- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Asus Zenfone 8 - komplett kompakt
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
Hirdetés
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ratkaics
senior tag
válasz
stopperos #24146 üzenetére
Azt, hogy pontosan milyen eszköz fog csatlakozni wireguardon keresztül a belső hálózatos eszközhöz azt sajnos nem tudom pontosan. Mert nekem csak a lehetőséget kellene megteremtenem arra, hogy a bacnet-en egy analóg értéket tudjanak távolról módosítani.
De lehet, hogy máshogy kell megoldanom akkor a dolgot. A bacnetet "át kell fordítanom" mondjuk modbus TCP-re, vagy ilyesmi.
Minden esetre köszönöm szépen az eddigi segítséget is mindenkinek! -
ratkaics
senior tag
válasz
jerry311 #24137 üzenetére
A megoldandó probléma az, hogy a LAN-on van egy eszköz, aminek elérhetőnek kellene lennie egy wireguard vpn-el kívülről, de a kommunikációs protokoll az BACnet/IP. Ami egy olyan állatfaj, hogy alapban is használ broadcast-okat a kommunikáció felépítéséhez. Viszont ugye ezek nem "mennek át" ilyen esetben. (Illetve létezik erre a bacnet protokollnál megoldás, de azt sajnos ez a konkrét eszköz nem támogatja.)
A backtohome-nál sajnos nem lehet módosítani a client address-t sem. Próbáltam én magam létrehozni új wireguard kapcsolatot, de ott meg nem sikerült elérnem a lan eszközöket. -
ratkaics
senior tag
Erre esetleg van valakinek megoldása?
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Kérlek segítsetek!
Nem vagyok vérprofi Mikrotik felhasználó, de olyat kellene megoldanom, hogy a wireguard back to home VPN-el bejelentkező user ugyan abban az IP cím tartományba kerüljön, mint a helyi LAN IP-k. Ezt sehogyan sem tudom beállítani. Azzal is próbálkoztam, hogy készítek egy "saját" wireguard kapcsolatot, de sajnos az meg nem tud csatlakozni (szerintem azért, mert NAT-olt hálózat mögött van a a router.)
Van esetleg valakinek tippje, hogy mi a megoldás? -
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Ha NAT-olt internetem van, akkor sehogy sem tudom megoldani, hogy kintről elérhető legyen egy porton keresztül egy belső hálózaton lévő weboldal?
A back-to-home-ot használom, eddig elég is volt, de most szeretnék egy kintről is elérhető port.
Köszi előre is, ha valaki tud rá megoldást javasolni! -
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Észrevettem egy olyat mostanában az otthoni hálózaton, hogy időnként a telefonok azt írják, hogy a wifi-n nincs internet elérés. Pedig elvileg nem szakad meg a kapcsolat és a router-ben túrkálva sem találok erre utaló jelet. Ilyenkor azt is észre lehet venni, hogy pl az otthoni szerverem-en futó VM-ek is azt látják, hogy "nincs internet".
Régebben nem láttam ezt a jelenséget, mostanában (1-2 hónapja) figyeltem fel rá.
Esetleg van valakinek ötlete, hogy mi lehet az oka? Esetleg van rá megoldás?
Az internet szolgáltatom a telekom és PPPOE-n keresztül kapcsolódik rá egy HAPac3 a szolgáltatói OTN-re. -
ratkaics
senior tag
válasz
lionhearted #22221 üzenetére
A BTH fontos lenne, mert a "sima' wireguard nem működik tudtommal NAT-olt vonalon.
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Ezen a készüléken is RouterOS fut. Ugye ezen is minden olyasmi elérhető, mint ami a mezei hAPac-en, ugye? Pl BTH Wireguard..
Köszi előre is a segítséget!
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Nem akar nekem működni a wireguard.
A "what-my-ip" ugyan azt az ip címet adja mint, amit a winbox-ban az ip/cloud alatt látok. Ebben az esetben biztosan nincs NAT-olva a routerem WAN oldalról, ugye? -
ratkaics
senior tag
válasz
akos86 #21717 üzenetére
Ezzel már csináltam, csak egy kissé macerás, hogy minden kliensnél külön keletkezik key, amit be kell írni a szerveren és fordítva. Ezt viszonylag macerás megoldani egy távoli gépen, ha nem tudsz róla bejelentkezni winbox-al a routerbe, mert mèg nincs VPN...
