- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen GPS-t vegyek?
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- iPhone topik
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
webzyus
újonc
üdv!
van értelme bekapcsolni a tűzfalat?
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
Samba kérdésem van, mert nem értem...
Van egy NAS, azon belül a mappák ugye...
Van egy "all in" hozzáfárás a nashoz, ott van egy force user a konfigban.
Van egy NAS/Telefon mappa, amit csak telefonról szeretnék elérni, csak ezt a mappát.
Létrehoztam usert, passt., configba felvettem /mnt/nas/Telefon, valid userként megadtam az új usert, mert ezt csak neki kellene látnia, meg az all-in usernek ugye, akinek a teljes nashoz van hozzáférése.Telefonon belépnék... megadom az új usert és a passt. Fain, de bizony mindenhez is hozzáférek (ezen a telefonon semmi smb app nem volt, most húztam le azt is). Mit rontottam el?
Tehát lenne egy /mnt/nas és egy /mnt/nas/telefon megosztás, 2 userrel... wtf van?
-
-
-
Petya XT
senior tag
válasz
sh4d0w #101084 üzenetére
Akkor nálam ez egy rossz gyakorlat volt. Crypttab létrehozására, fstab szerkesztésre használtam így a Nemot. Egyszer a crypttab okán valami fórumon volt, azóta így csináltam.
Uby:
Ezt most nem értem, mi köze van ennek a FF problémához?
Köszönöm az ismertetőt, kicsit utánaolvastam, de ahogy olvasgattam, nem csak én kevertem össze.
Mindenesetre rossz tanácsot adtam, ezért elnézést kérek.
-
válasz
Petya XT #101080 üzenetére
sudo nemo
Így is lehet, de akkor nem lepődünk meg, ha így járunk a user /home-ban lévő konfig fájlokkal.
GUI-s programokat nem nyitunk meg sudo-val, azokat root-ként nyitjuk meg.
Nemo esetén például jobbgombos menüben open as root / Megnyitás rendszergazdaként a legegyszerűbb megoldás.
De azt hiszem a
pkexec nemo
is működik.sudo nemo
az tilos!& Kacsasült
Ha egy adott meghajtón/partición nincs másolási/törlési jog, akkor...
Jogosultság ellenőrzése fájlkezelőből
Itt be lehet állítani, hogy user-ként megnyitva a fájlkezelőt, lehet másolni/törölni.
-
válasz
tordaitibi #101076 üzenetére
Jelentem megoldódott. Külön-külön telepítettem mindegyik rendszert saját EFI-vel. Külön érdekesség a Debian esetén, hogy valamiért Legacy módban települt elsőnek... Csak csodálkoztam, hogy megint küldözgeti itt a shim_lock üzeneteket a GRUB, aztán kiderült, hogy azért, mert nincsenek is EFI mappái ott, ahol kellene lennie. Új pendriveot készítettem Balena ETCHER-rel, azzal már minden flottul ment. Szabadon tudok navigálni a rendszerek között az UEFI boot választójával. Ennyi.
-
-
Kacsasült
tag
Hi, irnatok parancsot, hogyan tudok torolni egy fajlt, ami meghibasodott...video fajl, sima torles nem mukodik
-
Sziasztok!
Sikerült egyik partíción lévő Arch linuxot egy elrontott csomag eltávolítással megfektetni, ezért a tegnapi mentésből visszaállítottam a partíciót gparted-del.
Viszont azóta az os-prober duplán találja meg az Arch-ot és duplán rakja be a GRUB menübe.
A boot sequence a sor eleji space-ektől eltekintve azonos.Az a cél, hogy az os-prober ne találja meg duplán.
Merre induljak?
Előre is köszi!
-
válasz
Rowon #101075 üzenetére
miért?
Ha teljesen szabályosan lettek telepítve, mindegyiknek van efi bejegyzése.
Gép indításnál biosfüggően F10 F11 F12 vagy rájössz melyik F gomb, van ahol escape és erre behozza a bios/uefi boot választómenüt ahol mindháromnak szerepelnie kell.
Nyilakkal kiválsztod--enter és indul.
Natívan indul ilyenkor a kiválsztott rendszer ergo meg fog felelni a Secure Bootnak.
A grubokba meg vedd ki az osprobert, update grub és nem fogják látni egymást, a grub láthatósága ilyenkor nulla vagy ha nem, kapcsold ki.
Azaz azonnal minden felirat, grub menü, lassító tényező nélkül bootol a saját natív os. -
válasz
tordaitibi #101074 üzenetére
Legyen minhárom rendszernek saját betöltője, akár 1 efin is lehetnek és uefi választómenüből idíts ne grubból.
Igen, ez tűnik a legészszerűbb megoldásnak. Nincs mese, újra kell húznom legalább a Debiant meg a Windowst, de most minden lemezt egyenként ki kell szedegessek a gépből, hogy még véletlenül se lássák egymást.
Imádom az ilyet, hogy a 20 kilós full tower házat csak azért húzgáljam, mert... na mindegy.
Szerk.: bocsánat, 1 efire nem fogom őket rakni, mert egy Windows frissítés tönkreszabhatja az egészet, volt már rá példa. Legyen mindegyiknek külön aztán UEFI-ből váltok rendszert inkább. -
válasz
Rowon #101068 üzenetére
Mert az épp indított rendszer lesz lecsekkolva Secure Boot szempontból, az oké de ez meg átadta a bootot egy teljesen más rendszernek.
És a második rendszer lehet akár rookittel fertőzött, aláíratlan, hamis vagy bármi. Így ugrott a secure boot.
Jogos a tiltás.
Pl. Te megbízható vagy és van kulcsod egy széfhez, és te átadod a széf kulcsát akárkinek, pl. egy rablónak vagy tolvajnak. Itt máris ugrott a biztonság pedig Te ugye nem vennél ki 1 forintot sem a széfből.
Legyen minhárom rendszernek saját betöltője, akár 1 efin is lehetnek és uefi választómenüből idíts ne grubból. -
Üdv,
Misztikus hibával szívok. Három SSD van a gépemben. Egy Debian, egy Linux Mint és egy Windows 10. A Debian és a Linux Mint önállóan működő, teljes értékű rendszerek, saját EFI-jük van. A Windows 10 rendszerbetöltője a Debian SSD-jén van.
Bekapcsolt Secure Boot mellett, ha a Debiant választom ki az UEFI-ben első boot opcióként, akkor betölt a Debian, viszont a Linux Mint nem és valami ilyesmi üzenetet küld:
error: bad shim signature. error: you need to load the kernel first.
Ha a Linux Mintet állítom a boot első helyére UEFI-ben, akkor az tölt be, viszont akkor meg a Debian írja ki a "bad shim signature" üzenetet...
Kikapcsolt Secure Boot mellett nincs ilyen probléma. -
-
válasz
#47035369 #101058 üzenetére
Most megy/ment a beszélgetés róla a Windows 11 topikban. [link] Hiába tudod megkerülni a követelményeket, még úgy sem ajánlott, valamint az sem biztos, hogy ez a kiskapu sokáig így fog maradni. Ha más nem, akkor a rendszer lesz egy idő után instabil.
De ezt már inkább ne itt beszéljük ki a Linux topikban. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #101056 üzenetére
De, megvan az eredeti ISO, sőt bármikor letölthető. Viszont Rufus át tudja dolgozni, így a "nemkompatibilis" gépekre is telepíthető lesz, sőt... Nade nem csoda, hogy egy linuxos szakember ezt nem tudja.
-
-
milan26
senior tag
válasz
5leteseN #101046 üzenetére
SSD szerinten már alap. Nekem is van egy Thinkpad a TV-n, az is I5 3gen. 😁 Ha a nyaralóba megyünk, akkor szoktak magammal vinni, mert a dvd helyére szereltem bele egy terrás HDD-t is. Ott meg vacak a net Plexhez. Azon mondjuk Mint XFCE van, de ma már arra is MXet raknék.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #101044 üzenetére
A könyvelőm azt mondta, hogy január 1.-ig ne álljak át. Majd lesz erre idő január első két hetében.
-
-
törölt tag
válasz
Rowon #101047 üzenetére
Igen, néztem, de az enyémek már "kipróbáltak". Az igazi próba a Rufus által (minden-kipipált) átdolgozott Windows 11 pendrájvról mentett ISO. Ezt nem lehet letölteni, csak megcsinálni.
Persze ha a Rufus-szal nem csak pendrájvra lehetne menteni, hanem ISO-ként felírni, akkor nem is jutott volna eszembe az egész bűvészkedés.
-
válasz
#47035369 #101045 üzenetére
Igazán nincs mit, bár továbbra is tartom a véleményem, hogy a még elérhető rendszerekhez a hivatalos oldalról érdemes letölteni az új telepítő ISO-t, ami valószínűleg az azóta kijött frissítéseket is tartalmazza.
Windows 7 Ultimate SP1 (magyar) és Windows 8.1 (magyar) ISO-k pedig a beszúrt hivatkozásokon érhetőek el. -
5leteseN
senior tag
válasz
milan26 #101042 üzenetére
Én is az MX-et szokom javasolni, ha "csak" netezés(Firefox,+Yt) és filmnézés(VLC) a fő területek.
Én mondjuk egy SATA-SSD-re cseréltem az eredeti HDD-t: "megtáltosodás esete forog fenn" azóta is!
Vannak rendszeres frissítések hozzá, viszonylag gyors hiba-javítás, ritkán.
Vagy fél tucat nyögdíjas lehúzása-átverése(új PC, + Windows) maradt el a környékemen az MX-eim telepítése miatt.
Idén a DELL Latitude 3500-asok voltak a sztárok nálam 50-150€ között(eBay), asztali gépre konvertálva: +USB-s egér-billentyüzettel, és TV-vel a HDMI-re.MX-re még túl erősek is a 3500-ösök, lazán mennek a W11-ek is rajtuk(ha csak lehet elkerülöm).
-
válasz
sonar #101043 üzenetére
Ha vársz jövő év elejéig, nekem 10+ ismerősnek kéne ezt valahogy megcsinálnom akiknek ÜK. van , pc-ről használják is de butatelefonjuk van.
Persze nincs kizárva hogy felidegesítem magam annyira hogy letojom az egészet és nem fog sikerülni.
Magamnak is meg kéne csinálni legelsősorban.
Nekem bár van okostelóm de egy hekkelt rootolt nyitott bootloaderes 7 éves Android7 őskövület, erre semmi nem megy már fel. És nem is akarom hogy felmenjen mégha tudná is.
Marad a PC.
Erőltetik ezt a DÁP marhaságot is, 2025 végére egy sört vagy cigit se lehet szerintem már venni ez meg az a szelfis arcképes azonosítás nélkül, kérdem én mi lesz 100.000+ emberrel akinek nincs erre meg sem az okoseszközük, se technikai hátterük, se a tudásuk...? -
milan26
senior tag
Tegnap feltelepítettem az egyik régi i5 3gen laptopra az MX Linux KDE verzióját. Simán fut rajta, nagyon barátságos, kezes rendszer, jól eltalált előre telepített csomagokkal. Könnyen beállítható rajta minden grafikus felületen is. Ha valaki szeretne egy egyszerű és nagyszerű oprendszert, Mintnek kiváló alternatívája.
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101040 üzenetére
Alapvetően a problémák a 4k monitorra váltással kezdődtek, előtte az UWXGA felbontásúval ment minden rendesen.
De a 4k felbontás ennek a vasnak nem kellene hogy problémát okozzon: és Windows illetve macOS alatt nem is okoz, oda méretezek, ahová akarok és azt játszok le, amit akarok akadozás nélkül, tehát a probléma egyértelműen valahol a Mint, vagy a linux problémája :-(
A dmesg-et megnéztem már párszor, semmi feltűnő...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vasti74 #101039 üzenetére
Ez alapján a HW gyorsítás működik és a Chrome tudja is használni. Valami mással van a gond, de azt még nem látni, hogy mivel.
Esetleg megnézhetnéd, hogy mikor felugrik a proci terhelés akkor azt melyik folyamat okozza, hátha abból tudunk valamire következtetni. Meg esetleg megnézheted a
sudo dmesg
parancs kimenetét is, hátha kiszúrsz benne valami hibát. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Papooo #101029 üzenetére
Olyanra fel kell készülnöd, hogy egy live disztró alól be tudj jelentkezni egy telepített rendszerre és pl. azon keresztül tudj egy grub frissítést csinálni. Erre van leírás az összefoglalóban.
A driverek meg a kernelben vannak, amihez nem kell külső csomagot telepíteni az menni fog magától.
69dell: szerintem a legegyszerűbb, ha rádugod a hdd-t a gépre, aztán a Linux alatt futtatsz egy
sudo update-grub
parancsot, az észre fogja venni a Windowst a külső meghajtón és beteszi a boot menüdbe, így fogod tudni indítani a Windowst is, de egyébként nem fognak közösködni egymással. Izé, az UTC idő kezelését majd át kell állítanod az egyik OS-ben, mert különben oda-vissza fogják állítgatni a gép óráját.Aztán ha meg akarod szüntetni ezt a dualboot dolgot, akkor csak futtasd úgy a fenti parancsot, hogy nincs rádugva a külső hdd.
Vasti74: nem megy a hardveres gyorsítás. Mutass kérlek egy
vainfo
kimenetet a terminálból.
Valamint még az kéne, hogy a Firefox-ban az about:config oldal mit ír itt:
HARDWARE_VIDEO_DECODING -
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Problémám van a linuxommal, de nem jövök rá, hogy mi :-(
Mint Cinnamon fut a gépemen, a legújabb, folyamatosan frissítve.A gépet a fórumok olvasgatásán kívül ;-) videónézésre használom, Youtube és mkv fájlok FullHD és 4k felbontásban.
A gépem: Fujitsu D738 i5-8400 procival, az UHD630 IGP-t használom, 16GB DualChannel memória és gyors nvme SSD. A monitorom 4k felbontású, DP kábelen a gépre dugva.
A problémám: Firefox és Chrome alatt is egy 4k Youtube videó nézése kb. 60-80% között hajtja folyamatosan a hat procimagot... Ez még nem is érdekelne, mert azért vannak, hogy dolgozzanak: de sokszor miközben a videó fut, megakad a "felület", pl. másodpercekig nem reagál az egérre, ha bele akarok tekerni, stb., a mutató mozog, de hiába kattintgatok.
Eleve az is gáz, hogy csak 100 vagy 200%-ra méretezett munkaasztallal működik rendesen a gép, ha pl. 150 vagy 175%-ra állítom, ami nekem sokkal jobban megfelelne, akkor szinte minden megjelenítés akadozik, a videók nézhetetlenül.
Előkaptam a laptopomat ma már, mert piszkosul zavar a dolog, hogy egy 4 magos ARM procis médialejátszó 2GB memóriával, ami még okostelefonnak is kevés lenne manapság szuperül elboldogul a 4k akármivel, ez a nem gyenge gép meg haldoklik.
Az egy Fujitsu laptop i3-1005G1 procival, szintén IGP, 8GB memóriával és nvme SSD-vel.
Rajta Mint MATE, szintén friss és frissítve. A proci gyengébb, mint az i5-8400, az IGP kicsit erősebb - újabb.HDMI-n rádugtam a 4k monitort, indítottam Chrome-ban egy 4k Youtube videót - a négy mag (tudom, 2 HT-el) kb. 100%-on hajtva folyamatosan. Akadozik a videó, akadozik az egérmutató, halál.
A gépen van egy Win10 is, azon is kipróbáltam: ugyanaz a felállás, második 4k monitoron Chrome + 4k Youtube. A videó szép folyamatos, a gép nem akadozik, a procihasználat 20-30% között...
Valakinek van ötlete, hogy hol a hiba?
Másik disztribúciót kellene választanom a Mint helyett?
Másik ablakkezelőt?Előre is köszönök minden ötletet!
Majdnem beleugrottam karácsony előtt egy új gép vásárlásába, gondoltam hátha az segít, de jó hogy nem tettem meg, mert szerintem a hiba szoftveres, rendszerszintű, és nem a hardverem gyenge... Kidobtam volna egy szép összeget az ablakon.
Kezdem megutálni a számítógépeket :-(
OK, a Windows sohasem volt a barátom, NT4 WS volt utoljára a gépemen, azt már Debian Bo vagy Hamm váltotta. Most erősen elgondolkodtam a váltáson, de nem bírom rávenni magam...
Az Apple-t többször próbáltam, de egyszerűen nem bírom: pár hete adtam el a Mac Mini-t, pedig nagyon akartam szeretni, mert azon legalább minden futott, mint a vaj.
Eddig jól elvoltam a linuxokkal, de egy ideje azt veszem észre, hogy valami nagyon nem kerek: én csak használni akarom, ahogy eddig, de valahogy nem megy. Régen mindenki azt rótta fel a linuxnak, hogy nem támogat egy csomó hardvert, én meg csak mosolyogtam magamban, hogy dehogynem... Aztán most én érzem egyre inkább úgy, hogy itt lenne egy jó kis rendszer, de a hardverek támogatása finoman szólva nem az igazi :-( -
törölt tag
válasz
Papooo #101031 üzenetére
Szerintem a gyári cromebook szoftvere a legbiztonságosabb, legegyszerűbb, leggyorsabb szoftver napjainkban. Nem kell hozzá érteni, csak használni. Ha 2030-ig jó, akkor szerintem nem szabad hozzányúlni.
Ha neked más szoftvereket is kell használni, akkor ahhoz én egy másik gépet javaslok.De kérdezz meg másokat is. Én csak egy kezdő fórumozó vagyok.
-
69dell
újonc
Sziasztok, nem igazán tudom ide tartozik e a kérdés de hátha: van egy Ubuntu 24-el telepített laptopom, illetve egy SSD-re telepített Windows rendszerem külső HDD-vel USB-re csatlakoztatva. Megoldható úgy a Windodows futtatása a külső HDD-ről hogy a Linux rendszerbe nem kell belenyúlnom? A linux céges dolgokra van használva a Windows privátra és nem szeretném hogy keveredjenek.
-
Papooo
senior tag
válasz
#47035369 #101030 üzenetére
Ez az egyetlen módszer, és ez hasalt el nálam valami apróságon.
Azért a Fedora lett a választásom, mert a többi próbált (Opensuse, Ubuntu, Debian, Mint) disztró vagy elhasalt Dellre való telepítés közben, vagy a nekem fontos (IMSProg, Flashrom, stb) programok nem akartak rá feltelepülni/hibamentesen futni.A chromeos frissítésre 2030-ig nem lenne gondom, de a nagyobb szoftverválaszték miatt a linuxra szavazok.
A win10 legfőbb ellenérve, hogy csak fizetős (és nem mindig működő) audio driver van a géphez. -
törölt tag
válasz
Papooo #101029 üzenetére
Én ezt a módszert akkor szoktam javasolni, ha a chromebook kifut a frissítési tartományból. Utána a Chrome Os Flex ami szinte ugyanaz és frissül is. De ha az nem tetszik, akkor én a LinuxMintet javaslom. Ha neked ez sem felelne meg, akkor már én nem tudok más tanácsot adni.
-
Papooo
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101027 üzenetére
A grub miatt aggódom, mert a jelenlegi gépben két ssd és Win10 is van, ami úgy sejtem okozhat némi zavart.
Képes a rendszer a másféle (wifi, bt, igp, stb) hardverhez feltelepíteni önmagától a drivereket?egoria
Ezt is néztem, és csaináltam már egy csomó Chromeos- Windows telepítést.
Nekem a próbálkozás vége fekete képernyő lett.
Végül Fedora alatt egy SuzyQ modul segítségével sikerült visszaírni az eredeti biost. -
törölt tag
válasz
Papooo #101025 üzenetére
A chromebookot ha Intel procis, akkor ezzel a megoldással megoldható, hogy normál laptopként működjön. Aztán azt telepítesz rá, amit csak akarsz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Papooo #101025 üzenetére
Persze, a Clonezilla. Gyakorlatilag minden OS-t, beleértve a Windowsokat is azzal szoktam menteni - visszaállítani.
Inteles gépről Intelesre átvinni egy rendszert az túl sok problémát nem kellene, hogy jelentsen de persze a Chromebook az más világ, ahhoz nem értek.
sonar: erre majd ránézek később mert engem is érdekel a dolog csak most nincs rá időm.
-
sonar
addikt
Egy kérdés.
Ügyfélkapu+ hoz szükséges vmi authentikátor.
Létezik vmi GUI-s megoldás? (első blikkre amit találtam az csak cli-s) -
Papooo
senior tag
Üdv mindenkinek!
Hogy az elején kezdjem: Lusta vagyok, ezért a Win10-et úgy szoktam telepíteni különféle gépekre, hogy van egy 120 gigás ssd-re feltelepített alaprendszer a jól bevált programokkal, amit True Image-el leklónoztam. Live pendriveról bebootolok, feltolom a TI lemezképet, majd rendes bootolás után nyomok egy Windows Updatet, ami felteszi a szükséges drivereket. Így gyakorlatilag 15 perc alatt megvan a teljes telepítgetősdi hercehurca, és max 15 percnyi frissítés után már semmi dolgom a géppel.A jelenlegi problémám:
Van egy Dell Latitude e7250re (i7 5600U, hd lcd, 8/128gb)feltelepített és belakott Fedora 41-em, rajta egy csomó speckó progi, amit egy hónap alatt sikerült nagynehezen összevadásznom.
Ezt a rendszert kéne jelen formájában átraknom egy HP Pro c640 Chromebookra (i710610U, FHD touch lcd, 16/128gb).
(Tudom hogy ez Chromeos gép, de van hozzá leírás, és most talán nem fogom úgy kinyírni, mint az előző próbálkozásommal, amikor a firmware-util offolta egy picit a biost, annyira hogy 2 hónapnyi masszív probálkozással sikerült helyrehozni)
Windows nem nagy ügy, de tudom hogy a linux ennél finnyásabb.Van-e valami program vagy módszer, amivel meg tudnám oldani?
-
válasz
#47035369 #101020 üzenetére
Ezekből a Windows 10 és 11 tiszta sor, fent vannak a Microsoft honlapján. A Linuxok úgyszintén.
A Windows 8.1 tavaly még fent volt, idén már nem elérhető: [link] A Windows 7-et max archive.org-ról lehetne levadászni, ha megbízol a feltöltőben, hogy nem mókolt ISO-t rakott fel. -
válasz
#47035369 #101018 üzenetére
Szerintem ez így elég kontraproduktív, de ez csak az én személyes véleményem. Érdekes lenne tudni ilyenkor, hogy milyen régi rendszerekről van szó? Elérhető-e hozzájuk ISO hivatalos forrásból, vagy, ha olyan régiek, hogy már nincs hozzájuk support, akkor van-e értelme egyáltalán őket pendrájvra tenni?
Minden ISO fent van az adott disztribúció hivatalos oldalán, ahonnan letölthetőek. SHA256 szintén minden normálisabb mellé biztosítva van.
-
válasz
#47035369 #101012 üzenetére
Elnézést, nem jó funkciót mutattam neked.
Szintén Gnome Disksben, ha kijelölöd a meghajtódat, akkor jobb felső sarokban a kikapcsolás gomb mellett van három darab függőleges pont. Arra katt, majd "Lemezkép létrehozása".
Így tudsz ISO lemezt kreálni. Példának kedvéért a Linux Mint telepítő pendrájvomról én is csináltam egyet.
-
válasz
#47035369 #101006 üzenetére
Szia, a pendrive-on nincs ISO file, a tartalmabol lehet kesziteni ISO-t. Mivel ez Linux topic, feltetelezem Linuxos pendrive-rol van szo (Windows eseteben keresd fel valamelyik Windows topicot), ezert a parancs igy nez ki:
sudo dd if=/dev/sdX of=/home/egoria/egoriaLinux.iso bs=4M
, ahol az X helyen az a betujel szerepel, amelyik device-nak a Linux felcsatolta a pendrive-ot.
FIGYELEM: ha rosszat irsz be, megeshet, hogy olyat irsz felul, amit nem kellene! -
törölt tag
Szevasztok!
Milyen programmal lehet egy telepítő pendrájról kinyerni az ISO fájlt?
-
Anakin007
aktív tag
Van egy olyan valós Grub sebezhetőség, hogy "Boothole". Egy otthon használt, vállalalti laptopnál kell ettől aggódni? Elég jó felvetés szerintem: [linux_with_microsofts_permission]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nova96 #101002 üzenetére
Sajnos ahogy nézem, ezzel nem tudsz semmit sem kezdeni. Ez csak akkor fog menni, ha a Korg is úgy akarja, de nem akarja... ami OSX támogatás megléte mellett elég nevetséges, mert onnan nem lenne túl nagy dolog Linuxra is megcsinálni.
Anakin007: megérhet egy próbát, hogy bekapcsolt SB mellett telepíted. Világos mi ellen véd a secure boot, a rootkitek egy aljas dolog de otthoni környezetben nem biztos, hogy megéri ezzel foglalkozni.
-
Nova96
őstag
válasz
CPT.Pirk #100992 üzenetére
Köszönöm, hogy segítesz és neked is sicc_innen.
Ha kevesett másoltam volna, szólj és bemásolom az egészet.sudo dmesg->
[ 509.146894] usb 1-9: new high-speed USB device number 4 using xhci_hcd [ 514.948134] usb 1-9: device descriptor read/64, error -110 [ 515.173418] usb 1-9: New USB device found, idVendor=0944, idProduct=0207, bcdDevice= 1.00 [ 515.173424] usb 1-9: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3 [ 515.173425] usb 1-9: Product: DS-DAC-10 [ 515.173426] usb 1-9: Manufacturer: KORG INC. [ 515.173427] usb 1-9: SerialNumber: 00000000000D3DD6 [ 519.093074] evm: overlay not supported
lsusb->
Bus 001 Device 004: ID 0944:0207 KORG, Inc. DS-DAC-10
-
Anakin007
aktív tag
válasz
Warton #100999 üzenetére
Valószínű, hogy igen
Pedig a Secure Boot -nak pont az lenne a lényege, hogy illetéktelen matatásokat akadályozzon meg a boot szekcióban és egy telepítés pont ilyennek számít. Nálam van is erre opció, Setup Mode -nak hívják. Lehet, újra kéne húznom a kubi-t bekapcsolt Secure Boot mellett, ezzel az opcióval?
Nem értek ennyire hozzá (még) sajnos
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Melyik tápegységet vegyem?
- Projektor topic
- Posta, csomagküldés
- BestBuy ruhás topik
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest