- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Nem lett arányos a fogyókúra
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Apple Watch
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Íme az új Android Auto!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz
peter889 #53863 üzenetére
"Szerinted biztos, hogy lakáson belül ill. lakáshoz tartozóan van a hiba és nem valamelyik szomszéd kötött félre valamit?"
Biztos
"Ja, a földelt típusú a szobai konnektorom (amiről a számítógép megy), bár a földje nincs
bekötve. Szerinted az probléma?"Igen.
A topic témájánál maradva:
A HDD-ket a földeletlen konnektor nem teszi tönkre. (ha nem fogdosod őket miközben be van dugva a géped)
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz
peter889 #53860 üzenetére
"Az előszobában ugyan van "földelés", de a fázis és a föld; valamint a nulla és a föld pontok között egyaránt 110 voltos feszültséget mérek. (Fázis és nulla között a 230-at.)
A konyhai, fürdőszobai konnektornál megfelelő értékeket mértem.
Vajon mi lehet a probléma?"Szakadás van a földelésben, vagy nincs is kiépítve az előszobában, csak kicserélték a földeletlen aljzatot "földeltre" de nem kötötték be a földelési pontját (csak a fázis-nullát).
A számítógép (is) igényli a földelést mivel nem kettős szigetelésű készülék, annak hiányában sajnos a készülék házon megjelenik a kb. 110 Voltos feszültség.
És a többi erről a szabálytalanul bekötött aljzatról használt nem kettős szigetelésű készülékek fémházán is.
"A konyhai, fürdőszobai konnektornál megfelelő értékeket mértem."
Megkéne próbálni az ottani aljzatot használni ha úgy nem ráz a számítógép akkor úgy kéne használni a villamos hálózat sürgős kijavításáig!
A hosszabbítok használata azért nem ajánlott, mert előfordul hogy a védő vezető (földelés) egyes főleg kínai gyártmányoknál be sincs kötve, illetve könnyen túlterhelődhetnek.
Természetesen vannak jó minőségű hosszabbítok, elosztok, én is használok ilyeneket.
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz
peter889 #53856 üzenetére
Szia!
"ráadásul kicsit rázott is."
Ez általában nem a tápegység hibája, inkább az elektromos hálózatodat kéne sürgősen átvizsgáltatnod!
De egy gyorstesztet most is végrehajthatunk:
Az lenne az első kérdésem hogy "földelt" csatlakozó aljzatot használsz?
A második meg az, hogy hosszabbító, elosztó kábelt ugye nem használsz (főleg kínait)?
HDD:
Ez a HDD most már sajnos csak veszélyes hulladék, ne töltsd vele az idődet, ne pazarold az áramot rá!
Ez a HDD most már sajnos csak veszélyes hulladék, ne töltsd vele az idődet, ne pazarold az áramot rá!
-
-
liksoft
nagyúr
válasz
peter889 #53832 üzenetére
Szervusz!
Az összes HDD érzékeny rá! (Van érzékenyebb, de célszerű egyformának tekinteni!) Ezeknek nincs külön tápstabilizátora mint a procinak az alaplapon. Van beépített védelmük, de az nem erre való.
Nálam ÉV relé, túlfesz védelem, szünetmentes, minőségi táp, és MAXX védi az 5 és 12 voltra helyezett eszközöket. 5 év használat után hiába minőségi a táp, évenkénti vizsgálatot kap, és ha a szűrése romlik, akkor a szűrőkondenzátorok cseréje elkerülhetetlen. Szükség esetén 8-10 év után másik táp kerül a rendszerbe. Valamint a tápegység kábeleire rásajtolt csatlakozókat szoktam a vásárlás után a sajtolás mellett forrasztani is. Ugyanis a sajtolás ha gyengül, és oxidáció lép fel, akkor itt is felléphet érintkezési hiba, ami a fogyasztó (HDD) felől nézve zajt termel.
Fejből nem mondom meg, van-e védelem benne.
Eleve érdemes úgy kalkulálni, hogy a tápegységet 50-60%-ra terheljük. Legyen benne tartalék. Sajnos az utóbbi időben a megadott értékek inkább a maximumot szokták takarni 1-1 terméknél, és nem a minimumot mint 25-40 évvel ezelőtt...... (No comment.....) -
törölt tag
válasz
peter889 #53829 üzenetére
Rizikófaktorokat írtam.
Öreg alkatrészek pedig hajlamosak hibázni úgy, hogy az ember észre sem veszi. Csak a felszaporodott hibák fognak feltűnni.WD5000AAKS (SATA2-es) kisöcsémnél működik 10 éve, WD5000AAKX-ek a húgomnál és idősebbik öcsémnél 7-8 éve, WD10EALS-ek (SATA2-es) 11 éve hiba nélkül, WD10EZEX-ek 3 éve.
Ami közös: mindenhol földelt konnektor, túlfeszvédős elosztók, minőségi tápok max. 50%-os terhelésen jól szellőző sz.gép ház. Mérnök vagyok, amit lehet túlméretezek.---- liksoft : Köszönet a szakértő véleményért.
-
liksoft
nagyúr
-
-
King Unique
titán
válasz
peter889 #53817 üzenetére
Láthatóan GPT séma szerint lett inicializálva, particionálva a HDD, vagyis az a része nyilván stimmel, meg ha amúgy is az volt a cél.
Lassú formázás, vagyis írásteszt akkor kell, ha tesztelés/javítás a cél mert éppen szektorhibás a HDD, vagy az adatok megsemmisítése a cél azok felülírásával, ellenkező esetben viszont felesleges, meg ha már amúgy is tesztelve volt a HDD a HDS által. -
King Unique
titán
válasz
peter889 #53812 üzenetére
A linkelt cikkben leírják a GPT előnyeit, ami oké, de ha pl. durván szektorhibás lesz a HDD, akkor nem sokat ér és nem itt kezdődik az adatbiztonság. Valamint ajánlott HDD, oké, de ott van az előzőleg említett másik dolog, vagyis a megfelelő használat is számít, + ugye a gyári hibás példány sem zárható ki, pont ezért kellenek biztos ami biztos alapon a biztonsági másolatok.
-
-
King Unique
titán
válasz
peter889 #53807 üzenetére
Az UEFI és legacy BIOS (CSM), illetve az aszerinti telepítési mód max. a Windowst futtató rendszermeghajtót érinti, ami az előbbiektől függően lehet GPT és MBR particionálási mód szerinti, ellenben a többi HDD/SSD meghajtóhoz semmi köze, az utóbbiak 2 TB-ig alapesetben tetszőlegesen lehetnek MBR és GPT egyaránt, 2 TB felett viszont eleve GPT szükséges a teljes lemezterület particionálásához.
A GPT partíciós séma előnyei pl. ezen hozzászólásban le vannak írva, aminek semmi köze az adatbiztonsághoz, az utóbbi azt jelenti, hogy a fontos adatokról mindig legyen kellő számú biztonsági másolat... + Attól, hogy GPT szerint van inicializálva és particionálva egy HDD, még nem feltétlen lesz szektorhibáktól mentes, az utóbbi nagyban függ a megfelelő használatról + hogy megfelelő minőségű és megbízható sorozatból való legyen az adott HDD, lásd a téma topikjának összefoglalójában az ajánlott típusokat.
Csak hogy tisztázva legyenek itt a dolgok, fogalmak. -
-
válasz
peter889 #53701 üzenetére
Földeletlen konnektor nem nyír ki alkatrészeket, maximum rád tekintve életveszélyes.
A hirtelen kikapcsolás árthat neki, de nem jellemző.
Nem tudom milyen alaplapod van, de ha az a régi ami az adatlapodon, akkor ott keresném a hibát elsősorban. Tápellátás - táp szintén lehet problémás. -
törölt tag
válasz
peter889 #53695 üzenetére
"Chicony Hipro 380W-os tápom van, legalább 10 éves." - Sürgősen cserélném egy minőségi 450-550W-osra. Gyanítható, hogy a HDD pusztulások egy részét ez okozta, + 220V (230V) kontakthibák, földeletlen konnektor(ok)...
WD10EALS vinyóim 10,5 éve mennek 100/100 kondícióval + WD5000AAKS/AAKX , SATA2 1TB WD Green is.
-
-
-
-
King Unique
titán
válasz
peter889 #52882 üzenetére
Mármint ha arra vagy kíváncsi, hogy megfelelően lett-e telepítve az SSD-re a W7 particionálás szempontjából, akkor igen, oda került a 100 MB-os System Reserved partíció is és nem ilyet sikerült összehozni.
A 3 TB-os Toshiba HDD pedig már ki lett tárgyalva előzőleg, hogy oké, GPT szerint van inicializálva, MSR is van rajta, stb. -
King Unique
titán
-
King Unique
titán
válasz
peter889 #52869 üzenetére
De, lehet MBR-ről GPT-re konvertálni a Windows 7 beépített lemezkezelőjével is, csak az destruktív, törli az adatokat. Az EaseUS és más hasonló szoftver akkor kell, ha az adatvesztés nélküli (nem destruktív) átkonvertálás a cél, egyéb esetben teljesen felesleges.
Le van írva a lényeg, ha még nincsen fontos adat a lemezen, akkor újrapróbálhatod a beépített lemezkezelővel, vagy parancssorban és akkor létre kell jönnie az MSR-nek. Ha ez nem opció, akkor maradhat és használható akár jelen állapotában is. -
King Unique
titán
válasz
peter889 #52866 üzenetére
Az érdekes, mivel a telepített Windows alól GPT-re inicializált adatlemezeknél eleve létre szokott jönni az MSR, aminek a szerepe a linkelt leírásban magyarul is ismertetve van. Ha külső particionáló programmal történik, akkor viszont nem jön létre.
-
King Unique
titán
válasz
peter889 #52858 üzenetére
Értelemszerűen igen, GPT szerint van inicializálva, van rajta egy elsődleges partíció NTFS-re formázva, stb. Bár az MSR hiányzik, mert gondolom a 3rd party particionáló programmal csináltad, akkor nem jön létre. Ezen és ezen a screenshoton meg a régi-új programverzió miatt lehet az eltérés, az előbbinél megjelenített unallocated területek.
-
King Unique
titán
válasz
peter889 #52855 üzenetére
• How to Create a New Partition or Volume in Windows 7
• How to format a new hard drive on Windows 10Ehhez nem kell külön particionáló program, megoldható értelemszerűen a Windows 7 beépített lemezkezelőjével is. A lényeg, hogy GPT séma szerint legyen inicializálva a 2+ TB-os merevlemez.
-
King Unique
titán
válasz
peter889 #52789 üzenetére
Az alapprobléma az MBR/GPT volt, amit a GPT-re konvertálás megoldott és használható lett egyben a 3 TB-os HDD teljes lemezterülete. Az, hogy utána a RAID-del mit ügyködtél egyik-másik OS alatt, az már más dolog és amúgy van külön RAID topik is, inkább annak a témája ez, ott kellene ez ügyben érdeklődni. Sőt, már meg is történt, vagyis akkor ott kellene ezt tovább fejtegetni, itt már felesleges.
Egyébként az meg világosan látszik a legutóbbi hozzászólásodban lévő screenshotoknál, hogy míg a RAID 0 W7 esetében helyesen GPT a 3 TB-os lemez és van meghatóbetűjele a rajta lévő partíciónak, addig az SSD lévő W7-nél GPT helyett megint MBR a lemez és nincsen (*) meghajtóbetűjele, vagyis az utóbbinál nincs min csodálkozni, ha nem tudja rendesen kezelni... -
peter889
őstag
válasz
peter889 #52792 üzenetére
Személtetem képekkel a problémát:
A Raid0-án lévő Win7-em jelenleg kifogástalanul kezeli a Toshiba HDD-t, íme:
[kép] [kép] [kép] [kép]Az SSD-n lévő Win7-em nem tudja kezelni, ezeket látja belőle:
[kép] [kép] [kép]
Total Commander semmit nem lát belőle.Ha pedig beállítom az SSD-n lévő Win7-emen King Unique fórumtárs [útmutatása] alapján, akkor az probléma nélkül fogja látni és kezelni, ám a Raid0-ás Win7-em nem fogja látni.
De ezeknél az "átvedléseknél" ugye mindig törölni kell a HDD tartalmát, ami számomra nem elfogadható.Mindekettőnél ugyanaz a Win7:
Opr. neve : Microsoft Windows 7 Ultimate
Opr. javítócsomag: Service Pack 1Lehet, hogy a frissen telepített SSD-s Win7-hez nem telepítettem fel minden szükséges kiegészítőt?
Vajon mi lehet a probléma?Türelmeteket előre is köszönöm.
-
-
peter889
őstag
válasz
peter889 #52789 üzenetére
Utóirat:
Érdekes, hogy az ősrégi Pata HDD-imet gond nélkül kezeli mindkét op. rendszer.
Gyanítom a gondot a Raid-AHCI üzemmódok váltása idézi elő.
A Raid0-án lévő Win7 SCSI HDD-nek látja a Toshibát: [kép] , miközben mást nem lát belőle.#52788 Keem1,
Azt megkérdezhetem, hogy ha ki akarom egészíteni a korábbi hsz-emet, de már lejárt a módosítási időkeret, jó megoldás, ha kiegészítendő hsz-emre adott válaszként írom be a kiegészítést?Köszönöm előre is.
-
Keem1
veterán
válasz
peter889 #52786 üzenetére
Javaslom még az Alt+PrintScr használatát, hogy csak az aktuális ablak tartalmát copyzd, ne a teljes desktopot (amiből vagy kivágod a lényeget, vagy nem és nézhetjük tök fölöslegesen a 2/3-ad fehéret).
Vagy még jobb megoldás a Windowsban gyárilag lévő Snipping Tool, így egyrészt az általad választott területet jelölöd ki, másrészt eldöntheted, hogy az így készült snipet képként vagy copy+paste-ként akarod-e hasznosítani.Nem, nem bonyolult, tényleg. Ha az ember megszokja, mi ez, egy életre a napi munka részévé válik, nálam nincs olyan nap, hogy melóban ne kellene a snipping tool
Tényleg jó tanácsként írom, nem kioktatásként és nem is trollkodásként, de a képernyőképeid mind tartalmaznak több-kevesebb felesleges területet.
Mutatok a tieidből két példát a hasznos, felesleget nélkülöző képernyőfotóra, ráadásul bekarikázással vagy szövegkiemeléssel is rá lehet mutatni azon belül is a lényegre.
-
Cs1csó
titán
válasz
peter889 #52784 üzenetére
Érdemes váltani, megrögzött régebbi Windows-t használó ismerőseim is tökéletesen elvannak vele. Be lehet állítani úgy, hogy kvázi Windows 7 szint. (minden adatküldést stb. kikapcsolva, minden UWP app kikapcsolva stb. start menüből kiszedve a szintén nem kellő appok stb. letisztult lehet mondani "fapados" vagy sallangmentes)
-
King Unique
titán
válasz
peter889 #52781 üzenetére
Tipikus felhasználói hiba, GPT helyett MBR séma szerint inicializáltad a 3 TB-os HDD-t, azért csak 2 TB használható a teljes lemezterületből...
A megoldás (az adatok lementése után) a lemezkezelőben a meglévő partíciók törlése (elég nyilván csak a 2 TB-osat, mivel a másik része eleve unallocated), majd a lemez konvertálása GPT-re (bővebben). Ha ez kész, akkor utána lehet particionálni és formázni az új egyszerű kötet létrehozása opcióval, stb. (bővebben). + A screenshotokon lévő külső particionáló programmal is megoldható a GPT-re konvertálás + a particionálás és formázás szintén.
-
pjen
félisten
válasz
peter889 #34413 üzenetére
Nem egy nagy kaland.Vágsz két gumi lapot ami legalább olyan széles,hogy elér a hdd két oldalsó furatához a furatnál lyukat fursz a gumiba és a normál rögzítő csavarokkal hozzá fogatod a hdd hez.A gumi másik felén szintén lyukakat fúrsz és anyás csavarokkal a tartó sínhez rögzíted.Menni fog.
És csak úgy lóg a két gumin.
-
peter889
őstag
válasz
peter889 #34388 üzenetére
Betettem a HDD-t, de sajnos a nem a kigondolt helyre (mivel egy alaplapi pata csatalakozóm van és mivel a pata kábelen a csatik közel vannak egymáshoz, a 2 db. patás HDD-nek egymás mellett kell lennie).
Szóval a HDD-t felülre tettem a Maxtor alá. A Maxtor ventijétől kb. 4 mm választja el.
Emelkedett a hőmérséklet és bizony nagyon halk nyekergést hallok.
Lehet a gumit választom.(#34393) pjen, köszi a tippet, de milyen gumiszalagra gondolsz? (Még vastag befőttes gumijaim sincsenek.)
-
djculture
félisten
válasz
peter889 #34382 üzenetére
Szia ezt a megoldást csak akkor ajánlom ha nagyon masszív a ház, másként a vinyó rezgését átveszi a ház és ha bilianyagból van benne bármi az zörögni fog. Ha több vinyó van akkor meg erősíthetik is a zörgést. Ezzel szívtam én is régebben de már megoldottam.
Vagy veszel egy ilyet [link] vagy házi megoldás:
Kerékpárbelső vagy vastag befőttes gumi:Vastag befőttesgumi megoldás:
-
pjen
félisten
válasz
peter889 #33240 üzenetére
Egy idő után mindenképpen lassulni fog,növekszik a rendszer és elszemetesedik,töredezett lesz,árva file-k maradnak stb.Tehát szerintem használd bátran.Ha a virtuális memót másik meghajtóra rakod akár 20%szabad hely is elég.De egy idő után mindenképpen belassul.Én mondjuk 6-8 havonta ujra rakom a wint.égy óra alatt megvan és nincs kínlódás.
-
liksoft
nagyúr
válasz
peter889 #33165 üzenetére
Igen, hallottam én is róla. Nem tökéletes megoldás, de a semminél jobb.
A fontos:
Ha 10 megbontásos és elkészíthető (a reményteleneket nem tettem a számításba) mentés kerül kéz alá, akkor a környezettől, gyakorlattól, szerszámoktól függ, mennyi lesz valóban kész belőle, és milyen minőségben. A "konyhaasztal a legrosszabb kihozatalú, ennél jobb az általad említett változat, laboratórium jobb ennél is, és az adatmentéses cégeké a legprofibb. Ott a kihozatal 9-10 a 10-ből. Nem 0,5-1 a szobai barkácshoz képest. (A megrendelő viszont egyet ad le, és nem mindegy, rá az 5-10 vagy 95-100 százalék vonatkozik.) Viszont a tiszta tér elkészítésének és üzemeltetésének a költsége nem lineárisan, hanem exponenciálisan nő. Így ott ahol ilyen profi környezetben párhuzamosan akár több tíz mentés is tud futni 5-8 emberrel is, az árak magasak. Azt pedig ki kell termelni.
Ezen felül a drive mikroszámítógép, aminek saját programja van. (Firmware) Ha ez hibásodik meg, azt is kell tudni kezelni. Az ehhez szükséges eszközök és fejlesztések sem olcsók, és ezt is ki kell termelni.
Alkatrész nincs, ha lehet is venni, annyi mint egy új szériaazonos drive. Így inkább abból kell kiszerelni, mert ott még tesztelhető is a minősége. Egy felületsérült mentéshez meg bizony van, hogy 3-5 fejszerelvény is elmegy, ha nagyon kell az adat. Már ez is horror ár tud lenni, és akkor a többit hozzá sem adtam.
Hopp! A cégadókról nem is beszéltem. Mert ugye ez nem olyan, hogy: "Józsipapa! Ezt csinájja mán meg nékem!"
Ja, a hiba meg nem válogat, hogy ez cég, ez meg kisnyugdíjas. A technológia és az alkatrészek ugyanolyanok. Pont ezért szoktam írni, az első leadás előtt kell jól meggondolni hova kerül a drive, mit érnek az adatok, és mit bír a zseb.
Van még egy fontos. Ha valaki leadja mentésre, kéri is, de nem fizet, sajnos azt a költséget szét kell osztani a fizetős és sikeres mentések között. Vagyis ha mindenki korrekt módon végiggondolja ki tudja-e fizetni és utána rendeli meg, valamint ki is fizeti, a mentéses árak valószínűleg 20-30%-al csökkenhetnének. De míg lesznek felelőtlen megrendelgetők, addig az ár nem fog csökkenni, sőt a tendencia pont rossz, így akár emelkedés is várható!
Akkor most mitől is olcsó vagy drága?
-
djculture
félisten
válasz
peter889 #33162 üzenetére
Tudod mennyi egy tisztaszoba építése ahova egy mikronnyi por se juthat be plusz az üzemeltetése se két fillér. Ez nem az otthon a garázsba szétszedem kategória. Sajnos ez ennyi, nyugodj meg más is ugy van vele ha lehet megcsináltatja cégen belül ide már csak olyanok kerülnek amik 1. menthetetlenek normál technikával 2. olyan fontos dolog var rajtuk aminek az elvesztése akár több tiz-száz milliós kárt okoz.
-
pjen
félisten
válasz
peter889 #33096 üzenetére
Szerintem a sentinel -el van a probléma.Az 50c fokos HDD hőmérsékletet már a tapicskolós módszerrel is tudod ellenőrizni.Bár ezt nem is értem,ha 13 fokot ír akkor a felületi hőt méri ahol lehűti a venti,viszont akkor hány fok lehet benn a vinyóban nyáron amikor ugyanaz az érzékelő 50c fokot mutat.Lehet érdemes lenne beruházni egy tapintó hőmérőre.
-
pjen
félisten
válasz
peter889 #33078 üzenetére
Szia.Ha leveszed a ventit hány fokot mutat a sentinel?Egy lakásban biztos nem lesz olyan hideg,hogy megfázzon.Lehet öreg HDD-d nem is küld hőfok információkat és sentinel csak ír valamit.(amúgy sem kell vakon megbízni benne)Gondolj bele ilyeneket ír.A lemezen583 gyenge szektor található ezen a ponton még garis csere nincs,pedig van.
-
StSanya
senior tag
válasz
peter889 #31172 üzenetére
Ha win7 alatt van partíciózva és formázva, akkor nincs sebességesés, szvsz... Pont az a lényege, hogy a win7 jó helyekre teszi a szektorokat...
Én - mivel még nincs beszerelve - ezt választanám, de ezzel egyenértékű az Advanced Format Hard Drive Utility is.
A jumper-es móka az utolsó mentsvár, azzal az is gond, hogy egy partíció esetén jó csak, ha több van, azok is rossz helyre kerülnek, meg ha lekerül a jumper, úgy nem vihető át a korábbi partíció(k) és adatok egy fejlettebb op. rendszerre, csak teljes törlés és újraparticionálással.
Szerk: Hogy egyértelmű legyen:
"Ha nem jumperrel állítom, és win7 alá kerül majd egyszer, akkor nem kell teljes HDD törlés?"
Akkor nem kell, hiszen Win7-el, vagy a WD segédprogrammal jó helyre kerülnek a szektorok. Így a partíciók használhatók lesznek.
Ha nem veszed le a jumpert, akkor az a HDD is használható marad win7 alatt, de fenti okok miatt (1 partíció) ez a legkevésbé javalt megoldás.
-
StSanya
senior tag
válasz
peter889 #31169 üzenetére
Ha még úgysincs beszerelve az a WD10EZEX, akkor vidd el haverhoz/szomszédhoz/boltoshoz, s Win7 alatt partíciózd s formázd meg. Majd beszerelheted, s használhatod gond nélkül XP alatt is, csak ne formázd újból meg.
Van még a WD-nek is segédprogija a művelethez, ha otthon akarod megoldani: [link] vagy [link]
Infó, pl:
A harmadik megoldás, ha jumperrel beállítod, de ha win7 alá kerül majd egyszer, akkor teljes törlés kell majd neki:
Advanced Format Special Jumper Setting: (for select 3.5" ADF drives only)
-
Darko_addict
őstag
válasz
peter889 #29222 üzenetére
A táp a lelke az egész gépnek, mégis egyre gyakoribb, hogy azon próbálnak spórolni, hosszabb távon pedig nem éri meg. Sokan szerencsétlenkednek "nagy teljesítményű" gagyi márkákkal, nem rég egy adatlapon láttam aránylag komoly konfig alatt "HKC 650W"-os tápot, képzelhetitek milyen profi, ha 10e-ért árulják újonnan és az a hatszázötven valóban mennyi is...
U.i.: Nem Péternek címeztem, hanem a közösségnek, félrenyomtam.
-
liksoft
nagyúr
válasz
peter889 #29211 üzenetére
Szia!
Nem korrekt tápellátás esetén hibás írások keletkezhetnek. A teljes felület felülírásának és visszaolvasásának többszöri végigfuttatásával ezek a hibák kideríthetőek, és stabilizálhatóak. Mivel ez NEM a drive hibája, így nincs is rá garancia. Ez lehet a hibás szektorok javítása (én legalábbis így csinálnám).
Ha a fentiek miatt cserélné a gyár, akkor ő nyelne be olyan hibát, amit nem ő okozott. Pláne, ha a drive nem sérült, a teljes kapacitásának megfelelő terület hibamentesen használható.
-
Asbee
veterán
válasz
peter889 #28975 üzenetére
Mivel nem lehet megformázni, semmi nem ismeri fel, csak uefiben látszik így írás/olvasás nincs rajta. Igen, bekapcs után már csinálja. Van hogy folyamatosan, van hogy szaggatottan. Két gépben is próbáltam. Hétfőn viszem vissza.
Kicsit utána néztem jobban, és nagyon sok vásárlói véleményt találtam neten, hogy zsír újonnan hibás. Mindenképpen más típusra próbálom cseréltetni, akár ráfizetéssel.
-
djculture
félisten
válasz
peter889 #28949 üzenetére
Ami gáz hogy kb 2 éve kezdődött az hogy két féle fő kategóriára bontották gyártási technológiával a vinyókat. Van a 24/7 re alkalmatlan mezei vinyók amiből még a raid üzemre való optimalizálás is kivan irtva és van a felső kategória amit megbízhatónak terveznek és raid-re van optimalizálva.
Régen minden vinyó egy adott gyárba egy technológiával anyagokkal készült, csak a prémium termékekhez hozzá raktak valami pluszt.
Most meg egyszerűen a sima vinyók már mechanikailag is butítva vannak. Elég szétszedni pár bekrepáltat látja az ember, milyen az anyagminőség még csak mechanikai műszerésznek se kell lennie hozzá. -
djculture
félisten
válasz
peter889 #28946 üzenetére
Akkor belehetne minden gyártót zárni. Manapság külön mérnökök foglalkoznak azzal hogy egy terméket gari időre tervezzenek.
(Sajnos ez a piacgazdaság, elég megnézni azt az izzót ami nem tudom hány tíz éve működik. Persze a gyártója már rég tönkrement, mivel senki se fog másikat venni ha valami működik)
Ez is sokszor a visszájára sül el. Például beterveznek egy márkás 105fokos kondit a hűtőbordához hogy majd úgyis 3 év alatt elveszíti a kapacitását a melegedés miatt.
Ez oké is ezeket a tervezéseket nem légből szokták venni. Igen ám de a gyártás során elfogy éppen a raktárban a márkás 105c fokos kondi, nem baj van épp 85 fokos simán berakják azt.
Borul az egész tervezés előfordulhat hogy 1 évet se bír ki a cucc.
Ugyanaz van a hdd gyártásban is. Csak ott precíziós mechanika meg hordozó anyag és elektronika aminél szintén megvan ez a tervezés, de ott is betudnak kavarni gyártás során bármikor.
Vagy akár betud kavarni a természet is, lásd árvíz után hátra maradt por vagy éppen egy dolgozó hanyagsága.Dehogy is a seek hang akkor van ha éppen dolgozik a vinyó. Az hogy csak pörög a motor minimális hanggal jár.
Nekem van 30féle wd vinyóm egyik se zúg, a maxtorok zúgnak meg a samsungok főleg a nec motorosak.
Egyébként a seekhangot is lehet csökkenteni hdtune-ben is ott a csúszka, cserébe kicsit nagyobb lesz az adat hozzá férési idő. -
djculture
félisten
válasz
peter889 #28926 üzenetére
Mivel belülről a meghajtó szempontjából marad 4k-s és driver segítségével 512 lesz így nagyobb lesz a vinyó használatának processzor terhelése ez a hátránya. WDAlign-al meglehet alkotni ha nincs rajta jumper amúgy, de szerintem van.
Én szerintem nem való xp re az advanced formatos vinyó de ha nagyon akarod megtudod oldani. -
djculture
félisten
válasz
peter889 #28924 üzenetére
Ha windows7-el csinálsz rá partíciókat akkor működnie kell xp-vel is.
A (WD) merevlemez egy jumper beállításával +1 offszetet ad hozzá minden címzéshez, így az XP-s partíció jó helyre kerül. Vagy manuálisan kell ezt megtenni a Paragon Partition Alignment Tool-al vagy sok már program is van rá. -
liksoft
nagyúr
válasz
peter889 #28919 üzenetére
Én köszönöm a visszajelzésed!
Azért az érezhető, ha valaki vett egy HDD-t 3 év garral, 1 nappal előtte megkapja a cseredarabot, ahol 3 év előtt 1 nappal megint cserélik, a garanciaidő a hazai törvények miatt 3 évről már közel 9-re tolódott. Holott, a vásárló 3 évnyi működést vásárolt. A szemléletünkben van a gond, mert egy terméknek a garanciaidőn belül megtérülőnek kéne lennie. Persze a fizetésünk sem annyi. De ezt nem lehet ide venni.
Vagyis szemléletváltás kell (és itt valóban a gyártót rászorítani az ár/értékhez korrekt módon arányosított garanciális idővel - és betartatni), valamint a törvényeinket a fentiek szellemében felülbírálni, módosítani. Ugyanis ha ez nem történik meg, valaki tönkremehet saját hibáján kívül. Az állam meg csak annyit fog mondani, hogy a vállalkozás kockázatos. Hát.......
-
válasz
peter889 #28884 üzenetére
http://www.seagate.com/em/en/support/warranty-and-replacements/limited-consumer-warranty/
What Will Seagate Do? If Seagate authorises a product to be returned to themselves or to an authorised service provider, Seagate will replace the drive, without charge, with a functionally equivalent replacement product. Seagate may replace your product with a product that was previously used, repaired and tested to meet Seagate specifications. Please note that some replacement items may have minor blemishes such as marks or scratches. Seagate will pay to ship the replacement drive to you. By sending a product for replacement, ownership of the original product will be transferred to Seagate. Seagate will not return original drives to consumers. Data recovery is not covered under this warranty and is not part of the repair or exchange process. If you would like data recovery performed on your drive, it is available from Seagate as a separate service for an additional charge. Seagate guarantees that repaired or replaced products are covered for the greater of either the remainder of the original product warranty or 90 days.
Ja és a Samsungot kérdezte, nem a hazai kisker nagykert... RMA esetén a Seagate feltételei játszanak csak és a magyar jog sem él.
-
liksoft
nagyúr
válasz
peter889 #28884 üzenetére
A garancia egyszer már volt itt téma. Ha jól emlékszem akkor sem lett teljesen lezárva. Ha jól tudom (napi szinten nem jártam utána, így nem állítom, hogy ez az igaz!), a gyár folytatólagos garanciával kezeli. Mivel a magyar törvények nem azonosak a nemzetközi többséggel és előröl kezdik, így a kis vagy nagyker kénytelen benyelni ott, ahol az ügyfél egy ilyen után nagyon kitart az igaza mellett. Ilyenkor szoktam elgondolkodni azon, hogy miért drágább itthon mint külföldön egy-egy termék. Lehet nem akarnak a kereskedőink csődbe menni? De ők a gonoszak, mert itthon drágább a cucc.
Vagyis lehet külföldről olcsóbban vásárolni, de nem véd a hazai törvény, és külföldi a gariztatás is. Vagy itthon drágábban, és a hazai törvények miatt reménykedhetünk. A választás a miénk.A Seagate meg igenis javít, illetve felújít. A garanciába visszaérkező darabok vizsgálaton mennek át (a felületet is írásra, olvasásra megnyúzzák, így adat NEM marad rajta), majd ha hibátlannak minősülnek, garanciális darabként kerül vissza a felhasználóhoz. Újként ilyent hivatalosan nem szoktak árulni, ha mégis kerül boltba, az a kereskedelmi lánc miatt lehet, hiszen sokszor a kereskedő rendes, és azonnal ad cseredarabot. Ez ilyenkor új szokott lenni (az van raktáron), és a gariba visszajött kerül gépbe, illetve eladásra. Ezek a felújított darabok teljes értékűek, a gyár ugyanazt vállalja rá mint a teljesen újra. Ránézésre is azonnal látható, mert a ráragasztott matricának vékony zöld kerete van. A Seagate felújított drive NEM olyan mint más gyártóé, minőségileg valóban 99%-ban azonos az újjal. (Egyéb felújítottakról nem mindenhonnan hallok ilyen minőségről.
) A fentiekből látható, hogy NEM a garanciába leadott drive jön vissza a gyártól, így reménykedni sem célszerű, hogy rajta maradnak az adataink.
-
-
djculture
félisten
-
peter889
őstag
válasz
peter889 #28507 üzenetére
Sikeresen lefuttattam Dos alatt az Estool 3.00-át floppy lemezről. A progi kifejezetten Samsunghoz van. Ennek az eredményét fogadja el az üzlet. És bizony egy csomó hibát talált, majd a részletes jelentést valahogy be fogom ide linkelni. Ilyet is írt: Service Code => AJ36 : Bad Sector.
Kiírta a progi, hogy vegyem fel a kapcsolatot az üzlettel.A Sentinel pedig már 207(!) gyenge szektort jelez, továbbra is bad szektor nélkül.
-
-
liksoft
nagyúr
válasz
peter889 #28474 üzenetére
Szia!
Ugye nem azt akarod mondani, hogy 1 tera fontos adatot tartanál CSAK 1 példányban?
Valamint a gyenge szektorok a tápellátás, hűtés, drive vagy meghajtás hibáját takarhatják. Ebbe még driver is beletartozhat, ugyanis van olyan vezérlő és drive kombináció, melyek nem szeretik egymást, és drive hibát tudnak mutatni. Holott egyik sem "hibás", csak nem mennek együtt. Mára a controller és a drive is mikrogép, így ha egymás között szinkronhibát vétenek (más firmware vagy driver segíthet), hibásnak tűnhetnek.
-
McDog
aktív tag
válasz
peter889 #28476 üzenetére
Akkor próbáld ki az Estool 3.01-et a Samsung teszt progiját. Külön nem tudom honnan lehet letölteni, de a Hiren's Boot CD-n megtalálod. Ezt CD-ről tudod futtatni.
-
_DiEGO_
őstag
válasz
De miért is XP-t használsz
Win7 sokkal jobban kezeli a hibás szektorokat , tartaléksávokon szinte észrevehetetlenül teszi dolgát , amire XP nem képes ... Win7 sokkal kímélőbb HDD-kre nézve ... XP állandóan javítani akarja , ezzel inkább idő folyamán csak rosszabb lesz .
Win7 sokkal jobban bánik rácsatizott eszközökkel minden téren . Tudom nehéz megválni a jól megismert megszeretett 10éves XP-től , de Win7 sokkal jobb , hidd elLegalább magadnak ne legyél ellensége !
-
ScrapUnit
aktív tag
válasz
Ha tudsz készíteni egy bootos pendrive-ot, akkor ajánlom a WD féle GWSCAN nevű progit. Pár órát el fog tökölni a winyóval, de érdemes utána megnézni a smart adatokat.
-
madmike
őstag
válasz
peter889 #28336 üzenetére
Nem csak a bas sectorok vannak. Probáltam lefuttatni egy bad sector javito progit, de az nem futott le olvasofej hiba miatt. Néhány napja a HDD sentinel még "csak" 2xx bad sectort és 2xx gyenge szektort irt, aztán mára 463 bad sector és 2 gyenge szektor lett. Most 10%-osnak irja a kondicióját, akkor 7-nek irta.
-
Thrawnad
senior tag
válasz
peter889 #28110 üzenetére
Szia!
Nekm sok tapasztalás után az jött be hogy mindenütt venti van. Igaz halk és, nem nagy kapacitásúak, de benne vannak.
Egy a hdd hűtésnek, 1 elöl, 1 a videokártya felett, és 2 hátul a kiömlő részen.
Hogy a HDD mobil rack 3 cm-s kis ventijét már ne említsemAzért kellett ennyi mert nyáron főtt a gép, télen meg a távhő miatt van nállunk meleg.
Persze ezt majd kitapasztalod.A hdd beépítő keretet én 3 garnitúrát, nagyot pedig vagy 5 garnitúrát kaptam.
Bár a bontós srác jó ismerősöm, lehet ezért kivételezett.Thrawnad
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Óvodások homokozója
- Nem lett arányos a fogyókúra
- BestBuy topik
- OLED TV topic
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Synology NAS
- További aktív témák...
- Toshiba Surveillance Pro S300 8TB megfigyelőrendszerekre optimalizált merevlemez
- Samsung QVO 4TB - 100/100
- SATA 500GB Bazár (Kingston A400, Crucial MX500, Adata SU800 stb.) frissítve:06.19
- 7DB 60GB SSD eladó kedvező áron
- Crucial P310 1TB M.2 2230 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bontatlan - 7100-6000 MBs - Eladó!
- Üzleti Fujitsu Lifebook u7510 15,6" FHD IPS 2021/08. havi gyártás
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Asus Rog Strix G16
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest