- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Érkezik a Samsung Health előfizetés?
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Azonnali mobilos kérdések órája
- iPhone topik
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Alteran-IT
őstag
válasz
#42556672 #10815 üzenetére
Akkor ha tények:
-Szerinted ha nálam az lett volna a default, akkor nem próbáltam volna azt is visszaállítani, mint minden mást és ide jöttem volna kérdezni, hogy már minden alapon van, de mégsem jön? Sőt szerinted akkor utána írtam volna ide, hogy megvan? Egyszerűbben jártam volna, ha nem is írom be hogy megoldódott, de mivel nem állítottam és végül megoldottam, ezért csak beírtam, hogy mi volt az, hátha más is így jár és mikor Google-n keresgéltem megoldásokat, még a Mikrotik fórumán is, akkor is láttam hogy egy csomó ember járt így, hogy nem az sha1 volt az alap, csak ugye azt nem tudtam hirtelen, hogy ott a profiles legördülőjénél kell átállítani, mert a másiknál csak az volt aktív.
-Nem, nem mindegy, tekintettel már csak arra is, hogy nem a Proposals-nál volt a hiba, hanem a Profiles-nál, így nem csak a pipálgatás volt hibás felvetés, hanem hogy hol van rosszul beállítva.(#10816) bacus: Ha nem szóltál volna hozzá gúnyosan a felsülésed után (hát ugye ha ész érvekkel nem lehet, mert nem tudsz, akkor dobálózzunk szarral, nyilván egy bizonyos szellemi szint alatt ez könnyebb, egyébként még a nevét sem tudod leírni a műkorcsolyázónak, de mindegy), akkor nem mondanám, hogy részedről az a súlyos pofátlanság, hogy képes lettél volna annyit elkérni egy nem működő megoldásért és még utána gúnyosan ki is jelented, hogy tarthatott volna tovább is még rájövök, tudod itt nem csak szaktudásról van szó, hanem elvekről, ráadásul emberi elvekről, te meg úgy látszik mindkettőben hiányt szenvedsz, lehet szaktudásban annyira nem, de ahogy elnéztem az előző hozzászólásaidat, te sem tudtál sok olyat, amit én rögtön tudtam (az más hogy nem írtam olyankor, mondjuk úgy hogy nekem sem tetszik túlságosan a te stílusod), szóval ezért nem érdemes a másikat lenézni, én nem is tettem meg veled, de te rögtön, meg már kérsz érte pénzt, mint ha te itt néha nem szorulnál segítségre, sőt mindent tudnál, holott nem, szóval néha érdemes lenne tükörbe nézni.
Plusz hozzátenném persze már csak azért is, mert egyenes vagyok, hogy azért jöttem rá olyan gyorsan, mert egy itteni fórumtárs készségesen segített privátban, nem csak hogy bemásolta az ő default konfigját, hanem adott nekem hozzáférést is és legalább azt is ki tudtam próbálni, hogy nem-e a Windows-al van baj, mert ugye mint mondtam, én azt is átállítottam, így a problémamegoldás körét kicsit jobban ki kellett terjeszteni és szépen kizárni dolgokat, hogy aztán szűküljön az a kör.
Na de a lényeg, hogy ennek a kollégának eszébe se jutott, hogy pofátlanul pénzt kérjen (mondjuk neki szívesebben adnék), csak írta hogy látta mivel szenvedek és készségesen segített, amiért én nagyon hálás vagyok neki és úgy gondolom, hogy tartozok is neki.Ugye a nevét direkt nem írtam le, nehogy megvessék itt egyesek, akik kevesebb tudással és emberséggel nem tudnának akkor nyerészkedni másokon, ha valaki készségesen segítene anélkül, hogy ellenszolgáltatás kéréssel kezdené, egyébként tényleg itt a súlyról beszélünk, tehát egy pipa nem egy nagy dolog, bár itt nem is az volt a megoldás, na meg nem tudom te mit szólnál, ha valamikor mikor te nem tudsz valamit, azt mondom hogy 500 ezerért megmondom, bizonyára ebben az esetben én lennék a köcsög/pöcs, szóval kicsit gondolkozz el ne csak szakmai, hanem emberi dolgokon is, még ha nehezedre esik akkor is. Egyébként mikor ilyen emberekkel "beszélgetek", már nem szoktam csodálkozni, hogy miért tart itt ez az ország, főként emberségben, meg mentalitásban, na mindegy. Persze értem én, valamiből meg kell élni, de egy normális társadalomban nem ez a módja, meg mint mondtam te sem örülnél, ha valaki rögtön így állna hozzád, gondolom neked pl. az nem tetszik, hogy a villanyszerelő képes tőled két egyforma színű kábel összekötésérért elkérni egy kisebb vagyont, de az meg a te bajod, ha felülsz erre és annyi eszed van, hogy ilyen egyszerű munkáért ennyit kifizetsz, akkor nem csoda hogy neked is hasonló módon kell vagyonosodni és ugye valószínűleg nálad is van olyan, aki sajnos felül erre, na mindegy, a véleményem, sőt az igazságot leírtam, kommentárt nem kérek utólag, hogy "csak vicc volt" meg ilyenek, nem veszem be, meg nem is érdekel.
-
bacus
őstag
válasz
#42556672 #10815 üzenetére
Nagy a szája, mert a testvére hires műkorcsolyázó. (Anette Pöetsch) ilyenek ezek a poetche-k. ;)
Részemről megvolt az utolsó hsz ami vele kapcsolatos, már év elején is bele állt mindenkibe. De legyen neki, én meg megyek olvasni tanulni. :), de legalább tudom, hogy a mikrotik ismerete sem megy.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
#42556672 #10796 üzenetére
Lehet szívni, de nem kliensenként és hálózatonként. Én etettem már SSTP-t LetsEncrypt-ről. csak egy frissítő szkript kellett egy helyi szerveren naponta futtatva. De még AD-ban sem akkora tragédia RouterOS által generált root CA-t kitolni a klienseknek. Sebesség olyan amilyen, de az RDS átment és annyi elég volt.
-
-
Alteran-IT
őstag
válasz
#42556672 #10783 üzenetére
L2TP secret nincs is, már hogy ha arra gondolsz, ami a PPP-nél az utolsó fül, az L2TP szerveren belül is csak IPsec secret van, ami stimmel és a felhasználónév és a jelszó is, ugye egyébként a mobilos kapcsolatok sem épülnének fel, persze az IPsec kötelező, így annak is jónak kell lennie elvileg.
De, sőt a profile-t is, miután nem működött, ugyanis utánanéztem és sokaknál ugyan ez a hiba áll fent neten, legalább is angolul is rákeresve és azt találtam, hogy itt a 3des-t it engedélyezni kell, mert a Windows egy gyengébb titkosítással rendelkezik és ha a 3des nincs engedélyezve, akkor nem működik, de hiába engedélyeztem, illetve próbáltam ki egyéb kombinációkat is a többszöri felkonfigurálás után, így sem működik továbbra sem, de csak Windows-os számítógéppel nem, a PPTP persze működik, de az nem megoldás.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
#42556672 #10780 üzenetére
Az hogy nem kapcsolódik, Windows-ban szinte hibát sem ír ki, csak eldobja, routerben meg kb. ennyit:
memory ipsec, info respond new phase 1 (Identity Protection): ...... IP [500] <=> ..... IP
memory ipsec, error no suitable proposal found
memory ipsec, error ..... IP failed to get valid proposal.
memory ipsec, error ..... IP failed to pre-process ph1 packet (side: 1, status 1).
memory ipsec, error ..... IP phase 1 negotiation failed.És ugye ugyan ezt vagy 3-4 alkalommal, aztán vége a próbálkozásnak. Telefon simán becsatlakozik kívülről és belülről, ahogy más is, ezért is nem értem, ráadásul próbáltam többféleképpen, a Skory-s leírást, youtube-os konfigurálásokat, ahol magam is látom, hogy utána a Windows becsatlakozik (kb. 2-3 éves videók), de nekem a legújabb Router OS mellett a legújabb Windows 10-es gépek nem akarnak, sőt egy Win 7-es laptop sem akar, azon is rajta van az összes frissítés, persze már csak azért mondom, hogy ha a Microsoft baszott volna el valamit szokás szerint.
(#10781) Lenry: Örülök neki, nálad mi a konfiguráció, privátban nem küldenéd át?
-
vargalex
félisten
válasz
#42556672 #10738 üzenetére
Családi házban lakom, senkit nem zavarok.
5 GHz-en 80 MHz-et használok (használhatnék 160 MHz-et is, de nincs olyan kliensem), 2,4 GHz-en pedig 40 MHz-et. Ha kell valami a szerverről, akkor másolok is 60 MB/s-el. Ja, és a lényeg: sok eszköz esetén ugye nem a kisebb elérhető sávszélességen osztoztok...
A megjegyzésem egyébként arra vonatkozott, hogy nehogy már a bejövő net sebesség miatt ne legyen értelme a nagyobb sávszélességnek! Ilyen alapon gigás portok sem kellenek LAN-ra, ha a bejövő net 100 Mbps alatti... -
válasz
#42556672 #10709 üzenetére
Sajnos én is így érzem.
Nálam a helyzet viszont azzal a reménnyel kecsegtet, hogy 2-3 múlva már rendes vezetékes netem is lesz. Jelenleg 2-3 Mbps az elérhető sebesség, de épül egy luxus lakópark az utca folytatásban, úgyhogy hátha a mi szakaszunkra is jut fejlesztés.
MaCS
-
bambano
titán
válasz
#42556672 #10695 üzenetére
az elképzelésem az volt, hogy az alábbi két sor közül az egyiket kapom válasznak:
1. hap ac2
2. hexsehelyett válasz nem jött, csak hozzászólás. a hozzászólásokból látszik, hogy néhány válaszoló azt sem tudja, hogy a speed-test az a tools menüből elérhető tesztelő program a rosban. aki használta már, az tudja, hogy simán kikoppintja a cpu-t, és ezt nagy piros figyelmeztetéssel jelzi is. *ezért* érdekel, hogy a két router, ami jónak tűnhet és belefér a költségvetésbe, az mit csinál ebben az esetben.
azt tudom, hogy a próba kedvéért elindítottam itt egy crs326-on a tesztet, és 560Mbps-t se bírt stabilan kitolni magából. tehát a 400 megás proci szűk keresztmetszet.
de nem érdekes, sokkal gyorsabbnak és kisebb erőfeszítésnek tűnik rendelni két dobozt, és megmérni saját kezűleg.
-
-
válasz
#42556672 #10633 üzenetére
+1, ha mondjuk megnézitek bármelyik nagy eszközgyártó POE-vel kapcsolatos írásait, olyan dolgokkal indítanak hogy egyszerűség, managelhetőség, kevesebb vezeték, UPS táp elvitele az eszközhöz kompakt módon, költséghatékonyság, kisebb fogyasztás, intelligens power management stb... Nem hinném hogy ez véletlen. Egy tökéletes világban a kis teljesítményű rezes eszközök mindegyike (aktív) POE-s lenne tulképpen, de sajnos a költségek és az infrastruktúra hiánya miatt ez sokszor kivitelezhetetlen. Viszont ahol van, és adott, ott butaság nem használni.
A kábel vesztéségére és "fűtésére" is ránéztem, mert bogarat tett a fülembe a kijelentés. 802.3af esetén 0.42W a veszteség cat5+-on 100 méteren, 100%-on terhelve a port tápját.
A kisebb Mikrotikeken található, illetve háztartási ketyeréken és gyerekjátékokon is előszeretettel használt hátsó tápcsatlakozóra pedig nincs semmilyen ajánlás vagy best practice. Ez és a POE-in port csak sima kivezetései ugyanannak a tápáramkörnek, azt használod amelyik szimpibb, mivel pontosan ugyanoda van huzalozva a dobozon belül mindkettő. És ha már választani lehet, akkor nekem a lock pöckös rj45 a szimpibb a fent felsorolt előnyökkel együtt.
-
-
-
válasz
#42556672 #10602 üzenetére
Ami bosszant jó néhány "új" MikroTik eszközben, az a 16MB Flash.
Az saját fórum oldalukon volt is erről egy parázs vita.
Sajnos már sikerült nekem is belefutnom ennek a korlátaiba egy Wap Ac Lte Kit eszközzel. Ekkor ajánlotta a MikroTik support-os csóka az Audience LTE6 változatot.
Azért egy Wap Ac Lte Kit eszközt nem mondanék olcsó eszköznek, és mégis ezen spórolnak 😢 -
m0ski
aktív tag
válasz
#42556672 #10478 üzenetére
A kérdés nem a kliensekre vonatkozott, hanem a wAP AC eszközre, amit CAPsMAN alatt kezelek.
CAPs nélkül adnék neki fix IP-t, kapna route-ot, és simán beállítanám az SNTP client menüben, hogy honnan szinkronizáljon.
Viszont mivel központilag menedzselt, nem szükséges, hogy IP-t osszak neki, így aztán az NTP szervereket sem éri el IP alapon. -
törölt tag
válasz
#42556672 #10432 üzenetére
Ezek szerint mégis jól gondoltam! :-)
Más!
Ajánlom ebben a hozzászólásban a video megtekintését. Sok mindent tisztáz!
https://itcafe.hu/tema/wlan_wifi_vezetek_nelkuli_halozat_kerdesek_es_valaszok/hsz_57360-57360.html
Üdv.
-
bambano
titán
válasz
#42556672 #10419 üzenetére
"Kösd össze még egy porttal az ONT-ot amit tegyél be a bridge-be az RB4011-en": vagyis publikáld a belső hálózatodat a világ felé.
Ekkora biztonsági hibát ne ajánlgassunk már.
(#10417) DileRGorE : nem, nem kell az ethernet interfésznek ip-t adni.
a 4011 mellé még egy menedzselhető switch??? minek? a 4011-ben van két menedzselhető switch. arra oda kell figyelni, hogy a drótot hova dugod, mert nagyon másképp működik, ha nem jó helyre rakod.
-
zex
aktív tag
válasz
#42556672 #10385 üzenetére
Megoldottam most azzal, hogy átállítottam a szervert, hogy DHCP-n kapja az IP-t és ezt tettem statikussá a Mikrotik Leases fülén. Most jó. Egyébként a szerver IP címe a 192.168.1.50 volt statikusan is, a DHCP meg a 192.168.1.200-192.168.1.250-ig osztott.
Talán ami még gondd lehetett, hogy a szerveben a default gateway maradt a régi TP-Link router IP címe (192.168.1.1), de most a MikroTik meg a 192.168.1.254-et kapta.Másra már nem tudok gondolni.
Mindenesetre most megy, köszönöm a segítségeteket. -
leviske
veterán
válasz
#42556672 #10305 üzenetére
És hogy? Mert nekem nem megy. Ugyanúgy requestet kell kérni a tanusítványhoz, vagy ki kell választani a capsmant manuálisan? (bár próbáltam mindkettőt) Figyelnie a bridge-en kell gondolom. (bár azt is próbáltam még wlan1-re is lőni) Nem?
(#10306) Lenry: Köszi, ezt pótoltam.
Meglátom holnap hogy teljesít.
MÁS: A topikban nem találtam hasonló problémát, de hátha valaki belefutott már abba, hogy a Netflix TLS hibákat dobál. A Vivaldi még csak-csak kiküzdi magából időnként, de a Firefox alatt kategorikusan megállunk a TLS handshakenél Windows és Linux alatt is. Okozhatja ezt az IPv6?
-
smjuhasz
csendes tag
válasz
#42556672 #10259 üzenetére
A kérdés még mindig a miért. kicsit utánanézetem és az rb3011 valóban egy ARM 32 cpu-t használ ami bár 2 magos Krait és 1,4 ghz, de csak 720mhz network subsystemmel rendelkezik ennek elvileg elégnek kell lennie egy 1/1 gigabithez. Nem kizárt, hogy az ethernet framek egy bizonyos fw-be szarul voltak kezelve, de kiváncsi lennék, hogy ez most is fennáll-e. Sajnos nem férek hozzá 1G-s telekom hálózathoz, nem tudok tesztelni. Ha Te igen, akkor viszont nagyon kiváncsi lennék. (ps. rb3011 turn lcd off)
Annyiban viszont mindenképpen igazat kell adjak, hogy jelenleg van ahol olcsóbb a 4011 mint a 3011. Abban meg már 4 -cortex a15 -
Clever0
senior tag
válasz
#42556672 #10262 üzenetére
Köszi. Megnéztem a linket, de nekem ez magas. Ha az elején menüzik, akkor a végén miért parancsokat sorol? A csatornák beállítását nem látom. Ír egy ilyet: "Do NOT forget to change the country and the password. Select the right country or otherwise the CAP might select a frequency that is not supported in your area." Sajnos nálam nincs ország választva, mert akkor nem tudtam a teljesítmény csökkentése céljából az Antenna Gain-t változtatni. Most egyébként a mindkét router wifijét felnyomta -50dB környékére, eddig -70 alatt volt.
-
Clever0
senior tag
válasz
#42556672 #10260 üzenetére
Sajnos nem én csináltam a beállítást. Eddig csak 1 sor volt a Configurations lapon és nem volt Provisioning. Úgy is működött, de bármely csatit választottam, jött a -- no supported channel. A bolgár videóban sem a Configurations-nál sem máshol nem ad meg csatit, így nekem is jó, de ha kiválasztok valamit, akkor úgyanúgy jön a letolás. Szóval nem lettem előrébb. Hol van leirás vagy egy nem ennyire elmosott videó erről?
-
Clever0
senior tag
válasz
#42556672 #10246 üzenetére
Biztosan így van, de nekem nem sikerült. Alapból az Interfaces / wlan2 / Wireless fülön be van állítva a csati, egyik routeren az 5180, másikon az 5260. Mentek is szépen. A CAPsMAN / Channels fülön fel van véve ugyanez a két csati. Ettől még ami önállóan 5260 volt, az a CAP-ot engedélyezve 5180 lett, a másik meg először 5745, rövid időre 5520, utána máig 5180, most újra 5745 lett. Ezek a csatik és frekik semmilyen beállításban nem szerepelnek. Pontosítok: most épp 5785/20-eeCe van kiírva a Wireless Tables-ben a wlan2 felett.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
#42556672 #10180 üzenetére
Annak idején próbáltam layer2 összeköttetést két hálózat között.Amit linkieltél, DHCP Snooping stb.. be is állítottam, működött is a dolog, de ennek ellenére voltak olyan anomáliák a hálózatban amiket nem tudtam megoldani. Így végül maradt a layer3 összeköttetés - azzal nincs gond. Bár igy pl. a DLNA nem érhető el a távoli hálózatból, pedig néha jó lenne...
-
f8enter
aktív tag
válasz
#42556672 #10113 üzenetére
Synologyn a gyári "Napló központ"-ot használod? Nekem kicsit nehézkes a keresése, de lehet, hogy rosszul csinálok valamit... (pl nem működik, hogy csak adott kategóriára keressek, ha kiválasztom a részletes keresőben, hogy "snmp,debug", nem hoz fel találatot, holott szűrés nélkül ott vannak a sorok...)
-
-
bacus
őstag
válasz
#42556672 #10014 üzenetére
update: tegnap még éjjel az itthoni teszt routerrel sikerült összehozni, és van egy sejtésem, hogy mi a hiba, mi a különbség.., ma ha lesz időm akkor még kipróbálom, aztán majd megírom, ha megvan a megoldás.
kovidinka: nem jó az sstp több okból sem, az egyik, hogy egy win2016 szerver előtt sosem ülnek, és akkor is kellene a kapcsolat, mikor nincs beloginolva senki. Sztem ez nem megy sstp-vel, de ha igen, akkor most nagyot tévedtem!
-
bacus
őstag
válasz
#42556672 #9984 üzenetére
fixen van, nem tudom, hol rontom el, de nem tudok tovább lépni, hogy ha nem választok ki disket.
Nem látom át hogy kéne, még. A storage acc-ban page-blobként van.
ezt találtam a témában, de a 4. lépés nem megy. Itt is azt irja, hogy a legkisebbet válassza.
https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=153602bambano: igen, az udp előny, de azért már a hetes ros-ban is lesz
. Egyébként nekem most nem annyira lényeges az udp, nincs rajta forgalom, illetve alig.
-
bacus
őstag
válasz
#42556672 #9937 üzenetére
nem tudom, nekem nincs tapasztalatom lakossági telenoros előfizetés net apn aktiválással, üzletinél alapból volt mindig.
Közben megnéztem vodafonnál a két apn:
internet.vodafone.net
standardnet.vodafone.net (szerintem itt megy a pptp)Itt is csak az egyiknél megy a pptp vpn.
-
bacus
őstag
válasz
#42556672 #9930 üzenetére
ez nem így van. Mind a 3 nagy szolgáltatónak van olyan APN-je, ami engedi a GRE-t és van olyan (általában az az alapértelmezett, lakossági, stb), aminél tiltva van.
telenornál az "online" - tiltja, mig a "net" engedélyezi.
a vodafonét és a telekomét is kellett már pptp vpn-re birnom, szóval ott is meg lehet keresni melyikkel működik és melyikkel nem. (aki biztosat tud, beírhatná ide, hogy legalább egy helyen meglegyen)
A digi netjéről nem tudok semmit, próbáltam, de nem emlékszem a beállításaira és a pptp vpn sem próbáltam ki. -
ekkold
Topikgazda
válasz
#42556672 #9718 üzenetére
Igen be van rakva a pipa, de (valószínűleg az élő VPN kapcsolatok miatt) sajnos ez nem elég, kell a mangle szabály is. Ettől függetlenül, ha kihagyom a tcp csomagméret váltást, akkor is működik minden de sokkal lassúbb.
Amúgy nekem is 1480-ra áll be digivel az MTU, de ha ráerőltetem az 1492 akkor is jól működik.
-
Beniii06
addikt
válasz
#42556672 #9722 üzenetére
Nálam valamiért 1480-ra állt be magától(telekom optika), igaz nálam 6.46.2 van még, de a mező, ahol meg lehetne adni ki van szürkítve, úgyhogy nem tudnék változtatni rajta, ha akarnék sem. Ezt ha jól tudom a szolgáltató PPPoE szervere határozza meg, hogy miként kapcsolódhatsz, amint bejelentkezett a username+pass párossal.
Hozzáteszem, nálam nincsenek semmilyen problémák az internettel kapcsolatban, nincs olyan, hogy egy oldal ne töltődne be stb.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
#42556672 #9710 üzenetére
Néhány eszközöm tud 40MHz-es sávszélt használni, olyankor kicsit gyorsabb. Azok az eszközök amik 20MHz-et használnak, azoknak nem mindegy, hogy az AP tudna 40MHz-et is vagy sem?
A ledobálás olyan mint amit a berakott logban is látni lehet -66dB -74dB környékén. Sajnos nem emlékszem, hogy a másik AP-n volt-e ilyen, vagy sem. Mindenesetre eddig nem panaszkodnak a wifire, úgyhogy hagyom, aztán majd később meglátom...
-
ekkold
Topikgazda
válasz
#42556672 #9703 üzenetére
A fel/le csatlakozást egy ZTE mobil csinálja (
60:14:66:40:DA:98
) ezt csak egy fal választja el az AP-tól. Az átcsatlakozásról nincs kéznél log, de azt meg egy Samsung TV, a másik két ezközt nem ismerem, (valószínűleg egy PC wifi kártyával, és egy tablet) de majd utána nézek. -
mrzed
senior tag
válasz
#42556672 #9705 üzenetére
Nálam a klímák egyfolytában ezt csinálták, a legtávolabbi cap-re kapaszkodtak fel mindig, majd a gyenge jel miatt leszakadtak. Hiába dobáltam ki őket manuálisan, a log másból sem állt, csak folyamatos vándorlásból. Vagy a sáveltolás nem tetszett nekik, vagy a beállított frekvencia. Mióta azonos a két 2,4-es freki, nincs ilyen probléma, max 2 és 5 G között van libikókázás.
-
bacus
őstag
válasz
#42556672 #9689 üzenetére
Ez rendben lenne, ha ez az érték vissza köszönt volna, illetve ha az eoip eltávolítása után visszaállna az 1500-ra.
Van egy teszt routerem, azon a bridge mtu nem változott meg, igaz, ott több bridge van és csak 2 port van a tesztbridgben, meg esetleg a teszteléshez létrehozott interface.
Nagyon köszönöm az információt, eddig erre nem figyeltem, talán mert sosem változott, pedig pár eoip tunnelt már létre hoztam. Ráadásnak az egyik helyen úgy változott, hogy nem is volt eoip.
A lényeg, hogy már nincs probléma, csodák sincsenek, a ros sem hibás
Runtimeerror: van online tanfolyam is, esetleg az?
-
bacus
őstag
válasz
#42556672 #9671 üzenetére
Elvileg nem, de most elbizonytalanodtam. A teszt routeren pl nem állított át még soha egyetlen bridge mtu-t sem.
A másik helyen is ez volt a probléma, ott más mtu értéket kapott a bridge, ott 1408-as értékre állt be. Ott volt és van is eoip.
Megjegyeztem ezt magamnak, ezentúl figyelek erre (is).
https://mindenamimikrotik.hu/10-ev-200-oktatas/
Csak érdekesség képen, a legelső mtcwe oktatáson én is ott voltam. Nem ma volt..
-
Laca0
addikt
válasz
#42556672 #9678 üzenetére
CRS tehát Cloud Router Switch. ROS-el ugyanolyan router képességű, mint bármelyik más Mikrotik.
ROS alatt is kamatoztatja a gyors switch képességeit.
Voltak tesztek, hogy gigabites netet nem lehet kihajtani vele rendesen. Ez igaz. De ahol nem áll rendelkezésre amúgy sem ilyen keresztmetszet, ott teljesen jól működik router-ként, vpn szerverként. -
Alteran-IT
őstag
válasz
#42556672 #9680 üzenetére
Igen, azt tudom, hogy a ROS teljes értékű, vagyis magába foglalja a SWOS-t, nem az a problémám, hanem hogy hülye a Mikrotik és anno szétválasztotta, most meg nem, meg ugye így a hülyeségnek nem szabnak határt, vagyis hogy egy Switch-et routerként használjanak, aztán szerintem csodálkozna valamelyik üzlet, ha visszavinnének egy ilyen Switch-et olyan problémával, hogy nem tudja NAT-olni a 10 Gbit/s-t, minek vannak rajta ilyen portok stb.
Mondjuk a hülyeségnek nem nekik kell határt szabni, de mivel már volt egy ilyen ág, ezért megmaradhatott volna, na mindegy. Egyébként a tűzfalszabályt elképzelni sem tudom egy Switch-nél, mert arra ott a VLAN, a VPN viszont miért ne igényelne CPU-t? Ha szerver szerepet játszik a hardver, akkor bizony hogy igényel, vagy csak most én nem értem ezt a kialakult helyzetet a VPN-el kapcsolatban. -
LógaGéza
veterán
válasz
#42556672 #9375 üzenetére
Hát, ugyanezt a tendenciát folytatta a PPTP és a L2TP VPN kapcsolatok is, szóval megy vissza a dobozába, és vissza a boltba...
Nem tudom miért, de első fogásra nagy reményeket fűztem hozzá, kb így kéne egy routernek kinéznie szvsz. De így nagyjából nekem ennyi az előnye a hAP ac2-höz képest számomra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Építő/felújító topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- Milyen videókártyát?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Bejelentette az Arc A sorozat nyugdíjazását az Intel
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- MacBook Pro 14" M1 MAX - 32GB / 1TB (2021) - Cseh billentyűzet - 224 ciklus / 88% - 1 év garancia
- Új - Macbook Pro 13" M1 - 2020, 16GB RAM, 1 TERA, touchbar - Apple garancia (106)
- Macbook Pro 13" M1 - 2021 gyártás, 16/512GB, touchbar - garancia (56)
- Macbook Pro 13" M1 - 2021 gyártás, 512GB, touchbar - garancia (63)
- BenQ LW650 3D Lézer WIFI DLP Projektor -4000 ANSI Lumen - 20E óra élettartam - USB-C - WXGA 1280x800
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 5550 üzleti -Intel Ultra 7 165U16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z97-A Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest