- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Apple Watch
- Elérhető az alvási apnoe funkció a magyar Samsung órákon
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Motorola Edge 40 - jó bőr
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tails111
aktív tag
Linux (LMDE 6) frissítések automatikus telepítése amennyiben bekapcsolom ez jól is működik?
Próbáltam rákeresni de eltérő válaszokat találok.
Egy idősebb ismerősöm laptopját szeretném Win -ről Linuxra váltani. Részben biztonsági okok miatt részben gépigény miatt.
Nagyrészt internetezik+ Youtube. -
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #101195 üzenetére
Nálunk meg kötelezővé tették, hogy LEGYEN autentikátor a telefonon és azzal lépjünk be ebbe, abba...
Szerintem egy ügyfélkapu, amivel elérhető az adózásod az egészségügyi dolgaid, egy rahedli egyéb dolog, amin keresztül nyilatkozatokat tehetsz a hatóságok felé stb. stb. lehet, hogy megérdemli a plusz biztonságot.
Egyébként elképesztőnek tartom, hogy a prohardveren a linux topikban egy mobiltelefonon lévő autentikátor ekkora issue. Mert még az öregek otthonában a bingószakkörben megérteném, de itt...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Basszus, panaszkodtam nemrég, hogy se Windows fdisk, se Kparted, se GParted nem tudja megoldani, hogy a TV-hez használt NTFS-es külső meghajtóm fel tudjam csatolni a gépre, még Windows alatt is csak úgy működött, ha kézzel adtam betűjelet neki minden egyes alkalommal.
Erre most terminálból a mount-al megpróbáltam mondom hátha kiír valami érdemi infót a problémáról... de a mount rögtön észrevette, hogy nincs rendesen lezárva a fájlrendszer és ott helyben ki is javította, most faszán működik.
-
válasz
tordaitibi #101193 üzenetére
Engem cseppet sem zavar, hogy sokan nem kovetik a javasolt utat, az o dolguk. Az picit zavar, hogy mondjuk a szuk csaladi korben is hosszu ido kell, mire megertik az emberek, mit miert kell csinalni. Az viszont nagyon zavar, ha valaki olyan kijelenteseket tulajdonit nekem, amiket sem eloszoban, sem irt formaban nem tettem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
growler #101192 üzenetére
Ez jól működik, most próbáltam.
Egy pont van benne pongyolán megfogalmazva, hogy miként kell generálni a TOTP kódot... A "Térjen vissza az Ügyfélkapu+-hoz és a jelszava megadásával, majd az alatta lévő mezőbe a generált kód bemásolásával lépjen tovább." pont után a "Bejegyzések -> TOTP -> TOTP kód mutatása" pontot kell választani.
CsengődiGeri: miféle problémát okoz a cégnek egy authetntikátor jelenléte a telefonon?
-
válasz
Anakin007 #101186 üzenetére
Jobb klikk-Panel beállításai-Felületi elemek zárolása nincs bekapcsolva? Ha igen oldd fel mert addig nem tudsz mozgatni.
másik,
panelre kitűzendő alkalmazáson jobbklikk,
és itt nem mindegy hogy
Hozzáadás a penelhez(widget) vagy pedig
Rögzítés a panelen opciót választod.
Az elsőnél ha indítod külön ikont dob a panelre, a másodiknál lesz az általad leírt kék csík ha az app nyitva van, fut. -
-
growler
őstag
válasz
CsengődiGeri #101191 üzenetére
Nézd meg ezt: [link]
-
CsengődiGeri
tag
Bocsi hogy beleszólók az Ügyfélkapu+ dologba de nekem is problémám van vele és hozzáértők véleményét kérném. A cégem biztosított számomra telefont és az informatikusok közölték hogy ezt arra amit az Ügyfélkapu+ kér nem használhatom. Azt amit a pl. a bankok használnak, SMS-t természetesen fogadhatok de más telefonhoz köthető alkalmazást pl. telefonos fizetést kártya helyett szintén nem engedélyezett és ezeket a dolgokat alkalmanként szúrópróba szerűen ellenőrzik is. Mi legyen? Külön ezért egy saját telefont tartani baromság. Egyébként is csak PC-ről akarom használni az ügyfélkaput, milyen lehetőség van csak PC-s használatra telefon nélkül? Tud valaki erről valamit?
-
válasz
tordaitibi #101181 üzenetére
Na ne haragudj meg, de ennyi butaságot leírni... Ebben a hozzászólásodban nem hogy észszerűség nincs, de még csak nem is arra válaszoltál, amit leírtam.
-
sonar
addikt
válasz
fatpingvin #101183 üzenetére
Köszi, de voltak közben történések és szívások, de végül Happy End.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #101184 üzenetére
Vannak olyan öregek, akiknek nincs okos telefonjuk, mert nem értenek hozzá és nincs is rá szükségük, akkor mi a helyzet ezen honpolgárok esetében. Anno 3 telefon volt a faluban, egy a községházában, egy az utcabizalminál, meg a blaskás fülke. A Sokol rádió lógott a kapanyél végén, ahogy bandukoltunk ki a szőlőbe. Megvoltunk telefon és internet nélkül. Édesanyám nem nyúlt még életében billentyűzethez és már nem is fog, irtózik a számítástechnikától.
-
Anakin007
aktív tag
Használ már valaki 24 -es LTS kubuntu-t?
KDE-s gondom van: a tálcán/panelen szeretném átmozgatni a dolgokat, de nem marad úgy, tesz rá, mit csinálok, minden widget visszaugrik, ahol alapból volt. Van pl separator widget, de azzal sem tudom elmozgatni konstansan a widgeteket. Edit módban elmozgatom az adott widgetet, de amint elengedem, visszaugrik balra. bárhová állítom az Alignment -et, magasról tesz rá, mi van ott.
A másik, régebbi dolog: a futó app-okat gyűjti, mint a win10. Alapból a Settings, Discover és Dolphin van a panelen, mint gyorsindító. Ha valamelyiket megnyitom, nem hoz létre a panelen egy kis címsort, mint régen, csak húz egy vékony kék csíkot a gyorsindító ikonja tetején. Remélem érthető, mert nem tudom pontosan, hogy hívják, csak körülírni próbálom.
-
válasz
tordaitibi #101182 üzenetére
Nem semmi, ahogy ki tudod forgatni azt, amit masok leirnak...
-
-
-
válasz
Rowon #101179 üzenetére
Soha nem fogjuk egymást megérteni
Szóval nem mondtam hogy nem teszek semmit, olvasd végig légyszi mégegyszer az írásomat.
Csak meghúzok egy ésszerű határt ami felett a további intézkedéseket nagy ívben elfelejtem mert több macerával jár mint a hozadéka.
Amiben ismét soha nem fogjuk egymást megérteni, az a használat.
Neked van szűz Debianod, babusgatod, óvod a széltől, nem telepítesz rás szinte semmit, talán mlg a lanábelt is kihúzod(megkérdem akkor minek az OS...? )
Nekem van 2016-ban telepített, azóta minden frissítésen átesett Windows10-em amin eddig megfordult 150+ szoftver, tesztgép is volt 2 évig vagyis fennt van rajta nvida ati intel tplink broadcom epson samsung stb. stb. meg a jóég tudja milyen driver hegyek.
gyilkolom, használom. Ezért telepítettem hogy használjam.
Eddig békésen tűri és úgy működik ahogyan kell pedig 9 éves OS.
Ha holnap felborítom, visszaállok backupból múlt hétre és jónaot, megy tovább.
Mások a szokásaink, a használat. Ami egyáltalán nem baj.
Ettől még nem érzem magam se faszisztának se nihilistának se semminek. Utóbbi keifejezést nagyon erősnek érzem mert nem rúgok fel páros lábbal semmilyen társadalmi normatívát ezzel hogy nem betegesen félek hanem átlagosan használok egy pc-t.
Hol van előírva hogy nem telepíthetk orosz oldalról exét, ezzel milyen szabályt hágok át...? Ezért már bünetés jár, vagy mi a ? Ki fog emiatt meghalni vagy pórul járni? Senki.
Mindenki eldönti melyik utat választja. -
Warton
őstag
válasz
csixy #101178 üzenetére
Nem kezdtél bele az átállásba??
Azért ez ne úgy legyen már beállítva, mintha ez a folyamat heteket/hónapokat venne igénybe és nem kb. 5 percet!
Egy kicsit túl van pörgetve ez az egész. Megy a vergődés, hogy az Ügyfélkapus belépéshez mostantól már kell egy okostelefon egy autentikátor appal. Úristen!!!!
És ha be akarsz lépni az Ügyfélkapu+-odba akkor a felhasználónév jelszó után be kell írni azt a 6 számot, amit az autentikátor kiböfög magából! Csak ezt NE!!!!
-
válasz
tordaitibi #101177 üzenetére
atomra védekezheti magát bárki, betegesen mániákusan, nincs 100% biztonság.
Ezt én nagyon nihilista hozzáállásnak gondolom. Az soha nem baj, ha legalább teszel érte valamit, mintha semmit, pláne még, ha tátott szájjal rohansz be abba a bizonyos erdőbe. Mert valaki mindenre rákattingat, meg mindent letöltöget, mindent megnyit... az tényleg szalad is oda.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #101177 üzenetére
Ezt a sok mindent az ügyfélkapu + miatt írtátok le? Én még nem kezdtem bele az átállásba, nem tudom, hogy milyen meglepetés vár rám ez ügyben, de mondjátok már meg, hogy Mari néni hogy fogja mindezt megoldani? Engem már az is felmérgelt, hogy amióta feltettem az outlookos levelezésemet az androidos telómra, azóta a live.comos, outlook.comos böngészős levélbelépés kódot küld a telómra, hogy kattintsak a jó kódra .... és ha nincs nálam a telóm akkor mi van? Telepítsek hirtelen egy outlookot abba a fiókba ahol vagyok? ... nonszensz .
-
válasz
Rowon #101176 üzenetére
Nem akarom az offot szaporítani bár mivel a biztonság a téma nem is annyira off.
Én eljutottam egy olyan szintre (bocs ha nagyképűen hangzott, nem így szántam) hogy úgy kiszúrom a hamis dolgokat mint az asszony a jehovákat az utcán.
Kilométerről.Azonnal feltűnik még egy teljesen hihetőnek tűnő környezetben is hogy ai ide ai oda, perpill nem tudnak magyar nyelvet hamisítani. Egy szófordulat, egy nem odaillő fogalmazási vagy szórendi baki elég és megállapítom hogy gépi kacsakamu fordítás.
Ugyanígy vagyok a webcímekkel, ordít róluk hogy vagy clickbait vagy elterelő weboldalra visz.Nekem ennyi elég és valószínű jó a módszerem mert utoljára Windows XP-n aptam be trojant 20 éve és arra én kattintottam hogy igen akarom.
Azórta se.Amúgy sh4d0w majdnem minden írását elolvastam valamint sok ilyen tárgyú más szakcikket is és ez csak megerősített abban hogy atomra védekezheti magát bárki, betegesen mániákusan, nincs 100% biztonság.
bios/uefi szinten rootkit, secure boot törhető, processzor sebezhető, víruskergető játszi könnyedséggel kijátszható tiltható, stb. stb.
gyerekek mit akarunk mi ezek ellen, mit számít egy 2FA vagy titkosítatlan mail?
Ugyanaz mint a közlekedés. Aki túlóvatos azt is ugyanúgy eltaposhatják csak szerencsén múlik hogy valaki hazaér vagy nem.
És mivel én 42 éve vezetek, és ha mániákusan azzal lennék állandóan elfoglalva 42 év alatt hogy ma jönnek nekem, ma gázolnak el, akkor ez egyenes út a diliházba.
Pont ezokból nem lesz@rom de a maga helyén és mértékben kezelem a kiberbiztonságot is.
A mailfiókomban jelenleg 57MB mennyiségű levél van, ami fontos gépre menve archiválva, a többi törölve, a gmailomon semmi ami fontos lenne.
Ami fontos Megasync, ezt még a kgb se tudja megnézni mivel a Mega se tudja visszaszedni az adataimat ha elfelejtem a jelszavamat mert ezzel vannak titkosítva a szerveren az adataim.
Mindenről de tényleg mindenről megvan a mentésem több csak erre használt 3,5" hdd-re.
Ha bekapok egy zsaroló, lemeztitkosító valamit, nabumm, ha a droidos telefonomat leuralják nabumm, 5 perc alatt állítom vissza 1-2 héttel ezelőttre.
Ami igazán fontos egy pár 100 megás aes256 konténerbe van, a többi pótolható.Többet nem teszek és nem is akarok. mert számomra a több már terhes és nem is érdekel.
Hasonlóan gondolkodom ezen a vonalon mint a használati tárgyaimal.
Imádom őket, de soha nem vigyázok mániákusan semmire.
Ütöm-verem a telefonomat, dohányzok az autómba,sáros bakanccsal szállok be, nem foglalkozok hogy ssd-n van a swap, jajjistenem 90% RAM foglalt, nem érdekelt sose hogy teszt vagy kíváncsiság miatt 1000 szoftvert telepítek majd gyalulok a rendszereimen, hogy ezek s szoftverek honnan vannak, gyári tároló vagy a net sötét bugyrából egy .exe stb. stb. mert ezek vannak értem és nem fordítva.
És értem van a web és minden vívmánya is.Amennyiben ez a mondandóm valamennyire átment, érthető, akkor felfoghattátok hogy nem felelőtlenül élek hanem ezek engem hidegen hagynak.
És ezen senki és semmi nem fog változtatni, inkább kéretik elfogadni hogy van aki ilyen.
Mások meg mások, ezt meg én fogadom el DE én soha nem próbálok téríteni bárkit vagy felhozni a példáimat és biztatni hogy kapcsolja ki a tűzfalat, rootolja a telefonját, uninstallálja a Windws Defendert, posztolja ki FB-on a banki jelszavát gyújtson rá az autójába, flexeljen a satupadra tett telefonja mellett stb. stb. -
válasz
tordaitibi #101175 üzenetére
Én ezzel nem értek egyet. Még, ha meg is tudják mókolni a 2FA-t, itt van mellettem az eszköz és a jóváhagyásom kell hozzá. Általában az ilyen internetes csalások is nem úgy működnek, hogy az ilyen biztonságosnak tűnő dolgokon keresztül, hanem sokkal egyszerűbben. Elküldenek egy valag hamis számlát, majd aki figyelmetlen, az befizeti. Vagy megadnak neki egy internetes kamubanki felületet, ahová az illető beírja a fiókadatait.
Ezeket szerintem érdemes még elolvasni:
https://kiberpajzs.hu/hasznos-tippeket-olvasnek -
válasz
sh4d0w #101174 üzenetére
Azt tudod ugye hogy Te jársz jó úton, de kérlek vedd figyelembe az átlagot.
Lassan 2FA kell egy gázóraállás diktáláshoz is.
Énnekem ez nem szimpatikus, nem azért mert nem törődöm a biztonsággal, hanem ha engem kipécéznek akkor az én gépemre okoseszközömre be is fognak törni csak idő kérdése.
Ha meg nem, akkor titkosítatlan emaillel elleszek még 25 évig.
És ezzel szerintem 100ezer emberből 99990 így van.
Más bár idetartozik,
bizonyos problémám miatt beregeltem egy Facebook csoportba ahol pontosan a FB. biztonság a fő csapásirány.
A csoportba csak az utóbbi 1 hónapba 3 olyan kérdés érkezett hogy 2FA mellett törték fel az illetők FB. fiókját.
Biztosan a fiók tulajdonosok voltak a hunyók...?
Lehet akár 5FA is.
Én már akkor kezdtem agyérgörcsöt kapni amikor évekkel ezelőtt mindenki, a vízmű, elmű, a biztosítóim stb. stb. egy bármilyen, akár számomra érdektelen értesítést nem, nem ám a mailfiókomba küldenek, hanem oda csak az értesítés jön hogy Önnek levele érkezett, megtekintheti ha belép az Allianz, mvmnext, vizmu.hu, vagy akármelyik fiókjába.
Ezzel együttjár 15+regisztráció, 15+ szarakodás, 15+ leiratkozás reklámhírlevelekről stb. Azt meg se merem említeni hogy mindenol ugyanaz a jelszavam.
Nekem ez nem jó, nem élhető, nem tetsziik.
És valószínű nem vagyok ezzel egyedül. -
válasz
tordaitibi #101171 üzenetére
Azt tudod ugye, hogy az email nem titkositott?
-
-
válasz
Rowon #101167 üzenetére
Ne egedd el.
Én ugyan tényleg ritkán haználom meg az asszony is de olyankor nagyon jól jön.
Énnekem se fűlik a fogam a jelenlegi megoldásokhoz, és szerintem még több 100ezer használónak sem, és ezért úgynéz ki lesz más megoldás is.
Most fontolgatják a 2FA második lépcsőjének a faék egyszerű pár percig élő emailes kódot. Ha így lesz ezt választom, évente 5-6x használom, teljesen jó lesz. -
-
sonar
addikt
Baloldali a flatpak-os, jobb oldali a gnome-authenticator a repoból.
Jól látszik a két időablak közötti különbség.
Az előbb mérgemben kitöröltem mindent a flatpak-os authentikátorból és újra beállítottam. Most jó kódot generál. Teljesen szinkronban van a telefonnal. -
válasz
webzyus #101157 üzenetére
Várj, fájlkezelőben nem törlünk le programot! Ezt Windowsban sem így csináljuk, hogy kijelölöm a mappát aztán delete. Nem. Linuxon megvannak a csomagkezelő szoftverek, azzal csinálunk bármit is. Ez disztribúciónként eltér, nálam Linux Minten van terminálból APT, illetve grafikus kezelőfelülettel Szoftverkezelő és Synaptic.
Ha a Thunderbird eltávolítása a cél, akkor én ezt írom be:
sudo apt purge --auto-remove thunderbird
Nálam így nézne ki, megkérdezi, hogy folytatni akarom-e? Természetesen én nem, mivel nekem kell, csak mutatóban írtam le. Másik megoldás és ezzel együtt sokkal problémamentesebb, ha a rendszeredbe beépített Szoftverkezelő alkalmazásban távolítod el. Nálam Linux Mint alatt az ugyanezen a néven futó alkalmazás így néz ki:
Megint másik megoldás, ha Synaptic csomagkezelővel törlöd le, ott a csomag nevét kikeresed a listából, majd ha a sor elején zöld négyzet van, az azt jelenti, hogy ténylegesen telepítve van nálad. Elsőnek kijelölöd a csomag sorát, jobb klikk, majd kijelölés teljes eltávolításra. Ezt követően felül az Alkalmaz fogaskerekes ikonra klikk és egy kérdést követően el is távolítja majd.
-
urandom0
senior tag
válasz
webzyus #101157 üzenetére
Az ikonok szerintem a rendszer saját ikonjai. A langpack és a locale külön csomag szokott lenni (thunderbird-locale-* néven), azt is távolítsd el. Felülről a második szerintem az Orca saját mappája. Egyedül a /lib gyanús, abban lehetnek ilyen maradvány fájlok, de nem értem, a Thunderbird mit matat ott.
-
válasz
webzyus #101151 üzenetére
Attól függ milyen csomagkezelőt használ a rendszered. Nálam APT-n ezt szoktam csinálni:
sudo apt purge --auto-remove *programnév
Ilyenkor nézd át, hogy az auto-remove mit akar eltávolítani, mert előfordulhat, hogy más programokat is leszed függőségként, amivel a rendszered instabillá válik. Nem jellemző, de pár rendszernél vannak ilyen anomáliák.
-
válasz
Kacsasült #101135 üzenetére
Akkor ott elképzelhető valami meghajtóhiba, nem tudjuk, milyen eszköz ez pontosan, de valamilyen smart adatokat ki kéne nyerned belőle és azt megmutatni. Nekem eddig egyetlen ilyen eszközöm volt, amiről nem lehetett törölni fájlt, de az bizony fizikailag lett írásvédett, de ez főleg pendrive-oknál gyakori.
-
webzyus
újonc
hogyan töröljem úgy a programokat hogy minden fájl törlődjön?
alap módon törölve megmaradnak fájlok mappák. -
csixy
addikt
válasz
sh4d0w #101113 üzenetére
Nem véletlen járkálgattam korábban az ócskapiacra fritzek által kidobált fritzboxok után kutatgatva. 1-2 ezer Ft-ért kincseket lehetett korábban (3-4 éve) találni. A német nyelvű szolgáltatói fritzboxokat 3 sor linux paranccsal bootloaderileg át lehet állítani a német helyett a nemzetközi nyelvűre , ami után nem találták a firware-üket és bootloop-ba kerültek és térden állva könyörögtek a nemzetközi recovery exe-ért, amit szíves örömest felkínáltam nekik és lett belőle angol nyelvű fritzboxom. [link]
-
Vasti74
senior tag
válasz
webzyus #101095 üzenetére
Helló!
Nem tudom hol tartanak a különböző tűzfal scriptek ;-) , de én amíg használtam ilyet (szervereken is) az arno-iptables-firewall nevű cuccot használam.
Akkoriban az volt úgy általában a vélekedés, hogy ennél jobbat és egyszerűbbet nem lehet összehegeszteni ;-)
Egy próbát megér, nem kérdez sokat a telepítő, a konfigfájlokkal egyszer az igényekre szabni, nekem nagyon bejött. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #101144 üzenetére
Köszönöm a válaszod. Akkor nem erőltetem.
-
válasz
#47035369 #101142 üzenetére
Sehogyan.
Léteznek Android emulátor szoftverek de ez ágyúval verébre 1 app miatt. És nem tudom ha esetleg bele is vágsz ebbe, működni fog-e a banki app mert ezek nagyon finnyásak.
Nekem pl. nem is működne mert rootolt a telefonom.
Teljesen megszűnt a böngészőből webes elérés? -
Warton
őstag
Nekem az a bajom az ufw-vel, hogy rendszerindításnál nem tudom beállítani, hogy automatikusan induljon.
Asudo ufw enable
csak az adott indításra vonatkozik, rebootolás után inactive az ufw.Nem tudom, hogy merre felé kéne mókolni. Amúgy Manjaro.
-
törölt tag
A bankom (MBH) appal kezdett működni. Vajon a LinuxMintre is lehet google play storét telepíteni? Hogyan?
-
-
válasz
Rowon #101130 üzenetére
Debian:
sudo iptables -L
[sudo] password for coresec:
Chain INPUT (policy ACCEPT)
target prot opt source destination
Chain FORWARD (policy ACCEPT)
Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
Ubuntu, Linux Mint pont ugyanilyen volt, amikor meg azok futottak nalam. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
urandom0
senior tag
válasz
Petya XT #101101 üzenetére
Sok helyen olvastam, hogy olyan mintha nem is lenne, nem sokat ér a router tűzfala.
El tudom képzelni, hogy ilyen is van, de azért egy normálisabb, márkásabb routere tűzfala szerintem nem ilyen. Oké, ha nem frissül, az más kérdés, akkor valóban gáz lehet (de még akkor sem biztos).
Mondjuk én OpenWRT-s routereket használok, ebből indulok ki. Ezek mellé halál felesleges tűzfal a gépre, főleg úgy, hogy szinte semmi sem hallgatózik. -
sonar
addikt
Oh hogy az a magasságos..
Sikerült kézzel összehozni, viszont a Minten generált kód kb 15 sec-kel el van csúszva a mobilhoz képest. Úgy nézem, hogy nagyon nem mindegy neki, hogy milyen időpillanatban indítom el, mindig 30sec-től számol vissza
Mint-en (is) van timeszinkron.$ timedatectl status
Local time: k 2024-12-31 10:12:30 CET
Universal time: k 2024-12-31 09:12:30 UTC
RTC time: k 2024-12-31 09:12:29
Time zone: Europe/Budapest (CET, +0100)
System clock synchronized: yes
NTP service: active
RTC in local TZ: no -
sonar
addikt
csak egy 5 perces meló...
Nah első körök az authentikátorokkal bukók.
Legalábbis Linux Mint Mate 22-vel vannak gondok.
Hiába ott a screenshot meg a camera olvasási lehetőség egyik app se kezeli.
A manuális bepötyögés se jött össze eddig egyiknél se. Lehet agyalni. -
-
sonar
addikt
válasz
webzyus #101095 üzenetére
Az én véleményem az, hogy attól függ.
Ha tudod, hogy mit csinálsz és milyen az otthoni rendszered nem feltétlenül van rá szükség. Kimondottan HOME környezetről beszélünk.
Pro érvek a bekapcsolás mellett:
+ teljesítmény romlást nem okoz
+ plusz egy védelem, ha cipelős a gép és másik (ismeretlen) hálóra is felcsatlakozik
+ lehet loggoltatni. Home routereknél ez kb a felejtős kategória
+ plusz egy védelem
Kontra:
- ha valamit hibásan állítasz be akkor azért megtudja nehezíteni az életet -
válasz
growler #101078 üzenetére
Kösz, de sajna nem segített.
Ezzel csak gép felejti el a korábbi boot opciókat, de az Os prober ugyanúgy megtalálja kétszer az EndeavourOS-t.
az lenne a cél, hogy a későbbiekben futtatott os-prober ne találja meg duplán egyik OS-t sem.$ sudo update-grub
Sourcing file `/etc/default/grub'
Generating grub configuration file ...
using custom appearance settings
Found background image: /home/juzer/Pictures/grub.jpg
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-51-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-51-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-50-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-50-generic
Warning: os-prober will be executed to detect other bootable partitions.
Its output will be used to detect bootable binaries on them and create new boot entries.
Found Windows Boot Manager on /dev/sda1@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
Found EndeavourOS Linux (rolling) on /dev/sda2
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
Warning: os-prober will be executed to detect other bootable partitions.
Its output will be used to detect bootable binaries on them and create new boot entries.
Found Windows Boot Manager on /dev/sda1@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
Found EndeavourOS Linux (rolling) on /dev/sda2
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
Found memtest86+ 64bit EFI image: /boot/memtest86+x64.efi
done
-
ViZion
félisten
válasz
Rowon #101116 üzenetére
Igen, írtam, h linuxon nincs erre igény.
Egy hét alatt ennyi DNS lekérdezésük van (alsó az Debian server, a legkevesebb extrával):Mondjuk a Frigate-n a go2rtc lebukott, le is lett tiltva a kimenő forgalma
Ezekhez képest Poco telefonnak van 25-35 000 lekérdezése. Fiam játszik, filmezik telefonon... 70k/hétnem ennyi weboldalt nyit meg, ott is bőven 30-40k lehet, amit a rendszer generál.
-
Petya XT
senior tag
válasz
sh4d0w #101117 üzenetére
...csak most bepöccentem, holnapra elmúlik. Gyűlt már egy ideje. És igazad is van, én nem tájékozodtam, azért nem, mert azt hittem, hogy ez így jó gyakorlat... Kiderült, hogy nem.
A Mercusys kapcsán leültem a földre, hogy ilyen terméket lehet árulni egyáltalán. Kritikán aluli. Legalábbis ez.
-
válasz
Petya XT #101114 üzenetére
Noha nem allt szandekomban bantani, de nem kerek bocsanatot - meghozza azert nem, mert ez egy iszonyu rossz gyakorlat es igy mindig emlekezni fogsz ra.
Uby is eleg jol leirta, en meg megerositem: amennyiben igy hasznalod a sudo-t, nagyon csunyan osszekocolhatja a grafikus felulet autentikaciojahoz tartozo file-ok jogosultsagait. En biztosan allithatom, hogy megtortenhet, mert en egeszen konkretan beleszaladtam ebbe es kutattam eleget, mire rajottem, mit rontottam el.Azota ha valakitol latom ezt, ugrok ra.
-
válasz
ViZion #101115 üzenetére
probléma az, amit bentről kérésre hívsz be (mondjuk egy crackelt progiból
Szerintem ilyet az utóbbi 10 évben nem csináltam... Erre azt szokták mondani, hogy, aki sokat jár a csalitosban, annak előbb-utóbb megcsípi valami a tökét. Ennyi. Steamen vagy GoG-on kell venni a játékot, még az Epic is jó. Linuxon meg nincs miről beszélni, itt nem tudsz ilyen crackelt sz*rokkal szórakozni. Ingyen hozzádvágnak jópárezer opensource programot, amivel csinálj, amit akarsz. Nyilván a nagy részük nem professzionális szoftver, de a kérdés az, hogy a feladatodat el tudod-e velük látni? Én egyelőre igen.
-
ViZion
félisten
válasz
Petya XT #101109 üzenetére
azt megoldottam elvileg, a create mask volt rossz, de asszony játszik épp, majd holnap tesztelem
Cloudflare is jó, de van sok szűrt, public dns szerver. Valahol volt egy részletes lista, sok infóval... [link] [link]Rowon: igen, de linuxon erre kevésbé van igény. Nem a bejövő a probléma, azt a legtöbb bármi blokkolja. A probléma az, amit bentről kérésre hívsz be (mondjuk egy crackelt progiból, és persze rendszergizda joggal futtatod), az teljesen jogos ha csak alap tűzfal nézi. Win alatt ez azt jelenti, h jó nettel egy perc alatt több vírust kapsz, mint délután az sztk-ban... Másik, h ott minden is szeret hazatelefonálni, még az explorer is akarna netet, csak minek? Linuxon a kimenő forgalom nagy része ntp, github és a repók...
-
Petya XT
senior tag
válasz
sh4d0w #101111 üzenetére
Az igazsághoz meg hozzátartozik még a tegnapi eset margójára, hogy soha nem tanultam számítástechnikát, így szerintem ez nem volt fair a hol tanultad írás. Nem esett jól, megmondom őszintén. Ahogy a másik topikban se a parasztozás némelyik embertől... Kezd egy kicsit sok lenni ebből. És lehet megint dumálni, már nem érdekel.
Oké, félretájékoztattam, szándékom ellenére. Ha az adott disztró hivatalos fórumán ezt látom leírva, hogy így csinálják, elhiszem. Uby-nak viszont köszönöm az ismertetőt, azzal legalább haladtam előre a témában....Ne haragudj, de ez mostmár nagyon kikívánkozott.
-
válasz
Petya XT #101103 üzenetére
A Mercusys routerek azok, amiket a gyarto gyaran belul szabadna csak engedelyezni, azon kivul meg buntetest kellene kiszabni a gyartora veszelyes hulladek gyartasa miatt.
Altalaban veve meg baj, hogy a kinaiak fossak magukbol a routereket, de vagy szandekosan van benne hiba, vagy ha nem, akkor is tesznek magasrol a hibak javitasara. Mar csak ezert is jo, hogy az USA kitiltja a TP-Linket, mert akkor az EU sem tehet mast.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #101110 üzenetére
A Windows 10/11 esetében sajnos a kimenő is ugyanolyan fontos. Inkább így, mint mindenféle buharátor programmal kiszedni a "sallangot". Nézegettem a blokkolt kapcsolatokat kifelé, a "túl beszédes" enyhe kifejezés. A Linux alapjáraton néma kifelé, szerencsére nincs tele hazapofázó programokkal. Van egy ilyen hálozati applet, azon nézegettem, de magától semmi nem beszél kifelé, legalábbis én nem láttam. Nagyon markánsan látszik, ha megindul egy torrent, vagy egy böngésző... Tényleg érdekes volt látni, hogy a FF is merre hova.
Nem is vitatom az UFW képességeit, csak számomra nehéz konfigurálni a kimenő szabályokat. Meg nem is érdekel linux alatt, mert nem Windows. -
-
Petya XT
senior tag
válasz
ViZion #101107 üzenetére
Köszönöm a válaszod, a TinyWall-t nagyon hiányolom, kár, hogy nincs valami hasonló megoldás linux alá. Mielőtt nekem esnek, biztos van, de én nem tudom beállítani, ill kézzel nem tudok felvenni minden szabályt. A kimenő forgalom szűrés miatt választottam én is, meg persze azért mert magyar, és ingyenes, és egyszerű, mint a fakocka. Windows alá a legjobb szerintem. Apropó DNS szűrés, ez a Quad9 projekt nagyon ígéretes, csak borzasztóan lassú néha. De nekem nagyon tetszik. Egyébiránt marad a Cloudflare, ott is a 1.1.1.2, 1.0.0.2, ez blokkol ismert kártékony dolgokat is. Célhardverben nem gondolkodtam, nincs is szükségem rá. Sajnos a kérdésedre nem tudom a választ, soha nem volt NAS-om, és a samba-hoz sem értek.
De hátha érkezik valaki...
-
ViZion
félisten
válasz
Hááát, nekem itt soha nem válaszolnak, a többi linux topik meg nagyon halott, maradnak akkor az angol/német fórumok. Azért én válaszolok Nektek, ne legyen zavar az erőben...
A routerbe épített tűzfal aranyos dolog, de nagyon keveset ér. Egyrészt nem frissül, ha mégis, akkor ki tudja, h mit csinál? Pár beállítás előrhető maximum, de annyi. Egy valódi Tűzfal (a fizikai eszköz és az SW hozzá, mert a tűzfal nem csak a vasból áll) több ezer euro akár, de nyilván többet is nyújt.
Otthonra TinyWall (mert ez a kimenő forgalmat is blokkolja) és AV mindenképp kell. Ha megoldható, akkor egy saját tűzfal progi (OPNsense, pfsense amit sokan használunk, ingyenes, otthonra bőven jó a tudásuk), de legalább egy AdguardHome vagy PiHole, kombinálva valami szűrt DNS szerverrel már sokkal többet ér, mint a 15k routerben a tűzfalak. -
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #101104 üzenetére
A firmware frissítés szokott nálam a baj lenni. Az előző routeremhez 2015-ben volt utoljára, ezért cseréltem le. Valami volt ezzel a kicsi TP-Link-kel, ha ehhez most kiadtak frissítést, de így még tudom használni egy darabig. Igaz 100 Mbit/s, nem égeti el a kábelt. Ezeket a beállításokat én is meg szoktam csinálni, az UPnP-t kikapcsolom, csak egy MAC-ről lehet elérni. WAN pingre nem válaszol..stb. Bár ha valaki nagyon be akar jönni, be is fog... gyanítom. Csak régi ez is.
-
válasz
Rowon #101102 üzenetére
Ezt nem lehet kivitelezni.
Se amit írtál routereken, se okoseszközökön.
10+ évig biztosítani támogatást több millió típushoz.
Énnálam is egy uraságoktól levetett legalább 10 éves Tplink AP van a kisszobába mert ott már nincs jel a fő routertől.
Működik, teszi dolgát. Igaz nem gigabit csak 54mbites de arra tökéletes hogy a ház hátulsó részén is legyen net a telefonnak.
Hányan cserélnének le egy még jól működő eszközt csak azért mert kormányrendeletben kijött hogy régi...? Ráadásul mindezt olyan emberekkel akarnák meglépni akiknek lila lövésük nincs mi az a soc meg tűzfal meg firmware. Csak használják míg működik.
Ezen az alapon mindent ami 3 évnél öregebb, kocsit, háztartási gépet lapátot gereblyét kispárnát le lehetne cseréltetni. Mert kiderült hogy a kispárnám csücske bizonyos köülmények között kilukadhat és ez biztonsági kockázat. -
válasz
Tehát akkor inkább az elavultság számít ezeknél a routereknél? Megtévesztő tud lenni akkor.
Őszintén, én sem nagyon vágom, de vannak olyan beállítások, amik alap dolgok, pl. tűzfal, firmware frissítés, erős egyedi jelszó, WPA3 (ha van) titkosítás, DMZ-ben ne legyen semmi, stb. -
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #101102 üzenetére
Érdekes ez.
Én most egy TL-WR840N router használok, mert az új Mercusys MR30G gigabites router gyakorlatilag a használhatatlan kategória volt, a legkisebb P2P forgalomnál is letérdelt, de úgy nullára. Szerencsére a kicsi tipli routerhez pár hónapja volt még firmware frissítés, bár azt nem tudom, hogy a tűzfal részét érintette e. Windows-on TinyWall, itt ufw, ez nálam is be van kapcsolva, P2P portnyitással. A profilokat nem teljesen értem, én az otthonira raktam.Tehát akkor inkább az elavultság számít ezeknél a routereknél? Megtévesztő tud lenni akkor.
-
válasz
Petya XT #101101 üzenetére
Most volt vita belőle, hogy a TP-Linket bannolni akarja az USA (vagy már meg is tette) és, hogy milyenek ezek a routerek. Igazából még a tűzfal egy dolog, de sok routerben maga a SoC is elavult és a gyártók nem biztosítanak hozzájuk megfelelő időközönként firmware frissítéseket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Bomba ár! HP 250 G8 - i5-11GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest