- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Magisk
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Reggie0 #90325 üzenetére
Jogos, van olcsóbb is széria is Easy 9
[link]
Köszi!B osztályú ávk/fí relé az elektromos autó töltőkhöz szabványos és elvileg kötelező.
F osztályút nem láttam még sehol sosem élőben még ipari környezetben sem, ugyanis ipari környezetben nem 30 mA szivárgó áramra kell leoldani és a frekiváltóra csatlakozó motor szivárgó áram védelme magában a danfoss/schneider/stb. márkájú frekiváltóban van.
-
elekresz
tag
válasz
Reggie0 #87547 üzenetére
Igen, de azt írta:
"Tehát tetőre szabad ezeket rakni? Ott az erkélyekről hozzáférhetőek lennének takarítás céljából."
Így vélhetően ott nem ilyen az elrendezés. De valóban minden szempontot mérlegelni érdemes. Értelemszerűen a telepítőkkel sem árt egyeztetni és elvégezni egy felmérést, hátha más a meglátásuk. -
DrojDtroll
veterán
válasz
Reggie0 #87352 üzenetére
Most tesztelgetem a különböző hiszterézis beállításokat. Nem volt semmi mozgás a szobában, ajtó végig zárva (18-20nm-es a szoba). Másik szobában voltam amikor feltűnt a grafikonon, hogy megnőtt a fogyasztás. Mire bementem a szobába, már inkább volt 23 fok, mint 24 a hőmérséklet.
-
TeeJay
félisten
-
rustysaw
csendes tag
válasz
Reggie0 #85610 üzenetére
Nem, a dátum helyes, csak most kezdik el az "átállást" a szolgáltatók, legalábbis az MVM Next. Persze a kísérőlevél szerint ez a fogyasztónak lesz a legjobb...
Nálunk szeptemberben van az éves elszámolás, így most a 4. részszámla helyett megint elszámoló jött, és nyilván mivel fűtési szezon van, egy durva áramszámlával. Azt nem értem, hogy akkor miért lehet módosítani jelenleg is a szolgáltató online ügyfélszolgálati oldalán a számlázás menüpontban az éves várható fogyasztást és így a részszámla összegét, miközben ez már nem releváns. -
asdf_
veterán
válasz
Reggie0 #85610 üzenetére
Fizikailag már most is KIF4 tarifában van az, aki okosmérős (napelemes vagy 5000 kWh/év fölött fogyasztott) csak annak egyezik még a tarifája a mindenki máséval (és ha nincs még okosmérője, akkor idén még megkapja). Elvileg (kényelmesen, véletlenül pont a választás után) 2026. július elsejétől menne majd át élesbe, eltérő áron megy majd a 06-17, a 17-22 és a 22-06 óráig történő vételezés (de nemrég még egy 2027 január elsejét is láttam erre, majd kiderül mi lesz).
-
Lorden
őstag
válasz
Reggie0 #85511 üzenetére
Láttam működés közben a légkezelését.
Az biztos, hogy ez a gép 12-13 éve nagy szám volt, de manapság ha valaki ennyi pénzt el akar szórni, akkor ezerszer inkább egy 500-600k-s klíma és 2db egyhelyiséges hővisszanyerős szellőztető az egymással szemben lévő helyiségekbe. Ez így kb 800-850k, még egy robotporszívó/légtisztító is kijön és nem lesz az életben többet gondja a levegő minőséggel. -
jjohn
aktív tag
válasz
Reggie0 #85407 üzenetére
1 db klíma esetén (1 db beltéri+1 db kültéri) bruttó: 11 990 Ft évi 2 karbantartás esetén / alkalom 1 db klíma esetén (1 db beltéri+1 db kültéri) bruttó: 12 990 Ft évi 1 karbantartás esetén / alkalom.
Kiszállásról nem ínak.
Meg hogy mennyire strapabíró ez a készülék, van egy ugyan ilyen 5 éves és lekopogjam semmi gond nem volt vele. -
rustysaw
csendes tag
válasz
Reggie0 #84951 üzenetére
Azt gondolom, hogy a kulcsmondat, ami alapján el lehet indulni és a jogalkalmazó el fog indulni, az ez:
"az e rendeletben foglaltakon túl további követelményt nem támaszthat a fogyasztóval szemben, kivéve, .... vagy üzemben tartása más módon nem biztosítható, és a követelmény teljesítése nem jelent aránytalan terhet a fogyasztó számára"
Ez alapján pedig összehasonlítva egy gépjárművet és egy klímaberendezést, előbbinél
többnyire a futásteljesítmény alapján van a kötelező szerviz, másrészt a sokmilliós, ma már inkább alsóhangon 6-8-10 milliós „fogyasztási cikkről” beszélünk, harmadrészt tudomásom szerint a kötelező szerviz díja többnyire a cserélt alkatrészek, kenőanyagok árát foglalja magába, ami bőven belefér az arányosságba. Ezzel szemben a klímaberendezés 1-2-szeri karbantartása úgy van előírva, hogy a forgalmazó azt sem tudja, mennyit üzemelt a klíma, rendszerint a „karbantartás” a berendezés értékének átlagosan kb. 8-10%-át kitevő díjért történik alkalmanként, szóval ez esetben kétségtelenül aránytalan terhet jelent a fogyasztó számára ezen kötelezettség teljesítése. Szerintem.Jolida
Szerintem az időszakos felülvizsgálat és a kötelező karbantartás nem egészen ugyanaz takarja a tevékenység és szolgáltatás, továbbá ennek következtében a lehetséges díj és arányosság tekintetében. -
Jolida
tag
válasz
Reggie0 #84944 üzenetére
... amelyet a 93/2024. (IV. 23.) Korm. rendelet módosított.
Részlet az Indoklások Tára 38. számból (2024.04.24) -kiemelés tőlem-:
A módosítás továbbá pontosítja az elektronikus úton átadható
jótállási jegy szabályait, valamint eleget tesz annak a vállalkozások részéről jogosan felmerülő igénynek, hogy nemcsak a fogyasztási cikk (például gázkazán) megfelelő üzembe helyezése, hanem annak üzemben tartása érdekében is támaszthatók speciális követelmények (például időszakos felülvizsgálat) a fogyasztóval szemben, feltéve ha a megfelelő üzemben tartás más módon nem biztosítható, és a követelmény teljesítése
nem jelent aránytalan terhet a fogyasztó számára. -
rustysaw
csendes tag
válasz
Reggie0 #84944 üzenetére
Rendben. A kérdésem az, hogy a fenti Korm. rendelet és a vonatkozó 10/2024 IM rendelet 1. sz. melléklet alapján a forgalmazók/márkaképviseletek miért nem írnak elő a jótállás feltételéül évente 1-2 kötelező karbantartást pl. egy hűtőgépre, szárítógépre, kerékpárra, zuhanykabinra stb.? Mindegyiknél kockázat (és/vagy) a pára, penész, kosz, por és akadnak értékben is hasonlóak, mint a klímaberendezések.
-
TeeJay
félisten
válasz
Reggie0 #84266 üzenetére
Egy 50-es korú hölgy ügyfél --> "olyan szép ez a beltéri egység"
én magam --> "hmm még sosem néztem a beltérit, bekapcsolom és hűtsön halkan az a lényeg"Neki kellett valami alap Syen-t vagy Gree-t azt hiszem felrakni mert azon van egy ezüst csík a Daikin vagy Mitsubishi amit én ajánlottam szerinte csúnya volt.
Szerinted is jó vételt csinált? -
BBéci
legenda
válasz
Reggie0 #84035 üzenetére
Hosszú idő alatt kialakult rutin. A csap elzárását fontosnak tartom, nem fogyasztom feleslegesen sem a vizet, sem a gázt. A cseppmentesítés szintén rendkívül fontos, mert nagyon kemény a víz, iszonyúan ronda lenne az üveg és a csempe is, ha nem szárítanám le minden alkalommal. Feleségem szintén zuhanyzik, de a kádban és szintén 4-5 perc alatt végez, majd Viledával és erre a célra rendszeresített frottír törölközőkkel mindent teljesen szárazra töröl. Igen, a kádat is.
Még egy adalék: mindketten a zuhanyfej közepéből vastag, gyöngyöző sugárban kiáramló vízzel tisztálkodunk, nem a hagyományos, sok vékony sugaras állásban használjuk. Az a testről visszaverődve mindenfelé spriccel. -
BBéci
legenda
válasz
Reggie0 #84005 üzenetére
Korábban is volt szó a fürdőszoba párásodásáról, amit sosem értettem. Ezért párszor megmértem zuhanyozás előtt és után, 2% volt a legnagyobb változás: 51-ről 53-ra. A hőmérséklet hasonlóan változott, leginkább a cirkó jóvoltából. Tehát még mindig értetlenül nézek ki a fejemből.
-
11hh
tag
válasz
Reggie0 #83922 üzenetére
Szállítanak, de csak a magyar nyelvű oldalukról!
Innen: www.hu.artbuilding.ro -
Dalion
tag
-
Dalion
tag
válasz
Reggie0 #83908 üzenetére
Sosem fizettem még EUR n kívül online, más devizanemben. Igazából csak tippelek mi lehetett a hiba, de nem sikerült az biztos. Mivel azóta próbáltam felvenni velük a kapcsolatot írásban kétszer is amire azóta sem érkezett válasz, nálam már csak azzal javíthatnának ha féláron adják amit rendeltem.
-
-
TeeJay
félisten
válasz
Reggie0 #83830 üzenetére
Azt tudod mekkora botrány lenne abból ha azoknak is pénzbe kerülne akik sosem akarnak klímát majd
Egyik lépcsőházban van 10 klíma másik oldalon meg 2 de mégis mindenki miatt ki építik. Ez szinte háborút szítana mint úgy általában minden ami társasházban történik de valakit szerinte nem érint és emiatt fizetni sem akarna -
TeeJay
félisten
-
TeeJay
félisten
válasz
Reggie0 #83797 üzenetére
Normálisan szigetelt új lakásnál nem nagyon kell 75fokos víz
30fokot szoktak padlófűtésnek, 50-et meg HMV-nek és azt egy R32-es Fisher is tudja -15fokon főleg ha nincs alulméretezveBaromi jók ezek a Panasonic meg Mitsu meg Daikin hőszivattyúk de az árukkal agyvérzést lehet okozni egyből
-
TeeJay
félisten
válasz
Reggie0 #83379 üzenetére
Így van. -20 fok nálunk meg ritkán van. -7 fok értékkel már jól lehet számolni és ha hatékonyság kell akkor drága japán gépet kell venni ha viszont kell a kakaó akkor érdemes az olcsóbb gépből az 5kW példányt választani a hatékonyság rovására de legalább durrantja a meleget.
Gree Amber Royal is ezért jó fűtős gép mert 5kW kültérivel dolgozik
Utána számolva a 2-es COP -15 fokban még mindig sokkal jobb érték mint egy bármilyen hősugárzó vagy elektromos radiátor vagy infra panel. H tarifával meg pláne
-
TeeJay
félisten
válasz
Reggie0 #83250 üzenetére
Igen ideális világban mindenki elég vagyonos lenne ahhoz hogy csak elektromos fűtés legyen mindenhol (hőszivattyú ott is nagyrészt) és minden országnak lenne elég erőműve a teljes ország fűtését elektromosan megoldani import áram nélkül.
BP belvárosban 4-5méter belmagassággal ez nem igazán most fog megvalósulni, de Szabolcs megye keleti részén sem lesz mindenkinek több millió forintos hőszivattyú amikor örülnek ha fát tudnak venni fűtésre.Majd ha 1x feltalálják MR. Fusion-t (Back To The Future 2) akkor megoldódik a probléma
-
TeeJay
félisten
válasz
Reggie0 #83246 üzenetére
Nálunk az ország nagyobbik része gázzal fűt, szegényebb része amivel tud ha mindenkinek klímára meg hőszivattyúra kellene át állni elég nagy bajban lennénk. Egyrészt sok helyen nem is lehet megoldani lásd tiltani akarnak kültéri egység felszerelést vagy nincs rá pénze a szegényeknek másrészt ha minden villannyal menne télen fűtés akkor Paks 2 is kevés lenne bőven meg a hálózat is.
Érdekes lesz a következő 20 év
-
TeeJay
félisten
válasz
Reggie0 #83208 üzenetére
Éjszaka még mindig az atomerőmű termel legstabilabban nagy mennyiséget, gázturbinás erőműnek gáz kell amiből az orosz a legolcsóbb
szélerőmű nálunk harmatosan kevés, vízerőmű nem igen lesz mert lapos az országImportálás oké csak éppen ha a szomszédoknak se lesz túl sok akkor ők mit exportálnak?
Ha a jövő nyár is ilyen combos lesz akkor bőven lesz fogyasztás és nem csak nappal amikor szét éget a Nap hanem éjjel is oda meg kell kakaóMellé még szüntessék be majd a gázkazánokat is és álljon át mindenki hőszivattyúra és még jobban áramtól fogunk függeni. Nem biztos hogy nagyon várom a 10-20év múlva mi lesz
-
TeeJay
félisten
válasz
Reggie0 #83001 üzenetére
Ok aki most építkezik vagy felújít és felveri a padlót az tesz a falba klíma szifont és megoldják a kivezetést mindenki másnak probléma és egyszerűbb kivezetni és olyan helyre csepegtetni ahol nem zavar senkit.
Gyökér szomszéddal meg nem lehet mit tenni aki egyszer csak kitalálja hogy zavarja más cseppvize de a sajátja már nem -
TeeJay
félisten
válasz
Reggie0 #82977 üzenetére
Panelban biztos jó minden tartófalra lyukat fúrni és falon kívül vezetni csöveket... Sokan díjaznák ha így oldanánk meg
De még újépítésűben is biztos megoldható 10méterre a legközelebbi bármilyen lefolyótól 3 falkanyarra satöbbiTudjuk vannak kulturált emberek csak azok meg fognak dögleni nyári melegben mert kutya sem rak nekik így fel klímát... Gyűjtsék ballonba oszt öntögessék szorgosan vagy ne használják a klímát csak naponta 1-2órát a többi 22órában meg süljenek saját zsírjukban
-
Sadam11
lelkes újonc
válasz
Reggie0 #82914 üzenetére
Nem kell, amíg nem jönnek olyan vendégeid, ahol az első kör panaszkodott hogy fázik, majd miután elmentek, a másik kör megjött ők meg panaszkodtak, hogy melegük van, és ezt egy egész héten keresztül. Unokatesóm tudna mesélni
Baba miatt ablak ki, benn 28 fok - majd utána óránként 1 fok mire visszahűl.
-
válasz
Reggie0 #82823 üzenetére
És ez sz.ted egy 40.éve szerelt alu vezetéknél, a beépített gardrób szekrény mögötti kötődobozban biztosan így van szerelve?
b@szhatod hogy kicseréled a 40.éves konnektort egy új modernre, amit jól kötsz be ha a szekrény mögötti kötődobozba szét ég a kötésed, majd szépen lángra kap a szekrény!
Nem arról volt szó hogy nem bírja az alu vezeték, hanem arról hogy 40-50.éves hálózatok ezek, amiknél a kötések 80% a már ki van lazulva szét van égve!
De mindenki a saját kárán tanul szóval hajrá......
-
-
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0 #82316 üzenetére
A törvény is megkülönböztet helyiségeket, hogy hol kell mérni, ha kihívsz egy jegyzőt az se csak a klíma alatt fog mérni, ezért vannak általában halálra ítélve a társasházakban a szomszéd feljelentések, mivel a legfontosabb küszöbértéket az alvás céljára szolgáló helyiségben kell mérni...no meg azért is, mert ahol gond van a hangból, az általában eleve alacsonyabb pénztárcájú házak, ahol senki nem fogja előre zsebből megfinanszírozni a jegyző költségét hogy vagy visszakapja a közgyűléstől vagy nem...
-
Z.É.T.
őstag
válasz
Reggie0 #82306 üzenetére
Valószínűleg félreértetted, ez a szoba "saját hangja" amikor nincs semmi zavaró tényező. (nem ment munkagép a szántón, nem ugatott a szomszéd kutya, semmi, nada.)
Klíma jelenleg nincs telepítve.A hullámzás egy ember szándékosan visszafogott lélegzése. Így 22-32dB közötti az alapzaj. Életem legcsendesebb szobája, pedig 10-nél több helyen laktam már.
(egyébként van itthon kalibrált mikrofon hangsugárzóépítés és hi-fitelepítés miatt, csak éppen laptopom nincs, így nem tudtam hiteles mérést végezni, de bőven BŐVEN jó közelítés az adott témában a telefonos mérés. Semmilyen relevanciája nincs a 10-100 Hz közötti pontatlanabb mérésnek itt.
Annyira egyébként nem vészes már egy jobb telefon mikrofonjának az átvitele sem. -
Z.É.T.
őstag
válasz
Reggie0 #82171 üzenetére
Abszolút igaz.
Amire én utaltam, az a 'kizárólag klímával kifűthetetlen napok számának csökkenő trendje'
A kilengések viszont akár morcosabb hidegcseppet (inkább lokális, és elhúzódó hatású is lehet) és hidegbetörést (nagyobb kiterjedésű, de jellemzően rövidebb ideig ható) is hozhatnak.
Meg tényleg nem kizárható egy-egy hidegebb tél (tavasz, ősz!) sem a globális felmelegedés mellékhatásaként.Egyáltalán nem indokolatlan valamilyen ideiglenesen beüzemelhető alternatív fűtés, ezt nem tagadom.
(én eleve kiegészítő, elő-, utószezonra rakatom fel a klímákat, a vegyestüzelésű kazán marad és ha kell, be lesz röffentve) -
Új hozzászólás Aktív témák
- Új, Garanciális (1-3ÉV) Gamer PC-Számítógép, néve szóló számlával! I5 14400F / RTX 5060 / 32GB DDR5
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!)
- Honor 200 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest