Hirdetés
- Elképesztő robotok, kutyatelefon, Waymo, kártya méretű tracker... CES
- Turbo fokozatra kapcsolt a OnePlus
- Crackberry Kevin telefonja, óriási Dreame stand autóval a közepén - CES
- Áprilisban már szaggathatja a kínai aszfaltot a Xiaomi SU7 új verziója
- CES 2026: Új összehajtható 3 az 1-ben töltő az Ankertől
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Turbo fokozatra kapcsolt a OnePlus
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Poco F7 – bajnokesélyes
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zen42
tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
60 °C mint őrlési hőmérséklet? Tejóég!!!

Én biztos megőrülnék ha 60 fokra felmelegített őrlemény jönne ki az őrlőből, de ezek szerint tudnak valamit amit mi nem. Mondjuk pl. azt, hogy az őrlemény alapesetben felmelegszik 60 fokra. Az pedig, hogy a Mythos-nál be lehet állítani valahogy - érdekes volna tudni - hogy akár 30 fok legyen, elég jó kis extra.
Annyit mondhatok, hogy egyetlen őrlő volt életemben aminek kapcsán a CM-es zacskóra írt összes ízjegy külön élt és beszarásig finom volt az espresso és azt egy Mythos One-nal őrölték. Nyilván a kávétól és a Mythosban lévő késtől is függ, de nem hiszem, hogy lecserélték volna az eredetit. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
lszlfrng
üzenetére
"Nekem annyi jött le, hogy ha nem fagyasztom le akkor bontástól számított napok alatt kampeca a kávénak."
Végigolvastam a linket, de én sehol se látok benne ilyet
Igazából bontás utánról nem is írnak benne, csak pihentetési időről (ott meg azt írják, hogy ők 10 napot várnak fagyasztás előtt, de hogy ez kávétól függően lehet 1-3 hét is, és hogy jó minőségű világos pörkölésű kávék akár még 3 hónap után is jók lehetnek).
Illetve olyat említenek, hogy vákuum + felbontás és nem visszafagyasztás lehet, hogy problémás, de ez már a topikban is felmerült többször vákuumos tárolókkal kapcsolatban."Ráadásul vákuumozni is kellene, kicsi adagokban."
Én kis adagos ajánlást se láttam. Tény hogy beszél az adagonkénti fagyasztásról, de ajánlott munkafolyamatnak olyasmit javasolnak, mint amit páran mondunk ezen a fórumon is: berakni 100-200g-os zacskóban a fagyasztóba, majd adagonként elhasználni anélkül, hogy bármikor felolvasztaná az ember. Annyi különbség, hogy mindehhez ők vákuumozást javasolnak (szóval vákuum, fagyasztó, elővesz, kivesz egy adag, újravákuum, visszatesz). De ahogy nézem ők több hónap, évnyi eltartási időben gondolkoznak, oda lehet tényleg kell a vákuum (én olyan 6-7 hónap után érzek minőségromlást a saját zacsi + ikeás duplazáras módszerrel). -
Cathfaern
nagyúr
válasz
üzenetére
"A kancsóknál is elhangzott, hogy jó presszóhoz is"
Én ilyenre ebből a topicból nem emlékszek. Tudsz linkelni hsz-t?"a deszt víz nem is jó, csak a ro"
Ezt ma először láttam, és hogy őszinte legyek még sehol máshol se hallottam. A desztvíz és a RO között az egyetlen különbség, hogy ha utóbbi rendszer nem tökéletes, akkor nem 0 TDS lesz a víz, hanem valamennyi ásványianyag tartalma marad. De nem látom át igazán, hogy ez miben különbözne attól, mint hogy desztvízben többet és/vagy mást teszel bele."bár úgy rémlik, hogy pörkölő javasolta a kávéjához a bwt mg vizet presszózni"
Ha esetleg eszedbe jut melyik volt, arra is kíváncsi lennék
Amúgy többedszer linkelem azt a kalkulátort ahol ki lehet számolni, hogy adott víz mit csinál espresso gép bojlerével: [link].
-
törölt tag
válasz
mézespálinka
üzenetére
Sehol nincs ergyértelmű megszólalás az ügyben. Én ott kezdtem el aggódni, amikor a BH recept alatt a cikk szerzője, a Barista Hustle nevében többször is leírta, hogy a desztvizes sós bikarbónás cuccot semennyire sem ajánlják presszógépekbe és kérik az embereket, hogy ne használják, mert korróziót okoz.
Itt erre azt a választ kaptam, hogy a Marax rozsdamentes bojlerénél semmi esély erre, hogy baja legyen, ugyanezt a választ kaptam 3 nagy pörkölőtől, akiknek írtam ezügyben, egyikük külön hangsúlyozta, hogy nem gázos a kevert víz, csak ne RO-ból csináljam, másikuk pedig a bwt kancsót ajánlotta a jobb eredmény érdekében.
De igazából nem értek hozzá, a bojlerbe nem látok bele, hogy milyen. A kevett víztől valami nyálka volt folyton a tartály falán, ekkor olvastam utána és láttam a BH kommentet, hogy nem jó a kevert víz. Fórum függő a téma, mindenki más mond és más a tapasztalata. Látod, valakinek semmi gondja a kevert vízzel, nekem fekete lett tőle, van aki szerint a ro víz jó, más szerint a kancsós. Nem lehet biztosra mondani. De láttam, hogy ez sokszor előkerül itt, és nem szeretném ugynaazt a vitát előhozni újra és újra. -
mézespálinka
senior tag
válasz
üzenetére
Ez érdekes, én betojtam és végignyálaztam a külföldi fórumokat és a Dr. Pavlis (R.i.p) recept az etalon a korrózió megelőzésére. Én olyan szinten féltem a gépet, hogy a kevert vízből raktam el kisüvegbe, és dobtam bele krómozott valamint réz alkatrészt. Kevertem Ro-ból és DM- desztvízból is. A krómozottat egyik sem bántja úgy néz ki, a réz a DM keverékben kicsit megfeketedett. Az RO-sban szinte semennyire. Az adalék ugyan az volt mindkét víz esetében(a táblázatban a "kevert" sorok). Persze ezek az üvegek szobahőn vannak, a 90+ vagy gőzbojler hőmérsékletet nem tudom szimulálni. Amúgy anno kiméregettem a ph-t, tds-t, erre jutottam:
(Az RO szűrő lassan csereérett, 13 körüli tds-t tud )
a "kevert 2" ez alapján ment: [link]
-
törölt tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Desztvíz megy bele, az utóbbi 2 hónapban a filterhez használt kancsós vizet is be szoktam önteni, nem folyamatosan, de előfordult. Tehát 90 százalékban desztvíz igen, viszont az őrlő mizéria miatt ugyanebben a 2 hónapban alig ment a gép, inkább filtereztem.
Az a baj, hogy ha a fórum tapasztalatokat nézem, akkor sosem jutnék semerre, mert például kettő hsz-el fejjebb már ott van, hogy a deszt víz nem is jó, csak a ro. A kancsóknál is elhangzott, hogy jó presszóhoz is, bár úgy rémlik, hogy pörkölő javasolta a kávéjához a bwt mg vizet presszózni.
Attól függ, hogy melyik nap olvasom a fórumot, aszerint változik a mi jó és mi nem jó
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
üzenetére
"Most BWT kancsó van 2 hónapja"
Miért?
Különféle kancsókkal kapcsolatban egyértelműen az a tapasztalat a topikban, hogy korrodálódást okoznak espresso gépekben.
Illetve első hsz-edben a témákörben azt írtad, hogy: "Kizárólag desztvíz-keserűsó-szódakiarbóna kombóval ment." -
-
törölt tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
A fórum, ahol totál ugyanez a jelenség egy Mara és egy Bianca esetén, ott egy "Dr. Pavlis water" recept, "potassium bicarbonate" hozzáadásával történik a pancsolás.
Én a BH receptet használtam hosszú ideig (1.68g baking soda/ Liter, 2.45g Epsom salts/ Liter és ezekből 40.1g Buffer,51.2g Mg908.7g, DI water)
Most BWT kancsó van 2 hónapja, de a gép 3 hétig állt a sarokban, első bakpcsolásnál jött ez a feketeség, amiből a darabokat ki lehetett mágnesezni, tehát fém jön a gépből) -
-
válasz
Cathfaern
üzenetére
Hát, érdekes különbségeket mondott a szemcseméretre és az ízek különbségére vonatkozóan.
Eszpresszóról csak érintőlegesen beszélt, csak az őrlő kapcsán.A helyi felmelegedést illetően ez még talán nem az a gép, ami esélyes ilyet tenni, mivel 360-as rpm-mel, 32mm-es kúppal kb. 1/8 akkora a legnagyobb kerületi sebesség, mint egy 1400 rpm, 64mm esetében.
Azt mindenesetre tisztázza, hogy a fordulatszám az őrlemény tulajdonságait befolyásolja, és ennek van érezhető hatása az írze is végső soron.
+1x! -
törölt tag
válasz
Flashback
üzenetére
Az a baj, hogy ez biztosan nem lerakódás, vagy kávé. Tapintásra olyan érzet, mintha például bicikli szerelésnél olaj kerül a bőrre és próbálja az ember lemosni, ízre pedig erősen fémes a jellge. Felhívtam a szervízt, alapos átmosást és/vagy vízkőtlenítést javasoltak. Külföldi fórumokon megtaláltam ugyanezt a jelenséget leginkább Bianca és MaraX gépeknél, azt írták, hogy a nagyon alacsony ásványi anyag tartalmú víz, ami leül(?) a gőz bojlerben és lerakódást(?) okoz, ez válik láthatóvá ha az ember 1-2 hét után újra megnyitja a forró víz csapot. Több tucat hasonló hibát jeleztek emberek (szürke víz, mintha szenet oldottak volna benne, illetve apró darabkák, amiket fog a mágnes), és kivétel nélkül mind mókolt vizet hasaznált. Gondolom sosem fog kiderülni az ok, a bojlerbe nem látok bele. Mindenesetre most állok neki a mosásnak, kíváncsi vagyok, mi lesz az eredmény.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Zen42
üzenetére
FB-n jött szembe a reklám, rögtön eszembe jutott ez a témakör:
Lehet kapni olyan őrlőt, ahol 30-60 fok között állítható az őrlési hőmérséklet, azzal lehet kísérletezni
[Victoria Arduino MYTHOS] -
-
törölt tag
válasz
Flashback
üzenetére
Már nem garanciás sajnos és a múlt héten jött vissza a szervízből, mert folyt az aljából a víz. Szűrőpapírt nem használtam soha, vakszűrőzés naponta volt. Szerintem érdemes lenne körülnéznem, hogy milyen új gépet kellene vennem, mert lassan a MaraX többet jár a szervízben, mint ahány jó kávét adna
-
válasz
mézespálinka
üzenetére
pedig az az, én a mazzer_mini_scale_v3_EN.pdf-et nyomtattam ki
(laptopon most is meg tudom nyitni) -
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Mazzer SJ-re nyomtatható (fekete) skála-hoz linket tud adni valaki? Sajnos csak ezt találtam a fórum keresője alapján , és hiaba töltöm le, csak egy fehéret lehet megnyitni. A többi fájlra azt mondja (telefon es pc is), hogy nem lehet megnyitni a fajlt. Köszi!
-
icm
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Klassz élmény lehetett, jó beszámoló volt. Mind a gépparkot használva, mind egy jól felépített tanfolyamot végighalgatva. Kirángatnak a megszokott gondolatokból, vagy egyszerűen itt-ott foltozzák a hiányos tudást - magamról beszélek aktuálisan. Egy homebarista képzésen voltam tavaly, sok szempontból hasznos volt az is. Én a vezetés technikai képzéseket is nagyon szeretem. Igaz ott nem májkülsumáker ferrárikkal veretjük…
Mostantól magázni fogunk tisztelt reteP prof
illetve akkor mostantól hivatalosan is eszpresszionista vagy?
-
válasz
Zen42
üzenetére
Nem kizárt, hogy nincs gyakorlati jelentősége a felvetésnek.
Mondjuk a Kony - NZ összehasonlítás engem is érdekelne, de esetükben 420 vs 330 rpm-ről van szó.
Ha volna olyan, hogy egy motoros meg egy kézi őrlő ugyanolyan késsel, az mondjuk jobban mutatná, ha van különbség. (...és persze komoly kézi örlöre gondolok.) -
törölt tag
-
Hosszú vacakolás után - megszűnő és/vagy lehúzósnak kinéző képzések hosszas nézegetése - ismerősi ajánlásra elmentem barista tanfolyamra a cec-be (keress rá, ne mondjátok reklámozok itt össze-vissza).
Megvót, oklevelem van, ne fuss velem össze sötét bárpult mögött, höhö.
Nagyon jót tett több szempontból. Egyrészt úgy érzem elég jól rendet rakott ismeretek szintjén a fejemben, nem azért mert rengeteg újdonságot tudtam meg, hanem mert egyszerre és jól tematizáltan. Másrészt kóstolót kaptam egy profi barista világából (amibe nekem még iszonyat mennyiségű kilométert kellene tolnom, hisz az elmélet itt apró porszem a praxis sivatagában) és ez utóbbi nagyon hatásos tapasztalat. Tehát mikor végül a vizsgán 6 perc alatt kell összehoznod egy négy tételes tejes ital rendelést latte arttal hibátlanul (persze a latte art esetemben a bézik szívecske, mert soha nem dolgoztam gőzkarral és rajzolgatni se nagyon szoktam otthon) az azért átrajzolja a kv gép körüli molyolásról alkotott korábbi elképzeléseimet erősen
Recept beállítás, majd gépre programozás néhány nagyon egyszerű alapelv mentén tök menő és legnagyobb meglepetésemre működik, otthon is.
Az emlegetett gőzkar, ami az általam használt Rancilion nem vicces, kb 10mp alatt van 60 fokon a 600ml pitcher, ezalatt kell belecsempészni a levegőt és krémesíteni a cuccot, szóval nem az a magam elé motyogós meló.
Nagy élmény volt, nagyon jó fej tanárral, összesen hárman voltunk, tehát idő is jutott mindenkire bőven. Géppark meg számomra nagy pazarság. Fényképen nincs, de ott figyelt a nagy Mahlkönig is, filterre használtuk. A Rancilio meg egy űrhajó kb. a szoftverével. Az Ascaso is decens cuccot főzött, de összeszerelésben és kezelésben sehol nincs. Pedig az is 4500 euro körül van.
Az idővezérlős Eureka jó őrleményt adott, de fél grammon belül simán szórt a beállított mennyiség. Még az volt érdekes, hogy volumetrikus ipari gépen is simán van 3-5mp lefolyás diffi tampereléstől függően: ki csinálta, milyen erővel, elcseszte-e a vízszintet.
Na ennyit mára. -
Dyde
aktív tag
válasz
pető bá'
üzenetére
Igen, néztem videókat erre fogok most törekedni csak meglepett a dolog. Azt gondoltam hogy legfinomabb fokozaton kell majd csinálnom mert ugye belépő szintű a CM702 és úgy is csak épphogy jó lesz, de akkor majd kísérletezek. Hőfoknak a legmagasabbat állítsam be a gépen?
-
a nyomásfokozó nélküli sima szűrőkosár lényege, hogy csak az őrölt kávén kell átküzdenie magát a víznek. A cél egy olyan őrlő, amivel elég finomra tudsz őrölni ahhoz, hogy akár be is fulladjon a gép, mivel így tudod elérni azt a pontot, ahol "épp jó" - kb 25-35 másodperc alatt ~15g => ~30g kávét készítesz.
szóval eddig minden jó
-
Dyde
aktív tag
Megjött ma Aliexpressről a bottomless portafilter, meg a tamper. Kis segítséget kérnék.
Ugye van a Dedica + CM702-m. Na most 1-2es finomságon megpróbáltam a dupla kosárba 15-16g kávét belerakni, letampereltem de belfullad
létezik hogy durvábbra kell állítanom az őrlést? Első próbálkozásra véletlenük 6-oson maradt (eddig az elég volt a gyári nyomásfokozóshoz) azon úgy ment át mint a fos a tangán 
-
stereofan
tag
egy jó kis csálde gép esetleg?
-
Zen42
tag
válasz
qvik27
üzenetére
Normál üzemen természetesen a kávézóit értem, hiszen ezek nem otthoni őrlők.
Igen, a környezetnek adják le a hőt. A légáramlás pedig annyi amennyi levegő cserélődik a pörgés miatt. Egy dolog miatt tudám elképzelni, hogy hűtik az őrlőkamrát alulról ipari környezetben, a benne lévő, még onnan nem kidobott őrlemény miatt. De hogy ilyen létezik-e azt csak valamelyik őrlőguru tudná megmondani.Egyébként szerintem ez a probléma elsősorban elméleti szinten létezik. Ha valós volna akkor az agresszív késekkel gond lenne. Ráadásul kismillió nagyfordulatú őrlő létezik amelyben az égvilágon semmilyen hűtés nincs, a gyártók pedig nem hülyék.
Mindettől függetlenül eszméletlenül furdal a kíváncsiság, hogy milyen lehet egy Kony egy NZ-val összehasonlításban. -
-
Ludovicus
aktív tag
válasz
koxkids
üzenetére
Én is pont egy ilyen szettet használok utazások alkalmával. Ahogy Cathfaern (#118555) írta, hideg vízzel a legjobb az eredmény, nálam a takarék láng és az alsó rész pereméig érő láng nem hozott különbséget, ettől függetlenül takarékra szoktam állítani a rózsát. A vízmennyiség viszont kritikus, mert ez határozza meg hőfokot, világosabb pörköléshez a felső részben látható jelölés tetejéig mérem ki a vizet, sötétebb babokhoz (pl. Pacific rome) kb. 2 mm-el alacsonyabb a vízszint.
Az őrlőtuningot én is elvégeztem, ahogy írod, ezzel valamivel alkalmasabb lett presszóra az őrlemény, igaz, nagyon erős korlátokkal, de pl. a két hetes nyaraláson ezzel szoktam etetni a hőmérővel megtámogatott kis delonghit. Az őrleményfinomság beállítása persze nem könnyű a korlátozott állíthatóság miatt, de ha egyszer sikerült beállítani, játszva a kv mennyiséggel is, egészen vállalható eredmények születnek.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
lszlfrng
üzenetére
Beleolvastam a cikkbe, és eszembe jutatta, hogy újabban azon vagyok leakadva, hogy mennyire más pihentetési időt javasolnak. Pl. Coffea Circulor 3 nap pihentetést ír, van ahol 1-2 hét, ezen a linken meg 2-3 hét. Valószínűleg bab függő is az ideális idő, de így aztán ember legyen a talpán aki eligazodik rajta

-
Cathfaern
nagyúr
válasz
koxkids
üzenetére
Brikkát én "Bialetti előírás" szerint szoktam használni, nem az alapján ahogy sima kotyogóst javasolják. Próbálkoztam elég sokat hideg vs. meleg vízzel, de nekem hideggel mindig jobb lett Brikkával a végeredmény. Kávéból én olyan 15-16g körül szoktam belerakni, vízet meg annyit amennyit a jelölés mutat (egyes verziókban a víztartályban van a jelölés, de pl. enyémen a felső részben van egy jelölés, szóval abban kell kimérni a vízet és úgy beleönteni az aljába). Nyilván így valamivel rövidebb lesz a végeredmény, de (továbbra is szerintem) Brikka így produkál finomabb kávét. Láng meg mehet annyira, hogy épp ne érje el a szélét, és amint "pukkan" rögtön lekapcsolni.
Rendes kotyogóst én is a "modern" ajánlások szerint szoktam használni, szóval forró vízes indítás, szelep aljáig víz, és alacsony láng.
-
Sziasztok!
Minap sikerült szereznem egy régi típusú, súlyszelepes 2 személyes Brikkát. Sokak által jobban dícsért a régebbi konstrukció, mint az új. Mellé kaptam ajándékba páromtol egy Hario Mini Mill Slim Plus Black örlőt (tudom nem ez a legjobb típus, de ajándék volt)
Kicsit "tuningoltam" az örlőn, fixáltam a kést, és a tengelyt is, talán így konziztensebb az örlemény, nem lötyög.
Olyan kérdésem lenne, ki mit tanácsol a főzési metódusra, őrlés mértékére, és a mennyiségre? Eléggé vegyes a netes vélemény - (pl. hideg víz / meleg víz kérdése..)Köszi!
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
rastacsz
üzenetére
Köszi a linket. Nekem annyi jött le, hogy ha nem fagyasztom le akkor bontástól számított napok alatt kampeca a kávénak. Ráadásul vákuumozni is kellene, kicsi adagokban.
Tapasztalatom meg az, hogy lezárt 3-4 hetes, saját pörkölés, bontás után 1-2 nap után kezd jó le. Igaz ez nem spéci speciality kávé, hanem monsooned malabar. Utána nem tudom, mert 200gr adagokban pörkölök és 5 nap alatt el is fogy.
-
válasz
Zen42
üzenetére
Igen, elvezetik a késtartók. Hova?
Az egészet a környezetnek fogják majd leadni, és ha ez passzív módon nem tudja a kávé szempontjából elég alacsonyan tartani a hőmérsékletüket, akkor kell aktív hűtés, pl. légáramoltatás.
Nem tudom, mit értesz normál üzemen most: otthoni, vagy vendéglátói normált.
Bár ez egy meddő párbeszédnek hat nekem: kávézóban nagy valószínűséggel szükséges az aktív hűtés, otthon meg nem.A felvetés nem is ez volt, hanem az, hogy az őrlés során fel tud-e melegedni olyan hirtelen az őrlemény, hogy az már befolyásolja végső soron az ízt. Erre nem volt meggyőző mondás, számomra legalábbis nem. No, pedig ez segíthetne egy picit abban, hogy érdemes-e foglalkozni otthon is a bevonatolt késekkel IMHO.
-
stereofan
tag
tettem fel az apróba ionia csészéket, ha valaki keresne csészéket.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Glottis
üzenetére
"akkor miért csak a K-Plus-nál van direkt portafilterhez való őrleménytartó?"
Én csak cold brew-hoz használtam egy ideig, ami "némileg" nagyobb őrleményméret "némileg" kisebb tapadási hajlandósággal, de még így is nagyon sokat kell kocogtatni ahhoz, hogy lemenjen minden. Szóval szerintem nem nagyon jött be nekik a design, ezért se erőltették. -
weinmaker
őstag
Ha valakit érdekel egy Mazzer Super Jolly egyedi tuningal, akkor keressen bátran. Feltettem a kávés részbe a hirdetést.
-
paljoc
tag
Nekem ez a K-Plus nagyon bejött amit itt a fórumon vettem a filter próbàlgatásához…amiből végülis az lett h főleg presszóhoz használom.🙃 Egyáltalán nem zavar a 22u-os állítási lépték, fél grammal simán korrigálom ha szükséges a “közöket”. Nagyon patent kis őrlő.
-
Glottis
senior tag
válasz
Flashback
üzenetére
A többihez képesti finomabb állítási lehetőségek miatt ezt mondanám.
Aztán persze valamennyire zavar van az erőben, mert ha azt nézzük, hogy akkor legyen high-end presszó, akkor miért csak a K-Plus-nál van direkt portafilterhez való őrleménytartó? Ami viszont ezen a funkción kívül ugyanaz, mint a K-Max - ez pedig szerintük "overall grinder", azaz vegyes felhasználására szánnak, nem csak espressora.
Ugyanakkor úgyis inkább a belső kialakítás, tényleges őrlési műküdés definiálja jobb eszköznek, ha csak presszó a lényeg. Nem pedig egy nice-to-have funkció.Szóval: nem, de igen.
-
Zen42
tag
A mennyiség növelésére gondoltam volna legutoljára, bevallom őszintén, de köszi, bevált.

Amennyire megtömtem a kosarat arra számítottam, hogy orrba-szájba spriccelni fog de nem tette.
Mindenesetre a másik gépnél ha egy kicsit kevesebb volt a töltet akkor legfeljebb mocsaras maradt a pogi vagy megrántotta fölfelé a vákuum de feltapadást nem tapasztaltam.
Átgondolva és megvizsgálva arra jutottam, hogy ezen a gépen a felső szűrő teljesen laposra van kiképezve míg gyárilag van egy enyhe domborulata. A háromjáratú feltehetőleg jobb állapotú benne és még ott van az új tömítés miatti relatív töltetcsökkenés. Mindez szépen összeadódott én meg automatikusan csökkenteni kezdtem a töltetet.Az eredeti, "ipari" szűrőt egyébként soha nem tenném vissza mert messze nem olyan a vízterítése. Puck screent rendeltem valamikor egy éve talán de sosem érkezett meg. Nem is bánom mert plusz egy macera volna. Így meg csak kiütöm a pogácsát és kész.
Már régóta tervezem viszont, hogy szűrőpapírt használjak, hogy kevesebbet kelljen pulyzni és mert egyes kávék esetén a lefolyást is javítja. Ez a gép azzal volt használva egyébként. -
-
Zen42
tag
válasz
qvik27
üzenetére
Ha az őrlőkamrát hűti is valamilyen formában a venti - bár sok értelmét nem látom - a késeket akkor sem éri el a hűtés. Szerintem ezek úgy vannak tervezve, hogy egy ciklus alatt ami keletkezik hőmennyiség azt vígan elvezetik a késtartók, őrlés közben légcsere is történik, többre meg nincs is szükség normális üzemben.
-
törölt tag
válasz
Glottis
üzenetére
Wow, köszi szépen. Érdekes, mert nekem "szemre" nagyjából a jx és a k vonal ugyanaz, jó látni, hogy mik az apróbb, de mégis fontos különbségek. Olvasgattam kommenteket, tapasztalatokat, sokan írják, hogy a jx-től felfelé mindegyik szuper presszót tud, és pl nagy előnye a comandante-vel szemben, hogy kintről is állítható és finomabb beállításaik vannak. Viszont a k-szériáról szinte semmi rosszat nem olvastam, legtöbben presszóra használják. A hétvégén sikerül kipróbálnom majd egy K-PLUS-t, kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz a comandante "ellen"
-
Glottis
senior tag
válasz
üzenetére
A marketing
Felfogásom szerint a K széria az mindenre _is_ jó, a J-Max pedig csak presszóra', de arra nagyon, minden "fokozatban" 8.8 mikront változik a beállítás, a másik 22 mikronjához képest. Értsd: már vissza is kérdez, milyen mintát rajzoljon a fine a crema-ba
. Na, miközben írtam, széttúrtam az oldalukat, nagyjából össze lehet szedni az infókat.
"K-Max grinder is considered the overall grinder and J-Max grinder is ideal for espresso brewing.
J-Max grinder produces more fine particles compared to K-Max grinder."K-Max vs. K-Plus: utóbbi őrleménytartója passzol az 51-58-as kosarakhoz, könnyebben bele lehet abba csapni a matériát.
-
válasz
Zen42
üzenetére
Bocs, hogy csak most!
F64 evo-m van. Szét nem szedtem még azt a részt, de én is olyasmire gondolok, amit Te írsz. A késeket direktben hűteni szerintem is elég komplikált lehet, de pl. az alumínium blokk elég jó hővezető, és ha még bordázott is, akkor fújkálással elég jól lehet hűteni. -
Ludovicus
aktív tag
Ismét szóba kerültek a vst kosarak, innen rendelt már valaki? A 14 és 17 g-os kosarak azonos méretűek, mint a "gyári' 15 és 18 g-os vst példányok? A szállítás 6 eur + van némi mennyiségi kedvezmény.
-
szerintem nem mostanában, de ha lesz legalább 10-15 jelentkező a topikban akkor összehozhatjuk.
#118522 eastsider
igen, picit talán nekem is finomabbra kellett őrölni; de az első 1-2 hétben csak annyi tűnt fel, hogy sokkal kevésbé érzem savasnak ugyanazt a kávét, már-már zavaróan eltűnt.. lejjebb mentem 2-3 fokot és így kezd kb hasonlítani a korábbiakra..
(majd visszapróbálom az IMS kosárral is, mert ugye én közben őrlőt is cseréltem
)+ azt hittem, hogy az előkészítésnél rontok el valamit, mert nem nagyon akart összeállni a lefolyás szép egységesre.. Aztán ráindítottam kosár nélkül, szemre sem tökéletesen terített, levettem a felsőszűrőt, és a közepénél volt egy minimális kávézsír(os retek).. amióta kipucoltam, tökéletesen összeáll. Ez számomra igazolja picit, hogy a kosár ellenállása tényleg elég egységes

-
icm
tag
válasz
Zen42
üzenetére
Ne csökkentsd, növeld a dózist. 15g-ről indulj, és akár tized akár két tized emeléssel nézd meg mennyinél nem tapad fel.
Puckscreen is lehet segítene, de talán egy ipari felsőszűrőt próbálj ki. Nekem a gyári Gaggia sima felületű felsőszűrőre szinte mindig feltapadt, a 35 mikronos vagy utóbbi időben az "olcsó" ipari felsőszűrővel nem volt tapadásom. -
Zen42
tag
Tanácsot szeretnék kérni.
Adott két Silvia. Mindkettő beállítva 9 Bar-ra. Mindkét gépen IMS felső szűrő, egyik tuningos , azaz be van süllyesztve a csavar, a másikon nem az eredeti a csavar, de nincs besüllyesztve.
A tuningoson a kar szinte azonnal feszül mintha vadi új lenne benne a tömítés, a másik gépen tovább lehet húzni. Kb. 20-30 fok van a két karállás között azaz elviekben a tuningos esetében távolabb van a pogácsa felszíne a felső szűrőtől.
Ehhez képest a tuningosnál már fél grammal kisebb töltet esetén is szinte mindegyik pogácsa föltapad a felső szűrőre. Már nem tudom hová csökkentsek. (VST 15 g-os kosár, utoljára 14.4 g-mal töltve.)
Van erre valami ötletetek? -
Zen42
tag
válasz
üzenetére
Értem, köszi majd visszaolvasok. Vizezéssel próbálkoztál egyébként amikor még a "golyókat "gyártotta? Csak mert arra emlékszem, hogy volt ott statikusság is nem kevés. Utólag arra gyanakodnék, hogy az is szerepet játszott a dologban. Egészen a közelmúltig egyébként én sem vizeztem a babokat csak mióta megvan a Major, de remekül bevált.
Kézi őrlővel még sosem volt dolgom. Ittam olyan kávét ami azzal volt őrölve és finom is volt, de összehasonlítani sajnos nem volt alkalmam mással. -
Ludovicus
aktív tag
válasz
hyperspace
üzenetére
Csak akkor menj, ha kapsz értesítést e-mailben, egyébkén munkaidőben bármelyik nap átveheted, de előtte csörögj oda, ha mész.
-
törölt tag
válasz
Zen42
üzenetére
Az első 2-3 hétben tényleg azt és olyan őrleményt adott, mint amit írsz, bár halk sosem volt, nálam a Silenzio-t váltotta. Aztán nem tudom, hogy mi történt, elkezdett folyamatosan egyre rosszabb lenni az őrlemény, a kész kávé, stb, már sokszor leírtam a kálváriámat itt. Most egy Comandante C40 MK4-et vettem, kb életem kávéi készülnek vele.
-
brumi1024
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Pláne, ha szóba jön esetleg egy-egy elszúrt shot, vagy más finomságot igénylő pörkölés. A kísérletezgetésekről nem is beszélve.
-
Zen42
tag
válasz
üzenetére
Érdekes, hogy ezt írjátok. Egy barátom kölcsön adta nekem pár hétre a Specialitá-ját de azon túl, hogy eszméletlen halk volt - és ez nagyon tetszett benne - valahogy azt tapasztaltam, hogy a világosabb pörikből apró golyócskákat gyárt. Szóval nem rögösít hanem apró pici golyókat formál. Annyira kicsiket, hogy először fel sem tűnt. Ezeket viszont csak hosszas melóval lehet úgy ahogy szétverni. Nem vizesztem a babokat. Azzal póbálkoztál?
-
válasz
norkov84
üzenetére
Nem az idő, a macera. Többnyire elég világos cucc megy itthon (pláne ha a nejem nem iszik) és azt egyáltalán nem vicces kézzel letekerni, pláne, hogy jelentősen finomabbra is állítoml, mint egy szenes olasz esetében. Nem véletlen hogy, a mazzernek erősebb indítókondi kell c késhez.
-
Glottis
senior tag
Köszönöm mindenkinek a válaszokat, egyelőre ezek alapján, és ahogy utánanéztem, nekem az 1Z Presso J-Max, és a Mazzer Omega maradna fenn a rostán. Az mondjuk jó kérdés, hogy az utóbbi megéri-e az előbbi árának közel 1.5x-esét...
-
hyperspace
őstag
CM-nél a személyes átvétel az oldalon leírtak szerint hétfőnként van még mindig? Vagy ha ma rendelek, akkor azért a héten elmehetek érte?
-
válasz
norkov84
üzenetére
"Rohanós a reggel, de szerintem a pepecselés (WDT, gép eltakarítása, elpakolászás stb.) a mérvadó nálam, nem az a kétszer 70-80s őrlési idő."
Azért kicsit más a workflow, ha mondjuk a gép őröl 5-30 másodpercet, neked meg van két szabad kezed.. addig le lehet mérni a következő adagot, vagy elpakolni valamit, előkészíteni a csészéket stb.
Nyilván nem tűnik soknak az a plusz 1-2 perc tekerés, ha élvezi az ember, de ha csak az időt nézem, 2x80s alatt kb el lehet készíteni egy duplát.Bár ritkán sietek, de akkor ez nálam ez úgy szokott kinézni, hogy kimérek 1x18g-ot, beleöntöm az őrlőbe, és elindítom. Amíg őröl lemérem a második 18-at.
Utána megy az őrlemény a kosárba, ekkor pepecselés a wdt-tamper stb-vel, közben elkészül a második 18g őrlemény. Csapolás, kiütés, törlés, őrlemény, wdt-tamper csapolás.Mire kész az első kávé, kész a második őrlemény.
Sosem mértem, de egyszer kipróbálom hogy mennyi idő
-
LazacX
tag
válasz
norkov84
üzenetére
Én meg red clixes Comandantét nyúzok otthon több mint 2 éve, kizárólag presszóra, általában napi 3 alkalommal, de nem vág különösebben földhöz a tekerése.
A nyaralóban meg egy Graef van, csak akkor hiányzik a motoros, amikor vendégség van. Eddig 4 dupla volt a csúcs, amit folyamatosan le kellett tekerni, az már tényleg nem komfortos. -
norkov84
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ez különben tök érdekes téma. Lassan 2 éve nyúzom Kinuval, napi szinten 2-4 duplára. Én pl. nem untam meg, és baromi jó, hogy Niche-szintű 0 pangó van

Mégis alkalmanként az idő tényező miatt gondolkodom rajta, hogy valami motorossal gyorsabb lehetne-e a napi rutin (Majorom volt, azt még a "C"-késes felfedezés előtt adtam el, sima, "A"-s gyári késsel). Rohanós a reggel, de szerintem a pepecselés (WDT, gép eltakarítása, elpakolászás stb.) a mérvadó nálam, nem az a kétszer 70-80s őrlési idő... fene tudja, számítana-e.
Másrészt, én a Major-rel is pepecseltem ecsettel, ráindítással, így nálam talán egy Niche lenne ilyen szempontból jobb, de őrlési időben az sem sokkal rövidebb a Kinunál (kb. 30s/dupla), cserébe elég jelentős anyagi plusz... és nem vagyok meggyőződve, hogy a csészében landolt italnál hozna valami érezhető pluszt a Kinuhoz képest... -
mgy
senior tag
Ha lenne valakinél megunt és/vagy felesleges switch (vagy hasonló, elzárható csöpögtető) szívesen átvenném.
Köszi! -
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
én már a pályafutásom elején éreztem, hogy ki kell hagynom a tekerőlantokat
-
-
brumi1024
veterán
válasz
PeterAgos
üzenetére
Sehol nem írtam, hogy ne lenne jó.
Csak presszóra viszont nem jön ki a C40 előnye. A Kinu fokozatmentesen állítható, presszó finomságnál gyorsabb vele letekerni 18 grammot és egyszerűbb állítani (nem kell mindig visszatekerni nulláig és onnan klikkeket számolni). A C40 alapvetően egy filter őrlő, arra jobb, mint a Kinu, de csak presszónál előnyösebb az utóbbi.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- NVIDIA® driverek topikja
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Kedvenc zene a mai napra
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- Gyúrósok ide!
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Arc Raiders
- Spórolós topik
- Ford topik
- További aktív témák...
- ÚJ MacBook Pro 14" M4 PRO 24GB 512GB Space Black
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3503
- AKCIÓ! Apple Studio Display 27 5K Nanotexturált üveg monitor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ!!! HP ZBook Power 15 G8 Mobile Workstation i7-11850H 32GB 1000GB Nvidia RTX A2000
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Igazából bontás utánról nem is írnak benne, csak pihentetési időről (ott meg azt írják, hogy ők 10 napot várnak fagyasztás előtt, de hogy ez kávétól függően lehet 1-3 hét is, és hogy jó minőségű világos pörkölésű kávék akár még 3 hónap után is jók lehetnek).

Attól függ, hogy melyik nap olvasom a fórumot, aszerint változik a mi jó és mi nem jó

illetve akkor mostantól hivatalosan is eszpresszionista vagy?

létezik hogy durvábbra kell állítanom az őrlést? Első próbálkozásra véletlenük 6-oson maradt (eddig az elég volt a gyári nyomásfokozóshoz) azon úgy ment át mint a fos a tangán
. Az én párom a bwt-nél dolgozik, és a Casino Mocca szokott ott vásárolni. Így szerezte nekem a kávét. A Casino Mocca webshopban szokott lenni nagyritkán tesztpörkölés.
Csak presszóra viszont nem jön ki a C40 előnye. A Kinu fokozatmentesen állítható, presszó finomságnál gyorsabb vele letekerni 18 grammot és egyszerűbb állítani (nem kell mindig visszatekerni nulláig és onnan klikkeket számolni). A C40 alapvetően egy filter őrlő, arra jobb, mint a Kinu, de csak presszónál előnyösebb az utóbbi.