- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Samsung Galaxy XCover7 Pro - burokban született One UI
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Anakin007
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #100994 üzenetére
sbverify --list shimx64.efi
warning: data remaining[840696 vs 966768]: gaps between PE/COFF sections?
signature 1
image signature issuers:
- /C=US/ST=Washington/L=Redmond/O=Microsoft Corporation/CN=Microsoft Corporation UEFI CA 2011
image signature certificates:
- subject: /C=US/ST=Washington/L=Redmond/O=Microsoft Corporation/CN=Microsoft Windows UEFI Driver Publisher
issuer: /C=US/ST=Washington/L=Redmond/O=Microsoft Corporation/CN=Microsoft Corporation UEFI CA 2011
- subject: /C=US/ST=Washington/L=Redmond/O=Microsoft Corporation/CN=Microsoft Corporation UEFI CA 2011
issuer: /C=US/ST=Washington/L=Redmond/O=Microsoft Corporation/CN=Microsoft Corporation Third Party Marketp
lace Root
Az sbverify -nek kell egy efi-boot-image, amit ellenőrizhet, nekem ez a default.A Security menünek nekifutok még1x, nagyon bonyolult és több oldalnyi beálltást tartalmaz, a Secure Boot menü önmagában egy oldal..
Van pl. egy halom signature, kb. 30, de van Enroll signature blablabla menüpont, amibe belépek, tallózni lehet az EFI partciót. Ha kijelölök vmi efi image-t, kér egy 3x 12 v. 14 karakterből álló számsort, amit bekéne ütnöm neki. De lehet minden signature-t törölni, restore -olni is, bár nem tudom, mikor mi történne.Nem tiszta az egész, ez az első UEFI-s gépem (Lenovo Thinkpad T14 gen4 Intel). Nem világos, hogyan boot-ol, hogyan, micsoda és mikor készít signature-t az egyes efi image-khez, ha ahhoz készül egyáltalán, pedig itt lehet gond. A /boot/efi/EFI alatt három könyvtár van:
1, Boot (bootx64.efi, fbx64.efi,mmx64.efi)
2, Microsoft/Boot (SecureBootRecovery.efi, bootmgfw.efi,bootmgr.efi + dll-ek és nyelvi file-ok)
3. ubuntu (grubx64.efi,mmx64.efi,shimx64.efi + egy grub.conf)Van még egy grub.conf a /boot alatt is. Eddig a Grub indította a windows rendszer betöltőt, de ha bekapcsolom a Secure Boot-ot, mintha megkerülné.
Nem találok leírást v. egy összefoglalót, hogyan boot-ol be bármi is pontosan, pedig tudok angolul. A Lenovo support-ra már írtam, de nekik még karácsony vanEgy amerikai fórumon pl. azért forszírozzák a Secure Boot használatát, mert ha meghack-elik a rendszert, nem tudni, milyen jogokat oszt ki a linux kernele boot alatt és ez egy komoly biztonsági rés.
Nem kutakodtam eléggé még, de egy pompás leírásnak is nagyon örülnék, bármilyen nyelven. -
daninet
veterán
Van köztetek aki online fizeti be az adót?
Linuxról egyáltalán nem megy ez a befizetéses oldal, próbáltam chrome-ot és firefoxot is. mult hónapban még chrome alól ment -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Anakin007 #100993 üzenetére
Ennek a kimenete mit mond?
sbverify --list
Véletlen a biosban nincs olyan, hogy: ""Allow Microsoft 3rd Party UEFI CA" in the BIOS -> Security -> Secure Boot"
Vagyis alapból nincs tiltva minden, ami nem Microsoft?Egyébként ha jól értem, csak az Ubuntu és a Fedora ment bele ebbe a secure boot dologba, de ha feltennél pl. egy Virtualboxot ami egy modult is hozzáad a kernelhez a telepítés során, akkor már nem fog működni ez az egész, mert csak a gyári kernelre vonatkozik az Ubuntu aláírása.
Szóval igazából egy jó adag szívást veszel a nyakadba ezzel.
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Feltettem Win11 Pro mellé a legfrissebb Kubi LTS-t, UEFI-ben Secure Boot kikapcsolt állapotában (mivel máshogy nem is lehet). Telepítéskor becsatoltam a /boot/efi alá a win által kreált 100Mb-os EFI partíciót és működik (a teleptítő nem kínálta fel az alongside opciót, amire mindenütt hivatkoznak). Min. 300Mb-ot kér a Kubi telepítő EFI-nek, bár nincs gond, elfér). DE!
Szeretném a Secure Boot -ot használni, de ha bekapcsolom, egy "Secure Boot Error: Invalid signature detected. Check secure boot policy in setup" üzenettel indul, Ok-t lehet nyomni, majd el is indul a Win, GRUB viszont nincs. Találtam [ezt] az írást. Ott az
efibootmgr
sorrendiségével volt gond, de nálam eleve aSHIMX64.EFI
az első.. Valakinek ötlet, merre induljak?
-
sicc_innen
tag
válasz
Nova96 #100988 üzenetére
Szia!
Azt írták az avx fórumon, hogy csak win és mac-es támogatása van a Korg dac-nak, linuxos nincs. Ha lenne, elvileg kernelből kezelné.
Más distrók alatt sem működik, vagy csak Fedora alatt?
(Nekem a Nuprime dac lejátszása megy linux [Debian] alatt a DeadBeef-fel, de natív DSD stream nem lehetséges. Csak PCM kimenet.) -
válasz
sicc_innen #100989 üzenetére
Erre ismeret hiányában nem tudok válaszolni.
-
Nova96
őstag
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni, hogy Fedora alatt tudjam használni a Korg DS-DAC-100M dacot.
Mert sajnos nem sikerült sehogy sem.Előre is Köszönöm.
-
válasz
sicc_innen #100984 üzenetére
Tegnap néztem, léteznek weboldalak is, amik felolvasnak. Angol nyelven egy rakás, magyar nyelvű botban kételkedek, de tegnap pl. szlovákot is láttam. Valahogy így keresnék rá a dologra: [link]
-
growler
őstag
válasz
A ChatGPT-t kérdezted? (pl. AI alapú ingyenes szövegfelolvasó Linux?) [link]
-
válasz
Kerdezd a mesterseges intelligencia topicban inkabb.
-
sicc_innen
tag
válasz
IstvánLászló #100983 üzenetére
Boldog karácsonyt minden Topiclakónak! 🌲
Létezik Linux alá ingyenes szövegfelolvasó, beszédgenerátor, ami AI alapú?
Eddig sajnos nem találtam. Elképzelhető, hogy nem jó helyeken keresgéltem. -
IstvánLászló
őstag
Boldog karácsonyt Mindenkinek!
-
CirrMee
addikt
válasz
sh4d0w #100971 üzenetére
A Celeron 300A "Mendocino" egyes peldanyai a 300 MHz helyett 450-en is hajlandoak voltak menni
A gyakorlatban ha normális lapot raktál alájuk, jóformán az összes tudta ezt. A 366 esetében már inkább jelentkezett ez amit írtál, tekintve hogy a 100MHz FSB tuninggal már a technológia határait feszegette. Nem egyszer igencsak combos hűtés kellett az eredményért (mi is leginkább kotla házi vízzel barkácsoltunk). Amúgy a következő procicsalád kezdő tagjaival is meg lehetett játszani újfent a dolgot, 566 -os példánnyal jól lehetett ismét 100MHz FSB -re ugrani. Nálam ez volt az utolsó ilyen, mert a következő már a 750MHz -es P3 tuningja volt vízzel 1GHz -re, amikor a GHz példányok még a kanyarban sem voltak. Nem Celeron, de az i5 750 is durván sikerült: egy Freezer 13 hűtővel lazán megküldtem 2.67GHz alapról 4GHz tempóra. Kaptam is érte minden fórumon, hogy hamar kinyírom, ehhez képest végigszolgálta a család több tagját, majd nemrég "nyugdíjazva lett" az utolsó állomáshelyén is, működőképesen pihen a szekrény tetején.
Ha viszont így szóba került az utóbbi téma: Linux (támogatás) alól kerülnek ki régi hardverek? Gondolkodtam ugyanis azon, hogy az i5 750 vasból faragok valami másod gépet, amin már csak Linux fut (i5 750 120Gb SSD / 8Gb DDR3 / VGA kérdéses, de nem lesz túl acélos). Második kérdés meg az lenne, hogy mit érdemes feltolni egy ilyen gépre? Perpill "tanulás" célzattal egy Mint Cinnamon van a főgépen.
-
-
-
válasz
Klaus Duran #100974 üzenetére
Próbáld meg ezzel kiírni: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Klaus Duran #100974 üzenetére
A Rufuson belül mikor megkérdezi, akkor a "dd" módot válaszd, ne azt amit alapból ajánl, talán iso vagy mi a neve.
Esetleg még javasolt a balena etcher, az egyből dd módban írja az iso-t penre.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Klaus Duran #100972 üzenetére
Mivel / hogyan írtad ki a telepítőt?
sh4d0w: tök jó, hogy ezekre a hülyeségekre úgy emlékszünk, mintha tegnap lett volna, mi az a 26 év... De hogy tegnap mit reggeliztem...
-
Sziasztok!
Lenovo T520-ra szerettem volna új ssd-t és Ubuntu-t telepíteni. 24.04.1
Biost alaphelyzetbe állítást próbáltam. Más ötletem nincs miért nem akarja bootolni.
Meg első helyre raktam boot listában.
Megjelenik a boot választó de ha az SSD-re nyomok akkor újra ugyan ide jut.Live Gparted Ezeket látja.
/dev/sda1 grub2 cvore.img 1Mib bios_grub
/dev/sda2 ext4 223.57 GiB
unallocated 1.59MiBSATA SSD (SBFM61.5)
Disk is OK -
válasz
Rowon #100966 üzenetére
Az elso Celeronok tuninggal tudtak hozni a Pentiumok teljesitmenyet. A Celeron 300A "Mendocino" egyes peldanyai a 300 MHz helyett 450-en is hajlandoak voltak menni, az L2 ugyan a fele volt a Pentiumenak, de az teljes CPU sebessegen futott, mig a Pentium teljes L2-je csak a CPU sebesseg felen, igy hazon belul allitott az Intel konkurrenciat a sajat draga processzorainak. Kicsivel kesobb a 366-os Celeronok egyes peldanyai tudtak 550-en is szaguldani, nem volt veletlen aztan, hogy a P4-tol kezdodoen az Intel jobban megvagta a kepessegeiket, ne keruljon meg egyszer ilyen helyzetbe.
-
urandom0
senior tag
válasz
fatpingvin #100967 üzenetére
Compton helyett a Picomt ajánlják újabban.
-
Rimuru
veterán
válasz
fatpingvin #100967 üzenetére
Elsonek kell hozza egy compositor. Nekem az utolso infom mint ajanlott compositor a compton de annyira reg foglalkoztam mar ilyesmivel, hogy inkabb nezz utana a mai helyzetnek.
-
fatpingvin
addikt
üdv mindenki, áldott ünnepeket, kinek mit
azért ide írok mert érzésre ez egy elég egyszerű kérdés, csak rossz helyen keresgélek: openboxon próbálok window transparencyt állítani. az x11-utils transset progiját próbáltam használni, de nem akarja az igazságot. hibakód nélkül lép ki, de a kiválasztott ablak áttetszősége változatlan marad.
mit hagyok ki? mit nézek be?
egyelőre maradjunk az openboxnál ha ez lehetséges. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Remus389 #100964 üzenetére
A kezdetben az AMD gyártott Intel 3 és 486 procikat licence alapján. Kicsit később meg felvásároltak egy proci fejlesztő társaságot, abból lettek a K6 procik, később teljesen saját cuccok.
A Celeron korszak a 300-as Celeronnal kezdődött, ami egy P2-es proci volt, L2 gyorsítótár nélkül. Akkora katasztrófa lett az L2 nélkül, hogy ki kellett adni a 128k L2 cache-el szerelt 300A verzióját, amit már szerettek a népek mert megfizethető volt és bírta a tuningot.
Nekem a későbbi Celeronok közül volt "szerencsém" egyhez... Utáltam. -
Remus389
veterán
-
csixy
addikt
Áldott Ünnepet!
Fogadjátok szeretettel:
[debi2ramXmaseditionbyCsixy]
Megköszönöm, ha ránéztek. -
csixy
addikt
válasz
sh4d0w #100960 üzenetére
Én 486 DLC -vel kezdtem nem tudom mikor. Akkoriban volt rossz fogam. Ha este leültem a CRT monitor elé, akkor a rtg sugár melegétől begerjedt a fogam. ... Tippre 1991-re teszem az időpontot. Akkoriban volt az, hogy volt egy számítástechnikus ismertősöm, ő később kint járt a Miccrosoftnál, most meg számítástechnikát tanít városunk egy nagymúltú gimnáziumában, ... és ha problémám volt a DOS-sal vagy bármivel akkor felhívtam és diktálta pl. " Na írjad dokikám: arj -x .... satöbbi satöbbi. Így tanított meg arra apránként, hogy ha gondom van, hogyan induljak el bekötött szemmel az aknamezőn, hogy a célomhoz elérhressek. Aktív gyakorlati tudást adott nulla elméleti kiképzéssel. Ma is ebből élek.
-
-
válasz
csixy #100958 üzenetére
Itt nem a tervezett elavulás van. tényleg nem.
2013-mas tv.
Az akkori hardvert jelenleg kétvállra fektetné egy 144p YT. videó, vagy egy bármilyen közepes weboldal.
A tévékbe amúgy is mindig az akkor éppencsakhogy működni képes hardvert teszik bele, gondolj bele ha ez már akkor is az alja volt, mit csinálna most 2024-ben?Ezt elkerülendő, a gyártó fokozatosan kivezeti azokat a funkciókat amik úgymond a felhasználói élmény drasztikus csökkenésével járhatnak.
Magyarul a felhasználó ne kezdje el szidni meg fikázni a márkát, gyártót hogy:
'rohaggyámeg nem akadozik a faszbúk meg a yuttub meg a netfix, szar ez a Samsung legközelebb nem ilyet veszek.
Ez nem jó az imagenek.
Meg a felhasználónak semErgo egy 2013-ban is legalja hardveren ma perpill a dvb-t és koax tévén, és a hdmi-n beküldött tartalmon kívül mást nem is lehetne amúgy se nézni.
-
Remus389
veterán
válasz
Warton #100908 üzenetére
Settlers 1
Általános iskolás koromban volt egy haverom akihez délutánonként átmentem nézni ahogy játszik. Nem volt ebben semmi rossz, szívesen mentem.
Pentium 100 MHz-ese volt, majd 166 MHz-es.
Pentium és nem Celeron!Akkoriban ezek igen drága gépek voltak (Faterja gazdag vállalkozó volt), mindenesetre egy 100 vagy 166 MHz-es Pentiumon láttam ezt utoljára futni.
-
-
válasz
CPT.Pirk #100952 üzenetére
Fat, exfat nem naplóz és nem redundáns.
Azaz a legkisebb gebasz elviheti a teljes adatállományt.
NTFS az én voksom és nem, nem azért mert imádom és favorizálom Redmondot hanem mert a fennti esetben Win alól javítható egy checkdiskkel, és ha orbitális leíró katyvasz lenne mégis akkor csak az a fájl ugrott, nem a teljes.
Mielőtt az ultra Linux-fanok az ext hívők nekemesnek, miért is nem EXT,
szerintem az ext a létező legszarabb hordozható fájlrendszer. Igaz naplóz és javítható de a jogosultságokkal szét lehet sz@pni a brét, valamint az eszközök igen nagy része nem ismeri.
Ntfs-t nekem 15+ okostévé, a család összes Androidos telója tabletje, Windowsok írja-olvassa, haverom Macje olvassa. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rowon #100951 üzenetére
ExFat-tal én is próbálkoztam, de azt sem ismeri fel mindegyik TV, így kénytelen voltam ntfs-t használni. Azzal meg úgy jártam, hogy egyik TV-s használat után a Linux nem tudta csatolni, de azóta Windows alatt is csak úgy megy, ha kézzel adok betűjelet a partíciónak minden csatlakozáskor.
Megpróbáltam mindent, gparted, kparted, fdisk Windows alatt, de semmi nem talál hibát. A netes találatok alapján az az egy megoldás van, hogy lenullázom az egészet és újracsinálom a fájlrendszert... Nem is tudom mit kéne egy TV-n csinálni a külső eszközökkel, ugye nincs olyan, hogy eltávolítás. Szóval kihúzás előtt le szoktam kapcsolni a TV-t és megvárom míg leáll a drive mielőtt kihúzom, de így is megdöglött a fájlrendszer. -
válasz
CPT.Pirk #100948 üzenetére
FAT-ot kb. minden felismeri. Még a tévé jutott eszembe, de már ott is sokkal jobb az exFAT, mert a videófájlok is akkora méretűek, hogy kifutnak a FAT korlátaiból. Nálam okostévé nem ismeri fel a Linuxos fájlrendszereket, egyedül a FAT/exFAT, ami bevált mindnél, amelyiknél eddig próbáltam.
-
csixy
addikt
A gparted a fat fájlrendszer felcsatolása előtt figyelmeztető táblával berzenkedik a fat partíció ellen. Mit kell feltelepíteni, hogy ez a köpködés ne legyen?
-
urandom0
senior tag
válasz
csixy #100940 üzenetére
Hát, én most végignéztem mindkét programot, még a beállításaik is tökéletesen azonosak. Kb. mintha frissen forkolták volna a gThumbot. Amúgy Tumbleweed alatt repóból telepíthető a Pix is, és a gThumb pedig elérhető Flathubról. És mindkét program telepíthető distrobox konténerbe, ha kellene valakinek, én is onnan futtatom a Pixet.
-
-
csixy
addikt
-
Petya XT
senior tag
válasz
tordaitibi #100927 üzenetére
Eredetileg volt a snap VLC. Nem tudom, hogy az Nvidia drivernek van e köze hozzá, de az utólag telepített két programom nagyon lassan indult 20-25 mp, a VLC ráadásul az asztali környezetet is elvitte--->reset. Utána ment a Synapticból fel a másik, az csíkozott, csíkozik, de amúgy rendben van.
Tettem egy próbát az mpv/celluloid kombinációval, azzal most így tökéletes a videólejátszás. Ha csak ennyi lenne, akkor ezt így hagynám is. Egyébként gyors az Ubuntu, nincs vele baj. I5 4590/16GB/GTX 1060/SSD. Indokolatlanul lassúak volt a snap-es progik valamiért. Csak így meg már olyan, mintha Mintet használnék.
Nézegettem a VLC beállításait is, de erre a problémára, számomra releváns beállítást nem találtam. Legutóbb Zorinon láttam ilyen eszeveszett ST-et videó lejátszásnál.csixy: Igen az irfanview miatt toltam sokáig a wine-t, de már megbékéltem a Pix-szel, vagy ennek nélkülözése esetén a gThumbbal.
Nagyon sokára szoktam át én is, nekem is ezért volt wine, meg a winrar(ezt mondjuk ép ésszel megindokolni sem tudnám, hogy miért) miatt. Mára el is felejtettem ezeket a programokat.
Nagyon szeretem az unrar/file-roller-t és gThumb-ot is.
-
milan26
senior tag
válasz
tordaitibi #100935 üzenetére
Van olyan linux is, aminek a filekezelőjéből lehet samba megosztást létrehozni, pl Mint Cinnamon, Kubuntu, MX KDE, MX XFCE. Az is problémás? Én úgy emlékszem, nekem anno Mint Cinnamon alatt simán ment.
-
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #100926 üzenetére
Köszönöm.
-
válasz
urandom0 #100930 üzenetére
Nem, ezt egy fórumban dobta fel egy emberke hogy ez egy játék de ő feladta mert hiába telepíti nem tudja indítani.
Segítettem neki, én is feldobtam a gépre és akkor láttam hogy egy telepíthető exe.
Valami extra pasziánsz volt.
Csak a Snap nem tudott neki indítót csinálni az Alkalmazásmenübe de megoldottam. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #100928 üzenetére
Legnagyobb meglepetésem egy snap app volt amiről kiderült hogy tulajdonképpen Wines exe.
Nem az Irfanview-ra gondolsz? Az is ilyen.
-
urandom0
senior tag
válasz
szbalogh #100914 üzenetére
A Samba a legszívatósabb rész az egész Linuxos világban. Olyat én még nem láttam, hogy ami nálam működött, az másnál is működött volna, vagy fordítva.
Az /etc/samba/smb.conf-ot kell szerkeszteni (rootként), és valami ilyesmit kell összeraknod benne:[myshare]
path = /path/to/share
writeable = yes
browseable = yes
guest ok = yes
read only = no
public = yes
create mask = 0644
directory mask = 0755Ahol myshare a megosztás neve, path pedig a megosztott mappa elérés útja (ennek a jogosultsága legyen 777). Utána indítsd újra a szolgáltatást:
systemctl restart smb nmb
vagysystemctl restart smbd nmbd
Disztrófüggő, hogy hogyan hívják a Samba szolgáltatásait. Ubuntunál azt hiszem smbd és nmbd lesz.
Ha esetleg nem működik (szinte biztos, hogy nem fog), akkor az smb.conf [global] szekciójába írd be ezt:
map to guest = Bad User
guest account = nobodyA [myshare] szekciójába pedig ezt:
force user = nobodyÉs vedd ki a guest ok = yes sort. Utána megint indítsd újra a szolgáltatásokat, és próbáld ki, működik-e (megeszem a kalapom, ha működni fog
)...
Én évek nem használok Sambát, ssh-n keresztül érek el mindent. Sokkal egyszerűbb, a hátránya annyi, hogy Windows alól csak plusz programmal tudod használni, és sajnos elég lassú.
Távoli asztal helyett helyi hálózaton NoMachine-t használok, távoli hálózaton RustDesket. -
válasz
Rowon #100920 üzenetére
Nem alapvető része, ezen az alapon bármi ami az OS-rel jött törölhetetlen mert a rendszer része.
Nem. Snap egy bármilyen Linux rendszerre feltehető modulrendszerű szoftvercsomag kollekció. Saját "repó"-val, frissítéskezelővel, jogosultság és függőségkezeléssel.
Minden alkotóeleme konténeres, köze nincs az alaprendszerhez.max. programindítóba tesz parancsikonokat.
Ezt miért ne lehetne törölni...?
Ha majd eljutunk addig hogy minden snapes lesz akkor igen mert fügőségek és futtatókörnyezetek is snap lesz de egyelőre ennek nyoma nincs.
Legnagyobb meglepetésem egy snap app volt amiről kiderült hogy tulajdonképpen Wines exe.
Ehhez a snap felpakolt egy komplett Wine-t. Ami egyből működött is, nem kellett se szögelni se konfigolni, semmit. De a snap alá pakolta, nem az alaprendszerbe, ahhoz joga sincsen. -
válasz
Petya XT #100919 üzenetére
Nem véletlenül snap VLC-t hsználtál eddig?
A deb mg a fene tudja milyen más beállításokat kérne magának.
Én SmPlayer fan vagyok és Linuxon még soha nem volt olyan hogy babrálás nélkül jó lett volna. Akadt fagyott 100% procit húzott stb.
Kotrássz bele a VLC beállításaiba, vagy nézd meg mennyi erőforrást kér.
Snap nálad lassan indult,
nekem a Snap Operám egy 9 éves mini pc vason egy harmat procival 4 másodperc alatt tölt be.
Másik sokkal gyorsabb pc-men ez 2 sec alatti, az is snapes.
Pedig egy böngésző azért nem 10 megát tölt a ramba.
Snap Opera 5x gyorsabban indul nálam mint a deb Firefox.
Milyen vasad van? -
válasz
csixy #100918 üzenetére
Semmi gond nem lesz vele, ha nem találja a beállított Timeshift mentési utata akkor felhasználói bevatkozásra vár hogy megadd neki az újat.
Ha ez nem történik meg, nem menteget nem keresgél hanem tnyugton marad.
Csak ezt nem látod, csak akkor ha megnyitod a GUIT mivel a Timeshift semiről nem tudósít, nem dobál popupokat semmit. -
válasz
Rowon #100912 üzenetére
Ebben most egyetértünk, l
inuxmint.hu -n is megy egy hete a szívás többeknek hogy a legújabb Mint nem képes külső ntfs lemezt, és telefont felmountolni hanem fájlrendszer korrupt üzeneteket ír ki kínjába.
Win7 volt az alany abba meg még nincs Fast startup azaz nem kell javítgatni mert nincs mit. -
válasz
Black&White #100907 üzenetére
Mivel ha máshová "dobná" lehetetlen lenne a bios/uefi frissítés mivel maga a uefi nem lát semmi más partíciót magától egy lemezen csak az EFI-t.
Az meg hogy miért nem takarít el maga után, honnan tudhatná egy OS hogy volt van vagy csak lesz bios frissítés? -
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #100922 üzenetére
Az volt a tapasztalatom idáig, hogy maguk a rendszerek nem is kifejezetten erőforrás igényesek. Még a KDE is elvan alapjáraton 1GB RAM-on, a Cinnamon 800-900 MB. A proci szokott elfogyni néha, főleg, ha a FF, ha egy YT, Egy Google Earth, vagy Yandex Maps egyszerre van megnyitva. Ezekhez a régebbi procikhoz a böngészőnek nincsen hardveres gyorsítása pl. a YT videókhoz, de éppen nézegettem, hogy hiába teszem bele a 1060-at, ahhoz sincsen. A Brave-nek van(úgy láttam, hogy dolgozi a videó motor), a FF mindent izomból csinál, elvérzik ez a régi I5.
-
Petya XT
senior tag
-
Petya XT
senior tag
válasz
csixy #100916 üzenetére
Nézegettem egy kicsit, a probléma az NTFS3 driverhez köthető Mint alatt valamiért. Debian alatt senkinél sem jelentkezik ez az NTFS csatolás hiba. Érdekes. A korábbi Mint verziókban más driver volt?
Tibi: Sikerült eltávolítanom a snapet, de most olyan screen tearing van VLC alatt, hogy tényleg nagyon gáz. Lehet, hogy mégsem az alap Ubi lesz az én rendszerem.
-
csixy
addikt
Lehet, hogy már unjátok a mániámat. Most egy könnyű súlyú belakott live debiant csináltam, de benne maradt a beállított timeshift is. Az volna a kérdésem legalább Tibi komához, hogyha ez a ramba felpakolt linux egy idegen vason elindítódik, nem fog-e bajt csinálni a timeshift. ???
-
válasz
Warton #100913 üzenetére
Na, ezért is írtam, hogy érdemes utána nézni, mert sok régebbi játékhoz van Linuxos open-source motor. Én az egyik nagy kedvencemnek néztem hirtelen utána és elég komoly dolgokat találtam: [link] Itt az egyik fejlesztő konkrétan a Morrowind és a Quake 3 motorját boronálta össze.
Nem semmi!
-
szbalogh
addikt
Sziasztok!
Helyi hálózaton van három számítógép és csak az egyiket érjük el TeamViewer-el, így a többit távoli asztali kapcsolattal erről.
A gond az hogy teljesen összefüggéstelenül (vagy csak én nem látom) tilt le hozzáférést könyvtárakhoz.
Hogyan kell teljes hozzáférést elérni fájlok másolásához és szerkesztéséhez?
-
Warton
őstag
válasz
Rowon #100910 üzenetére
Közben kutatgattam tovább és találtam egy ilyen github oldalt. És ha valaki archozik akkor az AUR-ban van emészhetőbb verziója is a freeserfnek, azt hiszem csak 3 fájlt kell összeszedni az eredeti játékból.
-
válasz
Remus389 #100911 üzenetére
Nem A Linuxnak probléma ez, hanem valamiért a Mint sz*rakodott nálam is vele. Debianon nem volt gondom semmilyen NTFS-re formázott meghajtóval. Próbáld meg ezt:
1. Gnome Disks megnyit, majd rámégy a lemezre, annak az NTFS partícióját kijelölöd, alul a kis fogaskerékre klikk, fájlrendszer ellenőrzése.
2. Majd utána fájlrendszer javítása. -
Remus389
veterán
Sziasztok, adott egy Toshiba DTB305 külső meghajtó.
A Windows 7 látja, de a Linux Mint nem.
Van-e bármily módja, hogy a Linux alatt is meg lehessen nyitni?Nem értem miért probléma a Linux-nak az NTFS fájrendszer (ha ez lenne a gond), ha egyszer a pendrive-ot is arra formatáltam.
-
válasz
Warton #100908 üzenetére
Amit most én csináltam régi játékok esetén. Megvettem a GoG verziót, majd hozzá Linuxra megírt open-source launchert használtam. Több játék működik így és az eredeti játékhoz képest fejlesztve is vannak. Nagyobb felbontás állítható be, új funkciók kerültek be, bugokat javítottak, stb.
Pl. OpenRCT2 -
Warton
őstag
Múltkor valaki írt ide egy linuxos settlerst, ami ingyenes stb. Közben bennem időről időre felmerül, hogy kéne játszani az első settlersel, viszont a szokásos helyeken (Steam, GOG) ez a játék nincs fenn. Már gondolkodtam, hogy kihajózok a Karib-tengerre, amikor is megláttam, hogy az Ubisoftnál van ez a cím és van pofájuk elkérni egy 30 éves DOS-os játékért 5eurót!!
Viszont most le van árazva 1,25-re holiday kuponnal le lehet még vinni 1 euróra az árat. Lutrisból indítva az Ubisoftconnectet simán települ és lehet vele játszani linux alól is.
Szomorú, hogy 2025-re eljuottunk oda, hogy egy ilyen játékot internet kapcsolattal és két launcherrel kell indítani.Legközelebb elmesélem, hogy indítottam el a Settlers2 Gold Editiont.
-
csixy
addikt
válasz
Black&White #100905 üzenetére
Ha az új BIOS hibátlanul működik, akkor az egész HP mappát törölheted az EFI mappából, de semmi bajod nem történik, ha egy mentést a HP mappáról elteszel valahova.
-
Black&White
addikt
válasz
csixy #100904 üzenetére
Tegnap ügyködtem Windows alatt, aztán egyszer csak szólt a HP Support Assistant, hogy elérhető egy újabb BIOS, telepítem e?
Igenre nyomtam, le is zajlott a frissítés, viszont ma, mikor Ubi-ra bootoltam, szólt a Lemezhasználat-elemző app, hogy alig van hely az EFI partíción, nézzek rá.
Ezt látom:
Ezeket (firmware, Realtek.bin) lehet törölni minden gond nélkül, ugye?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Nincs még weboldala, vagy szeretne újabbat? 50.000-ért teljes oldalt kap
- Keresem : Lenovo Legion 5 16IRX9 83DG0037HV
- Bomba ár! Dell Latitude 5420 - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged