Hirdetés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple iPhone 12 és 12 Pro duplateszt
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Fotók, videók mobillal
- CES 2026: A tévékben is okosabb lesz a Gemini
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- MIUI / HyperOS topik
- Headset, ami hangszóró is, AI nyaklánc, rúddal izélgethető porszívó... - CES
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nutra
tag
válasz
dusangield
üzenetére
dusangield ha csak a feltapadás a gond, de adagban stb. jó vagy, akkor ez egy gombnyomással orvosolható. Portafilter levétel előtt egy pici (<1s) nyomás az egyes adag gombra, az a minimál víz amit ad, szépen leválasztja a pogit. Én aeropress papírt használok, így együtt gyakorlatilag tiszta marad a felsőszűrő.
-
törölt tag
válasz
killerjohn
üzenetére
Az őrlő beállítása egyedi, mindenkinél más, nálam 7-esen van a durva fokozat és tökéletes így. Adagonkénti őrlést nem próbáltál?
-
killerjohn
addikt
válasz
dusangield
üzenetére
A 22grammos gyári dupla kosár 22mm magas, és még a 18gr sem "lötyög az alján".
A Sage-hoz való 70mm-es 18 grammos IMS 24 mm magas, ami szerintem túl sok "headspace", ezért én a 18gr dózisaimhoz most egy 15grammos IMS-t rendeltem (22mm magas). A 20 grammos IMS-em 26mm magas és abban eltűnik a 18gr kávé, nem is használom egyáltalán a Sage-hoz (a Gaggiában 22gr körül volt töltve, kávétól függően +-1 gr).Amivel én "jókat" húzok:
- az őrlőn belül 6-ról 3-ra csökkentettem az értéket. Forrás: [link]
- a tamp fant-t átállítottam 18 grammra (8 teljes fordulatot kellett kitekerni a gyári beállításhoz képest)
- így kávétól függően 17-21 beállítások között tudok őrölni a gyári kosárba (IMS-sel sokkal finomabb beállítás kell, de a 15gr-os IMS-re még várok, addig marad a gyári dupla kosár)
- amíg a belső beállítás a gyári 6 volt, addig 1-5 között tudtam őrölni, és borzalmasan csatornásodott, 1 méterre spriccelt a bottomless, horror
- a tamp max időre és erőre van állítva
- pre-infuse fix 6mp - nem szégyellem, még nem tartok ott hogy kávénként más-más pre-infuse időket keresgéljeka fentiek fényében nekem ezek az alap paramétereim a legtöbbet fogyasztott kávékhoz:
- Hello Sicilia: grind 18, 88C, 28mp
- Choco Madness: grind 19, 88C, 28mpPersze olyan apróságok vannak, hogy
1) reggeli első kávét a feleségemnek főzöm tejbe és édesítőbe - mert gonosz vagyok - így ő kapja a pangó őrleményt, de még így is pont 10x jobb a "lötyije", mint egy tejes nespresso
.
2) mire egy negyed kilós zacsi végére érek, addigra a grind enyhén változik, és ezt a feleségem reggeli első kávéjával "detektálom", így a következő (az enyém) már finomítva van
-
törölt tag
válasz
dusangield
üzenetére
Sage-nél nem gond az updosing, csak hát ugye feltapad. Ha még kicsit növelsz az adagon, már nem tapad annyira a teteje, szárazabb lesz. De akkor bejön a képbe a duzzadó kávépogácsa mint nyomásfokozó szelep. Másik irány ha marad egy kicsivel több rés a felsőszűrő és pogácsa között, elvileg az lenne a jó.
-
válasz
dusangield
üzenetére
feketeövesre olvastad magad, de közben saját bevallásod szerint ihatatlan kávékat készítesz. picit előreszaladtál fejben, nem érdemes. ha tudsz, hívj át egy rutinos valakit, aki megmutatja, hogy merre az arra. mondjuk egy jó kávéra...
ha nincs ilyen user, akkor meg türelem, idővel összeáll az.
-
dusangield
csendes újonc
válasz
hogyaza
üzenetére
annyira nem drámai a helyzet, mert az Oracle-lel "habostejes" kávét kiválót lehet készíteni minimális manuális munkával, és ez az elsődleges felhasználás a mi háztartásunkban.
A presszóval kísérletezés csak egy plusz.
A Seashell-t egyébként még nem sikerült kormos citromlére belőnöm, szóval ott még van remény. Azon a vonalon most az jelenti a kihívást, hogy mióta a kapott tippek alapján átalakítottam az előkészítési szertartásom , azóta vadul mozog a konzisztencia, látszólag ugyanolyan paraméterek mellett 20sec és 50sec között bármennyi lehet a lefolyás(látható csatornásodás nélkül), így viszont nem lehet finomhangolni az extrakciót. (WDT, OCD, full tamp, korlátozott tamp; ezeknek a kombinációival kísérletezem; természetesen amikor ugyanolyan az előkészítés, akkor reménykedem csak hasonló lefolyási időben, de akkor sincs )
Amit észrevettem, hogy a pogi a főzés végére felemelkedik a kosár tetejére. Ma már annyira felemelkedett, hogy fent is maradt a felsőszűrőn. Nem vált sarassá, nem esett szét, nem dagadt meg extrém módon, egyszerűen ott volt szépen egy darabban a felsőszűrőre tapadva. Könnyen lehet, hogy semmi jelentősége:
"I believe that's caused by the greater headspace in the basket, from the coffees surface to the grouphead screen. When the brew switch is flipped off & the 3 way valve is then opened, there's more of a negative pressure or partial vacuum created & a greater tendency for the coffee puck to stick/cling to the grouphead." [link]
A "greater headspace" nálam adott, a 18/20-as IMS-nek a 18g dózis épp csak lötyög az alján.
Ezt a jelenséget kb. az elmúlt egy hétben kezdtem megfigyelni, de mivel több lépésben több dolgot alakítottam a processzen, nem tudom melyik okozta (talán a fagyasztott kávé, talán a más típusú kávé)
játszadozom tovább

-
válasz
dusangield
üzenetére
Igyál tejes italt.
-
hogyaza
tag
válasz
dusangield
üzenetére
Olyan dezsavű érzésem van veled kapcsolatban.Nemrég volt itt egy ember,komoly pénzeket szórt szét szettre,tuningra,kavékra....
Mire végül rájött,hogy nem is szereti (undorodik) a presszót,mert tea vonalról jött,így a filter az Ő világa.
Biztosan találnál olyat itt a fórumról is,aki megkávéztatna ilyen-olyan irányból is,hogy rávilágítódjon,benned van-e a hiba,vagy a kávédban.Meg kellene mérni a vízterítő átmérőjét,mert vannak ilyen és ehhez hasonló cuccaim.Jobb is mint az az IMS.Lehet tudok segíteni hogy ne dobáljatok el 59 dodót,ha már ebben látjátok a megoldást.
-
törölt tag
válasz
killerjohn
üzenetére
54mm-en nálam kimerül a tuninglehetőség egy naked karral, elméleti kibic vagyok.
-
killerjohn
addikt
válasz
üzenetére
Egészen biztos, hogy fogja befolyásolni, de én [eddig] úgy tudtam, hogy pont az a jó, ha fémből van. Neadjisten rézből mégtutibb mint aluból, stb. Ebből nekem az jött le, hogy minél "fémebb" annál jobb a hőstabilitás, a műanyag pedig a legkevésbé sem fém. De hiába elmélkedek hangosan, hiszen
1) laikus vagyok a kérdésben és úgyis
2) természetesen le lesz tesztelve, kimérve, objektív szempontok alapján. Dupla vakteszt + kontrol csoportnak áthívom a szomszédokat
-
zolnagy
őstag
Egy ismerősöm eladná a Baratza Sette 270W őrlőjét (ez a beépített mérleges verzió), ha valakit érdekel: [link]
-
törölt tag
válasz
killerjohn
üzenetére
Nem fogja befolyásolni a hővezetést/hőstabilitást ha fémre cseréled, nem romlik az egyenletessége? Ez csak teszteléssel derül ki.
-
Nutra
tag
válasz
killerjohn
üzenetére
killerjohn
Engem is zavar a gondolat (BES920), de ez a 60ajró még mindig elég húzós egy műanyag darab cserére. Régebben linkelt valaki egy Expolygonos felsőszűrő tartó magában. sajna nem találom a hozzászólást.
Van aki ebben ügyesebb nálam?

dusangield
bevált a kit? -
killerjohn
addikt
válasz
dusangield
üzenetére
Nem mérem mindig, egyelőre konzisztensnek tűnik: a lefolyás rendben van (értsd: simán 26-28 sec között tudom tartani az 1:2 arányt PallYotz kávéi esetében). De ha már így rákérdeztél, pár napig külön mérni fogom

-
killerjohn
addikt
válasz
dusangield
üzenetére
szerencsém volt: megtaláltam az amazon.de-n is (innen rendelve nincs vám/áfa): [link]
lehet hogy a felsőszűrő nem bevonatos, de engem eléggé idegesít, hogy jelenleg a felső szűrőt tartó izé műanyagból van, és sok helyen olvastam hogy idővel repedezik, meghal. Szóval jó lesz amit linkeltél. Köszi!
-
dusangield
csendes újonc
válasz
killerjohn
üzenetére
Fogalmam sincs

Ha jól látom a szettben a felsőszűrő nem nanobevonatos.Neked az Oracle-lel a dózis mennyire konzisztens? Én kb. +1/-1g szórást tapasztaltam, amitől a lefolyási idők elég vadul változtak, képtelen voltam 20-30sec tartományban tartani az időt.
-
killerjohn
addikt
válasz
dusangield
üzenetére
örök hála és köszönet
Szerinted ezek jobbak, mint amiket korábban linkeltem? -
dusangield
csendes újonc
válasz
killerjohn
üzenetére
Könnyen lehet, hogy nálam sem a géppel van a baj, hanem a kezelővel. Vagy az elvárásokkal

Stainless Steel Precision Kit Compatible with Double Boiler Breville/Sage. IMS Precision Screen, Stainless Shower Holder, Silicone Gasket. Fits 900 Series, Oracle, Dual Boiler https://a.co/d/aKFPCiS
Légy résen, mert az ár+szállításra nekem utólag még rádobták a 27% magyar áfát, amiről a checkoutkor szó sem volt, így összesen kb 90$-t vontak le.
-
törölt tag
válasz
killerjohn
üzenetére
Lehet hogy egy Decent a következő lépés ha mégsem elég a 95%.
-
killerjohn
addikt
válasz
dusangield
üzenetére
Nem kevés időt töltöttem a finomhangolásával (pl az őrlőt belül kellett szabályozni először ahhoz, hogy a külső tárcsának jó legyen a "felbontása"). Ezzel végleg sikerült megszüntetni a csatornázást.
A linknek örülök, ha el tudod küldeni, köszönöm!
Illetve a tamp fan-t is át kellett állítanom, hogy a gyári dupla kosárba pont 18grammot tegyen 22 helyett.
Igazából már most nagyon jókat húzok vele, de visszaemlékezvén, hogy a Gaggia Classicon mennyit javított a precíziós kosár+felsőszűrő, nem irreális, hogy ezeket upgrade-eljem.
Persze, ami nekem jó, az biztosan lehetne még ennél is jobb, de az életemnek azon a szakaszán vagyok, amikor a 95% pont jó, és a maradék 5%-ot nem ugrom meg háromszoros energiabefektetés árán, hanem inkább pihenek/szórakozok helyette
-
dusangield
csendes újonc
válasz
killerjohn
üzenetére
Nekem.
Normális presszót nem tudtam vele csinálni, de ez nem biztos, hogy a gép hibája
Tejes italokhoz kiváló.Szettben vettem hozzá Amazonról vizteritő, felsőszűrő, szilikon kosár tömítést, majd megkeresem a linkjét. Nem mondanám, hogy elhozta a kánaánt.
IMS 18/20-as nano szűrőt vettem hozzá, a 18g dózis csak lötyög az alján. Ha van hozzá külön darálód és tampered, akkor ez nem biztos, hogy gond, de a beépített daráló/tamperrel ebbe a 18/20-asba 24.5g nekem a minimum dózis, szélsőértékre állított autó dózerrel.
Bár nekem az Oracle Touch van, de gondolom a mechanika ugyanaz.
-
Zen42
tag
Sziasztok, de rég nem jártam erre!
Borzalmasan alakul ez a nyár.
Egyetlen kérdésem volna így futtában. Épp cold brewt akarok készíteni, esetleg filterest.
Érdemes-e valami élvezhetőt várni ezen a téren egy Major-C-től, s ha igen akkor nagyjából hány ricnivel nyissam meg a kést az espresso-hoz képest? Próbálta már ezt valaki? -
killerjohn
addikt
válasz
killerjohn
üzenetére
-
killerjohn
addikt
Sziasztok!
Új szerzeményemhez, egy Sage Oracle-höz már vettem gyári bottomless portafiltert, és most valami rendesebb dupla kosarat szeretnék hozzá, neadjisten vízterítő/felsőszűrő upgrade is érdekel. Esetleg van valakinek ezzel a géppel tapasztalata?
Előre is köszönöm!

-
Hoek
tag
Tudtok egy kávézót Budapesten, ahol normális kávét tudnék venni MKB Szép kártyával?
-
-
SoundON
tag
válasz
dusangield
üzenetére
Én biztos vagy feljebb mennék még mennyiséggel vagy ugyanennél a bemenőnél finomabbra őrölnék. Próbálj egy csöpögősebb pl 35mp alatt 18ból 30g-ot. Egy próbát megér.
A másik amit ajánlanék hogy szeletelj fel egy csapolást és találd meg hogy melyik íz jön be neked. Egyáltalán ízlik e bármelyik szelet vagy sem.
De leginkább kezdésnek találnék magamnak olyan kávézót ahol minden úgy jó ahogy van és onnan lesném el milyen alapanyag, hogy készítik el stb.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
phranxinatra
üzenetére
nem szoktam, mert ezt a nagy mérleget nem tudom beügyeskedni alá. tervben van. nyilván nem megoldás, de azonos kávénál már kb. szemre megmondom hány ml.
Gery0505:
köszönöm a tippet. igen, ez a csattogós hang engem is enged ilyenre következtetni. hogy mitől lehet, nem tudom... most volt pár hónapja fragolánál, azt mondta minden ok, annyival kiegészítve, hogy furán viselkedik a háromjáratú szerinte, de nem kell cserélni. illetve hangosabb a gép, mint a többi GC. ezekre nem tudtam mit mondani.
nem lenne jó szétverni, már elég régóta megy így, kéne szereznem egy háromjáratút ezek szerint? egyéb friss és ex-GC tulajnak esetleg ötlet? milyen szelep okozhatja még ezt?
-
törölt tag
Volt már szó róla hogy a Sage gépek minősége javult a thermojetes sorozat megjelenéséhez képest. A Bambino Plusban anno zörgött a levegőztető motor, nem a tálcán lévő lyukra mutatott a gőzcső. Ez javult, már nem zörög, precíz, csak egy baja van, hogy még mindig nem lehet a hőfokot állítani rajta.
Viszont, noha sehol nem írják, mellékeltek egy-egy szimplafalú kosarat is, így azt nem kell rendelni a szervizből.Az olcsóbb, nem plus-os verzió komoly lebutításon esett keresztül, alumínium-műanyag könnyű kar, nincs háromjáratú szelep, de nem ismételném magam, nekem nem szimpi.
Barista Pro-m már volt egyszer, fórumtagnak adtam el még a covid időszak elején, most megint megvettem csak nem feketében hanem acél színben. A fekete tartósabbnak tűnik, az acélnál a víztartály fedele és a gép teteje festett műanyag, míg a fekete anyagában is fekete, strapabíróbb. Mindegy, kinézetre konyhai nagygép jellege van az acélnak, előnyéről nem tudok beszámolni, meglátszik rajta minden vízcsepp, vigyázni kell rá. Ez nem esik nehezemre, onnan folytattam mindent, ahol abbahagytam. Az őrlője nagyságrendekkel jobb, precízebb, mint a legkisebb tekergetős időzítős Sage őrlő, ami gyerekjáték hatású. El sem tudom képzelni, hogy ugyanazok gyártják mind a kettőt.
Előrelátóan megrendeltem egy alkatrészt ami az előző Barista Pro-ban meghibásodott. Egy hónap alatt meg is jött ez a pótalkatrész, ami mint kiderült nem is szükséges, mivel az újabb sorozatokban már eleve ez a fajta könyök van, nem a régi fajta, ami mindenkinél elrepedt a visszaöblítések során. De ha valakinek a régi fajta van, és éppen reped, kb. ennyi idő mire megérkezik, vagy választhatja az alternatív megoldásokat, bontott alkatrészből rézcsőre drótozott toldott csővel. Szerintem elegánsabb megoldás a gyári javítás, ami nem egyenlő a szerviz általi javítással, ők a múltkor inkább bontottból drótoztak.
Innen meg sikerült beszereznem egy jó minőségű adaptert, amivel nem három menetben kell őrölni a dupla kosárba, pont bepattan egy Duralex pohár is a kar helyére, így lehet más kávéfőzési módhoz is őrölni, de duplákhoz tökre felgyorsítja a folyamatot, semmi nem megy mellé, átfér rajta a tamper. Ez valami spéci rövid verzió, találtam többfélét de azok hosszúak.
WDT-re három akupunktúrás tűből készített eszközt használok, amit RetepNyaraB ajánlott.
Minden tökéletes, egy Tadamm tamper jó lenne, de naked karra nem vágyom, kétfelé osztom a presszót cappuccinohoz. Talán a fém gőzcsap kar még kézre állna, de a gyári is tetszik.
Ha a gőzölés nem lett volna szempont, nem egy ilyen all-in-one gépbe ölöm a rothadó forintot hanem vagy valami Kinu + Flair kombóba vagy Mazzer és Aplimont szettbe.
És mindez azért, mert ittam egy jó kávét a Boom Bike-ban, akkor eldőlt hogy megint kell karos gép a jó presszóhoz...
Nem merem összeszámolni a gépcserék veszteségeit, de nem bánom, elég sokat tanultam a kísérletezésekből.
Olcsóbban is meg lehet úszni de csak kompromisszumokkal, személyes kapcsolatok nélkül esélytelen hogy egy régi Quick Mill-t beszerezzek ami még évekig működni tudna, szóval átlag fogyasztó vagyok, átlag lehetőségekkel, abból főzök ami online elérhető.
-
törölt tag
válasz
cooi11
üzenetére
100e környékén vannak ebay-kleinanzeigen.de oldalon quick mill karosok.
Nekem a gőz miatt kellett csak a Sage, de ha hosszú távra terveznék és már lenne egy olyan jó őrlőm mint a SJ, tuti hogy valami korban és kategóriában hozzá illő, bevált, felújított gépet keresnék hozzá. Nem ez fogja tönkretenni a rezsicsökkentésed...
-
dusangield
csendes újonc
válasz
dusangield
üzenetére
Megjött a Seashell, harmadjára sikerült belőni úgy az őrleményt, hogy 29 sec legyen egy 18g->38g. Nem tudom mennyiben placebó hatás, de a korábbi probálkozásaimhoz képest jóval kevésbé gyilkos az ecetessége, még akár a csomagra írt narancsos ízt is el tudom fogadni. A keserűsége is kevésbé bántó.
De összességében inkább feladat mint öröm ennek az italnak is az elfogyasztása
Én most egy darabig azt hiszem feladom a presszó vonalat, az utóbbi napokban már ha rágondolok kezdek undorodni, pedig napi egyet szoktam inni, max. kettőt... Vagy pici cukor bele biztos segít...
[link] : keresném a kúpot, meg a kúp összeesését, meg a szőkülést, de vagy szemem nincs hozzá, vagy nincsenek ezek mert a technikám rossz."már a filterkávéra is gondoltam"
-
sz.zs.
őstag
válasz
justgiveup
üzenetére
Manetti
-
-v-
addikt
válasz
justgiveup
üzenetére
Én múltkor itt ittam jót: [link]
-
justgiveup
tag
Sziasztok!
Jó újhullámos kávézót specialty kávéval ismerek párat Budapesten, de olaszosabb stílusút nem nagyon. Hol tudnék olyan sötétebb pörkölést kóstolni, ami biztosan jól van elkészítve?
-
Gery0505
aktív tag
válasz
hoffman_
üzenetére
Príma lett a videó, én is hasonlóképpen csinálom a KV-t.

Ami a gépet ill. a szivattyút illeti, tényleg elég furcsa hangja van, nekem hangra úgy tűnik, mintha üresen indulna a szivattyú, vagyis nincs benne víz. Akkor szokott ilyen hangot adni, amikor kifogy a tartályból a víz, és levegőt szív fel, és üresen jár. Ez veszélyes üzem, mert szétveri a szivattyút, úgy tudom nem lehet sokáig így járatni. Miután felszívta a vizet, már jó hangja van. Szerintem visszafolyik a szivattyútól a víz. Valamelyik szelep lehet hogy nem tömít eléggé, tán a három járatú, és visszaengedi a vizet?
-
törölt tag
válasz
cooi11
üzenetére
Jó kérdés. Volt termoblokkos Catlerem, sosem hozta azt a minőséget amit a thermojetes Sage-ek. Ahogy automatánál is folyton gond van a harmadik kávénál. Vagy éppen akkor múlik el a gond, pl. hőhiány.
Ha csak egy kávét akarsz akkor lehet hogy be lehet állítani úgy hogy jó legyen, a PID abban segítene hogy több főzetnél se szálljon el a hőfok, de ha ez nem szempont akkor bármi jó lehet.
De én a másik irányból közelítem a dolgot, azt ajánlom ami bevált mert finomat főz. Általában. Nem speciálisan a Te igényeidnek megfelelően, azt mi nem tudjuk összerakni hogy mi a nyerő konstelláció, csak irányokat tudunk mutatni. -
public NMY
csendes tag
Kb 3 hete vettem először PY kávét, Hello Sicilia-t.
nekem ez eddig jónak tűnik, látom más is használ ebből pörkölőnől kávét
azt szeretném megkérdezni tőletek, hogy hasonló típusú kávé más pörkölőnél található-e( sötétebb pörkölés, Classic olasz presso típusú kávét iszom, kevés savasság stb. , tejjel szinte alig iszom a kávét ) -
hoffman_
nagyúr
pár napja téma volt a szenvedés presszóval, túl savanyú-túl keserű, wdt, tamperelés témában. gondoltam csinálok egy videót, hogy nagyjából mi a reggeli rutin pogi előkészítés ügyében. egy közepest/sötét pörkölésből ez a folyamat már egész konzisztensen megy, az ízek is. itt pont őrlőt állítottam és elbaxtam, a lefolyás ideje, színek, kivonatolás nem lett az igazi, de a folyamat azért használható.
lenne viszont egy kérdésem, első sorban GC tulajoknak:
kb 3:33 körül indul a főzés. minden alkalommal ilyen csúnyán recseg a gép, aztán 1-2-3mp után megszűnik. utána is hangos, de az már csak a pumpa. ez vajon mitől lehet? ha a tágulási megtelik, akkor azt vettem észre, hogy ez a recsegés minta konstans lenne, de a jelen állapot egy teljes leengedés után van épp. nagyon zavaró ... tipp esetleg? -
rastacsz
tag
válasz
cooi11
üzenetére
Most mit használsz?
A kávégépek a dobozon/katalógusban a maximális teljesítményt adják meg, ha egy órát van bekapcsolva, akkor sem fogyaszt annyit, mert a vizet felmelegíti, majd kikapcsol, majd ráfűt, majd ki - be... Szóval egy 800W-os gép nem fog folyamatosan fűteni, azaz nem fog egy óra alatt 800Wh-t fogyasztani.
50-ért nem nagyon van még használtan sem espresso képes gép... -
-
cooi11
senior tag
Sziasztok!
Vissza olvastam és az eszpresszó gépek felfűtési ideje 20 -30 perc.
Az új áram díjazás !!!! Végett egy gyors gépet keresek,
jó lenne 50k alatt.
A kotyogós és a szarvasi nem jó eszpresszó kávét főz, sok tejjel nekem kitűnő!
De nem eszpresszó.
Nekem nem a látvány számít, csak a végeredmény az íz.
Tudtok ajánlani? -
-
Na megint egy uj fszsag, hydroform tamper
[link] engem nem gyozott meg tulzottan. -
Balus
tag
válasz
mézespálinka
üzenetére
Kék dobozos Tescós vízkőoldó (citromsav).
-
stereofan
tag
válasz
Bossi
üzenetére
szia,
az automata gépek topicban jobban tudnának neked erre válaszolni. -
public NMY
csendes tag
Küzdök a csokis kuglóffal, mint malacz a jégen 😂
eddig savanyú volt az összes, nem ízlett.
most ebéd után egy kicsit többet töltöttem bele, mert egyszerűen nem volt már mit kezdjek a megmaradt kimért adaggal egy másikból . Érdekes módon most nem lett savanyú, kb 10 perccel azután, miután leküldtem az egészet, elkezdtem egy igen intenzív keserű csoki ízt érezni , ez mellett pedig még a régi konyakmeggyes bonbon ízét is 🙂
alapvetően nem szoktam kiérezni a mások által sokszor megjelölt ízeket , ezért is volt most furcsa. Meg is néztem, mit írnak a kávéról: étcsoki és aszalt szilva. 🙂 -
Bossi
őstag
Sziasztok!
Vennék egy használt saeco incanto gépet, hol lethet megnézni mennyi kávét főzőtt le? Illetve mit érdemes rajta megnézni ami mutat valamit a karbantatrásával kapcsolatosan?
köszönöm.
-
-v-
addikt
Fél éves Kinu Simplicity valakinek?
Meguntam a tekergetést. -
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Profitec gép vízkőmentesítéshez milyen terméket ajánlanátok? (a gyártó a sajátját, de nem igazán találok itthon belőle - igazság szerint külföldön sem)
-
-
Nutra
tag
Az Eureka bluetooth mérlegről vélemény, tapasztalat esetleg?
Sage 920-hoz cserélném a mostanit.
Bár nem látom a beanconqueror támogatott mérlegek listáján (rákérdezek Larsra, ha egyébként a mérleg OK) -
Deer76
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
AVX-et vettem mert nem drága és gyakorlásra jó (AVX Gold Blend és Brazil Santos), (a Beanlight most ajándékba volt, előtte bolti Tchibo Barista Caffé Crema, ami nem ehhez lett véve, kotyogóshoz, csak soká fogyott el).
Próbálom majd. Mondjuk a 14/16-os kosár 16gr és megnézzük finomabb őrléssel...
Én még kezdő vagyok a presszó kávé készítésben, pár napja kezdtem. -
válasz
Deer76
üzenetére
Beanlightról én biztos nem avx-re váltanék

Hacsaknem kínozni szereted magad persze.A nyomifoki szűrő alkalmatlan minőségi kvzásra, sztem ne erőltesd.

Ha szingli, akkor expolygon lamarzocco klón szimpla. Pár száz Ft. Hátránya, hogy kell hozzá egy spéci betöltő+tamper a felépítése miatt (tadammtól, pl). Sztem nem éri meg a strapát.Ahogy fentebb írták, próbáld behúzni 30mp tájára a shotot. A 20mp szinte biztosan rövid.
-
Deer76
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
A gép pár éve erről a fórumról lett véve, szervizelve is volt 1x (itteni fórumtárs), nem vettem, ajándékba kaptam sógoromtól (Ő vette egy Lelit Marát). Egyébként baja nincs, nem vízköves.(Szegedi szervizes van itt, ha kellene?)
Kávét mindenfélét, most világos pörkölésűvel (Beanlight Seasonal Blend-gyümölcsös íz meg van), majd AVX lesz.
A szóló szűrőkosár úgy látom nyomásfokozós (egy pici lyuk alul), de nincs rajta jelzés. -
válasz
Deer76
üzenetére
El kéne vinned fragolához egy átnézésre, ha nem olyantól vetted, aki előzőleg megbízhatóan szervizeltette, esetleg értett hozzá.
Ezek jó kis gépek, de jelentősen jobbá lehet tenni némi ráfordítással. Ha viszont ramaty állapotban van, akkor egy Lambó is lehet Lada.Ja, s persze rögtön ki is lukadunk az utóbbi fő kérdéskörhöz: milyen kv-t használsz? Ki pörkölte, mikori, mikor bontottad, hogy tárolod? Ez az első és legfontosabb alap. Bármi kérdés előtt.
-
Deer76
aktív tag
Nekem a Gaggia Baby Twinhez van 2db IMS szűrőm (14/16 ill 18/20 gr) meg egy nem IMS szimpla. Felső szűrő is IMS. Az ilyen precíziós szűrőkkel is 25mp körül kellene lennie a lefolyásnak? Graef CM70 őrlőben van 4db alátét és most 8-as fokozatra állítva a presszógépből nem zubogva, vékonyan folyik ki a kávé, még crema is van. A pogácsa nedves, de egyben kiesik, nem esik szét. Viszont 20mp alatti az idő. Lejjebb vehetem az őrlési szintet, csak az már lehet, hogy túl finom lesz.
-
válasz
stereofan
üzenetére
Koszonom szepen a valaszodat!
Igy lesz.
Holnap felhivom valamelyik szervizt.Orlom van mar (Graef 702), de en alapvetoen Aeropress-t iszom. Volna helye a Dedica-nak, de ritkan hasznalnank csak - szoval ahogy mondod, ha draga muri lenne, inkabb elengedem.
Koszi a videot, delutan ranezek! Es meg 1x koszonom a segitseged.
-
adodaniel
őstag
Gaggia Classicra rámegy esetleg más gőzcsap gomb is? Eltörött a D-“menet” és 4e-t húzósnak tartok egy műanyag valamiért.
Persze, ha nincs más, akkor megrendelem… -
válasz
dusangield
üzenetére
Ez alapján biztos, hogy a probléma nem a tömörítéssel vagy az előkészítéssel van. Egyszerűen nem jó az alapanyag.
-
stereofan
tag
válasz
Peterhappy
üzenetére
ha pár éve vetted akkor valószínűleg mindegy a számla hiánya, mert garancia már úgysem érvényesíthető rá.
első körben próbáld meg a közeli szerelőket, de kérj majd egy előzetes ajanlatot, mert ha túl sok lenne, akkor inkább el kell engedni, nem ér annyit.
nem egyszerű a szerelése,
van fent több videó is.őrlőd is van hozzá?
hiába a jóakarat, elkövetted a hibát: nem tudod a több évtizedes szarvasi használatot felülírni (tisztelet a kivételnek),nem is szabad erőltetni.
-
dusangield
csendes újonc
Az elmúlt napok itt kapott tanácsai alapján azt hiszem sokat javult a puck-prep -em, és bátrabban kezdtem kísérletezni a hőmérséklettel is.
Így most sikerült olyat előállítanom ami nem keserű, picit de nem zavaróan savanyú. A domináns ízkomponens leírására sajnos nincs megfelelő szókincsem, a legjobb ami eszembe jut: rossz kávé íz. (4 hetes, ma bontott Peru, 18g/36g 26sec, 93C) [portafilterpornó]. A lefolyása gyakorlatlan szemmel okénak tűnik, ugyan nem egyenletesen indul a teljes felületen, de én csatornásodást nem látok, még csíkozódást sem.
Esetleg valaki tud ajánlani olyan helyet, ahol van valami alap vezetett kávé kóstolás? Google-el találtam néhányat, de szívesebben mennék valami kipróbált helyre.
-
Sziasztok,
A Család meglepett egy Dedicával (EC 685).
Ez így egész jól is hangozna, csak sajnos a sztori a vicces mappából került elő; pár éve én vettem Anyósoméknak a gépet, a régi törött Szarvasi helyett.
A készülék olyannyira nagy sikert aratott köreikben, hogy kapacitálta őket, hogy a régi törött Szarvasi helyett új, nem törött Szarvasit vegyenek.
A gépet pedig odaadták Sógornőmnek, akinek a heti 4-5 kávéval is sikerült több ízben is tönkrevágnia.
Mivel a számla félúton eltűnt, mert hogy minek az
Így garancia nincs. Cserében legalább megpróbálták maguk megjavítani a gépet - s végül most adták fel.Bevezetésképp ennyi. Meglovasítottam a gépet, mielőtt még elkerülne a pince mélyére (ahonnan még soha semmi nem tért vissza élve). Hogy mi a gép pontos baja, nem tudom, állítólag a nyomás gyenge, s csak átfolyik rajta a víz, érdemben nem főz kávét.
A kérdésem az, volna-e ötletek, hogyan tovább. Miképp tudnám kideríteni, mi lehet a probléma? Nem szívesen pazarolnám el a kevéske megmaradt finom kávémat tesztelésre

Illetve tudtok esetleg olyan szervizt, akik foglalkoznak Dedicával (és nem hagyom ott még egyszer a gép árát a javításért?)? Esetleg köztetek valaki, aki erre van specializálódva?
Dél-Pesten lakom. Láttam itt egy-két szerelőt, de csak hétfőn nyitnak, gondoltam addig teszek itt egy próbát.Előre is köszönöm a segítséget!
-
Serpenthelm
csendes tag
Az IKEA hőmérő valószínűleg túl lassú beállású lesz ahhoz, hogy pontosan mérj kifolyó vízhőmérsékletet. Mivel folyamatosan hűl kifolyás közben, ezért önmagában nehezebb pontosan mérni az abszolút hőmérsékletét, bár vannak erre is tippek a fórumban. A lényeg az összehasonlíthatóság: ha egy olyan hőmérőhöz hasonlítod, ami alapból pontatlan, akkor nem csináltál semmit, csak félrevezetted magad.
Én vettem olyan PT100 hőelemet, ami tíz fokot csalt ezen a 90 °C körüli tartományon (azon a PID-en nézve a hőmérsékletet, amit használok, ellenőrzött, higanyos hőmérővel hasonlítva).Ezek után inkább bontottam egy gázkromatográf K hőelemet
TLDR: A forgalomban, nem túl drágán kapható hőmérők és hőelemek nem biztos, hogy azon a szinten vannak, pontosság szempontból, amire szükségünk van.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- BestBuy topik
- alza vélemények - tapasztalatok
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- ÚJ könyv: Rafal Kosik - Cyberpunk 2077 Nem véletlen
- RDX Kara Heavy F6 Felnőtt Álló bokszzsák 183CM / max 150Kg, ingyenes szállítás + 1pár kesztyű
- Lego autó dekoráció - RAKD A FALRA
- Szinte új, ABUS AirDrop MIPS sisak (szürke-zöld) L-XL eladó!
- Philips Sonicare Diamond Clean HX922W ultrahangos elektromos fogkefe + fogkefék
- Eladó Honor X7 4/128GB / 12 hónap jótállás
- KIÁRUSÍTÁS - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 Dock (akár 2x4K felbontás)
- Doxa férfi óra - 166.90.101.20 - D-Sport férfi karóra
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3920
- BESZÁMÍTÁS! Asus H370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RX 5600 XT 6GB Zalman S2 TG Cooler Master 650W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
.

Borzalmasan alakul ez a nyár.