- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Galaxy Z Fold6-hoz viszonyítva mutatják, mennyivel lesz vékonyabb a Z Fold7
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- MIUI / HyperOS topik
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Marcelldzso #10953 üzenetére
Ennek az eszköznek van egy 25fok nyílásszögű 17dBi nyereségű antennája. Ha a bázisra van rálátás biztosan fog működni, a sebességre senki nem fog garanciát vállalni.
-
törölt tag
Igen, igazad van!
Az eddigiek alapján a Mikrotik nem szokta túlragozni es belerak egy kártyát. Az RB4011-ben az a slot csak akkor van ott ha benne van a wifi, amugy nem jelölik és nem forrasztják fel.
-
törölt tag
Rendezvényen egy CAP AC és Audience volt használatban. Egy AP 32 kliensig stabil volt interface-enként, az audience madzagon lógott így a 2db. 5GHz-es és a 2,4GHz-es rádió egyszerre szolgált ki klienseket. Ebben a konfigban az a nehéz, hogy LTE oldalon ha minden eszközöd ugyanazon az 1~2 cellán fog lógni amin a vendégek egy részének is lógni fog az eszköze borzasztóan sokat fog ingadozni a sebesség. 1km-en mondjuk esélyes, hogy legalább 2 bázison lesz eszközöd. Ha a bázisok optikán vannak arrafelé bekötve akkor a cella userei osztozni fognak az optika 1Gbps sebességén.
A másik amit meg kell oldanod, hogy lesz 2~8 LTE eszköz és le kell kezelned, hogy capsman/MESH alatt ennyi gateway is lesz.
Én keresnék egy önkormis épületet optikai nettel, egy 60GHz-es pont-pont kapcsolattal mennék le a partra!
Szép feladat!
-
törölt tag
válasz
powerwade #10819 üzenetére
Az RB4011 jó irány amíg nem osztanak a szolgáltatók 10Gbps-es internetet addig meg leszel vele. Az AP tekintetében én abba az irányba indulnék, hogy CapsMAN használatával több AP-t üzemelnék be így nem egy eszköztől kellene várni a csodát és mindenütt rendes térerő lehetne. A jelenlegi kínálatból a CAP AC egy elfogadható kinézetű és tudású termék, ahol pedig Switch-re is szükséged van ott az AP lehet mondjuk HAP AC2.
-szerintem!-
-
törölt tag
válasz
Alteran-IT #10814 üzenetére
Ami tény
- a default hash algoritmus config SHA1. Ha nem piszkáltad akkor mennie kellett volna.
- Az, hogy pipálsz vagy legördülő menüből választod az a használt management alkalmazástól, Winbox, Webfig, Mobile app, ezen kár rugózni. -
törölt tag
válasz
E.Kaufmann #10795 üzenetére
Az SSTP-nél a certificate-et szokták benézni, az OVPN meg TCP-n nem igazán combos és klienst kell telepíteni. Mindegyikkel lehet szívni.
-szerintem!-
-
törölt tag
válasz
Alteran-IT #10784 üzenetére
-
törölt tag
válasz
Alteran-IT #10782 üzenetére
Töröld ki az L2TP secret-et a ROS-ból és nézd meg így...a mobil klienseken ne töldsd ki a secret mezőt.
Az IPSEC secret stimmeljen meg a felhasználónév/jelszó
Az IPSEC Proposal-t nem piszkáltad?
-
törölt tag
válasz
Alteran-IT #10779 üzenetére
Mi a jelenség és mi van a LOG-ban?
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
e90lci #10757 üzenetére
Ezt a speedtest-et érdemes rendbe tenni!
Ahhoz, hogy egy eszköz képességeit korrekten tudd mérni nem szabad rajta futtatni a speedtest-et. a korrekt méréshez 2 eszköz közé kell a mérendő eszközt tenni és a két szélén lévő eszközön kell futtatni. Ekkor kapod meg azt, hogy valójában a mért eszköz mire képes mert a CPU-ját nem terheli a speedtest futtatása.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
MaCS_70 #10708 üzenetére
Jön az 5G, amiko egy kártya cserével a meglévő LTE cucc máris jó tovább, nem kell az egész board-ot cserélni.
Kihozzák a rendes képességű cuccot, de nem árbócra rendes nyereségű antennával.
Azt érzem, hogy 2~3 évre gyártanak, majd veszel az új szériából, borzasztóan milliméterre kiszámolt hardware-eket hoznak ki, szinte zéró átfedéssel ha a teljes portfóliót nézem....
-
törölt tag
válasz
MaCS_70 #10701 üzenetére
Pedig a user guide-ban leírja:
"When using both Ethernet ports, make sure to cut a wider cable opening in the plastic door. You can use pliers to tear out the plastic piece that is protecting the cable opening. When closing the plastic door, make sure to apply pressure, until it "clicks" into place."
-
törölt tag
válasz
bambano #10698 üzenetére
CRS az switch, így bár valóban tévedtem, azt nem arra szánták, hogy a procit különösebben használd.
Mindkettőn ha elindítod a tools->bandwidth testet kihajtja azt amit a port tud, a HAP AC2-n mindeközben kisebb lesz a processzor terhelése, kb. 75%, a HEX-S-nek meg 100%-ra ki fog koppanni de kijön az 1Gbps/1Gbps.
-
-
törölt tag
válasz
bambano #10630 üzenetére
Nem értek egyet!
A POE a legkényelmesebb táplálási mód és ad lehetőséget távolról monitorozni, újraindítani a rendszert. Én egy CRS328-at használok és mindenki ettől kapja a tápot, sosem térnék vissza a dugasztápokhoz. A jó minőségű ethernet kábelt meg nem fűti, azért van a rendes POE eszközöknél 50V környékén a feszültség, hogy minél kisebb áram kelljen.
-
törölt tag
válasz
ekkold #10620 üzenetére
A CAP AC 802.3af/at szabványos POE bemenettel rendelkezik az Eth1-en. Valamint táplálható passzív POE eszközről is, pl a hozzá adott tápfeladóval.
Azok a Mikrotik eszközök amik passzív POE-t tudnak azok nem kommunikálnak a POE switch-csel így csak olyan POE eszközről táplálhatóak ahol a kimenet bekapcsolható akkor is ha passzív eszközt kötsz rá és kapcsolható a kimeneti feszültség 24V-ra. A passzív POE általában 24V-os és nincs benne kommunikáció, egyszerűen a megfelelő érpárra kiteszi a feszültséget. (RB3011, HAP AC2)
Hab a tortán, hogy a Mikortik megalkotta az 57V-os passzív POE-t, hogy a nagyobb teljesítményű eszközöknél kisebb áram menjen az ethernet kábelen. (CAP AC, HAP AC, wsAP AC lite)
A passzív POE eszközre veszélyes rátenni bármit is mert a kommunikáció hiánya miatt megsüti ami nem viseli el.
Aktív POE eszközre bármit köthetsz mert ha nem lát intelligenciát a túl oldalon nem kapcsolja rá a tápot. -
törölt tag
válasz
Zwodkassy #10582 üzenetére
Attól függ mi a cél!
Gyakorlatilag ugyanaz mint a HAP AC2/CAP AC csak kapott egy 4 csatornás 5GHz-es kártyát pluszban. Ha több kell lefedni egy nagyobb teret tökéletes, ha kell egy valahogy kinéző Router amiben van LTEs változat is, akkor is tökéletes. POE-n táplálható ami kényelmes.
Az antenna rendben van, nem tapasztalok a Wifi résszel gondot. Kicsit melegszik, letakarni nem ildomos.
-
törölt tag
válasz
bambano #10541 üzenetére
Amikor még hálózatot építettem ezt a fluke-ot vettem és használtam, a jegyzőkönyvét elfogadták átadáskor. Nem olyan kifinomult, de a fontos paramétereket méri. Meg kell mondjam a hibák 90% -a a betűzésnél/crimpelésnél volt nagyon ritka volt a kábelhiba. Természetesen megfelelő réz vezetős kábeleket használok.
-
törölt tag
válasz
#42556672 #10432 üzenetére
Ezek szerint mégis jól gondoltam! :-)
Más!
Ajánlom ebben a hozzászólásban a video megtekintését. Sok mindent tisztáz!
https://itcafe.hu/tema/wlan_wifi_vezetek_nelkuli_halozat_kerdesek_es_valaszok/hsz_57360-57360.html
Üdv.
-
törölt tag
válasz
DileRGorE #10417 üzenetére
Kösd össze még egy porttal az ONT-ot amit tegyél be a bridge-be az RB4011-en és csinálj egy külön VLAN-t az IPTV-nek ebből a portból és az STB portjából. Így nem kell IGMP snooping-gal küzedni. Nekem így működik. Bárhoá költözik az STB arra végpontra rakok egy switch-et aminek az egyik portját beteszem a VLAN-ba és már megy is a TV, vagy csak simán rádugom az STB-re ha ott nem kell más eszköz...
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
smjuhasz #10268 üzenetére
Ha új beszerzés én nem vennék 3011-et, a 4011 jobb egy kivétellel a benne lévő switch chip egy vicc, kell mellé egy rendes switch ha komolyabb feladatokra használnád.
RB3011->
Ha csak route-ol és nincs pppoe akkor fasttrack-kel tud 1Gbps-et. PPPoE-vel nagyjából 500Mbps-nél a proci kifekszik 100%-ra és ott a vége, Fassttrack-kel sem jön ki ilyenkor a Gigabit. Ha a IP roule-okat is használsz akkor még rosszabb...A vicces kinézetű HAP AC2, akkor is jó ha nem kell WiFi, az ára optimális és minden trükk nélkül simán tud 1/1Gbps-t. Rendes Switch Chip van benne. Az USB porton tudsz LTE modemet használni... 70USD ->~23.000ft (Az RB3011 kisebb teljesítménnyel, WiFi nélkül 179USD!)
-szerintem megéri a HAP AC2!-
-
törölt tag
válasz
leviske #10220 üzenetére
Valójában tervezés/gyártás oldaláról ez éri meg.
Az összes IPQ4019 processzorra épülő eszköz valójában ugyanaz. A ház meg a portok száma változik, más rádiót aggatnak rá de a lényeg ugyanaz. A HAP AC2, CAP AC, Audience...stb. így lehet, hogy sok, de a driver/sw oldal a fejlesztési költségek miatt olcsóbb nekik mint mindenbe egy végletekig kiszámolt procit rakni.
Vannak akiknek egyetlen CAP-AC a router egy gigabites optikán, mögötte egy switch és mindent megold, Wi-Fi és vezetékes hálózat oldalról is.
-
törölt tag
válasz
allnickused #10117 üzenetére
Van amikor gond, ha a fw fontos javítást tartalmaz és van amikor pont, hogy kívánatos amikor az fw bug miatt az RB3011 pl. a mostani Stable-ben nem látja az USB disk-et és emiatt meghal a Dude. Nekem most a long term fw van fent az RB3011-en a legfrissebb csomagokkal.
-
törölt tag
válasz
f8enter #10116 üzenetére
Igen, a beépített LOG szerver-t. Mivel akkor nézem meg ha valami furcsaságot tapasztalok, és IP alapján külön látom a LOG-okat nekem egyszerű.
Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a Dude is logol ezzel párhuzamosan, de az csak kényelem, hogy ha valami furcsa ott is kéznél legyenek a LOG-ok.
-
törölt tag
válasz
stickermajom #10114 üzenetére
Igen.
-
törölt tag
válasz
lionhearted #10074 üzenetére
VLAN adaptereket használsz?
-
-
törölt tag
válasz
jerry311 #9973 üzenetére
Nem feltétlenül kell de cname-mel valóban "szebb" :-) Amióta a böngészőben van szinkron és az összes eszközön a mentett bejelentkezések és a könyvjelzők szinkronban vannak mindegy, milyen a név.
Én is vettem egy HU domain-t és cname-et használok, a dyndns már nagyon drága volt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- BestBuy topik
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- EAFC 25
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Amazon Kindle
- Milyen légkondit a lakásba?
- Haditechnika, harcászat
- Erős specifikáció, kompakt formában
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Xbox Series S + 2 kontroller
- Dell laptop eladó i5 11. gen, 8GB RAM, 512GB SSD, újszerű állapotban!
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470M - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Samsung Galaxy S6 Lite (2022) , 4/64 GB ,Wi-fi
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 15" 2019 i9 9980HK 32GB 500GB Radeon Pro 560X hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest