- iPhone topik
- Google Pixel topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Apple Watch
- Elérhető az alvási apnoe funkció a magyar Samsung órákon
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vadkörte #103698 üzenetére
Mint, és pipáld be rajta az auto frissítést a beállításokban, akkor még azt sem kell kézzel csinálni rajta. (csak legyen ott a pipa a régi kernelek eltávolítása előtt is, ha esetleg nem lenne)
Én mondjuk Lubuntut használok hasonló célra, az talán egy picit kevesebb erőforrást kér, de tulajdonképpen mindegy, mert abban viszont nincs kényelmes GUI ilyen megoldásokkal mint az auto update.
-
vadkörte
addikt
Egy kedves munkatársamnak van egy örökölt laptopja. Heti 1-2 alkalommal használja a lánya. Kissé lassúcskának találják, de amire a leányzó használja, arra elég.
A konfig:
Intel Celeron N2840, 4GB DDR3 (1066?) RAM, 500GB HDD, Win8.1
Egy low budget upgrade-et terveztem be neki, ami a RAM 8GB-ra bővítéséből, a HDD 240GB-os SSD-re cseréjéből és a "naprakész" Win8.1 linux-osításából állna. Így pár évig haladékot még kaphat a gép.
Erre a rendkívül erős vasra, milyen OS-t és felületet javasoltok? (Pupy-t ne!)
Gondolkodás nélkül feltennék egy gördülőt (pl. Endeavour, Majnaro) de mivel nem IT-s lesz a felhasználó és nem napi használós a gép, valami kiadás alapúra gondoltam amit havonta 1x lefrissít, közben meg dolgozik azzal az egy programmal ami kell neki (=Firefox) -
-
-
válasz
csixy #103690 üzenetére
Biztosan nem akarod bepróbálni? Én a configok nagy részét csodálattal adózva szoktam érintetlenül hagyni, főleg amikbe ilyen íj formájú karakterek vannak.
Viszont ebben az apt.conf.d fájlban a
NeverAutoRemove
résznél lehetne operatívkodni, max kihúzza a rendszer alól az összes kernelt, de ha így lesz, kicsit polírozod a recovery skilledet, no mondd már...APT
{
NeverAutoRemove
{
"^firmware-linux.*";
"^linux-firmware$";
"^linux-image-[a-z0-9]*$";
"^linux-image-[a-z0-9]*-[a-z0-9]*$";
};
VersionedKernelPackages
{
# kernels
"linux-.*";
"kfreebsd-.*";
"gnumach-.*";
# (out-of-tree) modules
".*-modules";
".*-kernel";
};
-
válasz
tordaitibi #103689 üzenetére
Olvasd el amit linkeltem cikket. MBR esetén így sakkozik a W10. Nálad meg EFI van. Almát a körtével?!
-
válasz
zoltanz #103678 üzenetére
No várjál, most az van, hogy bezártad magad a 4 elsődleges particiók elhasználásával? Az akkor bakfitty, ha nem törölsz egyet legalább, amiből extended particiót csinálnál és azt már sok logikai particióra lehetne osztani! Sajnos kevés dolog van, amit utólag nem lehet javítani, csak baltával, fűrésszel és az egyik a 4 elsődleges partició elhasználása. Akkor igen bosszantó ez, ha a meghajtó fele még ott vigyorog üresen.
Ha viszont még megvan a 4. particiód, akkor miért ne csinálnál extended-et? Az abból készített logikai partició is teljesértékű.
-
válasz
cigam #103688 üzenetére
Ezt egyelőre senki ne tudja. Da majd megtudjuk
Csak a winre mehet a levesbe. Anélkül elvan.
Ha neki ráadásul ez a lemez elején van, akkor semmire nem megy vele mivel össze-vissza kell tologatni majd a fennmaradó partíciókat, cseppet sem veszélytlen mutatvány.Tényleg off, én úgy tudom nem hoz létre ilyen partíciót ha nincs, egyik update sem. Ha nincs akkor nem is csinál. A baj az volt hogyha kicsi volt, akkor lukra futott egyik frissítés.
Nekem 9 éves a Win, perpill naprakész, minden frissítésen átesett eddig és láttad képernyőképen hogy nekem sincs recovery. Meg az efi meg a C között sincs nekem ezer éve a 16MB reserved se.Azzal már nem akartam elszomorítani a kollégát ha fel is pakol egy old W10-et, pl. a 2015-ban kiadott 1507-et, az maga a halál, kb. annyi támogatás lesz rá mint egy XP-re. Nem fog már se drivert se semmit leszedni a windows-update, valószínű az sem fog már működni.
Mindezek megkerülhetők simán egy virtualgépre feldobott winnel.
Mivel azt írta csak mbr azaz csak bios, alsó hangon 14-15 éves a gép, azon natívan is elég halál egy W10, nemhogy virtualizálva.
Passzolok. -
válasz
tordaitibi #103685 üzenetére
Csak hát mbr-en ha az ember fia törli a win bootpartíciót, az kétesélyes, vagy elindul után vagy nem.
Ez nem kétesélyes. Határozottan nem fog, mert onnan indul a Windows.
Ez egy Windows alól "láthatatlan" rendszermag, ami nem kap betűjelet. MBR sémában egy külön kicsi partíció.
Természetesen rávehető, hogy egybe tegyen fel mindent, de ehhez nem szabad ráhagyni a partícionálást, meg kell adni neki, hogy adott partícióra települjön, és akkor tényleg csak egy partíciót fog elfoglalni.
Érdekes olvasmány: [link]
Ugyanis később (verziófrissítéskor) lecsíp magának egy helyreállítási partíciótNamost kitudja zoltanz partíciós táblája hogyan néz ki?!
-
válasz
tordaitibi #103685 üzenetére
Szegény zoltanz kollegára jól ráküldenél az MBR miatt! Csak ugye ha Windows is képben van, akkor azzal csak egyféleképpen tudok operatívkodni, de a kolléga nem szeretné, ha nyomtalanul eliminálódna az a jó kis Windows a gépéről!
Nem akarlak felzaklatni, de az MBR logikai particiói alkalmazás szempontjából ugyanolyanok, mint az elsődleges particiók! Ezeréve sok partíció volt a meghajtóimon és ezek javarészt logikaiak voltak. Úgy futott rajtuk minden OS, mint a nyúl!
-
válasz
zoltanz #103678 üzenetére
MBR?
Telepítés után törlöd a Winre, a helyreállítási partíciót, nem tartom valószínűnek hogy valaha is használnád.
Máris +1 partíciód lesz.
2025-be MBR...? BRR ..Vagy csinálsz logikai partíció(kat) (de nagyon utáltam mindig is) a Linux elstartol róla ha a jól tudom de ez ügyben vedd fel a kapcsolatot egy mbr tudorral.
Ajánlom Nyulas Uborka Egontmegszállott efiellenes és maradi mbr párti.
Ha tudja a géped a uefit, következő ajánlatom egy mbr-to-gpt lépés.
pár 1000 partíciót lehet csinálni utána. Ha nem tudja akkor bocsánat, nem szóltam.Nekem uefin 1 azaz egy darab C partíció van a W10-nek. Többi felesleges, egyelőre 9 éve így jól működik.
Csak hát mbr-en ha az ember fia törli a win bootpartíciót, az kétesélyes, vagy elindul után vagy nem. -
-
zoltanz
nagyúr
válasz
csixy #103680 üzenetére
“UEFI mentes a BIOS-od?”
Igen.Live linuxot bootolj be és a gparted segítségével tudsz garázdálkodni. Útban lévő jelölőket leszedni, gondolom a recovery partíciót törölni, új partíciót létrehozni, satöbbi.”
Úgytudom ha törlöm a 3. Windows partíciót
msftres
nem fog elinulni a Windows.
köszi! -
válasz
csixy #103679 üzenetére
Azért azt látod, hogy ez nem a csomagkezelő/frissítéskezelő által felrakott kernel volt? Szerintem a generic verziókat rakja fel a csomagkezelő, nem a hwe-ket. Nálam alapból csak 6.8-as kernelekkel operál a rendszer(nem én, hanem a rendszer!). Szóval akkor újra, ha nem a rendszer saját csomagkezelője frissíti a kerneleket, hanem belenyulsz, akkor amit nem a rendszer ajánlott upgrade-re, azoka nem is fogja leszedni az autoremove.
Épp javasolni akartam, hogy kezdd el bogarászni ezeket pihenésképpen...
Nálam is ott vannak a 6.11-es kernelek, de a rendszer azokat nem piszkálta, csak a 6.8-asokat. Nyilván Te innen manuálisan kattingattál rájuk.
-
zoltanz
nagyúr
Windows 10 (ITunes miatt szükséges)
Nincs valakinek meg az első kiadás magyarul, vagy hozzá magyarítás. Ugyanis az újabbak törölhetetlen partíciókat (boot, több partíciónál, rendszer, konfig fájl partíció) így csak egy Linux telepíthető, mivel alapból 4 partíció hozható létre (nem kiterjesztett)
köszi! -
válasz
csixy #103676 üzenetére
Az érdekes, mert a nala configban is van kernel eltávolítással kapcsolatos beállítás. Nálad ez már volt nemrég, valami kutyulást sejtek...akkor az volt, hogy az autoremove se szedte le őket. Ezek hivatalos tárolóban lévő kernelek, gondolom és nem külön raktad fel őket.
Mi van, ha a fenti screenshothoz hasonlóan minden bejelölést visszavonsz és úgy futtatod a nala-?
-
válasz
csixy #103674 üzenetére
Fura, mondjuk én nem pipáltam be, de épp tegnap véletlenül az apt rendszerfrissítést futtattam le, volt új kernel, felrakta és ezután kíváncsi voltam, mit csinál a nala, lefutott a
sudo nala update && sudo nala upgrade
nem volt mit frissíteni, de egy kernelt autoremove-olt. (a nala frissítő sor egyébként még várakoztatta az új kernelt)
Látod, felrakja a 60-ast és leszedi az 58-ast, marad az 59-es végű:Start-Date: 2025-05-19 10:51:43
Commandline: /usr/bin/apt upgrade
Requested-By: ubyegon (1000)
Install: linux-modules-6.8.0-60-generic:amd64 (6.8.0-60.63, automatic), linux-image-6.8.0-60-generic:amd64 (6.8.0-60.63, automatic), linux-headers-6.8.0-60-generic:amd64 (6.8.0-60.63, automatic), linux-tools-6.8.0-60-generic:amd64 (6.8.0-60.63, automatic), linux-tools-6.8.0-60:amd64 (6.8.0-60.63, automatic), linux-modules-extra-6.8.0-60-generic:amd64 (6.8.0-60.63, automatic), linux-headers-6.8.0-60:amd64 (6.8.0-60.63, automatic)
Upgrade: linux-headers-generic:amd64 (6.8.0-59.61, 6.8.0-60.63), linux-generic:amd64 (6.8.0-59.61, 6.8.0-60.63), linux-image-generic:amd64 (6.8.0-59.61, 6.8.0-60.63)
End-Date: 2025-05-19 10:52:06
Start-Date: 2025-05-19 10:53:51
Requested-By: ubyegon (1000)
Remove: linux-image-6.8.0-58-generic:amd64 (6.8.0-58.60+1), linux-headers-6.8.0-58-generic:amd64 (6.8.0-58.60), linux-modules-6.8.0-58-generic:amd64 (6.8.0-58.60), linux-tools-6.8.0-58:amd64 (6.8.0-58.60), linux-headers-6.8.0-58:amd64 (6.8.0-58.60), linux-tools-6.8.0-58-generic:amd64 (6.8.0-58.60), linux-modules-extra-6.8.0-58-generic:amd64 (6.8.0-58.60)
End-Date: 2025-05-19 10:53:59
-
csixy
addikt
A linux mint cinnamon 22.1-ben a frissítéskezelő kernel kitakarítója be van kapcsolva. De miért nem szed le a 3+4=7 kernelből akkor legalább hármat. ???????????????
-
válasz
Krissz80 #103670 üzenetére
Arch-ra meg azért mert azzal talán jobban sikerül megértenem a Linux lelkivilágát a nyűgjein keresztül.
Fura, anno a Debiant én is azért raktam fel a Linux Mint mellé, hogy ismerkedjek kicsit mélységében is a Linux lelkivilágával, de főleg a csomagkezelés témakör volt fontos és nyilván az apt packages manager volt a cél. Plusz még ma is a stabilitása valóban lényeges, bár 10 év alatt sokat változott, de még így se rossz.Kicsit talán jobban melegszik, de tettem rá hűtőt.
Ez azért viszonylagos, mivel PCIe 4.0 és igen jó teljesítménnyel fut, ott meg ugye a teljesítmény hőtermeléssel jár. Nagyon eltalált SSD lett a PC801 és az azonos teljesítményű/sebességű társaihoz képest alacsonyabb energiafelvétel és melegedés jellemzi. Persz lehetnek egyedi esetek, de a Samsungos PCIe 4.0 társaihoz képest langyosnak mondható. Igaz nálam PCIe 4.0 x2-es volt a foglalat, így feleződött a sebessége, de a max 45 celsius notebookban még így is durván alacsony hőfok.Ja és ugyanúgy van benne dedikált vezérlő is.
Gondolom a DRAM cache-re gondolsz, igencsak jó benne a vezérlő is és a NAND-ok is, mondjuk nem csoda, hogy minden komponens saját fejlesztés és gyártás, márpedig a világ egyik vezető félvezető gyártójaként ezekben nagyon jók. Sajnos nem nagyon ugrottak be a Samsung mellé a consumer piacra és le is álltak vele, mielőtt kijött volna a Platinum P51, bár ez lehet piacra kerül(t) még. Azt hiszem a PC811 az OEM megfelelője, de annyira nem vonz a PCIe 5.0 csatoló, notebookba felesleges. -
válasz
tordaitibi #103669 üzenetére
Ja, hogy ez csak egygépes melóhely most, úgy érthető, ha nem kockáztatod a Windowst és a testi épséged!
Köszi az SSD ajánlatot, tényleg rendes tőled, de szerintem az utiköltségből innen Pestről vehetnék akár SSD-ket is. De igazából vannak ilyen 120GB meg 250GB Sata SSD-k ,egy PCIe 3.0 is van pluszban, egyik az duplán kicsi, mert 256GB és sajna 2230-as méretű, a Zbookba meg csak 2280-nak van rögzítőhely, így nem tudom beletenni. Tudom, Aliról lehet venni fillérekért adaptert, de nem rakok ilyeneket a gépbe.
Amúgy ilyen szempontból jó a Zbook, mert két PCIe 3.0 NVMe 2280-as megy bele és egy Sata hely is van. Van a szekrény tetején is egy desktop játékra, de dobozban van bő egy éve, abban is van egy jó kis Samsung 980 1TB NVMe.
Rajta van egy bootképes W10, én a helyedbe ki nem hagynám...
Óóó...ez külön vonzó lenne, mert a nemrég vett használtüzleti Zbook-ot is szűz Win11-gyel kaptam és sajna véletlenül leparticionáltam.Ihol-e a pólósoldal: https://pamutlabor.hu/shop/
-
Krissz80
senior tag
válasz
ubyegon2 #103665 üzenetére
Nagyjából, lementettem vész esetére a linkjét, hogy meglegyen.
Debianra azért gondoltam, mert az a legstabilabb, az utóbbi pár 100 hsz. alapján.
Arch-ra meg azért mert azzal talán jobban sikerül megértenem a Linux lelkivilágát a nyűgjein keresztül.
A Slackware is jó lehet bár nem tudom van e annyi appja a tárolójában.A Debiant a Studio package miatt tettem fel zenehallgatáshoz, aztán jött a Manjaro ami sokkal jobban tetszett, és a Jack beállításai is szabadabbak. (Ubin valamiért a 48Hz-et erőltette, amit később sikerült 44,1-re állítanom valamelyik konfig által, de a 88,2 már nem ment ugyanazokkal). Végül olvastam az EndeavourOS-ről, meg a Manjaro problémáiról, így az is felment.
Itt tartok most. Egy Mint meg a gyerek gépére ment a Win mellé.
Hynix PC801-et én is vettem itt a PHn, mert jó áron adták. Lemértem a sebességét és tud annyit amennyit írnak. Én azt néztem, hogy elég gyors legyen, meg strapabíról.
Ja és ugyanúgy van benne dedikált vezérlő is.
Kicsit talán jobban melegszik, de tettem rá hűtőt.De van egy 120GB-os M2Satam is küldő meghajtóban, kb. 8e Ft-ba jött ki, de Aliról rendelve a tokot kb. 6ban megállt volna, és próbálkozni az is jó.
Olcsóbb mint egy pendrive és még gyorsabb is.
USB3-as sata tokot meg kb. 1,5-2k-ért már kaphatsz és az is jól megy.
-
válasz
ubyegon2 #103666 üzenetére
Itt ezen a melóhelyen csak 1 vasam van, a többi céges win valóban.
Ez a gép mindenki közös szórakozós időtöltős netezős Facebookos Yutubos stb stb. gépecskéje.
Nem merem bevállalni mert ha ezen valamit elFletózok azaz elqurok, akkor engem itt a kollégák azonnal, statáriummal tárgyalás nélkül főbelőnek felnégyelnek kerékbe törnek. Egyszerre
Adok én neked egy 128-as 2,5 sata ssd-t ingyen, 2 hete esett ki egy céges gépből, nagyobbra cseréltem-klónoztam csak gyere érte.
Ha tudod használni, bár asszem már te is m2 nvme használó vagy.
Rajta van egy bootképes W10, én a helyedbe ki nem hagynám...
Melyik ez a pólós oldal? -
-
válasz
tordaitibi #103661 üzenetére
sikeresen kirántottam a Mint telepítése közben a ventoyos ssd- az usb lukból, így a telepítő összeomlott, ez teljeséggel érthető
Nekem sima pihenésben is megnyeklett a ventoyos külső SSD-m.De hát melóban se csinálsz semmit, miért nem viszed magaddal! Gondolom félsz, hogy valamelyik Wines gépet taccsra teszed.
Nem fog amúgy elszaladni a kísérlet csütörtökig! Jó munkát holnapra, mára meg jó pihit a melóhelyen.
-
válasz
Krissz80 #103659 üzenetére
Akkor valamit sikerült kisillabizálnod a hsz-emből...elég reggel volt még és most visszanézve jó nagy katyvaz lett, néha belekavarodok én is, mint majom a házicérnába.
Érdekes párosítások lesznek nálad, főleg ha Debian+Arch lesz. Vagy ezt használják a userek vagy azt és a másikat inkább utálják, mivel az ős-stable meg az ős-rolling ritkán kedvelt egyszerre.
Én is fel akarom rakni újra a Debiant meg valami Archklónt, de meg kéne várnom, mire sikerül elcsípnem az egyetlen valamirevaló SSD-t az Aprón, mindig elviszik az orrom elől. Egy van fenn ugyan, de sajnos az eladó SK Hynix Platinum P41-nek írja, a képen meg SK Hynix PC801 van, utóbbi volt már egy nekem és ez az OEM verziója ugyan a Platinum P41-nek, de akkor se írja ki így!
Addig meg marad a Garuda Mokka ismerkedni a BTRFS-sel.
-
válasz
tordaitibi #103663 üzenetére
-
válasz
cigam #103656 üzenetére
És tényleg. Igazad van. És meg is értettem mert ezen egyszer átestem már.
Valamikor becsatoltam így a teljes háttérpartíciómat, már beugrott, amikor szenvedtem a snap videoletöltővel hogy nem lát ki a home alól a külső lemezekre.
És akkor csináltam ez fstabba, csak kimaradt a "ADAT_1TB" hogy ebbe a könyvtárba csatolja.#/media/tibi/aero_data/ /home/tibi/ADAT_1TB/ none bind,nofail 0 0
Reboot után fantasztikus volt, minden meghalt mivel az egész home az nem az eredeti hanem az adat partíció tartalma volt.
Minden alkalmazás sikítozott hogy nem tud futni mert hiányzik neki mindene.
Hiába a tudás az tudásNagy vagy.
-
-
válasz
ubyegon2 #103658 üzenetére
Hát (háttal nem kezdünk mondatot, ezért )
Has, ma storno mert véletlenül, sikeresen kirántottam a Mint telepítése közben a ventoyos ssd- az usb lukból, így a telepítő összeomlott, ez teljeséggel érthető
És nekem 15:00-kor indulnom kell melóba., már nem futok neki mégegyszer.
Holnap foglalt (havernál egész napos villanyszerelés, ha éjfélig akkor addig mert csütörtök reggel jönnek az elmű hálózatosok óracsere és hálózatbővítés),
úgyhogy csütörtökön nekifutok mégegyszer.
Már csak kíváncsiságból.
Úgyhogy csütörtökig lesz időd elővenni a decis poharat -
-
Krissz80
senior tag
válasz
ubyegon2 #103622 üzenetére
Ezt jó tudni, nálam most Ubuntu 24.04, Manjaro és Endeavour van egymás mellett, de még nem laktam be őket.
Az Endeavourt tervezem majd hosszabb távon megtartani, meg az Ubuntut, de az is lehet, hogy a végén Debian + Endeavour lesz. Vagy Debian +Arch.
Debian / Ubuntu ha gyorsan kell valami, a rolling meg ha ráérek szöszmötölni. -
válasz
tordaitibi #103652 üzenetére
Nem a Manjaro túl gyors, hanem a 2018-as ősUbuntud csigabiga!
Persze, 5-10 év alatt minden belassul, de ezt sokan nem tudják élvezni, mert picit frissebb rendszerük van!
-
válasz
tordaitibi #103655 üzenetére
Nem kel törölni semmit.
Amikor nem sikerült felcsatolni az fstabban, akkor ott lesz az amit eredetileg létrehozott telepítéskor a fájlrendszerbe.
Amikor sikerül az fstabbal felcsatolni, megjelenik a felcsatolt partíció tartalma. Attól még fájlrendszerben ott marad /home mappa, és annak tartalma, csak nem férsz hozzá, mert a csatolás "elfedi", kitakarja ami ott van.
Képzeld el úgy, mintha a /home egy (varázs) ajtó lenne. Ha nem sikerül felcsatolni, akkor egy új üres szobába jutsz(ezt hozta létre telepítéskor), ha sikerült felcsatolni, akkor pedig a már berendezett, belakott szobádba jutsz. -
válasz
cigam #103653 üzenetére
De akkor az eredeti home alól mindent törölni kell nem?
Akkor mellécsatolja, nem?
Lesz 2 bin,2 Letöltések, 2 darab .config stb.
Vagy nem jól okoskodok?
Itt az fstabom.
Ebbe a / az a / és azon belül a home.
Ha én a /home mappába még becsatolom az sdc5 alatti homet, vagyis a tartalmát, akkor..?# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
UUID=9a3fafb4-59de-4b39-a129-051f365cab30 / ext4 errors=remount-ro 0 1
UUID=30b00271-26f3-4b5d-a97b-9897ed48c5ca swap sw defaults 0 0
UUID=448883198883091E /media/tibi/aero_data auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
UUID=E6CE3F6ECE3F35E1 /media/tibi/aero_mndns auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
#/media/tibi/aero_data/ /home/tibi/ADAT_1TB/ none bind,nofail 0 0
-
-
válasz
tordaitibi #103650 üzenetére
Hogyhogyhogy? Fstabba beírod, hogy azaz xy lemez vz partícióját csatolja fel a /home alá. pl.
/dev/sdc3 /home ext4 defaults 0 2
Mondjuk érdekes lenne kipróbálni, hogy mappát is tud csatolni, vagy csak partíciót. tehát pl. a
/dev/sdc3/home /home ext4 defaults 0 2
érvényes-e. -
-
válasz
tordaitibi #103648 üzenetére
Esetleg felpakolom a Mintet, és utána live alatt felülirkálom a saját home fájlokat az Ubi home fájlokkal?
Jaja, ilyenkor csak ezt tudod csinálni! Amúgy nem baj az, ha kicsit elmolyolgat ilyenekkel az ember, mert néha én is rácsodálkozom dolgokra, amivel majd egy évtizede találkoztam és persze sok minden másként van, teljesen normális ez. (most nem a nyamvadt UEFI-re gondolok, de nyilván az is bejött már képbe egy ideje...bloááá....)Mondjuk ezek a particionálós, mountolós dolgok azért alapjaikban tuti nem sokat változnak, legalábbis nekem a Gparted használata ugyanolyan, mint amikor először láttam.
No de meglátjuk mi lesz a kísérleted vége, valami öszvérszerű rettenet akár ki is jöhet belőle.
-
válasz
cigam #103647 üzenetére
"Mondjuk azt valóban nehéz lenne lekódolni a telepítő partícionálójában, de akinek ez kell az megoldja utólag, a telepítés után."
Hogyan kell ezt? Egyszerűbb lenne mint másolgatni 15 gigákat, ráadásul az adat 2 terás ssd-mnek amivel most szórakozok, ezen van 900 giga hely még, már csak usb2 jutott, nem éppen szédítő a sebessége. -
-
válasz
ubyegon2 #103643 üzenetére
Hát nem megy.
Csináltam egy külön 16GB ext partíciót, rámásoltam az egész Ubi home mappát.
De hiába, telepíténél nem lehet megadni hogy home-nak csatolja, csak annyit hogy mellőzze vagy formázza. Ha meg leformáztatom vele ext4-re és ezután csinálna belőle homet, akkor érthetően semmi értelme.
Passzolok.
Amúgy máris használtam a Timeshiftet, live Manjaro alatt pertícionálgattam meg másoltam, és az angol Manjaroba elnéztem az egerezést, nem másoltam hanem áthelyeztem a komplett home tartalmátÍgy ugye az eredeti máris ment a levesbe.
Esetleg felpakolom a Mintet, és utána live alatt felülirkálom a saját home fájlokat az Ubi home fájlokkal?
Nem létfontosságú ez a kísérlet de amúgy is ráérek. -
válasz
ubyegon2 #103646 üzenetére
Ne ferdíts!
Egy létező partíció mappájában van a /homeMondjuk azt valóban nehéz lenne lekódolni a telepítő partícionálójában, de akinek ez kell az megoldja utólag, a telepítés után. 1 felhasználós rendszerben ez még nem is lenne gond, de több felhasználó esetén már fontos lenne, hogy az új rendszeren is ugyanabban a sorrendben hozza létre a felhasználókat, máskülönben Gézuka mappáját Gizike fogja megkapni.
-
válasz
cigam #103640 üzenetére
Értem én a humoros célzást a mondataidban, de akkor rántsuk le végre a leplet erről a nyamvadt Linux Mint-ről végre!
Egyszerűen arra sem képes, hogy egy nem létező particiót csatoljon install során!
Ebből is lehetne egy bugreportot írni, had szórakozzanak a Mintes komák is, ne csak mi.
-
válasz
csixy #103644 üzenetére
Én is ezeréve külön Adat meg torrentek néven külön particiókat csináltam, teljesen gondmentesen bármit raktam fel, ezeket FSTAB-ba beraktam és működött. Biztosan nagyon hasznos ez a Windows-like Home mappa a Képek, Dokumentumok, etc.. mappákkal, de egy telepítéskor nem is arra tervezem a / méretét, hogy ki tudja hány 100giga adat fog letöltődni a Home-ba.
Most a notin csak egy külön Data partició van és oda rakom, ami nagyobb helyet foglalna.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #103643 üzenetére
Én emiatt használok egy külön partíciót a képeknek, egyéb adatoknak, videóknak, dokumentumoknak, zenéknek , ezt a partíciót a /mnt, vagy a /home alá mountolom ( az egyik esetben saját tulajdonba kell venni) és a /home/user hasonló mappái helyett ezeket softlinkelem. És ekkkor a sok szecska .izébizé fájlok -mappák nincsenek berakva az új rendszerbe. A /home/user/desktop mappát nem szabad softlinkelni, mert akkor a greeter nem fog beengedni a rendszerbe.
-
válasz
tordaitibi #103638 üzenetére
Ha nincs az Ubuntudnak csinálva külön /home partició, akkor azt tényleg nehézkes lesz megadni a Mint telepítésekor!
Ilyenkor lenne a takarékosabb módszer, hogy a Home-ból a .config mappát másolod át és ezzel írod felül a telepített rendszert. De ha ezt megnézed és a saját .config mappáddal összehasonlítod, meglátod, mennyire nem lehet ezeket ebben az esetben lecserélni. De akár az egész Home-mal is felülírhatod.
Ja most látom pár válaszból, hogy utólag akarsz kreálni egy Ubuntu /home particiót! Olyant mondjuk lehet, de szerintem nézz rá az Ubuntu Home mappájára és erre...
Plusz ha a configja fenn is lenne az új Minten az Ubuntura telepített programoknak, attól még maguk a programok nem lesznek sehol!
Gui alól is lehetne egyszerű egér drag&droppal, vagy az nem teljes értékű itt?
Ha a Nemot rendszergazda módban használod, akár felül is írhatod a Home mappát, de nem fog mindent átmásolni, ha jól emlékszem, amikor elmentettem ezeket, akkor sem engedwett mindent másolni, egy futó rendszer alatt is lesz pár ilyen file. -
csixy
addikt
válasz
/dev/sdx/home -ként írod be , vagy valahogy még bele kell keverni az UUID-et az sdx helyett. Vagy (egy kisérletet megér) utólag a futó renszeren (brrrrr de futkos a hideg a hátamon) soft linkeled azt a másik /home mappát a /home helyett.
-
growler
őstag
válasz
A GParted Copy, Paste opcióival - de a Paste csak akkor aktív,
ha a célpartíció ugyanakkora vagy nagyobb mint a forrás
partíció.
(Kétségeim vannak hogy az Ubuntus /home jó lesz-e a Mintnek!). -
válasz
Ez nem bug, ez feature! Rosszul fogod! Bármi!
-
-
válasz
ubyegon2 #103625 üzenetére
Houston baj van...
Itt vagyok a Mint telepítőbe és rájöttem hogy a régi home-t nem tudom megadni neki mivel ez az Ubuntus partíción van, és könyvtárat nem lehet megadni csak partíciót.
Másoljam ki a home-t az Ubi alól egy partícióra DD-vel, vagy hogyan tovább?
És ez hogyan menne ha menne, mivel dd cli-hez totálisan tök vagyok.
Gui alól is lehetne egyszerű egér drag&droppal, vagy az nem teljes értékű itt? -
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #103632 üzenetére
Erre célra találták ki a squashfs fájlrendszert.
Általában a routerek firmware-je is így van a flashra felírva. Tehát ha valamit törölsz belőle , attól nem lesz kisebb, hanem még több helyet foglal majd mert lesz egy plusz egy bejegyzés, hogy mittomén az a füge ott nincs. -
-
válasz
tordaitibi #103633 üzenetére
Fene se tudja, az EFI bejegyzések között csak azt látom, hogy ott a grub.cfg, szóval nálam azt fogja használni. Egyetlen EFI van és a Manjaro már Linux Mint telepítés után került be és azóta volt kernel upgrade.
Gyanítom erre is megbízható orvosság lenne a külön EFI partició.
Megnéztem, most a Mint kernel upgrade után mi a helyzet, de még mindig csak a
Failed to start pkgfile database upgrade
sorig jut el.
Ezután jöhetne csak a kernel panic.Gondolom lehetne konzolból frissíteni a Manjaro pkgfile database-t, de rollinghoz ennyire nem értek.
-
-
válasz
Warton #103628 üzenetére
Azok a telepített Snap csomagjaid.
A Snap konténerek a /var/lib/snapd/snaps könyvtárban vannak. Ezek be vannak csomagolva, olyan mint egy ISO file, ezek konténerek, a tartalmuk nem módosul az appok futása során és nem is módosítható, még ha akarnád sem.
(de persze igen én már hekkeltem snapet de ez most nem tartozik ide)
A bootnál minden egyes snap, azaz snap-app fel lesz montolva egy virtuális lemez-szerűségbe. Ezek helye a /snap.
A snap appok beállításai, munkakönyvtárai a szokásos helyeken vannak, /home, /home/config , /home/snap stb.A módszer előnye hogy maga a snap (ez a hivatalos neve egy bármilyen snap csomagnak) támadhatatlan, átírhatatlan, vírustoleráns, user babrálhatatlan.
Amiket látsz azok a virtuális partíciók, pl. nézd meg nálam ezt grafikusan, van egy vagon mini partíció csatolva, ezek mindegyike egy-egy snap.
A végén látszanak a normál partíciók kékkel, előtte ami piros az mind egy mini virtuális merevlemez, illetve inkább partíciónak nevezném. -
válasz
tordaitibi #103629 üzenetére
menuentry 'Manjaro Linux (21.3.7) (on /dev/sda5)' --class manjarolinux --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-simple-501b8f0d-62fe-4e80-858f-1afa0b6d305d' {
insmod part_msdos
insmod ext2
set root='hd0,msdos5'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,msdos5 --hint-efi=hd0,msdos5 --hint-baremetal=ahci0,msdos5 501b8f0d-62fe-4e80-858f-1afa0b6d305d
else
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 501b8f0d-62fe-4e80-858f-1afa0b6d305d
fi
linux /boot/vmlinuz-5.15-x86_64 root=UUID=501b8f0d-62fe-4e80-858f-1afa0b6d305d rw quiet udev.log_priority=3
initrd /boot/intel-ucode.img /boot/initramfs-5.15-x86_64.img
}
Van a Linux Mint grub.cfg file, amiben benne van az összes fenn lévő rendszer, mint fenn is láthatod, kb így...No most ha a Linux Mint friss kernelt upgrade-el, akkor átírja ezt a sort: (nálad is ez történt anno, azért is használtad a fallback bootindítást)
initrd /boot/initrd.img-5.15-x86_64.img
ezzé:
-
válasz
tordaitibi #103626 üzenetére
Jó, hát ott vidéken egyértelmű, de itt pesti panelprolik még a pálinkát is promóciós whiskey-s pohárból isszák. Meg ugye a nagyüveges Unicumot se egyszerű üvegből szlopálni.
-
-
Warton
őstag
Valaki tudná értelmezni, hogy ezek a loopok micsodák?
Kubuntu amúgy.
-
válasz
csixy #103624 üzenetére
Meg kéne gyógyítani, de ezt a intel-ucode.img-t nem tudja átírni mégse a grub.cfg-ben. Most is van ilyen sor nálam a configban a később berakott SSD Manjaroja sora lenne, de kernel panic-ig nem jut el, már azelőtt panaszkodik valami
dpkg data upgrade
nem sikerül neki.Mondjuk az is érdekes, hogy a Debian verziófrissítésnél meg megjavult mindkét rolling bootja. Jó lenne megnézni a logokban, mi zajlott le, de sajna az a gép már kampeca lett és sajna az SSD-ket se szedtem ki belőle. Ez a nyuszirágta kábeles gép.
-
-
válasz
tordaitibi #103623 üzenetére
...lehet kíváncsiságból kipróbálom majd, mit szól a 7 éves home-hoz egy friss Mint.
No erre nagyon kíváncsi vagyok!
Direkt nem hoztam példát előzőleg, de egy konvencionális Debian esetén nyilván működőképes a dolog. De ha a verziók között sok idő telt el, de főleg más disztró teljesen más asztali felülettel... OK, hogy vannak még csodák, de ez nem lesz közöttük. Aztán lehet megint én fogok tévedni, szóval csináld mihamarabb.
Te amúgy is sok olyan dolgot csinálsz a rendszereddel, amitől az ember eldobja a feles poharat és veszi elő a deciset!
-
-
válasz
Krissz80 #103620 üzenetére
Itt az eset és a megoldás is linkelve benne.
Szóval ha rolling és LTS van egymás mellett, akkor utóbbi kernel upgrade kinyírja a rolling kernelét, de a fallback boot indítás mellett van megoldása. Kicsit érdekes, hogy ez a bug már 8 éve megvan.
Erre a bosszantó jelenségre lehet jó megoldás a külön EFI partició a Manjaronak, bár nálam az EndeVahur is csinálta, illetve ez is jó megoldás. De van, amikor egy másik kernel frissítés is megjavítja a dolgokat.
-
válasz
fekete.puma #103609 üzenetére
"Az egész Linuxos társadalom lapít mint sz@r a fűben és asszisztált egy ilyen égbekiáltó problémához, vágod, hogy mekkora gáz lenne?"
Te mirol beszelsz?
-
válasz
tordaitibi #103604 üzenetére
Mindig igy csinalom, kifejezetten orulok neki, hogy ha felrakok valamit, nem kell ujra bellitani, mert a konfigja mar a helyen van.
-
Sz_Imre
senior tag
-
válasz
fekete.puma #103614 üzenetére
Nem utaltam sehol arra, hogy ez így rendben van .
-
válasz
fekete.puma #103611 üzenetére
Ez a biztonságra vonatkozó részt nem változtatja meg továbbra sem., amire sh4d0w ft utalt.
Valami táblázatot minap raktam be, ami alapján hibrid az Ubuntu, vagyis a System core az egyik kiadáson alapul, de egyes csomagok a másik kiadásból is kerülhetnek be. Nagyon régen olvastam erről, ahol részletesen írták, mi hogyan miért, de nem nagyon emlékszem már...
-
fekete.puma
tag
Az, hogy az Ubuntu a Debian unstable ágán van az egy dolog ott vannak a frissebb dolgok, ha a stable ágon lenne akkor ugyan olyan régebbi csomagokból állna ki mint a Debian.
Ubuntu 24.04 LTS: Number of packages: 1,889
Debian unstable: Number of packages: 107,462
Lehet látni, hogy az Ubuntu az unstable tárolónak csak egy részét használja.
En nem sugalltam, hogy Canonicalek nem ellenoriznek semmit, de vajmi keveset, nagyjabol annyit, hogy mukodjon a csomag, aztan annyi.
Na nekem ez nem tetszett, mert ha igaz marha nagy gáz és mindenki lapít... -
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #103610 üzenetére
Nem én vagyok aki belekeveredett. [link] [link] [link]
Ubuntu packages are based on Debian's unstable branch, which are synchronized every six months.
A Debian stable ág is az unstable ágból kerül ki nem igaz?
Itt tévedtem, erre írta javítva a fórumtárs, hogy nem igaz mert a stable a testingből kerül ki. -
válasz
fekete.puma #103609 üzenetére
Most már belekeveredünk, mint majom a házicérnába... sh4d0w ft is azt írta többekkel együtt, hogy az Ubuntu eleve egy Debian testingbol keszitett rendszer. Ezzel az LTS-re utalt, a non-LTS verziók készülnek unstable Debain kiadás alapon. Amit linkeltél, az a Debianról szól inkább, nem az Ubunturól.
-
fekete.puma
tag
-
válasz
Én most elmentem a 7éve nyúzott Ubuntu /home-t.
Uccu nek legújabb Mint. És megadom neki a homet telepítésnél.
Nem lesz ebből irdatlan katyvasz?Ez mindenképpen katyvaz lesz, ezért nincs sok értelme a /home-ot külön particióra tenni, az max akkor ér valamit, ha ugyanazon kiadást telepíted fel újra és csatolod hozzá a meglévő /home-ot. Linux Mint-nek meg teljesen más config fájljai vannak, az úgy nem lesz OK. Soha nem alkalmaztam még külön /home-ot épp ezért. Az adat/letöltések külön partició az nyilván rendben van, azt csak csatolom az új disztróhoz.
Ezeket a régebbi configokat is csak azért mentettem el, hogy hátha valami hasznos infóra szükségem lehet belőlük, de egy újabb kiadást nem írtam felül még egyszer sem. Egyes programoknál működne, másoknál meg nem, így aztán bakfitty!
Egyébként meg...
-
válasz
fekete.puma #103603 üzenetére
Az Ubuntu most hogyan keveredett ide? Épp minap lett kitárgyalva, hogy az Ubuntu LTS az Debian testing alapú.
-
urandom0
senior tag
válasz
fekete.puma #103583 üzenetére
A legtöbb alkalmazásnak - de közel sem mindegyiknek - van standalone telepítője is.
Amúgy szerintem az emberek használnák a Store-t, ha normálisan működnek. De úgy kb. 10 esetből 8-szor van vele valami gond. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jobb tiszta lappal kezdeni, ha már mindent újra kellett rakni. Ugye a lényeg a .config alatt van, annak tartalmát nem keverném össze a régi és az új rendszer között.
Az egész külön /home mappának csak akkor látom az értelmét, ha egyébként a oda tárolod le a cuccaidat, nem külön meghajtóra.
-
válasz
ubyegon2 #103601 üzenetére
Ez is megoldás viszont ha már itt.
Én most elmentem a 7éve nyúzott Ubuntu /home-t.
Uccu nek legújabb Mint. És megadom neki a homet telepítésnél.
Nem lesz ebből irdatlan katyvasz? hisz a felét, ha nem az eglszet nem is tudja majd semmire használni.Én a teljes /-t mentegetem, illetve megteszi ezt automatikusan naponta a Timeshift. 35GB szabad hely bőven van a másodlemezen, oda menteget. Én meg arról ha eszembe jut, kb 2 havonta
elmenetegetem a külső 2 terásra ami puha szivacságyon pihen egy atombiztos szekrény polcán
és csak kizárólag ünnepnepokon van elővéve, erre van szinkronizálva az összes létező minden ami a gépeimen, telefonon van.
Os, adat, minden.Csinált már valaki itt ilyen újratelepítést úgy hogy a home a régi volt? Eredmény?
Tényleg kíváncsi vagyok, nekem elképzelhetetlen hogy flottul működne.
Nem a home adat része! Az oké, hanem a beállítások, config, local, az alkalmazások adatai. -
válasz
fekete.puma #103598 üzenetére
"The Debian Security Team only maintains security updates for the current "stable" release."
Ez nekem egyértelműnek tűnik, forrása pedig:
-
válasz
tordaitibi #103596 üzenetére
Én is mindig csinálok gépcsere/SSD csere esetén a meglévő főrendszerem /home config fáljokról mentést...aztán fogalmam sem szokott lenni, ezek hol is rejtőznek. Minap amikor beraktam ezeréves Sata Intel 520 SSD-t a Zbookba, az egyik régi Linux Mint /home-jában találtam vagy 6 ilyen régebbi Linux Mint config mentést. Megörültem neki nagyon, mert innen derült ki, hogy soha nem volt még ilyenekre szükségem. HDD-ken is vannak mindenféle mentések utóbbi 15 évből, nagy megnyugvás ez.
A manó csípje meg, mialatt írtam, Ördi felpattant a kanapéra és már cuppant volna a töltőkábelre, dehát ugye most esélye sem volt! Majdnem lefotóztam, de itt már menekülőre fogta...
Egyszer hagyom itt félpercre a notit, tuti ugyanaz lesz a kábel sorsa, mint az előző Dell Latitude-nál...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Gyermek PC játékok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R5 3550H / GTX 1650 / 8GB DDR4 / 500GB SSD
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged