- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
peter889
őstag
Szóval még meg sem vettem, csak szeretnék okosan vásárolni, amennyire lehet.
Előre szeretném tudni, hogy ez hogyan van általában a HDD-knél manapság?
Tehát a kérdésem arra vonatkozik, ha lejár az üzletbéli gari, és már csak gyári gari van.
(Annak idején egyszer már csináltam ilyen visszaküldést, de az régen volt. ) -
peter889
őstag
Sziasztok!
Szeretném kérdezni, hogy ha egy HDD-re csak gyári gari van, és meghibásodik, akkor garis cseréhez ugye a felhasználónak kell postázni külföldi címre a saját költségén, és a cég küldi a saját költségén a felhasználónak a csere HDD-t?
Ez a visszaküldés ugye megoldható max. 10 ezer forintból? És sima postai úton való feladást elfogadják?
És a visszaküldési cím általában EU ország szokott lenni?
(Szerencsére most nem romlott el semmi, csak tudni szeretném jó előre.)
Köszönöm szépen előre is. -
peter889
őstag
Sziasztok!
Csak érdeklődnék, hogy Ti is úgy tudjátok, hogy ha egy HDD tartósan volt használva egy adott pozícióban, akkor nagyon nem szerencsés pozíciót váltani?
Pl. ha hónapokon át az elektronika lefelé nézett, nem ajánlott megfordítani. Vagy ha NAS-ban függőlegesen állt, nem jó asztali gépbe vízszintesen betenni.
(Az elmúlt sok évben nekem két HDD-is teljesen tönkrement megforgatás után hónapokon belül, persze egyáltalán nem lehetek biztos abban, hogy emiatt volt.)Köszönettel várom a választ.
-
peter889
őstag
válasz
ElektrikusDE #53866 üzenetére
Köszi a tippet. Majd hívok villanyszerelőt. Sajnos nem ismerek egyet sem, és állítólag manapság nem könnyű jó áron mesterembert találni nagyobb munkákhoz. Remélem nem kell majd falat bontani.
-------------------------------------------------------------
A délután folyamán a félfagyott állapotából feltámadt a toshibám sentineles hibajavítása (már amikor éppen kapcsoltam volna ki a gépet) és lassan feldöcögött 89.47%-ig, ahol is több, mint egy órája toporog: [kép]
(Csak azért kínlódom vele, mert ha kiveszem a gépből, többet az életben nem teszem vissza, adnék egy utolsó esélyt ennek a zombi tányér-szerelvénynek, de gondolom teljesen fölöslegesen.)
Ilyen esetben még ha végig is fut a "javítás", újabb bad szektorosodások várhatóak a teljes használhatatlanságig? -
peter889
őstag
válasz
ElektrikusDE #53864 üzenetére
Köszi a választ.
""Ja, a földelt típusú a szobai konnektorom (amiről a számítógép megy), bár a földje nincs
bekötve. Szerinted az probléma?"
Igen."
Megkérdezhetem, hogy ez miért probléma? Szerinted mit csináljak vele?Amikor be van dugva a gépem, a fedlapot ráteszem, kizárt hogy fogdossam, viszont ha nagy ritkán hozzáérek a gépházhoz az nem probléma az HDD-nek?
-
peter889
őstag
válasz
ElektrikusDE #53862 üzenetére
Köszi szépen a választ.
Jó írod, a készülékházon is mérhető a kb. 110 volt a fázis-készülékház és a nulla-készülékház között.
Szerinted biztos, hogy lakáson belül ill. lakáshoz tartozóan van a hiba és nem valamelyik szomszéd kötött félre valamit?
Egy régebbi társasházban lakom, és ez a hiba szerintem elég régóta fennáll.
Az a baj, hogy nincs a konyháig elérő hosszabbítóm, és akkor nyitva kéne hagyni az ajtókat is...
Pár éve vettem az egyik lomosnál pár száz forintért német gyártmányú hosszabbítótviszont a számítógéphez a teszkós kapcsolósat használom (szerintem be van kötve a földelése, de hiába, mert a szobai konnektorban nincs földelés).
Ja, a földelt típusú a szobai konnektorom (amiről a számítógép megy), bár a földje nincs bekötve. Szerinted az probléma? -
peter889
őstag
válasz
ElektrikusDE #53858 üzenetére
Köszi a figyelmeztetést és a tanácsot, és hú, azt hiszem nagy gond van az elektromos hálózatommal
:
A szobámban a fázisceruzát a működő számítógépem burkolatához érintettem, és a tápegység fémfalánál kicsit világít a fázisceruza (bár nem annyira, mint 230 voltnál.)
(Mondjuk ennek ellenére nem éreztem rázást.)
Ugyanezen a szobai elosztón van az íróasztali fémlámpa: annak a burkolta kicsit ráz (eddig azt hittem, a benne lévő vezeték problémás), de hiába húzom ki a lámpát a konnektorból, a fázisceruza továbbra is kicsit világít a számítógépem burkolatánál.Az előszobában ugyan van "földelés", de a fázis és a föld; valamint a nulla és a föld pontok között egyaránt 110 voltos feszültséget mérek. (Fázis és nulla között a 230-at.)
A konyhai, fürdőszobai konnektornál megfelelő értékeket mértem.Vajon mi lehet a probléma?
Nincs földelés a szobában, és hosszabbítós elosztót kell használnom (miért baj az?). Gondolom kínai, lehet manapság nem kínait kapni?
-
-
peter889
őstag
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni ismét a haldokló toshiba a HDD-mmel kapcsolatban.
Meredeken zuhant a kondíciója, már nagyon nem zuhanhat, hiszen lement 0 százalékra, íme a Sentinel kép: [kép]
Próbáltam normál formázással leformázni, de 2 százalékot csinált 1 óra alatt, azaz a teljes HDD-el jó esetben 50 óra alatt végzett volna, ezért inkább leállítottam a formázást és gyorsformázást végeztem rajta.Most a Sentinel Felület tesztjén belül Javítást végzek, de szinte belefagyott a tosHibába: 65.91%-on leállt(?): [kép] [kép]
Bátran dobjam a kukába, vagy esetleg van valami praktika amivel életet lehetne beléje lehelni?
Már csak azért is kérdezem, mivel ez a Felület teszt egyetlen hibás szektort sem mutat úgy, hogy a HDD 2/3-ával végzett.Gondolom, a cég azért módosította a gyári garit 2 évről 1-re, mert rájöttek, hogy olyan is ez a tányér-szerelvény.
Köszönettel várom a választ.
-------------------------
#8 liksoft, Nekem is a régebbi bad szektorosodott HDD a 80 GB-os Maxtor volt, igaz majdnem 10 évig tette a dolgát, ráadásul az akkori gyenge minőségű tápegységemmel (Codegen). Derék akkori számtech. szakbolt ajánlotta a Codegent is, majdnem 20 éve, ráadásul kicsit rázott is. Ideje lenne már a vackokat betiltani, mert végül is az olcsó cucc lesz a legdrágább. -
peter889
őstag
válasz
liksoft #53833 üzenetére
Sziasztok!
Liksoft, Köszönöm a részletes válaszod.
Mi az a Maxx?
A tápegység kábeleire rásajtolt csatikat hogyan forrasztod a sajtolás mellett?
A csatikat szét lehet bontani?
Én is biztosan jóval 50 % alatt terhelem a Chicony Hipro 380W tápegységem.A tápegységet otthon letesztelheti magának a felhasználó?
Mi kell ahhoz nem tudod? Oszcilloszkóp? Vagy meg lehet oldani egyszerűbben?
Van a neten gyorstalpaló a tápegységek otthoni bevizsgálásához?
-----------------Pár napja szedtem szét a Radid0 tömbömet, 2 db. WD5000AAKX HDD, amit az itt tárgyalt kérdéses asztalai számítógépemben használtam 2013-tól 2020-ig folyamatosan, hogy az op. rendszer rajta volt, gyakran torrenteztem róla, sok adat is. (Most újra használom, de már csak adatoknak.)
És lám, mindkettő teljesen hibátlan!
(Hamarosan mellékelem a Sentinel képeket - csak most éppen a tosHibaP300-asomon végzek sentineles hibajavítást.)Ez nem azt mutatja, hogy a tápegységem nagyjából rendben lehet?
Ha a WD el tudta készíteni a HDD-it így, akkor a Toshiba a HDWD130-asát és a Samsung a HD103SJ-t vajon miért nem?Amit megfigyelten, hogy ha olyan HDD-t veszek, aminek az alapára nagyon kedvező, ráfaragok.
Szerintem itt is érvényes az olcsó húsnak híg a leve mondás.
A meghibásodott HDWD130 és a Samsung a HD103SJ olcsó kategóriásak voltak ugye.
Viszont úgy halottam, hogy a WD egy ideje nem gyárt olyan jó minőségben HDD-ket, mind néhány éve (és most nem a csúcskategóriás HDD-re gondolok.).
Szerinted ez áll?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
u299975, látod, nálam is jól szuperál a WD5000AAKX. -
peter889
őstag
válasz
liksoft #53830 üzenetére
Sziasztok!
Köszönöm a válaszaitok.
Meg tudnád mondani, hogy a Hitachin és a Toshibán kívül vannak-e még más HDD-k is ami érzékenyek a hibátlan tápellátásra?
A legjobb volna, ha látnék egy listát konkrét típusokkal az érzékeny HDD-kről, és akkor olyat nem vennék.
Nem tudod, hogy a Toshiba x300 is érzékeny?Azért is kérdezem, mert most HDD vásárlás előtt állok, több HDD-t is akarok venni, de az érzékenyeket kihagynám.
---------
#53831, u299975
Meg tudnád mondani, hogy a Chicony Hipro 380W tápban van-e túlfeszültség-védelem?
Tudjátok esetleg, hogy a villanyórákba szoktak beleépíteni túlfeszültség-védelmet?
(Nemrégiben szereltek fel nálam egy digitális kijelzésű villanyórát, nem tudom, hogy vajon van-e benne.)
A számítógép házam már régóta jól szellőzik, terhelés mindig 50 százalék alatt van, kisfogyasztású proci és videokártya.Ja vannak plusz HDD adatkábeleim, azokat is cserélgetem hiba tapasztalása esetén és az tápkábeleket is variálom olyankor.
Viszont pár hónapja előfordult, hogy valami nagyon nem várt esemény történt, és véletlenül számítógépet a lábammal kicsit meglöktem. Ezt követően semmilyen hibajelenséget nem tapasztaltam, külsérelmi nyom nem keletkezett. Igaz, nem indítottam el akkortájt a Sentinelt.
Szerintetek ilyen mechanikai behatás okozhat a toshibámnál tapasztalt bad szektorosodást?Köszönöm szépen előre is.
-----------
Nemrég írtam, hogy egy ideje a szobai asztali gépem érzékeny a huzatra, olykor csak akkor kapcsol be, ha felmelegszik. Mondjuk ez elég ritkán fordul elő.Megnéztem, hogy az AIDA64 program a Cpu dióda hőmérsékletére mindig jóval alacsonyabb hőfokot ír ki a szoba hőmérsékleténél. Most is 11 fokot ír, miközben a szoba hőmérséklete 21 fok. (Többi hőadat teljesen normálisnak tűnik.)
Gondolom a hőérzékelője meghibásodott.
Nem tudom, hogy van-e olyan védelem vagy jelenség a gépben, hogy túl alacsony Cpu dióda hőmérsékletnél nem kapcsol be. (De ez annyira nem fontos.) -
peter889
őstag
válasz
#12516608 #53825 üzenetére
Kérlek, fejtsd ki bővebben.
A tápom: Chicony Hipro 380W-os.
Annak idején a számítógép vásárlásos topikban többen is ajánlották, ajánlott típusként. Tévedtek volna?Nemrég itt a tápos topikban érdeklődtem, Itt https://prohardver.hu/tema/valami_baja_van_a_tapomnak/hsz_21085-21085.html
hogy okozhatta-e a tápom esetleges hibája a Toshiba HDD bad szektorosodását és a határozott válaszuk NEM volt. Tévedtek?Nemrég három különböző számítógép boltban megkérdeztem ugyanezt, és az ő válaszuk is határozott nem volt, pedig ebből kettő budapesti itt nagyon ajánlott üzlet. Mind tévedtek?
Az alaplapomat annak idején itt számítógép vásárlásos topikban ajánlották. Ők is tévedtek?
Kérlek, nevezd meg, mire alapozod, hogy az az 760G chipsetes Asrock AM3-as alaplapok , és a SATA2 portok bad szektorosítják a HDD-ket és miért?
Nekem soha senki nem mondott még ilyet.
Ha ez van, akkor a HDD-k útmutatója miért nem tér ki ezek inkompatibilitásaira?Alaplapom BIOS-ának verziója: 960GM-GS3 FX P1.30
Nincs odaírva, hogy béta lenne. Szerinted az? Szerintem nem, de a béta verzióknak hardver károsodást kéne okozniuk?Igaz, hogy a szobámban nincs földelés, de annak hiánya miért okozná a HDD-k bad szektorosodását?
Tudtommal a földelés a felhasználót hivatott védeni.Az utóbbi kb. 18 évben az első HDD-m ami tönkrement, a Samsung HD103SJ volt, villámgyors bad szektorosodással használhatatlanná vált.
A garanciát ahol érvényesítettem, direkt rákérdeztem: szerintük okozhatta-e tápegység hiba? Határozott nemmel válaszoltak. Már akkor is a jelenlegi tápegység volt.
Szakemberhez is elvittem akkor (2013-ban ) a tápegységet és mindent rendben talált.A második tönkrement HDD a notebookomban lévő (aminek semmi köze az asztali gépemhez), HGST 500 GB-os 5400 rpm-es.
A harmadik ez a toshiba P300-as, amire korábban még 2 év gyári gari volt, mostanra más csak 1. A gyártó egyre kevésbé bízik a saját produktumában, vajon miért?!
De ha szerinted mégis az általad írtak okozzák, akkor annak mi lehet az oka, hogy a 6 éven át hiba nélkül teljesített szolgálatot ugyanebben az asztali gépemben 2 db. WDC WD5000AAKX RAID 0-ába kötve úgy, hogy nagyban torrenteztem is róla, és rendszer HDD-nek valamint adattárnak is használtam?
(Bár hiteles sentieneles képet még nem láttam róla, remélem hamarosan meglesz az is.)Vajon nem arról van szó, hogy az olcsó kategóriás HDD-im mentek tökre, és ahogy mondani szokták olcsó húsnak híg a leve?
A 17 éves Seagetemen 6 bad szektor van, szerintem csoda, hogy egyáltalán működik. Láthatóan teljesen rendben van.
Kb. 17 év folyamatos használat után vagy 2 éve jelentősen bad szektorosodott egy 80 GB-os Maxtorom, kivettem a gépből, még működőképes. Nem lehet, hogy egyszerűen lejárt az ideje?Ha tételesen le tudod vezetni, hogy nagy valószínűséggel az általad írták okozták a HDD-k halálát, akkor legközelebb tisztelettel Tőled kérnék tanácsot a hardvervásárlásnál.
Köszönettel várom a válaszod és másoknak a véleményt.
-
peter889
őstag
válasz
flashpointer #53818 üzenetére
Nem tudom mitől lehet a probléma, de
nálam olyan fordult elő, hogy amikor régen a procim túlmelegedett, automatikusan mindig lekapcsolt a gép, amíg meg nem oldottam a túlmelegedést.
Nem viccelek: egy ideje az szobai asztali gépem érzékeny a huzatra, olykor csak akkor kapcsol be, ha felmelegszik. Óvatos hajszárítózással tudom gyorsítani a folyamatot, ha nem akarok várni. (Nem tudom mitől lehet.) -
peter889
őstag
válasz
King Unique #53819 üzenetére
-
peter889
őstag
válasz
King Unique #53819 üzenetére
Köszi szépen az infókat.
Akkor használatba veszem.
De ha már itt tartunk: a lassan kétezer bad szektorral sújtott tosHibámat majd a lassú formázással próbáljam javítani, vagy a Sentinel progi Felület Teszt->Lemez javítás (olvasás teszt szekrotok javításával) opcióval vagy mivel?
Szerintetek mennyi az esély, hogy megjavul?
Persze csak majd akkor kezdek neki, ha lesz másik nagyobb HDD-m.
------------------------------------------------------#53811 Doky586 , amit az a cikk ír, hogy az adatokat valamivel nagyobb ill. több helyen tárolja a HDD-n belül. Vagy ilyesmi.
Igen, nézek rá megfelelő méretű gumit és akasztok rá egy kéziféket is, ha véletlenül beindulna a gépben, legyen mit meghúzni.Viccen kívül: van egy gumilábas HDD tartóm - még üres.
-
peter889
őstag
válasz
King Unique #53815 üzenetére
A tárgyalt 1 TB-os HDD-met particionáltam, leformáztam gyorsformázással a Win7 beépített lemezkezelőjével.
A Hard Disk Sentinel Felület Tesztjét lefuttattam (még pár napja) és mindent rendben talált: [kép] [kép]
A TC és a EaseUs programok így látják: [kép] [kép]Ezek szerint mindent jól csináltam? Nyugodtan használhatom?
Nem baj, hogy gyorsformázást választottam és nem normált?Inkább most kérdezek, minthogy valamit elszúrjak és aztán valami nagy probléma legyen.
Köszi szépen előre is. -
peter889
őstag
válasz
King Unique #53815 üzenetére
Ok, köszi szépen a infókat.
Persze, fontosak a biztonsági másolatok, részben azért is vettem ezt az 1 TB-os HDD-t, hogy rámásoljam azokat is. A fontos adatoktól van legalább 3 példányom. Bár igaz, lakáson belül.
Legalább 5 példányt akarok majd, szóval veszek még HDD-ket.
A most tönkrement tosHiba P300-as (3TB) HDD-men jelenleg van 1545 bad szektor (folyamatosan emelkedik), de eddig még mindent tudok róla olvasni. GPT-s lemez.
Teljes mentést nem tudok készíteni, mert nincs másik nagyobb HDD-m, még nem döntöttem el, milyet vegyek helyette. -
peter889
őstag
válasz
King Unique #53813 üzenetére
A #53810 hsz-edben linkelt hsz. az MBR hátrányait, GPT előnyeit ecseteli.
Most találtam, a "Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!"-jában: [link]
"Mi azt mondjuk minden esetben jobb a GPT, azért mert a GPT egy fejlettebb és biztonságosabb partíciótípus mint az MBR."
(Bár nem szándékozom sok partíciót rá tenni.)
Akkor melyiket javasoljátok inkább? Legyen GPT?
-
peter889
őstag
válasz
King Unique #53810 üzenetére
Köszi szépen a választ.
De akkor továbbra sem értem, amit a #53807 hsz-emben linkelt cikk ír és amit részben be is idéztem.
Hiszen az nagyobb adatbiztonságot (vagy milyen szót használjak) ír, nem?
Vagy valamit félreértek?A három bad szektorosott HDD közül kettő itt a HDD téma topikjának összefoglalójában ajánlott típus volt, bár azok közül is az olcsóbb kategóriásak.
Vannak biztonsági másolataim a fontos adataimról.
De pl. a filmek nagy részéről nincs, éppen pótolhatóak.
És ha bad szektorosodik a filmes nagy HDD-m, nem mindegy hogy a filmeket le kell-e töltenem újra vagy nem.Ha butaságot írok, nyugodtan javítsatok ki.
-
peter889
őstag
Sziasztok!
Szeretnék kérdezni, hogy ha nincs UEFI, csak a régi BIOS, vajon a Win7(64 bites)-nél működik a GPT particionálási mód biztonságosabb adatkezelése?
https://hogyan.org/mi-a-kulonbseg-a-gpt-es-az-mbr-kozott-amikor-merevlemezeket-particionalunk/
cikk azt írja, hogy adatbiztonság szempontjából jobb a GPT, mint az MBR:
"..Az MBR rendszereken a partíció és a boot adatok egy helyen vannak tárolva. Ha ezek az adatok sérülnek vagy felülíródnak, akkor bajban vagyunk. Ezzel szemben a GPT ezeket a kritikus adatokat több helyen is tárolja(...)Ha egy adat megsérül, akkor a GPT megpróbálja visszaállítani azt a lemez egy másik helyéről. Ezzel szemben az MBR még csak észre sem veszi a sérült adatokat. "
És hogy a GPT összekötődik az UEFI-vel.
A kérdésem azért merült fel, mert nem tudom, hogy az asztali gépembe újonnan betett 1 TB-os HDD-mnél milyen particionálási módot válasszak?
GPT vagy MBR legyen inkább?Az elmúlt 10 évben három HDD-m is durván bad szektorosodott, ezért szeretném a nagyobb adatbiztonságot, ha lehet és érdemes.
Win7-em (64 bites). Vannak a gépben más HDD-k is, és SSD meghajtó is a Win7-tel.
A régi alaplapom típusa: ASRock 960GM-GS3 FX.
Nem kell, hogy régebbi op. rendszerekkel, pl. XP-vel kompatibilis legyen.Köszönettel várom a válaszotok.
-
peter889
őstag
válasz
Sirandrish #53713 üzenetére
Csak meg tudom erősíteni az előttem szólókat.
Én azt vettem észre a Samu 860 EVO 500GB-os SSD meghajtómon, hogy minden egyes formázás után 1 %-ot csökkent a kondíció.
Most 98 %-os majdnem 10 TB írt adatmennyiség után.
(Ha jól emlékszem volt ez már 97-es is, aztán feljavult.) -
peter889
őstag
válasz
#12516608 #53694 üzenetére
Köszi szépen a választ. Szerencsére eddig még mindent le tudtam róla menteni amit akartam, és úgy látom egyelőre ha nehezen is, de lehet olvasni.
Viszont a filmeket zömét nem tudom lementeni, mert nincs hová egyelőre.
Erre esetleg tudjátok a választ?:[link]Mert nem szeretnék úgy HDD-t venni, hogy az esetleges rossz tápegységem miatt az is elromoljon.
-
peter889
őstag
válasz
bobalazs #53689 üzenetére
Sajnos a HDD-m állapota egyre rosszabbodik: [kép]
Kicsit direkt használtam, hogy lássam az alakulását, erre drasztikusan felszaporodtak a bad szektorok.Mit tanácsoltok?
Lehetőleg már ne használjam a HDD-t és gondoskodjak csere HDD-ről?
A fontos dolgokat már lementettem róla.
Már csak pótolható dolgok vannak rajta (pl. filmek), de azért szeretném majd azokat is lehetőleg sértetlenül lementeni, ha majd lesz másik nagy winchester.
Köszönöm szépen előre is.
----
bobalazs, Értem, köszi a választ. Bár szerintem a HDD a ludas, mert egyébként teljesen stabilan működik a gépem régóta. -
peter889
őstag
Sziasztok!
Sajnos meghibásodott a Toshiba HDD-m. Toshiba P300 3TB-os. Csak tegnap vettem észre, mert több hónapig nem futtattam a Hard Disk Sentinel progit.
Onnan vettem észre a problémát, hogy az egyik film lejátszása akadozott. Aztán ez a sentineles kép fogadott: [kép] [kép]Érdekelne, hogy mi a véleményetek?
Vajon egyre növekedni fog a bad szektorok száma, és használhatatlanná válik?
Meg tudnátok mondani, mennyi erre a HDD-re a gyári gari?Köszönöm szépen előre is.
-
peter889
őstag
Sziasztok!
Szeretném kérdezni, hogy asztali számítógépházban az SSD meghajtó állandó helye lehet-e közvetlenül a HDD (3.5-ös) teteje (aztán persze 1-2 csavarral rögzíteném)?
Mert ott nagyon jó lenne a hűtés.
A HDD-nek van ugye működés közben állandó apró remegése, nem tudom, hogy annak lehet-e hosszú távon káros kihatása az SSD meghajtóra.
Sokan mondják: fölösleges az SSD meghajtónak átalakító keret.
Köszönettel várom a válaszotok. -
peter889
őstag
válasz
King Unique #52885 üzenetére
Ok, nagyon szépen köszönöm és örülök neki.
-
peter889
őstag
válasz
King Unique #52876 üzenetére
Ok, csak az volt a cél most.
Köszi szépen az infókat, Te mindent tudsz.
Még az SSD meghajtómra tudnál egy pillantást vetni, hogy jól be van-e állítva?:
[kép] [kép] [kép]
Mondjuk gondban lennék, ha nem, mert már sok mindent tettem fel rá, a most működő Win7-et is.[Itt] az előbb tárgyalt 3 TB-os Toshiba is rendben van?
Köszi szépen előre is.
-
peter889
őstag
Köszi az infókat, azt hiszem, sikerült: [kép] [kép]
Megcsináltam a beépített Lemezkezelővel.
Most már jó?Az EaseUs képét csak azért linkelem be, mert a beépítettel nem tudom megjeleníttetni a reserved partíciót.
Korábban nem a megfelelő helyre klikkeltem, azért nem tudtam a beépített Lemezkezelővel GPT-re konvertálni. -
peter889
őstag
válasz
King Unique #52868 üzenetére
Pedig azzal csináltam, és a lépeseknél a felkínált beállításokat választottam. Még a lépéseket le is fotóztam.
(Win7 Service Pack 1 van fenn.)
Az az "MSR" link egy gépi fordítás, amit én nem értek, talán mert túl fáradt vagyok.GPT-re konvertálást az EaseUS Partition Master 13.5-tel csináltam, mivel ha jól tudom, a Win7 Lemezkezelőjével azt nem lehet.
[Korábban] úgy emlékszem, a formázást is az EaseUs-sal csináltam, és ha jól látom, az sem hozott létre MSR-t.
Nem tudom, mit rontottam el.
-
peter889
őstag
válasz
King Unique #52860 üzenetére
Vagy csináljam meg az EaseUS Partition Master 13.5-tel?
Bár nem tudom, az rátenné-e az MSR-t. -
peter889
őstag
válasz
King Unique #52860 üzenetére
Köszi a választ, a Win7 Lemezkezelőjével csináltam, amivel pontosan ezt látom: [kép]
És az MSR hiánya miben jelenthet majd hátrányt?
-
peter889
őstag
Sziasztok!
Bocsánat, hogy megint zavarok :), de
nézzétek már meg legyetek szívesek, hogy biztosan jól particionáltam és formáztam meg a HDD-t?:, további képek: [kép] [kép] [kép]
Lehet, többé nem lesz lehetőségem a formázásra, azért kérdem.
---
Sajnos, mint az utólag kiderült, rossz volt a telepítő Pendrive-om, indíthatatlanná vált a frissen telepített Win7-em, és nemrég újra kellett telepítettem, ezúttal frissen megírt DVD lemezről csináltam, és újraformáztam a kérdéses HDD-t is. -
peter889
őstag
válasz
King Unique #52856 üzenetére
Ok, köszi szépen a választ.
-
peter889
őstag
Sziasztok!
Kérdezném, hogy 2 TB fölötti, GPT-re állított HDD-t Win7 alatt mivel formázzam le? A Win7 beépített lemezkezelőjével? Vagy inkább az EaseUS Partition Master 13.5-tel?
Szerintem mindegy, de azért gondoltam, a biztonság kedvéért megkérdezem.Köszönettel várom a választ.
-
peter889
őstag
Sziasztok!
Van egy régebbi, ASRock 960GM-GS3 FX alaplapom.
A Bios Raid módjában indul el a 2 db. 500 GB-os WD HDD-ből álló Raid0 tömböm, rajta a Win7-tel.
2013-as telepítés, úgy tűnik, lényegében minden rendben van vele, azt leszámítva, hogy a rendszer-visszaállítás nem működik.
Néha a Firefoxom magától bezáródik, de lehet, hogy annak újratelepítése orvosolná a problémát.És van egy SSD meghajtóm, 500 GB-os Samsung, ami a BIOS AHCI módjában indul csak el.
Meg lehet-e oldani a RAID0-án lévő Win7 SSD-re klónozását nem túl bonyolult módon?
Ha igen, pontosan hogyan és milyen programmal?
Itt ugye a célmeghajtó kisebb, mint a forrás.Már igazából az SSD-re rátelepítettem a Win7-et, csak még a programokat (nem kevés) fel kéne telepíteni, azokat külön-külön beállítgatni, nem sok kedvem van hozzá, sziszifuszi munka.
Szerintetek mit csináljak?
Az újonnan telepített Win7 mellett maradjak és tegyem alá a programokat külön-külön?
Vagy inkább klónozzam a régi rendszert?
Attól félek, a klónozás esetén különféle hibák jönnének elő és összességében több bajom lenne vele, mint egy teljesen új rendszer feltételével.Elnézést, ha nem a legmegfelelőbb topikban érdeklődtem.
-
peter889
őstag
válasz
King Unique #52795 üzenetére
.
-
peter889
őstag
válasz
King Unique #52795 üzenetére
Ok, akkor ott kérek segítséget.
Magától állítódik át MBR-re.
És hiába állítom át, és particionálom és formázom le újra, és másolok rá adatot, a másik Win7 alatt nem fog működni.
Köszönöm az infókat.#52787 csicso82, előbb-utóbb váltani fogok majd biztosan. Azért köszi az infót.
-
peter889
őstag
válasz
peter889 #52792 üzenetére
Személtetem képekkel a problémát:
A Raid0-án lévő Win7-em jelenleg kifogástalanul kezeli a Toshiba HDD-t, íme:
[kép] [kép] [kép] [kép]Az SSD-n lévő Win7-em nem tudja kezelni, ezeket látja belőle:
[kép] [kép] [kép]
Total Commander semmit nem lát belőle.Ha pedig beállítom az SSD-n lévő Win7-emen King Unique fórumtárs [útmutatása] alapján, akkor az probléma nélkül fogja látni és kezelni, ám a Raid0-ás Win7-em nem fogja látni.
De ezeknél az "átvedléseknél" ugye mindig törölni kell a HDD tartalmát, ami számomra nem elfogadható.Mindekettőnél ugyanaz a Win7:
Opr. neve : Microsoft Windows 7 Ultimate
Opr. javítócsomag: Service Pack 1Lehet, hogy a frissen telepített SSD-s Win7-hez nem telepítettem fel minden szükséges kiegészítőt?
Vajon mi lehet a probléma?Türelmeteket előre is köszönöm.
-
peter889
őstag
válasz
Doky586 #52791 üzenetére
A PATA lemezeim (Seagate, Maxtor) az alaplapi RAID, AHCI, IDE üzemmódban egyaránt kifogástalanul működnek.
A Toshiba SATA lemezemmel a már írt probléma merült fel.Nem tudom, hogy mennyire világosan írtam le a problémát, de bárkinek bármi kérdése van, szívesen válaszolok, ha tudok.
-
peter889
őstag
válasz
peter889 #52789 üzenetére
Utóirat:
Érdekes, hogy az ősrégi Pata HDD-imet gond nélkül kezeli mindkét op. rendszer.
Gyanítom a gondot a Raid-AHCI üzemmódok váltása idézi elő.
A Raid0-án lévő Win7 SCSI HDD-nek látja a Toshibát: [kép] , miközben mást nem lát belőle.#52788 Keem1,
Azt megkérdezhetem, hogy ha ki akarom egészíteni a korábbi hsz-emet, de már lejárt a módosítási időkeret, jó megoldás, ha kiegészítendő hsz-emre adott válaszként írom be a kiegészítést?Köszönöm előre is.
-
peter889
őstag
válasz
King Unique #52785 üzenetére
Sajnos mégsem oldódott meg az alapprobléma.
Hiába állítottam be rendesen a SSD-n lévő Win7-emen a Toshiba HDD-t, hibába tudtam rá adatokat másolni, mert a RAID0-ás Win7-em nem látta.
Aztán amikor a RAID0-ás Win7-emen beállítottam a Toshiba HDD-t, másoltam rá adatokat, utána ismét az SSD-n lévő Win7 nem látja.Nem értem miért van ezzel ennyi nyűg.
Igazából azt szeretném megcsinálni, hogy a RAID0-án lévő adatokat rámásoljam a Toshiba HDD-re, úgy, hogy egyelőre mindkét rendszer lássa és tudja kezelni.
Köszönettel várom segítségetek.
#52788 Keem1,
Nagyon boldog lennék, ha az általad írt lenne a fő problémám.
Tisztában vagyok az általad írtakkal, de egyelőre annak is nagyon örülnék, ha lenne végre egy normálisan működő gépem.
A beépített képszerkesztővel csináltam, amivel egyébként nem szoktam dolgozni és sem időm, sem energiám nem volt rá, hogy kibogarásszam, a vágást hogyan tudom megcsinálni. Már elnézést . Legközelebb akkor inkább csak belinkelem a képet. Amúgy köszönöm a segítő szándékot. -
peter889
őstag
válasz
King Unique #52785 üzenetére
Ok, köszi szépen.
-
peter889
őstag
válasz
King Unique #52783 üzenetére
Köszi szépen a segítséget
, azt hiszem sikerült megcsinálnom az útmutatásod alapján, de az Easeus Partition Master programom 2011-es változatával.
Az alábbi képek alapján biztosan jól csináltam, tehát a HDD teljes tartalmát tudom az egyetlen partícióján használni? :
[kép]
--------------------------------------------------------------------------
[#52782 csicso82] , Köszi a segítő szándékot, lehet tényleg jobb lenne a Win10, de én a Win7-et szoktam meg. Az előbbiekben próbálkoztam a partíciók törlésével és újralétrehozásával, de GPT nélkül nem ment. -
peter889
őstag
Sziasztok!
Az alábbi problémámban szeretnék segítséget kérni:
A vettem egy 3TB-os Toshiba HDD-t.
Az SSD meghajtómra telepített Win7(64 bites) nem látja rendesen, csupán kb. 2 TB-ot hajlandó belőle elismerni, a többit Unallocated-ként kezeli.
Az Easeus Partition Master programmal próbáltam bűvészkedni:
[kép]
Ha itt az Creacte partitionra klikkelek, ez jelenik meg:
De hiába próbálom a csuszkát mozgatni, kb. 2 TB fölé nem megy.Így elkészítettem a kb. 2 TB-os partíciót, de a fennmaradó részt Unallocated-ként kezeli és nem hajlandó leformázni sem:
A Win7 telepítője szintén csak max. 2 TB-ot tudott elismerni.
Alaplapom neve: ASRock 960GM-GS3 FX
Az alaplapom gyártójának honlapjáról letöltöttem és telepítettem ezt a progit:ASR3TB+Unlocker(v1.1.1).exe
Nem tudom mi ez, de arra gondoltam, orvosolhatja a problémát. De a probléma ezzel sem változott.
Nem értem, az Asrock miért nem közöl leírást a programokhoz.Opr. neve :Microsoft Windows 7 Ultimate
Opr. javítócsomag :Service Pack 1Mindez azért különösen érthetetlen, mivel a korábbi telepítésű, Raid0 HDD tömbön lévő szintén 64 bites ugyanezen verziójú Win7-em probléma nélkül látja és kezeli ezt a HDD-t. Tehát nyilván nem a HDD-vel van probléma, ráadásul a Sentinel szerint 100/100-as.
Hálás köszönettel várom válaszotok.
-
peter889
őstag
-
peter889
őstag
Aha, lehet, hogy mégis megcsinálom.
Már 4 db. HDD van a házamban, ebből 3 db. tartósínes, de csak az egyiknél a Seagate-nél nyekereg.
Viszont a Maxtorom hőmérséklete átlag 8 (!) fokot emelkedett (Sentinel szerint), hogy mellétettem a Seagate-t.
(24 fokosnak jelzi, szobám 20 fokos.)
Jó volna egy megfelelő kábel is, hogy jó helyre tudjam pakolni. -
peter889
őstag
Aha jó ötlet a gumi, de kissé félnék, hogy rosszul rakom be, aztán majd jól leesne a HDD.
Halkan nyekereg a házam, szóval nem jó így.
Úgy tudom, javítsatok ki ha tévedek, hogy max. 46 centis lehet az ATA kábel.
Nekem olyan van. Csakhogy az ATA kábeleken van a középső csati, ami meghatározza, hogy a két HDD között mekkora lehet a max. táv. Nekem az a kábelen 15 cm.Nekem minimum olyan ATA kábel kellene, ami alaplap és első HDD között 20 cm, 1-2. HDD között 23 centis.
Létezik ilyen?
Ez még benne lehetne a szabvány 46 centiben. -
peter889
őstag
válasz
peter889 #34388 üzenetére
Betettem a HDD-t, de sajnos a nem a kigondolt helyre (mivel egy alaplapi pata csatalakozóm van és mivel a pata kábelen a csatik közel vannak egymáshoz, a 2 db. patás HDD-nek egymás mellett kell lennie).
Szóval a HDD-t felülre tettem a Maxtor alá. A Maxtor ventijétől kb. 4 mm választja el.
Emelkedett a hőmérséklet és bizony nagyon halk nyekergést hallok.
Lehet a gumit választom.(#34393) pjen, köszi a tippet, de milyen gumiszalagra gondolsz? (Még vastag befőttes gumijaim sincsenek.)
-
peter889
őstag
válasz
djculture #34386 üzenetére
Köszi szépen a választ. Szerintem elég masszív a ház, elégedett vagyok vele, üresen is dög nehéz, van benne anyag.
Most két HDD is van benne olyan lemezekkel rögzítve, mint amint linkeltem és nem tapasztaltam rendellenességet.
Korábbi házaimról ez nem volt elmondható, ott volt valami fura zörgés.Milyen ötletes az a gumis megoldás! Csak a gumi rögzíti a HDD-t. Kissé félnék megcsinálni, hátha elrontanám, aztán baj lenne.
Lehet, veszek a HDD elé egy halk, 12 centis ventit (előbb linkeltem hová). A Maxtoromon ilyen venti van közvetlenül rácsavarozva és nincs probléma: [link]
Gondolom, akkor csak jó lesz a venti a HDD elé. -
peter889
őstag
Konkrétan ide teszem majd be a HDD-t: [link]
Vagy egy szinttel lentebb. Remélem jó helye lesz.Még azt szeretném kérdezni, hogy a ház elejére a HDD elé egy vetit rászerelhetek-e?
Kép: [link]
Ez a hűtés szempontjából szerintem ideális lenne.
De vajon nem fogja-e a veti által keltett finomrezgés a HDD-t károsítani?Köszönöm előre is.
-
peter889
őstag
Sziasztok!
Ház 5 1/4-es helyére szeretnék betenni 3.5-ös HDD-t (régi Seagate) lemezes átalakítóval.
A képen látható módon jó lesz rátenni a lemezeket? [link]
Aztán 4 db. csavarral a helyére tenném.djculture, szia!
Azóta is kiválóan működik a raid0-ám! -
peter889
őstag
Éppen erre gondoltam az előbb, hogy programfrissítések (és hasonlók) miatt úgyis eltérő helyekre kerülnek majd az adatok. Szóval hiába is lenne most az összes gyakran használt progi "elől".
A virtuális memót nem hiszem, hogy tudnám máshová tenni, mert a másik két HDD-m sokkal lassabb, még a 2003. körüli gyártásúak.
Így szerinted hány % szabad helyet hagyjak majd?
Ha majd lejjebb mennek a HDD árak, veszek egy nagyobb HDD-t tárhelynek.Ja, és nálam a Win7 automatikusan töredezettségmentesíti időnként. Nem tudom, hogy ez jó-e.
Köszi szépen a tippet. -
peter889
őstag
válasz
Zsivaagoo #33227 üzenetére
Jelenleg kb. 10%-ban telített. 2%-ban töredezett. Egy partícióval. Eddig nem érzek HDD lassulást.
Ha jobban telemásolnám, nem lenne plusz helyem a lementéshez (van két másik kis HDD-m). Most kell döntenem.
Szerinted/szerintetek ha nem foglalkoznék ezzel a problémával (hogy a gyakran használt progikat telepítsem elsőként), és mondjuk 50-70%-os telítettségnél is tennék rá gyakran használt programokat, ténylegesen érezhető lassulást okozna-e? -
peter889
őstag
Sziasztok!
A következő a problémám, nem tudom, tudja-e valaki a választ:
Ha a HDD-re folyamatosan másolom a dolgokat és az egyre jobban megtelik, az adatok rajta egyre inkább "hátra" kerülnek, ahol a egyre lassabb az olvasás/írás sebessége. (Legalábbis így tudom.)Hogyan tudnám a gyakran használt progikat a HDD "elejére" pakolni a gyorsabb írás/olvasás érdekében? Lehet-e egyáltalán?
(Raid0-ába kötött 2 db. HDD-ről lenne szó, rajta Windows 7 (64 bites) rendszer+egyebek)
Köszönöm.
-
peter889
őstag
válasz
djculture #33163 üzenetére
Biztos jó drága, de nekem akkor is soknak tűnik az ár.
Otthoni adatokra valami olcsóbb kellene.
Egy ismerősöm ismerőse az otthonában valami teljesen zárt akváriumszerűségbe fúrt két nagy lyukat (hogy a kezét bele tudja dugni), bele kesztyűket rögzített, gondoskodott a levegő kiszivattyúzásáról, és elvileg pormentes volt. HDD-k javítására találta ki. De hogy javítani vagy menteni hogyan tudott, azt már nem tudom. -
peter889
őstag
Nézegettem a Kürt Kft. árlistáját és ezeket találtam:
"Adatmentés árak:
merevlemez: 150.000 - 400.000,- Ft + Áfa
Szerver / RAID: 400.000.- Ft + Áfától"Szerintetek ez reális ár, vagy rablás, vagy valahol a kettő között?
Én értem, hogy munka van vele, no de mennyi?
Ha nem fizikai a hiba, programmal én is meg tudom csinálni (ők biztos profibban csinálnák).
Így viszont szerintem rablás.Ha elszállna a Raid0-ám, fizessek nekik min. fél millát, netán 2 millát, fele királyságot nem akarnak?
Röhej teteje, sztem ezek nem a földön járnak... -
peter889
őstag
Tapintásra jó forró volt az 50 fokosnak jelzett HDD-m, de akkor a venti nem volt rajta, ráadásul egy rosszul szellőző házban volt.
(#33099) beldeczki
Szóval nem elég hogy már egyszer becserélték, de most a gariwinyód is gyengélkedik.
Nálam először csak néhány gyenge szektor volt, majd heteken belül meghaladta az ezret, végül működésképtelenné vált.
Szerintem mielőbb meg kéne tőle szabadulnod. Nehogy az adataid elvesszenek. Jó egy nagy hulladék a HD103SJ.
Én garanciálisan cseréltettem, és a bolt volt olyan rendes, hogy kérésemre egy WD-t adott helyette, 2 év garival.
(#33100) StSanya
Nálam bekapcsoláskor minden biosban kijelzett hőérték megegyezik a szobám hőmérsékletével. A windowsos értékek is olyasmik. Kivéve a hűtött vinyó: az úgy 5 fokkal hidegebb. -
peter889
őstag
Szia!
Hosszú ideig nem volt rajta venti, akkor legalább 10 fokkal magasabb volt a Sentinel által kijelzett mindenkori hőérték.
Amikor venti sem volt rajta, ráadásul egy rosszabbul szellőző házban volt, akkor több ízben is 50 (ötven) fok fölé ment a HDD kijelzett hője (kánikulában)!Amikor Samu 1TB-osom volt betéve, ha jól emlékszem ezervalahány gyenge szektorral (totál hulla volt), a Sentinel arra is azt írta ki, hogy garis csere nincs. Még a gyári samu progi szerint is cserélendő volt. Levásárolhattam.
Nem ártana a Sentinelt felülvizsgálni, mert félrevezeti a felhasználókat.Nem tudod, vagy valaki nem tudja véletlenül, hogy fizikailag egyáltalán lehetséges olyan, hogy a 22 fokos szobában a venti 13 fokot csináljon?
Vagy csak a nagy szelet a hőszenzor félreértelmezi?(Az ember olyan, ha nagy szél van, 10 fokkal hidegebben érzi (hőérzet). Csak hát ez elvileg egy műszerféleség.
(#33080) beldeczki
Szia!
Mi a típusa a Samsung/Seagate 1TB-osodnak?
Csak nem HD103SJ? Mert nekem olyan gyengélkedett egyre jobban, majd végelgyengélkedett. -
peter889
őstag
Sziasztok!
Tanácsotokra lenne szükségem.
Vagy egy öreg Maxtorom 80 gigás, patás. Szereltem rá külön ventit. Most, hogy bejött a hűvösebb idő, és a szobám is 22 fokos, bekapcsoláskor a Sentinelem 13 fokos HDD hőmérsékletet jelez, ami aztán felmegy 17-re.
Szerintetek valós a kijelzett hőmérséklet?
Ha igen, megfázhat-e, ha még hidegebb lesz? Kell valamit tennem?Előre is köszönöm!
-
peter889
őstag
Sziasztok!
Egy infóra lenne szükségem. A Sentinel kiírja a működési időt: nap, óra, perc felbontásban.
Ez az óra csak akkor ketyeg, ha működésben van a HDD?
Tehát ha 10 évig lenne a gépben és összesen 1 percig menne, akkor 0 nap, 0 óra, 1 percet írna ki?Köszönöm előre is.
-
peter889
őstag
válasz
StSanya #31171 üzenetére
Köszönöm szépen a részletes összeállítást! Inkább itthon csinálnám meg magam.
Csak az a bökkenő, hogy a rendszer is rajta lenne, és az Advanced Format-os HDD-t nem igazán arra találták ki. Hiába lenne Win7 alatt partícionálva+formázva, mégsem működne olyan gyorsan a rendszernél, mint egy "fizikailag" is 512-es szektorméretű.Ha nem jumperrel állítom, és win7 alá kerül majd egyszer, akkor nem kell teljes HDD törlés?
Szerinted melyikkel lenne egyszerűbb: WD-nek a segédprogijával vagy a Win 7 telepítőlemezzel? -
peter889
őstag
Le tudnám valahogy (csak úgy nagyjából ) ellenőrizni, hogy biztosan nem a táp hibája?
Ez a Chicony Hipro 380W táp ezt a régi Maxtor HDD-met a kezdetektől fogva - 1.5 éve - kifogástalanul viszi. Tegnap jelentkezett először a hiba.
Most újra kattogott néhányat, ezúttal halkabban, de a hibás szektorok száma 12 maradt.
(#31166) Rivaul
Mentenék én, ha lenne mire. Van egy vadi új WD blue 1 TB HDD-m (WD10EZEX), bontatlan. Az a bajom vele, hogy Advanced Format-os. Azon morfondírozok, hogy meg se kéne bontatni, hanem bontatlanul eladni, hogy kedvezően lecserélhessem egy hagyományos, 512-es szektorméretűre (nincs SSD-m, régi XP-t használok).
Van még egy 160 gigás Segatem, de arról pedig adatokat kéne visszaállítani, arra nem írhatok.Pár hónapja volt egy Samu (HD103SJ) HDD-m, tönkrement: elkezdett bad szektorosodni aztán becserélték erre a WD10EZEX-re.
Most legelőször a táphibát szeretném kizárni. Lehet, megbontom a WD10EZEX-et, boltok úgysem veszik át, csak legföljebb használtként.
(#31168) djculture
Ráadásul alig fogyaszt a gépem, és ezek a kattogások éppen akkor jelentkeztek, amikor tényleg szinte semmit nem csináltam gépen. Vihar sem volt, hogy a hálózati fesz. ingadozásra gyanakodnék.
Remélem, nem az van, hogy a táp előbb legyilkolta a Samut, most pedig a Maxtort szemelte ki új áldozatnak. -
peter889
őstag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kéri.
Sajnos az előbb néhányszor furcsán kattogott a működés alatt lévő HDD-m (régi 80 gigás patás Maxtor). A gépet újraindítottam, és már 2 éve először emelkedett a hibás szektorok száma, mégpedig 10-ről 11-re.Vajon mi történhetett?
Létrejött egy hibás szektor táptól függetlenül, aztán amikor olvasni próbálta, az olvasási próbálkozás+szektoráthelyezés adhatott ki fura hangot?
Vagy táphiba miatt jött létre a hibás szektor?
Vajon szaladni kell gyorsan megjavíttatni a tápot, nehogy gyorsan felszaporodjanak a rossz szektorok?Köszönöm előre is.
Táp: Chicony Hipro 380W
(Már vagy 15 perce ismét kifogástalanul megy.)
-
peter889
őstag
válasz
liksoft #29218 üzenetére
Szia! Meg fogom nézetni valakivel a tápomat, még mielőtt visszatenném a HDD-t. Sokszor végeztem rajta teszteket: teljes felület olvasása, írása, de csak egyre rosszabb lett. Telefonon közölte a bolt, hogy Samsung/Seagate megjavította és nem hibáztattak mást. Lehet, csak egy firmware frissítést csináltak - bár nem értek hozzá.
Ha átlagosan 3 évente cserélni, ellenőriztetni kell a tápot, szerintem kellene, hogy a táp és HDD gyártói gondoskodjanak arról, hogy a hiba ki legyen jelezve, pl. hogy túl zajos lett a táp, mint ahogyan a hőmérsékletek, feszültségek, stb. értékei megjelennek a felhasználó előtt. Vagy nem kéne túlérzékeny cuccokat előállítani.
-
peter889
őstag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Sokat írtam már itt a meghibásodott (bad sectoros) Samsung winchesteremről.
Visszavittem a boltba garanciálisként. Ma jelzett vissza az üzlet, hogy SZOFTVERESEN JAVÍTOTTÁK (az meg mi?), lehet érte menni.Nagyon rossz, hogy nem cserélték, ui. így a garanciaidő nem hosszabbodik meg 3 évvel, és nem tudom újként sem eladni a boltnak. Csak használtan tudnám elpasszolni, mondjuk itt az aprón, ezzel buktam min. 6 ezer forintot.
Vissza lehetne valahogyan ellenőrizni, hogy tényleg csak apró javítás volt? Vagy esetleg teljes vagy részleges csere, csupán valaki le akarja nyelni a + 3 év garanciaidőt?
Mert gyanús nekem: hogyan lehet a bad szektort szoftveresen javítani?
-------------
A Seagate weboldalán visszaellenőriztem széria szám alapján és azt írja ki, hogy
Seagate BARRACUDA drive
Model Number / Part Number:ST1000DM005/ HD103SJ
Serial Number: S246J9BZ626789
A garanciaidő 3 hónappal meghosszabbodott.Nem értem, hogyan lehetséges, hogy a márkanév, modellszám megváltozott, de a szériaszám nem?
Köszönöm, előre is.
-
peter889
őstag
Szia! A HDD folyamatosan, szünet nélkül hallatja a szörnyű hangját amíg csak a gép be van kapcsolva, vagy csak akkor, ha éppen írás/olvasást végez?
Nekem régen olyan Western Digital (talán Caviar) HDD-m volt, hogy ha be volt kapcsolva a gép, folyamatosan olyan hangot adott, mint egy gépi köszörű. De semmi egyéb baja nem volt. Ment vissza a boltba.
-
peter889
őstag
válasz
liksoft #28952 üzenetére
Köszönöm az adatbázist, de lényeges paraméterek hiányoznak belőle. Pl. a sebesség.
Csak a Sata szabványokban rögzített elvi max. értékeket írja ki átviteli sebesség gyanánt.Nem értek a HDD-khez, de sejtésem szerint úgy kéne legyártani, hogy gondolni kellene arra, hogy a többi gyártó is trükközve spórol.
-
peter889
őstag
válasz
djculture #28951 üzenetére
Akkor raid-et igyekszem majd venni.
Ja, nem komoly leírásra gondoltam (kapcsolási rajz, stb.), csak amiben a főbb, gyártó által közölt adatok szerepelnek (pl.: sebesség, zajszint, stb.).
Bár lehet, pl. a Samsung/Seagate ezeket sem meri leközölni. De gondolom, akkor annyit is ér. A gyártója nem meri vállalni. Szégyen. -
peter889
őstag
válasz
djculture #28948 üzenetére
Ha dolgozik a winyó, engem nem zavar a hangja. Csak munka nélkül, egyfolytában ne zúgjon.
Mit csinál a HDD, miközben az Idle mód 21 dBA-es hangját hallatja?Nem tudod hogyan lehet kikeresni a neten ez egyes HDD-k gyári leírását? A műszaki paraméterekre vagyok kíváncsi. Pl. a Seagate/Samsung (HD103SJ) HDD gyári leírását sem találom, de biztos csak én kerestem rosszul.
-----
Gyártásról:
Sajnos úgy van, ahogy írod. Pedig hát jónéhány évtizede a gyártók még nagyon odafigyeltek arra, hogy a használati tárgyak akár egy életen át kihúzzák. Pedig akkor is piacgazdaság volt vagy mi. Ezeket nem érdekli a környezetszennyezés sem, és hogy milyen mennyiségben kell a nyersanyagokat a földből előbányászni mindehhez. -
peter889
őstag
válasz
djculture #28927 üzenetére
Köszönöm az infót.
Szóval úgy tervezem, XP-t használok még 1-2 évig. Aztán egy jobbra cserélem.
A HDD-t viszont jóval hosszabb időre tervezem. Arra gondoltam, nem akadály az advanced formatos HDD, hiszen később jól fog jönni.Nem teljesen értem, ami legutóbb írtál. Szóval megoldató az XP-nél, hogy az advanced f.-os HDD ne járjon érdemi lassulással?
Különben tudnál olyan 1 terás HDD-t ajánlani, ami nem advanced f.-os?
Jut eszembe: nagyon régen volt egy 10 gigás WD winyóm. Azért cseréltem le, mert egyfolytában zúgott.
Az általad ajánlott (szerintem is jó) HDD leírása szerint Idle mode és Seek mode estén egyaránt 22 dBA körüli a zajszint.
Ez azt jelenti, ha a gép bekapcsolt állapotban van a HDD egyfolytában zúg? Akkor is ha éppen nem történik adatok olvasása/írása? -
peter889
őstag
válasz
djculture #28923 üzenetére
Arra gondoltam, hogy a nagyon gyakran meghibásodó HDD típusok esetében kötelezni kellene a gyártót kártérítés fizetésére, hogy a továbbiakban ne legyen kedvük a vásárlóknak szemetet kreálni.
Aztán olyasmivel is találkoztam (nem HDD-nél), hogy nevesebb gyár nyugatra küldi a minőségi terméket, a birkább országokba pedig ugyanazon márkanéven a szemetet (selejtet). Vagy direkt a célország pénztárcájához silányítja a portékáját, majd eredetiként tünteti fel. -
peter889
őstag
válasz
djculture #28925 üzenetére
Köszönöm az infót, de már csak hogy jobban értsem:
Akarok rá 3 partíciót. Egyiken lesz a rendszer (XP). Windows 7-em nincs.
Megfelelő particionálás és telepítés, beállítások után a használat során a gépnek milyen megterhelést fog okozni, hogy nem 512-es a szektorméret?
Fog járni érdemi lassulással? -
peter889
őstag
Újra elakadtam.
Ismét kérdéssel fordulnék hozzátok:
Western Digital (WD10EFRX) HDD-t lehet-e használni XP alatt teljesítménycsökkenés nélkül a nagyobb szektorméretre tekintettel?
Ha igen, hogyan és hogyan kell végezni a telepítést és particionálást?(Advanced Format-os (AF), gondolom, a szektormérete nagyobb, hogy pontosan mekkora, nem tudtam kihámozni a gyári adatokból: [link] És a Win Xp ugye 512 bájtosként kezeli a HDD-ket.)
-
peter889
őstag
válasz
liksoft #28920 üzenetére
Ha nekem most újraindul is a 3 év gari, 2 hónapig megfelelő HDD nélkül maradtam+adatok úszhattak volna el+a kellemetlenség. Ezeket senki nem téríti meg.
Szerintem senki nem kívánja a 9 éves HDD garit úgy, hogy közben 3-szor cserére szorul. Akkor az a terméktípus inkább a hulladéktárolóba való, mint rendszeresen cserélgetni. A gyár nyugodtan fizethetne kártérítést, mivel szemetet dobott a piacra.
Sajnos az utóbbi évtizedekben egyre rövidebb időre tervezik a használati tárgyakat és egyre inkább kispórolnak mindenből mindent. -
peter889
őstag
válasz
FollowTheORI #28892 üzenetére
Köszönöm a linket. Általa megtudtam azt is, hogy Seagate korábban használt, javított és tesztelt HDD-t is küldhet garanciális cseretermékként.
És a Seagate valóban nem hosszabbítja meg a garanciaidőt (csak legfeljebb 90 nappal), viszont én a HDD-m Magyarországon lett vásárolva (annak megfelelő áron). És itt a magyarországi törvények a mérvadóak.
Mint azt ma a Fogyasztóvédelmi Egyesület a tudtomra adta, csere estén újabb 3 év garanciaidő jár itt az itteni törvények szerint. -
peter889
őstag
válasz
djculture #28883 üzenetére
Köszönöm az infókat. Szerintem a többség annak örülne, ha javítottat kapna vissza, hiszen akkor az értékes adatok is megmenekülhetnének. De ugye ezeket nem tudják/nem érdemes javítani.
Egyszer régen teljesen meghalt egy Quantum winchesterem. Végül visszaküldtem a gyárnak és kicserélték.
5 év múlva az is jobblétre szenderült. Elkövettem azt a hibát, hogy relatíve nagy kapacitásút vettem. Mintha azt venném ki, soha nem szabad viszonylag nagy winchestert venni.Érdekes amit írtál, hogy akár be is nyelhetik az újat. Ha ez történne, az HDD azonosító számaiból rá lehet jönni a sumákolásra?
Különös, az üzlet is felvetette, hogy lehet, javítottat kapok. Remélem, nem adják ide a saját használtjukat, aztán majd behazudják, hogy teljes panelcsere volt.
-
peter889
őstag
válasz
FollowTheORI #28882 üzenetére
NetTom, pontosan honnan szeded az infót, hogy folytatódik a régi gari? Be tudnád linkelni?
Úgy tudom, a magyar törvények szerint (és azt a Seagate sem tudja átvariálni) teljes csere estén a garancia újraindul. Ha az 3 év volt eredetileg, akkor 3 évnek kell lenni.
(Ha rosszul írom, javítsatok ki.)Ha javítottat kapnék, utánajárnák, mivel jó eséllyel át akarnának verni a boltosok.
-
peter889
őstag
Szerintetek a Samsungomat (HD103SJ) a Samsung központ pontosan milyen típusú Seagate HDD-re fogja kicserélni?
A Samsungra kaptam 3 év garit. Csere esetén újra kell indulnia a 3 év garinak? -
peter889
őstag
Az üzlet hajlandó belemenni, hogy csere esetén némi ráfizetéssel egy másik HDD-t kapjak, akár egy WD-t.
Tudnátok HDD-t ajánlani?
Legfontosabb szempont az adatbiztonság.
Másodsorban a gyorsaság.
1 TB-nál le legyen kisebb.
És hogy csak kicsit legyen drágább egy Samsung 1TB-os HD103SJ-nél.Az alaplapon Sata2-es csatlakozók vannak, de úgy tudom, az a Sata3 csatlakozójú HDD-kkel is kompatibilis.
Lényegesen nagyobb tárkapacitásút nem akarok venni, mivel ahogyan elfigyeltem az árakat, sajnos azok még mindig irreálisan magasak.Köszönöm, előre is.
-
peter889
őstag
Sziasztok!
December végén kértem itt segítséget, mivel a Samsung 1TB-os HDD (HD103SJ)
winchesteremen egyre szaporodtak Sentinel szerinti "gyenge" szektorok, amivel párhozamosan adatvesztések is felléptek.
Estool 3.0 teszteredménye, amit a garanciát biztosító üzlet is figyelembe vesz:
[link]A Sentinel tesztjei (un. destruktívakat is beleértve) mindig gyökeresen más eredményt szolgáltattak:
Ezen a képen látható, hogy rövid időn belül mennyire változott a gyenge szektorok száma:
[link]2012.12.29-én 5:43-kor full hibátlannak mutatta magát:
[link]
A Sentinel szerint 12.29-ére virradó reggelre megjavult, pedig valójában egyre inkább haldoklott, 2012.12.31-én már 206 gyenge szektort jelzett.Ezekből jól látszik, ezek a Sentinel tesztek megbízhatatlanok, legalábbis ezzel a Samsung HDD-vel.
Biztosak vagytok abban, hogy a Sentinel megbízható progi?Felvettem a kapcsolatot az üzlettel, ahová a garancia szól, és ha a Samsung is rábólint, be fogják cserélni egy Seagate márkajelzésűre, mivel a Segagate megvette a Samsungot.
-
peter889
őstag
Szeretném megköszönni mindenkinek a segítséget és hasznos infókat, és BÚÉK!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Óvodások homokozója
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Revolut
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- Csere-Beszámítás! Intel Core I5 14600K Processzor!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged