Hirdetés
- Google Pixel topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Fotók, videók mobillal
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Samsung Galaxy S20 FE - tényleg nem lite
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Motorola Edge 70 - többért kevesebbet
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Vasti74
üzenetére
Ha megpróbálnád Linux Mint Cinnamonnal is, érdemes előtte belenéznek a Felhasználói Kézikönyvbe, Telepítő média elkészítése és a Linux Mint telepítése fejezetek hasznosak lehetnek, utóbbinál a képen láthatod, hogy javasolt megjelenítési gondok esetén a live rendszert érdemes compatibility mode-ban indítani.
Nézd meg a Rufus-os részt is és alapból dd módban érdemes kiírni az iso-t.
-
-
Albert.Tamas
tag
válasz
Vasti74
üzenetére
Ubuntun megneztem firefoxon es Brave bongeszoben youtuben 4k tokeletes megy de meg a 8k is , ez ,hogy lehet? Annyira mondjak ilyen olyan rossz az Ubuntu ja es meg nem is porgeti a procit se .Minten , LMDE EndeavourOS-en szaggat mindket bongeszovel es 100%-on megy a proci 4k-ban .
-
cigam
titán
válasz
Vasti74
üzenetére
Az a távoli X kapcsolat, amikor a távoli gépen fut, de helyi gépen rajzolja ki?
sudo apt install lightdmsudo nano /etc/lightdm/lightdm.conf
[XDMCPServer]
enabled=true
port=177/usr/bin/cinnamon-session --no-check-local
A távoli gépről pedig jöhet a
X -query szerver_ip_címe :1Csak Windows-ról ez bajos, mert alapból nincs X.
-
kiborg
aktív tag
-
válasz
Vasti74
üzenetére
Valamikor, réges régen még hátulgombolós kezdő linuxos koromban tutira olvastam hogyan lehet ezt a bedrótozott 1:30 percet levenni 5-10 másodpercre.
Hogy ne várakozzon mert felesleges.
De ha főbelőnek se tudom hol olvastam és nem is találom a neten.
Nem tudom az okot sem, miért áll ilyenkor le ilyen sokáig.
Azt írták itt a topikba hogy lezárja a hálózati kapcsolatokat. Ha tényleg ez van, akkor ne tökörésszen zárja be oszt halt. -
válasz
Vasti74
üzenetére
Sorry, pedig olvastam, hogy Novell és mégis Winre asszociáltam!
Talán jobban rá kellene gyúrnom a problémák megoldására, nem csak 1 perc google és pár kérdés itt, de nincs hozzá erőm.
Ezt teljesen meg tudom érteni, pár éve már én se nagyon tudok sok időre ráfeküdni az olyan problémákra, ami alapvetően nem hátráltatja a rendszer használatát, mint anno a Toshiba Satellite notimon az, hogy két magból csak egy CPU magot volt hajlandó használni a Linux. No azt ki kellett nyomoznom, miként hárítható el!A parajelenségekből kijutott mostanában rendesen nekem, az tény, nem is értem...
Utóbbi egy évben nekem is két notin is jelentkeztek parajelenségek, de igazán para a Dell Latitude 5520 volt számomra, mert annak az áramköre kampeca is lett. A törpenyuszó szerintem tudta is, hogy azzal a géppel lesz valami, azért harapta ketté a töltőkábelét, amint egy percre ott felejtettem a kanapé mellett.
(nem a nyuszit, hanem a gépet)Imádom a poénkodást, csipkelődést, azért is járok ide - házhoz a pofonért ;-)
Legjobb helyen vagy akkor, bár nem mindenki csípi az ilyesmit, gondolom észrevetted. Van aki olyan komoly itt, mint egy vakbéltünet!
-
válasz
Vasti74
üzenetére
Ne gúnyolódjunk ;-)
Már törzsgárdista vagy itt a topikban a fura jelenségek alszekciójában főleg, Tibikomámmal egyetemben, szóval el kell viselned a poenkodást is!
Azt meg sose mondtad(vagy éppen ez lenne az egyetlen mondat, amire nem emlékszem a topikból), hogy Wines rendszergizda voltál, de így már sok dolog érthetőbbé vált. No de mégiscsak az a bibi, hogy ahhoz már elég rutinos vagy, hogy egy installhelper megjelenő ablakában kiírt szöveget erősebben megnézz!
Linux Mint installnál már én se nézek oda se szinte, de Debian telepítésekor mindig figyelnem kell, főleg ha az expert módot választom! Azt vettem észre, hogy a Debian szivatja azt, aki nem odafigyelve telepíti! Szerintem nagyon helyesen teszi, mert néha később sem árt észnél lenni nála. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Vasti74
üzenetére
Linuxon ritka az, hogy VirtualBox-ozunk, én inkább KVM/QEMU/libvirt stack-et használnám és megpróbálnám azzal. De VM-ek amúgy nem arra vannak kitalálva nagyon, hogy abban grafikázzunk, kivéve ha Windows kell, mondjuk egy Adobe Photoshop miatt, de jellemzően az esetek 99%-ában egy VM-es Linuxban nem a GUI csicsára gyúrunk, ergo nem feltétlen kellene a plasma sem, persze nem ekézem, ízlések és pofonok, csak hangosan elfilóztam

-
válasz
Vasti74
üzenetére
Ahogy mondod...lealkonyult ennek,
...nagy cégnél kell dolgozni, ahogy én is, munkanélküli után nagynehezen felvettek segédmunkásnak(előtte osztályvezető voltam a főállásomban, csak ki*a**tak, hogy megszűnt a labor, már nem kell, a Finnek átveszik az anyagot, majd ők bevizsgálják, ami nem éri el a szintet, visszaküldik), aztán sok év alatt küzdöttem fel magam ismét minőségellerőrig. De összességében sokkal jobb volt, mint egy falusi számtech cégnél. Majd hirtelen eljöttem nyuggerbe, mondtam hogy van 4év kedvezményem, de senki nem hitte el, csak amikor bemutattam a visszaigazolást. Mondták maradjak, de elbúcsúztam, kaptam örökös belépőkártyát, ha meggondolnám magam, de nyilván nem, mivel a kezdő nyugdíjam is magasabb lett, mint a záró fizetésem(a 6 év osztályvezetői megtolta).El kell menni dolgozni ;-) : nyilván persze, de nekem nem, evagyok belassult nyuggerként, a fiataloknak drukkolok, hogy jobb legyen a felállás, magamnak pedig abban, hogy ne figyeljen be egy esetleges államcsőd, mert akkor a nyuggerek is pácban lesznek.
Linuxtól kicsit messze van, de a korábbi postjaim azért érdekes kezdői kérdéseket tettek fel, azok ON fullra.
-
válasz
Vasti74
üzenetére
Debian felejtős egy kezdőnek, nálam nemcsak a fentebb tárgyalt jelszó-anomália volt, hanem sok más is, amit pici agyamba beborulva sem értettem. Mint sima település, semmi gond az amatőrnek, minden úgy működik, ahogy a grafikus felületen bepipálgattam, konzolos expert parancssorok majd tán jövőre
VMD- ben minden lassúbb - lásd pld a PCem- et, nagyon jó, de mai gép kell egy P-II emulálásához is.
Linux Mint Cinnamon - virtuálban gondolom nagyon mai csúcs gép kell, hogy kb a tíz évvel ezelőtti sebességgén fusson...
-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Vasti74
üzenetére
Grat, éltem kint, én is filózok még valami "kétkezin", IT szerintem nagy daráló, sok helyen nagyon toxic közeg és ma már nem fizet annyit, mint amennyit hoz a konyhára egyébként sok helyen. A feleséged ex-bére kritikán aluli, de anélkül hogy politizálnék, általános magyar mindset: megtanultunk szűkösen élni. Lásd meginterjúvolt falvak Borsodban és itt-ott emberei a redditen.. Szóval nagyon jól tettétek, hogy léptetek.
Ismerős csaj apja is kint van és autót szerel, full tele van ügyfelekkel is, pénzzel is. (Saját műhely 20+ éve). A csaj hugának vett egy új RS6-ot, dik. Más világ. Ott is van kuli, meg dolgozni kell ugyanúgy, csak nem mindegy, mennyi üti a markod utána. -
válasz
Vasti74
üzenetére
Szia!
40 éves rendszergizdai múlttal biztosan nem foglalkozol ilyenekkel, mint ami a képeken is látható, pedig tényleg talán a legegyértelműbb dolog ez a Debian installban!
(tipikusan eztmégnagyanyámismegoldaná helyzet)Mivel még Kapitányunk se olvas el mindent Topikgizdaként, ezért szoktam képeket berakni, azokat még nagyanyám is érti!

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
-
válasz
Vasti74
üzenetére
Neked valami javasasszony kéne, akit kétszer ráolvas a Mintedre, és megjavulna tőle az ikonrendezés

Felbontás váltásnál átrendezi az asztalt szinte mindegyik asztali környezet. Én akkor szívtam meg ezzel, amikor KDE-ben telepakoltam az asztalt widgetekkel, felbontásváltás után minden szanaszét volt. Aztán leszoktam erről is, semmilyen biszbaszt nem rakok ki asztalra, még ikonok sincsenek, mert csak a baj van velük

Legjobb a Gnome asztala, azon nem keverednek össze az ikonok
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Vasti74
üzenetére
Szerintem senkisem ignorál.
A 4k monitor témáhóz én sem tudok hozzá is szólni és szerintem sokunknak nincsen is ilyen monitorja és ezért gondolom nem kaptál segítséget.
A régi 1920x1024 febontásu monitoromon minden jól műkődig és a váltását nem tervezem.
Ezt csak példának mondom építő szándékkal. -
válasz
Vasti74
üzenetére
Az ikonok egymásra halmozódását én eddig minden disztrón tapasztaltam úgyhogy ezt engedjük el

Legpregnánsabb mikor játszok egy nem natív hanem pl. 800x600 felbontásúval teljesképernyőn és mikor kilépek a játékból, az egész Asztal a bal felső sarokba megy, a képernyő negyedére. A többi 3/4 rész fekete.
Nagyon sokáig ezt a power gombos reboot orvosolta de rájöttem hogyan lehet ebből visszahozni reboot nélkül is.
Ilyenkor az összesen 4 ikonom és 1 widgetem egymás tetején lesz az asztal bal felső sarkában és itt más csak annyi a feledat hogy szépen egyesével visszahúzgálom a helyükre.Ezzel együtt kell élni.
Ezt a hibát bármelyik gépemen, az Arc-ok kivételével, Debi, Ubi, Mint vonalon bármelyik verziószámú disztróval tudom reprodukálni.
Azt nem tudom X hiba-e mert a mostani Waylandes disztrók egyikével se jutottam el addig hogy játsszak valamelyiken is mert jóval előtte mentek a levesbe
-
válasz
Vasti74
üzenetére
És nem jött válasz erre a hibára?
Én nem használok Mintet, sem Cinnamont, rákeresve is csak annyit találok, hogy kapcsold ki az automatikus rendezést, de hát az nálad meg volt.
A Wayland+KDE-s hibádra emlékszem, én azt nem tudtam reprodukálni OpenSuse alatt, pedig mindent elkövettem
Mondjuk OpenSuse alatt a KDE-nek vannak más gondjai.Ez a KVM switches dolog csak egyes USB host controllereknél jön elő állítólag. Mondjuk érdekes, hogy nálam két géppel (mindkettő Dell) előjött a hiba.
-
válasz
Vasti74
üzenetére
Most épp mi a baj a Linuxoddal?
Windows - macOS vonalon van egy rendszer, és az kb. működik.
Hát "Kb" a Linux is működik

Oké, elhiszem, hogy van pár probléma, ami csak Linux alatt jön elő, pl. a 4K monitoros mizériád is ilyen volt. Én ilyen problémába nem futottam bele (viszont olyanba igen, hogy Windowson nem ment valami, Linuxon igen*), ellenben sokkal hatékonyabban tudok dolgozni Linux alatt.* pár évvel ezelőtt vettem egy ilyen KVM switchet, gondoltam, majd jól rádugom a Windows-os gépet, a Linuxos gépet, és akkor egy billentyűzettel és egy egérrel tudom használni mindkettőt, és gombnyomásra váltok köztük. NEM MŰKÖDIK, mert a Windows rendszeresen belefagy a váltásokba! Két különböző géppel, több különböző egér/billentyűzet kombinációval sem. És a neten körülnézve látom, hogy ez átltalános probléma a Windowsnál, egyes USB controllerekkel egyszerűen ezt csinálja.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
Vasti74
üzenetére
Aki ért hozzá az nem ezek alapján veszi...
Tegyük fel az apró nem játszik és Samsung SSD 35-40k-ért sem.
INTENSO 1TB MI500 M.2 PCIe M.2 2280 383646 1TB 24K körül mozog, 1-2 év garival.
Ekörül, vagy kicsit drágábban veszel márkásabbat jobb teljesítménnyel és 5 év garival.(INTENSO sem olyan rossz)
Kíváncsiságból ránéz az ember https://ssd-tester.com oldalon a mérés eredményekre, vezérlőre ilyesmi. -
válasz
Vasti74
üzenetére
Jogos, az kétségtelen, hogy HDD helyett akármilyen SSD is sokkal jobb, ép az access time értéke miatt. Anno megnéztem az amúgy igen gyors WD Black FZEX1003 1TB merevlemez és a legelső SSD-m(Intel 520 120GB) access time értékét, kb 100x volt az SSD előnye. A szekvenciális sebesség kb 3x volt gyorsabb SSD-nél, de ez amúgy is másolásnál lényeges, azt meg ritkán csinál a user.
Ezt a 4K monitort próbáltad már az új kiadáső Linux Mint-tel is? 6.14.0-29-generic kernel van benne, ha nem verziófrissítéssel ugrottál 22.2-re. De előbb-utóbb valamelyik új kernel már szimpatizálni fog a monitoroddal, de addigra meg lehet veszel egy 8K-sat.
-
válasz
Vasti74
üzenetére
Azért ez elég jellemző furcsaság, amiket írsz. Nemrég írtad, hogy csak brand gépeid vannak, meg hát nehogymán ne 4K-s monitorod legyen(ami 4x drágább, mint a nem 4K-s), de ugyanakkor a legszutykabb SSD-k is megfelelenek. Szerencsére a laptopszervizes jókomám valami véletlen folytán ugyanúgy vélekedik az SSD-k minőségéről, mint én.
Ezt a reklámozás részt meg nem is értem, mi köze a mobiltelefonok reklámozásához az SSD tartósságának? Egyetlen reklámban nem láttam még a SK Hynix Platinumokat vagy a Samsung 990 Pro-t reklámozni. De nem érdekes, a lényeg, hogy csak brand gépeid meg 4K monitorod legyen.
Sokan azért legalább bevallják, azért vesznek szutyok SSD-t a rohadt drága konfigjaikba, mert tök hülyék hozzá. Nem is tudják, hogy az is egy olyan hardverelem, amiknél van komoly minőséget képviselő is és bizony szutyok is, előbbi nyilván drága, de nehogymá' 45eft-ért vegyek a 900eft-s gépembe egy SSD-t, amikor 22eft-ért is van!
-
-
-
válasz
Vasti74
üzenetére
4GB böngészéshez elég, ha nem Gnome-t tol. A 4GB-os folyton halott tabletemen elfut a Debian Gnome-al, de látszik, hogy nincs sok RAM, vagy böngésző, vagy más fut.
XFCE sokkal kevesebbet kér egy Gnome-nál, jobb választás kevés RAM-hoz. Ha látszik, hogy a videoteljesítmény kevés, akkor azon legalább a kompozitort ki lehet ütni. -
válasz
Vasti74
üzenetére
Ezen 10féleképp túlvagyok és sajnos eredmény nulla. Rágugliztam smb mount terminal és a találatokat mind kipróbáltam.
Most megnéztam a smdb servicet és én látom úg hogy nem fut...?
de akkor ezzel az Ubuntuval hogyan tudok a szomszéd szobába a Win10-re csatlakozni, maeg hogyan érem el az Ubuntu megosztásokat...?
Vagy én értelmezek rosszul valamit? Valaki értelmezné a kimenet végét?tibi@aeroubuntu:~$ sudo mount -t cifs //192.168.1.1/klip /home/tibi/router -o username=444tibi,password=asusproba,vers=1.0,iocharset=utf8[sudo] tibi jelszava:Retrying with upper case share namemount error(6): No such device or addressRefer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)tibi@aeroubuntu:~$ systemctl status smbd.service● smbd.service - Samba SMB DaemonLoaded: loaded (/lib/systemd/system/smbd.service; enabled; vendor preset: enabled)Active: failed (Result: exit-code) since Sun 2025-09-14 19:50:57 CEST; 1h 57min leftDocs: man:smbd(8)man:samba(7)man:smb.conf(5)Process: 3211 ExecStart=/usr/sbin/smbd --foreground --no-process-group $SMBDOPTIONS (code=exited, status=1/FAILURE)Main PID: 3211 (code=exited, status=1/FAILURE)szept 14 19:50:56 aeroubuntu systemd[1]: Starting Samba SMB Daemon...szept 14 19:50:57 aeroubuntu systemd[1]: smbd.service: Main process exited, code=exited, status=1/FAILUREszept 14 19:50:57 aeroubuntu systemd[1]: smbd.service: Failed with result 'exit-code'.szept 14 19:50:57 aeroubuntu systemd[1]: Failed to start Samba SMB Daemon.tibi@aeroubuntu:~$ -
válasz
Vasti74
üzenetére
"Szerintem a két proci között olyan óriási különbség azért nincs ;-)"
Dehogynem...
Ha csak a nyers benchmarkot nézzük, multithread, 90%-al tud többet a 3150. Az nagyon-nagyon durva eltérés.
655-1175.
A többiről, vp9, h265 meg szó se essen.
Most teszteltem le.
VP9 1920x1080--37% procihasználat.
H265/HEVC 1920x1080--16% proci.
Kérném ezeket letesztelni az N3060-on.
És már a 3150 is egy lassúcska sebességű kis csökevény a múltból. Hát még egy ennek a felét tudó proci.
Hát még ha hdd van alatta.
Kolléga majd tudósít mire ment, mi mellett döntött és egyáltalán mire lehet használni 2025-ben ezt a kis mobilprocis laptopot. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Vasti74
üzenetére
Kipróbáltam a GUI-t de nem mertem elindítani, heurisztikus nagyot dob rajta ? (Sebességen meg lassít, gondolom).
Nem találom az opciót, hogy ha talál valamit, akkor azt mozgassa egyből karanténba (és annak hol a helye), vagy "do nothing" jellegű dry run legyen. Nem merem elindítani, ez itt elkezd nekem falsokat találni és gyepálni dolgokat, aucs lenne.
-
válasz
Vasti74
üzenetére
Nem mindegyik program hoz magával több GB-nyi szemetet, a runtimeokat csak egyszer kell letölteni, utána minden program azt használja, csak az eltérő verziójú runtime-ból lehet több.
A Sudoku meg valószínűleg azért 34 MB, mert gondolom tele van rakva hangokkal, nagy felbontású képekkel, egyebekkel. Az XT korában egy 320x200-as CGA monitorra tervezett, 4 színű kép elfért ~15 KB-on, manapság egy 1920x1080-as, 16 millió színű kép ~6 MB körül van.
Most én is Androidos játékot írok, ilyen cuki űrhajók meg bolygók lesznek benne:
32 bolygó, 5 csillag, 6 csillagköd és 3 űrhajó van benne eddig, agyontömörített png-ben, és már most 55 MB. Mit hagyjak ki belőle, hogy megfelelően kicsi legyen, a textúrákat, a hangokat, vagy a kódot?

-
válasz
Vasti74
üzenetére
Nagyon régóta így működik sokminden.
Python flatpak snap java netframework, a wine is ilyen, és még kismillió.
Beszéld meg a szoftverfejlesztőkkel hogy ne legyen ennyi felesleges marhaság és akkor nem kell 1 darab szoftver miatt több gigányi futtatókörnyezetet telepíteni.
Amíg ez nincs addig sajnos ez van.
Egyetértek veled, legpegnánsabb példa az Android.
Eredetileg egy kismérető, gyors, opzimalizált rendszernek indult ma meg egy .apk fél giga, nesze neked.
Mikor elkezdtem számtekezni egy Skype 5,1MB volt az XP-n.
Nekem van pc mp3 lejátszóm ami mindent tud ami kell és 192KB méretű. Asszem EZT hívják programozói tudásnak és opzimalizálásnak. -
-
válasz
Vasti74
üzenetére
A legegyszerűbb kompromisszumos megoldás, hogy amikor használni akarod, akkor előtte kisebbre állítod a képernyőfelbontást arra az időre.
Mert ez amit letöltöttél most egy Linux standalone x64 binary. Tehát ha úgy vesszük benne vannak összegyúrva a saját függőségei is = flatpak egy fájlban.
-
válasz
Vasti74
üzenetére
2 éve használom. Nálam Snapes amúgy, nem debes.
ha nálad is snap, nem ott van valami gebasz? Jellemzően jogosultság.Ezekszerint az az átok ami rajtam ült az összes Linux disztrónál 7 évvel ezelőtt, azaz bármit csináltam rossz volt
az "szerencsére"
átment rád.
Szerkesztve,
tedd fel ezt, szerintem a legnormálisabb GUI a yt-dlp-hez.
És ha én ezt mondom akkor tényleg így van.
Tud kötegelt, playlist minden letöltést, ki tud szedni hangsávot amibe akarod stb. stb.
Köszönet érte egy itteni fórumtársnak.
Mediadownloader a neve, nincs gyári tárolóba legalábbis nálam nincs.
Keress rá Githubon és tedd fel a debet.
-
cigam
titán
válasz
Vasti74
üzenetére
Ha ennyi minden nem működik, vagy magától elteker dolgokat, még a végén én is felteszem a hétvégén. Olyan uncsi hogy mostanában egyszerűen csak működik a laptop...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A készítő oldala szerint
Hidden configuration options:
The behavior of the program can be tweaked with GSettingsill.
Debug:
To display messages from yt-dlp run program with the environment variable G_MESSAGES_DEBUG=yt-dlpTo display information about GOBject references, start the program with the environment variable G_MESSAGES_DEBUG=gobject-ref
Simán elképzelhető, hogy eltört benne valamelyik python függőség. [link]
-
válasz
Vasti74
üzenetére
Tedd fel helyette a youtubedl-gui programot, meg kell a yt-dlp és az ffmpeg. Telepítés után érdemes letölteni a legújabb [yt-dlp_linux] fájlt, átnevezni yt-dlp -re és futtathatóvá tenni, majd felülírni vele a /bin/yt-dlp fájlt és menni fog. Hasznos még az SMPlayer.

-
válasz
Vasti74
üzenetére
Most melósWinen vagyok de a Videodownloader ablakába a legelső fülön, asszem ez az 1 darabos sima letöltés, a paramétereket vagy mi fene neve, azt válaszd indulási ablaknak és akkor kiirkálja mi a baja.
Jellemzően a yt-dlp hiánya vagy nem megfelelő verziója vagy az ffmpeg hiánya, bár ettől még nyögvenyelve elmegyeget néha.Ha minden jó akkor miután beillesztetted a linket, kis mazsolázás után látnod kell a szoftver ablakában a letöltendő videó fedő -bélyegképét.
Ami lehet még, olyan letöltési paramétereket állítottál be ami nincs meg a Yutubon, felbontás, hangsáv, hangkódolás.
Sajnos ebben buta. Hogyha beállítok neki 1080/AV-t de a video csak 480/mp3-ba van meg a Yutubon akkor meghal szegényke. Ahelyett hogy leszedné a sorban lefelé következő legelső elérhető felbontásba és audiokódolásba.
Ha a legjobbat választod mindenből akkor mennie kéne, bestvideo és bestaudio.4KVideodownloader forever...
Itt van az eltérés az ingyenes programocskák és a bár fizetős de "azt csinálja gond nélkül amit én akarok, out-the-box" tipusú profi szoftverek között, pláne hülyéknek mint pl. én. -
Zó
aktív tag
válasz
Vasti74
üzenetére
Kérdés egyáltalán, hogy ez általános Firefox-probléma-e vagy linuxos. Személy szerint semmilyen operációs rendszeresen, Minten sem futottam bele, sem Firefoxszal, sem LibreWolffal (meg másokkal sem, de azok nem relevánsak).
Talán ezen a vonalon el tudsz indulni.
-
-
válasz
Vasti74
üzenetére
Hát, jó az pár dologra.
Amit valaki közösségi oldalon megoszt magáról, az az ő dolga. Amit kéretlenül szed össze rólad, az meg egy más dolog.@Warton : A repülőjegy ára már most is változik attól függően, hogy honnan foglalsz
Sok éve olvastam ilyeneket. -
Warton
őstag
válasz
Vasti74
üzenetére
Szerintem neked túl szegényes a fantáziád. Sokkal több Philip K Dick olvasását javaslom.
El fogunk jutni a dinamikus árképzéshez. Tehát tegyük fel, hogy elromlik a hűtőszekrényed, amit a google már most is tud. Sőt mivel már lassan a hűtőknek is kell net, lehet előbb fogja tudni a google, hogy tönkre megy mint te. Abban a pillanatban az arra előfizetett cégek tudni fogják ezt és a hűtőszekrények árát egyből megemelik neked, amikor pl. az emagos vagy alzás fiókoddal próbálsz ilyen eszközt vásárolni és ezzel több pénzt fognak lerántani rólad. Eleve a google ismeri a vásárlási szokásaidat, tehát célzottan elküldheti azoknak a webshopoknak az adatot, ahol te vásárolni szoktál.Másik példa: lefoglalod a nyaralásodhoz a szállást, erről nyilván tudomást szerez a google, na hogy-hogy nem a repüjegy ára számodra megemelkedik mind az érkezés napjára, mind a távozás napjára.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
Vasti74
üzenetére
Mert nem jártál utánna, nem érdekelt...
Vannak erre oldalak ahol le tudod ellenőrizni, hogy mi megy ki a böngésző alapján. Vannak tesztek is ahol, pl Linux-t és a Windows-t is monitorozzák, hogy mik mennek ki és hová.
Létezik egy összesítő böngészők tesztje azon a LibreWolf és a Mullvad browser volt a legjobb, utánnuk a Brave. [link]
A böngésző ,vagy a kereső ha továbbadja 3. félnek a dolgaidat akkor azon nincs mit beszélni, legfeljebb örülni neki, hogy ha a hirdetések néha felbukkannak itt-ott, akkor legyenek olyanok, amik talán érdekelnek.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A google fiók, meg a youtube csak egy kis része a dolgaidnak. -
válasz
Vasti74
üzenetére
Én egyáltalán válaszokat se nagyon szoktam kapni sehol már. De ha ez megnyugtat, Windowsos kérdésekre se
BTW pont itt nem azt szokták mondani, hogy user error.Hogy szétesett? Mindig is rengeteg kis disztró volt. Azok meg tele lesznek problémával, azon nem kell meglepődni. Olyan disztrókat kell használni élesnek, ami rendesen karbantartott, van user bázis, van tudás róla. Ubuntu, Debian, Mint, Fedora...
Meg valamit valamiért. Egy Alpine tök jól fut egy olyan tableten, ami egy szomorúság volt új korában is, cserébe neked kell összerakni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vasti74
üzenetére
Nem erről van szó. RX9070XT kártyája van, ami még nagyon új. Most éppen 2 napja jött ki mesa hotfix ezekhez a kártyákhoz... A Corectrl meg egy hobbi projekt, az sem biztos, hogy elsőre tökéletes lesz mikor kijön egy új széria. Sajnos az új hw támogatásához kell egy kis idő, mire stabilizálódik.
A másik kérdés a HDR, az még nincs kész KDE alatt. A másik disztrókon a SteamDeck-en használt GameScope kompozitor van, azokon azért működött.sh4d0w: nem értem én sem ezt a megközelítést amit írsz. Ezek asztali disztrók, átlag felhasználásra, sőt, egyik-másik gaming orientált. Ne vedd rossz néven, de az asztali Linux az ma már nem csak geek munkaeszköz, ez valami amit a régi motorosoknak is meg kellene értenie, más idők szele fúj.
-
Dißnäëß
nagyúr
-
válasz
Vasti74
üzenetére
Nem is gondoltam arra, hogy olcsószart vettél, de szerintem elég jól körülírtam a pénznemszámít mentalítású vásárlást, ami sajnos együtt jár azzal, hogy nem is gondoljuk, hogy ha valami drága árfekvésű, attól még lehet akár nem megfelelő is.

De mivel egy Háború és Béke-nyi írás kelezkezett már a nyamvadt 4K monitorod miatt, gondoltam akár le is írhatnád, pontosan mi a tipusa.

Néha olyan érzésem van, hogy csak ki akarod írni magadból a frusztráltságod, ezért is javsoltam a thread legelején, hogy írj blogot. Az arra is jó lenne, hogy a 69milliárd karakter nem totál szétszórva lebegne a topikban, hanem egyben lenne az egész történet.
Szerintem vegyél most már 8K monitort, úgyse működik a 4K se, akkor meg miért ne?

Ja és arról már biztosan esett szó, hogy ha megjelenítési gondok vannak, éppen a Debian az, aminél érdemes csekkolni a codec és egyéb megjelenítéshez szükséges csomagok fennlétét.
-
válasz
Vasti74
üzenetére
Heló!
Nekem is volt ilyenem.
Nálam codec probléma volt.Amit jó lenne tudni:
1.) ugyanaz a videó tud néha menni máskor meg nem?
2.) Króm (rendes Chrome, nem chromium) alatt (reklámblokkolás nélkül) is előjön?ffmpeg, gstreamer manuálisan telepítve javít-e a helyzeten?
Ha semmi sem javít, akkor Developer Tools-t megnyitva keress ilyen beakadós videót, és a console fülön (gyakran lenullázva) jegyezd fel azt a hibát, amit ilyenkor dob, mármint ha dob valamit.
Igyexem segíteni az infók birtokában.
-
Dißnäëß
nagyúr
-
-
válasz
Vasti74
üzenetére
Autós fórumon kapásból rákérdeznek az autó pontos tipusára! No szóval milyen monitorod van? Mindig csak annyit írsz, hogy 4K...

Ahogy látom pikkpakk megveszel bármilyen hardvert és sajnos SSD topikban is sok érdekes dolgot tapasztaltam évek során.
Azt meg nyilván tudjuk, hogy a Linux jóval kevésbé tolerálja a pikkpak megvett hardvereket.

-
Horvi
őstag
válasz
Vasti74
üzenetére
Kicsit elvesztettem a fonalat de végül próbáltad másik böngészővel a dolgot?
Illetve a másik kérdés, hogy amikor ez az akadozás előjön akkor ha újraindítod az FF-et akkor is csinálja? Ha igen akkor lehet ki kéne próbálni terminálból indítani az FF-et és megnézni hátha dob valami hibát. -
Zó
aktív tag
válasz
Vasti74
üzenetére
1080p-s YouTube-videókra, gondoltál, nem? Az nem akad. 4K-ban sem, mert ugye a desktop felbontás ellenére megdolgoztathatom vele a böngészőt. Annyit tudok tenni, hogy megnézem 4K @ 30 Hz-re állítva a desktopot is, de ezt már csak akkor teszem meg, ha elárulod, hogy pontosan hogy nézzem meg, hogy ne másról beszéljek

A végső válaszra ötletem sincs, csak gondoltam, a hiba okának kizárásában segíthetek. Van másik PC-m is 4K-s kijelzőre kötve, de annak hetekig nem fogok fizikailag a közelébe kerülni.
-
Zó
aktív tag
válasz
Vasti74
üzenetére
4K-s tévé, de 1080p-ben használom a desktopot, mert játékokban úgyis arra futja kraftból, másrészt egyelőre egy ezeréves 10 méteres HDMI-kábelt használok, mely így tudja a 120 Hz-et, 4K-ban viszont csak a 30-at. És őszintén szólva nekem az 1080p-s desktop a scalingre a megoldásom is, nem látom a mütyür dolgokat
Van jobb, rövidebb kábelem, de ahhoz át kellene rendeznem a lakást, hogy azzal teszteljem. -
Zó
aktív tag
válasz
Vasti74
üzenetére
Nem hiszem, hogy az FF-et rontották el, legalábbis nálam viszi az FF Ublock Originnal Linux Mint Cinnamonon a videókat, bármilyen elérhető felbontásban (bár jellemzően nem FF-et használok, de most teszteltem). Igaz, dedikált VGA a Radeonom.
Ez persze rajtad nem segít, csak legalább azt látjuk, hogy nem egy globálisan mindenkinél jelen lévő problémáról van szó.
-
cigam
titán
válasz
Vasti74
üzenetére
Kíváncsi vagy ez bejön-e. Bár a legtöbbnek lejárt a támogatási ideje, vagyis nem frissül.
Kérdés, hogy a Fuschia, vagy hogy hívják, amit a W11-re nem frissíthető PCkre készített a Google, felmegy-e rá.Meg is van ChromeOS-Flex. -
mcwolf79
veterán
válasz
Vasti74
üzenetére
Én is szoptam egy ideig a 4K TV-vel120 hz-en, hogy HDMI-vel nem működik rendesen. Én egy HDMI-DP átalakítóvaloldottam meg (ezt)a dolgot.
Más kérdés ,hogy én is elengedtem a linux-ot. Én csak játszok, böngészek, egyszerűen játékra még továbbra sem az igazi. Lehet köpködni a Windows-t ,de játékra még mindig a legjobb. Egyszerűen csak egyszerűbb. Feltelepítem a játékot,és játszok. Linux-on is van ilyen, egész addig ,amíg az ember ki nem lép a Steam környezetéből.
Nem is tudom, de ha jól emlékszem mod-olás sincs(vagy körülményes) linux-on.
Nem kell nekem esni, biztos valakinek bejön a dolog, de nekem ehhez (sajnos) nincs már türelmem. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vasti74
üzenetére
Az a furcsa, hogy amivel küzdesz, az mindenki másnál megy gond nélkül.
Annyit megnéznék a helyedben, hogy ha bebootolsz egy telepítőről, Mint, EndeavourOS, akármi és ott elindítod a tiszta böngészőt amibe nem jelentkezel be, akkor mi történik? Nekem itt gyanús, hogy valami problémát hurcolsz magaddal rendszerről rendszerre.
-
válasz
Vasti74
üzenetére
Blocking YouTube in the FRITZ!Box parental controls
A filter kulcsszó miatt is érdemes lenne nézegetned a fenti linket.
Mivel több disztrón is ugyanazt tapasztalod, nyilvánvaló, hogy hardveres téren kell keresned a bibit. Mivel az alap routerekkel nem nagyon szokott gond lenni, de a komolyabbaknál vannak azért beállítási opciók rendesen.
-
válasz
Vasti74
üzenetére
Nekem Opera böngésző, Ublock a legerősebb beállításon és hibátlan minden webes videó.
YT.-on nincs semmi előjáték, 1 másodpercen belül indulnak a filmek kattintás után és ha 2 órás akkor addig folyamatos, nincs benne kihagyás vagy reklámra utaló jel.
Igaz csak 1080-ba viszont csak egy J4125 és az ebben lévő szutyok Intel Uhd600 igp reccenésmentesen teszi a dolgát.
Ezt tudja a W10, a W10 VHD, az Ubuntu, és a portable verzsön ugyanígy.
Hogy nálad ez az egész anomália miből fakad ezt nem tudom, követem a panaszáradatodat az elejétől de mégcsak ötletem sincs.
Ha áthozol egy 4K monitort
letesztelem 4K-ba de nincs se itthon se melóhelyen ilyen. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vasti74
üzenetére
Próbáld meg kérlek úgy megnézni, hogy le vannak tiltva a kiegészítők a böngészőben.
Ha ez nem változtat a helyzeten, akkor nézd meg mi történik, ha Firefoxban letiltod a hardveres gyorsítást.
Valamint csak a biztonság kedvéért egy vainfo kimenetet is érdemes lenne megnézni.
-
-
válasz
Vasti74
üzenetére
Nekem meg se volt a fonal, ha ez megnyugtat!
Mindössze annyit csináltam, hogy azt a filtert megnéztem a Debian oldalán és ebben a csomagban volt, amit írtam pár napja. Ez a csomag a Linux Mint-en alapból fenn volt, így a filter sem hiányozhatott a nyomtatódnak, a Debianon meg nem volt fenn.
OK, hogy ez csak egy kis filter, de a Debiannak 60000+ csomagja van(igaz ezek nem mind egyazon architektúrához tartoznak) és ezek nagy része nem kéne, hogy benne legyen egy alaptelepítésben. Benne van a tárolókban és ez bőven elég. Neked pont nem elég, de hát ilyen ez a Linux.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Google Pixel topik
- Takarékoskodj az erőforrásokkal!
- Milyen autót vegyek?
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Kerékpárosok, bringások ide!
- A napi Windows-hiba? Teljes adatvesztés Bitlockerrel
- Trollok komolyan
- Okos Otthon / Smart Home
- Fotók, videók mobillal
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

(nem a nyuszit, hanem a gépet)

Ismerős csaj apja is kint van és autót szerel, full tele van ügyfelekkel is, pénzzel is. (Saját műhely 20+ éve). A csaj hugának vett egy új RS6-ot, dik. Más világ. Ott is van kuli, meg dolgozni kell ugyanúgy, csak nem mindegy, mennyi üti a markod utána.

CPT.Pirk