- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
Új hozzászólás Aktív témák
-
krealon
veterán
válasz
ricsi99 #55597 üzenetére
Nem hiszem, hogy Windows szerver szükséges.
A vezérlőhőz kellene a Broadcom (ami megvette az LSI-t) weboldalán keresni információt, firmware-t és szoftvereket, hogy abból kisakkozd a neked megfelelő összeállítást.Hardveres mahinációk (firmware csere, üzemmódváltás) előtt mindig készóljön biztonsági másolat az adatokról.
Liksoft adatmentő mester definiciója szerint:
- a fontos adat az, amiről legalább 3 másolat létezik, fizikailag elkülönített helyeken. -
krealon
veterán
válasz
ricsi99 #55595 üzenetére
https://dannyda.com/2021/09/22/what-are-it-mode-hba-mode-raid-mode-in-sas-controllers/
Az LSI/Broadcom vezérlők RAID firmware esetén nem teszik elérhetővé az operációs rendszer számára a HDD-k közvetlen elérését.
HBA modba kell kapcsolni, akkor "butul" le egyszerű, mezei lemezvezrélővé, mint amik a kommersz alaplapokon vannak.
Úgy emlékszem a régebbi vezérlők HBA módjához speiális firmware flash-elése szükséges és a módváltás adatvesztéssel jár a lemezeken.
-
krealon
veterán
válasz
ricsi99 #55593 üzenetére
Számomra elég egyértelmű, hogy amennyiben a vezérlőkártya elrejti az oprációs rendszer elől a HDD-ket, akkor az energiagazdálkodásért is ő a felelős a tárolóegységekkel kapcsolatban.
Úgy lehetne a SAS winyókat altatni, ha RAID helyett sima buta JBOD módban hajtataná őket, ekkor "látna rájuk" a Windows.
Nem találtam infót erről a lehetőségről, a fenti LSI vezérlővel kapcsolatban. -
user112
senior tag
válasz
ricsi99 #55095 üzenetére
Végül is ezt vettem meg: [link] , gyártó: [link] .
A NYÁK rajz szerint IDE->SATA esetén a kapcsoló jobbra a jumper balra van, igaz a doksi másként jelzi. Több HDD-t próbáltam (jumper nélkül), de egyiket sem akarja látni a gép (SSD-ről bootol és egy HDD is van benne, jumper nélkül). A zöld led van mikor világít, van mikor nem.
Kell a Biosban, win10-ben állítani esetleg valamit? (ASRock B450M Pro4)
-
válasz
ricsi99 #55031 üzenetére
Sajnos nem tudom, Rendesen oprendszerben lett formázva és használva.
Amit tudtam leírtam hogy mikor lett ilyen. Illetve még ma kaptam azt az infót hogy átköltöztetés után nem indult megfelelően a rendszer és csináltak rendszervisszaállítást talán.
Win7 volt az oprendszer..... -
Pikari
veterán
-
Pikari
veterán
válasz
ricsi99 #54920 üzenetére
Miért gondolod, hogy a fej a lemezfelülethez ér? A hiba üteme alapján az az érzésem, hogy a shingling folyamat során keletkezik a hiba, mintha mindig ráfutna egy rossz szektorra, és ezzel nem tudna mit kezdeni. Ezért gondoltam hagyni 1-2 órára, de a jelenség nem változott. Megfigyeltem, hogy néha lepörgés előtt egyet, vagy hármat nyekken, úgyhogy nem konzisztens, amit csinál. Szóval valamivel nagyon próbálkozik.
-
-
Adam K
csendes tag
válasz
ricsi99 #50784 üzenetére
üdv üdv,
kb 10-15 perc után jön elő
Az eventlogot mazsoláztam és rákerestem ezekre: storahci 129 and disk 153 warnings
De már széttúrtam a registry-t, hogy mindenféle hidden power beállítást megjelenítsek és beállítsak.
A bios-os dolgot kipróbálom reggel, illetve szétszedem a gépet és megnézem a kábeleket, hátha.köszi az infót
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
ricsi99 #50616 üzenetére
Biztos? Ép azt írtam ez előbb, hogy mi történt. Minden app-ot kilőttem, bezártam az Unlocker-el is még ami maradt, rég nem írt/olvasott (látszólag) rá/róla semmi és úgy húztam le. Mikor visszadugtam egyből feldobta a chkdsk-ás reklamálást, ezért ennek valami oka csak van. Ezt ezért hosszú távon nem játszanám el vele sokszor.
-
FrezeR
senior tag
válasz
ricsi99 #50584 üzenetére
Lefuttattam rajta a WD hivatalos Data Lifegurad Diagnostics programjának extended tesztjét. Ha annak az eredményét kimásolom és csatolom az emailhez elég lehet? Persze le is fotózom a formázás eredményét is amennyiben kiír valami hibát majd.
Egyébként elég ha egyszer leformázom? Csak azért kérdezem, mert a vinyón azért vannak privát dolgok, fényképek, dokumentumok stb. jó tudom nyilván nem fognak kutakodni rajta, de az ördög nem alszik.
-
jcvd
tag
válasz
ricsi99 #50584 üzenetére
Sziasztok!
Qnap NAS-ban úgy tűnik lefeküdt a WD RED NAD 4TB vinyóm. A vinyó felpörög, de semmi nem olvassa.
A Qnap Linux alapúra formázza, vannak erre programok Windows PC alá, de egyik sem ismerte fel.
A gariból kifutottam szerencsére...
Mik a lehetőségek?
Az adataimra már keresztet vetettem, de hogy tudnék valamivel hozzáférni és esetleg egy tesztet lefuttatni, esetleg megpróbálni formázni?
Várom mielőbbi segítségeteket!
-
-
-
*Ropi*
félisten
válasz
ricsi99 #50468 üzenetére
Értem én a viccet, csak nem szeretem.
Egyébként azt mondanám, hogy ne a céges rendszergazdához, vagy a műszerész / villanykaros ismerőshöz vigye, hanem kifejezetten adatmentésre szakosodott céghez, mert azokból sem mindegyik Kürt áron dolgozik (pl. Apostol, Hungarodata, stb.).
-
*Ropi*
félisten
válasz
ricsi99 #50460 üzenetére
Egy átlagember nem tud különbséget tenni az adatmentő szakember és a rendszergazda, vagy egy műszerész között: nem tudja, hogy csak az első jó, a másik kettő pedig esetleg csak még jobban összekavarja a dolgokat. Ezért érdemes nagyon pontosan fogalmazni, mert ha nem tudnám mit akartál mondani, még én is félreértettem volna, hogy keressek egy bármilyen, csavarhúzóval rendelkező emberkét és nosza cseréljünk rajta panelt.
-
*Ropi*
félisten
válasz
ricsi99 #50456 üzenetére
"...Ha tényleg fontos adatok vannak akkor próbálj meg szerezni egy ugyan ilyen sorozatszámú/tipusú hdd-t és kérj meg egy müszerész beállitotságú emberkét aki kicseráli a panelt."
Azért ez nem így meg: a WD híres arról, hogy a különböző lemezszériáinak egyes reinkarnációiban teljesen más elektronika és paraméterezés van - amit kívülről nem látsz még szétszedés után sem, csak speciális szervizszoftverre dugva. Pont így járt valaki, aki hozott egy donort alkatrésznek - csak pár hét eltéréssel vette őket, ennek ellenére az egyik még sima SMD elektronikás volt, a másik meg már BGA. És ez csak egy dolog, nem elég az egyező board ID-jű és FW ID-jű paneleket kicserélni, de az EPROM tartalom megfelelő részeit is át kell vinni (ami a fejtérképet, a microjogokat, a rossz szektorokat és egyéb eszközspecifikus adatokat tartalmazza). Ennek hiányában az új elektronika pillanatok alatt tönkreteheti az addig még menthető adatokat tartalmazó lemezt és utána örökre búcsút mondhatunk a fájloknak. Szóval lassan járj, tovább érsz!
-
lócitrom
őstag
válasz
ricsi99 #50456 üzenetére
jelenleg itt tartok. arra gondoltam én is, hogy esetleg beakadt a fej. volt már olyan, hogy HDD-t én is úgy hoztam vissza az életbe, hogy rácsaptam egy kicsit... de az nem a sajátom volt és annál ez tényleg bejött. kutya baja se volt. ennél viszont úgy nézem nem jön ez be.
az a gond, hogy semminemű műszerészt nem ismerek és irreális kiadást nem szeretnék. tehát eleve embert is keríteni kellene ehhez. leginkább a fájlok listája lenne fontos, maga a tartalom vesztése még nem zavarna igazán. de persze az volna jó, ha minél kevesebb lenne a veszteség... direkt módon csatlakoztatni nem tudom, mert jelenleg már csak laptopok vannak itthon a háztartásban
-
King Unique
titán
válasz
ricsi99 #50375 üzenetére
Azt lefelejteted, hogy ha indokolt... Mert az első nyilván az, hogy a HDS, vagy más diagnosztikai programmal megnézzük a meghajtó állapotát és a SMART-ot, nyilván nem egyből és adott feleslegesen nekiesünk egy lassú formázással. Meg annál is lehet akár grafikus felületen, vagy még parancssorban ott a DiskPart + előtte egy teljes újraparticionálás. A másik meg az, ha van egyáltalán értelme... Ha eleve sok hibás szektor a lemezen és nehezen, vagy egyáltalán nem olvasható, írható adott helyeken a felülete, akkor cseszheted a "teljes" formázást.
Konkrétumokat valóban nem írt, (jellemzően) se a pontos modellszám, semmi. De azért azt lehetett kapásból sejteni, hogy egy ilyen ergya készüléken az USB-s tápellátás potenciális gond lehet és emiatt is kattoghat a külső HDD. A portok az ilyeneken pedig jellemzően inkább USB 2.0-sak szoktak lenni, korántsem mindegyiken van USB 3.0. Meg ha csak 1 TB-os, akkor jó eséllyel eleve inkább 2,5"-os. Valamint ha kattog, akkor bizonyára nem Y-kábelt használt, meg gyárilag sem olyat mellékelnek hozzá.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G5 32 144Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Samsung Galaxy S23, 8/128 GB, Kártyafüggetlen
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged