- Középkategóriást mutatott be újra az Oppo
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Google Pixel topik
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Mobil flották
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Amazfit T-Rex 3 - prehisztorikus idő
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
peterattila
aktív tag
Pici problémám van a Fedórával. Telepítéskor nvidia kártya volt a gépben, gyári meghajtóval minden jó volt. Viszont verzió frissítéskor ebből gondok lehetnek (erről olvastam), ezen felbuzdulva driverek le, nvidia kártya ki a gépből. Marad a hd530 (I3-6100 cpu), alapból ugye támogatva van. Viszont azóta véletlen időközönként merevre fagy
. Ebben tudtok segíteni hogy merre induljak?
-
peterattila
aktív tag
Megöröklöm a fiamtól a régi rx560 kártyáját, kap helyette rtx 3060-at. Kérdésem az, hogy mennyire támogatott ez az architektúra még? Érdemes vele foglalkozni vagy tegyem fel hardver apróra?
-
peterattila
aktív tag
válasz
ubyegon2 #98566 üzenetére
Azt az oldalt követtem végig, amit adtál. Elfogadta a ppa-t, install, beállítás és lőn. A linket elmentettem a böngészőbe, windows alatt használom a Macrium szoftverét, abban is elmentem a mostani, működő állapotot. Amikor két napja elakadtam egy csomag telepítésekor, az is ezért kellett, mert le akartam fordítani az nvidia-vaapi drivert. Igazából azt nem értem a FF fejlesztői részéről, hogy nem támogatnak egy toronymagasan vezető gpu gyártót. Lehet köpködni persze rá, de lesz@rni egy piacvezető céget?! Az mpv miért tudja használni nvenc-et, a ff miért nem? Hosszabb videókat a yt-ról mpv és yt-dlp segítségével nézek, alig néhány % terheltség mellett. Ez kellene csuklóból menjen böngészőböl is.
-
peterattila
aktív tag
válasz
peterattila #98561 üzenetére
Működik a dolog, jelenleg LM 21.3 alatt tesztelve
.
-
peterattila
aktív tag
válasz
ubyegon2 #98547 üzenetére
Köszi szépen! Kommenteket olvasva FF alatt nem működik
. Sajnos itt is kiütközik a linux előnye/hátránya, hogy nincs egységes felület. Így lehetetlen egységes, működő megoldást készíteni. Ami ma működik egy adott környezetben, az holnap kap egy frissítést és szevasz
. Mindenestere játszogatok még vele, hátha
.
-
peterattila
aktív tag
-
peterattila
aktív tag
Sziasztok. Az alábbi hibába szaladtam bele, amit sajnos keresgélés után sem tudtam megoldani, ehhez kérek segítséget. A rendszer lmde6, köszönöm.
sudo apt install libgstreamer-plugins-bad1.0-dev
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése... Kész
Állapotinformációk olvasása... Kész
Néhány csomagot nem lehetett telepíteni. Ez azt jelentheti, hogy
egy lehetetlen állapotot kért, vagy ha az unstable disztribúciót
használja, akkor néhány igényelt csomag még nem készült el vagy ki
lett mozdítva az Incoming-ból.
Az alábbi információk segíthetnek megoldani a problémát:
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
libdw-dev : Függ ettől: libelf-dev de az nincs telepítésre megjelölve
Függ ettől: libdw1 (= 0.188-2.1) de csak 0.191-1~bpo12+1 telepíthető
E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza. -
peterattila
aktív tag
válasz
peterattila #95175 üzenetére
Előbbi hsz storno, a megoldás:
vcodec!~='vp0?9'
-
peterattila
aktív tag
Szeretném hasznáni a yt-dlp + mpv kombót hosszabb yt videók nézésére. A vga nem támogatja a vp9-et, plána nem az av1 codecet, ezért az mpv config tartalmat egy ilyen sort: ytdl-format=bestvideo[height<=?1080][vcodec!=?vp9]+bestaudio/best. Emlékeim szerint ez régebben remekül működött, most viszont nincs vele az Erő. De vajon miért, mi hiányzik neki? LMDE6, gyári nvidia driver.
mpv https://www.youtube.com/watch?v=rj_pTUQZGLs
(+) Video --vid=1 (*) (vp9 1920x1080 30.000fps)
(+) Audio --aid=1 --alang=eng (*) (opus 2ch 48000Hz)
File tags:
Uploader: BpiAutósok
Channel_URL: https://www.youtube.com/channel/UCOZU8LU27wHDzsYX6bbZdWg
[ffmpeg/video] vp9: Hardware is lacking required capabilities
[ffmpeg/video] vp9: Failed setup for format cuda: hwaccel initialisation returned error.
-
peterattila
aktív tag
válasz
peterattila #94630 üzenetére
Ja, ehhez is gépet kell cserélni
. "In this case, you need at least a 10th Generation Intel® Core™ Processor and an Intel 500 Series motherboard with Resizable BAR support enabled or an Intel 400 Series motherboard with Resizable BAR support enabled. That means that the hardware that you provided me is not compatible with the graphics card and it may not work properly."
-
peterattila
aktív tag
Akkor eljutunk oda, ahová a MS eljutott a 11-el. Dobd ki az egyébként tökéletesen működő gépedet, mert nem tetszik a 11-nek. Egyébként egy ssd-re felraktam a 11-et ugyenezen a gépen, és minő meglepetés teljesen jól muzsikál. Persze nem támogatott, mert "elavult". Hát köszönöm szépen. Meg persze a környezet is, már ha valakit is érdekel.
-
peterattila
aktív tag
Kicsit el vagyok veszve a KDE jövőbeli irányát illetően. Elégedetten használom az 5.27.11-es verziót manjaron, nvidia gpu-val. Gördülékeny, hibátlan éményt ad. Viszont azt látom, hogy a wayland irányába húznak erősen. Wayland + nvidia pedig nem nagy haverok. Akkor most mi lesz? Nagyon nem akarom kidobni ezt a gépet sem, mert amire használom több, mint elég. Egyébként i3-6100, gtx750ti, szóval nem mai csirke, de tökéletesen, kényelmesen teszi a dolgát.
-
peterattila
aktív tag
https://logout.hu/tema/linux_abszolut_kezdoknek/hsz_93548-93548.html
Köszi, ezt majd megnézem, bár fogalmam sincs mit csinál -
peterattila
aktív tag
válasz
ubyegon2 #93544 üzenetére
attila@lmde:~$ inxi -Fxxx
System:
Host: lmde Kernel: 6.1.0-17-amd64 arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc
v: 12.2.0 Desktop: Cinnamon v: 6.0.4 tk: GTK v: 3.24.38 wm: muffin vt: 7
dm: LightDM v: 1.26.0 Distro: LMDE 6 Faye base: Debian 12.1 bookworm
Machine:
Type: Desktop Mobo: ASUSTeK model: B150M-A v: Rev X.0x
serial: <superuser required> UEFI: American Megatrends v: 3805
date: 05/16/2018
CPU:
Info: dual core model: Intel Core i3-6100 bits: 64 type: MT MCP smt: enabled
arch: Skylake-S rev: 3 cache: L1: 128 KiB L2: 512 KiB L3: 3 MiB
Speed (MHz): avg: 1400 high: 1600 min/max: 800/3700 cores: 1: 1600 2: 800
3: 1600 4: 1600 bogomips: 29598
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3
Graphics:
Device-1: NVIDIA GM107 [GeForce GTX 750 Ti] vendor: ZOTAC driver: nvidia
v: 525.147.05 arch: Maxwell pcie: speed: 8 GT/s lanes: 16 bus-ID: 01:00.0
chip-ID: 10de:1380 class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org v: 1.21.1.7 with: Xwayland v: 22.1.9 driver: X:
loaded: nvidia unloaded: fbdev,modesetting,nouveau,vesa alternate: nv
gpu: nvidia display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 101 s-size: 482x271mm (18.98x10.67")
s-diag: 553mm (21.77")
Monitor-1: DVI-I-1 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 102
size: 480x270mm (18.9x10.63") diag: 551mm (21.68") modes: N/A
API: OpenGL v: 4.6.0 NVIDIA 525.147.05 renderer: NVIDIA GeForce GTX 750
Ti/PCIe/SSE2 direct-render: Yes
Audio:
Device-1: Intel 100 Series/C230 Series Family HD Audio vendor: ASUSTeK
driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 00:1f.3 chip-ID: 8086:a170
class-ID: 0403
Device-2: NVIDIA GM107 High Definition Audio [GeForce 940MX] vendor: ZOTAC
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: speed: 8 GT/s lanes: 16
bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:0fbc class-ID: 0403
API: ALSA v: k6.1.0-17-amd64 status: kernel-api
Server-1: PipeWire v: 0.3.65 status: active with: 1: pipewire-pulse
status: active 2: wireplumber status: active 3: pipewire-alsa type: plugin
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: ASUSTeK PRIME B450M-A driver: r8169 v: kernel pcie: speed: 2.5 GT/s
lanes: 1 port: d000 bus-ID: 04:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
IF: enp4s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: f8:32:e4:89:f4:4e
Drives:
Local Storage: total: 3.4 TiB used: 1.99 TiB (58.5%)
ID-1: /dev/sda vendor: Crucial model: CT500BX500SSD1 size: 465.76 GiB
speed: 6.0 Gb/s type: SSD serial: 2315E6C98E2B rev: 061 scheme: GPT
ID-2: /dev/sdb vendor: Western Digital model: WD10EZEX-75WN4A0
size: 931.51 GiB speed: 6.0 Gb/s type: HDD rpm: 7200 serial: WD-WCC6Y3NN946S
rev: 1A01 scheme: GPT
ID-3: /dev/sdc vendor: Toshiba model: DT01ACA200 size: 1.82 TiB
speed: 6.0 Gb/s type: HDD rpm: 7200 serial: 3792DNXAS rev: ABB0 scheme: GPT
ID-4: /dev/sdd vendor: Patriot model: Burst size: 223.57 GiB
speed: 6.0 Gb/s type: SSD serial: BA1B078B1B5300175767 rev: K1.3 scheme: GPT
Partition:
ID-1: / size: 210.75 GiB used: 17.84 GiB (8.5%) fs: ext4 dev: /dev/sdd3
ID-2: /boot/efi size: 285.4 MiB used: 5.8 MiB (2.0%) fs: vfat
dev: /dev/sdd1
Swap:
ID-1: swap-1 type: partition size: 8.1 GiB used: 22 MiB (0.3%) priority: -2
dev: /dev/sdd2
Sensors:
System Temperatures: cpu: 34.0 C mobo: N/A gpu: nvidia temp: 35 C
Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nvidia fan: 33%
Info:
Processes: 217 Uptime: 1h 44m wakeups: 0 Memory: 7.69 GiB
used: 2.96 GiB (38.6%) Init: systemd v: 252 target: graphical (5)
default: graphical Compilers: gcc: 12.2.0 alt: 11/12 Packages: pm: dpkg
pkgs: 2415 Shell: Bash v: 5.2.15 running-in: gnome-terminal inxi: 3.3.26 -
peterattila
aktív tag
válasz
#79484416 #93530 üzenetére
Értem a logikát benne, sőt. Viszont a gyakorlatban egyszerűen ez a gép 99%-ban nem csinál semmit, mégis lefagy reggelre. Egyszerűen nem bírja a tétlenséget
. Napközben nyüstölöm, semmi probléma. Most elmélyedek a journalctl-ban, hátha segít. HW nem lehet, másik rendszer alatt kap hideget-meleget, időnként hetekre megy non-stop. Gond nélkül.
-
peterattila
aktív tag
válasz
ubyegon2 #93532 üzenetére
Alakul ez
. A gépem túl gyenge egy optikai egér és billentyűzet kezeléséhez
. Ezt találtam:
libinput error: event6 - USB OPTICAL MOUSE : client bug: event processing lagging behind by 30ms, your system is too slowl
libinput error: event3 - SEM USB Keyboard: client bug: event processing lagging behind by 40ms, your system is too slow
-
peterattila
aktív tag
válasz
#79484416 #93527 üzenetére
180 torrent _nagyon_ kevés. Semmi. Több száz torrentem is volt, mediaboxra kötött külső usb-s hdd-n, nagyságrendekkel kisebb erejű arm gépen. Röhögve vitte, mellette fullhd filmeket játszott le rezzenéstelenül. Valami más gebasz lesz itt, de kipróbálom, hogy bekapcsolva hagyom a gépet, torrent leállítva. Kiderül.
-
peterattila
aktív tag
válasz
tordaitibi #93523 üzenetére
Köszi a segítő szándékot. 8gb memória, cinnamon, transmission kliens kb 180 torrentel. Napközben, amikor pörgetem a gépet miért nem fogy el a memória? Amikor éjjel a lábát lógatja meg igen?
-
peterattila
aktív tag
Kis segítséget szeretnék kérni. LMDE6 a rendszer, éjszaka bekapcsolva hagytam, reggel firefox indítás után gyakorlatilag halott a cucc. FF áll mint a cövek, áll az egész képernyő, igen-igen lassan történik valami. Ctrl+alt+f1/f2 odáig eljut, hogy logint kér, de jelszót több perc eltelte után sem. Numlock billentyűt érzékeli, elvileg életben van, de ennyi. Mi történik vajon, illetve hogyan tudok erről meg bármit is? Ha napközben használom a gépet semmi baja, de ha x ideig magára hagyom vége van.
-
peterattila
aktív tag
válasz
peterattila #91646 üzenetére
Erre senkinek nincs ötlete? Volt egy gondolatom, hogy bootolok a suse 15.5 telepítővel, ott kiválasztva a tumbleweed tökéletesen működik.
sudo mokutil --sb
[sudo] root jelszava:
SecureBoot enabled
-
peterattila
aktív tag
Sziasztok. Tudom, hogy az opensuse nem túl népszerű itt, de hátha. Leap 15.5-ről frissítettem tumbleweed-re. Minden lefutott, működött. Tegnap óta viszont nem nem bootol be, kivéve ha kikapcsolom a bios-ban a secure bootot. Amit találtam a google-n, az meghaladja az én tudásomat. A jelenség az, hogy a boot során amikor átkerül a vezérlés a grubra, hibát dob, majd leáll a gép. Awindows bootol így is, feltéve ha közvetlenül indul. próbálta mint telepítő usb-ről is indítani, a jelebség ugyanaz.
A kapott hiba:Verifying shim SBOT: Security Violation Failure Something went terribly wrong
-
peterattila
aktív tag
Sziasztok. Problémám akadt egyszerű másolás során. Nagy mennyiségű adatot másolok két lemez között (/dev/sda1 -> /dev/sdc1), szabad hely 228GB, másolandó anyag kb 190GB. 90% környékén közli, hogy nincs elég szabad hely, mi legyen? Ez fura. Majd látom, hogy az sdc1 üresen maradt, ámde a root eszközön elfogyott az összes hely
. Ez most hogy? Mi köze van a root eszköznek ahhoz, hogy 2 teljesen független eszköz között mozgatok fájlokat? Hogyan tudom a helyet felszabadítani a root eszközön?
-
peterattila
aktív tag
Sziasztok. Manjaron vlc dobja nekem a következő hibát, bármilyen video esetén:
[000055c850061550] main libvlc: A VLC futtatása az alapértelmezett felülettel. A VLC felület nélküli használatához
használja a „cvlc” parancsot.
[000055c850166110] main audio output error: too low audio sample frequency (0)
[00007ff7f0d166b0] main decoder error: failed to create audio output
[000055c850166110] vlcpulse audio output error: digital pass-through stream connection failure: Nem támogatott
[000055c850166110] main audio output error: module not functional
[00007ff7f0d166b0] main decoder error: failed to create audio output
[00007ff7e40078c0] gl gl: Initialized libplacebo v5.229.2 (API v229)
libva error: vaGetDriverNameByIndex() failed with unknown libva error, driver_name = (null)
[00007ff7e40078c0] glconv_vaapi_x11 gl error: vaInitialize: unknown libva error
zsh: segmentation fault (core dumped) vlc Lucky.Hank.S01E08.720p.WEB.h264-ETHEL.mkv
Viszont mpv hiba nélkül dolgozik, a vlc-nek mi a baja? Automatikus felismerésre van állítva az audio és video kimenet is. MPV így dolgozik:(+) Video --vid=1 (*) (h264 1280x720 24.000fps)
(+) Audio --aid=1 --alang=eng (*) (eac3 6ch 48000Hz)
Subs --sid=1 --slang=eng 'English (SDH)' (subrip)
[auto_profiles] Applying auto profile: hd
Using hardware decoding (nvdec).
AO: [pulse] 48000Hz 5.1(side) 6ch float
VO: [gpu] 1280x720 cuda[nv12]
AV: 00:00:06 / 00:43:15 (0%) A-V: 0.000 DS: 2.500/0 Cache: 1671s/1002MB
[+----------------------------------------------------------------------------------------------------------------]
Saving state.
[auto_profiles] Restoring profile: hd
Exiting... (Quit)
-
peterattila
aktív tag
Belefutottam egy számomra furcsa jelenségbe. Manjaro, kde plasma rendszeren használom a gufw alkalmazást, otthoni gépemen. Valamiért hiába kapcsolom be a tűzfalat ennek segítségével és állítok be kivételeket, a következő újraindítás során azt tapasztalom, hogy nincs bekapcsolva a tűzfal, a gufw ezt mutatja. Erre a mi megoldás?
-
-
peterattila
aktív tag
válasz
tordaitibi #86822 üzenetére
Ráér
. Mi lenne a megoldás?
-
peterattila
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #86819 üzenetére
Aham, köszi. Hétvégén, ha lesz rá időm eljátszok vele. De lehet majd csak az ünnepek idején tudok vele foglalkozni. Reméltem, hogy van rá pikk-pakk megoldás
. De jobban járok egy ilyen méretű ssd-vel, arra csak simán klónozom, ha jól értem. Ez a 120-as szinte új, alig van benne "km". Na, majd kitalálom. Köszi a segítséget.
-
peterattila
aktív tag
Sziasztok! Adva van egy jól belakott manjaro, amit szeretnék másik gépen is használni, klónozással. A kérdés az, hogyan tudom átvinni úgy, hogy kisebb a cél ssd? 240->120. Jelenleg 76GB foglalt mindössze, tehát kényelmesen ráférne a 120-as ssd-re. Nagyon nem szeretném előlről kezdeni, telepítéssel. Köszi.
-
peterattila
aktív tag
Mennyire zavarja össze a LM Cinnamon lelkivilágát, ha telepítek rá kde plsma-t? Működik jól a jelenlegi rendszer, ha nagyon nem tetszene neki, akkor nem erőltetem.
-
peterattila
aktív tag
Ez érdekes lehet. Viszont itt elakadok: You'll need the gstreamer-plugins-bad library and the nv-codec-headers installed. A hiba: az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
libgstreamer-plugins-bad1.0-dev : Függ ettől: libgstreamer-plugins-bad1.0-0 (= 1.18.4-3) de csak 1.20.3-2+b1 telepíthető
Függ ettől: libgstreamer1.0-dev de az nincs telepítésre megjelölve
Függ ettől: libgstreamer-plugins-base1.0-dev de az nincs telepítésre megjelölve
Függ ettől: gir1.2-gst-plugins-bad-1.0 (= 1.18.4-3) de csak 1.20.3-2+b1 telepíthető
Függ ettől: libopencv-dev (>= 2.3.0) de az nincs telepítésre megjelölve
E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza.
Git repót leszedtem, azt hogyan telepítsem? Semmi támpntot nem ad -
peterattila
aktív tag
Üdv! Miért van az, hogy frissen telepített Debian 11 alatt (gnome, wayland) yt-on a cpu használat 40-50% között mozog? FF, h264ify. Win10 alatt ugyanez 8-10%. Nvidia driver 470-es verzió. Valamit kellene még beállítani, telepíteni?
-
peterattila
aktív tag
Kicsit furcsa volt számomra, hogy az újabb, aktualizuált ntfs-eléréseket tartalmazó howto-k is rendre az ntfs-3g alkalmazást preferálják. Mindezt azok után, hogy a Paragon hozzájárult a saját fejlesztésükkel, amit az 5.15-ös kernelbe be is olvasztottak. Adódott számomra a kérdés, hogy miért nem ezt a jobb megoldást használják, és elkezdtem keresgélni. Számomra megdöbbentő volt [ezt] olvasni. Őszintén szólva nem értem, hogy akkor mire volt jó ez az egész a Paragon részéről? Szopatni a társadalmat? Még annyit sem tudnak azóta kinyögni a megkeresésekre, hogy bocsika? Vagy mi van? Eszem megáll embereken, de cégeken is
-
peterattila
aktív tag
Nagyon tetszik a manjaro grub menüje, a gép indulásakor. Ezt hogyan tudom megcsinálni LM 21 alatt, ahol csak egy puritán menü van?
-
peterattila
aktív tag
Kis segítséget szeretnék kérni. LM 21 a rendszer, ahol is ma reggel az fogadott, hogy a gép gyakorlatilag használhatatlan szinten laggol. Az éjjel bekapcsolva hagytam (mit nekem rezsi
), reggel viszont az egér sok másodpercel később reagált, ugrált össze-vissza, FF és Chromium is hasonló. CTRL+F1 konzolba, load 6-7 fölött folyamatosan, CPU 0-5% között. Reboot megoldotta, de ez nem elfogadható. Legközelebb mit tegyek?
-
-
peterattila
aktív tag
válasz
tordaitibi #84657 üzenetére
Nem tudom mi volt, de ma nem tapasztalom a hibát. Reggel óta megy a gép, de eddig hiba nélkül. Az volt a fura, hogy windows és manjaro alatt hiba nélkül megy a gép. Meglátjuk.
-
peterattila
aktív tag
Naprakész LM 20.3 alatt 1-2 perc alkalmazás használat után a hang átmegy egy fehérzaj generátorba. Teljesen mindegy, hogy FF alatt youtube, vlc alatt video, stb. Elindítom az alkalmazást, majd hamarosan csak zajt kapok hangként. Merre induljak hibakeresésre?
-
peterattila
aktív tag
2 napja telepítettem fedora 35-öt ismerkedésképpen. A gép athlon 200ge cpu, gtx750ti gpu, 8 gb ram, ssd. Nagyon pozitív a véleményem eddig. Kernel 5.16, plasma 5.24-es. Ami tetszik, hogy nvidiával is gördülékeny a kde, ez régebben nem volt így, finoman szólva. Viszont itt is jelen van az a kde hiba, ami manjaron is: globális téma letöltése hibára fut,
Ismeretlen Open Collaboration Service API hiba. (0). Érdekes módon opensuse leap 15.3 alatt nincs ilyen hiba. Hiába keresgélek megoldást, egyelőre nem sikerült megoldani. -
peterattila
aktív tag
KDE-hez témát akartam volna keresgélni, de pár napja ezzel kényeztet:
Ismeretlen Open Collaboration Service API hiba. Google szerint a kde-szerverek állnak, ami miatt kapom ezt a hibát. Oké, de napokig? Valaki, aki kde-s rá tudna nézni? Köszönöm. Egyébként manjaro, de szerintem ez érdektelen. -
peterattila
aktív tag
válasz
tordaitibi #83110 üzenetére
Mert maga a linux filozófiája a válasz. Ezért sem lesz sosem desktop rendszer. A windows és Mac miért lehet az? Mert egységes, amit a gyártó ad, az van. Arra könnyű fejleszteni, supportot vállalni. Fura analóg: képzeld el, hogy csak 1200-as zsigulik vannak forgalomban. Minden autószerelő álmában is generált tud csinálni, mert ugyanaz mindig, minden. Majd jön egy hippi, akinek az nem tetszik, és csinál egy autót, ami _nem_ zsiguli. Na, itt dől össze a világ.
Ugyanezen okok miatt, aki cégnél akar linux vonalon mozogni, az három verziót használjon: redhat/fedora, opensuse, ubuntu. Eszébe ne jusson mással foglalkozni, mert senkit nem fog érdekelni, hogy arch alatt mit tud legózni. Érdektelen. Fősodorban kell mozogni, már ha akarsz belőle pénzt látni. A világ összes erőforrása nem elég arra, hogy a linux összes lehetséges kialakítását supportálja valaki. És mivel a linux a sokszínűségről szól, ezért baromi nehéz rá építkezni. Youtube alatt hw-gyorsítás? Csak egy egyszerű példa. Talán ma már megyeget, de nem úgy, mint win alatt, hogy alapból, pöcc-röff. -
peterattila
aktív tag
Köszi, sajnos nem segít. Ignore és suspend kapcsolókkal is próbáltam, de semmi. Ahogy lehajtom a kijelzőt, el is veszítem az ssh kapcsolatot. Keresgélek tovább. Vagy debian helyett legyen vmi más? Csak konzol kell, semmi csicsamicsa.
Ráadásul, ha vissza felhajtom a kijelzőt, már akkor sem tudom elérni a gépet távolról. Ez így nem jó. -
peterattila
aktív tag
Régi laptopra (celeron 540, 2gb ram) ma felraktam egy debiant. Semmi DE, meg efféle úri huncutság, csak konzol. Transmission, ssh beállítva, teszi a dolgát. Az lenne a szerepe, hogy alsó polcra lerakom, kap egy vinyót filmeknek, zenéknek és elfelejtem, hogy létezik. Hogyan tudom azt elérni, hogy lecsukott fedéllel is menjen tovább? Ne álljon le, ne aludjon el, hanem tegye a dolgát. Nincs szükségem a kijelzőre, ssh-val akarom birizgálni.
-
peterattila
aktív tag
Jól gondolom, hogy intel hd530 (i3-6100 cup-ban) oob fog nekem muzsikálni? HW gyorsításhoz kell esetleg egyéb beállítás? Köszi. Elvileg tudja a YT VP9-et is, ez menni fog?
-
peterattila
aktív tag
válasz
#68216320 #81246 üzenetére
Nem tudom, mennyire akarod az elejéről kezdeni. Én [Ezt] ráengedtem egy 120 gigás ssd-re a gépemen próbaképp, kiválóan működik. Ha tanulni akarsz, akkor is jó. Szépen végignyálazod a scripteket, mire megérted, mit és miért csinál, már sokat tanulsz. Meg persze lehet faragni a kódon is. Sok sikert! Én csak felraktam és örültem, nincs most agyi kapacitásom erre, fásult vagyok
-
peterattila
aktív tag
válasz
tordaitibi #81156 üzenetére
Ezt hogyan kell használni? Telepítettem, de ott akadok el, amikor ezt kéri: Enter the response uri:. Ide milyen linket vár?
-
peterattila
aktív tag
válasz
#63718632 #81194 üzenetére
Valóban erősen militáns hangvételű a cikk. Nem tudom ennek mi értelme van. Esküdjek meg?! Mire? Anyám borogass
. Szerintem a Linux már bőven van annyira ismert, hogy akiben van érdeklődés felteszi és használja. Meg egyébként sem érdekel, hogy ki mit használ. Nekem bejön és csak ez számít.
Most, hogy kijött a stabil MS Edge, gondoltam teszek vele egy próbát. Mint UMA alatt bizony csúnyán elverte a rókát, pedig az Edge-nek nem a Linux a hazai pálya. Konkrétan FF/Edge: Octane Score: 15497 vs 32295, illetve Kraken teszten 1556.1ms +/- 1.6% vs 1139.8ms +/- 0.9%.
-
peterattila
aktív tag
válasz
peterattila #81015 üzenetére
Siker
. Az volt a baja, hogy a külső hdd-ről próbáltam futtatni mindent, ezt nem engedte. Átmozgatva a belsőtárhelyre, már simán ment minden. Mindig tanul az ember
.
-
peterattila
aktív tag
Sziasztok. Mediaboxra kötött külső hdd-t szeretnék figyelni, de sajnos sem a hddtemp, sem a smartctl nem barátom ez ügyben.
CoreELEC:~ # hddtemp /dev/sda
/dev/sda: TOSHIBA DT01ACA200: drive supported, but it doesn't have a temperature sensor.
Ez nyilvánvaló butaság.
Illetve
smartctl -d ata -A /dev/sda | grep -i temperature
Semmit nem ad vissza. Gondolom mindkettőnek azzal van baja, hogy usb-n keresztül külső lemezként lógnak. Viszont nekem tudnom kellene, hogy éppen meg akar-e főni a tokban lévő hdd vagy jól érzi magát. Ötlet? -
peterattila
aktív tag
válasz
ubyegon2 #80718 üzenetére
Sata és nvme között van különbség bőven, főleg, ha az ssd alap. Nálam torrent van úgy beállítva, hogy letöltés az ssd-re/nvme-re megy és letöltés után pakolja át hdd-re, végleges helyére. Na, az ssd bőven kifeküdt ettől a művelettől. Rászakadt egy időben 2-3 letöltés, áthelyezés, és úgy beállt a rendszer, hogy semmire nem reagált, amíg nem végzett. Ugyanez nvme-n most lazán megy.
-
peterattila
aktív tag
válasz
PCProfessor #80650 üzenetére
Csak amit írsz. Net, torrent, filmek, semmi más. Amin fut most ez (manjaro) a rendszer: ryzen 1200, gtx750ti, 8gb ram, nvme (win10), ssd linux. Mivel az athlon nem támogatja az nvme-t, ezért az athlont eladom. Ha már az megy (és az nvidia sem igazán szereti a kde-t) ezért megy az 1200 és 750ti is. Ezek helyett jönne a 2200 vagy 2400. Gyorsabb cpu, linux barát gpu, nvme, vp9 (youtube) támogatás. Ez a terv.
-
peterattila
aktív tag
Szeretnék CPU-t váltani a jelenlegi athlon 200ge-ről, 2200g vagy 2400g lenne a jelölt. A kettő között kb 13-15 eft a különbség. Kérdésem az, hogy normál használat mellett érdemes-e a 2400-ra szavazni? Vega8 vs vega11, illetve 4/4 és 4/8 a cpu mag/szál. Természetesen linux alatt érdekes mindez, no game. Köszönöm
-
peterattila
aktív tag
3.14-es kernellel milyen FS-t használnátok, ext3 vagy ext4? Ez egy mediabox, coreelec 9.2 verzióval, arm proci, 2 gb ram. Erre teszek külső 2 tb-os vinyót, afféle házi mindenesnek, alacsony terheléssel.
-
peterattila
aktív tag
válasz
peterattila #80525 üzenetére
Na, úgy néz ki, siker
. 11 éves leányzó hálás mosolya mindent megér
.
-
peterattila
aktív tag
Köszi mindenkinek a segítő szándékot! 1 óra alatt oda sikerült jutnom, hogy bebootolt, keservesen eljutottam a beállításokhoz, tárhely. 8 GB belső tárhelyen van 30 MB szabad hely, ez miatt lehet kegyetlen lassú. Most megy gyári állapot visszaállítása, töröl mindent, meglátom mit segít rajta. Köszi mégegyszer
-
peterattila
aktív tag
Sziasztok. Lehet hamvába holt ötlet, de hátha. Lányomnak van egy 2015-ös lenovo tabletje, ami addig jut el, hogy kirakja a Lenovo logót és itt megáll. Próbáltam resetelni, de semmi. 90%-ra teszem, hogy tégla. Tudok-e rakni rá androidot vagy esetleg linuxot? Gépre dugva, usb-n keresztül, akár? Valami ötlet? Nézegetem a google-t, de még nincs végleges megoldásom. Köszi, ha valaki esetleg tud segíteni.
-
peterattila
aktív tag
YT videókat mpv-n keresztül szoktam nézni, mert nincs vp9-et támogató kártyám. Viszont sajnos bele szoktam szaladni idegesítő hibákba. Nem jövök rá, hogy mi okozza, de nehezen indul a videó, szaggat, laggol erősen. Terminálban ezt látom:
mpv 'https://www.youtube.com/watch?v=wyaRh1M-PLI' ✔ 2m 5s
(+) Video --vid=1 (*) (h264 1920x1080 50.000fps)
(+) Audio --aid=1 --alang=eng (*) (aac 2ch 44100Hz)
AO: [pulse] 44100Hz stereo 2ch float
Using hardware decoding (nvdec).
VO: [gpu] 1920x1080 cuda[nv12]
AV: 00:00:00 / 00:11:27 (0%) A-V: 0.000 Cache: 0.0s
Audio device underrun detected.
AV: 00:00:03 / 00:11:27 (0%) A-V: 0.000 Cache: 0.0s
AV: 00:00:04 / 00:11:27 (1%) A-V: 0.000 Cache: 0.0s
AV: 00:00:06 / 00:11:27 (1%) A-V: 0.000 Cache: 0.0s
(Buffering) AV: 00:00:07 / 00:11:27 (1%) A-V: 0.000 Cache: 0.9s/290KB
Saving state.
[ffmpeg/demuxer] mov,mp4,m4a,3gp,3g2,mj2: Packet corrupt (stream = 0, dts = 112640).
[ffmpeg] NULL: Invalid NAL unit size (8124 > 6930).
[ffmpeg] NULL: missing picture in access unit with size 6934
Természetesen a conf fájl változatlan, egyik video hibátlan, 2-3% cpu terhelés, no para. Majd a következő már szenved. Köszi, ha tudtok segíteni. -
-
peterattila
aktív tag
Egészen új élménnyel lepett meg az Ubuntu 21.04. Telepítő szépen felismerte az nvidia kártyát, modult települ és mindenki boldog. Friss rendszeren updta majd upgrade. Szól, hogy rakás csomag szerinte felesleges, autoremove mehetne. Közte van az nvidia-470 csomag is, meg sok más. Mondom, ebbűl baj lesz more. Mindegy, játszunk, fogadjuk el, amit az élet felkínál. Ahogyan az várható volt, szépen leszedte az nvidia illesztőt (is), megy helyette a nouveau. Kérdem én, hogy a retkes életbe jött ki ez a rendszer? Hogy csinálhat ilyen böszmeséget? Én értem, hogy mit csinált, nem is gátoltam meg benne. De pistike felrakja, merthogy linux éve. Na, az nem most van/lesz
.
-
peterattila
aktív tag
Van a fiókomban egy athlon 200ge cpu, amiben van vega 3. Ez támogatja a vp9-et. Gondolkozom rajta, hogy elkezdem használni egy gépen. Kérdésem az, hogy friss kernel és ff esetén ez működni fog? Ubuntu vagy manjaro lesz, mindkettő 5.10+ kernelt használ, ff 90+ fölött.
-
peterattila
aktív tag
válasz
lev258 #79823 üzenetére
Nincs lvm a gépen. NVME (ezen van a Win10), sda, sdb 2 hdd ntfs, majd sdc-n ubuntu (SSD-n). UEFI rendszer, indító menü/fájlok az nvme efi partíciójában. Ez szerintem valami bug, mert átírtam a default rendszert windowsra, azt végrehajtja. Alatta 2 sorral az időt pedig nem veszi figyelembe. Google sem mond semmi általam ismeretlent. Javasolnak vmi grub costumizer progit, de ne már! Tegyek fel egy csili-vili grafikus progit, mikor csak egy sort kellene átírni? Vicc.
-
peterattila
aktív tag
válasz
lev258 #79820 üzenetére
cat /etc/default/grub
# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.
# For full documentation of the options in this file, see:
# info -f grub -n 'Simple configuration'
GRUB_DEFAULT=2
GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden
GRUB_TIMEOUT=5
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""
# Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs
# This works with Linux (no patch required) and with any kernel that obtains
# the memory map information from GRUB (GNU Mach, kernel of FreeBSD ...)
#GRUB_BADRAM="0x01234567,0xfefefefe,0x89abcdef,0xefefefef"
# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
#GRUB_TERMINAL=console
# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
#GRUB_GFXMODE=640x480
# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true
# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
#GRUB_DISABLE_RECOVERY="true"
# Uncomment to get a beep at grub start
#GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"
-
peterattila
aktív tag
Hiába szerkesztem az /etc/default/grub fájl GRUB_TIMEOUT sorát, a 20.04-es uborkát nem érdekli. Érdekes módon a grub-default sor átírását végrehajtotta. Csak a várakozási időt nem veszi figyelembe, ami maradt 30 sec. Ötlet?
-
peterattila
aktív tag
válasz
Mustármag #79795 üzenetére
El kell engedni ezt a gépet. Nekem is van lapos, Cerka 1 maggal, 2 gb ram, hdd. Rendszer még fel is megy rá, de azon túl semmi. Nem tudsz vele egy filmet lejátszani értelmes minőségben, YT akkora pofont ad neki, hogy magához sem tér. Amire tudnád használni, hogy alulfesztelve építesz egy nas-t belőle, sarokban elketyeg.
-
peterattila
aktív tag
válasz
tordaitibi #79791 üzenetére
Az ntfs más tészta, annak kezelése nem kernel szinten történik (bár Linus a kernel listán már lökött egy nagyot a hónapok óta beajánlott Paragon-kódon). A kérdésem arra irányult, hogy ha a kernelnek foglalkoznia kell különböző partíciókon lévő más-más natív fájlrendszerekkel, az mennyire terheli. Pusztán elméleti szinten, jelenleg nem tudom úgy megterhelni a gépet, hogy lassuljon.
-
peterattila
aktív tag
Van-e bármilyen plussz terhelése egy rendszernek/kernelnek az miatt, ha több fájlrendszert kell kezelnie? NVME rendszerre telepített Mint btrfs-t használ, hdd multimédiás tartalmakra ext4-et. Hogy miért btrfs és ext4? BTRFS tapasztalatszerzésre, tudás megszerzésére, ext4 pedig mert az adott tartalom nem igényel nagyobb biztonságot. Rendszert nem szeretek újra pakolgatni, film, zene pedig bármikor újra tölhető, ha éppen gebasz van.
-
peterattila
aktív tag
válasz
tordaitibi #79748 üzenetére
Tudom, mi a gond. Az nfs megosztás az egyik hdd-n bind-el be van kötve az /srv/nfs alá. Ezt kivettem a timeshift beállításában, hogy ne vegye bele a mentésbe. Így már jó.
-
peterattila
aktív tag
Sziasztok. Mióta kell minimum 1,5 TB szabad hely a Timeshiftnek? 120-as ssd-n lakozik a Manjaro, gondoltam csinálok mentést. Az egész Manjaro 21 GB tokkal-vonóval, a szabad hely a hdd-n (amire készülne a mentés) 983 GB. Ami nagyon kevés, szerinte. Most én vagyok villamos vagy mi a szösz van? Mi az értelmes magyarázata ennek? Ja, és nem tudok legalább 1,5 terra szabad helyett csinálni, 21 giga mentéséhez.
-
peterattila
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #78098 üzenetére
Nagy szívfájdalmam, hogy linuxon ennyire gyatra a yt videók támogatása. Nem érdekel, hogy kinek a sara. Ha csak rövid videókat nézek, akkor marad a böngésző, de ha hosszabb anyagot nézek, akkor mpv + yt-link. Mpv alatt be van lőve a hw gyorsítás, így néhány százalékos cpu használat mellett nézem a videókat. Előnye, hogy nincs reklám sem, de valahol azért elég gáz ez így, hogy ilyen megaoldásokhoz kell folyamodni.
-
peterattila
aktív tag
válasz
vadkörte #77816 üzenetére
Nálam coreelec rendszeren lóg egy külső hdd, de nem tudom kiolvasni:
smartctl -t short /dev/sda
smartctl 7.1 2019-12-30 r5022 [aarch64-linux-3.14.29] (localbuild)
Copyright (C) 2002-19, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org
/dev/sda: Unknown USB bridge [0x174c:0x55aa (0x100)]
Please specify device type with the -d option.
uname:
uname -a
Linux CoreELEC 3.14.29 #1 SMP Wed Oct 28 14:30:59 EDT 2020 aarch64 GNU/Linux
-
peterattila
aktív tag
Manjaro-n kapok ilyen hibaüzit:
mpv https://www.youtube.com/watch?v=XVZY_Ws30no
(+) Video --vid=1 (*) (vp9 1280x720 29.970fps)
(+) Audio --aid=1 --alang=eng (*) (opus 2ch 48000Hz)
[ffmpeg/video] vp9: Hardware is lacking required capabilities
[ffmpeg/video] vp9: Failed setup for format cuda: hwaccel initialisation returned error.
VGA:lspci | grep -E "VGA|3D"
08:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GM107 [GeForce GTX 750 Ti] (rev a2)
Maga a kártya nem támogatja a vp9-et, de valahogy nem tudom rábeszélni kerülőúton? CUDA ? -
peterattila
aktív tag
Transmission-qt telepítve kde plasma alá, nem hoz létre indító ikont. Konzolból elindul. Ezt hogyan tudom orvosolni?
-
peterattila
aktív tag
Medixaboxon futó dlna-megosztást hogyan látom linux alól? A boxon lóg egy külső 2 tb-os hdd, azon vannak a filmek, sorozatok, ez van megosztva. Tv, windows látja, ezt szeretném linux alól is elérni. Hogyan? köszi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- KATONAI ÜTÉSÁLLÓ!!! Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest