-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Necronom #103988 üzenetére
Meg ne haragudj de te még nálam is fafejűbb vagy. Pedig én tényleg egy borzasztó nehéz természet vagyok itt ebbe a topikba. de ennyit nem sopánkodtam 7 év alatt mint te 2 hete
Ha nekem 10-en leírják hogy nem megy valami akkor azért én megértem.
Nem tudod megérteni hogy a rendszered támogatása megszűnt, és ezért amik most rajta vannak azok még 20 évig elfutkorásznak rajta de új szoftvereket egyre kevesebbet fogs rá találni. Mert a fejlesztők vagy nem csinálják meg egy őskövület rendszerre, vagy ha mégis úgysem futna mert a függőségei is elavultak, lásd a python mizériámat.
Én is 18.04-et használok. Egyre nehezebb életben tartani.
Az hogy Ubuntu Pro, az csak a biztonsági frisstéseket adja hogy ne legyen a rendszered szita biztonság vonalon de szoftverfrisstéseket nem ad.
Hogy ne mondd hogy fotelhős, szájhős és szóf@só vagyok csak,
beáldoztam neked az életemből 2óra 3percet.
Itt a jobb felső sarkos conky órád, mint írtam ez is Ubuntu 18.04, az enyém is ez a verzió.
Kitűnen látható a screenshoton a szopásaim folyamata.
Nem baj megért ennyit mert eddig azt se tudtam mi ez a Conky, most meg csípőből szerkesztgetem a conf fájljait.
Eredetiben a bal alsó sarokba volt a gyári conf-fal és vízilóméretű, valamint mutatta a cpu és lemezhasználatot is, és a dátumformátum sem volt jó.
Ezzel kb. 1 órát szórakoztam de jó lett, lásd jobb felső sarok.
Megtudtam mi a configfájlban a top, bottom, double buffer, voffset stb. kifejezések funkciója.
Ha így megfelel neked, elmagyarázom hogyan kell megcsinálni és letölthetővé teszem neked a moddolt config fájlt.
De ezt már nem tudom helyetted megcsinálni! ehhez Te is kellesz! -
-
Necronom
senior tag
válasz
CPT.Pirk #103996 üzenetére
kerdeses a Mint-nel, hogy ilyen kicsi eroforrasu gepnel mit tud kezdeni
Az, hogy ujra rakjak az 2 nap beallitasokkal egyutt
addig szerintem kibirom a meglevo popup ablakos oraval...
mert minden mas okes benne, a bongeszok szepen frissulnek
csak neha azert csokken egy egy film erteke, amikor kiirja a kepernyo kozepere, hogy chrome frissites kesz
elobb utobb ugyis uj oprendszert rakok
https://distrosea.com/ itt nezgetem mi lesz jo nekem -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Necronom #103995 üzenetére
A NAS-nál is megszokott, hogy frissíti magát.
A 3 lépéses főverzió frissítések hosszú folyamata helyett valszeg úgy járnál a legjobban, ha egyszerűen felraknál egy friss disztrót. Ha Lubuntu helyett egy Mint Cinnamont dobnál a gépre, akkor még az autó frissítéseket is 2 kattintással el tudnád intézni és többet nem nagyon lenne gond a gépre. Persze Lubuntu alatt is lehet ilyet, csak ott a terminálban kell ezt megcsinálni.
-
Necronom
senior tag
válasz
fekete.puma #103994 üzenetére
igen, de akkor olyan volt az infom, amikor kerestem, hogy felteszem es kesz
nincs vele tobb gondom..
Tudod, mint egy NAS, ahhoz sem nyulunk hozza SW dolgokkal -
Necronom
senior tag
válasz
fekete.puma #103992 üzenetére
hidd el ertem en...
most meseljem el, h annak idejen en meg ugy ertettem h 'felteszem es kesz"
nincs vele gondom....amugy most se nincs ha nem akarnek barmit
ertsd ezt ugy, hogy kerstem valamit ami kicsi eroforrason jol teljesito oprendszer ami nem winfos, mert abbol elegem van, mind1 miert...
akkoriban ezt ajanlottak, megfogadtam, felpakolTUK (meg discordos helppel)
jo lett..orultem, tette a dolgat, volt h ra se neztem fel evig, csak a Kodi ment es kesz
ma is csak erre hasznalom ez egy HTPC es meg kiszolgal 2 tv box a gyerekeknek
reggel felkelek es megnezem rajta a kedvenc jutub csatikat es nem kell kikelnem az agyboleztan Kodi vissza es megvolt a napi dolga
-
Necronom
senior tag
válasz
fekete.puma #103990 üzenetére
mivel ez csak egy kiszolgalo gep es nagy neha megnezek rajta jutub video
es persze a Kodi megy rajta ejjel nappal
semmi mas -
fekete.puma
tag
válasz
Necronom #103988 üzenetére
Amikor feltetted 2 éve a 18.04 LTS-t már akkor sem volt friss és elhanyagoltad.
pl Lényegébe azt csinálod, hogy bemégy egy gyorsétterembe 11 órakor ahol 10-ig volt reggeli, csak egy reggelit akarnál és nem érted, hogy mi ezzel a gond.
Normál esetben már rég fent lenne az óra és a dátum megjelenítése... -
válasz
Necronom #103987 üzenetére
Igazából 2 napod van 20.04-re frissíteni, utána azt is frissítened kell tovább 22.04-re. A 20.04 május 31-én lesz EOL ugyanis.
Próbálj leírásokat nézegetni, mint ez is:
How to upgrade from Ubuntu 18.04 LTS to 20.04 LTS today
Viszont így is nyűgös ez a verziófrissítés, mivel az addigi
.deb
csomagok esetén a rendszer követelni fogja a.snap
csomagokra váltást. szerintem...akkor frissitsek inkabb? akkor beken hagyhatom a kis gepem es lesz oram?
De nem akarok csuklani, szóval érdemes felkészülnöd mindenre is! Viszont lesz a jobb sarokban órád! Valahogy, valamikor...
Szerintem ugorj bele, úgyis sokan fognak segíteni, csak az a lényeg, hogy minél több és pontosabb infókat adj meg az adott helyzetről/problémáról! Tibikomám, ha felébred szolgálat után, tuti nagy segítséged lesz, rajtatok kívül nem használ már sok user 18.04-et.
-
Necronom
senior tag
-
válasz
Necronom #103981 üzenetére
Ahogy már többször is elhangzott, a 18.04-hez nem nagyon lesz már aktuális/friss app. A Pro nagyszerű dolog, de az meg csak biztonsági frissítéseket biztosít, alkalmazások csomagjai nem fognak frissülni. A böngésző is előbbi miatt frissül.
nem lehetne ezt ugy, hogy nem szedjuk darabjaira az oprenszert?
Tibikomámmal jó csapat vagytok! De nem darabjaira kéne szedni egy oprendszert, hanem repüljpáva üzemmódba rakni, mert már 8. éves! Persze ezen már túlvagy itt a topikban.hat ezt tettem fel vagy 2 eve, azota ez van...
2 éve!?Jól is tetted, akkor még csak a 6. évét taposta.
-
-
Necronom
senior tag
válasz
CPT.Pirk #103979 üzenetére
elvileg sikeredett aktivalni a Pro-t hozza
azota szepen frissitgeti a bongeszoket...
addig azt sem tettede en csak egy orat szeretnek a jobb felso sarokba...ami nem mas mnt egy ora es alatta meg a datum
nem csicsa nem kell mas es ennyi
nem lehetne ezt ugy, hogy nem szedjuk darabjaira az oprenszert?
PLLLSSS -
-
Necronom
senior tag
válasz
ubyegon2 #103967 üzenetére
ez lenne az keremszepen...
System: Host: NAS Kernel: 4.15.0-213-generic x86_64 bits: 64 gcc: 7.5.0
Desktop: LXDE (Openbox 3.6.1) info: lxpanel dm: lightdm
Distro: Ubuntu 18.04.6 LTS
Machine: Device: desktop Mobo: ASUSTeK model: C8HM70-I/HDMI v: Rev X.0x serial: N/A
BIOS: American Megatrends v: 0702 date: 09/04/2014
CPU: Dual core Intel Celeron 847 (-MCP-)
arch: Sandy Bridge rev.7 cache: 2048 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 4390
clock speeds: min/max: 800/1100 MHz 1: 803 MHz 2: 798 MHz
Graphics: Card: Intel 2nd Generation Core Integrated Graphics Controller
bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:0106
Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 )
drivers: modesetting (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1920x1080@60.00hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 2000 (SNB GT1)
version: 3.3 Mesa 20.0.8 (compat-v: 3.0) Direct Render: Yes
Audio: Card-1 Intel 7 Series/C216 Family High Def. Audio Controller
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 8086:1e20
Card-2 Trust driver: USB Audio usb-ID: 001-006 chip-ID: 145f:0254
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-213-generic
Network: Card: Realtek RTL8111/8168/8411 PCIE Gigabit Ethernet Controller
driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: e000
bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10ec:8168
IF: enp2s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full
mac: e0:3f:49:6d:8d:05
Drives: HDD Total Size: 4000.8GB (80.7% used)
ID-1: /dev/sda model: Hitachi_HDS72101 size: 1000.2GB
serial: JP2940HD09R33C
ID-2: /dev/sdb model: WDC_WD30PURX size: 3000.6GB
serial: WD-WCC4N7EFYNZP
Partition: ID-1: / size: 62G used: 37G (63%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
RAID: System: supported: N/A
No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Unused Devices: none
Sensors: System Temperatures: cpu: 50.0C mobo: 27.8C
Fan Speeds (in rpm): cpu: 0
Info: Processes: 207 Uptime: 1 day Memory: 1263.7/3627.3MB
Init: systemd v: 237 runlevel: 5 Gcc sys: 7.5.0
Client: Shell (bash 4.4.201 running in x-terminal-emul) inxi: 2.3.56 -
válasz
alak8 #103972 üzenetére
Ha dd-zni nem akarsz, próbáld meg a BalenaEtcher-t.
Ha semmivel nem megy, akkor előtte adj neki ezzel:
-
válasz
mcwolf79 #103966 üzenetére
Kivételesen egész jó választ adott a google AI, ha nálad valamiért nem jelenne meg, bemásolom, gondolom neked a 3. utáni rész kell. Ha BTRFS-t használsz, gondolom ismered az EXT4-től eltérő mount opciókat. Talán ez a leírás kicsit emészthetőbb,
(mindenképp nézz rá googléra, mert a bemásolt szöveg nem elég tagolt, így nagyon nem egyszerű értelmezni)
AI-alapú áttekintésTo automount a Btrfs filesystem on Linux, you need to add an entry to the /etc/fstab file. This file specifies which filesystems should be mounted at boot and with what options. First, you'll need to identify the Btrfs partition and its UUID, create a mount point, and then add the appropriate entry to /etc/fstab.
Here's a step-by-step guide:
1. Identify the Btrfs partition and its UUID: Open a terminal and run the command sudo blkid to list all block devices and their attributes, including UUIDs and file system types. Locate the Btrfs partition you want to automount and note its UUID.
2. Create a mount point: Choose a directory where you want the Btrfs filesystem to be mounted. A common location is within /mnt or /media, or even in your user's home directory.
For example, to create a mount point in /mnt, you can use: sudo mkdir /mnt/mybtrfs.3. Edit the /etc/fstab file: Open the /etc/fstab file with a text editor (e.g., sudo nano /etc/fstab). Add a new line at the end of the file with the following format:
Kód:
UUID=xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx /mnt/mybtrfs btrfs defaults,noatime 0 2
Replace xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx with the actual UUID of your Btrfs partition. Replace /mnt/mybtrfs with the mount point you created. btrfs specifies the filesystem type. defaults is a common option, which provides default mount options. noatime disables updating access times, which can improve performance. 0 2 specifies the dump frequency and filesystem check order. Save the changes and test: Save the /etc/fstab file. You can try mounting the filesystem manually to ensure it works: sudo mount -a or sudo mount /mnt/mybtrfs. If everything works, the Btrfs filesystem will be automatically mounted on system boot.Important Considerations: Mount Options: You can customize the mount options in /etc/fstab to suit your needs. For example, space_cache and autodefrag can be helpful for Btrfs.
Subvolumes: If your Btrfs filesystem uses subvolumes, you may need to specify the subvolume using the subvol=/@ option in fstab. User Mounts: To allow a user to mount the filesystem, you may need to add the user option in fstab. Error Handling: If you encounter issues, ensure the UUID is correct and that the filesystem is properly formatted as Btrfs.
Example with Subvolumes: If you have a subvolume named @home in your Btrfs filesystem, the fstab entry might look like this:
Kód:
UUID=xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx /home btrfs defaults,noatime,subvol=@home 0 2
-
válasz
Necronom #103965 üzenetére
?? 18-as Ubuntu-t használsz?! Itt is látható, hogy a 20-as "focal" a legrégebbi támogatott verzió
Hogy néz most ki az /etc/apt/sources.list?
Elméletileg a 24-es "Noble" kiadáshoz tartozó sor ez:
https://ppa.launchpadcontent.net/ubuntuhandbook1/conkymanager2/ubuntu noble main -
alak8
lelkes újonc
Szevasztok!
Van egy V30-as mini SD-kártyám, amin a Rufus-szal win to go módban csináltam egy Windows10-et. Most átt akartam másolni egy SSD-re Rescuezillával. Sajnos beledölik a zilla. Ugyanígy jártam a Chromeos Flex rendszerrel, amiről mentést akartam csinálni a zillával. Beledöglik. Tudtok helyette más grafikus szoftvert javasolni, amivel megoldható lenne ez a két dolog?
-
válasz
Necronom #103965 üzenetére
A(z) „http://ppa.launchpad.net/ubuntuhandbook1/conkymanager2/ubuntu bionic Release” tárolónak nincs Release fájlja.
Valami itt nem kerek, mivel ebben a PPA-ban csak 20.04, 22.04 és 24.04 + a köztes verziókhoz van conkymanager2, nálad a fenti kimenet meg bionic-ról ír, ami a 18.04
A régi PPA-kban a conkymanager meg ha jól látom, a 16.04-ig tartalmazták a cm-et.
Viszonyleg sikeresen titkolod a disztród verzióját, nem lenne akár az is megoldás, hogy beraknál egy
inxi -Fxxx
kimenetetProgramkód gombbal természetesen, hogy ne folyjon szét
Kb minden kérdésed megválaszolásában rohadt nagy könnyebbség lenne!
-
-
Necronom
senior tag
válasz
cigam #103964 üzenetére
egy egesz oldalnyi hibalistat kaptam
Csomaglisták olvasása... Kész A(z) „http://ppa.launchpad.net/ubuntuhandbook1/conkymanager2/ubuntu bionic Release” tárolónak nincs Release fájlja.
N: Az ilyen tárolóból való frissítés nem végezhető el biztonságosan, így alapesetben ki van kapcsolva.
N: Lásd az apt-secure(8) kézikönyvoldalt a tárolólétrehozással és felhasználói beállításokkal kapcsolatos részletekért.
N: A beállított „main/binary-i386/Packages” fájl beszerzésének kihagyása, mert a(z) „https://brave-browser-apt-release.s3.brave.com stable InRelease” tároló nem támogatja a(z) „i386” architektúrát
W: GPG hiba: https://downloads.plex.tv/repo/deb public InRelease: Az alábbi aláírások nem ellenőrizhetők, mert a nyilvános kulcs nem érhető el: NO_PUBKEY 97203C7B3ADCA79D
E: A(z) „https://downloads.plex.tv/repo/deb public InRelease” tároló nincs aláírva.
N: Az ilyen tárolóból való frissítés nem végezhető el biztonságosan, így alapesetben ki van kapcsolva.
N: Lásd az apt-secure(8) kézikönyvoldalt a tárolólétrehozással és felhasználói beállításokkal kapcsolatos részletekért.
kar ezzel foglalkozni, tul sok, ugye?
-
válasz
Necronom #103961 üzenetére
conky-manager2
Vagy itt egy konfig fájl minta. -
-
Necronom
senior tag
válasz
tordaitibi #103958 üzenetére
ja elfeledtem leirni ez nalam nem megy
ezert szeretnek egy conky -
Necronom
senior tag
válasz
Nem, nem kell csicsa...semmi csicsa csak annyi ami lathato..kesz
Lubuntu LXDE van -
-
válasz
Az milyen "tévé?"
-
válasz
I02S3F #103957 üzenetére
Én is ezt javasoltam volna, nekem ez van.
De lehet neki valami faék egyszerű is jó.
Ezt szénné lehet csicsázni, méretezni színezni, oda tenni ahova akarom stb. Fancy Clock a neve, KDE kisalkalmazás.
Gyengénlátók miatt, jobb oldalon felső harmadban látható az idő és a dátum -
Necronom
senior tag
Legyszi segtsetek nekem egy kis conky (jol irtam
) osszehozni
tudom, van kismillio. de nekem csupan egy ora kell a jobb felso sarokba es ala a datum
ennyi, semmi mas cicoma nem
most egy popup ablak van, de az eleg gazos....bar a dolgat teszi -
-
mcwolf79
veterán
Sziasztok!
A következő a helyzet:
Van fent egy Win11 egy 2 TB-os SSD-n. Mellette van egy 1 TB -os SSD - N egy Nobara.
Jelenleg a 2 TB-osat a Win "uralja". Szeretném újra húzni a Windows -t, és abból az SSD-ből 1 TB-ot lecsípni a Linux-nak. Mi ennek a legegyszerűbb módja ? Az működik, hogy Linux alól ketté partìcionàlom ,egyik fele NTFS, másik fele btrfs formátumra, majd előbbire meg fel a Windows? Jó lenne ha menne a dualboot, nem tudom ez a módszer mennyire barmolja össze a dolgokat.
Köszi -
sudo journalctl -u NetworkManager --since "5 minutes ago"
ls -l /etc/network/interfaces.d/
grep unmanaged /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf
sudo nmcli device set enp2s0 managed yes
nmcli device status
dpkg -l | grep -E 'connman|wicd|ifupdown|netplan'
ls /etc/netplan/
sudo nmcli device set enp2s0 managed yes
sudo systemctl restart NetworkManager
nmcli device status
dpkg -l | grep -E 'connman|wicd|ifupdown|netplan|network-manager'
ls /etc/netplan/cat /etc/netplan/50-cloud-init.yaml
sudo nano /etc/netplan/50-cloud-init.yaml
sudo netplan apply
sudo systemctl restart NetworkManager
nmcli device status
Hát ennyi volt a móka mára -
-
Semmit nem csináltam vele, csak bekapcsoltam ma a HTPC.t. Kubuntu van rajt. Lubuntu KDE-vel na.
Böngészőkben van internet de egyébként se terminálban a ping google.com nem működik se az update, a kde netkapcsolatkezelője azt jelzi nincs kapcsolat.
ping 8.8.8.8 az működik viszont. Meg a böngészők. De semmi egyébként. -
Imi1981
veterán
válasz
tompa torma #103945 üzenetére
Tuti ott rontottam el mert adtam jelszót akkor. Azt se tudtam pontosan mi az 😄.
-
fekete.puma
tag
válasz
growler #103946 üzenetére
Olvasgattam erről külföldi hozzászólásokban és más disztró esetén is előfordulhat.
Állítólag már kérték, hogy vegyék le de szándékosan meghagyták, hogy ha valaki az automatikus bejelentkezést választotta.
Valaki csak saját maga használja a gépét, vagy a családtagok akkor pl egy rövid bejelentkező jelszó érdemes-e, vagy felesleges... -
Krissz80
senior tag
válasz
tordaitibi #103931 üzenetére
Érdekesen működik, én már csak Windowson használok Chrome-ot és ott csak akkor kér jelszót he meg akarom nézni a jelszavakat. Linuxon Forefoxoz használok és ott meg nincs ilyen.
De amúgy a ChatGPT ilyen beállításokban jó segítség tud lenni.
-
Imi1981
veterán
válasz
urandom0 #103943 üzenetére
Igen ott volt és új jelszót adtam meg de gép újrainditás után ugyanúgy kéri a jelszót . Persze ez most nem olyan nagy probléma mert gép bekapcsolása után csak egyszer kéri utána nem amíg használom a gépet . Következő bekapcsoláskor megint kéri . kényelmetlen kicsit . Linux mint-en nem kéri .
-
Imi1981
veterán
válasz
fekete.puma #103941 üzenetére
-
fekete.puma
tag
válasz
Imi1981 #103940 üzenetére
Sajnos én is pedig van bitwardenem is de mégis mindig a chrome-ba mentem mert más eszközre nem telepítettem a bitwardenem és nincs kedvem szarakodni vele stb
Ez a saját nemtörődömséged, hanyagságod.
How secure is Linux in real life? - custom RAT, Ransomware, and Info Stealer [link] -
Imi1981
veterán
válasz
urandom0 #103938 üzenetére
Igen a wallet kikapcsolása után a chrome semmilyen mentett felhasználónév / jelszót nem illesztett be egyik oldalon sem. Mintha törölte volna a bejelentkezési adatokat a chromeból és meg is ijedtem de visszakapcsoltam a wallet-et és bezártam a chromeot és újra megnyitva ismét rendesen működött. Nagyon megijedtem, hogy minden felhasználónév és jelszó kuka lett ( kb 40-50 oldal bejelentkezési adatai vesztek volna el) !
Megpróbálom azt amit írtál. Kösz.
fekete.puma #103939
Szerintem 95 % böngészőbe menti az adatait. Sajnos én is pedig van bitwardenem is de mégis mindig a chrome-ba mentem mert más eszközre nem telepítettem a bitwardenem és nincs kedvem szarakodni vele stb. Pedig tényleg jó dolog. Vissza kéne szoknom rá. -
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #103937 üzenetére
Azt nem tudom, hogy az emberek mennyi százaléka menti simám a böngészőbe a jelszavait de talán az emberek 90%-át nem érinti, hogy majd a családból valaki odamegy és kilopja a jelszavait a személyi számítógépéből.
Akinek meg fennáll az meg valószínű nem írja bele.
Szóval egyből guglizni kell azért ami nekik felesleges, zavaró de a tűzfal az jó kapcsolt állapotban is telepítés után... -
válasz
fekete.puma #103935 üzenetére
Dehogy, az emberek 90%-a a böngészőben éli a webes életét, úgy hogy azt se tudják mi az a jelszó széf.
Sétálsz az utcán és kérdezz meg 100 embert, 90 azt se tudja létezik ilyen.
Amúgy szinte minden 2Fa megoldásnál egy mobileszköz, jellemzően a telefon az azonosítás utolsó láncszeme. Most mindegy hogy, sms, pin, biometrika emailes kód stb.
Én itt most neked elmondom az OTP-s jelszavamat, semmire nem mész vele mert bármit csinálnál, először is nem tudod az egyedi azonosítómat, másodszor vagy az én telefonomra jön egy belépési kódos megerősítő sms, vagy az asszony telefonján kell ujjlenyomattal igazolni (egy számlánk van, közös) ha weben akarunk böngészőből belépni.
Ugyanígy vagyok a gmailpmmal, azén telefonomon nincs semmi ami google, ennek ellenére ha egy új eszközről bejelentkezek, vistozik az asszony telefonja hogy én voltam, leokézza hogy igen, addig be se enged.
A gmail accountom van az ő telefonjához kötve mivel én megbolondulnék ezektől, nekem egy semmire se használható rootolt telefonom van neki egy gyári. Ő el tuja viselni az ezzel járó mindent, én már nem.
De mindenképp kell ma már egy telefon, anélkül meghaltál.
Példaként elmesélem, picit off.
A Facebookot én csak 4 szakmai csoport miatt tartom meg nagyritkán Marketplace.
2 éve nem írtam a saját idővonalamra, 10 ismerősöm van, a böngészőből könyvjelzővel rögtön a Csoportok-ba lépek be, így kimaradok a saját hírfolyamom reklám és baromságözönéből.
Nade 2024. őszén elkezdett bombázni hogy a Messenger cseteknél bevezetik a végpontok közötti titkosítást és csináljak a csethez PIN kódot.
Oké. De ezt csak MOBILTELEFONOS Messenger applikációból lehet!!!
A telefonomra ugye a gapps hiánya miatt nem megy fel a FB. Messnger, meg akkor se tenném fel ha kényszerítenének.
Kellett csinálnom PC-n virtuálgépen egy Andoid emulátort, benne egy Androiddal, azt hozzákötni a Google accountomhoz, ezen a Play áruházból installálni a FB. Messengert és így tudtam egy pin kódot csinálni, ami kell a webes böngészős csetekhez.
Brilliáns, és ezt sem lehet megúszni egy mobileszköz nélkül, vagy legyél már teljes értékű DÁP ha csak butatatelefonod van.
Szinte lehetetlen.
ÜF+ még épphogy elmegy, hálistennek a mailos azonosítást meghagyták mankónak, még nem kötelező egy mobiltelefon a használatához de szerintem ez se sokáig lesz így. -
-
fekete.puma
tag
válasz
Az a kulcstartó miatt lesz szerintem.
Alap böngészőben nem tárolunk valamit is számító jelszavakat, vannak komolyabb alternatívák pl Bitwarden amihez meg felesleges. -
Imi1981
veterán
Amúgy böngészőböl telepített alkalmazásokat hogy lehet uninstallálni ? Nem találok rá megoldást a beallításokban .
-
Imi1981
veterán
válasz
Kösz
. Itthoni gép így ez nem progléma .
-
Zó
aktív tag
válasz
De tényleg, Linuxon ilyenkor miért nem kér jelszót a böngésző, mint Windowson? És mit lehet ez ellen tenni például Minten?
-
-
Imi1981
veterán
Kubuntun gép bekapcsolás után ha megnyitom a chrome-ot akkor jelszót kér . Ezt ki lehet kapcsolni valahol ?
-
Horvi
őstag
Akkor a docker compose fájlban kellene megadni, hogy hova töltsön.
Alapértelmezetten a /downloads-ba tölt, ha ezt a 12TB-os meghajtóra mapeled akkor oda fog tölteni. Valahogy így:
- /path/to/12TB/: /downloadsA rendszerezés film meg sorozat alapján meg úgy tudod megcsinálni, hogy a 12TB-os drive egyik mappáját adod meg valahogy így:
- /path/to/12TB/Filmek: /Filmek
- /path/to/12TB/Sorozatok: /SorozatokÉs amikor hozzáadod a kliensben a torrented és kiválasztod, hogy a Filmek mappába töltsön akkor ide fogja /path/to/12TB/Filmek
-
válasz
cigam #103924 üzenetére
Igen, BIOS boot menüből pöcc-röff megy.
Az a Windows EFI partíció azonosítója.
De meg is oldódott közben.Eddig úgy volt beállítva a BIOS, hogy csak a linux-os lassa, a tobbi boot opcio disabled-re volt rakva.
Most úgy állítottam be, hogy első a linux, második a win, és csak a többi van disabled-en.Így már el tudja indítani a windows-t is a GRUB.
Köszi a tippet a BIOS-ból indításra.
-
-
válasz
tordaitibi #103922 üzenetére
Szerintem a Grub-ban helyesen szerepel.
Gyanítom, hogy az a gond, hogy a Grub nem látja a win efi partícióját. -
Ha valóban ez van, bár nem értem hogyan lehet,
a grub.cfg-be át kéne írni a Windows boot bejegyzését.
Arra az efire mutasson ahol a win betöltője van.
Itt kéne kutakodni, /boot/grub/grub.cfg### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ###
menuentry 'Windows Boot Manager (ezen: /dev/sda1)' --class windows --class os $menuentry_id_option 'osprober-efi-D21A-2291' {
savedefault
insmod part_gpt
insmod fat
set root='hd0,gpt1'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,gpt1 --hint-efi=hd0,gpt1 --hint-baremetal=ahci0,gpt1 D21A-2291
else
search --no-floppy --fs-uuid --set=root D21A-2291
fi
chainloader /efi/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi -
cibus
senior tag
válasz
cigam #103919 üzenetére
mert a kérdésem az volt, hogy hogyan tudok belépni csak usb-ről linuxba (ez ide szólt), aztán már akkor leírtam azt is, hogy miért csak usb, hogy az egészet tudjam formázni.
de közben rájöttem, hogy van egy telepítés előtti try része is, mert ez okos
milyen gép... f0s asus, mi más ilyen bugyuta???
asus tuf gaming f15
fx506hcb -hn145 -
-
cibus
senior tag
Köszi nektek, fél óra és próbálom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cibus #103915 üzenetére
Ne a partíciókat töröld, hanem csinálj egy új partíciós táblát. Válaszd a GPT-t a listában.
Ha ezek után sem jó, akkor a win telepítőben nyisd meg a konzolt, azt hiszem shift + F10, és ott a diskpart programmal mindent is kell tudnod csinálni a géppel. Windows topicban segítenek ha még nem csináltál ilyet.
-
cibus
senior tag
közben szedtem le egy popOS-t, próbáltam egy try-t, diskben az összes partíciót töröltem, nyomtam egy + -t, megcsináltam mind az 512gigát ntfs-re , szintén nem látja....
-
cibus
senior tag
sziasztok, tudnátok dobni egy linket usbről indítható linuxra?
letöltöm és csak fel kell másolni a pendrive-ra aztán boot a pendrive-ról és működik?wint akarok telepíteni laptopra, előtte volt fent rajta 2 linux, bebootoltam wintelepítőre és nem jelzi ki az ssd-t, nem tudom törölni, nem tudom telepíteni, egyáltalán nem látja az ssdt. beléptem az egyik kisebb partíciós linuxba, a másik partíciót formáztam ntsf-re, de így sem látja az ssd-t. ezért gondoltam erre az usb-s bootra és akkor linuxon belül csak látom és nyomok neki egy formatot ntfs-ra, hátha jó lesz. vagy egyéb ötlet?
köszi szépen -
Sziasztok!
Kér SSD, egyik win, másikon linux.
A linuxben az os-prober észreveszi a windows-t, csinál neki boot entry-t, de amikor a grub menüben el akarnám indítani a windows-t, akkor azt írja, hogy nem találja a file-t.
error: file '/efi/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi' not fount.
Nyilván a grub a inuxof efi partición kersi, ahol valóban nincs.
Mi erre a megoldás?
-
válasz
csixy #103910 üzenetére
Nem tudom, csináltam-e valamit, de ahol ecceri homeuser keresné, ott nem volt semmi, viszont prtscr+Shift vagy Alt vagy Ctrl gombok kombójára meg működött. Az is lehetett gond, hogy a Dell Latitude 5520 felső gombsora totál káosz volt nekem. Zbookon még nem próbáltam, mivel a Képernyőkép app komfortosabb sokkal, alapból mentés előtt el tudom nevezni a screenshotot, kiválaszthatom hová mentse...
-
Nekton
aktív tag
Kedves Topiktársak!
Köszönöm a sok segítséget. Végül ledaráltam mindent az ASUS X1504-ről. Beletettem egy 2TB-os SSD-t és mivel az USB stickes gparted live nekem bonyolultnak tűnt, így felraktam a Win11-et úg, hogy csak az SSD-felét engedtem neki. Majd a Mint telepítőjében csináltam külön EFI és Root partíciót és ott pipákat ugyan nem lehetett adni, de ki lehetett jelölni, hogy ez az új EFI legyen a boot partíciója a Mint-nek. Így most tökéletesen működik.
Köszönöm mégegyszer a sok segítséget és a türelmet!
Más kérdés, bár nem biztos, hogy ide való:
Az SSD-n most van több kicsi elkülönülő szabad terület és egy, a Win11 által létrehozott recovery partíció.A szabad területek csak Gparted alatt látszanak, a Win lemezkezelőjében nem. Ezek mire szolgálnak? Az SSD működéséhez kell? -
Imi1981
veterán
válasz
tompa torma #103905 üzenetére
Kösz ez így jónak tűnik. Ha egy kicsit jobban belaktam a rendszert kipróbálom.
-
tompa torma
junior tag
válasz
Imi1981 #103895 üzenetére
leszeded az mx - snapshot progit,...az az éppen használt rendszeredről is csinál bootolható iso-t...csak ext4 rendszerű ssd, pendrive amire menteni tud.....a kész iso akár ventoy-al,akár kiírva azonnal használható....miután betöltött az " minstall " paranccsal telepítheted live alól...
-
Kowa
tag
Sziasztok
még eléggé új a linux világa számomra ezért segitségért fordulok .
Építettem egy NAS t és rátelepítettem a ZimaOS nevű rendszert. Plexet sikerült rajta beállítanom de a Qbittorrent porgrammal nem igazán boldogulok
van egy SSD m ami 1 TB os és van egy sda1 re felcsatolt 12 TB WD vinyó
az alapértelmezett letöltési útvonal /DATA/Downloads ami az SSD hez tartozikHogy tudom arra rávenni a torrent klienst mint a Windows os verziónál hogy egyrészt ne az SSD legyen az alapértelmezett mappa hanem a vinyó és hogyha rendszerezni szeretném hogy FILMEK , SOROZATOK mappa ezt hogyan tudnám kivitelezni?
Köszi a válaszokat -
Imi1981
veterán
válasz
urandom0 #103901 üzenetére
Közben rájöttem , hogy a duppla kattintás nem működik az egérrel . Mint-en és live kubuntun működik ! Aztalon is hiába kattintok az ikonokra nem indul semmi .Mit tudtam csinálni vele ? Amúgy furcsa jel van az ikonokon [kép] ez valami beállítás miatt van ?
Letöltöttem egy új fájlkezelőt és ott sem működik de ott írja alul hogy kijelölve ! Szóval valamiért csak kijelölöm dupla és szimola kattintással is .
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- bambano: Bambanő háza tája
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tőzsde és gazdaság
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iPhone topik
- Milyen házat vegyek?
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA TT 500W
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest