- iGO Primo
- One mobilszolgáltatások
- Folyamatos vérnyomásmérést kínál a Huawei Watch D2
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen GPS-t vegyek?
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Dagohun
tag
Üdv.
Nos volna egy kis problémám.
Eljött az idő hogy kipróbáljam a linuxot. Mivel inkább csak játszok és filmet nézek a gépen ezért ki is néztem kétféle változatot. A garuda-t és a mint-et nosza akkor megnézünk pár videót, hogy is kezdjek hozzá. Hát nem is volt vészes megcsináltam a ventoy-al a garuda usb telepítőjét. Bios-ba kikapcsol amit ki kell, na hagy szóljon. Elkezd bootolni is szépen, én meg kezdtem izgulni na új rendszer lesz mivel mókolni. Hát nem. Lefutott a sok ilyen olyan parancs sor és mielőtt elindult volna a telepitő újra indult a gép. Ok próba újra, és újra kilép majd boot és ezt játszotta még egy darabig. Ok, akkor nézzük a mint-et ott ugyan ez. Hmm.. Nem tudom mit rontottam el. Gondoltam megkérdem hátha tud valaki valami tanácsot adni. A gépem Ryzen 5, 16 GB ram és RX6600 vidokártya, gigabyte a520m k alaplap.
Előre is köszi a tanácsokat. -
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101593 üzenetére
Nem kellene a fejlesztőknek valamilyen szinten összefogniuk, és összehozni egy olyan disztribúciót, ami tényleg majdnem olyan már, hogy az ember feltelepíti, és működik?! ;-)
Nyílt forráskódú fejlesztésnél ez ugye eleve lehetetlen, de ha még így is lenne, az sem hozná magával a Linux általános minőségének javulását. Egyrészt nem biztos, hogy aki disztrót fejleszt, az akkor is ezzel foglalkozna, ha csak egyetlen disztró lenne. Lehet, hogy átpártolna inkább más rendszerre, vagy elkezdene Androidra játékot fejleszteni.
Másrészt a disztrók között most is megoszlik a tudás, mert amit az egyik disztróba bekerül, azt bármelyik másik fejlesztő beépítheti a saját disztrójába. Nem csak úgy értve, hogy ha valami megjelenik Debian testingbe, az bekerül Ubuntuba is, hanem ha valami megjelnik pl. Ubuntubam, az átkerülhet mondjuk a Manjaroba is. Különösebb akadálya nincsen.
A baj inkább az, hogy a fontosabb fejlesztésekre kevesebb erőforrás jut, mint a kevésbé fontosakra. Sokkal kevesebben foglalkoznak pl. Wayland fejlesztésekkel, mint ahányan appokat gyártanak Gnome-hoz. És ennek az az oka, hogy a komolyabb fejlesztésekbe eleve nehezebb becsatlakozni, mert sokkal több tudást, időt és energiát igényelnek, mint írni egy appot.
-
-
Vasti74
senior tag
Olvasva itt ezt a sok mindent, a sokféle disztribúció követhetetlen számú változatát, a csomagkezelőket, amikről még a haladó linuxosok - nem hogy nem ismerik, de még nem is hallottak róla elgondolkodtam.
Hogy ez itt a baj ;-)
Nem kellene a fejlesztőknek valamilyen szinten összefogniuk, és összehozni egy olyan disztribúciót, ami tényleg majdnem olyan már, hogy az ember feltelepíti, és működik?! ;-)
Tudom, igazából mindegyik azt fejleszti, csak a saját elképzelése szerint: így lesz egy debian-ból származó rendszerből származó rendszerből származó rendszerből egy 1235. olyan disztribúció, amiben már majdnem minden működik, csak nem, és egy haladó linux felhasználó is, ha feltelepíti, kutatnia kell ahhoz a neten, hogy és akkor most hogyan telepítem fel a htop-ot?! ;-)
Olyan ez, mintha a MS-nál minden asztalnál egy kicsit másfajta Windows-t, az Apple-nél meg egy kicsit másfajta macOS-t fejlesztenének, aztán mindegyikből lenne a végén 1000 különböző változat, amikben még az is különbözik, hogy ha beírom a "blabla" parancsot, akkor van-e olyan, és ha igen, mit fog csinálni?! Izgalmas lenne ;-) -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #101585 üzenetére
A Chakra nem volt Arch klón, saját csomagbázisa volt. Még az Arch alapú kifejezés sem volt igaz rá, csak Arch leszármazott volt ami egy KDE-s Arch projektből nőtte ki magát külön disztróvá.
Rolling disztrót meg ugye az választ, aki frissíti is azt max pár naponta. Ha ez megerőltető, akkor nem a rolling disztró a megfelelő az illetőnek.
csixy: pedig tök jól áll neki ez a színvilág. Ha valami rémisztő volt, az a Garuda.
-
válasz
csixy #101584 üzenetére
Csak az endeavour kinőhetné már a kib@cott lila űrkorszakát.
Nekem az is az űrhöz köti, hogy ami fenn volt a gépemen, az UFO-ként tudott viselkedni, egyszercsak eltűnt, utána megkerült...De rákerestem a neve alapján és épp veled diskurálunk a találatok elején!De ami miatt erre az egySSD-s kis csodagépre nem merem felpróbálni, az éppen az, hogy rejtélyes, de nagyon, itt is van pár érdekes momentum a viselkedéséről: [link] [link]
Amúgy csak a Chakra volt az igazi Archklón, igaz az meg nem teljesen volt az, mert half-rolling volt...talán ezért is működött hosszabb ideig is!
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #101563 üzenetére
Nono! Kezdetben a kifulladásig használgattam a kapitány előző kedvencét, aztán ráfanyalodtam a manjaróra de azt is megutáltam a boot f@szságai miatt. Aztán nagy kedvencem volt az anakondás endeavour előd. Most is van egy kallódó endeavour telepítés valamelyik notimon , a magyarch-os koma írásaiból is tanulgattam egyet, s mást. Szóval nem reménytelen, nem olyan orrvérzés veszélyes a helyzet. Csak a tiszta pürét nem szeretem. A sültgalambos verziókból viszont igyekszem kigyalulni az ajándék desszerteket. Csak az endeavour kinőhetné már a kib@cott lila űrkorszakát.
-
-
lck
senior tag
válasz
ubyegon2 #101574 üzenetére
Én is raktam a népeknek Cinnamont, meg Solus-t is.
Amúgy egyikkel sem volt baj - tudtommal. Ha csak titokban vissza nem cseréltették winre.
A Solus az rolling, mégis stabil. Rohadtul arra mennek rá. Hogy jó legyen az update.
A Solus nekem azért jobb és szinpatikusabb. Van egy ilyen "rolling" beütődésem. Ebben nem igen fogok változni.
Sima usernek igazából elsősorban a felület számít. Tényleg arra inkább jobb a Cinna.
A Cinnamon nekem túl "konzervatív". Olyan mint ha windows-om lenne. (tudom nem olyan) Azt meg már ismerem 25 éve.De valóban másoknak Arch-ot sem tennék. De nekem jó szórakozni. Kocsma helyett.
"Meddig ment volna ez Arch install után? " - AUR nélkül sokáig.
-
-
Még mindig azt mondom, hogy jó lehet!
Amúgy rengeteg disztró lehet jó, adott hardverektől és adott userektől függően nyilván.
Germanyban lévő családi népek számtalan notebookjára Linux Mint Cinnamont rakok mindig, Windowst használtak előtte, tök laikusak minden OS-hez. 6 éve semmi gondjuk nincs a Mint Cinnamonnal átlaguserként, időnként frissítik is, ha rájuk szólok. Szerinted, ha tudtam volna püréArch-ot telepíteni, akkor érdemes lett volna azt raknom a gépeikre? Meddig ment volna ez Arch install után?
-
válasz
urandom0 #101569 üzenetére
Próbáltam utalni arra, hogy rohadtul gépfüggő ez a dolog, meglepne, ha a kimaxolt Latitude 5520-on észrevenném ezt a világon leggyorsabb csomagkezelést az apt terhére. Linux Mint Cinnamonon is rohadt gyors 32gigával a csomagkezelő, nyilván apt helyett nala-t használva.
Meg az egész rendszer úgy en bloc nagyon gyors.
Erre már inkább nem is írom le ugyanazt. Maradjunk annyiban, hogy egy rohadt gyors hardveren nincs ilyen különbség. Sokan írják, hogy gyorsabb a PCIe 4.0 NVMe SSD a PCIe 3.0-nál, de az a helyzet, hogy egy közepes DRAMless PCIe 3.0 semmivel nem gyorsabb egy jó Sata3-as Samsung 860 EVO-nál, desktopban össze tudtam hasonlítani bőven őket! Nyilván nem a szekvenciális írás/másolásra gondoltam.
Az meg jó poen, mikor egy püré Archon negyedannyi csomag van és gyorsabb picit egy fullosan megpakolt Linux Mint Cinnamonnál. Mekkora meglepetés már!
De ezt se fogom érezni egy rohadt gyors gépen egyébként. Hacsak be nem beszélem magamnak.
Szóval előző Dell Latitude notim 3x gyorsabb, mint ez a Latitude 7400, akkor most valid az, hogy a Linux Mint Cinnamon 3x gyorsabb a Linux Mint Cinnamonnál? Pedig ez volt.
-
EndeavourOS annak jó aki nem tud, vagy nem akar pure Arch-ot rakni.
Meg annak, aki nem fog meglepődni Linux Mint Cinnamon használata után.Püré Arch meg tényleg olyan, hogy felrakja a gyerek vagy elszórakozol vele konzolból fél napot, nyilván egy optimálisra installált Arch akár jó is lehet, bár mindig azt olvasom, hogy gyorsabb, mint az apt csomagkezelős rendszerek...ezen mindig el is csodálkozom. Pont volt egy totál minden szempontból jó notim, sajna mostanában nem tudom letesztelni, gyorsabb lenne-e valóban az Arch rajta.
Ilyen tapicskolós dolgokhoz nem tudok szólni, mert olyanom nincs
Ne bánd, én is kb egy hónapja használom, mert az említett Latitude 5520 után kifejezetten szörnyű ezt a kis notit nyúzni! Az 5520 fényévekkel gyorsabb volt, ráadásul ergonomiailag is tök jó volt, baloldalra volt helyezve a tapipadja, jobb oldalt volt numerikus bill, bivalyerős volt, két NVMe SSD mehetett bele, így a PCIe 3.0-ra tudtam telepíteni bármit gond nélkül, nem kavarta össze a dolgokat semmi, mert hát az UEFI kezelés disztrónként igen eltérő tud lenni. Ez a kis noti egyedül abban jó, hogy olyan, mitn egy mobilteló, reggel töltőre rakom kis időre, aztán egész napra eltüntethetem a töltőkábelt, most is még 8,5 óra üzemidőt ír az akkura az app. (kábelimádó törpenyuszi miatt rejteni kell a kábeleket) -
lck
senior tag
válasz
ubyegon2 #101563 üzenetére
EndeavourOS annak jó aki nem tud, vagy nem akar pure Arch-ot rakni.
Nekem van Arch Plasma (is) kb. 9 hónapja van meg a mostani, de nem én raktam, hanem a Fiam. Ő feldob egy pure Arch-ot, meg olyan desktop-ot rá amit éppen rendelek tőle.
( állat az a gyerek, fejből rakja az egészet, parancssorból )
Aztán azzal szórakozok. Egyébként a már felrakott pure Arch-csal sincs sok gond. Gyönyörűen frissül hónapok óta. Néha AUR bekeavar - de nem vészes.
Solust meg nyilván tudok rakni magam, vén f@sz fejjel is . Ahhoz egyáltalán nem kell a gyerek, mert stabil hosszútávon.
Ilyen tapicskolós dolgokhoz nem tudok szólni, mert olyanom nincs -
georgemi
lelkes újonc
-
georgemi
lelkes újonc
válasz
sicc_innen #101552 üzenetére
tordaitibi
Teljes mértékben igazad van! Mindenkitől elnézést kérek a viselkedésemért! Nálam volt a baj a böngészőmbe azért nem láttam semmit! De szerintem nem volt annyira hülyeség a kérdésem, mert kb 6/7 éve nem nyúltam linuxhoz most igen, mert újra el fogom kezdeni.. Mindent elfelejtettem és a topik címe is azt mutatja, hogykezdő linux
! A Flipper zero meg neked valóAzért kíváncsi lennék rá, hogy te hogy szedsz ki egy deb csomagot függőségekkel... Mert nekem anno se sikerült, ahogy most se
-
Ugyolyan a Plasma mint más rendszerekben.
Linux Mint-en nincs default, fel lehet könnyen rakni, de pár verzióval ezelőttinél volt csak tökéletes, ahol valóban a plasma-t sikerült integrálni Cinnamon mellé, De KDE nélkül.
Wayland nagyon nem jó még Cinnamon alatt, de írja is a login ablakban, hogy experimental user-nek javasolt a váltás. Nyilván rácuppan az is, aki nem pont experimental, aztán meg jön a nyekergés...
Nemrég átváltottam én is, valóban eltűntek a szükséges karakterek. Gnome-ot tartósan még nem próbáltam, de egy ideje gondolkodom rajta, kíváncsiság hajt kicsit, mert ezt a Dell Latitude 7400 2in1-et kéne rendesen kipróbálnom. Működik a képernyőtapizás Cinnamonon is, de ugye ez nem touch-ra van készítve és a display is kicsi.
No majd meglátjuk...azt tudom, hogy ezeréve Solust használsz, de mástól még nem olvastam, annyira nem elterjedt, mint az EndeavourOS, amit legalább négyen használnak már topikosok, sőt Mint topikban látom, hogy csixykomám is át akar térni arra, majd 2 nap után menekül vissza.
Jól tudom, hogy waylandnál a tapipad kezelése jóval több műveletre ad lehetőséget, mint az X11-nél?
-
lck
senior tag
válasz
ubyegon2 #101558 üzenetére
Ugyolyan a Plasma mint más rendszerekben.
A maga előnyeivel - hátrányaival. Valaki szereti - valaki nem.
Éppenséggel nekem Solus Gnome van most. Nem voltam régebben Gnome párti, most meg már szeretem. ( persze hegesztve van a felület. )
Régen mindig féltem a Gnome update től, mert a kiterjesztések gyakran behaltak. Most meg nem mert a Solusban van egy bizonyos késleltetés a megjelenésben, annak ellenére hogy rolling. Csak akkor jön ki az update, ha eleget tesztelték.
És ha már Cinnamon: ebben gnome-wayland alatt hibátlan a magyar billentyűzetkiosztás, nem úgy mint a Cinnában, immár több mint egy éve. -
-
-
válasz
tordaitibi #101556 üzenetére
Ez eddig számodra is titok volt?
Már lassan innen mész nyugdíjba. No olvasd csak el szépen, ne maradj tudatlan.
Van egyébként olyan Topikgazda tipus is, akinek totál nulla jogosultsága van! Ez nyilván nem szerepel a leírásban sem...
-
-
lck
senior tag
[Solus 4.7] új ISO-k!
Remélem legalább néhányan kipróbáljátok a számomra legjobb disztrót! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
manoarc #101553 üzenetére
Működik rajta, de az úgy nem egy teljesen kezdőnek való megoldás. https://wiki.debian.org/Wine
A Debian az egy fasza disztró a maga módján, de inkább a tapasztaltabbaknak, illetve tanulni vágyóknak való. Azon a disztró vonalon inkább nézz meg egy Mint Cinnamont, minden egyszerűbb lesz rajta.
tordaitibi: mi topicgazdák is tudunk törölni, illetve onnba vagy offba tenni hozzászólást abban az adott topicban. Viszont mi semmilyen kapcsolatban nem vagyunk a PH! csapatával.
-
manoarc
senior tag
hello urak, teljesen kezdőként ha a Wine-al szeretnék bohóckodni ( xp éra win játekok ) akkor egy 64bites Debian jó választás lehet hozzá?
-
sicc_innen
tag
válasz
georgemi #101547 üzenetére
Megvan a jan. 20-i bejegyzésed, tekerj csak vissza!
Annak ellenére, hogy egy hülye kérdést tettél fel, két értelmes, segítő választ is kaptál rá fél órán belül.
A magyar nyelv helytelen használata miatt nem szoktak hsz-okat törölni. Azzal a user csak magáról állít ki bizonyítványt.
A linuxos közösség szinte mindenhol jó fejekből áll, így itt is.
Az általad megütött hangnem teljesen felesleges és érdektelen itt.
Biztos linuxozni akarsz? Nem lenne jobb esetleg a flipper, mint game neked? -
válasz
urandom0 #101542 üzenetére
Jelenleg nem kell, de nem biztos, hogy ez így is marad.
VNC egyébként felejtős, RDP Linux esetén nem értelmezhető. Talán az Apache-nak van vmi multiprotocol megoldása, de nem triviális a beállítása. Kicsit luxusnak érzem egyébként a teljes desktop streamelését egyetlen alkalmazás ablaka helyett. -
urandom0
senior tag
válasz
Rowon #101543 üzenetére
2021-2022 körül kapott Wayland támogatást: https://github.com/search?q=repo%3Aflameshot-org%2Fflameshot+wayland&type=commits&p=1
De egyrészt Debianban alighanem régebbi csomag van, lehet, hogy abban még nincs támogatás, másrészt a xdg-desktop-portal és a xdg-desktop-portal-gnome csomagokat is telepíteni kell hozzá, illetve a QT_QPA_PLATFORM=wayland környezeti változóval kell (vagy legalábbis azzal érdemes) indítani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
urandom0 #101536 üzenetére
A másik Linuxos topicban néha írnak erről a srácok munka kapcsán. Bizonyos körülmények fennállása mellett nehéz elfogadni, hogy mainstream oprendszer (is) lett a Linuxból, ami így már nem az az egyszerű munkaeszköz ami volt az előző x évben. Lassan pl. HDR kijelzőket és HDR gaminget is kezelni tudja, közben a Wayland meg nem fogja tudni kiváltani az X-et a munka terén, mert nem arra készült. Szóval van itt némi ellentét, de azt nem tudom mi lesz a megoldás.
-
-
válasz
urandom0 #101532 üzenetére
Ilyenkor azert pont az X legfontosabb feature lenyeges kerdes lenne - az altalad is emlitett halozattranszparens grafikus felulet. Ne feledkezzunk meg arrol, hogy Linux szerverbol valoszinuleg sokkal tobb van, mint desktopbol es ott ez adott esetben akar showstopper feature is lehet.
-
urandom0
senior tag
válasz
Warton #101524 üzenetére
Inkább mi a hasonlóság, az a kérdés
Szinte semmi, azon kívül, hogy mindkettő egy "display server", azaz mindkettő tud grafikát megjeleníteni, és ablakokat kezelni. Teljesen más felépítésű a kettő, az X egy 40 éves, hálózatos megjelenítő protokoll, aminek nagyon nagy méretű és komplex forráskódja van (még saját print szervert is implementál), és nagyon sok mai elvárásnak nem felel meg. Alapesetben nem túl biztonságos, nincs benne direkt renderelés, nem kezeli a tearinget, a hálózati felépítés miatt eléggé laggos tud lenni, és olyan dolgokat, mint a HDR, a VRR, főleg többmonitoros setup esetén, nagyon nehéz (ha nem lehetetlen) megoldani, stb. Összeségében baromi elavult, túl komplex, és a mai igényeknek nem felel meg.A Wayland egy 2008-ban indult projekt, sokkal modernebb és egyszerűbb fejleszteni. Legalábbis elméletben, a gyakorlatban még mindig vannak vele problémák, és még mindig sok olyan funkció van az X-ben, amit a Wayland nem tud, ráadásul a tipikus X-es segédprogramok (xrandr, xdo, xdotool, xinput, stb.) nem működnek Wayland alatt, és soknak nincs is helyettesítője (adott esetben azért, mert nem lehet megoldani Wayland alatt).
Jelenleg a Gnome használja legaktívabban a Waylandet, ott az a default. A KDE-nél a legtöbb disztrón a 6-os verziótól alapértelmezett, az Xfce a nem rég megjelent 4.20-as verzióval kezdte el részben támogatni a Waylandet, a Pantheon Desktop (Elementary OS) az új, 8-as verziótól kezdve használ Wayland-et, a Cinnamon tudtommal most kísérletezik vele, az LXQt-t pedig nem rég kezdték el felkészíteni rá, a legtöbb plugin már támogatja, a MATE felől pedig nincs információm. Az ilyen Budgie, Cosmic, Enlightenment, stb. környezetekről pedig még annyira sincs.
Én kb. másfél-két éve váltottam X-ről Wayland-re, KDE és Gnome alatt is. KDE alatt voltak kisebb problémák, Gnome alatt annyi, hogy volt egy videórögzítő szoftver, ami nem volt hajlandó rögzíteni, illetve a Rustdeskben még csak kezdeti Wayland támogatás van. Ezen kívül azt vettem észre, hogy régi gépen, ahol nagyon gyenge az iGPU, Wayland alatt az egérmutató mintha kicsit laggosabb lenne, mint X alatt. Egyébként átlagos használatra a Wayland szerintem teljesen jó.
Egyébként Wayland alatt sokkal "smoothabbak" az animációk. -
echo $XDG_SESSION_TYPE
-
válasz
growler #101528 üzenetére
Fedora, Ubuntu, Pop OS és Debian Gnome verzióin default a wayland, épp az általad javasolt kisokos írta. Mennyire lehet akkor kiforrott?
Several popular Linux distributions support Wayland by default, including:
Fedora: Since Fedora 25, Wayland has been the default display server for the GNOME desktop environment.
Ubuntu: Since Ubuntu 21.04 (Hirsute Hippo), Wayland is the default for GNOME, though you can still switch back to X.Org if needed.
Pop!_OS: Pop!_OS (by System76) also uses Wayland by default with its GNOME-based desktop environment, starting from version 21.04.
Debian: In recent Debian versions with GNOME, Wayland is the default display server.
You can generally tell if a system is running Wayland by checking the environment variable WAYLAND_DISPLAY or by running commands like loginctl to see the session type.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #101524 üzenetére
Ami konkrétan a megjelenítést végzi. A különbség az, hogy az X11-et a Unix világából örököltük és mostanra már nem is fejlesztik mert túl elavult és a kódbázis meg kusza ahogy van. A Wayland meg egy modern elvek szerinti új megoldás ugyanerre és erősen szorítja ki az X-et, disztrók jó részén már alapból Wayland van.
-
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0 #101522 üzenetére
Nem, ennyi időm volt egyelőre szórakozni vele...
Nem az opi-s utat választottam, hanem a másodikat ez alapján - ami kb. ugyanazokat és ugyanúgy telepíti, mint ahogy Fedora alatt is próbáltam. Csak itt működött is ;-)
-
Vasti74
senior tag
Új Plasma-a tapasztalat, újabb "nem értem"-ek... :-)
openSUSE Tumbleweed, legfrissebb, ráadásul "netinstall" telepítő, HP 290 G1-re gyalult SSD-re telepítés. Mert rákerestem a neten, hogy melyik a legjobb Plasma-s rendszer, és ez jött ki ;-)
Telepítéskor Plasma-t választottam, feltelepül, bejelentkezek, átméretezek 175%-ra, alkalmaz - nem történik semmi, meg sem kérdezi, ahogy kellene, hogy megtartom-e az új beállításokat? De mintha ebben az ablakban nagyobbak lennének a betűk! Kijelentkezek-bejelentkezek, már minden át van méretezve - kivéve az egérmutatót, az még mindig 4k 100%, elég mini ;-)
Újra méretezek - újra semmi, csak ki és bejelentkezés után.
Codec-hiány van itt is, a VLC sem akar h.265-öt lejátszani, ugyanaz, mint a Fedora-n: de legalább a neten talált első leírás alapján 1 perc alatt fent van minden, a VLC-t is lecseréli, játszik mindent, hurrá!
Feltűnik viszont innen-onnan, hogy X11 van a háttérben, nem Wayland... Némi keresés: a bejelentkező képernyőn bal oldalt alul egy mini "felirat", szemüveg nélkül elolvasni sem lehet ;-) , na ott lehet kiválasztani, hogy Plasma + X11 vagy Plasma + Wayland. OK, megvan, na de miért X11 az alapértelmezett?! Szerintem minimum furcsa...
Kapásból még egy furcsaság: van egy NAS-om, smb, nfs és dlna megosztásokkal. A fájlkezelő nem látja a smb-t, a VLC a dlna-t, na ilyen még nem volt egy rendszer alatt sem :-) De legalább az nfs-t be tudtam csatolni kézzel (nfs-client telepítése után persze)
Hát, mit mondjak... Kár volt kitekintenem a Mint Cinnamon-os nyugodt életből ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
growler #101497 üzenetére
Elnézést - kipróbáltam, csak már késő este volt, és elfelejtettem válaszolni.
(Szerintem Wayland dolgozik a gépemen amúgy...)
Eredménye:vasti@fusi-d738:~$ xrandr --output DP-1 --scale 0.5x0.66
X Error of failed request: BadMatch (invalid parameter attributes)
Major opcode of failed request: 140 (RANDR)
Minor opcode of failed request: 7 (RRSetScreenSize)
Serial number of failed request: 22
Current serial number in output stream: 24És nem történik semmi.
De nem tudom, mi a különbség az parancssorból és a grafikus felületen beállított skálázás között? Mert a grafikus felületen is be tudom állítani... :-)
Viszont mintha azt az infót kaptam volna itt, hogy a fractional scaling eleve szívás, mert ha használom, akkor nincs rendes hardveres gyorsítás (legalábbis X11 és gnome-szerű DM-ek esetén) , a Wayland + Plasma sokkal jobb ebből a szempontból.
Ezért váltottam rendszert :-)
-
csixy
addikt
válasz
urandom0 #101518 üzenetére
De azért az 1986. Karácsonyi- év végi nagy havazásban másnap reggel a bőcsi ügyelésemből csak bevitt Miskolcra a Semmelweis Kórházba a munkahelyemre. Csak egy lukon láttam ki a jég között és nem volt teljesen szabályos minden a KRESZ szempontjából, mert be kellett érni. Kettes fokozatban brummogtattam végig.
#101511 ubyegon:
azt már nem írtam ide, hogy a hengerfej cserénél az egyik tőcsavar menetét kiszakítottam emiatt fel kellett fúrni 12-es menetre azt a lukat és később mindig eleresztett a félrehúzás- feszülés miatt a pakolás és teljes henger hengerfej csere lett a vége később párban. Nagy élvezettel játszottam be középhelyzetbe a gyári zöld lakkos alkatrészeket. -
-
sicc_innen
tag
A régi autókon a nagyobb hibák kivételével házilag is javítható volt sok minden, ha az embernek volt némi műszaki érdeklődése, érzéke. Az átlagos, házi szerszámok megfelelőek voltak erre.
A mostani autóknál már egy izzócserét sem lehet megoldani speckó szerszámok (és yt tutor) nélkül... Minden más esetben jön a sárgalámpás jelzés a műszerfalon, amivel mehetünk a szerelőhöz kiolvastatni, miközben parázunk, hogy a rejtélyes jelzés most éppen milyen egység hibáját mutatja, és annak (szervizes) javíttatása mennyibe fog fájni... -
válasz
Vasti74 #101507 üzenetére
Lehet hallgatnod kellett volna Tibikomám sugallatára és a nyomdokain lépdelve blogot írsz inkább, mert ez a thread így éveken átívelően, szétszabdalva, enyhén szólva is nyomon követhetetlenné vált, amúgy igen érdekes és tanulságos.
A végére azért nálad is kialakult ez a csakazértse álláspont, legalábbis growler ft javaslatát simán elpöckölted látatlanba...fene se érti.
Érdekes, épp megérkezett a DPD csomagom, erre jön még egy! Juhúúúú....(azért kíváncsi lennék, honnan szopják ki az infókat a nyomoroncférgek)
Csomag információ:
Status: Megállt a teljesítési központban (függőben lévő vámköltségek)
Vámköltségek! Lehet a decemberi csomagjaim infóit csípték meg, mert az az USA-ból jött és egy rendelés második csomagja valóban hetekig nem érkezett, szóval rohadt beugrató lenne ez amúgy...de azért mégis, azért sokaknak nem gyanús így ez az egész?
-
válasz
.-..-. #101510 üzenetére
Ezen a szinten már simán belefért volna elmesélni, nyaralás alatt hogyan köszörülted meg a dugattyúfedelet vagy mi annak a neve.
Én meg menet közben csináltam a Velorexből cabriót, na bumm. Így ment ez régen.
Trabantot meg úgy vezettem, hogy előtte kölökkoromban csak dodzsemeztem, szóval pár túlélt bekanyarodás után mondta nagybátyám, hogy használhatnám igazán a féket is. Szőlőskerti dűlők közt rallyztunk, szóval nem volt vész, amikor egy lovaskocsit is rámbíztak, az meredekebben vette a kanyart fék nélkül. Akkor küldtek utoljára járművel egy láda sörért...
-
.-..-.
tag
Nem tudom mennyire kezdő téma, de megpróbálom itt...
Egy headless Debian gépet patkolok éppen össze magamnak és szeretném a ProtonVPN Wireguard konfig fájlomat használni a net eléréséhez.
Eddig desktop és egy headless rendszereken (Arch) a network-manager-t használtam erre az "nmcli" parancs segítségével.Mi a véleményetek, érdemes a network-manager-t feltennem headless Debian-ra is ezért?
Esetleg van más módja is, hogy használni tudjam?Update:
Közben találtam egy ProtonVPN ajánlást ami a network-manager-t ajánlja ... szóval ... akkor lehet azzal oldom meg itt is. -
csixy
addikt
válasz
sh4d0w #101508 üzenetére
Minket a rövidebb féltengely szakadása 2x megszívatott két különböző trabin. De ott elment a felázott sáros gát tetején elől wartburg felnivel és gumival, ahol a Mitsubisi terepjáró leásta magát kínáig. Csak kanyarban a wartburg gumi bele csuszkolt a féder rugó végébe. A nászutunk a Pécs feletti tavakhoz vitt, Ott hengerfejet kellett cserélnem, mert mire odaértünk az egyik hengerfejből a gyertyamenetet kikoptattam a sok csavargatástól. Amit az okozott, hogy a megszakító vezeték helyettesítő lemeze középen keresztbe repedt és gáz nélkül volt alapjárat, fordulatszámnöveléskor viszont szétrezonált a lemez és kihagyott azon a hengeren a gyújtás és stroszkóp kellett hozzá, hogy rájöjjünk a hiba okára,
-
válasz
urandom0 #101504 üzenetére
Felreertes ne essek, a Trabi tenyleg nem volt egy mives konstrukcio, de az igenytelensege biztositott egyfajta megbizhatosagot is. Szogegyszeru, benzintank, alatta motor es kormanyvalto, szabadonfuto, semmi tobb. Nincs vizhutes, nincs uzemanyagpumpa, nincs kulon kenesi rendszer, mert az uzemanyagbol jon az olaj. Nekunk egy evtized alatt volt egy parafa tomites a tanknal, meg ket gazrugo hiba, semmi tobb.
-
Vasti74
senior tag
Na most akkor összefoglalom a dolgot, mert nagyon elment már minden irányba, és a segítségek nagy része (amiket természetesen nagyon köszönök) már rég nem az eredeti problémámra adna megoldást ;-)
Szóval onnan indult a dolog, hogy az Intel UHD 630 IGP-s gépemen régóta használtam a Mint Cinnamon-t totál elégedetten. Aztán vettem egy 4k monitort... És jöttek a problémák ;-)
A Mint Cinnamon alatt ugyanis ha nem 100%-on (túl kicsi minden) vagy 200%-on (túl nagy minden) van az asztal skálázása, akkor eléggé meghal a megjelenítés :-( Gondolom nem véletlenül kell külön bekapcsolni, hogy lehessen 125-150-175%-ra is skálázni...
A meghal azt jelenti, hogy akadozik szinte minden: egy 4k videó lejátszása (mkv) szinte lehetetlen, egy Youtube 4k videó lejátszása szintén akadozik, miközben kb. 80%-on hajtja a 6 magját a processzornak. De egy FullHD Youtube is megakasztja, másodpercekig nem reagál az egérkattintásra, a hang megy, de a kép áll, stb.Erre kaptam válaszul, hogy a MATE - Cinnamon stb. elavult, használjak KDE Plasma-t.
(Előtte persze körbejártuk a dolgot: mindenhol minden hardveres támogatás telepítve, bekapcsolva, és "működik", csak - ennyit tud)
Kipróbáltam a Fedora 41-et, meg a Debian 12-t Plasma-val: tényleg jobb, mint a Cinnamon, de nem "tökéletes". Néha ez is megakad, néha ez sem reagál, néha itt is a hang megy, de a kép áll... Ritkán, de idegesítő. A procihasználat sokkal alacsonyabb, 4k Youtube közben 20% körül van, vagy alatta, ez jó.
Az a baj, hogy közben kezdek rájönni, hogy miért váltottam KDE-ről nem is tudom mire, amikor jött a Plasma valamikor jó régen... ;-) Sok dolog van benne, ami szerintem feleslegesen bonyolult, körülményes, túlkomplikált.
Meg ugye a megfelelő disztribúciót is keresem a Plasma alá, mert az ajánlott Fedora 41 nagyon nem bejövős ;-) Lehet, hogy a Debian 12 lesz az, még nem tudom. Maradnék "deb" vonalon, mert már régóta csak azt használom, és már semmi kedvem tanulni.
Egyelőre nincs időm vele szórakozni, mert amikor a gép előtt ülök, használni szeretném, nem telepítgetni... Majd talán a jövő héten.
Az eddigi segítségeket még egyszer köszönöm! :-)
-
urandom0
senior tag
Egyébként a frakcionális skálázra volt valami patch Ubuntuhoz, még évekkel ezelőtt olvastam róla, én sosem használtam. Elméletileg így néz ki az Ubuntu-féle Gnome control center, ha be van kapcsolva ez az opció. Én tennék vele egy próbát, hogy most hogy áll a dolog.
Vasti kolléga biztosan X-et használ, Wayland-es rendszeren nem szokott fent lenni az xrandr.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- Samsung Galaxy S22 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest