Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• lanszelot

addikt

válasz lanszelot #55186 üzenetére

Hello,
    Egy érdekes dolog.
    Mint irtam elszállt a hdd-m.
    Gondoltam ma le particionálom hogy mégis mi történik.
    Linux nem tudott vele semmit kezdeni.
    Valamilyen ötletnél fogva MacOS 10.13 -at vettem elő/MBP/.
    Ugye az alma nem kezeli az ntfs-t. Olvasni tudja, és ennyi
    Bedugtam, és azonnal mindent látott.
    De nem csak látta, olvasta is.
    Így kimasoltam pár dolgot róla innen-onnan kb 20GB -t, és mintha semmi baja se volna a hdd-nek. :Y
    Na ezt nem gondoltam.
    Csak particionálni akartam vele, de nagy meglepetés ért.

• King Unique

titán

válasz lanszelot #55186 üzenetére

Pontosan mit jelent ez a "nem akar 3.0 vagy feletti usb-vel működni", USB 3.X porthoz csatlakoztatva felpörög a külső házban a HDD, a Windows eszközkezelőjében és lemezkezelőjében megjelenik? :F

Egyébként nem feltétlen volt értelme szétszedni, mert ugye eleve integrált USB-s, mint a mellékelt képen is látszik, ezért nem lehet a HDD-t másik USB-s külső házba áttenni vagy akár a PC-be, stb. + A házilagos szétszereléssel a gyártói garancia is érvényét veszítheti, meg ha marad külsérelmi nyoma, de ha már nem garanciális, akkor az utóbbi mondjuk nem téma.

• King Unique

titán

válasz lanszelot #54101 üzenetére

Megnéztem előzőleg mindkét videót és az már előzőleg is meg lett állapítva, hogy nem lehet a külső HDD hibás, ha másik PC-n rendben működik. ;)
    A 2,5"-os külső HDD áramfelvétele nyilván nagyobb mint egy pendrive-nak, viszont az USB 3.X port ugye az előbbihez is elegendő tápellátást biztosít és ennek okán megfelelően kellene működnie.

"Most, frissült erre 19043.1466 a W10, de nekem nincs 21H2, hiába kerestetem."

Attól, hogy esetedben a Windows Update nem ajánlja fel, még nyilván van 21H2 verzió, amire megoldható manuálisan is az upgrade, sőt 21H1 esetében a 21H2-re váltáshoz elég csak az enablement package letöltése és telepítése. Viszont mivel még a 21H1 is támogatott, ezért nem feltétlen létszükséglet a 21H2-re váltás, mint már említve lett az előző válaszban.

"Nem voltam gép előtt és rosszul emlékeztem, a HDD felpörög"

Nem mindegy, jó lenne eldönteni illetve megnézni, hogy akkor most pontosan mi a helyzet és annak megfelelő információt közölni. :B

"Ubuntu nem látja. kilistáztam a meghajtókat terminal alatt"

Ha egyszer a mellékelt screenshot alapján terminálban az fdisk kilistázza a külső HDD-n lévő partíciókat, akkor nyilván "látja" az Ubuntu, max. nem csatolta fel automatikusan a partíciókat... Ahol az alatta lévő szöveg vsz csak a lemez elején lévő MSR nem megfelelő eltolása (eleve olyan GPT-lemeznél) miatt van, de azzal meg nem kell foglalkozni. Valamint ha exFAT fájlrendszerű a külső HDD-n lévő partíció, akkor azt nem minden Linux rendszer támogatja natívan, van amelyiknél kiegészítő csomag telepítése szükséges ehhez, bár az újabb verzióknál az 5.4-es kerneltől ezen leírás alapján elvileg natívan támogatott.

Na tehát, ha felpörög a külső HDD és a PC-hez közvetlenül, direktben csatlakoztatva az Ubuntu live rendszer detektálja, ellenben ugyanazon PC-n, ugyanazon USB-port és USB-kábel használatánál a nálad telepített W10 még eszközkezelő és lemezkezelő szinten sem, akkor mégiscsak az utóbbinál (is) lehet valami gond.

• lanszelot

addikt

válasz lanszelot #54101 üzenetére

Most, frissült erre 19043.1466 a W10, de nekem nincs 21H2, hiába kerestetem.
    W11-et rakhatom fel, és semmi több.
    De szerintem a frissítés tuti nem oldja meg, majd a linux többet fog mutatni

• King Unique

titán

válasz lanszelot #54099 üzenetére

1. Ha tényleg fel sem pörög - közel hajolva nem hallani és nem vibrál a burkolata - a külső HDD, akkor nem csoda ha nem működik megfelelően, meg emiatt akkor a Windows sem detektálja.
    2. A 19043-as buildszám 21H1 verzió, a 21H2 (19044) a legújabb. De mivel a 21H1 is még támogatott decemberig, ezért az is oké.
    3. Hát igen, ez is a kérdés, hogy ha fel sem pörög a külső HDD, akkor mi miatt, mert ugye az USB 3.X portnál normál esetben nem kellene ilyen gondnak lennie. :F Meg ha pl. letapadt volna mint másnál, akkor a másik PC-n sem működne, ott sem pörögne fel.

Igen, alapesetben jó ötlet lenne a Linux live rendszer alatti tesztelés és akkor a Windows esetleges hibáját is ki lehetne zárni, vagy éppen megerősíteni. Viszont ha tényleg fel sem pörög a külső HDD, meg pláne USB 3.X porthoz csatlakoztatva, akkor ott nyilván addig nincs miről beszélni amíg ilyen állapotban van és amiatt kb. felesleges is másik OS alatt tesztelni, meg ott akkor nagyon nem stimmel valami... :B

• King Unique

titán

válasz lanszelot #54097 üzenetére

1. Ha az eszközkezelőben egyáltalán nem jelenik meg a külső HDD, akkor nem ismerte fel a Windows és ennek okán nem meglepő ha a lemezkezelőben sem. Ha a BIOS-ban sem, akkor az viszont pláne érdekes, az esetben vagy eszközhiba - ami elvileg kizárható ha másik PC-n működik - , vagy csatlakozási probléma van USB-n, vagy a PC-nél hardverhiba (alaplap, portok, régi BIOS-verzió).
    2. A "W10 pro" nem válasz a feltett kérdésre, ahol a verziószám és a buildszám volt a kérdés.
    3. Az USB 3.X portok használata oké, azok normál esetben megfelelő tápellátást biztosítanak egy 2,5"-os külső merevlemez számára. Olyan viszont lehet, hogy USB 3.X specifikus a probléma és USB 2.0 porton meg működik az eszköz.
    Aj ó minőségű kábel egy dolog, de mivel egy ilyen eszköz érzékeny USB-n a fizikai csatlakozásra, ezért szükség esetén érdemes több porton, több kábellel is kipróbálni, + a kábel csatlakozóját akár mozgatni picit az aljzatban ha nem megfelelő az érintkezés, stb.
    4. Ha a BIOS/UEFI menüben sem jelenik meg a külső HDD, akkor igen, elvileg nem Windows specifikus a probléma. Ahol az utóbbi verziójára vonatkozóan linkelve lett mit kell megnézni, a létező legújabb jelenleg a 21H2 verzió 19044.1466 illetve az opcionális OOB CU-val 19044.1469 buildszámmal, ahol ha arról van szó, akkor azt kell írni.

Mint említve volt már, az USB 3.X portok normál esetben megfelelő tápellátást biztosítanak egy 2,5"-os külső merevlemez számára, tehát az elvileg nem lehet gond, meg ha a csatlakoztatásnál felpörög rendesen - amit lehet hallani + érezni a burkulotan a vibrálást - a külső merevlemez és nem kattog, csipog, stb.

Amit ki lehetne még próbálni és amire most sem érkezezett válasz, hogy más USB-s tárolóeszközök, azaz másik külső HDD/SSD, pendrive, stb. működnek-e direktben csatlakoztatva a problémás PC USB 3.X portjain. De azt is lehetőség úgy próbálva, hogy az egyéb és felesleges USB-s eszközök addig fizikailag le vannak választva, szükség esetén Windows előtte újra van indítva, stb. Ha nem, akkor ott valami nagyon el van kefélve... Ha csak a WD külső HDD nem működik, akkor az viszont még a jobbik eset, bár annak miértje akkor szintén érdekes ha közben másik PC-n meg kifogástalanul működik.
    A problémás, AMD-alapú PC-n be lehetne bootolni pl. pendrive-ról egy Linux Live / WinPE rendszert és úgy megnézni mi a helyzet. Ha ott sem működik, meg nemcsak a WD, hanem egyéb USB-s meghajtók sem, akkor eleve gondok vannak azzal a PC-vel, ahol hogy most a BIOS-t kellene frissíteni vagy ott valamit beállítani ha esetleg le van tiltva vagy mást babrálni, azt majd a megfelelő alaplapos topikban megmondják, ennyi.

• King Unique

titán

válasz lanszelot #54095 üzenetére

Windowson belül az eszközkezelő nem lett megnézve, meg hogy van-e ott hibakód, stb.
    Nem derült ki, hogy ugyanazon PC + OS és ugyanazon USB-port használatánál más USB-s tárolóeszköz (pl. másik külső HDD/SSD, pendrive) működik-e.
    2,5"-os külső HDD lévén eleve USB 3.X porthoz javasolt csatlakoztatni a stabil tápellátás végett és lehetőleg a gyári / másik rövid USB-kábellel, mivel a túl hosszú kábel miatt is lehet tápellátási és adatkapcsolati probléma.
    Ha egyik PC-n gond nélkül működik a WD külső HDD, ellenben a másikon nem, illetve direktbe csatlakoztatva nem, akkor evidens, hogy az nem HDD probléma, hanem PC / OS (Windows) probléma és azon téma topikjában kellene tovább fejtegetni. Ahol pl. a Windows 10-nél nem derült ki, hogy újra lett-e indítva és utána újrapróbálva, maga a rendszer milyen verzió / buildszám és naprakészre van-e frissítve + utána újra lett-e indítva, megfelelő illesztőprogramok lettek-e telepítve, a tálcán a Windows biztonság ikonnál miért van hibára utaló felkiáltójel, stb.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés