Hirdetés
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Google Pixel topik
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Android szakmai topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Sony Xperia 1 VI - egyből hat
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Nem marad hely a szupertelepnek a Xiaomi kameraszettje mellett
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
BlackJack21
tag
válasz tigribigri #83983 üzenetére
Pedig elég hangos a páramentesítő, van egy , illetve 2 aldi-s.
A sorrend csendestől a hangosabb felé:
Daikin légtisztító -> Gree DarkX 3.5 beltéri -> aldi(EasyHome) -> aldis( Ambiano)
Ha nincs ilyen páramentesítőd, akkor kb. úgy kell elképzelni, mint egy régebbi hűtőgépet, amikor nyélgázon hűt/gyorsfagyaszt. -
BlackJack21
tag
-
BlackJack21
tag
válasz FerNandor #76331 üzenetére
Nem lehet az, hogy a terelő lefelé van állítva és nem tudja rendesen elkeverni a levegőt? A mennyezet közelében melegebb lehet és emiatt úgy érzékeli, hogy még mindig van a hűtési igény. Próbáld meg növelni a ventilátor fordulatszámát, vagy auto-ra rakni, illetve a terelőlapátok állásával játszani( hűtés módban az ideális a vízszintes állás).
-
BlackJack21
tag
Meg amúgy is rossz helyen élünk, például Mátraházán nincs meleg ( és nem is várható )
[ Szerkesztve ]
-
BlackJack21
tag
Családi ház, közepes hőszigeteléssel:
Jelenleg ( nincs aktivitás a házban):
Külső hőfok: 30°C
Padlás hőfok: 42,5°C
Az (inaktív) klímák által mért aktuális hőmérsékletek( mennyezet közelében): 28°C; 27°C
A helyiségekben, 1,5 m magasan mért hőmérsékletek: 25,5°C; 25,7°C; 25,9°C; 25,1°C; 25,6°C.Eddig nálunk sem volt klíma elindítva(hűtésre), de a héten már használtuk. Azért van, hogy nekünk legyen kellemes. A napfényről meg nem fogunk lemondani, tudom, hogy a lehúzott redőny sokat számít, de nehogy már lámpát kelljen kapcsolni amikor verőfényes napsütés van kinn. Így is 2db ablak az északi oldalon van, amelyiken csak késő délután süt be közvetlenül a nap.
[ Szerkesztve ]
-
BlackJack21
tag
válasz Atomgeszi #76258 üzenetére
Ez nem kicsi, az ára sem, valószínűleg...
Cooling Capacity 7.3 kW
Cooling Conditions:
Ambient Temperature 9 °C
Heating Minimum Ambient Temperature °C
Heating Capacity kW
Max Current 11 A
Max Power Absorbed kW
Electrical Connections 13A BS 1363 Plug A
Air Outlet Connection Louvres
Sound Pressure 40 db(A) @10m
Length 380 mm
Width 820 mm
Height 1350 mm
Weight 125 kg -
BlackJack21
tag
válasz szabolcs1975 #72422 üzenetére
Ez többet mond:
Bár itt is van pár logikai bukfenc az adatokban... -
BlackJack21
tag
válasz mekker #71845 üzenetére
Nekünk is most (ilyen időjárás mellett) naponta megy a párátlantó is. Ez 1-2 óra alatt egy 25m2-es szoba páratartalmát 15-20%-al csökkenti, ezt egy klíma ennyi idő alatt sohasem fogja megoldani. Mellesleg nem csinál jégvermet a szobából. Egyedüli negatívumnak azt tudnám felhozni, hogy azért van hangja...
-
BlackJack21
tag
válasz vinczepeter2 #71676 üzenetére
Ózonos tisztítást a szobában, ezzel elég jól el lehet tüntetni a szagokat, penészspórákat. A klímára meg már kaptál javaslatot. Átmenetileg hypos, Domestosos vízzel át lehet mosni a kondenzvíz csövét.
-
BlackJack21
tag
válasz vinczepeter2 #70735 üzenetére
Nedves felületen kb. 2-3 nap alatt megjelenhet a penész. Ezért is fontos télen a rendszeres szellőztetés és a (hőhidas) falak kifűtése harmatpontnál magasabb hőmérsékletre.
-
BlackJack21
tag
válasz tgabe25 #70438 üzenetére
valami ilyesmiben gondolkoznék...
-
BlackJack21
tag
@LanyUs:
csak laikusként, 20cm ≠ 200cm...[ Szerkesztve ]
-
BlackJack21
tag
válasz mjani1172 #69741 üzenetére
Alapvetően nem vállalkozás ellenes a hangulat. Ami gond, hogy sok vállalkozónak nincs vállalkozói ismerete, ügyfélkommunikációs, ügyviteli tapasztalata. Vállalkozó kedvűnek nevezném inkább...
Ami itt sokunknál kiverte a biztosítékot, az az, hogy a vevővel, szolgáltatást igénybevevővel úgy beszélnek, mintha azok tettének neki szívességet, illetve úgy beszélnek vele, mint a segédmunkás Pistával.
Szerencsére én kevés ilyen esettel találkoztam eddig, de az a pár eset eléggé beég az emberbe.[ Szerkesztve ]
-
BlackJack21
tag
válasz TeeJay #69714 üzenetére
Bocs. de mindjárt megsajnállak. Ismerős gázkészülékszerelő, de Ő valahogy mégis le tudja szervezni, az irodai munkát is. Pedig ott ugyanez, csak eltolva pár hónappal.
Mindenki tudja, hogy ez van, jön a nyár, jön a kánikula, miért nem lehet erre szolgáltatási oldalon felkészülni.
Biztos 1000 meg 1 diák lenne, aki fel tudná venni azt a telefont, sőt még az excel táblába vagy naptárba is be tudná írni az adatokat, a tiktok pörgetése mellett. A bérét 1-2 nap alatt kitermeled a telefonálásból felszabaduló időből.
A nagyobb melók esetén meg felveszi az adatokat, és csak töredékével kell tevékenyen foglalkoznod, árajánlatot adni.
Igaz könnyebb hülye kuncsaftot szapulni, hogy zavarni merészel a melóval. -
BlackJack21
tag
válasz Geo19870322 #69428 üzenetére
Ha nincs csippanás, nem történt meg a kért beállítás, változtatás. A távirányító kijelzőjén szereplő szám, csak annyit jelent, hogy annyira fogja állítani bármely gomb megnyomásakor. Minden gomb megnyomásakor a teljes paraméterlistát elküldi a klímának, nemcsak a gombhoz tartozót. pl. megnyomod a TEMP^ gombot, akkor ezeket küldi: power on, cooling, temp, fan mode, stb. A csippanás a nyugta, hogy vette a parancsot.
-
BlackJack21
tag
válasz polonic #69287 üzenetére
Szerintem nem csak a környezet a ludas az ilyen szennyezett klímáknál. Szerintem a használat is nagyban befolyásolhatja a dolgokat. Ilyenekre gondolok, hogy használja, megy 18°C-n alacsony fordulaton a klíma, gyk szárítás üzemmódban, ez összeszedi a port a levegőből és rátapad a klíma belső, nedves felületeire , majd gyorsan ki is kapcsolják a gépet, mielőtt a lecsapódott pára le tudná mosni a lamellákról, mókuskerékről a rátapadt koszt. És így ciklikusan, az előző rétegre tapad a következő. Az meg, hogy poros a levegő, vagy dohányoznak, vidéki/poros/családi házas környezetben, esetleg forgalmas út mellett laknak csak rontja a helyzetet.
-
BlackJack21
tag
válasz Midway #68766 üzenetére
Nem értem a kérdést. A firmware frissítést?
A GREE+ mobilos alkalmazásba( IOS van nekem ezt tudom elmondani) felvett klíma nevére kattintani, amikor ki van kapcsolva a klíma, majd a kijelző jobb felső rész 3 pontra katt. Itt a firmware frissítés menüpontban az aktuális és az elérhető, szerver fw verziószáma fel van tüntetve. Majd a firmware frissítés gombra katt. Egy figyelmeztetés után indul a process.1 perc kb. mialatt végez.[ Szerkesztve ]
-
BlackJack21
tag
válasz mjani1172 #68425 üzenetére
A napokban elég sok időt beleöltem az IR kommunikáció megismerésére, így kijelenthetem, hogy a klímák esetén a (HVAC IR) kommunikáció meglehetősen jól használható. Ez azt jelenti, hogy az összes beállítandó paramétert elküldi minden egyes gombnyomáskor (Power on/off, Sleep mode on/off, Turbo mode on/off, Swing on/off, Fan speed (Low, Med, High), Mode select (Cool, Dry, Fan), Temperature (from 16 to 30 degrees celsius)).
Így pontosan lehet tudni, hogy milyen állapotban van az adott pillanatban a klíma. Egyetlen dolog lehet lehet a gond, ha nem érkezik meg a "parancs", de azt meg egy okosdugalj mérési adatai alapján viszonylag könnyen detektálható. -
BlackJack21
tag
válasz PROTRON #67894 üzenetére
Megkerestem a levelezést:
"Az E-onos igénylőlapot a belső villamos hálózat kivitelezőjének, vagyis a villanyszerelőnek kell kitöltenie, nekünk nem. (Szolgáltatója válogatja, hogy ki mit kér, mi sem értjük, miért nem egységes.)Át küldöm mellékelve az igénylőlapot a pontos műszaki adatokkal kitöltve a Gree Magyarország által, illetve csatolom a megfelelőségi tanúsítványt, műszaki adatlapot és energia címkét. Így el kell fogadni az E-onnak, nem szokott vele probléma lenni.
Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal!
Üdvözlettel: 'xxxxxx
PremiumCool Klíma Webáruház
Tel:+36/203199330" -
BlackJack21
tag
válasz PROTRON #67873 üzenetére
tessék: Megfelelőségi nyilatkozat
meg ez kell :Betétlap „H” árszabás igényléséhez
meg az említett energiacimke kell.[ Szerkesztve ]
-
BlackJack21
tag
válasz Miklósbácsi #67605 üzenetére
Hangosnak hangos, de ezt is úgy kell elképzelni, mint egy klímát, be lehet állítani, hogy mekkora páránál(30-40-50%) kapcsoljon., ha eléri a kívánt szintet, akkor a kompresszor kikapcsol, és csak a ventilátor megy tovább. Nem jöttem rá, hogy mitől, de egy idő után a ventilátor is leáll, ekkor várakozik, nem fogyaszt, nem hangos
Persze vagy "ruhaszárító" funkció, amikor folyamatosan megy, mindenféle szofisztikált vezérlés nélkül.
Egy idő után beáll alacsonyabb szintre a pára, azután már egyre kevesebbet kell használni- A szellőztetés emellett a legfontosabb dolog.
Amúgy nyáron a klíma megoldja ezt, mert hűtéskor pára csapódik le a kondenzátorán, télen van jellemzően a probléma a páratartalommal. -
BlackJack21
tag
válasz fecke78 #67036 üzenetére
Én is azon a véleményen vagyok, hogy amíg nincs komoly hibája, nem hangos, akkor addig kell használni, amíg le nem esik a falról. Az új csilivili klímák, sokszor mindegy, hogy inverteresek, ugyanúgy működnek, mert nincs akkora hőigény, mint amire le tudna szabályozni, így az is kikapcsolgat. Egy mostani csere csak az esztétika és hasonló műszaki tartalom( csak inverteres ) miatt nem éri meg. Ha új kiépítés vagy kisebb, nagyobb, multi, stb miatt, akkor már jobb valamivel a helyzet.
-
BlackJack21
tag
válasz Alpenjunge #66948 üzenetére
Esetleg még egy doboz a gyerekszobába?
Kijön egy klíma és a szellőztető is az Ururu árából és még marad 1-2 évnyi pelenkapénz is -
BlackJack21
tag
válasz Intruder2k5 #66542 üzenetére
Esetleg próbáld ki kikapcsolt wifivel is.
-
BlackJack21
tag
válasz Strezi #65803 üzenetére
Én minimum négyről tudok, amit használunk, így az ABB, EATON, Siemens és Schneider biztos gyárt ilyet. RCBO-re kell keresni.
Nekem 1-1 db EATON 2P 16A A tip van felrakva a klímákhoz.
[ Szerkesztve ]
-
BlackJack21
tag
válasz kardkovacsi #65795 üzenetére
Így mindenféle mérés és egyéb vizsgálat nélkül azt mondanám, hogy cseréld ki ezt. Régi(nek tűnik) és AC-s. Egyik sem optimális a klímának. Egy új és minimum A-s fi-relé lenne javasolt.
-
BlackJack21
tag
válasz fulton #64400 üzenetére
Lehetne hiteles mérőeszközzel mérni a zajterhelést, de szerintem ez a telekhatáron is a limit alatt lenne. Így a jegyzőnél valószínűleg nem tudsz panaszt tenni.
Ha ilyen a szomszéd hozzáállása, és nem hajlandó a kompromisszumra, akkor egy zajvédő falat tennék telekhatár-szakasz felém eső részére. A saját logikája szerint ebbe nem köthet bele.[ Szerkesztve ]
-
BlackJack21
tag
válasz bandi0000 #64283 üzenetére
Sajnos a vályog rengeteg vizet tud betárolni, így első körben áldozni kell rá. A páramentesítővel 1-2 hétig szárítani, közben a szellőztetés is segít most, simàn 40% körüli a szellőztetés utáni levegő páratartalma. A fűtést meg 23-24 °C -ra. Utána sokkal élhetőbb lesz, nem kell ennyire nyomatni, akár a szellőztetés is elegendő lehet. Teregetéskor meg menjen a páramentesítő.
[ Szerkesztve ]
-
BlackJack21
tag
válasz Callmaster #64257 üzenetére
Nem írtad, hogy hogy próbálod használni a klímát. Milyen beállításokkal.
Ha tippelnem kellene, akkor a legkisebb ventilátor fokozatban van és emiatt nem tudja leadni a kért hőmennyiséget.
Próbáld ki auto ventilátorral vagy magasabb fokozaton. Esetleg még a légterelő lapát állásával is lehet kísérletezni. -
BlackJack21
tag
válasz elfelejtette #64025 üzenetére
Ha tippelnem kellene, akkor a fogyasztásmérő jelezhet a valóshoz közelebb álló értéket, ugyanis erre találták ki, nem csak egy olyan funkció, amely jól mutat a marketing anyagokban.
Amennyiben lehetőség van rá( pl. dugaszolható a fogy. mérő), akkor a fogyasztásmérőt le lehet ellenőrizni egy mezei vízforralóval vagy egy hősugárzóval, de egy régi 40/60/100W-os izzó is jó. A lényeg, hogy fűtőszálas (izzószálas) legyen. Itt könnyen leolvasható a teljesítmény és a teljesítménytényező sem számottevően befolyásolja a végeredményt. -
BlackJack21
tag
válasz elfelejtette #64018 üzenetére
Pedig P = U*I*cos fi, ami az esetedben ~231V*6A*0,8=1108,8W
[ Szerkesztve ]
-
BlackJack21
tag
válasz TeeJay #63792 üzenetére
Ezt te sem gondolod komolyan, hogy nem fapados. A 21. században a hétszegmenses kijelzőnek alapnak kellene lenni, 100Ft-os tétel, modul szinten is, ahogy a wifi modul se sokkal drágább. Azt, hogy ezt aranyáron, extraként árulják vag ycsak szimplán kihagyják belőle, a nem egyszerű, meg letisztult, hanem igénytelen.
Ahogy az az összes kijelzős modellben, kikapcsolható, ha valakit zavar.Az autóban is minek annyi műszer, mikor azok sem kellenek ahhoz, hogy üzembiztosan elvigyenek A-ból B-be.
-
BlackJack21
tag
Akkor pár dolog utoljára bojler ügyben.
Maximum 53°C-ra tud felfűteni kizárólag hőszivattyúval, efölött már kell a fűtőpatron is.
Be lehet állítani, hogy egy bizonyos hőfok (17°C gyári érték) alá ne hűtse le a helység levegőjét(COOLING mód).
Minimális üzemeltetési hőmérséklet 10°C.
5°C alatti hőmérséklet esetén, ha be van dugva, akkor bekapcsol a fűtőszál és 16 °C-ig felfűt, hogy a fagykárt elkerülje.
A külső levegő el/bevezetés, ha látott valaki már személyesen ilyen bojlert, az tudja, hogy csak DIY módszerekkel oldható meg, nincs rá gyári megoldás.
Lehet, hogy hvolt űti a levegőt, de ennek a cseréje olyan 200m3 gázt spórolt meg az előző évhez képest, vegyes felhasználási profil van, hogy aktuáltémába is vágjon. A villany nem nőtt számottevő módon, azelőtt is 300-350kWh a havi fogyasztás.Az összes negatívumával ez egyszer sem próbált megölni, nem úgy, mint az előző kémény nélküli gázbojler, amit a ház vásárlásával kaptunk. Ezt egy idényt használtuk, akkor a napi rutin része volt, hogy fürdés/fürdetés után minden kinyit, máskülönben elkezdett figyelmeztetni( nem riasztani) a CO mérő. Az éves takarításkor a szerelő csak annyit mondott, hogy akkor most nem látott semmit, ezt már ki kell dobni. Eszünkbe sem jutott hasonlót venni utána.
-
BlackJack21
tag
Ez a 3. tele lesz a bojlernek. A kamrában nincs fűtés, igaz az ajtó többnyire nyitva van, de 20 fok alatt talán egyszer sem volt a hőfok. Pedig ott van a padlásfeljáró is. Estére van csak kb 5 cm-re nyitva az ajtó, A ház (kádárkocka) azon része nappal 22,5°C -ra, éjjel 21,5°C -ra van fűtve. 5 cm külső,10 cm födém szigeteléssel, kb. 30m2 -en aljzatszigeteléssel, padlófűtéssel. A tavalyi telet 850 m3 gázzal és 600kWh(+495 kWh H tarifás, jan. elején bekapcsolt ) villamos energiával fűtöttük ki. A klímák csak nappal mennek ( Gree Dark X “ D”-s széria), a többit a gázkazán oldotta meg.
Szóval a bojler nem csökkenti számottevően a levegő hőmérsékletét, DE ami negatívum, morog. A falra van felakasztva, így az a <150kg elég jelentősen hat a falra. Ez pedig 50Hz-es búgásban jelentkezik. A fal meg nagyon jól továbbítja.
A bojler alja le tud deresedni, olykor csepeg is. Itt nem a kondenzvíz elvezetés a hibás, hanem a műanyag burkolat tud túlhűlni.
Az elsőre ott az éjszakai mód, amikor nem kapcsol be este. A másodikra szép-nemszép, de kármentő tálca lett alá téve. Így biztos nem okoz árvizet.
A 3. észrevétel, ami nagy gond lehet, hogy 2 órányi áramszünet után ( ez a manuál szerint, nálunk szinte azonnal az áramszünet után) törlődik az idő beállítás, ez a látványos 00:00 villogáson kívül azt eredményezi, hogy elkezdi s legionella mentesítő programot, ami legalább 60°C-ig melegíti a vizet. Így valóban kell a nappali “A”tarifa neki. Ha már egyszer felmelegítette a vizetés nem csökkent még 60°C alá), akkor többet nem csinálja, ha több áramszünet is lenne egymás után. A “B” vezérelt tarifa így már nem opció( emiatt alakult át “H” tarifássá nálunk a fogyasztásmérő, hogy legalább a klímák menjenek kedvezményesen) Ki is lehet kapcsolni ezt a programot, de azért nem biztos, hogy kellene. -
BlackJack21
tag
válasz Aszi123 #61807 üzenetére
5 fő van, de ebből 3 fő nagyon kiskorú:) ők még együtt fürdenek, viszont azt minden nap. Mi csak tusolunk, hétvégén fürdünk. A fürdés sorrendjében a bojler vízhőfokok így alakulnak: kád: 48°C->41°C, 1. tusolás 43°C->40°C, 2.tusolás: 40°C->36°C.
A bojler az 100 literes, a kamrában van felszerelve, ami kb. 25légm³. Ami mondjuk teljesen be van polcozva, az meg teljesen tele van pakolva, illetve a hűtőszekrény is itt van, ami kölcsönösen segít a bojlernek.szerk: az előbb lemaradt a kamra hőfok. 25,6°C- ról csökkent 25,2°C-ra.
[ Szerkesztve ]
-
BlackJack21
tag
Ariston lydos hybrid témában már írtam, friss adat:
Ennyire húzza le a helység hőfokot 9°C felfűtése.
Ez pedig a pillanatnyi fogyasztás. Döntse el mindenki, hogy megéri-e. Nekünk mindenképp.Mi csak a green módban használjuk, ráér felfűteni a hőszivattyúval, nem kell a kombinált vagy boost mód a fűtőbetéttel., az kicsit jobban kajálna. Amit sajnálok, hogy nem a wifis verziót vettem. Lehet majd ha bedöglik veszek egy olyan alaplapot.
Az ára még már a vicc kategória.
H tarifával nem mehet, 2 körüli a COP- je. -
-
BlackJack21
tag
Megkövetem magam, " normál" hőmérővel megnéztem és 2,8 °C--ig tudtam levinni, az infrással is mértem az továbbra is bőven értéket mért oldalról is. Szóval előző méréskor nem megfelelő eszközzel és megfelelő módon mértem.
F.N.: Megvan egy ideje, de ezt a manualt most látom először. Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
-
BlackJack21
tag
Bocsánat, ha félreérthető voltam. Szóval a 600x1800-as radiátor csak elméleti dolog( összehasonlításképp), biztos nem fogom a csöveket vágdosni emiatt. Az ablak alatt egyébként sem férne el (20-20 cm kilógna). A 3 tagú radiátor (600x1400 DKEK) amire hajlandó vagyok beruházni. De itt annyi a negatívum, hogy vastagabb, mint kellene( esztétikailag). Engem nem zavar( ha fél méteres lenne sem, ami gyk már konvektor :) ), de az asszonyt igen. Bár van ultimátum. Vagy fázunk, vagy többet fizetünk, cserébe nem lóg ki nagyon, vagy pedig nem a radiátort nézegetjük.
[ Szerkesztve ]
-
BlackJack21
tag
Én a hétvégén számolgattam, és az jött ki, hogy vagy 40cm-el növelem a radiátor szélességét(DK), vagy DKEK--ból lehet ugyanolyat felrakni. Az utóbbi esetben ennek az a jó tulajdonsága, hogy ugyanolyan konzol kell és ugyanott van a felfogatás. Tehát csak a régi szétteker, leakaszt, és mehet az új a helyére. Viszont sokkal jobban kilóg (104->160mm). Így a mi esetünkben 600x1400DKEK 47,8°C előremenő vízzel tud 20°C-t az adott helyiségben, és 56°C előremenővel 23,38°C tud. Ezek az értékek -10 °C külső hőmérséklet esetén vannak.
Vagy marad minden ( magasabb vízhőfok) és a klímával megtámogatjuk ha szükséges. -
BlackJack21
tag
válasz makoss #58980 üzenetére
Itt(vagy itt) linkelték régebben, ~125m3/h légcsere kellene személyenként. Ha ez nincs meg, ami egy munkahelyen könnyen előfordulhat, ekkor viszonylag gyorsan elhasználódik a levegő. Így én látom értelmét -akárcsak télen- a szellőztetésnek. Persze elég lenne, ha csak ventilátor módban mennének ekkor a klímák.
[ Szerkesztve ]
-
BlackJack21
tag
válasz margithid #57762 üzenetére
Ezt nem tudom, de a most aktuális Lidl-shez tudtommal adtak függönyt(nem hiteles forrás). Egy kolléga vett 2 hete a MM-ban mobil klímát, ahhoz is volt. Amihez meg nem , ott 10 eFt-körül lehet hozzá venni. A redőnyös cucc szerintem kizárólag opcionális.
[ Szerkesztve ]
-
BlackJack21
tag
válasz margithid #57756 üzenetére
A mobil klímákhoz kapsz egy függönyt t(ha nem, vehetsz), amit a résnyire nyitott ablak élére(illetve az alsó és felső háromszögekre tudsz tenni). Így ugyan nyitott az ablak, de a forróság nem ömlik a résen.
illetve a redőny esetén meg van olyan betét, amit kiteszel a párkányra és erre rá lehet engedni a redőnyt, így ott sem lesz rés.
[ Szerkesztve ]
-
BlackJack21
tag
-
BlackJack21
tag
válasz csabi0805 #56092 üzenetére
Nem tudom, hogy milyen kombó lehet, de a mi klímánkon ez a x-fan funkció, illetve ez a bekapcsolásának módja :
"X-FAN funkció:
Hűtés vagy párátlanítás üzemben
tartsa lenyomva a „FAN gombot”.
A beltéri egység lemezkéiről leszárítja a nedvességet, hogy elkerülje a penészedést.
X-FAN bekapcsolva: Ha a berendezést kikapcsoljuk hűtés, vagy
párátlanító üzemben a gép még
kb. 2 percig kis fordulaton működteti a ventilátort, majd kikapcsol." -
BlackJack21
tag
válasz canniball #55222 üzenetére
Tegyük fel, hogy kinn -5°C van, csináljuk a szokásos napi 2 szellőztetés egyikét, ki van nyitva az ablak és az ajtó is, abban az esetben, ha nincs automatizálva, kis idő múlva a klíma elkezd bolond módjára fűteni, magas ventilátor fokozaton. Az ablak még mindig nyitva van, így kb az utcát fűtjük a "nem hasznosított" energiával. Ha ilyenkor csak ventilátor üzemmódban megy az a szellőztetés hatékonyságát növeli. Az ablak bezárása után az alatt a 3 perc alatt általában rendeződnek a hőmérsékleti viszonyok, így visszaváltva a fűtés nem olyan intenzíven indul és nincs "szélvihar"( viszont van két csippanás). Hűtés módban még nem próbáltam, bevallom.
-
BlackJack21
tag
Ez sem rossz ötlet, de van hova fejleszteni
A wifi/wifibeszélgetéshez csak annyit, hogy nálam a wifi sokat segít abban, hogy megoldjam pl. az alábbi vezérlést. A klíma alapesetben megy ahogy be van állítva, ablaknyitásra átvált ventilátoros módra közepes ventilátor sebességgel, ha a bejárati ajtó is ki lett nyitva az ablak(ok) után x percen belül, akkor a ventilátort magasabb fokozatra kapcsolja. ha az ablak be lett zárva, akkor 3 perc után visszaállítja az előző állapotot(mód, hőmérséklet, ventilátor sebesség). Ez pedig cloud nélkül, localban(Home Assistant segítségével) -
BlackJack21
tag
válasz tibibi #54525 üzenetére
Nekünk most januárban pont ilyen csere történt, igaz a szekrény kinn volt a ház falában, de csak 2 férőhelyes, 2 éve szabványosították( ez tudjuk nem jelent szinte semmit). Itt nem kötekedtek, a földelést csinálták újra előtte. Ugyanaz a módszer, mgt (EON terület, Pest m.) után szerződések a régi lemondásáról, az új teljesítményigény bejelentése, stb. Majd ezután jöttek lecserélték a fogyasztásmérőt egy új, digitálisra.
pontosabb infót egy kihívott szerelő tudna mondani a felmérés után.
A klímák( hőszivattyúk) adatai alapján adják meg az engedélyezett teljesítményt. -
BlackJack21
tag
válasz mjani1172 #53490 üzenetére
Mint már írtam, a H tarifához a minimálisan SCOP 3.4 kell, hogy legyen, ezt szerintem minden EU-ban forgalomba hozott klíma teljesíti.
A H tarifa mellé lehet napelemes rendszert telepíteni, nekünk most folyik ennek az ügyintézése. A H tarifás mérő januárban került fel, a napelemes MGT pedig 1 hete érkezett meg.
@rígel:
A kérdés, hogy minek a H tarifa a napelem mellé, erre azt tudom mondani, hogy a szaldós elszámolás sem tart örökké, a fűtés meg jellemzően akkor kell, amikor nem vagy csak keveset süt a nap. Így hosszabb távon jobban jövünk ki, ha télen a kedvezményes áron kapott árammal fűtünk, nyáron meg azt a 2 hetet ki lehet bírni , hogy teljes áron megy a hűtés a klímával. a napelem meg fedezi a mindennapi életünkkel járó fogyasztást( mosó- mosogató-, szárítógép, HMV előállítást).[ Szerkesztve ]
-
BlackJack21
tag
válasz fulton #52701 üzenetére
Szerintem nem sokat segítene, lévén egy fürdőszoba mindig párás, így rengeteg energia menne/megy el a fűtésre, párátlanításra. Első körben én a páramentesítést, szellőztetést gondolnám át, akár hővisszanyerős szellőztetővel is, ha ez megvan, akkor lehet a fűtési igényét csökkenteni.
Nálunk sincs konkrét fűtés a fürdőszobában csak egy törölközőszárítós radiátor. Ezzel 22,5- 23 °C-ra van beállítva a hőmérséklet, a páratartalom 55-65% körül van, ennél magasabb hőmérséklet kell, ha a páratartalom magasabb lesz.Így azt szoktuk, hogy közvetlenül a fürdés/fürdetések után átszellőztetjük(5 - 10 percre), a fürdőablak fürdőszoba-előszoba bejárati ajtó vonalat(addig a szobában vagyunk), így a leghatékonyabb( ilyen időben) a párátlanítás. Ilyenkor is csapódik le pára a falakra, de le is szárad, így nem penészedik le, meg a falak hőmérséklete azért sem engedi, hogy tartósan nedves maradjon a fal. -
BlackJack21
tag
válasz tepenzed #52653 üzenetére
A klíma tisztításakor azt csinálják, amit Te kérsz.
Ha az éves tisztítás néven neked elég a kétheti-, havi karbantartási műveletsor, akkor azt fogják megcsinálni. Én szerintem ez félmunka lenne, mert a gép belső részein még lehetnek érdekes dolgok.
Többen panaszkodtak itt is, hogy Nekik nem volt ilyen alapos a karbantartás. Inkább örülni kellene ennek.
Amit Te tiszta levegőnek érzel, az korántsem biztos, hogy az is( a szmog csak egy kis része az egész szennyezésnek).
Nekünk is az egyik klíma ilyen helyen van a hálóban az ágyvég felett. De kiveszem a matracot, teszek az ágyra egy fóliát, OSB lapot, majd megint fóliát és nyugodtan rá tud állni létrával is. -
BlackJack21
tag
Te meg azt nem vetted figyelembe, hogy, idézem:
"A tarifán naponta 8 óra működési időben vételezhet, amiből 4-6 óra csúcson kívüli időszakra esik (és a legrövidebb kapcsolási idő sem lehet kevesebb 15 percnél).", illetve "Völgyidőszaknak minősül munkanapokon a 22-06 óra közötti időszak, nyári időszámítás esetén 23-07 óra közötti időszak, illetve nem munkanapokon a csúcsidőszak is.".
Tehát emiatt napközben(12 óra), amikor a meleg víz felhasználásra kerül, akkor maximum 2-4 óra összesen a felhasználható idő, azt is akár 15 perces ciklusokra felosztva.
A vezérelt órák megoldására én 4 megoldást láttam, a legrégebbi az mindössze egy időkapcsolót tartalmazott, ez nem figyelte szó szerint a csúcs/völgy használatot, csak este be, reggel kikapcsolta, illetve dél körül 2 órára ismét bekapcsolt. A legújabb megoldás már a " sokszor (akár 15 perces időszakra is) kapcsol".
Na most ez lehet nem elegendő a megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű víz előállításához egy kellően elhanyagolt bojler esetén.
A tartályban a vízkő a fűtőszál körül jelentősen rontja a hő átadását, emiatt a közvetlen közelében forr a víz, de kicsit távolabb már nincs számottevő hatása. Mivel a kapcsoló is a fűtőszál közelében van, ezért sokszor és rövid időre kapcsolja be a fűtést. Ilyenkor jellemző sziszegő, sistergő, pukkadozó hang hallható.
Ezt a menetet továbbgondolva a vízkő a víz áramlását is gátolja, így a víz rétegződése is jelentős lehet.
A bojler tisztítása, karbantartása mindenképp javasolt. Érdemes a vízkő eltávolítása után a fűtőszál állapotát is megnézni, az anódot cserélni(ha elfogyott), a tömítéseket is célszerű cserélni.
Egyszer régebben néztem, egy előtte/utána felfűtési idő, hőmérséklet összehasonlítást (mérni még nem tudtam a fogyasztást közvetlenül),
és elég meggyőző volt a különbség. -
BlackJack21
tag
válasz gxcman #52132 üzenetére
Mi is és a Testvérem is Aldist használ teljes megelégedéssel.
Nekünk ez a 4. lakás, ahol működik, túl van több festésen, betonozáson, vakoláson(ezzel szárítottuk pl. márciusban a házat a felújítás során). 20l/h-t tud elvileg kiszedni a levegőből, de ilyen párás eset majdnem lehetetlen, 4-5l/h valószínűbb. Régebben a mosás utáni teregetéskor bekapcsoltuk, ráirányítottuk a ruhaszárítóra, így 4-5 óra alatt szárazok lettek a ruhák.
Mi még 40eFt-ért vettük, de nem bántuk meg (meg 3 év gari van rá, a többi gyártó 1 évéhez képest.). -
BlackJack21
tag
Azért ne hasonlítsunk már össze légszennyezésben egy hőerőművet Pista bácsi Jancsikályhájával!
Egy hőerőműben igen komoly rendszer van, ami amellett, hogy a lehető legtöbb energiát kinyeri a füstgázból, hűti, lecsapatja a káros részecskék tetemes részét. Ezt a károsanyag mennyiséget elvileg független laborok mérik, naplózzák és visszacsatolnak.
Az említett Mátrai Erőműnél is milyen botrány volt nemrég, amikor kiderült, hogy nem megfelelőek az értékek( mondjuk nem hallottam, hogy bárki is számon lett volna kérve miatta).
A másik "oldal", amikor minden sz@rt is eltüzelnek otthon, legyen az fa, gumiabroncs, PVC hulladék, fáradt olajos ruha/fa/papír, stb). Pesten se kell messze menni, elég kimenni Pesterzsébetre, vagy Pestlőrincre, sokszor esténként fulladozva mentem végig az utcán. HA ezt bármi (akár részben is)csökkenteni tudja, legyen az atomerőmű, napelem, klíma használata fűtési időszakban is, akkor én ezt javasolni fogom... -
BlackJack21
tag
Én meg értem, mivel a mérések, ( nem csak a fogyasztási adatok) tapasztalatok alapján lehet meghozni később optimalizálási, javítási célokat, feladatokat, például hőszigetelés kialakítása, növelése, szellőztetési szokások átalakítása, üzemeltetési paraméterek változtatása, stb. A fogyasztási trendből lehet következtetni a berendezésben bekövetkezett változásokra is.
-
BlackJack21
tag
válasz tibibi #51927 üzenetére
Nekünk most zajlik a "Htarifásítás". A vezérelt lesz leszereltetve, ennek a helyére megy a H tarifa fogyasztásmérője. Eddig 100Eft-ban van(ebben benne van a földelés javítása, szondacsere és a teljes ügyintézés, szerelés is). 2db Gree Dark X lesz róla üzemeltetve.
Illetve Nekünk egy Ariston Lydos Hybrid 100 van. Ezt nem is lehet a vezéreltre("éjszakai") kötni.
A manual-ja is 24 órás tápellátást ír elő(talán az i-memory miatt).
Ezt a bojlert tudtommal a H tarifára sem lehet kötni, mert csak 1.6x a cop-je, a H tarifához meg a min 3 kell.
Ettől függetlenül, nem tartom rossz megoldásnak, 600W-al melegíti a vizet, a 14000W-os fűtőszál helyett.( ha kell, akkor természetesen lehet mindkettőt párhuzamosan is használni(BOOST mód, hibrid mód), illetve a víz hőmérsékletével is játszik, csak a felhasználás előtt melegíti fel teljesen, a kisebb veszteség elérése miatt.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest