- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy XCover7 Pro - burokban született One UI
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Android szakmai topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Horvi
őstag
válasz
CPT.Pirk #102790 üzenetére
Köszi, kutakodok akkor ott is.
urandom0 köszi neked is, végszükség esetén ezt fogom tenni de igazából eddig nem volt gondom a wayland-el.
Vagy akár használhatok másik böngészőt is. Ki mire esküszik FF helyett? Próbáltam a Brave-et de valahogy kicsit lassúcskának éreztem illetve ha jól rémlik Fedorán csak flatpakből van.
-
urandom0
senior tag
válasz
Horvi #102761 üzenetére
Állítólag Wayland -> Xorg váltás megoldja a problémát.
/etc/gdm/custom.conf-ben ki kell venni a kettőskeresztet a WaylandEnable=false sor elől:
# GDM configuration storage
[daemon]
# Uncomment the line below to force the login screen to use Xorg
WaylandEnable=false
És akkor Xorg-on leszel.
-
Létezik olyan rsync szerver kompatibilis mentő megoldás, ami
- az rsync-hez hasonlóan limitálható a futás ideje, pl. 03-tól 07-ig fusson (ha nem végez, majd legközelebb folytatja)
- képes 1-2 verziót megőrizni az adott fájlból, adott ideig megőrzi a törölt fájlokat is.Vagy olvasgassam tovább man rsync-et, mert alapból tud ilyet?
-
-
mexel
veterán
válasz
cigam #102793 üzenetére
Így nem sikerült, próbáltam.
Így sikerült megváltoztatni a jelszót, de ennek ellenére pl amikor hitelesítést kér azt írja hitelesítési hiba. De parancssorban elfogadja a jelszót. Ez miért lehet? -
válasz
mexel #102792 üzenetére
Ha CTRL+D-vel elindult a rendszer, add ki a
passwd mexel
parancsot. Vagy root, vagy ahogy éppen hívják a felhasználódat. A fenti parancs bekéri az új jelszót, és ezentúl azzal tudsz majd belépni.
Esetleg egy live rendszert futtatva is megoldható. -
mexel
veterán
Ez egy RebornOS most látom.
Be tudok menni a grub-on a recovery részbe, ott eljut odáig hogy kri a rendszergazdai jelszót vagy CTRL+D-vel megy tovább és akkor elindul a rendszer. De itt ugyanúgy jelszó kellene mindenhez -
mexel
veterán
Sziasztok. Van egy kis gondom. Nem vagyok nagy linuxos, de néha használnom kell.
Android képek szét és összerakásához is használok egy Nemo-t.
Az egyik iylen rendszer egy külön laptopon van, igen ritkán használom. Ma kellett volna és szembesültem a dologgal hogy nem tudom a jelszavam.
Általában ezekre a gépekre mindig ugyanazt adom meg de itt valami más lehet, nem tudom hogy mi. Ki tudom valahogy deríteni a gépről? Vagy ennek éppen az a lényege hogy nem. Nagyon gáz lenne ezt a rendszert újból összeraknom, csak egy feladatra van kihegyezve. -
-
Köszi!
-
-
-
Krissz80
senior tag
válasz
fekete.puma #102781 üzenetére
De, persze úgy is lehet.
-
Krissz80
senior tag
válasz
fekete.puma #102766 üzenetére
Van amit csak windowsban tudok megcsinálni egyelőre, meg a gyeker is azon játszik.
Tanulás céljából tettem fel, úgy voltam vele, hogy felteszem az Ubuntut a Studioval, aztán olvastam a Manjaro-ról, gondoltam kipróbálom azt is, nemrég meg a EndeavourOS-ről, ami állítólag jobb mint a Manjaro.
Szóval azt szándékoznám feltenni, és a jobbik Arch-ot meghagyni.
Az Ubuntu-t mindenképp megtartom, ráadásul így ha az egyik betojik akkor talán meg lehet menteni a másikkal. -
.-..-.
tag
Sziasztok!
Egy alaplapomon Realtek 8168 LAN kártya van és elképzelhető, hogy időnként az itt említett ok miatt dobja el a kapcsolatot.
Ugyan a revizió nem 02, hanem 06 nálam, de hátha ...Felraktam az r8168-dkms csomagot, majd a /etc/modprobe.d/blacklist.conf fájlba beírtam a "blacklist r8169" sort.
Viszont egy olyan problémám van, hogy reboot után nincs hálózat.
Megpróbáltam a /etc/mkinitcpio.conf fájlban, hogy a MODULES részt kiegészítettem így:
MODULES=(r8168)
Ezután pedig megvolt, az mkinitcpio -P parancs, de az eredmény ugyanaz.
Látom ahogy ~2-3 másodpercenként ki-/bekapcsolja a LAN kártyát a gép, mert villog ennek ütemében a hálózati kapcsolatot jelző led. (nem az adatforgalom, csak a státusz led)Mit szúrok el?
-
fekete.puma
tag
Az utolsó data meghajtó jól van így felcsatlakoztatva és lefut a trim mindenütt?
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
UUID=3422-DFFC /boot/efi vfat defaults,umask=0077 0 2
UUID=279e0ae5-c9fe-4c36-a052-3928f0d0e743 / ext4 defaults 0 1
UUID=b1ff0ad5-1e7b-475e-bf77-78689b0d2fba swap swap defaults 0 0
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
/dev/disk/by-uuid/f82502a9-ec09-73d7-bce9-7f77aa8e5e91 /mnt/f82502a9-ec09-73d7-bce9-7f77aa8e5e91 auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0 -
Gnome, KDE, Cinnamon, vagy más Asztali környezetben van dedikált időzített ki/be/újraindító program?
Nem külső program, amit a tárolóból lehet telepíteni, hanem ami környezet saját programja, és szinte mindegyik disztrón feltelepül.
Csak kíváncsi vagyok, hogy van-e olyan rendszer, ami alapból kínál ilyen lehetőséget. macOS-böl évekkel ezelőtt kivették, a Windowsban is csak a feladatütemezőn keresztüli Terminal parancs kiadásával lehet időzíteni, de mi a helyzet a Linux GUI-val? -
válasz
fekete.puma #102771 üzenetére
Nyisd meg a terminált, majd írd be ezt:
sudo ufw status verboseHa kiírja, hogy mi a helyzet (alapállapotban bejövő forgalom tiltott, kimenő engedélyezett), akkor rendben van.
-
fekete.puma
tag
A tűzfalat bekapcsoltam majd bezárom, bezárva a rendszerfigyelő folyamatok alatt a gufw eltűnik.
Így megy valójában? -
válasz
fekete.puma #102768 üzenetére
Windows specifikus programhoz nekem van egy elkülönített 250 gigás SSD, amin egy Windows 11 fut. Ha éppen kell, akkor berakom a gépbe és bebootolok róla. Egy külső USB-s házból is képes indulni, tehát még az sem feltétlenül szükséges, hogy be legyen építve.
-
fekete.puma
tag
-
válasz
fekete.puma #102766 üzenetére
Nálam volt egyszer egy meghajtón 4 darab Linux. Az efi, swap és /home partícióik közösek voltak, egyedül a root volt egyedi. Csak teszt jelleggel telepítettem így őket, kíváncsi voltam, hogy működnek-e. Nem igazán egészséges, mert mindegyik disztró elmentegeti a maga config fájljait a /home-ba.
-
Krissz80
senior tag
válasz
tordaitibi #102764 üzenetére
Ha már UEFI és GRUB.
Én UEFI-vel használom, jelenleg kettő Linux distro van 1 drive-on, és egy Windows egy másikon.
Az legyik kérdésem az lenne, hogy ha felteszek eg újabb distrot a másik kettő mellé, és később az egyiket le szeretném törölni, akkor a GRUB-ból UEFI-ből hogy szedem ki?
A másik, hogy ha felteszem a 3.ikat a linuxos drive-ra a linuxok mellé, akkor ugye a windowsos meghajtó boot manageréhez nem nyúl.
Inkább húzzam le arra az időre? -
válasz
sh4d0w #102759 üzenetére
Szerintem mi abszolút, titálisan félreértjük egymást.
Én hol, mikor írtam le ilyeneket, már csak azért se tudnám leírni mivel eddig a pillanatig, amíg le nem írtad, halvány gőzöm se volt hogy létezik ilyen direkt uefi boot.
Én a uefiből indítást úgy értem hogy uefi választómenüből kiválasztom az indítandó os-t, és annak a bootloadere betölti azt.
Mások meg nem ezt, hanem a Linux elsődleges indítását, és annak a grubos választómenüjéből indítást favorizálják.Én erre értettem a uefiből indítást, amit leírtál azt életemben most hallottam először.
ha már itt, és ez a téma és bocs az off,
Windows10-et hogyan lehet így elindítani, ezzel a direkt megoldássaé?
Ezt keresem kb. 2 éve de sehol sem találom a megoldást mert a Winnek mindenképp kell az efin lévú BCD bejegyzés. Ami Linuxokon a /boot alatt van grub.cfg formájában vagyis egy linux boothoz nem kell se efi partíció se mbr csak egy kernel meg egy initrd. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Horvi #102761 üzenetére
Ez nem Firefox probléma lesz, hanem valamiért már nem megy a vaapi -> vdpau híd. Arch alatt ez a csomag csinálja: nvidia-vaapi-driver
Fedorához nem értek, de ennek néznék utána. Valszeg ez kell neked: https://packages.fedoraproject.org/pkgs/libva-nvidia-driver/libva-nvidia-driver/
-
Horvi
őstag
Sziasztok,
Belefutottam egy olyan problémába, Fedora 41-en(wayland+rtx3070), hogy az egyik FF frissítés után(136 vagy 137), hogy a youtube-on nem játsza le a videókat csak karikázik ott nekem. Próbáltam az FF-et terminálból indítani ott ez látszik:Gtk-Message: 22:05:03.577: Failed to load module "appmenu-gtk-module"
libva info: VA-API version 1.22.0
libva info: Trying to open /usr/lib64/dri-nonfree/nvidia_drv_video.so
libva info: Trying to open /usr/lib64/dri-freeworld/nvidia_drv_video.so
libva info: Trying to open /usr/lib64/dri/nvidia_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_1_0
libva error: /usr/lib64/dri/nvidia_drv_video.so init failed
libva info: va_openDriver() returns 1Vainfo kimenet:
Trying display: wayland
libva info: VA-API version 1.22.0
libva info: Trying to open /usr/lib64/dri-nonfree/nvidia_drv_video.so
libva info: Trying to open /usr/lib64/dri-freeworld/nvidia_drv_video.so
libva info: Trying to open /usr/lib64/dri/nvidia_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_1_0
libva info: va_openDriver() returns 0
vainfo: VA-API version: 1.22 (libva 2.22.0)
vainfo: Driver version: VA-API NVDEC driver [direct backend]
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Main : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointVLD
VAProfileVP8Version0_3 : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile0 : VAEntrypointVLD
VAProfileAV1Profile0 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain12 : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile2 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain444 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain444_10 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain444_12 : VAEntrypointVLDHa kikapcsolom a HW enkódolást akkor elindulnak a videók de élvezhetetlenül szaggatnak. Próbáltam bebootolni régebbi kernellel mert az egyik frissítésnél az is kapott újabb verziót. Az nem hozott eredményt.
Próbáltam a dnf history rollback-et arra az állapotra amikor az FF még régebbi volt viszont ott mindenféle dependencia probléma miatt már nem tudott rollbackelni.
Valaki tapasztalt hasonlót? Lenne valami ötlet merre induljak el ezzel a bánattal?
Ugyanitt ajánlásokat kérnék FF alternatívára
Köszi! -
-
válasz
tordaitibi #102751 üzenetére
Ha csak egy Linuxod van, azert nem jelenik meg a GRB menu, mert 0 sec-re van allitva - de egyebkent nem ez a legfontosabb kulonbseg - es egyebkent tud az UEFI direktben Linux kernelt bootolni, ha a megfelelo formatumban forditod a kernelt.
Nos, pro a direkt bootolas mellett:
- nem kell karbantartani a bootloadert es ezzel is kevesebb dolog mehet tonkre
- icipicit gyorsabb boot (embedded eseten lehet ertelme)
- nincsenek bootloader sebezhetosegek
- secure boot eseten alairod a kernelt/initramfs-t
- custom scriptekkel megtuzdelt vagy immutable rendszereknel lehet jo.Con a direkt bootolas ellen:
- nincs interaktiv inditas, nem buzeralod a kernel parametereket
- nincs fallback kernel
- kernelfrissites eseten manualisan kell megint az efi particiora masolni az ujat es update-elni a boot entry-t.Asszem maradok a GRUB-nal.
-
cami][us
senior tag
Van aki itt ubuntu prón nyomja? Hosszútávon mennyire megbízható opció? Esetleges regressziókra gondolok.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
fekete.puma #102756 üzenetére
Az itt lévő kollégák akik jobban ismerik,ők többet is tudnak segíteni- mint én.
Ezt a timeshit-et mint én nem használok timeshif-tet,annyit tudok hogy rendszer visszaállításra használják.
A rendszerem stabillanfut ezért nem is gondolom azt hogy kellene is nekem,de mindenki másképpen is gondolhattya. -
fekete.puma
tag
válasz
IstvánLászló #102753 üzenetére
Manjaro alatt pl:
/bin
/root/**
/home/miki/** kihagyása. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Adamyno #102749 üzenetére
Lenovo mélyrepül jó ideje
Nekem is volt, adtam is el hamar.Az általános trend is gáz, forrasztott RAM modulok pl, de azt mondom, esküdnék Dell vállalati szériára, HA azokba meg tisztességes kijelzőt is tennének. Ott van még a HP, kettő vállalati is betojt alattam, kösz nem, esetleg Thinkpad-ek.. nem tudom. Nehéz.
Inkább nemvállalati noti, aminek normálisabb a hűtése, kijelző klassz, cserébe zsanérok gyengébbek, de megesküszök magamnak arra, hogy nem ejtem le
Nem egyszerű és a spórolás elvitte a vállalati "tankokat" is abba az irányba, hogy egyre több modelljük értékelhetetlen hulladék..
-
IstvánLászló
őstag
válasz
fekete.puma #102752 üzenetére
Mire gondosz a Timeshift kapcsám,légyszíves kicsit pontosítsál is mire is gondolsz,melyik disztrot használod ez mind fóntós.
-
fekete.puma
tag
válasz
IstvánLászló #102748 üzenetére
Timeshift mentés és ha gond van visszaállítás nem lenne elég?
-
válasz
sh4d0w #102739 üzenetére
Dehát én ezt nem értem.
Itt van ez a gépem ami előtt most ülök.
biosba, pardon uefibe kiválasztom a Windowst.
enter, indul a Win.
Reboot, uefibe kiválasztom a Linuxot, Ubuntu.
Enter, és bejön az Ubuntu grub menü, benne ő maga, a reco mód, korábbi kernellel lehetőség stb. minden.
Ha nem, akkor ez user hiba, beállítási hiba mivel a grubot nem láthatóra tette vagy nulla a láthatósági ideje.
De ilyenkor ha csak az egyszem Linux van a gépen, a grub akkor se jelenik meg!
Uefi nem tud linuxot közvetlenül indítani, nem is látja a /boot alatti grub bejegyzéseket.
Az efiről hívja meg a bootbejegyzését.
Erre képes, akár efi partíció nélküli indításra pl. a SupergrubDisc, abban amit kiválasztok azonnal elstartol, ott nincs grub menü de itt konkrét kernelt kell kiválasztanom. És azzal direktbe indul, itt tényleg nincs bootmenü.
De ha ezzel az efin lévő indítóbejegyzást indíttatom el, akkor is ott van minden választható opció.
De ha nincs EFI partíció, vagy nincs benne a Linux bootbejegyzése, akkor egy UEFI az életbe nem képes elindítani semmit.
Így én most már nem is értem miről eszmecserélünk.
Ha megint rosszul értelmeztem valamit, bocsi de én ebbe mást nem tudok belelátni csak amit itt leírtam. -
Krissz80
senior tag
válasz
Dißnäëß #102737 üzenetére
Nem zajos csak olyan mintha reszelősebb lenne a hang.
(De persze ez is csak a Win11 + ASIO + Foobar (+full file buffering után tűnik fel))
Sikerült jól beállítanom is végre.
Most már nem resamplingol.
Elsőre nem annyira szembetűnő, de hosszabban hallgatva fluidabb a zene.
Abbahagyhatatlanul jó, tegnap este fél 2kor kapcsoltam ki.Az output: ALSA
Device: maga a HV
alsa plugin: plughw (sima hw módban 176400-ban tolja ki a 44100, úgy is szól, csak 4-szer gyorsabban)Ennél bitperfectebb szerintem nem lehet.
És szerintem jobban is szól most már mint az Win11 ASIO-val.Egyelőre Ubuntu Studioval próbáltam, de kipróbálom majd a Manjaroval is, vagy az ajánlottabb EndeavourOS-el.
-
Adamyno
tag
válasz
Dißnäëß #102746 üzenetére
Jártam így új 13. gen Lenovo ThinkCentre Desktop PC-nél. Nem emlékszem a pontos típusra, mert azóta váltotta egy Dell. A Lenovó az istenért nem volt hajlandó bebootolni Linuxot. Semmit. Sehogy. Csak akkor indult el a bootloader, ha volt az EFI partíción windows bootloader. Hogy az valid vagy sem, az nem érdekes, de ha nem található, akkor semmi nem történik. Erre nagyon nehezen sikerült rájönni mindenféle fórumok meg reddit meg ilyenek olvasgatása árán, mert a hivatalos doksi semmit nem szól erről. Próbálkoztam frissítésekkel, nem segített semmit.
Érdekes módon az új Dell nem szórakozik. Tökmindegy neki, hogy milyen Linux vagy windows vagy mit kell bootolni. Talán még Legacy boot is van, abban nem vagyok biztos (USB-ről és hálózatról biztosan van).
Remélem nem ez a jövő. Ezennel nagyon nagyot csalódtam a Lenovóban is. Ezek alapján nem biztos, hogy lecserélném a régi ThinkPademet egy újra. Az elmúlt években eleve gagyi lett az anyaghasználat és a bővíthetőség is. Ilyen szempontból talán a 3. gen volt a legjobb, abból is a W széria, de a T-ben is volt még 2 RAM slot, cserélhető CPU, msata, 2 sata port, kivehető, többféle méretű akku... hűtést is lehetett pimpelni, kijelzőt, billentyűzetet is sőt, külső videokártya is játszott. A zsanérja elpusztíthatatlan, a gyerek megugrálja a magnézium ötvözet házat, simán kibírja. A mostaniakra ránézek.. 2 USB-C, egy USB-A. Oszd be. ThinkPad. Örülj, hogy kapsz egy RJ45-öt ajándékba. Katasztrófa. -
IstvánLászló
őstag
válasz
fekete.puma #102744 üzenetére
Támogatom amit javasol és mondneked: #102745 CPT.Pirk
Az EndeavourOS-t használom,Archalapokon müködik és nagyon is jó a stabillitása.
Az installálás után te is tudod hogy kell a reboot.A reboot után én úgy gondokodtam,hogy a mirrorokat-repokat,mirrorlistet modositottam - azért hogy csak is az archmirrorokból jőjjenek a frissítések,mivel te is tudhatod ez rolling rendszer,tehát általában naponta jőnnek a frissítések.
A sudo nano /etc/pacman.conf-ban ki hestegeltem, ezt a 3 sort itt lentebb láthatod.
#[endeavouros] ez az os saját repoja
#SigLevel = PackageRequired
#Include = /etc/pacman.d/endeavouros-mirrorlist
Ezt mentettem és ezután,frissitem a mirrorokat, a sudo pacman -Syyu-val és ha lennének frissitések akkor frissitek,ezután én mindg rebootolok hogy mindem is jó legyen.
A mirrorok-nak az átállitásóta nem tapasztalok semmilyen stabillitásíproblémákat,steamen;Lutris-al játékok stabilan jólfutan és azok a progik amik nekem is kellenek.
Ezt itt hagyom neked és mindenkinek is segítségképpen én így használom a rendszeremet őrőmmel. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dißnäëß #102746 üzenetére
Jah, de a GPT előtti világban volt 3 HDD-m, rajtuk szétszórva 5 OS... Simán meg lehetett oldani.
A WSL az meg nem jótékonyságból került be a Windowsba. Egyszerűen csak azzal oldották meg, hogy a fejlesztők akik a unix világban megszokott eszközöket aktívan használják azoknak is tudjanak adni valamit, hogy ne legyen többé okuk Linuxot telepíteni Windows helyett. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #102745 üzenetére
Dettó. Új vas, GPT, haladni kell a korral. Meg nekem tetszik, hogy GPT partíciós táblán 128 partíció is lehet végre + nincs primary-secondary, csak pakolgatod egymás mellé őket, van label, stb. Annyira sokkal kényelmesebb.
Előbb-utóbb megszűnik a régi dolgok támogatása, ugyanúgy, ahogy i386-al is leállt a Debian nemrég.
Az egyetlen dolog, amitől félek, hogy a hardverek OS agnosztikussága megszűnhet.
Ma még felpakolsz bármit egy UEFi-s gépre. Holnap lehet 1 szoftver vendornak (esélyesen M$) lesz annyi ráhatása az iparágra, hogy hoz vmi olyat, amivel csak a majdani Windows fut majd minden mainstream alaplapon, vagy lesznek olyanok, amik "minden másra" is jók (pl. FreeBSD, Linux). Egyelőre nem ez az irány talán, de remélem, nem lesz igazam, csak a játékot gyakran a gigászok irányítják.
Mondjuk az tetszik, hogy Windows alá bekerült a WSL, még ha nyakatekert is kicsit, mintha megadták volna magukat a redmondiak kicsit az erő világosabbik oldalának.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #102744 üzenetére
Javaslom helyettük az EndeavourOS-t. 90%-ban ugyanaz, csak normálisan megcsinálva.
Úgy egyébként elrontott frissítésnél (ami valóban előfordult a Manjarónál) még mindig megoldás, hogy a pacman csomagkezelő letöltött csomagjaiból visszaállj az előző verzióra, csak tudni kell hozzá a megfelelő pacman parancsokat.
Dißnäëß: egyébként én sem vagyok erre jó példa, csak nagyon későn váltottam át egyáltalán GPT-s fájlrendszerre, akkor is csak azért mert összeraktam az új gépet és na mondom akkor most már legyen GPT...
balage25: ebből nekem az jön le, hogy van valahol egy VEDOR_ID, amit be kellene állítani a gyártó nevére.
-
fekete.puma
tag
Kipróbáltam pár disztribúció és csak visszatértem a régen is használt a Manjaro-ra.
Sebességben érezhetően gyorsabb mint pl az Ubuntu vagy a Mint volt.
Manjaro-nal tudtam megcsinálni, hogy a VirtualBox, menjen rendesen így már főleg tetszene... A stabilitásáról vannak kétségeim mert (Rolling Releas) ha pl elrontanak egy frissítést akkor azt ne tudom visszafejteni. Stabil rendszernek így nem tudom, hogy érdemes e vele foglalkozni... -
APC UPS-t szeretnék NUT-tal figyelni USB porton keresztül Ubuntu 24.04-en. usbhid-ups driver használok jelenleg, mert ezzel elindul, cserébe csak kevés infót ad a szünetmentesről.
Ezért megpróbáltam a apc_modbus driver, de indításkor ez a hibaüzenet van:
Network UPS Tools - NUT APC Modbus driver 0.01 (2.8.1)Fatal error: 'vendorid' is not a valid variable name for this driver.
Merre keresgéljek a google most nem segített?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
sh4d0w #102739 üzenetére
Szerintem a Kapitány és a gugli együtt fognak tudni segíteni a jövőben, esetleg egy EFI vs. UEFI cikk.
-
growler
őstag
válasz
CPT.Pirk #102740 üzenetére
Most olvasom az újonnan kiadott MX Linux 23.6 kapcsán.:
"A rendszertelepítőben csiszolták a „home megőrzése” (preserve home) módot, és egy új önálló UEFI-kezelő eszköz (UEFI Manager) is megjelent, amely közvetlen UEFI-indítást kínál Grub nélkül is, akár hagyományos, akár „frugal” telepítéseknél." [link] -
válasz
Dißnäëß #102738 üzenetére
Ez még mindig nem az, amire kíváncsi vagyok, a Kapitány tökéletesen megértette a kérdésem lényegét, de megpróbálom részletesebben:
- UEFI direkt boot - nincs bootloader, egyből innen indul az operációs rendszer
- UEFI bootloader (teljesen UEFI-re állított rendszer, nincs legacy, nincs ahci, nincs BIOS mode, nincs MBR, GPT van) - boot menüből választhatok, mit akarok indítani.Szóval az a kérdés, miért jobb az UEFI direkt boot, mint az UEFI bootloaderes? Nyilván érteni szeretném, miért vannak itt többen is, akik ezt használják: menő, divatos, vagy vannak-e kézzelfogható előnyök is?
-
válasz
Dißnäëß #102716 üzenetére
Nagyon kivancsi leszek ra, mert meg mindig nem latom a fenenagy elonyet az UEFI bootnak a bootloaderessel szemben. Ami hatranyt latok, az mindket inditasi modot erinti, nevezetesen a FAT32 particio, mert azt sokmindennek lehetne nevezni, de a megtestesult stabilitasnak nem.
-
-
csixy
addikt
válasz
fekete.puma #102727 üzenetére
Pl. /home/miki/data
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #102706 üzenetére
GPT-re is lehet lergacys telepítést csinálni, csak akkor kell neki egy 1megás formázatlan partíció bios_grub jelölővel.
, a windows meg mehet mellé UEFI-ben. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #102730 üzenetére
Amit az /mnt alá hozol létre sudo-val vagy rootként mappát, azt a chown-al majd ne felejtsd el a saját felhasználód tulajdonába venni, hogy hozzá is tudj férni.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
fekete.puma #102727 üzenetére
/home/user/data, de leginkább - ha szokatod Magad erre, az hoz rendszert az életbe - /mnt/data például.
Aztán symlink-elni /home/user alá is, hogy ha a fájlkezelő itt indul, azonnal látszódjon
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
fekete.puma #102721 üzenetére
Gnome system monitor.
-
fekete.puma
tag
A data részt telepítéskor mivel kell csatolni?
-
válasz
fekete.puma #102723 üzenetére
Az MX-nél nem tudom megoldották-e már, hogy verzióváltásnál ne kelljen a teljes OS-t újratelepíteni? Ha még nem, akkor a Linux Mint kényelmesebb választás lehet hosszú távra.
-
válasz
fekete.puma #102723 üzenetére
Erre sajnos nem tudok, én KDE-t használok ami alá kismillió kisalkalmazás létezik ezek kijelzésére asztalra, panelre.
Majd a Cinnások segítenek -
válasz
fekete.puma #102718 üzenetére
Tökéletes.
Osztom Pirk kapitány nézetét, a home legyen a /alatt, esetleges váltás, újratelepítés esetén vagy jó lesz vagy nem a régi külön home és annak a konfigjai.Én a swap partíció híve vagyok, mivel én hibernálok is meg hibrid-sleep-et is használok és Ubuntun egy istencsapása a swap fájlt erre bekonfigolni.
Valamint én néha több disztrót is használok és így elég 1 darab swap partíció a lemezen, ezt használja mindegyik, nem kell 2-3 10GB swap fájl.De ez az én nézetem, ahogy Te látod úgy csinálod.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #102721 üzenetére
Ez disztró, pontosabban asztali környezet függő, különféle megoldások vannak.
-
fekete.puma
tag
Köszi mindenkinek az infókat. Egyszerű rendszerfigyelő kellene ami megjelenik a kijelzőn pl processzor, memórias, wap ha lehet nézzen ki valahogy...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #102718 üzenetére
Igen. Nálam van egy 200MB-os /boot/efi (ez fat32), aztán egy 100GB /root (ext-4) és aztán az adat partíciók.
Swap meg mehet fájlban is, ha nem akarsz külön partíciót, lényegében mindegy. De ha van elég ram a gépben (mondjuk több mint 16GB), akkor nem is igen van rá szükséged.
Két napja futottam bele először, hogy elfogyott a 32GB ram, mert úgy indítottam el a Star Citizen-t, hogy közben a böngésző nyitva volt és ezek együtt már túllépték a 32GB-ot, ami miatt a játék közben az OS kilőtte a böngészőt, hogy megőrizze a működőképességet.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
fekete.puma #102710 üzenetére
A konfig fájlok miatt talán.. a .-al induló rejtett könyvtárak. Kb.
Meg Documents, Pictures, Downloads, ha rendesen használod őket és sosem viszel el innen máshova (pl. NAS) adatot, jó, ha nem az OS-el együtt ül.
Nálam mondjuk így van, de én aktívan nyúzom a NAS-t is, nem csak néha mikor eszembe jut egy backup.
Szerk.: symlinkelés is hasznos, ha nem eleve amoda mount-olod fel említetteket.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
sh4d0w #102704 üzenetére
Ez messzire vezetne és nincs időm leírni, ha hétfő estig nem lesz válasz, szólj rám.
Én is ezt választanám. Olyan jó, hogy már nincs boot sector meg ilyen hülyeségek, csak legyen egy fat32-es partició benne a megfelelő fájlokkal, amit lát az UEFI (BIOS) és viszlát.
GPT partíciós tábla + UEFI-re
+1@puma: bizt kedvéért 100MB EFI system partition, swap meg ha van elég RAM, nem kell. Évek óta swap nélkül vagyok. De tehetsz neki 4G-t és később a swappiness-t lehúzni, hogy ne nagyon használja, csak ha már falnak megy a sztori (mert amúgy hajlamos írogatni bele tökfeleslegesen, alapbeállításban, az SSD lifetime pedig érték).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #102712 üzenetére
A /home alatt mindenféle konfigok is vannak rejtett mappákban, fájlokban. Ha eljut odáig a szitu, hogy újra kell rakni egy OS-t valamiért, akkor én inkább annak vagyok a híve, hogy a /home az ne az előző rendszerből származzon, kezdjük tiszta lappal.
De ettől függetlenül mehet persze, illetve azt is szokták csinálni, hogy a külön adat partíciót vagy a /home vagy az /mnt alá csatolják be.
Bár Linuxot még csak egyszer kellett újraraknom mert elszállt egy frissítés után és az is 10+ éve volt, de ettől függetlenül én is azt javaslom, hogy a fontos adataid egy másik partíción legyenek, akkor is, ha nincs külön eszközön.
Btw, hdd helyett még Linux alá is célszerű SSD-t tenni, a különbség ég és föld sebességben.
-
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #102711 üzenetére
1db winyó esetén ha külön van a home azon is lehetne...
-
válasz
fekete.puma #102710 üzenetére
Én minden rendszeremen 25 éve így élek de egyén és ízlésfüggő
Így nálam a C és a /home szinte üres, minden külön adatlemezen van. -
fekete.puma
tag
A home mappa mellé érdemes csinálni külön data mappát mint pl win esetén a D-n tárolni?
-
válasz
CPT.Pirk #102708 üzenetére
Igen ezekkel tisztába vagyok.
Ha úgy értette ahogyan te mondod akkor az előző hsz.-em semmisnek tekintendő.Én úgy értelmeztem a kérdést hogy ragaszkodik a bios/mbr rendszerhez.
A uefiből indításnak is van létjogosultsága véleményem szerint.
Ha több os több lemezen van, a uefiből natív indítás a legszárazabb, legbiztonságosabb érzés. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #102706 üzenetére
No de GPT-s fájlrendszeren ugyanúgy lehet GRUB-od, ahogy volt az az MBR alatt is.
Ha egy ilyen, GPT-s, de GRUB-ot használó rendszeren van még egy Windows is, akkor csak annyi a különbség, hogy a Windowsnak lesz egy saját UEFI bejegyzése ami csak őt indítja, meg meglesz a GRUB-os is, ami minden OS-t lát a gépben és felkínálja a recovery lehetőségeket meg akár a memtest86+ -t is, ha van.
Ha jól értem a kérdését az arra irányult, hogy az ilyen GRUB-os megoldáshoz képest miért jobb ha az UEFI-ben kell OS-t választani.
-
-
válasz
sh4d0w #102704 üzenetére
Szerintem.
Ha mbr-be legyalulod a fő os-t akkor meghalt minden, lehet gépészkedni.
Nem kezeli a ma már mindennapos nagy lemezméreteket és 2tera az ma már semmi.
4 partíció (igen logikai de és személy szerint utálom, nehézkes, egy partíció az legyen partíció)
Redundancia, a GPT partíciószerkezet 2 helyen tárolja a partíciók leíróit, asszem ezt nem kell magyarázni.
A UEFI sokkal gyorsabb és rugalmasabb.
Bár Neked nem de átlagusernek nagy segítség hogy egerezhet egy modern uefibe nem bill.vezérelt.
1975-be tették le a bios alapjait, azóta bár hegesztgették de 50 év nemhogy a számítástechnikába hanem bármibe is borzasztó nagy idő.
Lehetetlen a secure boot.
Igen Linux bármire de a W11 már csak uefire települ.
És még sok más.
Lehet járni ma is 1200-es Ladával de még a legalja mostani Dacia is 7 fényévvel jobb.
Ha jól értelmeztem a kérdésedet. Ha elértettem akkor bocsi. -
Valaki árulja el, miért jobb az UEFI boot a bootloaderesnél?
-
válasz
fekete.puma #102701 üzenetére
Valóban rég telepíthettél
mert azóta a UEFI lettt a BIOS helyett.
Nem kötelező de 2025-be én tuti uefi telepítést és gpt fájlstruktúrát választanék.
A partíciók sorrendje ebben az esetben közömbös. -
fekete.puma
tag
Rég telepítettem külön a Linuxot így nem nagyon emlékszem már a sorrendre partíció leosztás terén.
biosgrub 4mb
swap 2X ram méret... (RAM 8GB)
root 15GB (Linux Mint Cinnamon)
home
Ez így jól, meg a sorrend?
Biosgrub legyen külön?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- PlayStation 5
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Autós topik
- Tőzsde és gazdaság
- Bluetooth hangszórók
- Parkside szerszám kibeszélő
- Melyik tápegységet vegyem?
- Filmvilág
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- Beszámítás! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest