- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- iPhone topik
- Poco M3 - felújított állomás
- Honor Magic V2 - origami
- Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ubyegon2 #100697 üzenetére
Való igaz, hogy várni kellett míg megjelent a 12-es Debian, aminek a kernele már alapból felismerte, kezelte.
Sajna az USB modulok chipjei gyakran még azonos modellen belül is módosulhat, attól függően éppen mit tudnak beszerezni.
A mai napig egy kicsit lottó, ezért érdemes WEBshopból vásárolni, vagy vinni a gépet, és kipróbálni a boltban, hogy felismeri-e.
Csak hogy én is linkeljek egyet: [link] Itt a kernel által ismert eszközök láthatók, némelyik nálunk is kapható, de érdemes a gyártó honlapján megnézni, hogy az adott eszközhöz adnak-e Linux támogatást. -
válasz
cigam #100692 üzenetére
Nyilván nem minden egyes RealTek totál kampeca Linuxon, de azért jellemzően azokkal van baj, ezt a linket neked is érdemes nézegetni, bár biztosan ismered. Mindegy is, tény, hogy ha valaki notit venne és jót akar magának, az Intel wifiset vagy Qualcommosat vesz. Meg azért tegyük hozzá, hogy neked megvan a megfelelő jártasságod, hogy driverezd Linuxon, ha gond van, de kezdőknél ez valós gondot jelent. Nem? De!
Itt egy jó példa, Dell Latitude 5520:
Device-1: Intel Wi-Fi 6 AX201 driver: iwlwifi v: kernel bus-ID: 00:14.3
chip-ID: 8086:a0f0 class-ID: 0280
IF: wlp0s20f3 state: up mac: Dj:B0:B0:f4:4c:d5
Device-2: Intel Ethernet I219-V vendor: Dell driver: e1000e v: kernel -
válasz
funkmester #100684 üzenetére
Hirtelen ez a skinflint ugrik be, ahol tudsz szűrni wifi gyártóra és modulra. Látható is az Intel elterjedtése és ezekkel tényleg nem szokott gond lenni Linuxon. Qualcomm is van bőven, szóval ahogy rowon ft írta, az jó kiindulópont lehet.
A pár napja írt hsz-ben lévő linkeket is érdemes nézegetni amúgy, főleg az elsőt.
-
Black&White
addikt
Ha már wifi adapterek...
Napokban beújítottam egy Mediatek MT7925-ös kártyát.
Kellett egy új adapter, a 7-es Router adott, ez meg egész jó áron volt (28$), illetve az AMD-s konfigok nem szeretik az Intel hasonló tudású adaptereit (BE200).
Szóval mindez Windows alatt hiba nélkül megy, Fedora 41-en szintén, de csak a Wifi része.
BT modulra létezhet valami megoldás?
Idáig jutottam a keresésekkel: [link]
Jól értem, hogy ez is csak egy nagyon-nagyon kezdeti megoldás, hogy egy adott session-re behergeljem a modult? -
urandom0
senior tag
Az enyémben "Network controller: Intel Corporation Wireless 7260 (rev 83)" van, ezzel még sosem volt gondom.
-
válasz
Rowon #100691 üzenetére
Broadcom az még elmegy Linux alatt, de mióta olvasom a topikot, tényleg mindenki csak szív a RealTek wifis dolgokkal.
Toshiba Satellite L305-ben volt RealTek csak, de az is csak a LAN:
Card-1: Realtek RTL8101/2/6E PCI Express Fast/Gigabit Ethernet controller
driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: 3000 bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10ec:8136
IF: enp2s0 state: down mac: 00:1e:33:6e:c6:e4
Card-2: Qualcomm Atheros AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express)
driver: ath9k bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 168c:002aViszont a nagyon belépő szintű Dell notikban előfordul a RealTek wifi, ahogy nézegetem, de amúgy a Dellekben Intelek vannak, Latitude meg Precisionban tuti.
-
-
urandom0
senior tag
-
válasz
funkmester #100684 üzenetére
Két dolgot vegyél: Intel vagy Qualcomm Atheros. Ezzel a kettővel van a legkevesebb probléma Linux alatt. Tehát, ha belső, ha külső WIFI adapter, akkor ez a kettő chipset legyen benne. Ennek a két gyártónak a legjobb a Linux támogatottsága, gondolom mondanom se kell, hogy az Intelnek miért, igen komoly támogatója a Linux kernelnek is. -> [link]
Mit ne vegyél: Realtek meg még ez a Ralink se az igazi szerintem támogatottság terén.
-
Petya XT
senior tag
Szerintetek.... Adott egy Manjaro 6.11-es kernellel, kézzel beletákolt Wifi adapterrel. Úgy látom kopogtat a 6.12-es kernel. Amikor felteszem, az egész Wifi dolgot újra kell majd csinálnom, vagy ez úgymond végleges? Lehet, hogy primitív a kérdés, de tényleg nem tudom.
-
funkmester
aktív tag
milyen tesztoldalak irjak, melyik notebookban milyen a wifi kartya? Legkozelebb, ha vasarolok, tudjam, hogy mire figyeljek
-
-
válasz
Rowon #100647 üzenetére
rég röhögtem ilyen jót! Bocsi minden érintettől, de ez a tologászós dolog megjelent előttem...
No de amúgy Tibikomám csodarendszere annak ellenére is működik, hogy azt a hülye striccert vagy mit tologatja rajta. Nyilván benne van 5000 üzemórája, de szerintem eret is vágna magán, ha csak felrakná és 15 perc bíbelődés után csak használni kéne... tényleg dögunalom.
Szerintem is pár terminál parancs bőven megfelelő, ha a felesleget el akarjuk távolítani, bár tény, hogy izgalmasabb a gombnyomogatós appok után pislogni, ha szépen lecsüccsen a rendszer egy reboot után!
Nyekkentettem már meg anno Debiant is, de pontosan tudtam, mit csináltam előtte. Ez bizony igen lényeges, ha a user nem a piszkos ablakokon keresztül akar pingvint látni.
-
válasz
tordaitibi #100672 üzenetére
JAAA ÉS TE még NEM is használtad a Stacert!!!!!!! Mindenről ilyen alapossággal körbejárva alakítod ki a véleményedet...?
Igazad van. Kútba sem ugrottam még, de nem is akarok. -
válasz
urandom0 #100671 üzenetére
Whilst most cookies are perfectly safe, some can be used to track you without your consent by cybercriminals.
-
válasz
Rowon #100653 üzenetére
Nem. Nagyon rosszul közelíted meg azt amiről itt eszmecserélünk.
Keress vissza légyszi a pár 1000 hsz-omba hányszor akartam bárkire is rátukmálni a Stacert.
Nulla találat lesz.És MOST sem reagáltam volna, elmentem volna a téma mellett csak te olyan undorral, vehemenciával, utálattal és előítélettel támadsz dolgokat hogy ne EZEK mellett már nem tudok elmenni.
JAAA ÉS TE még NEM is használtad a Stacert!!!!!!! Mindenről ilyen alapossággal körbejárva alakítod ki a véleményedet...? Hát akkor ez még szánalmasabb de mindegy. Olyan Facebook feelinged van, nem zavar? én ugyan nem tudom, nem láam, nem használtam csak hallottam róla. Ez így szerinted hiteles? Te sem vagy így sajnos hiteles.
Akkor lennél az ha:
Figyi fiúk, feltettem a Stacert, teszteltem 2 napig, nem ajánlom mert ezt és ezt a hibát okozta nálam:
és itt következne egy objektív felsorolás.
Így jártál el? Nem, nagyon nem hanem "azt hallottam hogy" . Ez szerinted korrekt?Ergo TE vagy a dogmatikus aki mindenkit LEBESZÉL arról amit TE NEM használsz és mindenkire minden olyat rábeszélnél amit TE használsz,
És aki mást használ azt be kell támadni, leoltani leölni mert CSAKIS az a jó amit TE csinálsz. a többi az színhülye.
Ami még megint csak nem lenne baj mert mindenki a maga lovát üti de olyan förtelmes szitkozódó leszóló lehúzó mocskos alpári stílusba ami mellett nem tudtam passzív maradni.A Te módszereidet próbáld már meg ráerőltetni egy tökkezdőre aki Android, IOS és Windows rendszereket használt eddig, tapicskolással és egérkattintással, meg guival, neeem az szar, terminál kell meg semmi +szoftver, nemnem az az ördögtől valló és mindenki hülye aki nem így használja a Linuxát.
Még mindig nem válaszoltál pár kérdésemre.
Pontosan tudod mi történik a Firefoxba mikor megnyitsz egy oldalt? Tudod bitről-bitre mi történik a GUI mögött? Le tudod követni, tisztában vagy mindennel, a webmotorok, a webhívások, az ip kapcsolatok, átjárók, html szabványok, a videorenderelés, a háttérben folyó 10-20 weblink menetközbeni megnyitásával tisztában vagy? Amik a statisztikákat, ads reklámokat, google reklámok számlálását stb. stb. végzik? A sütik, követősütik működésével?
NEEEMM??? Micsodaa??
Akkor hogy a fenébe képzeled te hogy GUI webböngészt használsz mikor halvány fogalmad sincs mi történik a háttérben? És ez neked úgylátom naggggyon fontos.
Komolyan azt hiszed hogy az általad említett dedós előzménytörléssel meg cookie törlésekkel anonim maradhatsz? Naiv ember...Ennyi és részemről lezárnám a dolgot de picit nézz magadba.
-
válasz
urandom0 #100669 üzenetére
2 darab 1 terás SSD van a gépben. Az egyiken Debian fut, azon a rendszer 8 gigát foglal. A másikon Mint, az meg 11 gigát. Úgy, hogy tárolok rajtuk adatot, úgy van több száz giga üres tárhely rajtuk.
1-2 giga ide vagy oda, igazából szerintem sok vizet nem zavar, kivéve, ha böngésző süti. Az ne legyen ott, de ez csak az én véleményem.
És nincs is rendesen megmagyarázva, hogy mik azok az index fájlok, csak annyi van odaírva, hogy "Index: Fájlok törlése".
Szóval oda kell figyelni, ha az ember használni akarja.
Valami ilyesmit írtam az előbb asszem...
egy programnak van egy szép GUI felülete rajta gombokkal meg csúszkákkal és azt majomszerű módon nyomkodom és tologászom
Kiegészítésként:
.... és ezt meg akarják nekem magyarázni, hogy ettől milyen jó lesz nekem.
-
urandom0
senior tag
válasz
Rowon #100668 üzenetére
Én értelmét se nagyon látom ezeket törölgetni. Most ha van egy több éves levelezésed, az indexfájlok akkor is csak ilyen pár száz MB-ot tesznek ki, de ha kitörlöd őket, akkor a Thunderbird indexelheti újra a leveleid, és amíg ez nem történik meg, addig a keresés szét fog esni (nem talál meg leveleket, fals találatokat dob ki, stb.).
És nincs is rendesen megmagyarázva, hogy mik azok az index fájlok, csak annyi van odaírva, hogy "Index: Fájlok törlése".
Szóval oda kell figyelni, ha az ember használni akarja. -
urandom0
senior tag
Én nem használok ilyen programot. Nem rosszak amúgy, de tényleg meg kell nézni, hogy mit pipál be az ember. A Bleachbit pl. képes a Thunderbirdben tárolj jelszavakat és index fájlokat kitörölni, szerintem ez inkább káros, mint hasznos.
Ilyen programok leginkább arra jók, hogy pár MB helyet visszanyerjen velük az ember.
-
Warton
őstag
válasz
Rowon #100663 üzenetére
Ezzel én is így vagyok, ezek a tisztító szoftverek teljesen feleslegesek, semmilyen érzékelhető teljesítmény növekedést nem fognak okozni a gépen. Ez pont olyan duma, mint amikor itt emberek elmondják, hogy mindenképpen XFCE DE-t tegyél mert attól majd megtáltosodik a géped... Na persze.
Max arra jó, ha valaki helyszűkében van akkor talán egyszerűbb helyet felszabadítani, mint manuálisan kergetni a GB-okat.
Én használtam a Bleachbitet és nem okozott semmilyen galibát, de azért aki használja az mindenképpen ésszel tegye.
-
válasz
Petya XT #100662 üzenetére
Dehogy, nem annyira érdekel a privacy, bár azért olyasmin elgondolkozok, hogy keleti (ha érted mire gondolok) származású szoftvert akarjak-e a gépemre telepíteni? Éppen a kolléga írta előbb, hogy milyen programot akar letakarítani a gépről... Hát olyan nálam sosem lenne... De kb. majdnem mindegy, mert a Gugli is f@x tudja hány szerveren gyűjtögeti az emberek tevékenységeit. Ez van, ha be van kötve az internet, akkor úgyis megtudják rólad azt, amit meg akarnak tudni.
Én arra akarok kilyukadni, hogy azt látom, hogy ez egy NEM szükséges szoftver, DE elhitetik veled, hogy neked ERRE szükséged van! Van egy rakás ilyen dolog a vitaminkiegészítőtől kezdve a palackos vízig, de ez már elég off részemről. Mint írtam egy valag dolog beállítható úgy, hogy automatikus legyen és az is takarítja a fölösleget a gépről.
Nyilván mindenki azt használ, amit akar, csak kérlek járj utána és győződj meg róla, hogy mit és hogyan akar csinálni a gépen.
Nekem anno még Windowsra se ajánlották az ilyen takarítóprogramokat, mint a CCleaner, már azt is szidták, hogy oda nyúl, ahová nem kéne neki.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #100659 üzenetére
Nem kéri. Te döntöd el, hogyan indítod. Az alapértelmezett beállítások is mások a két üzemmód között.
Nézd, a helyzet az, ki hogy használja a gépét. Én megértem, hogy rámentél erre a privacy részre, én teljesen másként használom.Ennyi erővel lehet használni Tails-t is.
Két olyan programról beszélünk ami benne van a tárolóban, nem gipszjakab PPA-jából kell letölteni. És nem ma kerültek bele. Miközben, mindenféle git-es cuccokat teszünk a rendszerbe, meg AppImage-ben programokat.
Persze, mindent, amit ez(ezek) a program(ok) tud(nak), meg lehet csinálni kézzel is. Kérdés, hogy minek tennénk így?
A víruskeresés abszolút bizalmi kérdés, ha meg bizalmatlan az ember, akkor nézze át maga a rendszere minden komponensét. Teljesen életszerű.Eközben elképzeltem, hogy Rowon forgatja a szemeit....
Közben amúgy tényleg! -
Kacsasült
tag
Telegram maradvanyait hogyan torlom? sztem a bleach nem fer hozza
-
válasz
Petya XT #100658 üzenetére
Nálam előjöttek hibák a RAM tisztításnál, és a szabad terület törlésénél, ezeket valóban nem érdemes használni.
Kikapcsolom a számítógépet és tiszta a RAM. N+1 szükségtelen funkció, amivel a laikust meg lehet bolondítani, hogy hű ez ezt is tudja, aztán visszakanyarodok ide ->
egy programnak van egy szép GUI felülete rajta gombokkal meg csúszkákkal és azt majomszerű módon nyomkodom és tologászom
A böngésző tisztítást is érdemes átnézni( sütik, oldal beállítás stb.)
Beállítod például Firefoxban, hogy kilépéskor mindent töröljön, vagy éppen ne is jegyezze meg a felkeresett oldalakat. Ezt is automatikusan megcsinálja. Ezt egyszer állítod be rendszer telepítés után, majd el lehet felejteni örökre, automatikusan megcsinálja.
Emelett van még a Transmission bizonyos beállításai, torrentek, egyéb dolgok is.
Transmissionben beállítható, hogy a letöltés megkezdése után automatikusan törölje a torrent fájlt.
A Bleachbit alapesetben nem fut rootként
Ettől függetlenül gondolom kéri a sudo jogot, mert mindenbe bele akar nyúlni, amibe nem igazán kéne neki, ugyanígy a víruskeresők is.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Kacsasült #100657 üzenetére
Nálam előjöttek hibák a RAM tisztításnál, és a szabad terület törlésénél, ezeket valóban nem érdemes használni. A böngésző tisztítást is érdemes átnézni( sütik, oldal beállítás stb.) Emelett van még a Transmission bizonyos beállításai, torrentek, egyéb dolgok is.
Én azt mondanám, hogy mindig csak azokat jelöld ki egyenlőre, amiket ismersz, később, ha megbarátkoztatok, mélyebben be lehet menni a beállításokba.
A Bleachbit alapesetben nem fut rootként, így a kritikus rendszerkomponensekhez hozzá sem fér. A RAM tisztítás sem működik, csak ebben a módban.A Stacer egyszerűbb lenne még, így az elején(abszolút jóindulatból írtam, hogy az elején). Közben lehet nézegetni a BB-et is.
Eközben elképzeltem, hogy Rowon forgatja a szemeit....
-
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #100653 üzenetére
Én inkább arra kérnélek, hogy ne reklámozd azt, hogy ne használják. Nagyon jó kis program mind a kettő, a Bleachbit esetében valóban oda kell figyelni a beállításaira. A Stacer esetében a török srác rendesen megcsinálta, kényelmes, gyors, és alapos.
Én inkább azt vélem itt felfedezni, hogyha linux, akkor feltétlenül manuálisan kell szenvedni. Ez nem így van. Egy kezdő, Windowsról áttérő is szívesen fogja használni őket, ebben biztos vagyok.
A Te ellenszenved a programok iránt nem feltétlenül tükrözi a többség hozzáállását. Én annak a híve vagyok, ha valamit egyszerűen meg lehet csinálni, miért szívnék vele? A nem használt program lokalizációkat pl. hogyan távolítod el? Azokat is egyenként? Az szép munka. Írtam már korábban, hogy biztonsági mentés előtt, teljesen kipucolom a rendszert, az APT-ig bezárólag. Ez kézzel legyen 10 perc(nekem), a progikkal fél perc.
Az nem baj, ha nem értünk egyet, sőt. Ez viszi előre a dolgokat. Egyébként konkrét hibát tudsz írni, amit nálad okozott a két program valamelyike?
-
válasz
tordaitibi #100652 üzenetére
Oké, használd egészséggel, engem ez nem érdekel, ha engem megkérdez valaki az ilyen takarító szemetekről, mindenkinek azt fogom mondani, hogy ne használja. Te pedig azt fogod mondani, hogy használja. Elbeszélünk egymás mellett.
-
válasz
Rowon #100647 üzenetére
" Az, hogy egy programnak van egy szép GUI felülete rajta gombokkal meg csúszkákkal és azt majomszerű módon nyomkodom és tologászom, attól még nem tudok meggyőződni róla, hogy az mit is csinál pontosan?"
Akkor ide hogyan írsz...?
CLI Debian alatt terminálböngészőt használsz?
Vagy... TE tudod az utolsó bájtig mit csinál egy Moilla Firefox a GUI!!!! alatt...?
Congratula akkor. Ha viszont nem, akkor hogyan mersz használni Firefoxot, mediaplayert, képnézegetőt, mailklienst, fájlkezelőt... micsoda skandallum, guis fájlkezelő...? Én szégyellném magam de nagyon emiatt.
Meg ilyen guis szemeteket hisz elveszik a figyelmedet...? Nem?
Nem tudod mi megy a háttérbe. Ejnye-ejnye, ezteket nem lenne szabad. -
válasz
tordaitibi #100650 üzenetére
NINCS a földön tökéletes oprendszer, szoftver, meg ambloc semmi amit ember alkotott.
Az lehet, de az, hogy ÉN mit csinálok a gépen az is jelentős ráhatással van annak a működésére. Lehet, hogy nincs tökéletes, de törekedni lehet a tökéletesre és bizonyos körülmények között éppen az a kívánatos. -
válasz
Rowon #100648 üzenetére
A JóIstenke áldjon meg, egy szabvány terminálból indított gyári repo apt-update is lukra futhat, 10000-ől 1x de akkor is összeszemetel mindent megkeveri a feloldhatatlan függőségeket és lehet kézimunkázni.
Ezen az alapon én ki sem mernék kelni az ágyamból mert már a hálószoba küszöbbe megbotolhatok, de amúgy az ágyban is kaphatok infarktust ergo NINCS a földön tökéletes oprendszer, szoftver, meg ambloc semmi amit ember alkotott. -
-
válasz
tordaitibi #100644 üzenetére
Próbáltad? Azért nem ajánlod vagy mész a szóbeszéd után?
Pár év alatt kialakult bennem egy hozzáállás, hogy mi az, amit merjek csinálni és mi az amit ne merjek csinálni. Az, hogy egy programnak van egy szép GUI felülete rajta gombokkal meg csúszkákkal és azt majomszerű módon nyomkodom és tologászom, attól még nem tudok meggyőződni róla, hogy az mit is csinál pontosan? Windows alatt ugyanez a helyzet a vírusirtó szoftverekkel. Van egy szépen kidolgozott GUI, ami elveszi a figyelmemet a lényeges dolgokról, holott fingom sincs, hogy mit csinál a háttérben.
Nem ajánlom senkinek a tisztítószoftvereket, pont ezért sem, mert nem tudom laikusként, hogy mit csinál a gépemen. Plusz sok olyan véleményt is olvastam, hogy több kárt csinálnak, mint hasznot, illetve amit csinálnak, azt Te is meg tudod csinálni manuálisan. -
urandom0
senior tag
válasz
Kacsasült #100641 üzenetére
Milyen csomagok azok, milyen programokhoz tartoznak? Ha te telepítetted őket, akkor biztosan tudod, hogy mik azok, és el tudod dönteni, hogy szükséged van-e rájuk.
Nagyon ritkán előfordulhat olyan, hogy letöltesz egy telepítőt scriptet, és az wget-tel lehúz egy csomagot, feltelepíti, és utána telepíti fel magát. De ilyen én eddig összesen egy vagy kettő ilyen csomaggal találkoztam.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #100638 üzenetére
Évek óta használom, a Stacerrel együtt. Azt, hogy szemét lenne, így elég bátor dolog kijelenteni. Maradjunk annyiban, hogy nálad nem működik.
Ami érdekesség, legalábbis nekem, hogy bizonyos programok a /home/user könyvtárba is beledolgoznak, sokszor rejtett mappákba. .local, .cache és .config (emlékeim szerint) fájlokban lehet találkozni ilyenekkel. Ezeket manuálisan szoktam gyomlálni.
Én meg a Bleachbittel.
PPA / COPR / AUR : Rossz napod van?
-
válasz
Rowon #100638 üzenetére
Próbáltad? Azért nem ajánlod vagy mész a szóbeszéd után?
Mi a bajod egy olyan szoftverrel amit linuxosok írtak linuxos felhasználóknak linuxos takarításra...?
Mert nem terminál, vagy mi?
Terninálba ugyanezeket meg lehet csinálni csak (szerintem) 2256x nehézkesebben.Miért kell azonnal mindent lefikáznod amit sose használtál nem ismersz csak mész a tömegek után köpködni...?
Amiket Te leírtál meg beállítgattál böngésző cache, kuka stb. stb.stb, meg egyéb rémálmok, azt ez a szoftver 3 kattintással elintézi, akkor mi a baj?
Én se fikázom a Te kézimunkás módszeredet pedig számomra röhejesen bonyolult.
Mivel tud többet ennél?
Hisz ugyanazokat a parancsokat futtaja amiket terminálba be kéne egymás után pötyörészni nem?
Lehet veleLehet vele még service macerálás, autostart buhera, kilistázza az összes csomagot, snap is, itt lehet akár uninstallálni is, van benne egy teljesen jó processz és cpu monitor, egy apt és ppa kezelő fül, stb.
stb. stb.
Ezeket igen össze lehet szedegetni meg terminálba is meg lehet csinálni de csinálja a rosseb ha van egy töklogikus és jól használható gui. -
válasz
Kacsasült #100641 üzenetére
Kérdés, hogy azok hogyan kerültek oda? Már korábban is írtam, hogy az ilyen PPA / COPR / AUR szemeteknek én nem vagyok a híve. Verziófrissítéskor meg csak megy a kínlódás, hogy kötekedik veled a telepítő szoftver, hogy ez se az ő csomagja, meg az se, meg törölni kéne, stb.
-
Kacsasült
tag
pc-re telepitett csomagok listaja, amelyek nem talalhatoak meg a csomagtaroloban...ezeket torolhetem nyugodtan?
-
válasz
Kacsasült #100637 üzenetére
Pl. Stacer és társai.
Nekem beváltak.
De ez nem segít a felhasználói fájlokban, pl. a /home egy eldugott rejtett mappájába hónapokkal ezelőtt letöltött majd elfelejtett 50-100GB pornóvideó megtalálásában.
A felhasználói fájlok lesznek nálad túltengésbe, én 6 a éves Ubuntut nem tudom 35GB fölé tornázni pedig ez aztán gyilkolva van.
Mezei Linux telepítés 15-20GB-on bőségesen elfér. A rendszerre, renszerfájlokra gondolok, ha a/home alatt tárolsz mindent akkor ez 1tera is lehet akár.Írtam neked a grafikus Filelight alkalmazást.
Megnézted kipróbáltad, mit mutat? -
válasz
Kacsasült #100637 üzenetére
Van egy Bleachbit nevű szemét, amit előszeretettel reklámoznak főleg tecsőn (Ubi után szabadon), azonban én személy szerintem nem ajánlom a használatát.
Az ideiglenes fájlok eltávolítását meg tudod oldani külön beállítással. A csomagkezelő cache-je (sudo apt clean / autoclean) szintén takarítható. A böngésző nálam úgy van beállítva, hogy sütiket és előzményeket egyáltalán NE is tároljon, kilépéskor törlődnek. A böngésző cachet bele tudod rakni például a memóriába is, ugyanígy a swap (cserehely) is megoldható, hogy RAM-ba dolgozzon. A kuka automatikus ürítése beállítható, hogy hány naponta ürüljön. A naplók és rendszerelőzmények szintén beállíthatóak, hogy mennyi időt követően törölje a rendszer.
Ami érdekesség, legalábbis nekem, hogy bizonyos programok a /home/user könyvtárba is beledolgoznak, sokszor rejtett mappákba. .local, .cache és .config (emlékeim szerint) fájlokban lehet találkozni ilyenekkel. Ezeket manuálisan szoktam gyomlálni. Egyszer pl. letörlés után a Heroic Games Launcher egy komplett Wine prefixet ott hagyott a .var mappában. Mondjuk az ilyenek szerintem rém kényelmetlenek, hogy nem törlődnek maguktól, ezekre nem tudom, hogy milyen megoldást lehetne találni?
-
Kacsasült
tag
Olyan program nincs linuxra, ami kipucolja a felesleges fajlokat?
-
válasz
tvamos #100634 üzenetére
Régebbi Minteknél is megoldható az újabb kernel telepítése. Megnyitod a Frissítéskezelőt (vagy mi a neve a kis pajzs ikonnak) és ott van olyan lehetőség a beállításoknál, hogy újabb kernelt tudj telepíteni.
Ne haragudj meg, nem tudok képeket linkelni, mert Windowsos gép előtt ülök.
-
urandom0
senior tag
válasz
Kacsasült #100629 üzenetére
Terminálban én így szoktam:
du -h ~ | sort -h
Ez csak a /home alatt lévő mappákat listázza ki.
Ha a teljes fájlrendszer kell, akkor így:
sudo du -h / | sort -h
Aztán ha azt látod, hogy valamelyik mappa túl nagy méretű, akkor belépsz abba a mappába, aztán ott megint kiadod a
du -h | sort -h
parancsot. -
válasz
tvamos #100627 üzenetére
lm-sensors fel van telepítve? Az mellé egy psensor is mehet, én azon szoktam nézni akármit is.
Azt követően terminálból két parancsot szoktam használni:
sensors ~ pillanatnyi értékeket jeleníti meg
watch -n1 sensors ~ ez pedig folyamatosan olvassa az értékeket. CTRL + C-vel tudsz belőle kilépni. -
-
Kacsasült
tag
Udv.
Milyen programmal erdemes raneznem a rendszerre? 250GB-bol 90 gb szabad, csak a rendszer van rajta.
Linux Mint -
Kacsasült
tag
rtl8821aU val mukodik a kutyu, egyelore nem a vart sebesseggel, de gyorsabb mint a belso wifi
-
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Kaptam (vettem) egy uj gepet, (AMD Ryzen 5 8400F + ASRock A620M,) es nem tudom mukodesre birni a szenzorokat. A sensors-ra azt valaszolja, hogy "No sensors found!" Probaltam a sensors-detect-et, de semmi.
Szeretnek stress-testet csinalni.
// Linuxmint 21.2Tudnatok ebben segiteni?
-
Kacsasült
tag
8812au/5.6.4.2_35491.20191025, 5.15.0-126-generic, x86_64: installed
rtl8812au/4.2.2, 5.15.0-126-generic, x86_64: installed (WARNING! Diff between built and installed module!)
rtl8821CU/5.4.1, 5.15.0-126-generic, x86_64: installedhogyan torlom ezeket?
-
urandom0
senior tag
válasz
Petya XT #100622 üzenetére
Szerintem 8821 lesz.
Olyan is előfordul időnként, hogy chipet váltanak, az egyik szériába még 8821 van, a másikban már valami más, pl. 8852.
Meg ezek nagyon legacy cuccok, ha megnézitek az install.sh-t abban a Github repóban, amit Kacsasült linkelt, 2010-es dátum van benne. Azért az se tegnap volt
Szerintem 6-os kernelhez nem is készült driver, csak 4-es/5-höz. -
Petya XT
senior tag
válasz
urandom0 #100621 üzenetére
Az a típus, az alapján kerestem rá. Elméletileg rtl8812. Na, most az enyémre is ezt írták, de végül Manjaro fórumon szerencsém volt, mert valaki megszívta vele, mire kiderült, hogy mégiscsak a 8821 kell. Egyből éledt. De ez típus, gyártó függő.
Azért kéreztem, hogy akkor most melyik kell?
Nekem ez a kis mocsok van: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kacsasült #100618 üzenetére
Sajnos megszokott, hogy nem az van benne amit ráírnak. Az USB azonosító alapján neked 8821-AU, amihez ezt lehet megpróbálni, jó sok szöveg van rajta: https://github.com/morrownr/8821au-20210708/tree/main?tab=readme-ov-file
-
-
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #100611 üzenetére
peter@LNMID3020XT:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 4th Gen Core Processor DRAM Controller (rev 06)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 06)
00:03.0 Audio device: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio Controller (rev 06)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB xHCI (rev 04)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #1 (rev d4)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #4 (rev d4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation H81 Express LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family 6-port SATA Controller 1 [AHCI mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8211/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 0c)
peter@LNMID3020XT:~$ lsusb
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:8008 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 002: ID 8087:8000 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 002: ID 0458:6001 KYE Systems Corp. (Mouse Systems) GF3000F Ethernet Adapter
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Tessék
Nem tudtam kihagyni. Ez nem az a gép. Mire gondolsz pontosan? A TP-LINK milyen típusú volt? Ugyenez kellett neki, mint Kacsasült kollegának. De ha gondolod, megnézem a másikon.
lspci ✔
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 4th Gen Core Processor DRAM Controller (rev 06)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 06)
00:03.0 Audio device: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio Controller (rev 06)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB xHCI (rev 04)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #2 (rev 04)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Q87 Express LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family 6-port SATA Controller 1 [AHCI mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
lsusb ✔
Bus 001 Device 002: ID 8087:8008 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 002: ID 8087:8000 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 002: ID 2357:011f TP-Link 802.11ac WLAN Adapter
Bus 003 Device 003: ID 248a:8367 Maxxter Telink Wireless Receiver
Bus 003 Device 004: ID 25a7:fa23 Areson Technology Corp 2.4G Receiver
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Ez a Manjaro, ezen van a tipli. -
Kacsasült
tag
válasz
Rowon #100611 üzenetére
Bus 001 Device 003: ID 064e:9320 Suyin Corp. HP Webcam
Bus 001 Device 002: ID 8087:8000 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 003 Device 002: ID 1058:1048 Western Digital Technologies, Inc. Elements Portable (WDBU6Y)
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 002 Device 003: ID 045e:0745 Microsoft Corp. Nano Transceiver v1.0 for Bluetooth
Bus 002 Device 002: ID 0bda:0823 Realtek Semiconductor Corp. 802.11ac WLAN Adapter
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub -
urandom0
senior tag
-
Kacsasült
tag
válasz
urandom0 #100606 üzenetére
burak@burak-HP-250-G3-Notebook-PC:~$ sudo git clone https://github.com/brektrou/rtl8821CU.git
Cloning into 'rtl8821CU'...
remote: Enumerating objects: 1743, done.
remote: Total 1743 (delta 0), reused 0 (delta 0), pack-reused 1743 (from 1)
Receiving objects: 100% (1743/1743), 7.70 MiB | 7.97 MiB/s, done.
Resolving deltas: 100% (737/737), done.
burak@burak-HP-250-G3-Notebook-PC:~$ cd rtl8821CU
burak@burak-HP-250-G3-Notebook-PC:~/rtl8821CU$ chmod +x dkms-install.sh
chmod: 'dkms-install.sh' jogosultságainak megváltoztatása: A művelet nem engedélyezett
burak@burak-HP-250-G3-Notebook-PC:~/rtl8821CU$ sudo ./dkms-install.sh
About to run dkms install steps...
Creating symlink /var/lib/dkms/rtl8821CU/5.4.1/source -> /usr/src/rtl8821CU-5.4.1
Kernel preparation unnecessary for this kernel. Skipping...
Building module:
cleaning build area...
'make' KVER=5.15.0-126-generic....................................................................................................
Signing module:
- /var/lib/dkms/rtl8821CU/5.4.1/5.15.0-126-generic/x86_64/module/8821cu.ko
Secure Boot not enabled on this system.
cleaning build area...
8821cu.ko:
Running module version sanity check.
- Original module
- No original module exists within this kernel
- Installation
- Installing to /lib/modules/5.15.0-126-generic/updates/dkms/
depmod....
Finished running dkms install steps.
burak@burak-HP-250-G3-Notebook-PC:~/rtl8821CU$ sudo modprobe 8821cu -
-
Petya XT
senior tag
Ezt a ro..dt kínlódást ezekkel a stickekkel. Nem hiszem el, hogy nem lehet belerakni őket, amikor leszalad egy-egy firmware frissítéssel közel 150 MB. Van valami jogi része ennek? A TP-Link el is ugyanígy szenvedtem a minap.
-
-
Kacsasült
tag
válasz
CPT.Pirk #100602 üzenetére
burak@burak-HP-250-G3-Notebook-PC:~$ sudo git clone https://github.com/brektrou/rtl8821CU.git
fatal: destination path 'rtl8821CU' already exists and is not an empty directory.
burak@burak-HP-250-G3-Notebook-PC:~$ sudo cd rtl8821CU
sudo: cd: parancs nem található
sudo: "cd" is a shell built-in command, it cannot be run directly.
sudo: the -s option may be used to run a privileged shell.
sudo: the -D option may be used to run a command in a specific directory.
burak@burak-HP-250-G3-Notebook-PC:~$ sudo chmod +x dkms-install.sh
chmod: 'dkms-install.sh' nem érhető el: Nincs ilyen fájl vagy könyvtársztem en hulye vagyok
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kacsasült #100601 üzenetére
Valszeg nem te vagy a tulajdonosa annak a .sh fájlnak, így nem tudsz engedélyeket sem állítani rajta.
Írd elé, hogy sudo és úgy már menni fog. Mondanám, hogy a sudo chown... paranccsal vedd saját birtokba, de mivel többet úgy sem fog kelleni ezt lefuttatni, így mindegy is.
-
Kacsasült
tag
válasz
urandom0 #100591 üzenetére
burak@burak-HP-250-G3-Notebook-PC:~$ git clone https://github.com/brektrou/rtl8821CU.git
fatal: destination path 'rtl8821CU' already exists and is not an empty directory.
burak@burak-HP-250-G3-Notebook-PC:~$ cd rtl8821CU
burak@burak-HP-250-G3-Notebook-PC:~/rtl8821CU$
burak@burak-HP-250-G3-Notebook-PC:~/rtl8821CU$ chmod +x dkms-install.sh
chmod: 'dkms-install.sh' jogosultságainak megváltoztatása: A művelet nem engedélyezettmit rontottam el?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
- Reklámblokkolók topikja
- OTP Bank topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Google Pixel topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest