- Mobil flották
- Yettel topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vasti74
senior tag
válasz
GuMipOkE #101594 üzenetére
Persze, szabadság, nyílt forráskód meg minden... Csak talán belátható, hogy a fejlesztést elaprózni nem túl jó ötlet.
Mert így pl. 2 fő csapásirány 5 szuper arra épülő disztribúció helyett (amiben szerintem minden fejlesztő megtalálhatná a számára szimpatikusat, és dolgozhatna azon) fejlesztődik nem is tudom, 20 fő csapásirányra alapozó 150 disztribúció, csak sajnos ki nem fejlődnek igazán soha :-( -
válasz
GuMipOkE #101594 üzenetére
Én ebbe a témába Vasti74 és Cigam nézetét vallom.
Régebben is és ma is, több blogbejegyzésemben is hangot adatm ennek.
Okés legyen 2-3, 4-5, max. 10 fó csapásirány. De ennél több minek?
Én a 6 év linuxozásom után simán összekalapálhatmék egy nekem megfelelő disztrót, legyen tibipingvin.
Ezt a disztrót rajtam kívül legalább öten azonnal ki is próbálnák majd ugyanúgy mint több 1000 elárvult kezdeményezést, belevágnám az internet szemeteskukájába.
Akkor ennek mi az értelme...? Semmi, nulla.A kernelek 95%-ban egyformák. A körítést meg minek 10000 disztróként nevesíteni...? 1000 csomag és frissítéskezelővel, egyébbel?
Mondom sokadszor ez a magánvélemyényem.
és szabadság ide szabadság oda, én tartom ezt.Legyen meg a 2 fősodor, rolling és lts. Ezt még mindenki el is tudja dönbteni neki melyik a megfelelő. Nagypapának lts, gamer fiatalnak rolling.
És legyen ezek alatt egy faszerkezet. Nem ácsmunkára gondolok hanem ágazzon lefelé, pl. így és ugyanígy az lts ágon is,
rolling
desktop edition
cinna xfce gnome kde stb
Itt értelemszerűen tovább a megfelelőhöz
szoftverkezelő, deb aur pamac, konténeres, snap flatpak stb.
szoftverbázisok, öreguras, modern, gamer beállítottság, médiára kihegyezve, csak a minimum stb.
témák, színek, csicsa, egyszerűség, stb. stb. szerint.Itt minden lejjebb lépésnél lennének magyarázatok pár sorban, képek, és nem példák terminálparancsokra meg githubos makeinstallok tömkelegére.
És akinek halvány elképzelése van mit is szeretne, az végigikattingatva a fa ágain eljut oda hogy pl.
rolling, KDE, automatikus frissítések mindenre, minden szoftvert szeretnék kipróbálni, a konténerektől se riadok vissza, a gép 99%-ban médiafogyasztásra kell, a szolíd nem hivalkodó témázást, kinézetet kedvelem. stb. stb.
És az hogy ennek a neki megfelelő egyedi disztrónak nem Garuda vagy Manjaro vagy Ubuntu már a neve hanem Pistike 1. gamer disztrója, vagy Sanyipapa és Mama facebookos viberes unokás böngészős disztrója, na EZ az igazi szabadság, nem ez az orbitális világméretű katyvasz ami Te szabadságnak hívsz.
És ne már a felhasználóra maradjanok olyan marhaságok mint aur bekapcsolása, ppa felvétele egy milliók által ismert használt szoftverhez, médiakodekek vadászgatása terminálból, elavult 2-3 éves használhatatlan szoftverek a gyári repókba stb. stb. Ezt intézze a renszer automatice, 2025 van.Akik meg hobby vagy munka szinten használják úgyis tudják nekik mi kell.
Amikor elkezdtem jópár éve Linuxozni, 0, nulla tudással, kb. 2 hét alatt leesett hogy ez a rendszer fényévekkel jár a Win, Mac, minden előtt.
Mivel azok fix, ez meg MODULÁRIS, legószerűen összerakható.
És EZT kéne a nagyközönségnek valahogy elmagyarázni, nem megszédíteni kismillió szétszórt elavult elárvult nehezen kezelhető marhasággal.
Következő lépés a csomagkezelés egségesítése, vagyis nem, rosszul fogalmazok, minden csomagot minden csomagformátumra portolni kéne és a nagyközönség eldönti melyik a jó neki.
Igen ez brutális meló, pl. debet csinálni minden szoftverből ez lehetetlen is de akkor legyen konténerformátum. Azt atomkönnyű naprakészen tartani hisz egy azaz egy darab Mozillát, VLC-t stb. kellene csak karbantartani. Nem 500 formátumot.
Csak a felhasználók, az ÁTLAGFELHASZNÁLÓK nyernének vele de ők mindent.Nem vagyok se dogmatikus se önimádó.
De látatlanba nagyob összegbe lefogadom ha a Linux a leírt úton indult volna el és nem a disztrókatyvaszok és azokon belül minden homlokegyenest eltérő kismillió megoldásain, akkor előrébb tartana.Mégegyszer utoljára leírom, ezzel a módszerrel nem veszne el a szabadság és nem veszne el a profik által használt más megoldásokból se semmi.
Szerveres vonal, bármire használható egyedi spec. gui nélküli rendszerek stb. csak nagyon megönnyítené egy átlátható rendszerben ábrázolva hogy mi micsoda. -
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Mobil flották
- Epson nyomtatók
- Path of Exile (ARPG)
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Yettel topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i7 9750H 32GB 500GB Radeon Pro 5300M hibátlan működéssel
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070Ti 8GB Rampage SHIVA TT 500W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged