- Jövő héten érkezik a OnePlus Watch 3
- Nagyot mentek a Xiaomi tabletek 2024-ben
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Google Pixel topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Francia AI-t használ a világ egyik legnagyobb autógyártója
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tuninger
Topikgazda
-
Márton
nagyúr
válasz
hibavissza #33777 üzenetére
mi 5e ft?
Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
nozs23 #33775 üzenetére
Ahány ember, annyi szokás.
Én az iPhone fotókon kifejezetten rühellem, mivel nem igazi HDR, csak a csúcsfényekben enged többet, így lényegében többnyire SDR-ként viselkedik, míg a magasabb fénysűrűséget igénylő tartományok meg lemásznak a képről.
Inkább kikapcsoltam a megjelenítését, de arra még nem jöttem rá, hogyan tudom az egész rendszerből kipurgálni. Görgetem az Instagramot és a szerkesztetlen iPhone fotók néha kiverik a szemem.
-
nozs23
addikt
válasz
Stauffenberg #33772 üzenetére
Csak en nem erzem terhelonek? Imadom a dolby visiont. Akar filmekben, akar az iPhone-on. Annyival valosagosabbnak tunik minden visszanezve. De fotoban is tud utos lenni. Viszont a workflowt a hatam kozepere sem kivanom (es monitorom sincs hozza). Neha LR-ban telon probalok ugy szerkeszteni, de nagyon nem optimalizalt, rohadt sokaig tart az export es az avif, vagy mi a halal az iOS galerian kivul sehol nem mukodik, ott is ugy ahogy.
-
Sordoran
addikt
válasz
Kukcaman #33773 üzenetére
Nem, értelme akkor lenne szerintem, ha idővel cserélném az obikat is. Viszont ilyen irányú tervem nincs.
Double rainbow... what does it mean? Well, a double rainbow is a phenomenon of optics that displays a spectrum of light due to the sun shining on droplets of moisture in the atmosphere. Does that explain?
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
hibavissza #33765 üzenetére
Én sem szeretem a HDR-t, pont azért, mert úgy érzem teljesen feleslegesen terheljük a szemünket ezekkel a csúcsfényekkel. Technológiailag egy érdekes dolog, de őszintén szólva eddig is megvoltunk az SDR dinamikatartománnyal, az egy kreatív/művészi kérdés, hogyan gazdálkodunk vele.
Ráadásul 15 perc után megszokja a szemed, mint a 3D-t és onnantól megint csak a sztorira figyelsz. Annál bénább dolgot nem tudok elképzelni, mint amikor 15 éve a mozifilmekben úgy erőltették a 3D-t, hogy fixen 15-20 percenként történnie kellett valami erőltetett hülyeségnek, ami emlékeztet rá, hogy 3D vetítésen vagy, nehogy a néző panaszkodjon a moziból kifelé, hogy nem érti miért fizetett 40%-kal többet ezért a jegyért.
Pont ezt érzem a HDR kapcsán is. 15 perc után megszokod, de azt is, ha visszaváltasz SDR-re.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
magyargyerek #33770 üzenetére
Tudsz mutatni gyro stabilizált videót amit a 10-18-cal lőttél, gimbal nélkül?
Gyroflowval is próbáltad vagy csak catalyst browseal? -
magyargyerek
tag
válasz
Sordoran #33768 üzenetére
Szinte alig fotózom, főként videóra, családi összejövetelekre, nyaralásra használom a Sony gépeimet. Nekem a ZV-E10-hez van egy jó széles objektívem a Sigma 10-18, ami nagyon jó kis obi, ehez catalyst programjával elég hatékonyan stabilizálom a mozgó felvételeimet. Úgy hogy közben még maradjon is látnivaló a képen. kb. 4-7 százalékot szokott levágni a felvételből. Van természetesen gimbalom több is, csak nyűgös néha ezeket elővenni, beállítani stb.
-
Márton
nagyúr
-
Sordoran
addikt
válasz
Márton #33767 üzenetére
A kereső hiánya engem se zavarna, szemüvegesként nem túl kényelmes amúgy se számomra.
Itt inkább az IBIS hiánya hátrány, de persze tudom hogy az A6700-asé se váltja meg a világot. Árban viszont ugye elég nagy a különbség, szóval számomra se elvetendő gondolat, ha csak a videózást veszem alapul. A ZV-E10 II-eshez viszont még inkább kell gimbal (nem mintha az A6700-eshez megúsznám).
Double rainbow... what does it mean? Well, a double rainbow is a phenomenon of optics that displays a spectrum of light due to the sun shining on droplets of moisture in the atmosphere. Does that explain?
-
Márton
nagyúr
-
Sordoran
addikt
válasz
hibavissza #33764 üzenetére
Köszönöm javaslatot, viszont platform váltást nem tervezek. Nem írtam előző kommentemben, de jelenleg az A6400 mellett van egy A6000 is, és előfordul hogy mindkettőt párhuzamosan használom. Nem ugyanaz a minőség, főleg ha videózásról van szó akkor ég és föld, de egyes esetekben szükséges hogy "két obi között" azonnal válthassak. Röviden tehát az A6700 is ide jönne, és váltaná az A6000-t, így együtt dolgozna az A6400 mellett amikor kell a két kamera. És ugye ezekhez már vannak obik is.
Stauffenberg: Nem szenteltem eddig sok figyelmet a Sony A6400 féle HLG-nek pont ezért. Maga a HDR téma is friss még nálam, jobban utána olvasok még és nézem lehetőségeket, viszont ugye az IBIS és a 60fps miatt enélkül is előnyösebb lenne a A6700. Csak hát elég drága sima upgrade-nek.
-
hibavissza
veterán
válasz
Stauffenberg #33763 üzenetére
Normális HDR megjelenítés az újabb és drágább tévékben van. Nem tudom milyen a HDR penetráció az átlag magyar vagy európai háztartásokban. HDR laptop és monitor még annyi sincs. Nagyon úgy látom ez a HDR megy a 3D és 8K mellé a polcra.
Még nem editáltam HDR-t, de egy normál rec709 160 nites fényerejét sem vagyok hajlandó elviselni. 120 nit a maximum. El nem tudom képzelni, hogy lehet órákig bámulni egy 1000 nites panelt.[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
válasz
Sordoran #33762 üzenetére
Szerintem most a legjobb ár-érték arányú gépváz a Panasonic S5II. Elképesztően jó akciók vannak rá időnként. Ezzel mindent megkapnál ami hiányzik.
Szinte kompromisszum mentes vázak nagyon jó IBIS-szel: Fuji XH2, OM1 II, Pana GH7. Pana fullframe és Sony a megmondóemberek szerint nem annyira ügyes IBIS terén. Én kipróbálás nélkül nem venném meg egyiket sem a helyedben, ha ennyire fontos a minél jobb IBIS.
Tapasztalatom szerint az IBIS videózásnál nagy segítség, de csak akkor pótol egy gimbalt, ha ügyesen tudod használni. Érdemes mindent kétszer felvenni, mert random be tud rántani. Ha mozdul a kamera érdemes minél nagyobb képkocka sebességgel és záridővel menni. Jobb lesz a post stabi. Blurt pedig utólag kell rátenni. Ahhoz kelleni fog egy power pc.[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Sordoran #33762 üzenetére
Szerintem az iPhone csak HLG HDR-t tud rögzíteni. Az A6400 tud elvileg HLG-t, de ha nem 10 bitben rögzít, akkor abban sok köszönet nem lesz (meg amúgy a HLG maga is egy öszvérmegoldás, én nem különösebben kedvelem, ki is van nálam kapcsolva a telefonomon, mert csak annyit csinál, hogy felkúrja az egekbe a csúcsfények fényerejét, ez még nem igazi HDR).
-
Sordoran
addikt
Sziasztok!
Új gép vásárlással kapcsolatban kérném ki véleményeteket. Pár éve használok már egy Sony A6400-ast amivel elégedett is vagyok fotózást tekintve (van hozzá több obim is), de videós képességeiben azért már érzek hiányosságokat. Az egyik probléma a stabilizálás, az ugye mivel nincs IBIS elég siralmas végeredményt produkál ha nincs állvány. Másik, hogy a többi videós eszközöm kicsit fejére nőtt már (GoPro 11 és DJI Mini 4 Pro, de még az iPhone 13 PM-et is elő szoktam venni), ezek tudnak 10bit HDR tartalmat rögzíteni. Részletesség és zoom tekintetében még mindig jobb a Sony így is, de azért kacérkodom gondolattal, hogy csak legyen egy jobb videós képességű fő gépem. Itt a Sony A6700-asra gondoltam, ezzel túl lőnék a célon? Vagy inkább maradjak az A6400-nál, és azzal próbáljak HLG-ben alkotni? (eddig ezen részét hanyagoltam) Próbálkoztam már gimballal pár éve, de macerás és méretes volt ahhoz, hogy csak felkapjam és vigyem magammal, így az kilőve. Viszont így a stabilizálás továbbra is probléma, kérdés ebben már igazán jó a A6700, vagy csak jobb, de továbbra is állvány/gimbal ad stabilitást.
Hobbi szintről van szó, nincs pénzes megrendelés mögötte. Egy fúvószenekar fellépéseit szoktam fotózni/videózni, nekik pedig eddigi minőség is megfelel, saját magammal hadakozom csak.Double rainbow... what does it mean? Well, a double rainbow is a phenomenon of optics that displays a spectrum of light due to the sun shining on droplets of moisture in the atmosphere. Does that explain?
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #33760 üzenetére
Egyszer kell megírni, utána csak használni kell.
De megértem a problémádat. Általában engem is csak addig érdekel, míg meg nem oldom a gondot. Sokszor még akkor sem.
<ffmpeg elérési útja> -i <forrásfájl elérési útja> -vf lut3d="<LUT elérési útja>" -pix_fmt yuv420p -c:v libx265 -vf "scale=1920:1080" -sws_flags lanczos -force_key_frames expr:gte(t,n_forced*2) -crf 26 -preset fast -c:a aac -b:a 128k <célfájl neve, kiterjesztése>
Nem teszteltem, de ez elvileg egy 8 bites x265 FullHD, elég alacsony bitrátával, 128k-s AAC hanggal (de
-c:a copy
-val akár átmásolhatjuk az eredeti hangsávot is, ha bírja a konténer), fps*2 frame-enként keyframe-mel, beégetett LUT-tal.VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
Stauffenberg
nagyúr
Nem próbáltam, sajnos a lelkesedésem az ilyen command tool-os barkácsolgatás kapcsán igencsak közel van a nullához.
Használtam már metaadatok kinyerésére, de őszintén semmi kedvem ezzel szórakozni napi szinten. Ha nálam vannak a 1080p proxy fájlok, akkor Resolve-on belül két kattintás bármilyen LUT-ot alkalmazni rájuk és legfeljebb ott nézegetjük.
Inkább csak érdekelt, hogy van-e még Mac-re másik videolejátszó az IINA-n kívül ami tud LUT-okat kezelni, mert sajnos az megdöglik tőle.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #33756 üzenetére
Bár nem reagáltál az előzőre, hogy próbáltad-e, működik-e, írok még valamit, mert eszembe jutott, hogy teszteltem ezt is annak idején: LUT-tal lejátszás is simán megoldható FFmpeg-gel, szintén a lut3d és az ffplay parancsok kombinációjával. Windows-on ezt is be lehet rakni Context Menu-be, így egy jobb egérgombbal indítható is.
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
hibavissza
veterán
válasz
Stauffenberg #33756 üzenetére
Persze lehet kísérletezek majd ProRes lehetőségekkel is.
Azzal inkább ne, ha a helytakarékosság a cél. ProRes Proxi is sokszorosa a 265-nek. Ráadásul jobban is blokkosodik. Apple Siliconon ugyan úgy fut már a 265 mint a ProRes.
[link]
Van direkt proxi generátor app. Van pár előnye. A linkelt videóban részletezik.[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #33755 üzenetére
Most egyelőre azt az öszvér megoldást raktam össze, hogy a Resolve saját proxy megoldását használom, túl sok beállítási lehetőséget nem találtam (H265 + Half Resolution lett, mert főleg a helytakarékosság a lényeg). A proxy fájlok helye a belső SSD-n van, míg az original maradt a külsőn.
Ha lecsatlakoztatom nyafog, hogy nem találja az original fájlokat, de csak leokézom és megy az egész proxyval is. Valószínűleg a cache és stills location-t is még jó lenne a belső SSD-re kijelölni és jó lesz ez így, mert bármikor ha visszacsatolom a külső SSD-t, már tudom használni az original fájlokat, igazából csak azok amik sok helyet foglalnának.
A 1080p felbontás és H265 kombinációjával így tizedére esett a fájlméret és már az IINA is többé-kevésbé lekezeli a realite LUT-tal lejátszást (néha ledadog így is, de mégsem 5 fps). Persze lehet kísérletezek majd ProRes lehetőségekkel is. De egyelőre ez így most talán beválik.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg #33752 üzenetére
Volt request ezer évvel ezelőtt hogy legyen LUT support a handbrakenél de nem lépték meg, pedig én is imádnám.
Ha nem akarod a Resolvera bízni a proxy generálást, akkor a handbradekel is tudsz proxyzni:
Ez így egy F-Logra kb 15-35Mbps-en fog renderelődni 4K60 esetén, vagy kb 1/8 - 1/10 fileméretet eredményez. Ha ráraksz egy LUT-ot jól fog kinézni, nem esik szét totálban nézve.Azért ha ránagyítunk 400%-on, össze se lehet hasonlítani a részltet/blokkosodást, de ez már már prores sebesség, töredék fileméreten és szépen lehet vele dolgozni.
Arra figyelj hogy ez MP4 kiterjesztés, vagyis a filecserés trükkhöz a Fuji se MOV-ban menjen!
Egy lépéssel feljebb lehet lépni ha fogod, Resolveból kirendereled LUT-tal, mondjuk 200Mbps-es fix bitratetel, és átzavarod ugyanezen a beállításon handbraken. Akkor kb nem lehet megkülönböztetni az eredeti (+LUT)-tól, cserébe a handbrakelt fileok mérete kb dupla lesz a kontrasztos fileok miatt a LOGhoz képest. Ami még mindig 1/4-1/5 fileméret az eredetihez képest.
Keyframe: alapból a handbrake valami 150-250-es keyframet használ, ami lomha timelinet eredményez ha fel akarod dolgozni utána resolveban. Tesztjeim alapján olyan 8-as keyframeig lemenve a fileméret kb 30%-ot nő (a gyári 150-250 keyframehez képest), de a sebesség brutálisan kilő. 8-as keyframe alatti beállításon draszikusan ugrik a fileméret, 4-3-2-1 mindegyik dupláz az előzőhöz képest, de a sebesség nem emelkedik számottevően a timelineon.
CQ60 az kb RF20-nak felel meg, LOG esetén akár CQ80-ig lehet emelni, de sosem lesz az igazi gradelésre az eredetihez képest. Nem LOG esetén pedig fel lehet engedni CQ55-ig és jó minőség marad.Videotoolbox 8 bit vs 10 bit: a 10 bit azonos CQ mellett kisebb és jó minőség és nem lassabb timelineon.
Videotoolbox 265 vs x264: azonos fileméret mellett a Videotoolbox jobb minőség és sokkal gyorsabban kódol
Videotoolbox 265 vs x265: kb 1.5x méretű videotoolbox képes hozni azonos minőséget mint az x265, cserébe kb 30x gyorsabb...Nekem ezzel a trükkel egy 100GB-s esküvő bemegy 8-10GB-re, vagyis elfért a Macbook Air belső tárhelyén kényelmesen és elég csak utolsó lépésben fileokat cserélni.
hibavissza: az új NVENC miatt elég egy i3 is egy 5070 alá mert mindent a GPU csinál.
[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #33752 üzenetére
FFmpeg lut3d nálam működött, bár a tesztelés óta nem használom sűrűn. Természetesen kombinálhatod transzkódolással, vagy bármi mással is, amit tud a környezet. Kényelmi szempontból én bepakoltam Windows Context Menübe ezt a parancsot is. Mac-en nem tudom, ez megoldható-e. De ha csak simán átpörgetnél egy-egy fájlt, vagy akár egész mappákat, az biztos egyszerűen kivitelezhető ott is.
-
Stauffenberg
nagyúr
Kérdés a topikhoz:
Mi a legeffektívebb módja annak, hogy egy forgatás anyagát transzkódoljam sokkal kisebb és könnyebb klipekké és ezzel együtt alkalmazzak rá egy F-Log to Rec709 LUT-ot? Handbrake tud ilyet? Alapvetően a H265 4K UHD 200Mbps Fujifilm F-Log anyagaim külső SSD-n szoktak lenni és elég gyors is hozzá, hogy tudjak vele dolgozni és a MacBookom is elbírja (ezért sosem próbáltam még ki a proxy/optimized media funkciót, de úgy tűnik kicsit máshogy működik, mint Premiere alatt).
Néha olyan helyen dolgozom (értsd: kanapén eltehénkedve), amikor nem kényelmes, hogy egy SSD lóg ki a gépből, belső SSD mérete véges (256 GB), meg jól tudna jönni, ha az ügyféllel leülve válogatunk a klipek között, hogy mi tetszik/nem tetszik nekik, akkor ne egy lapos F-Log anyagot kelljen nézni (az IINA videolejátszó tud realtime LUT-ot, de akkor valamiért beesik 5 fps-re a lejátszás sebessége).
Nekem az is jó, ha elkezdem a videó tartalmi összeállítását ezekkel a kisebb fájlokkal és amikor jön a végén a color grade, akkor újralinkelem a külső SSD-n lévő eredeti fájlokat a projektben.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg #33750 üzenetére
A linkelt patch notes elvileg resolve 19 és ott tényleg nem szerepel a hw gyorsítás, de úgy reklámozták az updatet hogy mostantól akár 3x gyorsabb a free resolve...
Én is studiot használok, a "nem hivatalos" siteokon kis lemaradással mindig fent van a legfrisebb.
-
Chosen
addikt
válasz
Stauffenberg #33722 üzenetére
Free-t használok belőle.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
hibavissza #33745 üzenetére
Ha a filmszim tárcsa szabadon átprogramozható lenne másra (pl: ISO) és lenne IBIS, akkor már lenne X-M5-öm. Tökéletes companion lenne az X-T3-am mellé, épp úgy fotóra, mint videóra. Jól elválna mikor-melyikhez nyúlnék, egyik sem maradna feladat nélkül.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
tsgkmr #33744 üzenetére
Kompetens kézben az X-M5 egy fantasztikus videózós/filmes masina, későbbi objektív bővítést is relatíve olcsón meg lehet úszni, mert van minden, nem csak gyári, de Sigma, Tamron, TTArtisan, Meike és hasonlók is.
A Sony esetén azért jobb/kiszámíthatóbb az AF rendszer (nem elhanyagolható szempont), de minden másban az X-M5 messze fölötte teljesít (a kitobjektív minőségében is).
-
-
hibavissza
veterán
válasz
Stauffenberg #33743 üzenetére
Az milyen jó kis gép lett tényleg! Két kártyával, IBIS-szel, gyogyóstárcsa nélkül már itt lenne a fiókban.
-
tsgkmr
csendes tag
válasz
Stauffenberg #33743 üzenetére
Értem mire gondolsz, köszönöm! Ha minden igaz, kompetens kezekbe kerülnének az eszközök, én leginkább időt nyerni gondoltam volna és beszerezni néhányat. De nagyon hasznosak az infók, amiket mondtatok, mikrofonnal terveztünk, de akkor prioritás lesz a világítás is!
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
tsgkmr #33741 üzenetére
A Fujifilm X-M5 + XC15-45mm kit amúgy pont 400-ba kerül (és bruttóban, ha cégre veszitek, akkor nettó 317k). Ez egy nagyon-nagyon erős videós csomag, csak az IBIS (szenzor stabilizálás) hiányzik belőle a tökéletességhez. A Sony ZV-E10 + 16-50mm kit amúgy olcsóbb, azon is lehet valamennyit spórolni (abban sincs IBIS). A ZV-E10 II-vel az lesz a baj, hogy nincs benne mechanikus zár, csak elektronikus és mivel mondtad, hogy alkalmanként fotóra is használnátok, ez okozhat problémákat (főleg ha nem tudjátok, mit lehet tenni ellene, de még akkor is erősen limitál).
Szóval ha a kereted emelted 800-ig, akkor a maradék 400-ból mindenképpen vennék LED lámpákat, softboxot, állványokat és mikrofont/mikrofonokat, meg leültetném azt aki használni fogja sok-sok-sok youtube anyag elé, hogyan kell és érdemes ezeket használni. Sajnos vagy nem sajnos, ez egy önálló szakma, ha jó videókat akartok, nem lehet megúszni a tanulást.
-
tsgkmr
csendes tag
válasz
hibavissza #33739 üzenetére
Teljesen jó meglátások, igazából én nem is nagyon fogok elmerülni ebben. De ez alapján akkor inkább megvárom, hogy az mélyüljön el benne, akit érinteni fog
Köszönöm a segítségeteket! -
vond
MODERÁTOR
válasz
hibavissza #33739 üzenetére
Igen, a hangra én is ki akartam térni. Meg a világítás is nagyon fontos. Állvány, és/vagy gimbal is kellhet. Plusz ugye akkuk, kártyák, meg sok kis bizbasz.
A pilot-os ötlet is jó.
-
hibavissza
veterán
válasz
tsgkmr #33736 üzenetére
Ez sem segít sokat. Edukáció keretein belül lesznek makrók vagy szuper közeliek? Milyen a világítás? A jó világítás ezerszer fontosabb, mint a rögzítő eszköz. Egy profin bevilágított, szépen megtervezett anyagot közepes mobillal felvéve is nézhetőbb lesz mint egy random szocreál irodában, neonok alatt rögzített 100 milliós Arri kamerás felvétel. Hangról még nem is beszéltünk. No offense, de nekem úgy tűnik nem sok tapasztalatod van. Szerintem indulj el egy Iphone-nal, csinálj pilotokat és a meglévő felvételek alapján lehet továbbgondolni, mi hiányzik a képről.
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #33728 üzenetére
Ha cégre veszi nem játszik a használt. Másrészt a valódi bindzsisztánban ezek a 500 ezer forint körüli tételek már igen nagy megterhelést jelentenek az átlagnak. Én sem vennék ekkora összegért semmit amire nincs garancia. Ez pont az a sáv amelyik igen hamar kerül a gazdaságosan nem javítható kategóriába. Inkább veszek egy még megfelelő setupot, de legyen új. Használtan vettem én is a gépem, de volt még rá 2 év garancia. Így sem volt komfortos vásárlási élmény.
-
tsgkmr
csendes tag
válasz
hibavissza #33734 üzenetére
Teljesen jogos, alapvetően edukációs anyagok lesznek rögzítve és interjúk, irodai vagy mintaüzleti környezetben.
-
-
hibavissza
veterán
válasz
tsgkmr #33730 üzenetére
A már felsorolt vázakkal gyakorlatilag mindent le lehet videózni state of the art minőségben. Mivel ezek cserélhető obis gépek a hangsúly az objektíven van. Először azzal kéne tisztában lenni, hogy milyen objektívet akarsz használni, mert az egyik tartomány x, míg a másik y gyártónál jobb vétel, miközben a vázak teljesítménye adott árszinten szinte centire azonos. Inkább a szolgáltatásokban van különbség. Kártyaszám, kijelző, kereső. Ezek nem befolyásolják a kép minőségét, de szélsőséges esetben ellehetetleníthetik a felhasználást.
Mivel nem definiálod pontosan mit akarsz rögzíteni nem lehet igazán semmit ajánlani, mert a 800 is igen kevés egy all rounder setuphoz. -
-
tsgkmr
csendes tag
válasz
hibavissza #33727 üzenetére
Köszönöm!
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
tsgkmr #33725 üzenetére
Használtan rengeteg opció lenne, de hogy új legyen és ne elavult régi cucc 400ig szinte lehetetlennek tűnik.
Persze kittobival vannak opciók, Sony ZV-E10, ZV-E10 II egy picit túllógva 450ig, Fuji X-T30, Nikon Z30. De az igazán jó dealek a használt piacról lennének, nameg a kittobik sem épp a legizgalmasabb választások.Mire akarod használni a videón belül? Családi, vagy meló?
Egyébként használtan egy Sony A7 III (350K) + Tamron 28-75 F2.8 (225K) ami a leginkább killer és köröket ver arra amit újként tudsz ennyiből.
-
hibavissza
veterán
válasz
hibavissza #33726 üzenetére
G100-at inkább ne. Abban nincs IBIS. Nem is tudom hogy gondolták....
-
hibavissza
veterán
válasz
tsgkmr #33725 üzenetére
Ár szerint növekvő sorrendben: Sony zve 10 kit, a6100 kit, a6400 kit, zve 10 II kit. Ezek mind alkalmasak normális videó készítésére. Kézből használva szükséged lesz gimbalra.
Ha nem kell követő fókusz akkor még lehet kapni Panasonic G9-et, g100, g97 kit is jó. Ezekhez nem feltétlen kell gimbal[ Szerkesztve ]
-
tsgkmr
csendes tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni, és ebbe a csoportba irányítottak 🙂 tudnátok ajánlani vázat és egy hozzá megfelelő (leginkább univerzális) objektívet, amely alapvetően videós fókuszú, de időnként fotózásra is használható lenne (jellemzően események)?
A keret egy érdekes kérdés, alapvetően 400k lenne rá (obival együtt), de indokolt esetben feltornázható akár a duplájáig is. Igazából mindkét kategóriára szuper lenne látni az elérhető megoldásokat. És csak új jöhet szóba, hogy nehezítsem
Köszönöm előre is!
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg #33722 üzenetére
Resolve 19-cel megkapta a free is a hardveres gyorsítást.
-
Stauffenberg
nagyúr
-
Márton
nagyúr
válasz
Chosen #33715 üzenetére
borzasztó lassú az export. 50 perces videót 50 perc exportálnia.
Ilyenkor kicsit feltörnek az emlékek, mikor mpeg2 dvd renderelés miatt egész éjszakára ott kellett hagynom a gépet, ezért inkább másik szobában aludtam.
Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Chosen #33717 üzenetére
4k60 a gopro forrás és 4K60 az export? Mert akkor ha 10 perces anyag 3 perc, 180 fps-el renderel a 4070, ami túl soknak tűnik.
A reális egyébként ez a 70-80 fpses rendes sebesség amit a laptop bár kicsit alul teljesít, nem drasztikusan teszi.maga a nyers erő itt kevésbe számít, a hardveres encoder típusa határolja a sebességet
-
Chosen
addikt
válasz
ChiliChili #33716 üzenetére
Oh, azt hittem ennél tudna többet is
-
Chosen
addikt
Sziasztok!
Úgy láttam nincs külön DaVinci Resolve topik, ezért remélem itt elfér.
Resolve export beállításokban tud valaki segíteni?
Egy céges i7 + RTX 2000-es laptopot használok hozzá, de szinte bármilyen beállításon borzasztó lassú az export. 50 perces videót 50 perc exportálnia.Az anyagok standard bitrate-es GoPro videók, 4K 60FPS. Semmi extra nincs benne. 1-2 dolog van belőle kivágva, vagy egy basic overlay rárakva.
Desktop gépen, saját videókkal Premiere Pro-t használok és egy 5600X + RTX 4070 mellett fényévekkel gyorsabb az export. Ugyanúgy GoPro videók. Egy 10 perces videót kb 2-3 perc alatt exportál emlékeim szerint maximum.
[ Szerkesztve ]
-
_q
addikt
Lenne egy félig videós kérdésem. Youtube-on van videó róla, némelyik MILC tud olyat, hogy rögzíti a kiejlzőn látottakat. Van ahol van lehetőség arra, hogy fotó módban videót rögzítve shutter gomb lenyomásra képet is készít. A7IV pont egy ilyen gép lenne, de nekem A7III van, ahol sajnos nem találtam ilyen opciót.
Arra jutottam, hogy lehetne egy gopro-t rögzíteni mondjuk a vakupapucs helyére, ez rögítené a videót, közben a sony mehetne fotó módban. A macera a 2 kimenet egyforma gradelése lenne.
Ez az elképzelés mennyire megvalósítható, főleg a grade miatt? Van esetleg jobb megoldás? Ha álló kép készül akkor a gopro nem fogja tartani a 16:9 vízszintes arányt, ezt hogy lehetne jobban csinálni?
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #33712 üzenetére
Nem, az Action 5nél már van rajta víztaszító bevonat
Itt most a védőlencse "trombitás lens flaret" okoz
-
nozs23
addikt
válasz
nozs23 #33708 üzenetére
Ez a hybrid zoom feature zseni. Mindig utáltam a Pana crop módját, hogy nem lehet egy klikkel váltani, mint a Sonynál. Most ezt bekapcsolva egyszerűen zoom közben elkezdi croppolni a szenzort ha eléred az optikai határt, FF és APS-C között mozogva ugyanúgy néz ki használat közben, mintha optikai lenne. Nyilván a fényveszteséggel számolni kell, de ennél jobb implementálást még nem láttam.
-
nozs23
addikt
válasz
Tuninger #33709 üzenetére
Sajnos a Kinonak is csak a felvetel megallitasaval megy a kameravaltas (de minden kameraval van hevc log). En rengeteget hasznalom beegetett phantom lutokkal, ha tudom, hogy nem akarok majd utolag mokolni.
A gyari messze a legjobb, de az ilyen smooth kameravaltas dolgot talan nem igazan osztja meg az Apple a fejlesztokkel.
Viszont a hevc log, expo lock es lutok nagyon hianyoznak.
A BM abszolut hasznalhato, es egyedul ott van magasabb bitrate opcio hevchez, de engem egy ronda felulettel ki lehet kergetni a vilagbol.A Kino arat vissza tudod kerni 14 napon belul ha nem tetszik, egy probat meger.
Az Final Cut Camerabol olyan alapdolgok is hianyoznak mint az awb lock es a 2x szenzorzoom (ezeket meg a gyari app is evek ota tudja).[ Szerkesztve ]
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
nozs23 #33707 üzenetére
Én megdöbbentő módon a gyári appot használom a legtöbbet... a fokozatmentes zoom, az optikák közötti matchelt expo és WB, illetve az utólagos "AI" hang zajszűrés miatt.
Az FCPXnél kitépem a hajam, hogy csak felvétel leállítással lehet optikát váltani, a Blackmagic app szerintem használható, csak "darabos" az optikák közti ugrálás, ráadásul váltás után néhány framing össze vissza ugrál az expó.Kinoban van teljes zoomtartomány a LOGhoz HEVChez?
-
nozs23
addikt
Megint jott egy massziv update az S5II-re: [link]
-
nozs23
addikt
válasz
Tuninger #33706 üzenetére
Nem ertem mi tart ennyi ideig a droidos gyartoknak. Talan a Vivo akarmi flagshipnel is lattam a napokban.
Gondolom majd a Blackmagic is adaptalodik, bar fogalmam sincs mit tud az appjuk azon a fronton.
En vegul a Kinonal maradtam iPhone-on. Az Apple leszarja az FCP appot, rengeteg feature hianyzik. A sajat camera controll gombjuk sem tud semmit csinalni benne, pedig mar 4 honapja kint vannak az uj telok? A Blackmagic ocsmany egy valami es nincs auto expo lock (wtf). A Kino hianyos, de legalabb az interface ott van es a fo dolgok szepen meg vannak oldva. -
Tuninger
Topikgazda
válasz
Elektrosokk #33703 üzenetére
A sarkokban tekeredés olyan 20mm-ig van, felette már nem gond, 20mm és alatt meg a digitális stabi kiveszi.
Mit rakj rá: Sigma MC21 adapterrel rámennek a canon EF obik és van AF fotónál, videónál. Egy jó 24-70 F2.8 200 rongyért, vagy egy örök klasszikus 24-105 F4 IS USM 140 rongyért, ezek mellé egy klasszikus Canon 70-200 F4 130 rongyért.
Fixnek egy 85 F1.8 kb 70 ezerért, vagy az 50 1.8 STM kb 40 pénzért, mind használt piacról, hogy el tudd adni annyiért amennyiért vetted. -
nozs23
addikt
Vegre a Samsungnak is sikerult kikohognie egy nativ log profilt az S25-os szeriahoz.
-
Elektrosokk
veterán
Hát, majdnem vettem egy s5II vázat akcióban, napokig néztem a videókat... ide is volt posztolva pár jó. Igazából két dolog miatt vetettem el, az egyik a stabi, a sarkokban félelmetes ahogy ugrál a kép, a másik meg az objektívek.
Hosszútávon nem nagyon lenne mit ráraknom, pedig ennyi pénzért ajándik fix optikával jó bulinak tűnt.
Az èlet sport vagy szórakozás! :)
-
hibavissza
veterán
Resolve-ban meg lehet oldani a vízszint tartást? Valahogy kijelölve a vízszintet és ahhoz trackelje a stabilizációt. Ide-oda billegett a kamera és nagyon macerás "keyframezni".
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg #33700 üzenetére
Milyen érdekes, hogy 2008-2025 között kb 2EV-t sikerült csak javítani a dinamikán. Jó, az 5Dnek ez a RAW fotó dinamikája, míg a modern MILCeknél a 12 bites kiolvasás limitálja a videó dinamikát.
Ok, azért mellé jött 4K meg 120fps, IBIS, EIS, az sem elhanyagolandó fejlődésBár van pl az EosM facebook csoportban egy beteg csávó aki gyro loggert rak az eosM tetejére és tolja az utólagos gyro stabit, meg EosMel fpv drónozást keményen
Új hozzászólás Aktív témák
- Macska topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Path of Exile 2
- Jövő héten érkezik a OnePlus Watch 3
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Óra topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Nagyot mentek a Xiaomi tabletek 2024-ben
- Milyen okostelefont vegyek? OFF topik
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...