De köszi a linket! -
ratkaics
senior tag
Tudtok ajánlani valami jó stepbystep guid-ot a wireguard beállításához? Nagyon sok található a neten, de van valami olyan, ami tuti jó?
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Olyankor mi van, ha egy routerben a 2,4-es és az 5GHz-s SSID-t ugyan arra van elnevezve?
Honnan tudja mondjuk egy teló, vagy bármi, hogy mire kapcsolódjon?
Illetve én honnan tudom, hogy mire kapcsolódott a telóm?
Bocsi, ha láma a kérdés! -
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Szükségem lenne egy Wifi AP-re, aminek van legalább 4 gigabit-es LAN portja is. Router funkciót nem kellene ellátnia, csak switch és AP lenne. Tudtok ajánlani erre a célra megbízható készüléket? A levehető külső antenna előny. Nem muszáj Mikrotik-nak lennie, de mivel ilyen router-t használok, ezért gondoltam megkérdezem itt.
Köszi előre is mindenki segítségét!
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Egy ideje nem működik a wireguard elérésem. Elkezdtem bogarászni, de nem találtam semmi különösebb hibát a beállításokban. Annyit vettem észre, hogy a router a cloud résznél kiírja alul, hogy "Router is behind a NAT. Remote connection might not work." Ez okozhatja azt, hogy nem működik a wireguard elérés?
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Egy hap ac3-at szeretnék LTE modemmel ellátni. Milyen modemet ajánlanátok?
Irodába kellene beüzemelni, szóval a nagy körantennás dolgok nem jönnek szóba.Köszi előre is mindenki segítségét!
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani olyan konkrét USB-s LTE modemet, ami könnyen és jól müködik a hAPac2-vel és magyar vodás sim-et kezel?
Köszi előre is!
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Ez mi lehet?
Tele van vele a log. -
ratkaics
senior tag
válasz
byson55 #17991 üzenetére
Készítettem egy "Móricka" rajzot.
A lényeg, hogy van egy telek, ahol számomra értékes eszközöket tárolok (rajzon barna téglalapok), ezeket szeretném "szemmel tartani". Arra gondoltam, hogy felállítanék egy oszlopot (piros kör a rajzon), amire feltennék mondjuk 4 darab kamerát (sárga nyilak), amelyek körben látnak mindent. Ugyan erre az oszlopra pedig feltennék egy "átjátszót", ami az innen kb 70-80m-re lévő épületünkön lenne, ahol már van vezetékes hálózat. Itt lenne az NVR is.
A rajzocskán még azt jelöltem, hogy hol vannak fák (zöld csillagok). A területet felülről egy szomszédos épület határolja ( barna hosszú téglalap), balról pedig utca (sárga hosszú téglalap). Amit nem jelöltem, de fontos, hogy villanyóraszekrény az utcafronton van, innen kapnák a kamerák is az energiaellátást, szóval fontos lenne azt is figyelni.
Azért gondoltam varifokálisra, mert a széleslátószögű kamerák messzebbre ugye nem túl hatékonyak, viszont fogalmam sincs, hogy mi lenne a jó látószög. Arra gondoltam, hogy beüzemelésnél így be lehetne állítani az ideális látószöget.
A pénz nem mondom, hogy nem számít, de még nem határoztam meg felső korlátot. -
ratkaics
senior tag
válasz
lionhearted #17985 üzenetére
Az a helyzet, hogy nincs még a konkrét kamera típus sem, ezért nem írtam le. Agyalok a megvalósításon.
Ha tudtok ajánlani jó kültéri kamerát, ami varifokális (vagy zoomolható), akkor az is nagyon érdekelne. -
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
70m-es távot milyen vezetéknélküli megoldással lehet a legköltséghatékonyabb módon áthidalni úgy, hogy 4db FHD kamera képe "át tudjon menni rajta"? -
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Bridge-en belüli sávszélesség korlátozást lehet valahogy csinálni?
Vagy, ha nem, akkor egy bridge-en kívüli portra létre lehet hozni valahogy olyan szabályt, hogy úgy viselkedjen, mintha belül lenne a bridge-en? (mert ekkor már az elméletem szerint működhetne a queue is)Köszi előre is mindenkinek!
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Adott egy HAPac3, amin a LAN portok bridge-ben vannak. Szeretnék forgalomkorlátozást csinálni, de nem csak az internet felé, hanem a Bridge-en "belül" IP cím alapján.
Próbáltam több leírás alapján is, de sajnos nem sikerült. Itt például "Mangle"-t használnak, de nálam interface-nek csak bridge-t lehet kiválasztani, olyankor viszont nem lesznek jelölt csomagok.
Hogyan lehet megoldani bridge-en belül a forgalom korlátozást?Köszi előre is mindenki segítségét!
-
ratkaics
senior tag
Sziaszrok!
Egy lemezgarázsban lenne szükségem wifi jelre, de nincs UTP kábelem a garázsban. De van egy UTP kábel a garázstól kb 7 méterre szabadtéren (kamera megy róla most).
Van olyan eszköz, amit, ha felteszek a kamera mellé, akkor a garázsban is tud lenni wifi térerő?
Ha igen, akkor tudtok ajánlani konkrét eszközt esetleg? Mint már említettem kültérre kellene.Köszi előre is mindenki segítségét!
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Én nagyon basic szinten kezelem a mikrotik-et, szóval előre is elnézést kérek a lámaságért.
Szóval már korábban kérdeztem, hogyan lehetne egy IP cím forgalmát korlátozni. Most sikerült egy "tesztkörnyezet" összeraknom, ahol próbálgatni szeretném a queue-t, de valamiért nekem egyáltalán nem csinál semmit.
Szóval a felállás az, hogy arra az aljzatra, amire a "védeni kívánt" plc volt radugva, ráakasztottam a hapac3 egyik portját, és egy másik portjára pedig a plc-t dugtam rá. Majd létrehoztam egy bridge-t, amiben a két port van. Így most kvázi ugyan úgy megy a kommunikáció, ahogyan eddig is ment. Innen szerettem volna azt megcsinálni, hogy korlátozom a "bejövő" csomagok számát egy bizonyos IP cím tartomány felől. De a simple queue-t hiába állítgatom a stat-jában nincs is forgalom.
Mit csinálok rosszul? -
ratkaics
senior tag
Ebben tudtok valami tanácsot adni?
-
ratkaics
senior tag
-
ratkaics
senior tag
válasz
Zwodkassy #17244 üzenetére
Van egy-két Wireshark-al "kimentett" forgalom a problémás időszakról, ha érdekes lehet, akkor szívesen felteszem valahova tanulmányozás céljából.
Maga a BACnet protokol több szinten is definiált.
De nekem "simán" jó lenne az is, ha IP tartomány alapján tudnám korlátozni a bejövő csomagok rátáját.
Esetleg, amíg megérkezik a készülék, addig is tudnátok egy hasonló, vagy ilyen korlátozásra példát mutatni nekem?
Van Mikrotik routerem, de szinte mindent leírások alapján állítottam be rajta. Szóval jól jönne egy kis segítség! -
ratkaics
senior tag
válasz
E.Kaufmann #17237 üzenetére
Köszi a tippet.
Akkor beszerzek valamilyen cuccot. Majd még biztos jelentkezek, ha próbálom beállítani a dolgokat.
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Előre is elnézést kérek, ha nem ide való, de itt sokan vagytok profik, hátha tudtok segíteni.
Kicsit hosszú lesz, ezért is bocsi!
Szóval van egy PLC, ami BACNet TCP/IP protokolon kommunikál natívan. Ezt a PLC-t kérdezgeti egy felügyeleti szerver. De sajnos előfordul olyan eset(tipikusan szerver újraindítások alkalmával), amikor egyszerre rengeteg kérés érkezik a szerver felől. Erre a PLC mindenáron válaszolni akar és kritikusan megnövekszik a ciklusideje, ezért vannak programrészek, amik az időzítések miatt hibára futnak.
Sajnos mivel sem a PLC-nél sem a szerver oldalon nem tudok ezen változtatni, arra gondoltam, hogy lehetne-e olyat csinálni, hogy letenni egy "egyszerűbb" mikrotik router-t a problémás PLC-hez és azzal szűrni a kommunikációt úgy, hogy mondjuk másodpercenként max 10 üzenetet engedjen át a szerver felől a PLC felé.
Ez megoldható szerintetek?
Ha igen, melyik az a mikrotik router, ami minimálisan alkalmas a feladatra?
Hogyan kellene ezt kivitelezni? Milyen szabályok szükségesek hozzá?Nagyon köszi előre is mindenkinek!
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Mikrotik hapac2-vel szeretnék használni vodafone-os mobilnetet. Van olyan USB-s modem, amit közvetlenül rá tudok csatlakoztatni a routerre? -
ratkaics
senior tag
Köszi!
"akkor ip firewall dstnat dst address (your public ip)"
A public ip az nekem nem fix. akkor ezt mindig módosítanom kell majd?
Amúgy ezt a dst-nat dolgot próbáltam a dst address nélkül, de sajnos az nem működött.. -
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Egy Synology NAS van egy Mikrotik hapAc2 mögött. Szeretném rajta a Hyper Backup szervert használni. A Hyper Backup portját hogyan tudom kinyitni a NAS felé?
Köszi előre is mindenki segítségét!
-
ratkaics
senior tag
Ott lesz a baj. Az egyik virtuális gép, ami nemrég került fel erre a hálózatra szintén futtat DHCP szervert. Ezt mondjuk nem tudom, hogyan tudom megoldani, mert annak is mennie kellene...
De nagyon köszönöm a segítséget! -
ratkaics
senior tag
Van másik pool-om a VPN kapcsolatoknak, de az más subnet-ben van. Amit a telefon kap IP az ugyan abban a subnetben van, mint a DHCP pool, de nem a pool tartományában, hanem felette. a Pool 200-ig tart. A teló meg kap egy 213-at és default gatewaynek meg kap 201-et.
Nagyon nem értem. -
ratkaics
senior tag
válasz
E.Kaufmann #13669 üzenetére
Egy Bridge van és igen AP-Bridge módban van maga az interface.
-
ratkaics
senior tag
válasz
ratkaics #13666 üzenetére
Még mindig ezzel a problémával küzdök. Semmilyen Wifi-s eszköz nem tud csatlakozni rendesen. Átnéztem a Wifi beállításokat Skori leírása alapján, de nem jövök rá, hogy hol a gond.
Megpróbálom részletesen leírni, hogy mi történik, hátha Ti tudtok segíteni.
1. Kapcsolódni szeretnék, mondjuk egy telefonnal a wifi-re, akkor a DHCP Leases-nél megjelenik az telefon, de a Status-nál azt írja, hogy "offering" (Pedig az IP cím, amit kap elvileg jó)
2. Ekkor a telefon kiírja, hogy "csatlakoztatva, internet kapcsolat ellenőrzése".
3. Egy kis idő elteltével a telő kiírja, hogy "csatlakoztatva, nincs internetkapcsolat". A telefonon ellenőrzöm az a kapott IP címet és ilyenkor a DHCP pool-on kívüli IP-t látok és a Default gateway is más mint, aminek lennie kellene.
4. Eltűnik a DHCP Leases-ből a telefon.Valakinek van ötlete, hogy mi lehet a probléma?
Köszi előre is minden segítséget! -
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Az mitől lehet (hAPac2), hogy ha wifire kapcsolódik a telefonom, akkor a DHCP kérésnél, csak az "offering" állapotig jut a dolog. utána a telefon kiírja, hogy nincs internet kapcsolat. Onnantól a DHCP Lease-nél nem is látszik a teló.
Más wifi eszközzel még nem próbáltam, de a telefon egy másik wifi hálózaton működik rendesen.
Nem vagyok túl nagy szaki, szóval biztosan én rontottam el valamit.
Kérlek segítsetek, hogy mi okozhat ilyet! -
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Egy ideje használok otthon egy mikrotik routert, de eléggé kezdő vagyok még mélyebb témáiban. Esetleg, ha itt le tudnátom írni szájbarágósan, hogyan tudnám beállítani az alábbi dolgokat.
Szükség lenne egy olyan IP cím tartományra a LAN hálózaton, ami a LAN-on belül tud kommunimálni, de a WAN felé nem. Viszont ha VPN-nel becsatlakozik valaki kintről, akkor az elérje a fenti eszközöket.
A hab a tortán az lenne, ha viszonylag egyszerűen (néhány) kattintással meg lehetne azt csinálni, hogy rövid ideig elérje az internetet.Tud ebben segíteni valaki?
Előre is köszönöm a segítséget! -
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Azt, hogyan lehet megcsinálni, hogy egy hAPac3-on lévő két portra kötött gépet, csak belső hálózatról(és VPN-ből) lehessen elérni, de az internet felől nem? Illetve azok se tudjanak az internetre kimenni. Mindezt úgy, hogy többi porton lévők tudjanak netezni is.
Köszi előre is!
-
ratkaics
senior tag
válasz
minimumgame #12794 üzenetére
Nekem egy hAPac3-as van itthon és egy macbook is használja a wifijét. Semmi hasonlót nem tapasztaltam.
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Az miért lehet, hogy ha L2TP-s VPN-en becsatlakozok, akkor elérem a hálózati eszközöket, kivéve a Router-t?
-
ratkaics
senior tag
válasz
jerry311 #12682 üzenetére
Köszi, ez volt a megoldás.
Az az igazság, hogy volt, csak sokat variáltam és közben kitöröltem, de ennek már kb egy hónapja. Érdekes, hogy sehol máshol nem vettem észre, hogy gond van...Nagyon szépen köszönöm a segítségeket mindenkinek!
Mondjuk az IP/Cload-nál még mindig nincs nem látszik a külső IP címem.
-
ratkaics
senior tag
válasz
Gyurka6 #12673 üzenetére
Nálam nem működik.
De most nézem, hogy szerintem a "komplett" router nem tud internetezni, mert ha ellenőriztetni akarom, hogy van-e frissebb firmware hozzá, akkor azt sem tudja megtenni, dns névfeloldási hibát ír.
Ami azért érdekes, mert amúgy a rá csatlakoztatott cuccokon van internet. -
ratkaics
senior tag
Bocsi, de ez a Wifi-s csengő felkeltette az érdeklődésemet.
Van olyan, ami ajánlott, vagy esetleg olyan, amit biztosan nem szabad megvenni?
-
ratkaics
senior tag
Az miért lehet, hogy a hAP ac3-al wifi kommunikáló telóm (Galaxy S9+) 20-22Mbps-al tud csak tölteni?
Sehogy nem akar fentebb menni a sebesség. -
ratkaics
senior tag
válasz
bambano #12482 üzenetére
A felfelét szeretném korlátozni.
Az van, hogy sávszélesség korlát van beállítva a NAS-on, ami torrentezik. Ez az idő 80%-ában jó is. De sajnos van olyan időszak, amikor a felfelé sávszélességet nem tudja a szolgáltató biztosítani (gondolom ilyenkor sokan használják a faluban a netet). Ilyenkor viszont kicsit zavaró, hogy a böngészés közben, sokáig malmozik, mire elkezdi betölteni a kívánt weboldalt.
Ezt szeretném megoldani. -
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Nemrég lettem Mikrotik router tulaj, eddig nagyon tetszik a dolog. De egy dologhoz nem igazán találtam infót. Ebben kérném a segítségeteket.
Szóval van egy NAS a hálózaton, ami torrentezik folyamatosan. Azt szeretném elérni, hogy ez a torrentezés ne akadályozza a hálózaton lévő többi eszköz internetes kommunikációját. Nyílván a legegyszerűbb a sávszélesség korlátozás, de én úgy szeretném megoldani, hogy ha van szabad sávszélesség, akkor menjenek gyorsabban a torrentek.
Gondolom ehhez valahogy priorizálni kellene a forgalmat és a torrentezést mindig "leghátra sorolni".
Csinált már valaki ilyesmit? Hogyan érdemes megcsinálni?Köszi előre is mindenki segítségét!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Először égett le egy újságnál a GeForce RTX 5090
- Xbox Series X|S
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Battlefield 6
- Futás, futópályák
- Lopakodva befutott a Radeon RX 9060
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- OLED TV topic
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- További aktív témák...
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Mini PC! I5 10600KF / RTX 3060 12GB/ 16GB DDR4 / 1TB SSD
- Samsung Galaxy S25 / 25 Ultra 5G 256GB - 512GB / - Bontatlan - 3 év gari
- Megkímélt állapot!! Samsung Galaxy S10+ 128 GB SM-G975F/DS - fekete
- Nagyon szép állapot!! Xiaomi Redmi 10 2022 64 GB - fehér
- BONTATLAN Steelseries termékek VERHETETLEN ÁRON!
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- HIBÁTLAN iPhone 13 512GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3076, 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 12 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3028
- GeForce RTX 3060Ti (OEM HP)
- Apple iPhone 13 / 128GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia / 89% akku
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest