáltál helyettem, úgy imádom amikor csak annak a statisztikának hisznek, amit ők maguk hamisítottak és egy összetett rendszert mindig csak gordiuszi csomó szintjén hajlandó valaki kezelni. Van "a" adat meg van "b" adat, a többi 2000-el nem foglalkozik. Aztán ha érvelni kell a kapott kérdések esetén jó ha 2re válaszol a 10-ből, aztán körbeugraltátja magát a saját SJW haverjaival hogy jól megmondta...............
Szal mielőtt még belelendülnék, köszi hogy reagáltál helyettem, mert hiányzanak a nagy karácsonyi viták, itt lett volna az alkalom nosztalgiázva vagdalkozni órákon át...lehet direkt provokáció volt semmi valós háttér tartalom nélkül?
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
nesa
veterán
válasz DithenS #52118 üzenetére
Tudod mi az a biomassza, egész mas mint amire gondol az átlagember, gyakorlatilag fa tüzelés. Kozelunkbe is van egy biomassza erőmű ami annyit jelentett évekig hogy Boszniába irtottak az őserdőt es napi 50-100 kamion fat hordak Pécsre. Ezt nemreg a Bosnyakok betiltották most mashonnan jön a fa.
-
DithenS
senior tag
válasz Hauptmann #52119 üzenetére
atomerőművekkel kapcsolatban nincs álláspontom, azt mindenki döntse el maga, hogy jó e vagy sem. Alapvetően szerintem nem rossz dolog egy ilyen erőmű, ha mellette megújulóval van kiegészítve. Ami az elektromos autókat illeti, én inkább a hidrogén hajtásban hiszek. Ebben látom a jövőt. Sajnos az akkumulátornak megvan a maga hátránya, persze a toyota fejleszti a szilárd test akkukat, amik 5 éven belül piacra is dob majd. De akkor is megmarad csomó hátránya, amik nem feltétlen a hatótáv vagy a gyors tölthetőségről szólnak.
-
DithenS
senior tag
válasz Hauptmann #52109 üzenetére
na jó, utálom mikor libsiznek, annak tükrében, hogy valójában fogalmuk sincs az embereknek, mit jelent a szó. Egyébként liberalista vagyok, úgy gondolom, 30 éve tapasztaljuk azbellenkezőjét az országban, és mocskós mód nem jó.
A fa szennyező, Pesten élek, de van hogy lemegyek anyuhoz vidékre Tolna megyébe, és megfulladsz a füstöl, a szemem is könnyezik. Bátyámék meg olyan faluban laknak, ami egy völgy és körbe vannak zárva, megnézheted a fatüzelés eredményét arra… Nem hiába támogatják arra felé a megújuló fűtési megoldásokat…
A belsőégésű motor meg 100 éves technika, maga idejében jó volt, ma már elavult, büdös, feleslegesen bonyolult technika. A villanautó nem szennyez, erőmű meg tudod lehet zöld is. Norvégiában az elektromos áram nagy részét zöld energiából nyerik… azzal töltik az elektromos autókat amik szintén fölényben vannak. Bele gondoltál abba, hogy maga az olajlelőhelyek mekkora pusztítást hagynak maguk után??? Hogy az olaj szivattyúzása mekkora energiát igényel? A szállízás, feldolgozás és finomítás szintén rengeteg energia, azt még egy 40 tonnás kamionnal el is kell vinnie a benzinkutakra az üzemanyagot. Szóval a belsőégésű motor mocskos mód sokat szennyez.
Amúgy erőmű, vidéken mellettünk napelmes erőmű van, meg egy biomassza alapú erőmű is. Szerintem, rohadtul nem zavar senkit. Akartak szélturbinákat is, csak azokat a kedves kormány betiltatta szinte, és az EU-s pénz elment… Persze, függővé akarnak tenni minket tudjuk kik.
Megkérlek, hogy a libsis megjegyzéseidet pedig hanyagolt, én sem teszek megjegyzéseket az elavult gondolkodásod miatt. Köszi -
"Zoli"
csendes újonc
Nálunk 2db micsu ln 3,5- ös klíma fűti a 86 nm- es kétszintes lakást.
A gáz most kiegészítő fűtésnek használjuk. A gázfogyasztásunk megfeleződött, nyílván a villany fogyasztásunk megnőtt, de így meg elhasználjuk a nyáron betermelt napáramot, tudom ezt is lehetne boncolgatni, hogy egyik sem " zöld" megoldás de fűteni meg ugye még is csak kell valamivel, ha nem akarunk megfagyni.
A klímák fogyasztásáról meg annyit tudok mondani, hogy mivel jól szigetelt a lakás, az ablakok is korszerűek kevés villanyt esznek, pontos számot nem tudok mondani, mert külön nem mérem a fogyasztásukat. A tegnapi össz vill. áram fogyastásunk 20 kw, -6 fok volt reggelre, a tegnap előtti meg 16 kw, -4 es éjszakával. Lehetne itt boncolgatni a megtérülését a klímáknak, meg a napelem rendszernek, mivel már kifizettük én ezt már nem számolgatom, mert akkor lehetne boncolgatni az autót, robogót meg bármilyen kényelmi tárgyat, berendezést én úgy vagyok vele, hogy a kényelmünket szolgálja, és mivel emberek vagyunk a kényelem és konfort hajhászása mindíg velünk lesz, persze addig amíg megtehetjük. -
Miklósbácsi
tag
Sajnos igaz, amit olvastál a fatüzelésről. Én is gyanakodva nézegetem a fatüzelésű cserépkályhámat, ami főleg tartalékban van és a kerti fa hulladék az üzemanyaga.
Megkérdeztem egy hozzáértőt a rákkeltő fatüzeléssel kapcsolatban. Hiszek neki : egyrészt mert a fiam, másrészt mert a légszennyezés mérésével foglalkozik. Azt mondja, az adatok még rosszabbak !
Előfordul, hogy még Budapest belvárosában is magas értékeket mérnek a fatüzeléssel összefüggésben. Persze ez esetben főleg az agglomerációból hozza be a szél a fatüzelés füstjét a belvárosba.A probléma másik felét a rossz, kormoló kályhák okozzák. No meg az, hogy van egy réteg, aki nyugodtan begyújt a lyukas gumicsizmával és esőkabáttal, műanyag szatyorral......
A méréseknél meg tudják különböztetni a dízelkorom és a fa füstjének a részecskéit, ez nem gond. Persze ezek igen apró láthatatlan lebegő részecskék. És a leggonoszabbak a legkisebbek ezek közül. -
"Zoli"
csendes újonc
válasz baloghgabor #52113 üzenetére
Nincs ezzel baj,régen mindenki így csinálta.
Két legyet egy csapásra, fűtés meg főzés.
Amúgy szerintem meg akár honnan nézzük, a villanyáram előállítás, meg a gázkitermelés se zöldebb! -
Orlin
addikt
válasz Hauptmann #52109 üzenetére
Ezen szoktam agyalni,hogy "zöld energia"...
Miközben a villanyt atomreaktorban állítjuk elő.
A fa tüzelésnél az a para igazán,ha nem is fával hanem minden sz*ral tüzelnek...
Szoktam "gyönyörködni" milyen fekete füst száll fel pár kéményből ilyenkor télen és nem éppen a csórók laknak ott.LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
Hauptmann
addikt
Á, szerintem engedd el, a szokásos sötétzöldlibsi agymosás. Mint a fújbelsőégésűmotor, a villanyautó az persze nem szennyez. Ja, a belvárosi, belterjes hipszterköcsög ablaka alatt valóban nem, és neki ez a lényeg. Más lenne a szitu, ha a hipszterke mellett lenne közvetlenül az erőmű...
[ Szerkesztve ]
-
pjen
félisten
Napok óta arról cikkeznek, hogy a rákkeltő légszennyezés 50% át a fa tüzelés adja.
-
Orlin
addikt
válasz Miskafa #52106 üzenetére
Picit félreolvastam...
Azt olvastam azonos a hőérzet meg is lepődtem.Gázunk nem volt,de amit tapasztaltam belőle ott is jobb a hőérzet a fánál meg tapasztalatom,hogy sokkal.
De a klíma előnyei mellett ez elfogadható kompromisszum nekünk.Főleg a tegnapi mínusz fokos gyújtós hasogatás tükrében.
Meg nem is vagyunk annyira fagyosak 19-21-22 fokban vagyunk plusz egy pulcsi.
Gondolom akkor a 4 összesen 27 kW.
Köszi.[ Szerkesztve ]
LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
Miskafa
friss újonc
Szia 5db klíma van 3db MSZ-AP35 VGK , 2db MSZ-AP25 VGK, ebből egyet nem használunk. Gázal és a fával jóbb a höérzet.
-
-
Miskafa
friss újonc
Sziasztok. Egy hónapja használom a klimákat fűtésre, 120 nm2 fűtűnk MITSUBISHI klimákal, 4 helyiséget fűtűnk velük, höérzet más mind a gáz és fa tüzelés sel, 23 fokra van beállitva a hőmérséklet a szobákban és a nappaliban. A napi átlag fogyasztása 27 kW . Napelem kilet építve, minden villany ról megy, 15 kW -os rendccer let kiépítve.
-
korkor
csendes tag
válasz waveson #52098 üzenetére
magamra vegyem? "jó parasztosan ócsójános módon bevág az ember nálunk a nappaliba összesen 1 darab Amber Royalt azt jóvan". Na jó, nem: de nálam van az összenyitott nappaliban g.a.r csak nem fogom kipróbálni, mit tudna egyedül az egész házban mert a gyerkőcök meg imádják a saját szobáikban az 1-1 kisebb royalt és le nem kapcsolnák (egyikük éjszakára néha igen). Szerintem amúgy nem tutolna folyamatosan full maxon (nálam), de az eltérő házak belső elrendezése függvényében a távoli/sok kiszögellés, benyíló mögötti szobákban azért jóval hidegebb volna. Persze a hőszig. milyensége nagyban befolyásolná az egészet az eltérő kecóknál.
Ja amúgy rosszul tudod, 15 kW-ot tud -45 fokban 120wh fogyaztással !
[ Szerkesztve ]
-
waveson
tag
Belátok mögé teljesen, főleg ha odavilágítok. Simán. Penész nincs nálunk, szerencsére. De kösz, azért figyelem folyamatosan. De az se normális, hogy 15-20centire van a bútor a faltól!
Az a szoba hőszigetelt egész jól, kivéve a födémet, arra még rá kell dobálni egy +10cm-et a meglévő +10cm-re. Minimum, ja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- JavaScript topic
- Fujifilm X
- PlayStation 5
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Asszociációs játék. :)
- Elemlámpa, zseblámpa
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Szólánc.
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest