- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
.-..-.
tag
Arch + X11
Nálam a Chromium (ungoogled verzió) az elsődleges browser.
Firefox alaphelyzetben nem jön be az új policy miatt. Librewolf még esélyes.
Amúgy ellenőriztem most ezen a laptopon és a megadott paraméterekkel használom ezen is a Chromium-ot és rendben működik a gyorsítás 4k video-val. -
.-..-.
tag
Nálam semmi egyéb módosítás a Chromium-ban és detto ugyanez a GPU van a laptopomban. Nézz rá, mert ha mellette ott van az "intel-media-driver" (bár biztos ott van, mert szerintem FF-hoz is kell) akkor ennek menni kell.
De azért, ha a laptop előtt leszek, ránézek ugyanazeket a paramétereket használom-e ott is.
-
.-..-.
tag
Oké, de milyen GPU-d van, amivel a Chrome/Chromium nem játszik harver gyorsítással videót?
Nálam ezzel megy:$ cat ~/.config/chromium-flags.conf
--ignore-gpu-blocklist
--enable-zero-copy
--enable-features=VaapiVideoDecoder,VaapiIgnoreDriverChecks,Vulkan,DefaultANGLEVulkan,VulkanFromANGLE
-
.-..-.
tag
Kezd bejönni ez a Librewolf, mint browser.
- jól megy vele a video gyorsítás
- elég sok biztonsági funkció van benne
- az uBlock Origin reccenés nélkül működik veleVolt pár zavaró tényező, de kis hack-eléssel megoldottam.
1. Például egy weboldalról nem lehetett egy linken jobb egérgombbal egy már meglévő "private window"-ba új Tab-ként megnyitni a linket, minden alkalommal új "private window" nyílott. Nem találtam megfelelő add-on-t sem, csak olyat ami a normál weboldalon nyit egy "private tab"-ot. De végül megoldottam saját add-on-al.
2. Nagyon bosszantott, hogy egy linken állva a jobb egérgomb menüjében számomra felesleges menüpontok voltak. Ezeket is kipucoltam. Most ennyi egy menü a linken. [kép]
Most már egy kényelmes kis browser lett ez. Köszönöm a video gyorsításos infókat. -
.-..-.
tag
válasz
ubyegon2 #104500 üzenetére
Én amikor használtam az Optimus részt, akkor a gyári Prime módszerrel váltottam.
Mivel Gnome-ot használtam még felraktam hozzá a switcheroo-control-t is. Ezzel az indítóikonokon jobb gombra megjelent a lehetőség, hogy nvidia-val indítsam.
De, mint említettem, az nvidia az 550.xx feletti drivereknél változtatott valamit az optimus részen és nem kapcsol már ki teljesen az nvidia vga, akkor sem, ha nincs használatban.
Legalábbis rtx 2060 esetén ez van, lehet újabb vga esetén jól működik. De az nvidia 550 driverrel jól megy. -
.-..-.
tag
válasz
ubyegon2 #104497 üzenetére
Én a laptopomon "csípőből" letiltottam az RTX2060-at, nem küzdök vele.
Először udev rules-al, de a tlp folyton bekapcsolta, úgyhogy a bios-ban tiltottam végül.
Egyetlen negatívum, ha külső monitorra akarnám kötni, mert ezzel elbuktam minden monitor kimenetet. Amúgy az NV 550+ drivereknél nem működött már az Optimus rész sem, folyamatosan aktív volt az NVidia, ha használtam, ha nem. (led jelzi az aktivitást) -
-
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #104474 üzenetére
Most egy laptop előtt vagyok, amin ugyanúgy Arch + Gnome + X11 van.
És Intel VGA esetén is ugyanaz a helyzet hajszálra pontosan. A log szerint jelzi, hogy elérhető például VP9-hez HW és SW decoding, de végül a logban látszik, hogy a második lekérésnél már csak SW decoding van mindenhol.Amúgy, ha arra vagy kíváncsi, hogy Codec szempontból mit jelez a Librewolf, akkor minden rendben van, mert a Media részen minden olyan helyen ahol lennie is kell az adott GPU esetén, ott Hardware Decoding - Supported.
Pontosan ezek miatt állok értetlenül, hogy mégis miért dobja a HW decoding-ot.
ChatGPT szerint elképzelhető, hogy a Sandbox miatt nem fér hozzá az FFMpeg VA-API támogatásához, de ez elméletileg a Codec oldalon in-build, szóval kikapcsolni sem lehet. Amúgy az FFMpeg a repoból tudja a VA-API-t és csináltam direktben egy VA-API tesztet is vele, szóval nem FFMpeg probléma. Legalábbis direktben nem.
Tippre nekem is az jön le, hogy a Sandbox a gond.Tegnap már csináltam egy saját Librewolf build-et --vaapi-enabled kapcsolóval, biztos-ami-biztos alapon, de semmi változás.
Amúgy csak kíváncsiságból ...
MOZ_DISABLE_RDD_SANDBOX=1 LIBVA_DRIVER_NAME=<radeonsi/iHD> MOZ_LOG="PlatformDecoderModule:5" <librewolf/firefox>
környezettel indítva nektek nem olyasmi a log biztosan, mint amit fentebb a pastebin-re felraktam? -
.-..-.
tag
válasz
growler #104470 üzenetére
Köszönöm, beállítottam (gfx.webrender.enabled nem létezett), de szerintem továbbra sem jó. Amúgy egy 4k/60fps VP9 video-ról van szó.
Paraméterekkel indítva is azt látom, hogy először felismeri, hogy van HW és SW dekóder, de aztán a decoding rész a paraméterezés ellenére is sandbox-ban indul el (Sandbox RDD decoder) és a következő lekérésnél már csak SW dekódert mutat. (pastebin)
Elképzelhető, hogy a megoldás túlmutat a kezdő kategórián, de maga a probléma elég alap. -
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #104468 üzenetére
Az a gondom, ha az about:config-ban "media.ffmpeg.vaapi.enabled = false" értéket adok meg, akkor is ezt a kijelzést látom.
Ha MOZ_LOG="PlatformDecoderModule:5" log-al indítom, akkor sem látok benne VA-API bejegyzést, viszont ezt igen:D/PlatformDecoderModule RemoteMediaDataDecoder[7f0c9b4aaf70] ::operator(): 7f0c9b4aaf70 RemoteDecoderChild has been initialized - description: ffvpx video decoder (RDD remote), process: rdd, codec: vp9
Közben pedig: [kép]
Ezért fura az egész. -
.-..-.
tag
Urak, próbáltam beállítani a LibreWolf-ot VA-API videó gyorsításra, de nem tudom ellenőrizni, hogy sikerült-e.
Maga a VA-API rész rendben van (Kodi pl. használja)
A Librewolf about:config résznél is beállítottam amit a netes keresés alapján láttam, de továbbra sem vagyok meggyőződve, hogy HW gyorsítással nézek egy YT videót.
A gépemben RX 7800XT vga van, Gnome + X11.Mit és hogy kellne csinálnom, hogy biztosan legyen gyorsítás?
-
.-..-.
tag
válasz
fekete.puma #103465 üzenetére
Mint említettem egy server-ről van szó, nincs browser.
Amúgy a curl-os hívás megfelelő, mint kiderült.
Szerettem volna teljesen manual módon beállítani, de nem lett jó.
A wg-quick-el sikerült ugyan, de ettől még zavar, hogy nem sikerült kézzel a komplett forgalmat áthajtanom rajta. -
.-..-.
tag
Hogyan tudom konzolból (server) ellenőrizni, hogy a vpn-t (wireguard, systemd-networkd/systemd-resolved) használja-e a gép a neteléréshez?
Azért kérdem, mert ha a curl https://ipinfo.io/ip megfelelő erre, akkor nem sikerült beállítanom a VPN-t.
-
.-..-.
tag
válasz
.-..-. #103028 üzenetére
sorry, kicsúsztam a szekesztés időből ...
A git csomagok (libva-intel-driver-git, libva-git) felrakásával gyakorlatilag annyi történt, hogy a VA-API verzióban előre, a driver verzióban hátra léptem ehhez képest.
vainfo: VA-API version: 1.23 (libva 2.22.0)
vainfo: Driver version: Intel i965 driver for Intel(R) Sandybridge Mobile - 2.4.0.pre1 (2.3.0-39-gfd727a4e)
-
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #103019 üzenetére
Átálltam próbából ezen a gépen wayland-re, de most sem sikerül a Chrome/Chromium browser-eket video gyorsítással használnom.
Emlékeztetőül:
Sandy Bridge CPU - HD 3000 VGA
libva-intel-driver VA-API csomag
A /etc/enviroment-ben beállítva a LIBVA_DRIVER_NAME=i965 változó (bár lehet erre nincs szükség már)
vainfo kimenet:$ vainfo
Trying display: wayland
error: failed to resolve wl_drm_interface(): /usr/lib/libEGL_mesa.so.0: undefined symbol: wl_drm_interface
vainfo: VA-API version: 1.22 (libva 2.22.0)
vainfo: Driver version: Intel i965 driver for Intel(R) Sandybridge Mobile - 2.4.1
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileH264High : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264StereoHigh : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Main : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD
VAProfileNone : VAEntrypointVideoProc
Tudnál segíteni a chromium-flags.conf és chrome-flags.conf beállításban?
(mindkét browser-t használom, ungoogled-chromium munkára, chrome egyéb dolgokra) -
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #103016 üzenetére
A gamma beállítás, ami nem megy Wayland-on. Legalábbis nekem még semilyen gépen nem sikerült megoldanom.
Van ezen a laptopon valami nvidia gt540m vga is, de az most inaktív.
Amúgy intel-media-driver (másik laptop) működik x11-en Chrome/Chromium esetében.
Ezen viszont libva-intel-driver van, mert régi a gpu. És borzalmas a kijelző, ezért xrandr gamma beállítást használok hozzá.
Gondoltam, ha Kodi-ban (és szerintem VLC-ben is) megy a videó gyorsítás, talán Chromiumban is fog. -
.-..-.
tag
Elakadtam...
Van egy öreg laptopom, amiben egy Intel HD 3000 GPU van a CPU-ba integrálva.
Nem sikerül a Chromium-ot úgy beállítanom, hogy legyen HW Video Acceleration.
Ugyanazt a video-t indítva Kodi-ban megy a VA-API gyorsítás, Chromium-ban nem.
Tudnátok segíteni, hogy miként lehetne megoldani?$ vainfo
Trying display: wayland
Trying display: x11
vainfo: VA-API version: 1.22 (libva 2.22.0)
vainfo: Driver version: Intel i965 driver for Intel(R) Sandybridge Mobile - 2.4.1
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileH264High : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264StereoHigh : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Main : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD
VAProfileNone : VAEntrypointVideoProc
-
-
.-..-.
tag
válasz
csixy #102957 üzenetére
Nem biztos, hogy "elfelejtette" és ezért nem tudtad feltölteni, hanem arról van szó, hogy a Li-Ion cella "önkisülése", ha már 2.5V alá meríti a cellát (kritikus) akkor megindul a kristályképződés.
Ez azon kívül, hogy kapacitásvesztést okoz (kisebbik probléma) nagy mennyiségben képes a hajszálvékony elválasztóréteget "átbökni" az Anód-Katód között (nagyobbik probléma) és tüzijátékot okozhat töltés közben. Ezért ilyenkor a védelem véglegesen letilt.Vannak akik visszahoztak már cellát 2V környékéről is, de én biztosan nem kockáztatnék.
-
.-..-.
tag
Sziasztok!
Egy alaplapomon Realtek 8168 LAN kártya van és elképzelhető, hogy időnként az itt említett ok miatt dobja el a kapcsolatot.
Ugyan a revizió nem 02, hanem 06 nálam, de hátha ...Felraktam az r8168-dkms csomagot, majd a /etc/modprobe.d/blacklist.conf fájlba beírtam a "blacklist r8169" sort.
Viszont egy olyan problémám van, hogy reboot után nincs hálózat.
Megpróbáltam a /etc/mkinitcpio.conf fájlban, hogy a MODULES részt kiegészítettem így:
MODULES=(r8168)
Ezután pedig megvolt, az mkinitcpio -P parancs, de az eredmény ugyanaz.
Látom ahogy ~2-3 másodpercenként ki-/bekapcsolja a LAN kártyát a gép, mert villog ennek ütemében a hálózati kapcsolatot jelző led. (nem az adatforgalom, csak a státusz led)Mit szúrok el?
-
.-..-.
tag
Van egy laptopom amin az nvidia vga-t ezzel a módszerrel letiltottam.
Lehetne bios-ban is tiltani, de akkor problémás lenne a Win használat, amit játék esetén indítok el.
Felraktam a tlp-t is, hogy akkuról kissé jobb legyen az üzemidő.
Viszont amikor elindítom a tlp.service-t, akkor visszakapcsolódik az nvidia vga is.Az lspci ugyan nem listázza, de
- a második venti fordulatszám és a gpu hőfok lekérdezhető lesz
- melegszik is a gép ahogy dolgozik az nvidia
- a power led szine megváltozik, ami a dvga használatot jelzi ennél a gépnélAmint letiltom a tlp.service-t, minden a megszokott módon működik.
Van valami ötlet, hogy mit lehetne beállítani a tlp esetén, hogy hagyja békén az nvidia vga-t is csak az intel-t babrálja? -
.-..-.
tag
Van egy "öreg" laptopom, amit már jó ideje nem használok semmire.
Gondoltam a szokott Arch+Gnome kombinációval használatba veszem.
A laptop viszont annyiban macerás, hogy NV RTX2060 Optimus megoldású a dVGA benne.
Minden video port a dVGA-hoz van kötve, tehát ha külső monitort akarok használni HDMI/DP/USBC megoldásokkal akkor kell az NVidia vga.Nem tudom mi volna az ideális megoldás erre a gépre.
Amit megfigyeltem, hogy valamiért amikor az iVGA-dVGA váltás lehetőségével teszek fel drivert, akkor eltűnik a Gnome-on belüli ablak animáció.
Amikor fix iVGA vagy dVGA használattal állítom be, akkor vajsima minden animáció.Foglalkozós lesz ezek szerint a gép. Felmerült bennem pár kérdés.
Legjobb lenne ezekre valami tapasztalati választ kapnom (bár sejthetőleg nem sokan küzdenek Optimus-os laptoppal rajtam kívül), de alapvetően ötletelni is lenne kedvem megoldásokról.Szóval:
1. Nividia driver: Zárt vagy Nyilt? (nvidia | nvidia-open)
2. Optimus vagy fix NVidia használat?
3. Optimus esetében a video gyorsítás-t az Intel UHD VGA-ra kell konfigolni vagy az NVidia-ra (feltételezem az előbbire, de nem lesz ebből gond mondjuk NVidia használat közben) -
.-..-.
tag
válasz
.-..-. #102412 üzenetére
Update:
Megtörtént a Mesa 24.3.4 -> 25.0.1 verzió váltás.
Ez eredménye az, hogy semilyen módon nem játssza le a VLC az AV1 (webm konténer) fájlokat.
Konkrétan bezáródik az ablak és verbose módban sem látok semmi okokra utaló jelet.
Teljesen mindegy neki, hogy a hw-accel vaapi, vaapi-drm (ez lejátszottas azt is amit a többi nem), vdpau vagy disabled.
Visszatéve az előző mesa 24.3.4 verziót rendbejön.
Azt hiszem visszatartom a csomagot, amíg a VLC 4.0 lecsorog a testing repoból a core tárolóba. Akkor teszek vele egy újabb próbát. -
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #102408 üzenetére
Felraktam ideiglenesen megosztásba a video-t. [link] (430MB)
Csak azért, hogy biztosan ne legyen eltérés a tied és az enyém között.
Ellenőriznéd, hogy neked renben működik-e? (azután törölni fogom a fájlt)
Nálam ezt, kizárólag VAAPI-DRM módban játssza le.$ pacman -Q --info mesa
Name : mesa
Version : 1:24.3.4-1
Description : Open-source OpenGL drivers
Architecture : x86_64
URL : https://www.mesa3d.org/
Licenses : MIT AND BSD-3-Clause AND SGI-B-2.0
Groups : None
Provides : libva-mesa-driver=1:24.3.4-1 mesa-libgl=1:24.3.4-1 mesa-vdpau=1:24.3.4-1 libva-driver opengl-driver vdpau-driver
Depends On : expat gcc-libs glibc libdrm libelf libglvnd libx11 libxcb libxext libxshmfence libxxf86vm llvm-libs
lm_sensors spirv-tools wayland zlib zstd
Optional Deps : opengl-man-pages: for the OpenGL API man pages
Required By : cogl gst-plugins-bad-libs gst-plugins-base-libs kodi lib32-mesa libglvnd mutter qt5-base qt6-base signal-desktop
webkit2gtk webkitgtk-6.0 xf86-video-amdgpu xorg-xwayland
Optional For : fastfetch libva libvdpau obs-studio
Conflicts With : libva-mesa-driver<1:24.2.7-1 mesa-libgl<17.0.1-2 mesa-vdpau<1:24.2.7-1
Replaces : libva-mesa-driver<1:24.2.7-1 mesa-libgl<17.0.1-2 mesa-vdpau<1:24.2.7-1
Installed Size : 96.80 MiB
Packager : Jan Alexander Steffens (heftig) <heftig@archlinux.org>
Build Date : Thu 23 Jan 2025 01:24:18 AM CET
Install Date : Sun 09 Mar 2025 05:57:02 PM CET
Install Reason : Explicitly installed
Install Script : No
Validated By : Signature
Mesa 25 csak a testing repo-ban van, azt nem használom.
-
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #102406 üzenetére
Ezt a videót szedtem le a következő paraméterezéssel:
yt-dlp -f "bestvideo[height<=1080]+bestaudio"
Köszi, ha megnézed.
A /etc/environment így néz ki:LIBVA_DRIVER_NAME=radeonsi
RADV_PERFTEST=video_decode,video_encode
Amúgy fixen a VAAPI-t beállítva (DRM nélkül) sem játssza le a video részt, csak a hangot.
-
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #102403 üzenetére
VLC-t indítottam és az AV1 codecre ezt írja:
avcodec decoder: Using G3DVL VDPAU Driver Shared Library version 1.0 for hardware decoding
main decoder error: buffer deadlock prevented
A dav1d csomag természetesen telepítve van.
A ~/.cache/vlc és ~/.config/vlc könyvtárak is törölve vannak.
A furcsa az egyészben, hogy próbából fordítottam a 4.0 verziót is a git repóból és azzal is ugyanez a helyzet. Nem megy az AV1 HW decode. A Kodi viszont szépen viszi. -
.-..-.
tag
Kellemetlen meglepetes ...
RX 7800XT eseteben most futottam bele, hogy a YT-rol lerantott video (yt-dlp, bestvideo -> webm) a VLC-vel meg sem jelenik.
Mint kiderult a YT az AV1 videok eseteben a profile0 helyett esetenkent (talan 4k eseten??) profile1-el kodolja es ez nincs hardveresen tamogatva a vainfo szerint.Szoval van egy relativ uj AMD vga-m es nem tudok hardveresen tamogatott modon barmilyen AV1/YT videot nezni.
Nem volt jo szembesulni ezzel.Ha VLC-ben teljesen kikapcsolom a hw-video accel-t akkor oke, de na ...
-
.-..-.
tag
válasz
urandom0 #102080 üzenetére
Az utóbbinál nem csak annyi a probléma, hogy root-ként van futtatva a yay?
Nálam a pikaur sem engedi és azért is szólt, hogy a konfigjából vegyem ki a root usert.Amúgy nekem az Arch AUR-al nincs semmi különösebb gondom.
Normal Arch-ot használok Gnome-al. (full manuális telepítéssel) -
-
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #101984 üzenetére
"Aztán időnként a
sudo pacman -Scc
paranccsal ürítem a letöltött dolgokat."Egy kezdőnek nem biztos, hogy ezt ajánlanám.
Egy olyan frissítés után csinálja, amikor valami eltörik, valami nem megfelelően működik, akkor nem tud visszatenni egy előző verziót.
Rolling esetén számolni kell ilyen ideiglenes helyzettel is szerintem.Én pl. most visszatartok egy doublecmd-qt6 csomagot, mert az újabb vezióban a folder ikonok nem a theme ikonjaival jelennek meg. Ezt egy előző verzió visszarakásával orvosoltam, mivel ez nem függősége semminek.
-
.-..-.
tag
válasz
V.Stryker #101980 üzenetére
Nem tudom milyen particionálást választottál végül, de elérhető a /boot/grub/grub.cfg fájl?
pl:nano /boot/grub/grub.cfg
megmutatja a tartalmát?
A grub-customizer root joggal indult el, hogy legyen írási jogosultsága ahhoz a könyvtárhoz? (/boot/grub)De amúgy a
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
ki kellene írja simán az új konfigot. -
.-..-.
tag
válasz
V.Stryker #101963 üzenetére
Nem tudom ennél hogyan működik, de mivel Arch-alapú, gondolom hasonlóan.
Ha GRUB-ot használsz (és nem systemd-boot-ot), akkor:A
/etc/default/grub
ahol van a konfig amit állítasz.
Agrub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
paranccsal készítesz a boot-hoz használatos konfig fájlt.
Ez utóbbival várd meg más véleményét is, nehogy rosszat mondjak. Nem ismerem annyira az általad használt OS-t. Én a leírt módon használom. -
.-..-.
tag
válasz
V.Stryker #101960 üzenetére
"A pacman és yay miben különbözik?"
pacman:
Csomagkezelő, ami a distro saját default (core) és kiterjesztett (extra) repojából telepít, gépről töröl, stbyay:
Kezeli az AUR repokat is, ami egy külső tároló. Kényelmesebb onnét ezzel telepíteni, mert a forrást letölti, buildeli, telepíti egyetlen paranccsal a szükséges függőségekkel.
Build után az amúgy nem szükséges függőségeket (amik csak a build-hez kellettek) el is távolítja. -
.-..-.
tag
válasz
Rowon #101932 üzenetére
Lehet valamikor rálesek egy üres laptopon.
Most már ~3éve rá vagyok fixálva az Arch-ra és eddig nagyon bejött.
Nyilván van 1-2 meglepi mondjuk egy DE verzió frissítésnél, viszont az is elég hamar rendbe van téve a fejlesztő oldalon és lecsorog a repo-ba rolling lévén.(A következő tervem valami systemd free cumó kipróbálása lesz, ha egyszer úgy lesz időm, ahogy most nincs)
Más: jééé, mindenkinél eltűntek az aláírások
-
.-..-.
tag
válasz
ubyegon2 #101927 üzenetére
Ja, oké. Kernel upgrade beállítás nélkül nyilván bármennyit felzabálhat az idők folyamán.
Ezt nem említettem, igaz.
Én jellemzően 1-et tartok meg (ha éppen megtartok), de simán visszateszek egy akármilyet live alól, ami nyilván kezdőtől nem várható el. Szóval nem releváns.Rowon:
Jaaa, na így már értem, köszi a pontosítást.
Igaz, mondjuk nem volna hülyeség ext4-en jogosultsággal tárolni egy kernelt.
Ez elgondolkodtató... az évek alatt nem volt ebből bajom, de fene tudja, lehet igazuk van Fedora-éknak.
Én Arch-éktól vettem a módszert: [link] -
.-..-.
tag
-
.-..-.
tag
válasz
ubyegon2 #101919 üzenetére
"Épp akkor nincs szerintem, ha nincsenek külön particiók. A külön /boot lehet csapda ezek miatt: EFI, kernelek, initramfs, etc"
Ez így van. A legjobb SSD optimális kihasználást illetően, az egyetlen partíció.
Viszont, ha megnézed ebben a bejegyzésemben lévő képet, akkor látod, hogy esetemben 2db partíció van csak, ahogy említettem."/boot" - Ami azért kell, mert kezelni szeretném az EFI bejegyzéseket egy titkosítatlan partíción és a grub.cfg-t is.
Ennek 1GB-ot hagytam, ami szerintem bőven elég, jelenleg is 20% használt csak. Régebben futottam bele abba, hogy 512MB kevés lett, mert 2 különböző kernel (linux, linux-zen) és akkoriban NVidia használat miatt a 2db initramfs-be bepakolt driver már nem fért el megfelelően. Így lett végül 1GB."/" - Ami pedig maga rendszer, tokkal-vonóval. Ez luks titkosított.
Anno nem érttem hogyan fog például az fstrim luks-on belül működni, de megcsinálja és jól csinálja (trimmed logból látszik)
Így tulajdonképpen ez a teljes ssd méret minusz 1GB területű partícióm.
De, mint említettem, ez csak egy lehetőség, ha valaki maga akar játszani a partíciókkal."Amúgy az overprovisioning nem jót tesz az SSD-nek, hanem alap a gyors és optimális működéséhez."
Oké, akkor pontosítok, nem jót tesz, hanem kell a megfelelő működéshez.
A 15% nem tudom honnét marad meg bennem, mint optimális érték, de végülis benne van az általad megadott tartományban. Nyilván a több, jobb.De mindez csak egylehetőség egy másmilyen felosztáshoz/használathoz, ha valaki mást akar, mint amit a telepítő default bedob.
De leülök magamtól.
-
.-..-.
tag
válasz
ubyegon2 #101917 üzenetére
"Kezdőknek mi a fenéért kéne külön /boot partició?"
Nem kell, leírtam én hogyan használom. És az encrypt, egészen pontosan a cryptsetup open miatt van egy "/boot" partíció, ami nem titkosított.
Itt van esetemben a grub.cfg-ben feloldva a titkosítás.
Ez egy lehetőség, miért ne írjam le egy kezdőnek is akár.
Lehetőség!
És a fórumtárs írta, hogy: "Elkerülném most a next next next telepítést ubuntu telepítésnél""Az SSD egy fura madár, épp akkor van kimaxolva, ha nincs kimaxolva! "
Ez így van, feltéve, hogy arra gondolsz jót tesz neki egy ~15% free terület.
Viszont olyan értelemben mégis ki van maxolva, hogy egyetlen partíció van és csak azon kell a szabad területet fenntartani.
Nincs ilyen-olyan partíciók miatt feleslegesen el nem érhető terület.
Például ahogy kezdetben írta a fórumtárs (/ - 100GB és mellé /home)
De ahogy írtam is a kimaxolást: "... nincs itt-ott feleslegesen fel nem használható terület vagy éppen valami mount alól elfogyó tárhely" -
.-..-.
tag
válasz
V.Stryker #101906 üzenetére
Én a következő módon használom a desktop gépemen és a laptopomon egyaránt:
/boot - ~512-1024MB (EFI, kernelek, initramfs, etc)
/ - maradék tárhely (luks encrypted, itt van ugye többek között a "/home" is a user adatokkal)Ha újratelepítem a rendszert akkor boot egy live rendszert, csatolom a "/"-t és delete a /home kivételével mindent.
Ezután mehet fel az új rendszer a "/" formázása nélkül.A swap-al nem foglalkozom már évek óta.
Ezzel kompletten a rendszer titkosítva van és mégis megmaradnak az adatok, ha új rendszert teszek fel.
Így az SSD tárhely is ki van maxolva, nincs itt-ott feleslegesen fel nem használható terület vagy éppen valami mount alól elfogyó tárhely.
Bár az "igazán megmaradós adatok" biztonságban egy külön adathordozón/adathordozókon IS rajta vannak. Ekkor biztosan megmaradnak, mégha tönker is megy a laptop vagy épp ellopják valahol. -
.-..-.
tag
válasz
daninet #101852 üzenetére
Meg valamikor tavaly nekem is volt hasonlo gondom Arch-on bluez+pipewire komboval.
A problemat az okozta, hogy a fules mikrofonjara allt at folyton a bemenet es ekkor csak az alacsony minosegu hangkimenet volt hasznalhato.
Mivel alapvetoen nem hasznalok mikrofont semmihez, ezert en annyit csinaltam, hogy a mikrofon bemenetbe az alaplapon bedugtam egy ures jack dugot.
Igy fixen azt hiszi az egy mikrofon es azt allitottam bemenetnek.
Igy a headset-ek mehetnek mar nagyobb minosegben, mert a bemenet nem valt at azok mikrofonjara. -
.-..-.
tag
válasz
.-..-. #101825 üzenetére
Az eredeti kérdésemre válaszolva:
"Van esetleg valami fejlemény abban, hogy a ventiket alaphelyzetben is lehessen pörgetni valamennyire?"Válasz:
Igen, van fejlemény.
A kernel 6.13-tól tartalmaz két új beállítási lehetőséget az RDNA3 kártyákhoz.fan_zero_rpm_enable :
1 - bekapcsolja a fan_stop-ot, 0 - kikapcsolja a fan_stop-ot (def: 1)fan_zero_rpm_stop_temperature :
beállítja a fan_stop hőmérsékletet (range: 25-100, def: 55)Így rögtönözve egy script-et beindítható a venti alapjáraton.
(Csak összedobtam, lehetne finomítani)#!/bin/bash
if [[ "$USER" != "root" ]]; then
echo "You need to run this as root"
exit 1
fi
# Config Sapphire RX 7800 XT Nitro+
CARD_ID=card1
GPU_SYSFS="/sys/class/drm/$CARD_ID/device"
FAN_CTRL_SYSFS="$GPU_SYSFS/gpu_od/fan_ctrl"
FAN_STOP_MODE="0" # 0 - disable fan stop, 1 - enable fan stop
FAN_STOP_TEMP="60" # range: 25-100 celsius
# set fan stop temp
echo $FAN_STOP_TEMP > "$FAN_CTRL_SYSFS/fan_zero_rpm_stop_temperature"
# confirm fan stop temp
echo "c" | tee "$FAN_CTRL_SYSFS/fan_zero_rpm_stop_temperature" 1>/dev/null
# set fan stop
echo $FAN_STOP_MODE > "$FAN_CTRL_SYSFS/fan_zero_rpm_enable"
# confirm fan stop
echo "c" | tee "$FAN_CTRL_SYSFS/fan_zero_rpm_enable" 1>/dev/null
Az eredmény jelenleg 631rpm venti mellett -10fok vram hőfok.
-
.-..-.
tag
válasz
.-..-. #101830 üzenetére
Valamiért nem sikerült a programkód formázás
#!/bin/bash
exit 1
fi
# you might need to adjust this, in my case it's card1,
# for you it might be card0 or something else entirely
cd /sys/class/drm/card1/device/gpu_od/fan_ctrl
echo "0 30 30" > fan_curve
echo "1 50 50" > fan_curve
echo "2 60 60" > fan_curve
echo "3 65 75" > fan_curve
echo "4 70 100" > fan_curve
echo "c" > fan_curve
cat fan_curve
Én most így csinálom:
(bent hagytam pár paramétert is amit nem használok éppen, de a lényeg kivehető)#!/bin/bash
exit 1
fi
# Config Sapphire RX 7800 XT Nitro+
CARD_ID=card1
HWMON_ID=hwmon2
PL=200 # Watts, default 212 (212000000)
SCLK_MAX=2000 # MHz, default 2639
MCLK_MAX=1000 # MHz, default 1219
VOLT_OFF=-50 # millivolts, default 0
TEMP_TGT=60 # celsius, default 90
GPU_SYSFS="/sys/class/drm/$CARD_ID/device"
HWMON_SYSFS="$GPU_SYSFS/hwmon/$HWMON_ID"
FAN_CTRL_SYSFS="$GPU_SYSFS/gpu_od/fan_ctrl"
# set fan curve
echo "$TEMP_TGT" > "$FAN_CTRL_SYSFS/fan_target_temperature"
# confirm
echo "c" | tee "$FAN_CTRL_SYSFS/fan_target_temperature" 1>/dev/null
-
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #101829 üzenetére
Igen, tudom hogy tartalmazza és én ugyan script-ből állítom, de próbáltam a LACT/CoreCtrl megoldásokat is. Viszont továbbra sem állítja be, hogy induláskor 60fok alatt már felpörögjön a venti.
Azt követően működik csak, hogy a firmware beindítja a ventiket. Akkor már a beállított görbe szerint dolgozik.
Mint említettem, nincs manual-fan-control csak automatic-fan-control van, aminek a görbéje állítható csak.például ez eddig nem működött, most nem tudom mi a helyzet:
#!/bin/bash if [[ "$USER" != "root" ]]; then echo "You need to run this as root" exit 1 fi # you might need to adjust this, in my case it's card1, # for you it might be card0 or something else entirely cd /sys/class/drm/card1/device/gpu_od/fan_ctrl echo "0 30 30" > fan_curve echo "1 50 50" > fan_curve echo "2 60 60" > fan_curve echo "3 65 75" > fan_curve echo "4 70 100" > fan_curve echo "c" > fan_curve cat fan_curve
-
.-..-.
tag
válasz
CirrMee #101826 üzenetére
A hardveres résztől szerintem tekintsünk el, mert akármiért is van ez így, a garancia miatt így is fog maradni.
(Amúgy egy bordán van a gpu/vram, de gyanítom a thermo padok vacakok lehetnek a vram-on: [link] )
Jobban érdekelne a szoftveres megoldás.Az RDNA 3 kártyákon az addig működő manuális fan-control már nem elérhető firmware limitáció miatt. Egyetlen lehetőség (legalábbis eddig így volt), hogy az automatikus fan-curve alsó pontját leviszem 60fokra. Ez alatt nem veszi figyelembe.
Tehát esetemben 60fokig áll minden venti, ezután viszont felpörgeti, mégpedig olyan fordulatra ahogy a fan-curve be van állítva.Namost az volna a megfelelő, ha az fan-stop kikapcsolható lenne és mondjuk ~15%-os venti forgulat használható lenne folyamatosan.
Ezt például meg lehet csinálni Win-en, de nem sikerült még megcsinálnom Linux-on.
Ezért érdeklődöm, hogy a fan-stop kikapcsolásban van-e érdemi változás? -
.-..-.
tag
Csak egy gyors kérdés azokhoz, akik amdgpu-t használnak és abból Navi3x szériát (RX 7000 series).
Van esetleg valami fejlemény abban, hogy a ventiket alaphelyzetben is lehessen pörgetni valamennyire?Ugyanis eddig csak akkor indultak be ezen a szérián, ha elért a gpu egy bizonyos hőfokot. Például 60fok-ot.
Ez annyiban lenne érdekes számomra, hogy amikor a venti még nem indul be, a vram már akkor 74fokos. Amikor beindul a venti terhelésre, mert melegszik a gpu, a vram hőmérséklete alacsonyabb lesz. Jelenleg indokolatlanul van egy magasabb hőmérsékleten hagyva a vram. Jó volna valami nagyon alacsony fordulaton pörgetni a ventiket idle is. -
.-..-.
tag
-
.-..-.
tag
válasz
Rowon #101649 üzenetére
"Én nem a blockerekre gondoltam." - oké, de fogalmazz pontosabban mert ez így ...
"A böngésző annál jobb és biztonságosabb, minél kevesebb kiegészítő/kiterjesztés van benne." ... a blockereket IS magábafoglalja.Másrészt ahogy említettem ez a video downloader más volt, mint a többi.
Feltételezem, hogy nem ismered. Számomra ami érdekes volt benne, hogy képes volt a videofájlokra (és real stream-ekre) is stream-ként tekinteni és blokkonként is kezelni azokat (a hagyományos fájl alapú letöltés mellett), így bármilyen "video-stream" menthető volt vele.
Lehet ezért volt "Universal ..." a neve, de ez persze sima marketing is lehetett.A kódja, amennyire ki tudtam hámozni 2 éve amikor használni kezdtem, rendben volt és nem találtam benne problémás részeket, ami persze nem azt jelent, hogy 1-1 frissítésnél nem kerülhetett bele. Persze az is lehet, hogy átsiklottam valamin, a több év webfejlesztői múlt nem garancia semmire.
De a fentebb linkelt írás szerint is valószínűsíthetően a tabváltást figyelő eseménykezelő lehetett problémás a google szerint. (Vagy éppen az, hogy a yt videokat is mentette talán a fura működése miatt, nem tudom, mert arra pont a yt-dlp-t használom)A lényeg, hogy igenis helye lehet egy ilyesmi extension-nek és remélem lesz is.
És amint lesz és sikerül átnéznem valamennyire, használni is fogom.
Mi ketten nem értünk egyet, de ez nem probléma.
A témát és hitvitát elengedném, ha benne vagy. -
.-..-.
tag
válasz
Rowon #101646 üzenetére
Nem, nem elég, mert pont azoknál az oldalaknál, amit említettem, nem használható.
Ez viszont az volt."A böngésző annál jobb és biztonságosabb, minél kevesebb kiegészítő/kiterjesztés van benne."
Az lehet, de a böngészés nem az. Nincs azaz Isten, hogy megfelelő blockerek (ads, script, etc) nélkül egy weboldalt megnézzek. -
.-..-.
tag
válasz
Rowon #101644 üzenetére
Ez alapvetően nem volt sz*r és valószínűleg most sem az.
Egy elég érdekes elven működött, ami tetszett is és jól jött olyan oldalakon, ahol "kívülről" (pl. megfelelő cookie-k nélkül) még megtekinteni sem lehetett video tartalmat.
És a leírás szerint most sincs ezzel gond, hanem a code inject ami alapvetően tiltott lett.
Megjegyzem azt sem értem eleve miért volt engedélyezett.A "chrome.tabs.update()" figyelés volt az érzékeny része ennek. Ami bár sw fejlesztői szemszögből érthető, de adatgyűjtésre használható.
-
.-..-.
tag
Mivel lehetne a rendszert vírus tekintetében átnézni? (Arch+Gnome+X)
Ma reggel a chrome-webstore azzal fogadott, hogy a "Universal Video Downloader" malware-t tartalmaz és blokkolta.
Letöröltem és ránézve a webstore oldalra szintén törölve lett az eredeti linken.Gondoltam talán érdemes volna a gépre is ránézni.
-
.-..-.
tag
Nem tudom mennyire kezdő téma, de megpróbálom itt...
Egy headless Debian gépet patkolok éppen össze magamnak és szeretném a ProtonVPN Wireguard konfig fájlomat használni a net eléréséhez.
Eddig desktop és egy headless rendszereken (Arch) a network-manager-t használtam erre az "nmcli" parancs segítségével.Mi a véleményetek, érdemes a network-manager-t feltennem headless Debian-ra is ezért?
Esetleg van más módja is, hogy használni tudjam?Update:
Közben találtam egy ProtonVPN ajánlást ami a network-manager-t ajánlja ... szóval ... akkor lehet azzal oldom meg itt is. -
.-..-.
tag
Micsoda nosztalgia hullam ...
Nekem Ubi 8 volt az elso linux rendszerem, de akkoriban parhuzamosan hasznaltam a win-el.
Uhu, Debian es hasonlokkal is probalkoztam anno.
Aztan Ubi 12-nel kezdtem aktivan azon dolgozni.
Majd egy idoben felbosszantott, hogy nagyon lemaradtnak ereztem hw tamogatottsagban. (Wifi, tuner, ilyesmi)
Macera volt vele folyton.
A regi, mar torolt account-om szerint ebben a topicban 2012-ben kerdeztem eloszor.
Kb. 8 eve megint aktivan linuxozom, de elengedtem a Debian/Ubuntu vonalat desktopon es Arch lett a vege.
Evek ota jol elvagyok vele, de most meg maga a systemd kezd bosszantani. -
.-..-.
tag
válasz
.-..-. #101308 üzenetére
Update:
Annyit hozzátennék a dologhoz, hogy amikor a szokott módon nyitom meg a VLC-t, akkor a megszokott módon rendben van a skálázás, mint minden más gui-s cuccom esetében.
Azonban amikor az SVP-n keresztül nyitom meg, akkor a VLC ablaka is furán skálázódik.
A betűméret rendben, de az egyéb gfx elemek nem skálázódnak fel.bal: normál módon megnyitott instance
jobb: SVP-vel megnyitott instanceNyilván nem óriási gond, most először látok ilyet sok év után, inkább csak nem értem az okot.
-
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #101306 üzenetére
Nem sajnos, nem találok olyat ami ezt befolyásolná.
tordaitibi:
Nem a betűméretet akarom állítani, mert azaz egyetlen ami jól működik ennél az ablaknál.
A button, icon méretet kellene valahogy szintén felskálázni a window-on belül.
És csak ennél van ezzel gond, pedig az Arch reinstall óta (~2év) már volt Gnome verzió váltás is.
Sem elötte nem volt, sem azóta nincs más window-al ilyen gond. -
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #101296 üzenetére
Igen, tudom, hogy abban van fractional scaling (illetve trükkel ebben is, de az eredmény ugye nem ugyanaz), viszont esetemben az integer alapú, 2x skálázás megfelelő.
Tehát nem maga skálázás típusa a probléma, hanem az, hogy valamiben más ez a window és elszúrja.A KDE-t ezért biztosan nem kezdeném el használni, mert nagyon nem tetszik.
Másrészt én x11-en vagyok még, mivel a Wayland-nek van két olyan hiányossága (pontosabban egy és egy másik sw oldalról meg nem oldott probléma), ami miatt visszalépés lenne váltanom.
Nekem amúgy bejön ez a Gnome elrendezés és működés.
Anno a Unity is hasonlított valamennyire ehhez és szerintem akkor kis hazánkban az egyetlen Unity-fan voltam, pedig nehezen nyeltem le akkoriban Ubuntu vonalon bóklászva a váltást
Mindegy, visszaveszem majd ideiglenesen 100%-ra a skálázást, bekonfigolom az SVP-t és visszaállítom 200%-ra a skálázást. Jó esetben a control-t nem kell többet megnyitnom.
Ha mégis, akkor megkeresem a ".conf" fájlt és ránézek, hátha gui nélkül is tudom állítani.
Még az sem biztos, hogy használni fogom az SVP-t, csak ki akartam próbálni.Úgyhogy akkor egyelőre nem szórakozom vele tovább.
-
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #101291 üzenetére
Igen, nekem is úgy tűnik, hogy a betűket felskálázza (amúgy ez pont rendben lenne), de más egyebet nem és ezért ilyen ronda az egész.
Nyilván visszavehetem a betű skálázást, de akkor ugyanott vagyok, hogy a desktop egyéb elemein lesz a felirat túl apró.
A cél tehát a komplett window-content (betű, ikonok, gombok) egydejű felskálázása lenne.Ez most azért furcsa így nekem, mert lassan 20+ éve használok Gnome-ot (volt KDE-vel is anno próba, de valahogy ez kényelmes) és GTK2 óta nem láttam ennyire vacak skálázást.
Úgy nézem QT5-öt használ ( [link] ), de nem kéne, hogy probléma legyen.
Például DCommander gtk2-t használtam anno, aztán a skinek kezdték elhagyni a támogatást és qt5, most már éppen qt6 verziót használok. Azzal sohasem volt skálázási gondom.Szóval valami csak erre az ablakra (svp control) vonatkozó megoldás kellene.
-
.-..-.
tag
Sziasztok.
Gondoltam kipróbálom az SVP-t (SmoothVideo Project) és feldobtam Arch-ra az AUR-ból az "svp-bin" csomagot.
Viszont az alábbi módon néz ki "control" panel: [kép]DE: Csunyus (Gnome), DPI: 200%, Res: 4k
Lehet ezzel kezdeni azon kívül valamit, hogy visszaveszem a nagyítást és belemászom a képernyőbe? -
.-..-.
tag
Sziasztok.
Csak egy gyors kérdés...
Az AMD RDNA3-alapú VGA-k esetében (RX 7000-es sorozat) van valami változás a ventillátor szabályozás tekintetében?
Arra gondolok, hogy Win-en van lehetőség kikapcsolni a 0rpm szabályozást és emelni kicsit a fordulatszámon alacsonyabb hőmérsékletnél is. Tehát eleve indulhat akár 20% pwm-ről is a görbe.
Linux esetében gpu edge 60fok alatt be sem kapcsol a venti.
Az "edge" értéknél a junction akár 20+ fokkal is melegebb lehet. Kártya/terhelés függő, hogy mennyivel.
Az "edge" 50fok alatt pedig kikapcsol.Szóval, van ebben a tekintetben valami változás?
-
.-..-.
tag
Ismertek valami megoldást, hogy laptop esetében egy rtx 2060 vga-t undervoltolni lehessen?
Anno windows esetében ezt úgy oldottam meg, hogy az afterburner segítségével a teljes freq/vcore görbét 1410MHz-re állítottam.
Ez azt eredményezte, hogy performance módban fixen 1410MHz/700mV értéken maradt.
Jelenleg ugyan tudom limitálni 1410MHz-re a gpu core freq-t, de alaphelyzetben ehhez az órajelhez 700mV-nál nagyobb értéket használ.Valami hasonlót szeretnék elérni Linux esetében is. Van erre megoldás?
-
.-..-.
tag
válasz
I02S3F #98591 üzenetére
Nem a kapcsolgatás a gond, ha fixre állítom, hogy folyton használja, akkor sincs gyorsítás.
Egyszerűen az nvidia-t is a rendszerbe téve nem működik. Sem intel, sem nv vonalon.
Sem va-api, sem vdpau.Megjegyzem régebben ugyanezzel a géppel működött (azóta volt egy reinstall és már nincs)
Az új driverrel (nvidia 560.xx) már az automatikus kapcsolgatás is eltűnt nálam, többek között ezért is használom az 550.xx-dkms verziót.Emiatt állok most tanácstalanul a géppel szemben és használom letiltva az nvidia-t.
-
.-..-.
tag
Tudtok ötletet adni a következő problémára?
Adott egy laptop nvidia optimus megoldással.
(Intel UHD 630 + NVidia RTX 2060)
Ha letiltom az nvidia vga-t akkor az intel vga rendben működik, van video acceleration mindenhol. (Browser, Kodi, etc)
Ha engedélyezem az nvidia vga-t is, akkor megszűnik mindenhol.
Nincs hw gyorsítás az előző intel megoldásra konfigolva sem és nincs nvidia-ra sem konfigolva a rendszert.Nyilván az ideális megoldás az volna, ha az intel-es gyorsítás maradna, mert video lejátszáskor (is) amúgy is pár másodperc múlva lekapcsol az nvidia.
(A laptopon led jelzi, hogy működik-e éppen az nvidia)Arch (6.10.9-zen-kernel, intel-media-driver, nvidia-550xx-dkms, nvidia-550xx-utils)
-
.-..-.
tag
válasz
moleculez #98586 üzenetére
Az emberi hallás egyénenként különbözik és az izlés is. Ez sima ügy.
Ami a probléma, hogy a korral a hallás változik, jellemzően a magas tartomány kezd gyengülni ahogy öregszik az ember. Ez sajnos élettani sajátosság.
Emiatt ugyanaz a zene ami 20 évesen kellemesen egyenletes, 60 évesen már túl mélynek tűnik, mert a magas hangokat erősen csillapítva hallja (vagy éppen sehogy) a hallgató.
Szóval ... sajnos-sajnos van szerepe egy fejes esetén is az eq-nak. -
.-..-.
tag
válasz
Synaptic #98574 üzenetére
Létezik egy AutoEQ megoldás fejhallgatókhoz. [link]
Elérhető több platformon.
Alapvetően arról van szó, hogy van egy adatbázis ahol a fejesek frekimenete elérhető.
Ennek az inverze adja lineáris menetet.
Így egy közel neutrális frekimenetet lehet velük elérni.
Az persze megint más kérdés, hogy a hallgatónak ez tetszik vagy nem.
Itt van egy lista, hogy melyikhez van/vannak mérések és konfig fájlok: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- iPhone-t használók OFF topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen videókártyát?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest