- Folyamatos vérnyomásmérést kínál a Huawei Watch D2
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen GPS-t vegyek?
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petya XT
senior tag
Egy kis segítség kellene Ubuntu 24.04 LTS-hez. Archer T2U / AC 600 5gh Wifi usb.
Találtam egy ilyet, ránéznétek, hogy ez jó lesz e? [link]
Bár az oldal tetején nem túl biztató a kiírás.
Köszi! -
-
-
Petya XT
senior tag
válasz
urandom0 #100294 üzenetére
Nem feltételezném, hogy egyik a másikra szeretne írni, de mivel itt három rendszer van, én úgy értelmeztem, hogy a egyáltalán ne tudjon, mondjuk a Debian a Mintről, és fordítva. Fizikailag persze felül lehet írni, bár én ha tudom, hogy egy ideig csak az egyiket fogom használni, UEFI-ben tiltom a SATA portját és kész. Rowonról nem feltételezem, hogy véletlenül purgálná az adott lemezt. Lehet én értettem félre a kérdést.
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
CPT.Pirk #100292 üzenetére
Miért gondolod, hogy ezeket ki kellene törölnöd?
Eddig nem voltak ott, korábbi telepítéseimnél nem emlékszem, hogy találkoztam volna már velük a rootban és a mellette a Raspberry Pi 4-esen futó Raspian OS alatt sem látom, hogy ott lennének.
Ilyenkor amikor korábban nem láttam ott egyes fájlokat nehezen tudom eldönteni, hogy valami odaszemetelt vagy valós funkciója van és úgy került oda.
Lehet én vagyok figyelmetlen és már eddig is ott voltak, már nem tudom. Akkor viszont a Raspberry kavart meg.
Szeretem a rendet.#100293 urandom0
Köszi! Azt láttam, hogy mire mutat, csak azt nem értem miért jöttek létre. -
urandom0
senior tag
válasz
Petya XT #100290 üzenetére
Hát ha az kérdés, hogy abszolút ne tudjon semelyik rendszer sem írni arra a lemezre, akkor az ellen nem fog megvédeni gyakorlatilag semmi. Egy titkosított lemezt is simán felülírok dd-vel, de Windows alól a diskparttal vagy a lemezkezelővel is el tudok intézni egy bármilyen fájlrendszerű lemezt.
-
urandom0
senior tag
válasz
Crvsh3R #100289 üzenetére
Azok szimbolikus linkek a kernelre és az initial ram diskre. Ha megnézed, hogy hova mutatnak, valami ilyesmit fogsz látni:
/vmlinuz -> boot/vmlinuz-x.x.x-amd64
/initrd.img -> boot/initrd.img-x.x.x-amd64Ha kitörlöd őket, nem biztos, hogy be fog bootolni a gépet következő indításkor
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Crvsh3R #100289 üzenetére
Miért gondolod, hogy ezeket ki kellene törölnöd?
Itt van róla infó, hogy ezeket mi és miért hozza létre: https://manpages.debian.org/testing/linux-base/linux-update-symlinks.1.en.html
-
válasz
Rowon #100284 üzenetére
A Windows hozzá se tud szagolni az ext fájlrendszerhez csak ha kiegészítő külső szoftvereket telepítesz.
Amik nem autostartosak azaz erős felhasználói beavatkozássl lehet csak ext partíciót Win alól bizergálni.
Visszafelé meg letiltod a W10 partíció automountot a Linuxba.
Ez szerintem bőven elég, egyébként a Win mint leírtam fel se csatolja az extet, a Linux meg alaphelyzetbe csak 1 darab lomtárat, kukát, trash könyvtárat hoz létre ntfs köteten.
Soha semmi mást nem írkálnak egymásra.
Az megint más kérdés hogy bármelyik alól bármelyiket, a partíciókat egy kattintással lehet lemezkezelőbe törölni.
Ez ellen nincs orvosság de ez ismét eléggé aktív felhasználói beavatkozás amit magától egyik os se tesz meg soha. -
Crvsh3R
senior tag
Mai napon észrevettem, hogy a Debian 12.8 alatt a root könyvtárban megjelent pár symbolic link, méghozzá a következőek:
Ezek vajon miért keletkeztek, illetve hogyan tudom őket biztonságosan eltávolítani? Esetleg ez a normális és ne piszkáld kategória?
-
válasz
csixy #100285 üzenetére
Jót tesz persze, de enélkül is mocorog bőven.
Ha más nincs, akkor ez a karácsony fedőnevű készülődésre felkészülés is itt van. Ma már keresgélés volt, ajtódísz, asztali koszorú és átnézni, mik vannak, nyilván ami padlóra borulta magát, azt meg Ördi kezdte rágcsálni bőszen.... szóval van itt adrenalin eléggé.
-
Üdv,
Hogyan tudom beállítani azt, hogy egy másik disztró (vagy éppen a Windows) ne tudjon hozzáférni a Linuxos meghajtómhoz? Három SSD van a gépben, egy Debian, egy Linux Mint és egy Windows 10. Hogyan tudom megoldani, hogy még csak véletlenül se tudjanak egymással kommunikálni?
Mármint kommunikálás alatt értem, hogy írásvédettek legyenek, vagy valami hasonló. -
válasz
urandom0 #100282 üzenetére
Nagyon kedves, hogy klingonul üzen, csak párszor égnek állt a hajam menet közben tőle. De legalább a BIOS frissítések sikerültek, egyből 3 verziót is upgrade-elt a rendszer, mármint nem a rendszer, mert reboot után csinálta.
Az elején majd egy percig nullán álldogált a folyamatjelző csík...az kicsit idegesítő volt azért.
Azért jó, hogy most már bármelyik disztrón automatikusan lehet BIOS-t/firmware-t upgrade-elni.
-
válasz
urandom0 #100280 üzenetére
A Lubuntus kolléga, tényleg, ez pár napja volt!
Valahogy ezektől függetlenül mégis az marad az emberben, hogy nem lehet ilyet csinálni, ami ugye Linux alatt sokszor nem azt jelenti, hogy lehetetlen.
Remélem ez a KDE Neon 22.04 to 24.04 autoupgrade-re is vonatkozik....épp most engedtem rá a rendszerre. Remélem a plasma 6.2-re upgrade nem nyekkent meg semmit, az Ubuntu core talán megoldja...no közben azért ugranak fel fura értesítések:
Reboot után szerencsére működik az új LTS...
ubyegon@NEON-latitude5520:~$ inxi -Fxxx
System:
Host: NEON-latitude5520 Kernel: 6.8.0-49-generic arch: x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 13.2.0 clocksource: tsc
Desktop: KDE Plasma v: 6.2.3 tk: Qt v: N/A wm: kwin_wayland vt: 1 dm: SDDM
Distro: KDE neon 24.04 6.2 base: Ubuntu 24.04 LTS Noble
Most jön a Dell firmware update, ez inkább izgat...
Nálunk, a cégnél olyan volt, hogy előző kolléga Ubuntu-t használt szervernek, és úgy gondolta, jó ötlet Debiant csinálni belőle úgy, hogy átírja a repókat és dist-upgrade-el.
Azért egy ilyen művelet végrehajtójától megkérdezném, mennyire mélyen gondolta át ezt fejben.
Mondjuk arra jó, hogy aki ki akarja javítani, ez legalább nem tompul el teljesen!
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #100275 üzenetére
A múltkor a könyvelőprogramos kolléga is 14-ről vagy 16-ról akart frissíteni 24-re, én akkor utánajártam, többen is írták, hogy lehetséges egy lépésben is, csak nem ajánlott. A doksi is azt írja, hogy nem ajánlott. Én ilyet még nem csináltam, úgyhogy sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom
Nálunk, a cégnél olyan volt, hogy előző kolléga Ubuntu-t használt szervernek, és úgy gondolta, jó ötlet Debiant csinálni belőle úgy, hogy átírja a repókat és dist-upgrade-el. Na, ott lett olyan káosz, hogy sokáig azt sem tudtam, hogy ami előttem van, az most Debian vagy Ubuntu. Kb. 12 órám ment rá, mire helyreraktam, sok csomagot kézzel töltöttem le wgettel, és a függőségek kihagyásával telepítettem, ugyanúgy sokat el is távolítottam. Aztán ezt az egész őskáoszt visszaalakítottam Ubuntuvá, és úgy frissítgettem fel lépésenként a legfrissebb verzióra, mert amúgy Ubuntuból és Debianból is több éve lejárt verzió volt. Mai napig üzemel ez a szerver, és nincsenek már rajta Debian csomagok.
-
-
Remus389
veterán
-
válasz
ubyegon2 #100275 üzenetére
Annó még én raktam fel neki Windows helyett. Egy darabig használta, aztán félretette. Most hogy elromlott az új gépe, elővette, és kb minden pampogott, hogy régi, lejárt, nem megy fel, mert ez a verzió már nem támogatott. A 20-ason már megy a legújabb 131-es Chrome. Visszaraktam a VLC-t meg a Kritát, ezeket láttam az asztalon, a többit majd visszateszi a Szoftverek-ből. Érdekes, hogy a Gimp megmaradt, frissült a rendszerrel.
-
válasz
cigam #100274 üzenetére
Ja nem is magadnak csináltad!? Az még meredekebb, ha mégis bekrepál, majd hívni fog.
De ha eddig jól ment, a következők már nem jelenthetnek akkora gubancot. Ha belegondolok, hogy a sysvinit-et kicseréli a telepítő systemd-re, már-már olyan, mintha egy új telepítést csinálna.
Ezek szerint mindketten tévedtünk, vagy urandom0 ft téved!
-
-
válasz
cigam #100269 üzenetére
Régebben nem arról volt szó, hogy ekkora ugrás nem lehetséges?
Nem is volt az régebben...vagy ekkora mágus vagy, vagy valahogy megoldották azóta, mert talán a systemd-re átállás miatt se nagyon volt lehetséges. Legalábbis nekem is így rémlik. Akkor már csak két lépést kell megtenned a 24.04-ig.
Mindenesetre gratula hozzá!
Nekem eszembe nem jutna, igaz nem is értek az Ubuntuhoz.
-
Remus389
veterán
válasz
Remus389 #100238 üzenetére
Azt ki is felejtettem, hogy míg windows-ban letöltöttél egy háttérképes témát, ha mondjuk a 10 képből 2 nem tetszett, akkor azzal kellett együtt élned, míg Linux-nál a háttérképes mappámból csak simán kitörlöm a nekem kevésbé tetsző háttérképet és szabadon bővíthetem. Ez is jobb a Linuxban.
-
válasz
tordaitibi #100264 üzenetére
Így van +megkaptam hogy nem kell papolnom mert Ő nem óvodás, tudja mi az alvás meg a hibernálás.
Azon kicsit meg is lepődtem, mert egyrészt egy új topiktárs esetén az ember olyan dolgokat is leírhat, amit tévesen gondolt, hogy nem tud a kérdező, de pont amiatt, mert nem tudjuk, mit tud egy új ember. Másrészt kifejezetten barátságos segítő szándékkal írtad, nem az én odaszúrós segítő stílusomban.
Én az önérzetesség miatt biztos voltam benne, hogy tudja a fórumtárs, ha még én is tudom ezeket, aztán most kiderült, hogy annyira mégsem.
No nem baj, nem vagyunk egyformák és egyformán elfogadóak sem. Így aztán azt a zseniális hibrid hibernációdat sem fogja már soha megismerni!
-
Ma végrehajtottam a lehetetlent. 14-es Ubuntu-t frissítettem 20-ra, igaz 2 lépésben. Szerintem tovább is ment volna, de elfogyott az időm. Régebben nem arról volt szó, hogy ekkora ugrás nem lehetséges?
Igaz csak a rendszert figyeltem, a telepített programok lassan megfogyatkoztak -
urandom0
senior tag
válasz
Petya XT #100263 üzenetére
Bármit, ami hibára utalhat. Nem tudom megmondani, mert nagyon kernel- és disztrófüggő.
Nálam OpenSuse alatt ez van a logokban, amikor elmegy aludni és visszatér:nov 28 21:07:38 localhost.localdomain kernel: Freezing remaining freezable tasks completed (elapsed 0.001 seconds)
nov 28 21:07:38 localhost.localdomain kernel: Freezing remaining freezable tasks
nov 28 21:07:38 localhost.localdomain kernel: OOM killer disabled.
nov 28 21:07:38 localhost.localdomain kernel: Freezing user space processes completed (elapsed 0.002 seconds)
nov 28 21:07:38 localhost.localdomain kernel: Freezing user space processes
nov 28 21:07:38 localhost.localdomain kernel: Filesystems sync: 0.125 seconds
nov 28 20:29:31 localhost.localdomain kernel: PM: suspend entry (deep)
nov 28 20:29:31 localhost.localdomain systemd-sleep[62922]: Performing sleep operation 'suspend'...
nov 28 20:29:31 localhost.localdomain systemd-sleep[62922]: This is a temporary downstream workaround for https://github.com/systemd/>
nov 28 20:29:31 localhost.localdomain systemd-sleep[62922]: relying on kernel to perform the freeze.
nov 28 20:29:31 localhost.localdomain systemd-sleep[62922]: User sessions remain unfrozen (add $SYSTEMD_SLEEP_FREEZE_USER_SESSIONS=1 >
nov 28 20:29:31 localhost.localdomain systemd[1]: Starting System Suspend...
Fedora alatt pedig ez:
nov 27 21:07:16 fedora kernel: Freezing remaining freezable tasks completed (elapsed 0.001 seconds)
nov 27 21:07:16 fedora kernel: Freezing remaining freezable tasks
nov 27 21:07:16 fedora kernel: OOM killer disabled.
nov 27 21:07:16 fedora kernel: Freezing user space processes completed (elapsed 0.001 seconds)
nov 27 21:07:16 fedora kernel: Freezing user space processes
nov 27 19:48:49 fedora kernel: Filesystems sync: 0.073 seconds
nov 27 19:48:49 fedora kernel: PM: suspend entry (deep)
nov 27 19:48:49 fedora systemd-sleep[10848]: Performing sleep operation 'suspend'...
nov 27 19:48:49 fedora systemd-sleep[10848]: Successfully froze unit 'user.slice'.
nov 27 19:48:49 fedora systemd[1]: Starting systemd-suspend.service - System Suspend...
nov 27 19:48:49 fedora systemd[1]: Reached target sleep.target - Sleep.
Ezekben nincs hiba. De ha hibát látsz, akkor általában más színnel írja ki, vagy úgy keződik, hogy WARNING, vagy Failed, vagy ilyesmi.
Esetleg meg lehet próbálni ajournalctl -p err
paranccsal megnézni, nincs-e a suspend időpontja körül valami hiba. -
urandom0
senior tag
válasz
Remus389 #100262 üzenetére
A fast startup is okoz problémákat egyes gépeken, ill. egyes programok nem is működnek addig, amíg ki nem kapcsolod. A suspendnél szintén ez a helyzet, vannak olyan gépek, amin nem működik.
Ha érdekel ez a hibernálás dolog, akkor tutorial alapjá beállítod a gépeden, és kitapasztalod, hogy nálad megy-e. Ha nem, akkor marad a suspend.
-
-
urandom0
senior tag
válasz
Petya XT #100259 üzenetére
Én megpróbálnám lehúzni az összes hardvert, kezdve az egérrel és a billentyűzettel, kikapcsolni a rádiós cuccokat, és úgy megpróbálni az a felfüggesztést. Illetve nézném a logokat közvetlenül visszatérés után, sokszor ott van benne, hogy miért nem tudott elaludni.
Dell gépem nincs, Lenovo laptopból van két féle, és egy Fujitsu asztali gép, ezeken mind működik a felfüggesztés. Még évekkel ezelőtt, régebbi Gnome verzióval a laptopon volt hasonló problémám, hogy rögtön fel is ébredt felfüggesztés után.
-
urandom0
senior tag
válasz
Remus389 #100258 üzenetére
A suspend az a felfüggesztés, azaz az alvó mód. Én mindig azt használom, kb. 2-3 hetente kapcsolom csak ki a gépeim.
A hibernálás az más, az pontosan úgy működik, hogy leírtam: a lemezre írja a memória tartalmát, és leállítja a gépet. De azt külön be kell állítani, gyárilag nagyon kevés disztróban van beállítva.
-
Petya XT
senior tag
válasz
urandom0 #100256 üzenetére
Nálam nem működik a valamiért az SSF gépeken a felfüggesztés. El sem fordulok, és már fel is ébredt. Gondolom valamelyik rádiós cucc, a LAN-ra nem gyanakodnék.
Mértem egy boot időt, de nekem nem tűnt egyik sem valami baromi gyorsnak.
Dell SFF: LM 22 4th. gen HDD Boot: 1 perc 22 mp.
Dell SSF2: Manjaro SSD 4th.gen: 40 mp
Asztali: 4th. gen Windows SSD: 40 mp
Minden gépben ugyanaz a proci van, i5 az összes. A Windows-t sem nevezném túl gyorsnak. Küllőre annyi, mint a Manjaro KDE.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Remus389 #100255 üzenetére
A probléma ezzel az, hogy egy dualboot rendszernél kénytelen vagy kikapcsolni a gyors rendszerindítást Windows alatt. Úgy meg nincs túl nagy különbség az oprendszerek bootideje között. Ráadásul ha egy gyors SSD-d van a gépbe meg jó proci, akkor tök hamar bebootol bármi.
-
urandom0
senior tag
válasz
Remus389 #100250 üzenetére
Félreérted. A gép fizikailag valóban leáll, de a kernel, az illesztőprogramok, és a rendszerközeli részek úgy, ahogy vannak, kiíródnak egy fájlba, és következő indításkor a Windows csak berántja ezt a fájlt a memóriába. Ez majdnem pont olyan, mint a hibernálás, annyi a különbség, hogy hibernáláskor a programok (folyamatok) is kiíródnak, fast startupnál viszont azok nem.
-
Remus389
veterán
válasz
Remus389 #100248 üzenetére
Jobban belegondolva ez nem lehet, mert megjelent az alap BIOS post kép a Windows 10 esetén is, tehát full nulláról indult a Windows is.
Tudom, foggal-körömmel kell védeni a Linux-ot, de őszintének is lehet lenni.
Tény hogy ezen a régi gépen jóval gyorsabban bootolt a Win10, de van egy workaround a hibernálás, ennyi.
-
válasz
Remus389 #100248 üzenetére
Azt akarod mondani, hogy tulajdonképpen ezzel hibernált a Windows 10 suttyomban?
Nem én mondom, 10 éve nem használok Wint, de legutóbb Tibikomám is írta, hogy valami félhibernált állapotba kerül a Win kikapcsoláskor, de amit az előbb linkeltem, az is egyértelműen ezt taglalja!
A Linux az tényleg kikapcsolt állapotba kerül a shutdown-ra.
Linux az végrehajta a kapott parancsot.
-
-
Remus389
veterán
Senkit se akartam megbántani, ezen a két selejtből összeollózott gépen tündököl a Linux Mint. Szépen működik, új életet lehelt bele.
De míg Windows-on szinte rögtön netezhettem, ha álló helyzetben nyomtam még meg a bekapcsoló gombját és közbe helyet foglaltam, addig Linux-on azért kell várakozni, bámulni egy darabig ahogy tölt.
Ez van, ezt tapasztalom.
Így ha gyorsan meg akarok nézni valamit, talán jobb valami mobil eszközön, ennyi. Minden másban jobb a Linux ezen a gépen, de meg kell adni ahol nem. -
válasz
How to Turn Fast Startup On or Off in Windows 11
Ezt csak úgy itt hagyom neked. Utóbbi időben kétszer is kellett harcolnom Winnel, mindkét alkalommal ki kellett kapcsolni valamit, egyik alkalommal csak azért, hogy egyáltalán működjön a notebook...
No mindegy, szerintem a linkben leírtak alapján kapcsold ki a fast startup-ot vagy akár csak a hibernálást és utána nézd meg a bootidejét.
Amúgy legutóbb, mikor ez szóba került, pár ötlet elhangzott, például suspend/altatás...
Amúgy pár éves Dell Latitude 5520 se sokkal gyorsabban bootol a nyamvadt UEFI miatt, mint az öreg összelegózott notid legacy boottal!
Régi desktopom meg 3,2 sec alatt bootolt 10 éve!Debian volt az, de ez lassú volt amúgy, mert az Antergos 2,7 sec alatt bootolt! Nem vicc...
-
urandom0
senior tag
válasz
Személy szerint nekem a bootidő teljesen huszadrangú dolog. Nem tudom megmondani, hogy melyik gépem bootol be gyorsabban, a céges Windowsos i7 10. gen. 16 GB RAM-mal M.2 SSD-vel, vagy az itthoni Linuxos i5 3. gen., SATA SSD-s 8 GB-os gépem. Én nem igazán érzékelek különbséget
Meg eleve ritkán kapcsolom ki a gépeim, kb. 2-3 hetente.Én csak szeretem, hogy Linuxban sok minden sokkal jobban működik. Ha az ember megismeri a tipikus hibáit és bogarait (mint pl. azt, hogy a jelszót célszerű rootként a passwd paranccsal átállítani), akkor nagyon kezes bárány tud lenni. És szerintem sokkal átláthatóbb, anélkül is, hogy infós mérnök kellene lenni hozzá, ezért javítani is könnyebb. Szinte mindig van legalább egy konzolod, amivel logokat tudsz nézni, parancsokat kiadni, stb. Windowsnál sokszor csak találgatni lehet, hogy éppen mi nyűge van.
Illetve az elmúlt pár évben nagyon ráálltak a Microsoftnál arra, hogy folyamatosan tömik bele az újdonságokat a Windowsba, viszont a hibákat nem annyira szeretik javítani. Most pl. itt van ez az új Felidézés funkció, szerintem a kutya nem kérte, de azért belerakták, miközben egy privacy rémálom az egész. De szerintem pár év múlva ez is majd a levesbe, mint sok más korábbi funkció, mert senki nem fogja használni. Szerencsére csak kevés gépen fut el.
-
Remus389
veterán
válasz
CPT.Pirk #100239 üzenetére
A windows 10 úgy bootolt ezen a laptopon, hogy benyomtam még álló helyzetben a bekapcsológombot, és mire helyet foglaltam a székben, kényelmesen elhelyezkedtem és ráraktam a kezem az egérre már ott volt a PIN kérő, amit egy pillanat alatt benyomtam az enter lenyomása nélkül. Pikk-pakk már nyomhattam is rá a Google Chrome-ra ami pikk-pakk elindult. Szinte olyan volt mint egy tablet, rögtön ott volt nekem a net, persze a leülés része kellett ehhez. Ezt az egyet megadom a Windóz-nak, fantasztikusan jó a gyorsboot-ja.
-
Remus389
veterán
válasz
urandom0 #100237 üzenetére
Köszi a kimerítő választ!
Néha el is feledkezem hogy Linux-on vagyok, annyira olyan mint a Windows. Úgyis csak elindítom a Google Chrome-t, meg néha a fájlkezelőben matatok. Még a háttérképek is cserélődnek ötpercenként.
Minden működik mint a svájci óra!Annyiból jobb, hogy van ilyen üveges téma (Semabe), nem szaggatnak a böngészőben az online videok az öreg hardver miatt, sokkal takarékosabb a RAM-al, csendesebb a gép, nem erőlködik annyira. Szerintem szebben szól a jack-ból, talán jobb a hangkártya driver.
Hát a bootidőben a Windows toronymagasan nyer (tudom ezzel a kijelentéssel a népszerűségi ranglista legaljára kerültem
), de ennyi hátrányt el kell viselni a sok-sok előny mellett.
-
urandom0
senior tag
válasz
Remus389 #100236 üzenetére
Mert amit a "Passwords and Keys" programban látsz, azok a kulcstartók. A Linux ilyen kulcstartókban tárolja a jelszavakat, a GPG kulcsokat és egyéb, bizalmas adatokat. A "Login" a bejelentkezési kulcstartód, az automatikusan feloldódik, amikor bejelentkezel a rendszerbe (ha csak meg nem adsz neki egy külön jelszót). Ha nem oldódna fel, akkor nagyon sok helyen újra és újra meg kéne adnod a jelszót, mert a rendszer nem tudná kiolvasni a kulcstartóból.
Ott látom, van két Chrome-os jelszavad, meg egy harmadik, azok mind a bejelentkezési kulcstartóban tárolódnak. -
-
kutga
félisten
válasz
Necronom #100226 üzenetére
Más lett végül a dologból, debian ment a kis gépre, arra retropie, két kontrollert már csatlakoztattam hozzá, még be kell konfigolni, de karácsonykor már mehet róla a Super Mario a gyerekkel. Anyámhoz beállítom a régi rpi3-as lapom, a saját oprendszerével, arra próbálok hegeszteni valami távoli elérést, ha kell nála valamit intézni. Én amúgy ezekért (is) imádom a linuxot, kb a krumplin is elfut.
-
Remus389
veterán
Van lehetőség jelszó helyett PIN kódot beállítani a Linux Mint-hez?
Lényeg hogy ne kelljen enter-r nyomnom.Van-e erről bárkinek tapasztalata?
-
Ezt láttátok-e? [link] Egyedi GRUB téma.
-
Necronom
senior tag
válasz
kutga #100180 üzenetére
Nalam filmezesre van beallitva egy N100-as procival egy ilyen fix procis mITX alaplappal
A sambahoz hat ize, ott a sambahelyi es akar tavoli eleresre is, DLNA-re ott a Kodi, nekem azert az, mert nezek is errol a konkret geprol filmet, torrentre meg ott a sajatja, jo dolog, hogy tavolrol is vezerelheto
Nalam igy valt be egy kis gepigenyu Lubuntu, amibol eppen most lett PRO, amihez jo sokaig nem kell nyulni sem - hala az itteni gyors helpeknek -
urandom0
senior tag
válasz
RaZroX #100223 üzenetére
Elementary-ben szerintem nem mostanában lesz HDR support. Tegnap jelent meg a 8, ma futottam vele egy kört Virtualboxban, még csak most jött meg a Wayland session, és most jutottak el odáig, hogy átírják a core appokat GTK4-re. Szerintem majd valamikor a Gnome után 1-2-3 évvel lesz Elementary-ben HDR, és valószínűleg az mpv lesz az első, amelyik sikeresen kihasználja.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
RaZroX #100223 üzenetére
Még kezdetleges a HDR támogatás Linux alatt.
Itt van infó: https://wiki.archlinux.org/title/HDR_monitor_supportAmin valszeg működik, az AMD hardver + KDE Waylanddel, meg Gamescope kompozitor. nVidia cuccal gondok lehetnek. - adatlapod nincs kitöltve.
A Gnome az még készül. Elementary ezen belül nem tudom, eléggé eltűnt manapság, lehet túlzottan le volt butítva még Gnome-hoz mérten is.
-
RaZroX
addikt
Hali!
Tudom, hogy a HDR még nincs kiforrva, de kizárólag filmezés szempontjából működhet?
HDR10 videót/filmet játszanék le VLC-vel. Gnome-nál és ElementaryOS-nél működhet? -
Warton
őstag
válasz
urandom0 #100215 üzenetére
Azt a második részre tartogatom, bár már régebben beszéltem ForrasztópákaFerivel a dologról, nem tetszett, hogy a laptop árát még egyszer kifizessem, illetve, hogy postai úton kéne eljuttatni és vissza.
Bár igazából még egy-két pukli ide vagy oda már tökmindegy.
Meg aztán megnyugodtam mert simán minden probléma nélkül ment a windows a gépen...
Majd lehet, hogy a foodorát szállító indiai srácot felkérdezem nem-e ő csinálja a biosresetes videókat a yt-ra.
-
válasz
Warton #100196 üzenetére
Első körben resetelni kell a BIOS-t. Rákeresel az interneten, vagy a HP szervizben megoldják, de kb a laptop árát ráköltöd. Miért akarsz Linuxot? VirtualBox, vagy WSL nem jó alternatíva?
Miért nem jó neked a Kubuntu? Ha jól rémlik, az OpenSuse, és a Debian-t is felrakhatod secure boottal. -
Warton
őstag
válasz
urandom0 #100210 üzenetére
A HP Probook 440 G6 laptopom története dióhéjban:
A kimitlop BT-nél foglalkoztatott IT csávó beállította a securebootot és levédte az egészet bios jelszóval (ami nem jelszo, nem 123456 stb.), hogy a prehistorikagyú felhasználó ne tudjon turkálni benne. Utána a prehistorikagyú ripityára törte a laptopot, a palmreszt meg van gyűrődve, a kijelző valószínűleg teljesen szét lett cincálva stb. Viszont a belseje egész jól megúszta a balesetet. (Láttam képeket erről a laptopról fej nélkül.) Ez a laptop ebben a formában bekerült a kukába, ahonnan BontóJózsi szedte ki itt a pH-n és elkezdte bontani, addig jutott vele, hogy kiszedte belőle a HDD kábelt, meg a HDD caddyt, mert jött KókányTibi, aki fantáziát látott a fejetlen, gyűrött laptopban és elhozta tőle. Hozzákókányolt egy kijelzőt, oly módon, hogy tele van leakekkel, meg a szél lobogtatja a kávát, meg a belsejéből is hiányzik csavar, amiket pótolgattam stb. Eztán feltette a vaterára, ahol meg én leütöttem kb. 20káért csak azért mert win11 kompatibilis (és volt hozzá akku, SSD, ram). (Ezelőtt csak 6. generációs laptopjaim voltak). Ekkor még nem tudtam, hogy bios jelszavas. Aztán hozzávettem BontóJózsitól a HDD kábelt és használtam a Win11-et. Mostanra viszont már nem tetszik a Win11 és szeretnék rá valami normálisabb rendszert, ami a laptop fent részletezett szellemiségéhez jobban passzol. -
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #100204 üzenetére
Azért is tartok tőle, mert ebben a kubuntuban még a régi plasma verzió van, feltételezem, hogy ez 2027-ig ennél a verziónál így is marad, vagy rosszabb esetben az upgrade-nél ez a rendszer is földbeáll mint a Manjaroim.
Jobban örülnék egy olyan disztronak, amibe már eleve az új verzió van, ráadásul meg tud bírkózni a secureboottal is...
Már látom, hogy LinuxMint lesz ebből.
Vagy egy indiai származású forrasztópákás sámán, aki kiüti a biosjelszót.
-
válasz
urandom0 #100210 üzenetére
Nem teljesen vágom mire is jó a Secure Boot, csak találgatok. Gondolom megakadályozza azt, hogy indításkor olyan programok kezdjenek el futni, amik nem rendelkeznek valamilyen aláírással?
Ezt Secure Boot nélkül SZERINTEM az Rkhunter is le tudja ellenőrizni.Szerk.: bocsánat, ez nem igaz, inkább kihúztam. -
válasz
Rowon #100205 üzenetére
Soha nem törli semelyik Linux vagy bármi indítóbejegyzését.
Hanem előresorolja magát a UEFIbe a bootsorrendbe.
De ez nagyon nem ugyanaz mintha belebarmolna az efin egy Linux bootbejegyzésbe netán törölné.
Olyat én még nem láttm hogy Uefi szinten bekacsolná a secure bootot. -
Warton
őstag
-
válasz
Rowon #100205 üzenetére
Valószínűleg a közösen használt EFI partíció miatt, de csak találgatok, mert laikus vagyok.
Az lehet, a Win képes kigyomlálni a Linuxnak szükséges dolgokat, lehet emiatt használnak sokan külön /EFI-t a Linuxhoz.
Nálam nem volt gond, mikor a Windowsos SSD volt benne a gépben, de úgy látom nem is aktív a dolog:
ubyegon@Latitude-5520:~$ sudo mokutil --sb-state
[sudo] ubyegon jelszava:
SecureBoot disabled -
-
urandom0
senior tag
válasz
Warton #100199 üzenetére
Valószínűleg úgy vannak vele, hogy kapja be a Microsoft... mert amúgy tőle kellene valamilyen licencet vásárolni. A Canonicalnak van licence, az OpenSuse-nak is, és a Red Hatnak is, többiekről nem tudom. A Debian a shim csomaggal oldja meg, az meg valahogy úgy működik, hogy a Microsoft kulcsával van aláírva, de bele van ágyazva a Debian önaláíró certje. Manjarohoz is lehet találni leírást, hogy hogyan lehet beleeszközölni a shim-et, csak alapértelmezetten nincs benne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Autós topik
- Bundle topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Okos Otthon / Smart Home
- Milyen alaplapot vegyek?
- Folyamatos vérnyomásmérést kínál a Huawei Watch D2
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Kompakt vízhűtés
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged