- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Samsung Galaxy XCover7 Pro - burokban született One UI
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Vasti74
senior tag
válasz
growler #101495 üzenetére
Itt van a kimenet:
Screen 0: minimum 16 x 16, current 3840 x 2160, maximum 32767 x 32767
DP-1 connected primary 3840x2160+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 600mm x 340mm
3840x2160 59.98*+
2048x1536 59.95
1920x1440 59.90
1600x1200 59.87
1440x1080 59.99
1400x1050 59.98
1280x1024 59.89
1280x960 59.94
1152x864 59.96
1024x768 59.92
800x600 59.86
640x480 59.38
320x240 59.52
2560x1600 59.94
1920x1200 59.88
1680x1050 59.95
1440x900 59.89
1280x800 59.81
1152x720 59.75
960x600 59.63
928x580 59.88
800x500 59.50
768x480 59.90
720x480 59.71
640x400 59.95
320x200 58.96
3200x1800 59.96
2880x1620 59.96
2560x1440 59.96
2048x1152 59.90
1920x1080 59.96
1600x900 59.95
1368x768 59.88
1280x720 59.86
1024x576 59.90
864x486 59.92
720x400 59.55
640x350 59.77 -
Vasti74
senior tag
válasz
growler #101493 üzenetére
A skálázás nagyít, de a felbontás marad!
Tehát a teljes képernyőn, akárhogy is számoljuk, kb. 4x annyi képpont van - vagy nézhetjük úgy is, hogy ami a FullHD monitoron 1 képpont, az a 4k-n 4 képpont, ami igen nagy különbség.
A múltkor egy 2 monitoros próba miatt visszadugtam a régi monitoromat: DARABOS, nagyon ;-) Ezen a kis (24"-os) 4k monitoron még szemüvegben sem látok képpontokat. -
-
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0 #101489 üzenetére
Én ezt értem: de a linux úgy indult, és sokáig afelé is haladt, hogy egy ingyenes, használható desktop rendszer lesz. Erre majdnem 30 év után azt kapom, hogy ne csodálkozzak rajta (hogy olyan, amilyen) , mert mivel ingyenes, desktop rendszerként kb. 20 év a lemaradása?! Szuper :-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
growler #101488 üzenetére
...hogy nem a natív felbontásában használjam a monitoromat??? Meg sem nézem, mert szó sem lehet róla ;-) Ha kisebb felbontást szeretnék, egyszerűen feldobnék az asztalomra egy kisebb felbontású monitort. Mert szerintem a 4k monitor 200%-ra méretezett munkaasztallal nagyon nem ugyanaz, mint a FullHD 100%-on ;-)
-
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101487 üzenetére
Linuxon jellemzően az fejlődik, amit a nagy cégek használnak, tehát a szerveroldal. A kliensoldal, ami inkább az átlagfelhasználót célozza, az borzasztóan le van maradva. A Wayland pl. most van kb. abban az állapotban, ahol a Windows kompozitora volt a Vista megjelenésekor, 20 évvel ezelőtt.
-
Vasti74
senior tag
Jól kis párbeszéd kerekedett itt :-)
Én még mindig úgy vagyok vele sajnos ;-) , hogy nekem valamilyen linux a megfelelő rendszer - nem véletlenül használom ilyen régóta, pedig nem lenne kötelező ;-)
A macOS szóba jöhetne még, de nekem erősen "furcsa" - persze, tuti megszoknám hamar, túl sok időt nem fordítottam rá, amíg volt mac-em próbálgatni. És nem ismerem, mert amíg ezzel foglalkoztam otthon, a 20 év alatt csak pár mac-et láttam...
A Windows-t elég jól ismerem, de szerintem azt sohasem tudnám megszokni ;-)Eddig nem állítottam kihívások elé ;-) a desktop linuxot, mert kb. a totál mezei vason a telepítés utáni alapbeállításokkal tökéletesen elvoltam egy akármivel, az utóbbi időben Mint-el.
Ezért piszok nagy meglepetés ért, amikor először egy olyan egyszerű dolgot akartam használni, mint a kijelző átméretezése... Ez más rendszereken annyira nem probléma, hogy a felbontás és a kijelzőméret ismeretében a rendszer automatikusan át is méretezi az asztalt! De hogy ezt linuxon úgy néz ki, hogy "halál" megoldani (legalábbis egy átlagos vason) , az szíven ütött, mert ennek úgy nem is tudom, 10 éve? működnie kellene, mivel azóta vannak nagy felbontású kijelzők, amiket átméretezés nélkül nem igazán lehet használni - a 100 és 200% általában pont nem jó, hanem közte valahol. És nem értem, hogy ez eddig nem tűnt fel senkinek (fejlesztők) ??? Vagy nem lehet megoldani? Vagy nem tudják megoldani? Vagy simán csak nem érdekel senkit? Na ez nagy gáz :-(
Brand gépek és szoftver árak: használt gépeket veszek "fillérekért", szerintem még sohasem adtam annyit gépért (8. gen Intel, legalább 8GB memória, nvme SSD) , amennyibe egy Win11 Pro, vagy akár Home licenc kerül. Ami ezekben benne van ;-) A neten €3,70-ért számlával vehető ilyen-olyan Win11 Pro licencekről nem is beszéve: szóval nem az árral van a baj ;-) A mac tényleg más téma, de mivel nem lehet macOS-t venni gép nélkül, ezért kérdés, hogy mennyi lehet az ára?! Abból kiindulva, hogy egy Windows Pro licenc brand géppel együtt pár 10 Euro, szerintem az sem sokkal több. Simán megéri: ha lenne egy olyan linux verzió 30-40 Euróért, ami nekem mindenben megfelel, azonnal megvenném!!! :-)
-
urandom0
senior tag
válasz
growler #101485 üzenetére
Ez a stabil ági Manjaron volt?
Igen.
hogyha a Manjaro taroloit kiegeszited az AUR-al, akkor telepitsd a "base-devel" csomagot - mert az kell hogy leforduljanak az AUR-os csomagok.
Ezt írják az Arch wikiben is, úgyhogy én is feltelepítettem. Akkoriban egyébként mindenki a Trizent ajánlgatta, hogy az a legjobb AUR helper. Én is kipróbáltam, nálam is volt olyan csomag, ami pamaccal nem buildelt, trizennel igen.
-
growler
őstag
válasz
urandom0 #101479 üzenetére
"minden harmadik-negyedik AUR-ból pamaccal telepített program képtelen volt lefordulni"
Ez a stabil ági Manjaron volt?
Idézet a manjaro fejlesztő csapatának egy tagjától.:
"Az AUR-t hivatalosan sem Arch, sem Manjaro nem támogatja. Ha használja az AUR-t a Manjaron, használja az instabil águnkat."Ehhez meg hozzáteszem, hogyha a Manjaro taroloit kiegeszited
az AUR-al, akkor telepitsd a "base-devel" csomagot - mert az kell
hogy leforduljanak az AUR-os csomagok.
sudo pacman -S base-devel --needed
(Kb. 1.5 éve egész jól elvagyok a Manjaro instabil ágán). -
válasz
tordaitibi #101481 üzenetére
Lassan átmehetnénk az offtopikba...
Nem a HW állandó piszkálásáról van szó, hanem a SW-ről. Ha tableten, telefonon megoldható, akkor PC-n miért nem?
i945-ön kezdtem, és mindegyik distro desktopja mikrofagyásokat produkált, mert a driver hibára futott, és újraindult a háttérben. Nem is sikerült javítaniuk, hanem azzal zárták le, hogy kifutott a támogatásból.
Lecseréltem egy Ryzen-re, és bár a desktop maga működött, a GPU-s (OpenCL-t igénylő) programok rendre elszálltak, kifagytak, hibás eredményt adtak. Mint kiderült a GCN5 "Renoir" alapú Radeonokkal nem is fog működni. ... then OpenCL seems to be unfortunately non-functional on GCN5 hardware and newer.Ennyit a HW-ről. SW-ről pedig mindenkinek megvan(nak) a saját története(i). Legyen az egy adott distro kódek hiánya, egy nem induló(vagy nem megfelelően működő) program, vagy pl. a régi rendszereden már nem fut a kedvenc letöltő programod új kiadása.
Azért egy motor javítását ne vegyük egy kalap alá azzal, hogy nem hívsz szerelőt egy légfrissítő telepítéséhez, vagy az ablakmosó tartáj feltöltéséhez.
-
urandom0
senior tag
válasz
Én pont egy ilyen autós példát akartam írni, el is kezdtem, de töröltem.
Engem abszolút nem érdekelnek a kocsik, nekünk is csak azért van, mert feleségem akarta. Én nem is nagyon foglalkozok vele, csak a minimálisat. De ha mindezeket produkálná, amiket leírtál, hengerfej, stb., én úgy adnám el, hogy csak úgy zuhogna. Abszolút megértem, ha valakinek nem azt a hobbija, hogy szögelje a vackát. Én is utálom, amikor gond van a rendszerrel, amikor az kellene, hogy menjen.
Az megint más dolog, ha azért ülök le, hogy kipróbáljak valami újat, mert érdekel, hogyan működik. -
válasz
Többen vannak autó, pc, okoseszköz tulajdonosok akiknek nem életcéljuk a hardver állandó piszkálása.
Egyetértek! Szép is lenne, ha visszatérnénk a középkorba, hogy se mosógép, se mosogatógép, se villany, se távfűtés, mert ezek mind-mind az embereket csak elkényelmesítik, a problémamegoldó készségeiket pedig leépítik... persze, csak a család női tagja nem 0-24 órában a háztartást vezeti, hanem a gépeknek köszönhetően van IDEJE a társadalomba integrálódni munka formájában, az meg érdekes módon fejleszti a problémamegoldó készségeit. Akkor most hogy is van ez?
A telefonom egész évben szerintem jó, ha 4-5 alkalommal újra van indítva, ettől függetlenül 0-24-ben működik és nem b*sztat állandóan, hogy ezt meg azt a karbantartást végezzem el rajta. Megcsinálja magának. Nem jobb ez így? De, nekem sokkal jobb ez így.
-
válasz
cigam #101466 üzenetére
Tudod ez olyan téma hogy nem lehet egzaktul ennyivel elintézni.
Többen vannak autó, pc, okoseszköz tulajdonosok akiknek nem életcéljuk a hardver állandó piszkálása.
Azt az időt inkább máshogyan töltenék el és nem autószereléssel, pc szögeléssel meg okostelefon konfigolással.
A gondozásmentes, oob rendszerek előnye hogy jellemzően a felhasználók 97-98%-a felhasználni és nem szögelni szeretné a rendszerét.
Picit gondolj bele, hol tartana az Android vagy az Ios, ha többet kéne pátyolgatni a rendszert mint használni? Kinek kéne? Ki turkálna konfigfájlokat emelt joggal hogy pl. felhívhassa a nagymamáját, vagy elmentsen egy telefonszámot?
Nem életszerű.
Én valahol örülök hogy ennyire megszívatott a Linux, mivel kedvelem ezt a fórumot, elég jó a kis közösség.
és ha minden hiba nélkül ment volna, akkor most nem írogatnék itt.
De akkor amikor konkrétan hangosan ordítva szidtam a pingvint minden felmenőjével együtt, nos akkor nem éreztem ilyen vidámnak a helyzetet.
. És ha a javítgatásokra fordított nem kevés időmben kocsmáztam, csajoztam vagy szimplán filmet néztem vagy unatkoztam volna, az se zavarna.
Tényleg csak a megértés végett és eltúlozva,
imádsz autókázni de nem értesz az autóhoz.
és minden 4-5. nap lerohadna a kocsid, te megtanulnál autodidakta módon helyben hengerfejezni, kerékcsapágyat cserélni, vízcsövet cserélni, generátort javítni?
Ha Te csak autózni szeretnél, lenyitott tetővel, a nyári szellő borzolja a hajad, szól a zene, egy jó csaj combját tapogatod a tengerpart felé száguldva, már hegyezed a cerkát hogy de jó is lesz
NAÉS akkor félre kell állni és fékbetétet cserélni, vezérlést helyretenni, vagy szerelőt hívni meg trélert.
Nem hinném hogy ilyen helyzetben direkt élveznéd a szitut és remek lehetőséget látnál benne hogy fejleszd a tudásodat autószerelés terén.
Nem mindenkinek a vágya ez OS téren sem.
Mondom ez eltúlozva volt leírva de tükrözi az emberek elvárásait valahol.
Ha meg hobbi, az oké de AZ teljesen más. Ne keverjük a kettőt. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #101476 üzenetére
Én kb. 6-8 hónapig használtam Manjarot, de kezdve onnan, hogy minden harmadik-negyedik AUR-ból pamaccal telepített program képtelen volt lefordulni, a GPG problémákon keresztül egészen odáig, hogy a többi disztrón stabilan futó programok is hajlamosak voltak crashelni, egészen változatos problémáim voltak vele. Bár lehet, hogy csak a hardverem nem tetszett neki.
De én rolling disztrót amúgy sem adnék kezdő kezébe, legfeljebb úgy, ha be van állítva a snapper, és bármikor vissza tud bootolni korábbi snapshotra. -
válasz
Warton #101467 üzenetére
Szerintem rossz az ábrázolás.
Arch alapúak a legpraktikusabbak.
Nem egy pure!!! hanem pl. egy normális Manjaro. (amit ugyanolyan könnyű telepíteni mint egy Mintet pl.)
Miért, mert a felhasználó az os telepítése után jellemzően szoftvereket szeretne használni. Azokat meg ugye telepíteni kéne valahonnan.
Most megintcsak vonatkoztassunk el a babusgatós őskövület rendszerek gyári repóitól, lépjünk ki a VLC-Firefox duett határain kicsit kívülebbre.
Kinyitja a grafikus csomagkezelőt, és emögött AUR-ba amit nem talál meg az nincs is.
És mindezt a már monomániámnak tűnő deb, pip, zip, tar, makeinstall, snap, flatpak, yum, gdebi, synaptyic, ppa, tar.gz, discover, és még 100 létező csomagformátum és -kezelő NÉLKÜL.
Kihagytam a nagyágyút ami jellemzően amúgy is kell a formátumok 80%-hoz, a terminál.
Én kb. 10hónapig Manjaroztam, és az akkori pc-men megszokott problémákon kívül (amit Ubuntun kívül amúgy is minden disztró ugyanúgy produkált) nekem semmi bajom nem volt vele. Az autoupdattel se. -
válasz
urandom0 #101471 üzenetére
De állítom neked, egy Fedora telepítést a kezdők 90%-a nem tudna megcsinálni önállóan, mert 10 percig szórakozna vele, utána elmenne a kedve tőle
Főleg a terminálos módszerrel: https://www.youtube.com/watch?v=uqsVb3lvtBg
Az Anaconda tényleg egy borzalom, ahogy felsorolja a már meglévő partíciókat, pláne, ha több lemez is van a számítógépben.
-
válasz
urandom0 #101473 üzenetére
Most hagyjuk, mi számít rengeteg pénznek...Szerinted a térképen látható buborékokat valóban AI-val szeretnék feltölteni?
Mapped: North America’s Biggest Tech Talent Hubs
Ekkora idióták nem lesznek, trumpli nyilván az, de az kb minden területen látható.
A hypetól függetlenül, azért az MI tényleg nagyon hasznos tud lenni kódolásnál.
Nyilván hasznos és láthatóan eddig is ezirányba mentek a tech/hw cégek, nem csak az nVidia, ki fogják használni a benne rejlő potenciált. -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #101470 üzenetére
Azért az az 500 milliárd dollár rengeteg pénz, abból azért lehet alkotni. Az AI hype valóban lecsengőben van, de ez általában minden új technológiával így van. Az elején van egy gyors felfutás, aztán beáll az érdeklődés egy szintre, és akkor az nagyjából konstans marad. A hypetól függetlenül, azért az MI tényleg nagyon hasznos tud lenni kódolásnál.
-
urandom0
senior tag
válasz
Warton #101467 üzenetére
Köszönjük ezt a míves ábrázolást, azt gondolom, mielőbb a világörökség részévé kellene tenni!
telepítés után különösebb konfigurálást egyik sem igényel és mindegyikben megvannak az alapvető programok
Kivéve, amelyikben nincsenek például kodekek sem, mint mondjuk egy Fedorában vagy egy OpenSuse-ban. Vagy ahol nincsen GUI a frissítések kezeléséhez, vagy ahol egyáltalán a csomagtelepítéshez sincs GUI, vagy ahol mondjuk a tűzfalkezeléshez sincs GUI, a szerencsétlen user meg ki akarna engedni valamit a tűzfalon, de fogalma sincs, hogy hol is kellene.
De állítom neked, egy Fedora telepítést a kezdők 90%-a nem tudna megcsinálni önállóan, mert 10 percig szórakozna vele, utána elmenne a kedve tőle, és letöltene egy Mintet, amit sokkal egyszerűbb telepíteni.A kezdő alatt ne azt a kezdőt értsük már, aki életében nem látott még Linuxot, hanem azt, aki legalább odáig eljutott, hogy fel tudott telepíteni egy Ubuntut vagy Mintet. Mint alatt pl. sok kis apró tool van, amik megkönnyítik a kezdők életét. Ennél egy fokkal nehezebb az Ubuntu, ami a Gnome-os felületével eleve nem olyan könnyű egy kezdőnek. Ennél is nehezebb egy Fedora Gnome, vagy egy OpenSuse Gnome, és így lehetne folytatni a sort...
-
válasz
urandom0 #101465 üzenetére
...lehet, hogy mire végzek, már nem lesz szükség a munkámra, az MI megcsinálja helyettem
Szerintem nyugodtan végezd el, az első nagy AI miatti para már lezajlott, pár év alatt nem keveset foglalkoztak vele tech/hardvergyártó cégek és furamód mostanra kiderült, hogy amitől tartottunk, arra nagyon nagyon sokáig nem lesz képes az AI. Megnézve, mekkora részét adják a tech/hardver cégek az USA gazdaságának, az ilyen trumpli-féle bejelentések kb lepkefingot változtatnak a helyzeten. Erre nem is érdemes több szót vesztegetni. -
-
Warton
őstag
válasz
urandom0 #101458 üzenetére
Vizualizáltam (MS Paintben) számotokra, hogy egy kezdő win felhasználó hogyan látja a különbségeket az egyes disztrók között.
Ezen a tűpontos grafikán jól látható, hogy az ún. normál disztrók egyenlő távolságra vannak a kezdő, windowsról érkező felhasználótól használhatóság tekintetében, ez alól az Arch az egyik kivétel (biztos van több is), mert annak telepítési metódusa túlmutat mindenféle normalitáson, ráadásul nem keveset kell konfigolni ahhoz, hogy olyan legyen mint a többi.Ellenben a többinek a telepítési folyamata azonos, telepítés után különösebb konfigurálást egyik sem igényel és mindegyikben megvannak az alapvető programok (böngésző, szövegszerkesztő, médialejátszó).
-
válasz
CPT.Pirk #101461 üzenetére
Nagyon egyszerű a válasz: Mert ahhoz gondolkodni kell.
Sajna ma már nem tudnak/akarnak gondolkodni az emberek. Időbe telik megérteni, hogy mi okozza a probléma okát, és kideríteni a javításának lehetőségeit.
Nem véletlenül lettek népszerűbbek az okos telefonok, tabletek a PC-knél.Nulla problémamegoldó képességük van, ha pedig meg kell tanulnia valami újat, azt személyes sértésnek éli meg.
Akik ebbe topikba írnak, vagy csak olvassák, már képesek, és akarnak is új dolgokat megtanulni. Eszméletlen sokat tanultam tőletek, a fórumok, cikkek olvasása közben. Mert érdekel. -
urandom0
senior tag
válasz
Rowon #101463 üzenetére
Szerintem közvetlenül semmilyet. Az Oracle nincs benne annyira mélyen a Linux fejlesztésben, hogy ez a lépés közvetlen előnyöket tartogasson a Linux számára.
Az nem derül ki, hogy pontosan milyen célú fejlesztések fognak ott folyni. Nyilván van célja ennek az egésznek, csak nem kötik a jónép orrára.
Hogy melyik terület fog közvetetten profitálni ebből az egészből, az nagyon jó kérdés. Én azt gondolom, hogy ha a programozást segítő MI is profitál ebből, akkor pár éven belül tényleg elérjük ezt a szintet, hogy sokkal kevesebb programozóra lesz szükség. Igazából az MI részfeladatokat most is nagyon jól meg tud oldani, vagy például a C -> Rust konverziót. Szóval valamilyen szinten biztos fog a Linux is részesülni ezekből az előnyökből, a kérdés csak az, hogy milyen módon és mennyire.
Én egyébként ősszel tervezem elkezdeni a programtervező informatikust, de lehet, hogy mire végzek, már nem lesz szükség a munkámra, az MI megcsinálja helyettem. -
Necroman_Mk2
őstag
válasz
cigam #101460 üzenetére
Hozzátenném, hogy ez volt talán az első olyan probléma a Linux-szal, amikor nem találtam működő megoldást max. 15 percnyi guglizást követően. MInden máskor az első találatokban leírt javaslatok hozták az elvárt eredményt.
Szerintem egy felhasználóbarát desktoppal felinstallált Linux képes az alapszintű igényeket kielégíteni: böngészés, filmnézés, alapszintű dokumentum szerkesztés. Speciálisabb igények meg játékok esetében azonban inkább a WIndows vagy (előbbi esetben) a Mac a jobb választás, ez tény. -
Trump bejelentette, hogy négy év alatt 500 milliárd dollárt költhetnek a mesterséges intelligencia fejlesztésére
Hogy ez most miért lett ide linkelve? Azért, mert az Oracle vezigje is jelen volt. Kíváncsi vagyok, hogy ez milyen lehetőségeket tartogat majd a Linux fejlődésének?
-
urandom0
senior tag
válasz
cigam #101460 üzenetére
Most az idő meg a tanulás ára hogy jön ide? A brand gépek árában benne van a Windows licenc ára, szerintem ezzel mindenki tisztában van. Én ennyit írtam, nem többet.
Egyébként a Windowst is meg kell tanulni használni, senki nem úgy születik, hogy tudja. És javítani is kell néha, amit vagy megtanulsz, vagy megfizeted a szakembert, tehát így is-úgy is fizetned kell.Ha te meg vagy elégedve az Apple cuccaiddal, akkor neked nyilván megérte. Én ahányszor próbáltam használni az Apple cuccokat, sosem éreztem azt, hogy annyival produktívabb lennék, mint amennyibe kerül. Az Mac-es ismerőseimnél meg jellemzően azt látom, hogy olyan dolgokra használják a Mac-et, amire én az 80 ezres Thinkpaddel is simán képes vagyok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam #101460 üzenetére
Sosem értettem, mikor a terminál van felhozva Linux elleni érvként (itt most nem rád gondolok). Én nem tudom, hogyan lehet Windowst a CMD és benne ilyen-olyan parancsok ismerete nélkül használni hosszabb távon, mindig volt valami amiért előbb utóbb meg kell nyitni egy rendszergazdai parancssort Windows alatt.
Az nekem nem elfogadható, hogyha valami gond van az oprendszerrel akkor megnyomom az egy gombos újratelepítést a beállításokban és az milyen szépen megcsinálja CMD nélkül...
-
válasz
urandom0 #101457 üzenetére
És a te időd, tudásod ingyen van? Lásd Tibit, akinek 2 évig tartott olyanra faragni, ahogy ő elképzelte a működését. Vagy Necroman, aki hónapokig küzdött a problémája megoldásával. Értem, hogy ez valakinek, hobbi - lásd tamagocsi - és a saját idejét, tanulását nem számolja költségként, pedig az.
Tény, hogy tanulni remek platform, de mindennapos használtra még mindég alkalmatlan olyannak, aki még a parancssort se látott soha(, adott esetben nem is akarja látni, mert egész nap terminál parancsokat ad ki a munkahelyén). És nem csak ma, hanem 1 hónap, vagy 1 év múlva is csak használná.Miért túlárazás? Mutass egy olyan PC-t, ami méretben, csendességben, fogyasztásban, árban akár csak hasonló mint az M4 mini. Mutass még egy olyan összecsiszolt ökoszisztémát, amit nyújt (lásd iPhone, iPad, ATV, iWatch, iCloud). Pl. Se Windows-ra, se Linux-ra nem találtam olyan remek programot, mint a Fotók. Nekem az utolsó fillérig megérte egy használt M1-et venni. Öröm leülni elé, használni. Közel sem tökéletes, mert vannak hibái, de annyi előnye van hogy eltörpülnek mellette.
-
urandom0
senior tag
válasz
Warton #101454 üzenetére
Szerintem amúgy a linux az linux teljesen mindegy, hogy Mint, Manjaro, Fedora vagy Debian, legalábbis itt a kezdő topicban tökmindegy, nincs különbség.
Pont, hogy kezdő szinten van nagy különbség a disztrók között. Egy kezdő fennakad olyan dolgokon, amiken egy tapasztaltabb ember simán megold, mert tudja, hogyan kell megoldani. Illetve egy haladó azért tudja már, hogy mik azok a dolgok, amiket jobb nem erőltetni, mert valószínűleg nem lesz jó vége.
Haladó(bb) szinten azért az ember már elég sok mindent nem is tekint problémának, mert simán megoldja. -
Vasti74
senior tag
válasz
Warton #101454 üzenetére
Juj. Az "ingyen volt" az kb. minden rendszerre igaz ám! Mert a brand gépek eleve "tartalmaznak" Windows Pro licencet, szóval feltehetnék egy Win11 Pro-t, nem kerülne az sem semmibe... (És a mac gépekhez sem kell külön rendszert venni.)
Szóval khm... Ne reklámozzuk a linuxot azzal, hogy ingyen van, úgyhogy ez ilyen ;-)A disztribúció meg pont a kezdők szempontjából nem mindegy szerintem - ezt tényleg nem azért mondom, mert szeretek vitatkozni (pedig úgy nézhet ki, hogy igen ;-), de ha megnézel egy Fedora-t meg egy Mint-et, hát, jó nagy a különbség kezelésben, kezelhetőségben. Szintén szerintem egy KDE is nehezebben kezelhető, mint pl. egy MATE vagy Cinnamon, stb. stb.
Egyébként valószínűleg rohadtul nincs szerencsém a Fedora-val... Tegnap először akartam nyomtatni vele, mindig egy sok oldalas pdf bizonyols oldalait nyomtatom. Rákattintok, megnyílik, nyomtatás. Ha az Oldalak-hoz írom be, hogy pl. 25, nem nyomtat, ha az Oldalak tól-ig helyre meg hogy 25-25, akkor nyomtat :-o És következetesen így. Tényleg élvezem vele a munkát :-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
growler #101451 üzenetére
Ennek nagyon örülök :-)
A kijelződ is 4k felbontású?
És skálázod is a munkaasztalt 100 és 200% között valahová? ;-)
Mert vagy nekem mindkét gépem, amivel szórakozok vacak (csak brand gépeim vannak, egy Fujitsu D738 napi használatban, és egy HP 290 G1 amin most kipróbáltam a Debian-t) , vagy - nem tudom... -
Warton
őstag
válasz
Vasti74 #101448 üzenetére
Ki mondta, hogy próbáld ki? Én csak annyit állítottam, hogy az egy gombos frissítés nem a Mint kiváltsága, hanem működik Archon is. A Manjarot azért hoztam elő, mert pont egy ilyen gép előtt ülök. Ha MX Linux előtt ültem volna akkor az MX csomagkezelőről tettem volna be screenshotot és nem a pamacról.
Szerintem amúgy a linux az linux teljesen mindegy, hogy Mint, Manjaro, Fedora vagy Debian, legalábbis itt a kezdő topicban tökmindegy, nincs különbség. Én úgy állok hozzá, hogyha valami nem működik és nem tudom működésre bírni, akkor ijjé ennyi, végülis nem fizettem érte egy fillért se.
-
válasz
growler #101451 üzenetére
- Neki csak Fedora-n probléma a lejátszás, a felbontástól függetlenül.
- Mivel 4k monitort használ, fontos a skálázás, és nála ez KDE-vel működik a legjobban
- KDE alatt furán villog az ablak kerete. Még videót is linkelt róla.
Szóval ez minimum 3 különböző (distró, és DE probléma), amire te megírod, hogy a te inteles gépeden nem probléma a 4k lejátszásCsak úgy mondom ...
-
growler
őstag
válasz
Vasti74 #101448 üzenetére
Csak ugy mondom!: I5-8600 CPU, B360M D3H alaplap, 8 GB
DDR4 RAM, Intel IGP ... kiadásokon átívelően soha semmi
problémám nem volt a 4K (UHD) tartalmak lejátszásával..2011 óta van Intel IGP-s gépem ... képzeld el, nem tudok drivert
telepíteni, mert meg soha nem csináltam - nem volt rá szükségem! -
Vasti74
senior tag
válasz
growler #101444 üzenetére
OK, szerintem fejezzük be ezt a témát, mert nem sok értelme van ;-)
Mások vagyunk.
Én nem akarok upall parancsot, meg semmilyen parancsot: semmi mást nem akarok, mint rákattintani a frissítés gombra, és frissítsen. Mint pl. ahogy a Mint alatt történik. Ha ők meg tudják csinálni, szerintem másnak is menne ;-)
Fedora alatt meg az, hogy frissítésre csak letölt, aztán újraindul, aztán nézem a csíkot, aztán újraindul, aztán elindul végre, addig meg használhatatlan a gép - mi van?! :-)
Félreértések elkerülése végett ;-) , nem vagyok amatőr, és direkt itt a kezdő listán görcsölök - mert kezdő szinten, egyszerűen csak használni szeretném a gépet. Szerintem ha kicsit összekapnám magam ;-) , még mindig kb. "bármit" megoldanék linux alatt, de már nem akarom: nem akarok parancssort látni (azon kívül, amíg telepítés után megszerkesztem az fstab-ot) , kérdésekre válaszolgatni egy frissítésnél, meg hasonlók.
Ez van, én ilyen vagyok, vagyis lettem ;-)
Azért sem fektetek sok energiát a dologba, mert most már tudom, hogy ez a gép "nem támogatott", elvégre "csak" egy 8. gen i5 IGP-vel: ami pl. egy mac Mini 2019 "köntösben" egy szuper gép még mindig, akármilyen melóra (volt betűre ugyanilyen paraméterű mac Mini-m ugyanígy i5-8400 procival, 16GB memóriával, élmény volt használni, de tényleg) , szóval görcsölhetek bármilyen disztribbel, jobb lehet, de jó nem, a jobb meg kevés ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101442 üzenetére
OK, csak nem tudom, kit mennyire zavar a hosszúra nyúló agóniám - a szürkét könnyebb átugrani ;-)
Nem érted a problémámat az Arch-al! ;-)
Nem az a problémám, hogy ha nagyon akartam volna, nem tudtam volna gyorsan kinyomozni, hogy mi legyen - és igen, tudom, hogy a javasolt választási lehetőség nagybetűvel van ott, és érdemes azt választani ;-)
És azt is választottam, mivel nem akartam utánanézni, ezért elfogadtam a javasoltat.Az a problémám, hogy egyáltalán nem akarok ilyen ablakokat látni, és főleg nem több eldöntendő kérdésre válaszolni egy egyszerű (napi) frissítésnél... Azt hittem, hogy az a világ már elmúlt ;-)
Csinálja meg egy "akar frissíteni - igen" gombnyomásra csendben, kérdés nélkül a frissítést, és ennyi.
Mert pl. mi értelme van több kérdést feltenni, amire gyakorlatilag csak IGEN lehet a válasz, ha az ember nem akar mindig mindennek utánanézni?! az ilyen kérdést nem is kell feltenni, szerintem.
Vagy legyen földi halandóknak (és a gépet csak használni akaróknak) egy kérdés nélküli frissítés, a ráérőknek - barkácsolóknak meg egy olyan, ami minden fájlra rákérdez, hogy letöltse? Kicsomagolja? Telepítse? De tényleg? Biztos? Aztán szórakozzanak vele ;-) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vasti74 #101441 üzenetére
Figyi, ne tedd minden posztodat offba, mikor témáról beszélgetünk.
Egyébként ez itt nem a hülyeséget csinált esete volt, hanem csak nem ismered az Arch megoldásait és éppen kifogtál egy váltást ami azóta lerendeződött. Valszeg ha csak fél nappal később telepíted fel már akkor sem láttad volna ezt az üzit.
Ilyenkor mikor kérdés van, akkor a pacman az nagy betűvel szokta mutatni, hogy mi a javasolt választás, ez esetben az elfogadás lett volna.
Nem sokkal másabb a helyzet akkor sem, mikor pl. Ubuntu vonalon elfogadod egy új PPA hitelesítési kulcsát.
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101426 üzenetére
...én csak a saját tapasztalatomat tudtam leírni, másét nem ;-)
Örülök, hogy nálad okosan működik, de nálam nem.
És ennyi sok év linuxozás után azért elég hamar el tudom dönteni, hogy akarom-e magam szívatni valamivel, vagy nem ;-)
De ez amúgy sem sok jót vetít előre: nálam kapásból (szerintem) hülyeségeket csinált telepítés után, nálad nem. Szóval lehet, hogy nálam évekig nem csinálna több hülyeséget, nálad meg holnap lesz valami hasonló okossága ;-) Na ilyenekkel nem akarom magam szórakoztatni. -
Vasti74
senior tag
válasz
tompa torma #101431 üzenetére
Intel UHD 630 IGP-d van 4k kijelzővel? ;-) Mert nekem az, és ez a probléma forrása, amin úgy néz ki, hogy a diszkrét grafikus kártya, vagy váltás sokkal jobb(an támogatott) IGP-s kis gépre segítene csak :-(
-
Vasti74
senior tag
válasz
cigam #101433 üzenetére
Ez bosszant engem is, de nagyon.
A procim 2017-ben jelent meg, a monitorom is már legalább 6-7 éves (használtam vettem, mert 24"-os UHD monitor talán két típus létezett, mindkettő LG, és rég nem gyártják egyiket sem - de nekem meg nincs helyem 27"-os monitornak, meg túl nagy is lenne ekkora távolságról nézni)
Szóval azért az, hogy egy ennyire elterjed IGP, mint az Intel UHD 630 ilyen szinten vacak driverrel van még mindig meghajtva, nagyon gáz.
Ezért nem is töröm magam egyelőre a további megoldáskereséssel, mert kb. garantált, hogy csak az időmet cseszem el vele: amíg az Intel IGP-t használom, nem lesz rendesen működő 4k felbontásom, akárhogy cserélgetem a rendszereket és a DM-eket, mivel a grafikus driver valószínűleg mindegyikben kb. ugyanaz lesz, onnantól meg vége a dalnak.
Gratulálok... ;-)
Aztán lehet, hogy a vasam MÁR nem támogatott, és ha egy 5 éves rendszert töltenék le, aztán nem frissíteném, az jól működne ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
GuMipOkE #101432 üzenetére
Az a csökött IGP Windows és macOS alatt döccenésmentesen csinál mindent (hardveresen gyorsítva természetesen, mert elméletileg az UHD 630 egyszerre 3 dartab 4k videót tud dekódolni) , amit linux alatt nagyon nem...
A diszkrét grafikus kártyával meg csak annyi a bajom, hogy szerintem a gépembe eleve bele sem tudnám tenni (Fujitsu SFF) , mert a táp gyenge, tápcsatlakozó sincs neki, és eleve csak LP kártya fér bele. De amúgy sem vennék, mert - lásd a következő hozzászólásom ;-) -
Necroman_Mk2
őstag
válasz
cigam #101436 üzenetére
Köszi! Tényleg kitartás kellett, meg hogy időről időre foglalkozzak a problémával, és ne elégedjek meg a workarounddal egy másik desktop használatával.
A legnagyobb segítség amúgy az volt, hogy amikor elkezdtem (amatőr szintemen) a hiba okát feltárni, akkor jutottam el egy olyan felismeréshez, hogy a probléma forrása az, hogy a Unity HUD nem akaródzott betölteni.. Így már egy pontosabb kérdést föl tudtam tenni a Google-ben (nem AI), aminél az egyik AskUbuntus javaslat (cashe átnevezése) működött. Mert a korábbi kerdéseim csak a fekete képernyőre vonatkozott, amire a default válasz a purge és reinstall volt - ami nem jött be. -
válasz
Necroman_Mk2 #101435 üzenetére
Gratula a kitartáshoz, és hogy sikerült!
-
Necroman_Mk2
őstag
Pár hónapja írtam a problémámat a Unity desktop elszabódásáról az Ubuntu LTS verzió frissítése után. Nos, ha pár hónappal később, de sikerült találnom rá egy megoldást. Ráadásul nem is valami mély programozást igénylő ördöngösség, elég volt csak a Home-ban mappában a .cashe-t átnevezni. Igaz, a régi beállítások közül több elveszett, de ez nem volt katasztrófa, mert néhány percnyi opciókkal való játszadozás után újra úgy néz ki a Linuxom, mint régen.
Rég éreztem ekkora örömöt, mint most -
GuMipOkE
senior tag
válasz
cigam #101433 üzenetére
Nekem windows alatt voltak rossz tapasztalataim az intel integrált vga-kkal.
Bár az is igaz, hogy kb 10 éve linuxot használok, úgyhogy az élményeim az azt megelőző 15-20 évből valók. Ha most is vannak gondok az intel drivereivel, akkor csak az van, hogy a hozzáállás évtizedek óta semmit nem változott a cégnél. -
válasz
GuMipOkE #101432 üzenetére
No és az a rengeteg fejlesztő csak pár hónapja szembesült azzal, hogy az egyik legelterjedtebb megoldás az integrált Inteles VGA? Én is futottam bele olyan hibába (nem is egyszer), hogy ismert hibát évekig nem javítottak. Egészen addig, míg ki nem kopott az adott kernel, vagy kiadás!
Nehogy már egy ennyire elterjedt, alap integrált chip-et nem képesek 100%-osan támogatni?! Egy csomó laptopon, mini PC-n nincs is lehetőség dedikált VGA telepítésére.
Szóval teljesen igaza van abban, hogy "nem fogok azért pénzt költeni hardverre, hogy a szoftver hibáit megpróbáljam elfedni vele." Tudom, ez nem oldja meg a problémáját, de jól rávilágít miért rossz a Linux. Szerencse kérdése hogy minden működik-e. Lásd a nemrég felemlegette MX. Van akinél pöcc röff működik, van aki könyékig túr a konfigurációs fájlokban hogy az alapok működjenek.Természetesen azt se zárnám ki, hogy Vasti74-nél HW-es gond okozza a villogást.
-
GuMipOkE
senior tag
válasz
Vasti74 #101427 üzenetére
Gyanítom, hogy a megjelenítési bajaidat igazából kizárólag az a csökött integrált intel vga-d okozza. Persze csak ha jól értem a hardveres környezetedet. A szoftveres támogatásuk sokszor hagy maga után kívánni valót.
Belenyomtál volna egy diszkrét alsó-közép kategóriás nvidia vga-t, ami támogatja a 4k megjelenítést, és szerintem semmi gondod nem lett volna. "50-os tv-t használok monitornak 4k-val. Egy kivénhedt 1060 GTX is bőségesen elegendő a fürge 4k desktophoz. A mostani 4070ti-vel pedig generatív ai-t is futtathatok rajta a háttérben videózással párhuzamosan. Az új kártyát csak belenyomtam, és semmit sem kellett telepítenem a debian 12-re, zsírul megy. Az 1060-hoz használt 535-ös driver támogatja ezt is. -
tompa torma
junior tag
válasz
Vasti74 #101427 üzenetére
te tudod...nálam eddig semmi baj nem mutatkozott monitorok, más megjelenítők beállításánál...a fedora egy érdekes rendszer,nekem nincs hozzá idegem,...amiben igazad van ,böngészni ,socialmedia fogyasztásra felesleges a pc...ahhoz elég a teló, tablet, már ha megfelel a kis képernyő..
-
-
georgemi
lelkes újonc
Sziasztok!
Szükségem lenne segítségre. Tételezzük fel, hogy van egy telepített linuxom pl ubuntu/debian alapokon nyugszik. Hogy tudom azt megcsinálni, hogy kb 40 progiból 1 darabra szükségem lenne azért, hogy egy másik Ubuntu/Debian linuxra fel tudjam telepíteni? Tehát csak egy csomagot szeretnék hibátlanul kimenteni az élő rendszeremből. Hálásan köszönném a jobban hozzáértőknek! -
Vasti74
senior tag
válasz
tompa torma #101420 üzenetére
A helyzet azért nem ilyen egyszerű, mert az alapproblémám megoldása (4k kijelző normális meghajtása) hozott be újabb problémákat ;-)
De egyelőre olyan nagyon elment a kedvem az egésztől (főleg, hogy rájöttem, a Plasma is csak jobb, mint a MATE - Cinnamon, de távolról sem jó) , használom a Fedora-t, tulajdonképpen böngészni lehet vele ;-) , a többit meg elintézem a tévén... Mert az a nulla hardver + buta szoftver is tudja azt, amit egyelőre egyik linux sem tudott, amit próbáltam.
OK, persze, vehetnék egy izmosabb gépet valami jó VGA kártyával, az valószínűleg megoldaná a problémát izomból, de eldöntöttem, hogy nem veszek, és kész ;-) Ha egy i5-8400 + 16GB DualChannel memória + gyors nvme SSD nem elég linux alatt arra a kb. semmire, amire nekem kell a gép, akkor - ennyi. Egyértelműen a rendszer a hibás, és nem fogok azért pénzt költeni hardverre, hogy a szoftver hibáit megpróbáljam elfedni vele... Ez ilyen elvi kérdés ;-)
Igazából most már kb. értem, hogy miért nem szívatják magukat az emberek egy ideje PC-vel ;-)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vasti74 #101397 üzenetére
Kipróbáltam, még mindig az az iso van kint náluk. Csináltam egy offline telepítést mert ha jól értem te is ezt csináltad, utána rögtön frissítéssel indítottam és nem volt semmilyen kulcs elfogadás kérés, mindössze 3 csomag lecserélésére kérdezett rá, aztán lefrissített 537 csomagot. A végén pár AUR-es csomagnál persze kérdezett ezt-azt, de az AUR az erről szól.
Egy dolog van ami jelenleg hibára fut, az a python-future csomag frissítése mert a csomag az idő közben megszűnt létezni, de ebben az isoban még benne van. Azt egyszerűen törölni kell.
-
BigManus
addikt
válasz
tompa torma #101422 üzenetére
Én home-ról írtam. Nem volt hang, nem kezelte rendesen a videokártyát. Jó, én orvosoltam, de egy kezdő lehet feladta volna.
Hardver függő egyébként ez eléggé.
Jó az MX, ez kétségtelen... -
BigManus
addikt
válasz
tompa torma #101420 üzenetére
Azért nem ilyen egyszerű a képlet...
Nálam pont az MX volt amit hegesztgetni kellett.
Debian, Mint, OpenSUSE viszont kapásból ment. -
Zaied
addikt
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni a következőben. Adott egy HP mini pc ami kb 1,5 hónapja futott egy Debian 12.6(grafikus felület nélkül), plex szerverrel, qbittorrenttel.
Ki akartam próbálni a pi-hole-t, nem tetszett és mikor letöröltem, leszedett egyéb fontos dolgot ami után már nem indult a gép. Gondoltam újrarakom, a 12.9-es Debian már a legfrissebb azt is raktam föl. Viszont így nem működik a távoli hozzáférés a plexnél, és a qbittorrentnél nem indulnak el a letöltések. Annyira rájöttem, hogy ha grafikus felülettel együtt telepítem a 12.9 et akkor minden működik szépen, viszont ezt kihagynám, ha lehetséges.
Mit rontok el? Mi változott a 12.6 óta ami miatt nem működik a dolog? Valami csomagot most már nem rak föl amit eddig igen?
A segítséget előre is köszi. -
urandom0
senior tag
Ilyen előfordul néha.
Az mpv-nél meg a rá épülő programoknál én azt vettem észre, hogy gyengébb gépen, integrált GPU-val hajlamos kihagyni frameket 4K-s, magas bitrátájú videóknál, és így a 24 FPS-es videót olyan 20 körüli FPS-sel játssza le. Nem nagy diffi, de szemmel látható. VLC ugyanezen a gépen szépen, folyamatosan játssza le. -
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101412 üzenetére
Vagy flatpakos VLC a Flathubról. Én még olyan videóval nem találkoztam, amit az ne játszott volna le.
Semmi értelme ennek a kodekes szenvedésnek 2025-ben. Ez olyan 2001-es feeling, amikor azzal szórakoztunk, hogy melyik kodek packban hány kodek van, az egyikben "csak" 97 volt, a másikban meg 103, és akkor melyiket telepítsük... ez legfeljebb azoknak jó, akiknek különleges igényeik vannak, vagy ezzel foglalkoznak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vasti74 #101399 üzenetére
Bármit is próbálsz ki, a VLC mellett javaslom az SMPlayert is megnézni. Az tudomásom szerint szintén belső codecekkel dolgozik. De hogy a Fedorában mit alkottak ezen a téren, az nem világos. Annyi látszik, hogy másnak is gondja van ezzel.
Az üzleti alapon működő disztrók nagyon túllihegték ezt a va-api dolgot...
-
dances
tag
Üdv!
Mint Cinnamon 22.1
Csoportosított ablaklistát lecseréltem a "normál" Ablaklistára, viszont most ha a megnyitott alkalmazásokat leteszem a tálcára, jobbról balra kezdi feltölteni a tálcát.
Ezt hogy lehetne visszaállítani, hogy bal oldalra tegye az elsőt? -
GuMipOkE
senior tag
válasz
Vasti74 #101404 üzenetére
Az MPV lejátszón már túl vagy? Nem emléxem, hogy beleakadtam volna bármibe, amit nem játszott volna le. Lejátszás miatt nem is szoktam kodekeket telepíteni, csak mpv és vlc-t a biztonság kedvéért. Debian 12 és extension-ökkel testreszabott gnome-ot használok, megelégedve.
-
urandom0
senior tag
válasz
urandom0 #101408 üzenetére
Ja, meg volt olyan, hogy egyes disztrók alatt egyszerűen nem tudtam úgy megírni egy CD-t, hogy Windows alatt is lehessen olvasni. Más disztrók alatt, ugyanazzal a programmal, ugyanazokkal a beállításokkal probléma nélkül ment. Végigpróbáltam 4-5 disztrót, a felén ment, a másik felén nem.
Pár évvel ezelőtt Debian és Ubuntu alatt csak úgy volt hajlandó működni az egerem a laptopon alvó állapotból való visszatérés után, ha írtam egy scriptet, ami sleep után futott le és kilőtte a psmouse modult, és újra betöltötte. Fedora alá is átvittem a scriptet, és amikor nekiálltam belőni, akkor vettem észre, hogy Fedora alatt nincs is psmouse modul
Ott a kernelbe van fordítva.
Olyan is volt, hogy egyik disztró alatt fél napot görcsöltem azzal, hogy ebillentyűleütésre NE ébredjen fel a gép, másik disztró viszont gyárilag így volt beállítva. Régi "szép" idők, mikor az embernek órái, sőt volt, hogy napjai elmentek ilyen hülyeségekre...
Ilyen különbségek szerintem mindig voltak, és lesznek is a disztrók között. -
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101405 üzenetére
Olyan jó volt, amikor még a "kezdetekkor" volt kb. 3-4 disztribúció, mindegyik tudta a dolgát, igazából csak ízlés kérdése volt, hogy mit használ az ember
Azért itt eléggé bejátszik a nosztalgiafaktor, azt hiszem
Én közel sem Linuxozok olyan régen, mint te, de azért arra emlékszem, hogy régebben még arra is kellett gondolni, hogy a kedvenc weboldalad megy-e Linux alatt, mert ha úgy volt megírva, hogy csak IE alatt ment rendesen, akkor Linux alatt cseszhetted.
Meg arra is emlékszem, amikor a KDE olyan instabil volt, hogy egy widget áthelyezésétől magába zuhant az egész.
Meg hogy volt olyan időszak, amikor még az ethernettel is küzdeni kellett, hogy menjen, nem hogy a wifi-vel.Összeségében szerintem sokkal kevesebb komoly probléma van manapság a disztrókkal, mint régen. Olyan sajnos mindig lesz, hogy valami nem megy vagy nem jól megy, ez elkerülhetetlen. Jelen pillanatban a 4K, a VRR és a HDR az, ami elég problémás sokaknál, kell még pár év, mire ezek rendben lesznek. De addigra lesz majd más, ami problémás lesz
Én egyébként a kodek problémát úgy oldottam meg, hogy flatpakos VLC-t használok, flatpakos Firefoxot és flatpakos gthumb-ot, mindegyikben benne van minden, ami nekem kell, aztán jóidő.
-
Vasti74
senior tag
válasz
Warton #101406 üzenetére
...szóval azért vegyek egy mac-et, hogy linuxot tegyek rá?
Mert nem éppen a linux miatt szívok? ;-)
mac-et akkor fogok venni, ha meg bírok végre barátkozni a macOS-el.
Bár így visszagondolva, nem is volt az olyan rossz, amikor akadozásmentesen működött a gép, nem villogtak az ablakkeretek, nem váltott a hang random fehérzajra az USB-s hangkártyámon (ez is újdonság, de nincs kedvem foglalkozni vele, inkább a kezem ügyébe tettem, és kihúzom-bedugom az USB kábelt ;-) , szóval egyszerűen csak működött...
Egyre gyakrabban gondolok arra, hogy akik megveszik a mac-et, bedugják a konnektorba, és használják, talán tudnak valamit, nekem meg még tanulnom kell ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi #101403 üzenetére
Nem csüggedek - csak kiábrándult, és kissé ideges vagyok ;-)
Mert én >25 (ami kb. 28 :-) év linuxozás után most léptem először sz*rba, a 4k monitorral.
Azóta kaka ez-az, de sokáig nem volt lelkierőm nekiállni kinyomozni, hogy merre tovább.Most nekiálltam - tessék, ide jutottam ;-)
Nekem mindegy lenne, hogy Arch, Fedora vagy valami Debian-származék, csak egyszerűen, és működjön: erre most kb. ott tartok, hogy szívathatom magamat totál más "alapú" és elvileg szuper disztribúciókkal, de az alap problémámon (megjelenítés lassúsága) igazából sokat egyik sem segít, viszont behoz a képbe még néhány új kellemetlenséget - problémát, csak hogy még egyszerűbb legyen az életem!!! :-)
Mert azért azt el kell mondanom, hogy ugyan csak Fedoda és Debian alatt próbáltam most a Plasma csodát, de itt is nagyon magas videolejátszás közben a procihasználat (a két másik rendszerhez képest) , bár az igaz, hogy alacsonyabb, mint MATE és Cinnamon alatt, mert ott simán megzabálta az i5 proci 6 magját... Bár ritkábban, de itt is előfordul, hogy nézek egy Youtube videót, és kattintgatok ("beletekerés"), de nem történik semmi másodpercekig, megakad a kép, de hang van, meg hasonlók.
Szóval a Plasma nem rossz, csak a jótól van rohadt messze sajnos, és most éppen azon filózok, hogy ha lesz kedvem, visszadobom a Mint-et, mert a megjelenítés ugyan rosszabb, de a rendszer amúgy nekem a monitor megvásárlásáig ;-) nagyon bevált...
Tehát most el kell döntenem, hogy melyik rosszat válasszam ;-)
Olyan jó volt, amikor még a "kezdetekkor" volt kb. 3-4 disztribúció, mindegyik tudta a dolgát, igazából csak ízlés kérdése volt, hogy mit használ az ember (én főleg Debian-t használtam, aztán sok éve Mint-et, de volt SuSE és RedHat időszak is, még a 90-es évek vége felé) Most meg nézd meg ezt, és döntsd el, hogy akkor melyiket is kellene kipróbálni???? ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
cigam #101401 üzenetére
Hát igen, nagy a csábítás... Vettem is nemrég próbára egy mac Mini-t (a legutolsó Intel procisat, de a rendszer azon is a legújabb) , használtam néha, telepítgettem, frissítgettem, de valahogy nem szerettem meg :-( Nagyon más, mint egy linux. De hogy legalább minden kapásból és jól működik, az tényleg nagy előnye ;-)
Ezt a gépet le akarom cserélni hamarosan, előtte teszek újra egy próbát a macOS-el, és ha kibírom ;-) , akkor egy új mac Mini lesz. Ha nem, akkor eladok mindent, és netezek a tévén, az legalább a videókat is lejátssza ;-) -
válasz
Vasti74 #101397 üzenetére
Figyi ne csüggedj, ha valaki akkor én kiábrándulhattam volna mert a Linuxos 6 évemből kb. 2 év ment el arra hogy gatyábarázzam. Ha van 5 perced olvasd végig.
[link]
Mindez úgy hogy Winről jöttem ami ennek a törődésnek az ezredrészét nem igényli és ezek is inkább a rendszer butítását jelentik mert sajnos túlokos akar lenni.
Amúgy az sem hibátlan, a W10 topik 257000 hsz.-nál tart éppen és ez már a második topik, igaz nagyságrenddel többen is használják.Frissítésre reagálva, az Ubuntumon sacc. 5 éve bekapcsoltam az automatikus frissítést, majd 1 éve a Pro frissítést.
Magáról a folyamatról annyit látok hogy indításnál megjelenik egy ikon a panelen hogy vannak frissítések, majd 1-2 perc múlva eltűnik. Ennyi, és 6 év alatt még nem halt bele. Vagyis ha nálam ilyen pompásan működik, másnál se lehet rosszabb.Igaz nekem nincs 4K monitorom, ahhoz és a videodriveres és a kodekes kálváriádhoz nem tudok hozzászólni.
Azt tudom hogy a natúr Debian fényéves elmaradásban van, néha az Ubuntu meg a Mint vonal se a legtutibb szoftver vonalon, az Arch az ebből a szempontból a legjobb, használtam is egy darabig de mégis Ubuntun maradtam.
Ha működő, naprakész szoftver az igény, lassan csak valamelyik konténeres megoldás, Flatpak vagy Snap lesz a nyerő. Vagy PPA.
Ez utóbbi magánvéleményem és nem biztos hogy egyezik a többség véleményével.
-
Vasti74
senior tag
válasz
Warton #101400 üzenetére
Az tuti nem ;-) Ismerem (20 + 1 évig számtech szervizes + rendszergazda voltam) , de megszeretni nem bírtam soha. Utoljára NT WS 3.51-et használtam. azóta linuxot :-)
Most is rendszeresen ülök Windows előtt (gyerekek gépei, és családban - ismerősöknek még elvállalok sírva egy újratelepítést, stb.) , de még mindig nem kéne ;-) -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - Új, kipróbált
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE H77-DS3H H77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest