- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- iPhone topik
- Poco M3 - felújított állomás
- Honor Magic V2 - origami
- Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Celtis
veterán
válasz
SunMount3r #49299 üzenetére
Főleg azért cseréltem AVR-t is, hogy kezelje a TV távirányítója. Ráadásul az enyém ilyen
és a TV-be építet YT kliens is ezzel kell kezelni.
De belátom, ízlések és pofonok. Leginkább azért írtam le, hogy ismert legyen ez az alternatíva is.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Celtis #49298 üzenetére
Elegáns és kényelmes, mert csak a TV távirányítóját kell használni.-> Azért pl. egy ilyen "puhagumi" gombos távirányítóval nem túl nagy élmény a HTPC kezelése. Még a KODI-é sem, pláne ha még MPCHC-t is használsz.
Vannak olyan légegerek is, amiknek egy csomó gombjuk IR programozható, így a TV-n kívül még az AVR-t vagy "akármit" is be lehet rá tanítani.
Ha pedig már csak annyi a plusz igény, hogy YT-ozna rajta az ember néha, már jól fog jönni a billentyűzet.
Mondjuk nekem is van egy ilyen a TV-hez, de ebben a légegér csak a TV-vel működik.
-
Celtis
veterán
válasz
tipcsi72 #49295 üzenetére
Nálam ez úgy működik, hogy van egy külön NAS. külön HTPC(k) a TV-knél és külön asztali PC meg notebook.
A torrent szoftver a NAS-on fut, az végzi a letöltéseket. Hogy mit töltsön le azt a torrent szoftver webes felületén vagy az asztali PC-n futó kliens szoftverrel lehet megadni. A lényeg, hogy a torrent működését minden esetben valami egyéb eszközről irányítom, ami lehet akár egy telefon is. Tehát nem kell monitorral meg billentyűzettel közvetlenül arra a gépre csatlakozni, ami a torrentet futtatja.
A HTPC-k LAN-on keresztül érik el a NAS-t. A letöltött filmeket automatikusan megtalálják és a médiatárba illesztik. Azaz, ha az asztali PC-ről elindítottam egy film letöltését, az asztali PC kikapcsolható, a NAS letölti, a HTPC megtalálja és amikor bekapcsolom a TV-t, már ott van a médiatárban a film, csak le kell játszani.
A HTPC irányítására korábban én is használtam légegeret. Felesleges. A HDMI-CEC tökéletes helyette. Elegáns és kényelmes, mert csak a TV távirányítóját kell használni. Ha a HTPC fizikailag is el van rejtve, akkor tulajdonképpen úgy fog tűnni, mintha a Kodi a TV beépített funkciója lenne. Ez persze csak akkor működik, ha a HTPC csakis kizárólag HTPC és nem akarsz böngészni, fészbúkozni vagy játszani rajta.
Esetedben a HTPC és a NAS akár összevonható, ha nem akarsz külön gépet. Egy S905-ös box meg egy külső HDD megteszi.
-
bnorci71
addikt
válasz
tipcsi72 #49295 üzenetére
Külön netezésre van egy laptop, az elég.
akkor kel neked egy htpc amin fut a Transmission, a laptopon fut a remote hozzá és onnan böngészve a letöltést már a htpc végzo ahonnan rögtön meg is tudod nézni Kodi-val
nekem így van megcsinálva valamint a htpc egyben a házi média szerver is -
tipcsi72
csendes tag
válasz
Celtis #49293 üzenetére
Ez most akkor, hogy is nézne ki tulképp? Ha megtennéd leírnád konkrétabban?
Ugyanis ncore-ról és bithorlóról szoktam legtöbb esetben letölteni. Ezért gondoltam, hogy volna egy komolyabb htpc amit külön minitorról használnék a htpc-vel összekötve letöltésre, azaz amit eddig az asztali gépre töltöttem le és úgy átküldtem a dune-re azt most egyből a htpc-re vagy annak egy külső tárhelyére tölteném, de a plazmán meg csak a filmlejátszó szoftvert irányítanám. Tulképp az a lényeg, hogy a htpc-re lenne kötve egy monitor meg a plazma és egy vezetéknélküli billentyűzet meg egér ami a kis monitor előtt lenne és kezelném a letöltéseket, filmnézéskor meg egy air mouse-zal kezelném a rendszert. Vagy ez nem kivitelezhető? Nem vagyok ebben járatos.
Külön netezésre van egy laptop, az elég. -
Celtis
veterán
válasz
SunMount3r #49292 üzenetére
A kérdezőnek egy G20-as Pana plazmája van (jó kis cucc). Az fullHD-t tud. Ilyen erőgép teljesen felesleges hozzá.
-
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Celtis #49290 üzenetére
Ez csak a "legköltséghatékonyabban ésszerű" megoldás. De nem kompromisszummentes a kényelem és a "mindent egyben" élmény szempontjából.
Ahogy én képzelem el: Gen7 i3-as procis, vagy egy HDR-t, 10bit HEVC-et, 4K@60fps-t tudó "alap" videokártyás konfig, 2 HDMI kimenettel= "Tökéletes" HTPC a TV-re és "amit csak akarok a játékokon kívül" (ahhoz már tényleg komolyabb gép kell) a monitorra, beleértve: Office, net, egyéb hétköznapi dolgok...
(A Gen7 i3-ast is csak azért írtam, mert úgy látszik az ennél alacsonyabb kategóriában nem teljesül a max HTPC formátumtámogatás, met amúgy az "egyéb" a célra egy Gen5-ös Celeron, vagy Penti is bőven megtenné...)
Ahogy eddig megtudakolhattam egy jó PC konfig adja a legjobb képminőséget és a testre szabhatóság, -frissítési- kiszámíthatóság terén is a "Top"...
Egy gond van: a legjobb "alternatíváknál" is legalább duplájával drágább...(És sokaknak itt máris Konets Filma, ezt mondjuk , sajnos el is hiszem...)
-
tipcsi72
csendes tag
válasz
Celtis #49290 üzenetére
Nemtudom. Ugyanis azt szeretném ha a filmletöltések egyből a htpc-re kerülnének, vagyis egy külső adattárolójába, a letöltendő filmeket meg mellette egy asztalon elhelyezett monitoron kezelve válogatnám ki.
Most az asztali gépre töltöm és hálózaton küldöm át a dune hd max-omra ami elég lassú, és nemmellesleg most kötöttek be 1000 mbps/s-os optikai netet. -
Celtis
veterán
válasz
tipcsi72 #49287 üzenetére
Szerintem felesleges összekötni a HTPC-t és az asztali PC funkciót.
Olcsóbban kijössz és kötöttségek nélkül tudod hazsnálni, ha elválasztod őket. HTPC-enk tökéletesen megfelel neked egy Raspberry Pi vagy egy S905 alapú box. Egy ilyen filléres tenyérnyi cuccot el tudsz dugni a TV mögé. Kezelés a TV távirányítójával történik (HDMI-CEC) vagy telefonos appal.
Szerintem a legszebb HTPC ház, ami nem is látszik, mert nincs.Netezésre meg vegyél egy mini PC-t.
-
tipcsi72
csendes tag
válasz
SunMount3r #49288 üzenetére
Erősítőt és hangfalszettet nem szeretnék. Sokat gondolkodtam rajta, de ez nekem praktikusabb és elég egy 20 m2-es nappaliba tv-zni meg filmezni és az 5.1 is elég.
Amúgy mindkét készülék HDMI ARC-t tud, úgyhogy megoldható HDMI kábelekkel minden jelátvitel. -
tipcsi72
csendes tag
válasz
SunMount3r #49285 üzenetére
Ilyen lesz a soundbar.
https://www.extremeaudio.hu/jbl-bar-51-soundbar?utm_source=arukereso&utm_medium=cpp&utm_campaign=direct_link
A tv meg egy pana g20 fullhd 50"
-
tipcsi72
csendes tag
válasz
SunMount3r #49283 üzenetére
Köszi.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
tipcsi72 #49284 üzenetére
Milyen hangformátumokat tud a Soundbar-od és milyen bemenetei vannak? DD-t és DTS-t még esélyes optikán továbbküldeni a TV-ből (bár ez is TV függő, meg kell nézni tudja e). HD hangokhoz HDMI kell és, hogy tudja a Soundbar-od. Ez esetben megy a jelfolyam HDMI-n a HD hanggal együtt a lejátszóból a Soundbar-ba, abból pedig a kép a TV-be. De csak DD és DTS vagy sima PCM esetén is mehet így a dolog.
Szerk.: és persze, ha a HTPC-n van optikai kimenet és a Soundbar-on is van, akkor is mehet közvetlen rá a hang DD és DTS maximumig (ha tudja a Soundbar), de a HD hangok már nem.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
tipcsi72 #49281 üzenetére
Valamint az Airmouse, Airmice, Flymouse szavakra is rákereshetsz a a Gearbest-en, ezeken általában van egy kis billentyűzet is az egér "funkciót" pedig a levegőben "mutogatva" mozgathatod.
Vagy pedig veszel hozzá egy kisebb vezeték nélküli billentyűzetet ami van Touchpad (pl. Micosoft All-in-One, Logitech K400+).
-
-
tipcsi72
csendes tag
válasz
GZoli7 #49280 üzenetére
Köszi. Majd rákérdezek egy-kettőtől.
A NAS és a mini pc ugye hálózaton megy, viszont olyan soundbar-om van amin nincs hálózati bemenet csak hdmi. Gondolom a mini pcn van hdmi kimenet, nomeg külön a hangnak is?
A távirányítását vezetéknélküli egérrel és billentyűzettel lehet csak megoldani? Ugyanis most van jelenleg egy dune hd max-om, de az asztali gépet és ezt a dune-t szeretném kiváltani és betenni a tv alá. -
GZoli7
senior tag
válasz
tipcsi72 #49279 üzenetére
Vannak különböző mini gépek, amibe csak RAM, SSD kell és mehet, de ezekbe nem sok merevlemez fér. Azt vagy USB-n csatlakoztatod, vagy NAS-t használsz. Pl.: Intel NUC, Gigabyte.
Nincs valami ismerősöd, aki tud segíteni esetleg? Akkor bármit lehetne... -
tipcsi72
csendes tag
Üdv.
Lehet kapni készen épített gyári htpc-t?
Vagy építtetni?
A lényeg, hogy régi asztali gépem cserélném le és a tv alá szeretném berakni a tv- szekrénybe, olyat ami nem hangos és egy külön egérrel meg monitorral a levelezéseimet tudnám még rajta kezelni, azaz net legyen rajta és egy levelező program, nomeg erre mennének a film és zene letöltések egyből. -
nrbx
tag
válasz
Inqontrol #49275 üzenetére
Hello, ha meg nincs meg a ház, próbálj olyat venni, amibe slot-in-es optikai meghajtot lehet tenni, én ugyanilyen okból a Streacom FC7 mellett döntöttem, majd innen a hardverapróról vettem bele 3000Ft-ert belső/sata-s slot-in-es meghajtot: a vegeredmeny kompakt (1 eszköz, nincs összekötő kábel), esztétikus (a ház előlapja letisztult).
-
törölt tag
válasz
Inqontrol #49275 üzenetére
Tulajdonképpen tökmindegy. Eleve nem nagyon szoktunk optikai meghajtót tenni manapság PC-be. De ha ragaszkodsz hozzá, illetve minél kompaktabb megoldást szeretnél, akkor a saját tápos külső talán megoldás lehet.
Igaz, az meg esztétikailag ronthat az összképen.
Röviden-tömören, up to you -
Inqontrol
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. HTPC-hez milyen optikai meghajtó az ideális külső usb-s vagy belső sata-s?
Illetve milyet ajánlotok?Válaszokat előre is köszönöm!
Üdv.: Inqontrol -
Skillet
addikt
válasz
Skillet #48880 üzenetére
Felraktam a frissített hang drájvert, ami ugyan nem tartalmazza a hd audio managert, de mindegy is, mert a probléma itt is előjön. A semmiből elkezd torzítani a hang... szóval nem drájver problémának tűnik. Talán a kodi? De gondolom akkor másnál is lenne ilyen gond.
Mindegy, majd felrakok egy régebbi kodit, hátha.
Más ötlet? Ha tudom, majd telefonnal rögzítem a problémát, aztán megosztom.
Kodi alatt lehet nézni valami hibanaplót? Hátha az is segítene. -
zsolt501
nagyúr
válasz
devil-k #49269 üzenetére
Persze én is azért várok ki, pedig engem már nagyon szorít hogy vegyek egyet, mert a régi lejátszóim nem mindent visznek.
Patice Lesz HDR, emlékez most adták ki a HDR-t támogató drivert
Amúgy én majd arra leszek kíváncsi hogy az alaplap gyártók mikkel jönnek majd ki amik HTPC-nek is elég lesz, de a fogyasztása és a hő termelése nem kíván komolyabb hűtést 4K HDR esetén sem, mert most jelenleg ilyen nem nagyon van, mindet hűteni kell pláne nyáron, még ha nem is nagyon de ha nem akarjuk megfőzni mondjuk a HDD-t vagy az SSD-t akkor bizony hűtés kell nekik, ha nem is sok de kell. -
Patice
Topikgazda
válasz
devil-k #49267 üzenetére
Intel idén útjára indította a Coffee Lake (8. generációs) procikat, meg a Z370-es chipsetet, ami csak egy átnevezés a Z270-ről, szóval ebben a tekintetben nincs előrelépés. A Z270 sem tudta natívan, a Z370 sem tudja.
Ráguglizva, hogy most mi a stájsz az Intel jövő év második felére ígéri (jelenleg) a Z390 chipsetet, ami a soron következő procikhoz (Ice Lake - 9. gen.) is jó lesz, meg a mostani Coffee Lake-hez is.
IGP-ben újra fejleszteni akar az Intel, mert kicsit leálltak vele és látszik is a toporgás. Valószínűleg ez a hír is ehhez kapcsolódik.
A belépő szint, az integrált procis cerkák és penyák frontján meg most kellene megjelenniük, csak még sehol nem látom a hírekben, talán majd jövő héten.
Ezeknél lesz natív HDMI2.0 támogatás, csak driver limitáció miatt HDR nem.
Szerk.:
Hoppá, mégis van már valamilyen hír.
-
Patice
Topikgazda
válasz
devil-k #49258 üzenetére
Ha olyan Intel procit veszel (Kaby Lake, 7. gen. vagy újabb), ami tudja hardveresen is dekódolni a 10bitet, akkor a legújabb driverrel van HDR is.
Az már más kérdés, hogy nem fogsz olyan alaplapot találni nagyon hozzá, amin natív HDMI2.0 kimenet van.
Persze ez csak a 30 fps feletti anyagokhoz kellhet, ebből eddig csak egyet láttam virágboltban.(#49257) SunMount3r:
Az Apollo Lake ha jól informált vagyok Linux alatt tudja a 10bitet is (mert az Intel volt olyan kegyes és adott ki olyan linux drivert, amivel ez lehetséges), viszont a HDR-t nem.
Az általad keresett lap még nem létezik külön. Intel Kaby Lake NUC-ok a fenti driverrel már képesek mindenre, amit felsoroltál.
-
SunMount3r
nagyúr
Nincs még natív HDMI 2.0, csak különálló VGA-val.-> És ennek különben van valami korlátozó/minőségrontó/negatív hatása bármire is? A HDR-hez, 4K@60fps-hez ugyebár mindenképp kell a HDMI 2.0, OK. Ezt az Intel máshogy oldja meg, de megoldja. Vagy mégsem? Esetleg a színterek terén valami korlátozás, vagy bármi?!
-
PuMbA
titán
válasz
devil-k #49258 üzenetére
Processzor és memória nem kell, csak egy RX4xx vagy RX5xx VGA
(#49260) Oszilaci: Nem, mivel a HD Graphics 405 nem támogatja a 4K HEVC videók gyorsítását, a processzor meg nagyon gyenge hozzá, szóval akadozni fog. Intel-nél HD Graphics 620-tól van teljes 4K támogatás.
(#49257) SunMount3r: Nincs még natív HDMI 2.0, csak különálló VGA-val.
-
Oszilaci
senior tag
sziasztok megint
ez szerintetek ajánlott 4K házimozinak?
elég a 4K 30Hz?
Supports HDMI with max. resolution up to 4K x 2K (3840x2160) @ 30Hz or 2560x1600 @ 60Hz
-
devil-k
nagyúr
Ezekhez az UHD remuxokhoz milyen processzor és mennyi memória javallott? Lassacskán fejleszteni kellene a vasamat, ami már 3 éves... Sőt, inkább már natív vonalon mennék tovább, de félő, hogy ez még kicsit várat magára? 10 bit... HDR... stb.
-
SunMount3r
nagyúr
Melyik most a legolcsóbb olyan mATX vagy iTX integrált procis lap, ami tudja gond nélkül a 4K@60fps-t, HDR-t, 10bit HEVC-et?
Most akkor a Apollo Lake tudja ezeket, vagy "mégsem" és ha igen melyik modellek?! Azt olvastam, hogy natív HDMI 2.0-ás support-juk "biztos" nincsen...
Az intel-es infók megint összezavartak, azt írják HD 620 és Kaby Lake Core a minimum a HDR-hez.
Köszi!
-
törölt tag
Nekem voltak hasonló tünetek, ha suspend/hibernate állapotból tért vissza a HTPC, mivel csak így tudtam megoldani a bekapcsolást távról.
Reboot segített.
Lehet, hogy máshogy is visszajött volna a hang (felületi hangok is) de ez tűnt a legegyszerűbbnek, és megoldotta a problémát. -
gjanner
tag
válasz
zsolt501 #49240 üzenetére
Szia! Nagyon köszönöm az utánajárást!
Megnéztem a TV-men az általad javasolt beállításokat, de nincs is olyan opcióm, mint amit írtál. A legfontosabb talán az Auto adjust transcoding... opció lenne, na olyanom nincs, a többi az nagyjából megvan, de azok olyan default szagúak és nálam is úgy vannak beállítva. Lejátszási mód nálam is Direct Play (eddig ami film elindult, az csak ezzel működött, semmiféle Transcode vagy Stream esetén meg se nyikkant).
Szerintem nálam a Plex verzióval lesznek gondok TV (D6500) oldalon, mivel egy másik Samsungomon (KS7000 - amire most direktbe AVR-en keresztül van kötve a HTPC) is kipróbáltam, azon teljesen más (újabb) Plex app települt.
D6500-ra: 1.019
KS7000-re: 3.1.0 (3.8.0) / Tizen: 2.4.0Kezdetben a DTS dekódolás hiányára gondoltam a régi TV esetén, mivel a DTS hangú filmeket az újabb TV-n is csak akkor játszotta le (direkt módban), ha a "DTS (DCA)" opció be van kapcsolva (ez az opció pl. a régin nincs is).
Ezt bekapcsolva le tudta játszani az ominózus epizódot az újabb TV (aminek DTS hangja van alapból).
Vissza a régi TV-re, ott kipróbáltam más DTS hangú filmet is és egyre rábökve elindult. Szóval nem hiszem, hogy a hangsáv miatt van gondja.
Még annyit megteszek, hogy HTPC oldalon PMS-t frissítem, mert írta, hogy elérhető egy frissítés (jelenleg 1.1.3.2700, update verzió: 1.9.4.4325 - az eredeti PMS-t egy Librelec-re használható repo-ból telepítettem). Az update egyébként egy .deb formában érkezett, nem nagyon tudom hogyan lehet ezzel frissíteni, de guglizok egyet.Bocs, hogy ilyen bőven írtam le a dolgot, de szerintem lassan feladom, mert a régi App (szerintem a D sorozat még nem Tizen rendszer volt) valószínűleg egy idő után már nem kapott további frissítést / támogatást, így lehet eleve nem tud mit kezdeni egy adott újabb (?) formátummal.
-
tomic
addikt
Nem nagyon akar menni a hang továbbküldése. Feltettem a 32bites Kodit is de azzal se jobb a helyzet.
Csak úgy van hang,ha elindítom a filmet és ott belépek a hangbeállításba és váltok egyet. Ha van másik hangsáv akkor lesz hang ha nincs akkor egyáltalán nem.
TrueHD megy viszont DTS nem.
Ötlet valakinek?hm15 Írtad,hogy LAV filters-ben bitstrem jelölések. Ezt hol találom?
-
SunMount3r
nagyúr
Engem is érdekelne ez a Raven Ridge, hogy HTPC-ként hogy muzsikálna. Ez alapján nem lehet gond a HDR-el sem, vagy ezt még korai így? Az árazás lesz még a fő kérdés, pl. én 60K-nál nem adnék ki többet egy HTPC-s gépre.
Várható, hogy ezekből lesz valami miniPC-s alternatíva is, pl. Brix-ek, Beebox-ok, ilyesmik?
A másik kérdésem: miért lehet az, hogy a KODI hivatalos fórumán az összes ajánlóban az Nvidiákat ajánlják a HTPC-khez és a Radeonok-ról meg szó sem esik? Mind az alapján amit itt eddig olvastam HTPC-hez kifejezetten a Radeon lenne a jobb választás a kadenciahelyesség miatt, a KODI-sokat ez nem érdekeli, vagy van valami hátrány amiről még nem tudok?
-
CirrMee
addikt
Tudnátok javasolni HTPC számára gépházat? Úgy néz ki, cserére van most lehetőség, vannak problémák a jelenlegivel (elvileg kártyát tekintve low profile, de az ilyen kártyák kb 1cm híján nem férnek bele - matt). Kb 30db ezres lenne a keret, max 40cm mélység, illetve 25cm magasság a korlát, ahova be kell férnie, fekete külsősök előnyben. Az sem hátrány, ha tartozik hozzá valami ide passzoló (csendes) táp.
Plusz: tud valaki valamit arról, hogy idehaza mikorra saccolható, hogy kaphatóak lesznek a Raven Ridge -re épülő zsugák? Pl van e realitása annak, hogy március-május körül már pöröghessen a piac (ha közbe nem jön valami részükről)?
-
-
hm15
senior tag
System default vagy Denon-AVRHD(Intel(R) és Wasapi Denon. Extra filter szerintem nem kell.
Első akkor lehet érdekes, ha több tévé vagy monitor van rákötve és nem mindig a Denonon keresztül megy a hang. Olyankor jobb lehet a system default. Ha bekapcsolt a Denon, úgyis az lesz alapértelmezett.
Ha Windows hangkimenetnél a Denon alapértelmezett, Kodiban Dsplayer-Audio renderer Denon, és Wasapi a kimenet, kell legyen hangod.
-
tomic
addikt
Valamit nem jól csinálok.Nincs hangom.
Hol találom pontosan ezeket?
Amit találtam az a Rendszer-Lejátszó beállítás-Dsplayer-Audio renderer. Itt az van,hogy Internal,System default,Denon-AVRHD(Intel(R) megjelenítő,Default DirectSound Device,Default WaweOut Device,DirectSound SPDIF,DirectSound Denon-AVRHD,Digitalis hang.
Ezek közül gondolom a Denon AVRHD Vagy?Majd tovább lépve a menüben a filters résznél.
-Audio decoder-itt a bitstream résznél kipipáltam az összeset.
-Extra external filter- itt melyiket?Majd van a Rendszer-rendszer beállítások-hang-hanglejátszás eszköze: itt a Directsound Denon vagy a Wasapi Denon? Vagy mást kell?
Csatornák száma: 5.1
Hangtovábbítás kipipálva és az alatta lévő kompatibilis vevőkészüléknél az összes.Mit nem csinálok jól?
-
zsolt501
nagyúr
válasz
gjanner #49237 üzenetére
Nos akkor itt vannak az én beállításaim Samsung TV esetén a Plex lejátszóban.
Nekem ezekkel a beállításokkal belső hálózaton akadás mentes a lejátszás, a kiszolgáló oldal beállításai függ a szerverre telepített program verziótól is.Általános és Menű: itt nincs olyan beállítás ami gondot okozhat, itt neked kell eldönteni mi kell neked.
Lejátszó:
Auto adjust transcoding quality itt ki kell venni a jelölést, vagyis ne legyen sárga pötty.
A buffert és az előre és a visszaugrást hagyd alap értéken.
Lejátszási mód: Közvetlen lejátszásHang/Felírat
Hang kimeneti mód: Autó
Belső felírat: TV API használata
A többi ezen belül tetszés szerint.Rendszer
Marad alaponHaladó
Helyi minőség: 12 vagyis a maximum
Távoli minőség: Nekem itt 7 van vagyis ezen nem változtattam
A többi nem lényeges, nem érdemes piszkálni -
tomic
addikt
Dsplayeres Kodiban kell valamit àllîtani,hogy az összes hangformàtumot érintetlenül küldje hdmi-n?
-
gjanner
tag
válasz
Patice #49235 üzenetére
Patice & zsolt501 köszi a válaszokat!
OK, az simán lehet, hogy gyenge a "szerverem". Azonban amit furcsállok, hogy a Direct Play esetén (ha jól olvastam) a kliens app (jelen esetben a Plex app for Samsung) kell megbirkózzon a file-okkal és a lejátszással. Ebben az esetben úgy gondolom a TV-n lévő Plex egy (teljesebb értékű) médialejátszó, így tudnia kellene egy mkv-t kezelni. Vagy rosszul gondolom?
DLNA esete: igen a TV képes rá, utána nézek hogyan lehet beüzemelni... azonban ebben az esetben a TV saját Media Playere fogja kezelni a dolgokat (ha jól gondolom?), ami pedig lévén 2011-es, nem minden mkv-t fog tudni kezelni (részben ezért is tértem át 2 éve a HDD TV-re kötve, beépített MP megoldásból egy dedikált HTPC-re). Szóval úgy gondolom DLNA-val sem fogja tudni lejátszani.
A Plex-nek ezért örültem meg első körben, mert hogy az biztos benyeli az anyagot és nem fog szenvedni tőle.
Sorry, ha kissé értetlen vagyok, de nem teljesen világos, egyik-másik esetben ki végzi a lejátszás feladatát és miféle korlátok vannak adott media fájlok kezelésében Plex / DLNA esetében.Szerk:
@zsolt501
OK, de attól hogy kikapcsolom itt is, ott is, a Direct Play módnak még működnie kellene, nem? Jelenleg kliens oldalon nem használom (szerver oldalon még nem ellenőriztem), szóval egyszerűen csak az engedélyezés/tiltás bezavarhat a közvetlen lejátszásba? -
zsolt501
nagyúr
válasz
Patice #49235 üzenetére
Bőven elég lenne az a gép is, de nem bekapcsolt transzkódolással, ha kikapcsolja a TV-ben és a kiszolgálón is a transzkódolás lehetőségeit akkor nem lesz gond, alap DLNA-van samsung esetén sokat szívtam, mert pl a hang váltás és a felírat megjelenítés eléggé össze vissza működött, az okát máig nem sikerült kiderítenem.
-
Patice
Topikgazda
Ahogy látom a Sony Vegas HEVC (h.265) kódolást köp ki, amit hardveres gyorsítással csak elég új gépek képesek lejátszani akadás mentesen. Az eredeti videó gondolom más eljárással van tömörítve...
(#49232) gjanner:
A kis Braswell nem bírja a transzkódolást.
Amúgy az a Samu TV nem tud DLNA-t? Mert akkor elég lenne feltenni a Kodi mellé, vagy bővítményként egy DLNA szervert, amivel megoszthatod a géped tartalmát, és kész.
-
zsolt501
nagyúr
válasz
gjanner #49233 üzenetére
Valószínű hogy túlterhelt a gép.
Én is használok Samsung Tv-n plex-et, és nálam nincs ilyen probléma, a kiszolgáló gép terheltsége sem nagy ilyenkor max 1% szokott lenni plex szerver részéről.
Nálam a kiszolgáló egy öregecske HP Gen7 microserver N54L, ami nem az erejéről híres, igaz én a szerveren egy xpenology-t futtatok és azon fut a plex kiszolgáló.
Nagyon nem mindegy hogy a TV-n lévő kliens mikori kiadású illetve hogyan van beállítva, mert ha transzkódolnia kell a szervernek az anyagot, akkor bizony nálam is voltak ilyen problémák mint nálad, szóval ha belső hálózaton játszol le filmet plexel és kábeles kapcsolatod van akkor érdemes teljesen kikapcsolni a transzkódolást és a minőséget a maximumra állítani a TV-ben, és a TV appit kell beállítani lejátszó eszköznek és akkor nincs gond a lejátszással, minden más esetben ha nem kellően erős a kiszolgáló ilyen problémába lehet belefutni. -
gjanner
tag
Sziasztok!
Egy N3150-es HTPC-n fut Libreelec 8.0.1, a gépben lokálisan van a HDD, amelyen a Media Library van.
A gép egy erősítőn keresztül küldi a képet direkt csatlakoztatású TV-re.
Tegnap beüzemeltem egy Plex Servert rá, mivel a hálószobában lévő 2010-es Samu D6510 TV képes futtatni egy Plex kliens appot. Néha jó lenne egy-két sorozatot nézni rajta, hosszabb filmeket pedig a HM rendszeren.
A TV WiFi-n keresztül látja a routert, a HTPC pedig kábelen csatlakozik.A dolog össze is jött, média tár beolvasás, sorozatok, stb. minden gyönyörű, azonban a sorozatok/filmek nagy részét nem képes lejátszani, sem Direct Play, sem Direct Stream és Transcoding módban. Volt olyan példa, hogy egy 15-20GB-s filmet képes volt elindítani, azonban egy 2-3 GB-s sorozat epizód nem akar futni rajta. A teljes média tárat nem próbáltam végig, hogy következtetést vonjak le mely típusokkal küszködik.
Esetleg van valakinek ötlete, hogy mi lehet a gond? WiFi sávszél, esetleg ne is várjak sokat egy 7 éves Samu TV-től amelyen a SAmsung apps - Plex kliens fut?Köszi az ötleteket előre is!
Szerk.:
Más dolog... a Kodi másnál is küzd az .iso anyagok lejátszásával? Amit képes elindítani, azt vagy borzasztó darabosan teszi, vagy nem lehet pl. beletekerni, Pause-olni... Szerintem egy Kodinak erre azért képesnek kellene lennie. Másnak mi a tapasztalata ez ügyben? -
StLui
veterán
Tudnátok segíteni miért okoz gondot a Kodi 17.5-nek lejátszani a sportkamerával rögzített sony vegas-szal szerkesztett, és "Intel HEV 1920*1080-59,94p 20 Mbps" formátumban renderelt videót? Szaggatva, darabosan játssza le, hang elcsúszva. Eredeti fájl amit a kamera kiköp magából azzal semmi gondja.
Letöltött filmeket gond nélkül lejátssza.
-
Patice
Topikgazda
válasz
PandaMonium #49229 üzenetére
Igen. Azokban is ugyan az az IGP van, mint az asztali változatokban. Az ULV procikban a proci rész van jobban visszafogva. Sőt, INtel NUC-okban vannak többnyire olyan IGP-k, amik asztaliban nincsenek.
Asztali Kaby Lake procikban ha jól emlékszem csak GT1/2 kiépítésben van az IGP. Kaby Lake i5 NUC-ban meg van GT3-as IGP is, azaz van az IGP-nek saját, integrált (64MB, RAM-nál gyorsabb elérésű) memóriája.
-
PandaMonium
őstag
Értem, köszi. És a notikba szánt ULV processzorokra is igaz ez? Mert ha igen akkor úgy sejtem, hogy egy 7/8 generációs Intel NUC elég jó választás volna számomra.
-
Patice
Topikgazda
válasz
PandaMonium #49227 üzenetére
Intel Kaby Lake (7. generáció, 7XXX számozással) vagy Apollo Lake Cerka (J3455), vagy Apollo Lake Pentium (J4205).
-
PandaMonium
őstag
Sziasztok.
A neten található forrásokból nem derül ki tisztán, úgyhogy megkérdezlek inkább benneteket: Melyik generációtól megy Intel procikon a hardveres HEVC 10 bit, 60FPS dekódolás Linux alatt? Van már ilyen egyáltalán?Az lenne a cél, hogy dedikált GPU nélkül alacsony terhelés mellett tudja visszajátszani a fent említett tartalmakat is a jövőbeli HTPC-m.
-
törölt tag
válasz
Patice #49225 üzenetére
A témában való jártasságod is előnyt jelent.
Utoljára még Dos6.22/Win95 alatt csináltam dual boot-otHa pl ezt kellene csinálnom, eleve google-val kellene kezdenem.
LibreELEC linux alapokon van, gondolom ebben sem az első eset, hogy összefuttokAzt gondolom, hogy néha egyszerűbb direkt rákérdezni bizonyos dolgokra, mint megszerezni a kellő alapismeretet a logikai feltárásukhoz, vagyis megértésükhöz, mely ponttól következetessé válik számodra is, a gyakorlati magvalósítás.
De amúgy igen! Semmi sem lehetetlen, ha elégé akarod.
-
Patice
Topikgazda
válasz
#48613632 #49222 üzenetére
Tegnap éjszaka megint olyasmit csináltam*, ami nagyon nincs leírva sehol, csak guglizásból és próbálkozásból sült ki a siker. Senki sem fogta a kezem, csak csináltam. Jött egy probléma, akkor rákerestem és egyből kipróbáltam, megcsináltam.
*(LibreELEC + Voyage MPD dualboot, grub2-vel, egyéni boot sorrenddel, külön-külön SSD-n a két OP rendszer.)
Semmi sem lehetetlen, ha elégé akarod.
-
törölt tag
válasz
cinemazealot #49223 üzenetére
-
törölt tag
válasz
Celtis #49221 üzenetére
Hát, amikor csináltam, még nem volt infóm erről a lehetőségről, szóval a tökölés, az múlt időben van.
Elégedett vagyok persze, mint mindenki, aki nem tudja, hogy lehet esetleg még jobb. Meg fogom nézni, mindenképp, csak nem sok időm volt eddig.Patice
Azért könnyebb úgy végigcsinálni egy ilyen procedúrát, hogy egy hozzáértő fogja a kezed. Főleg, ha még sosem csináltál ilyesmit. -
tamasgal
senior tag
Megoldottam, fut az nfs szerver és működik minden, látja a Libreelec! Ezt csináljátok végig lépésről lépésre: [link]
Az smb meg kapja be
-
törölt tag
válasz
Celtis #49217 üzenetére
Sokat tököltem a TV beállításokkal. Alapvetően inkább sötét szobát vettem alapul, és ott minden jelenet kellően kontrasztos, jól elkülöníthető szinekkel, tehát nincs gond az éjszakai jelenetekkel.
Ezt külön teszteltem, egy tábortűzes, beszélgetős jelenttel, valami westernből.
Nappal ugyan gáz egy kicsit, meg sajnos van kikerülhetetlen tükröződés is.
De alapvetően este TV-zünk, szóval ez nem annyira gáz.djnice
Este átnézem azt is, amit linkeltél. Köszönöm -
Celtis
veterán
válasz
#48613632 #49215 üzenetére
Ellenőrizni kell "black clipping" és "white clipping" videókkal a beállításokat mind a HTPC-n mind a TV-n. Nem kell sokra gondolni, csak a helyes színtér mód kiválasztása, illetve a fényerő és kontraszt beállítása a TV-n. Különösen a fényerő beállítás kényes.
Simán lehet, hogy most a HTPC-vel túltoltad, és elvesztek a szürkeárnyalatok is, ami egy sötét alap előtti logónál épp mélyebb fekete érzetet ad, de egy esti jelenetnél lehet, hogy csapnivaló.
-
tamasgal
senior tag
Utána néztem ennek az nfs dolognak Win7-esetében, egy holdra szállás csak kicsit egyszerűbb!
Marad a pendrive-os módszer szégyenszemre!Ui: Komolyan nem értem, hogy 2017-ben egy ÁTLAG felhasználónak mért kellene ilyen szinten érteni a számítástechnikához, hogy egy ilyen alap dolog össze jöjjön, hogy egy médialejátszó és egy számítógép lássa egymást egy saját otthoni hálózaton... Bárki bármit mond ez szégyen mind Win oldalról mind Libreelec oldalról!
Köszönöm szépen
Sziasztok -
törölt tag
válasz
SunMount3r #49209 üzenetére
Wetek Play2 és nincs dedikált VGA. Egy 4th gen i3 van bent procinak, a T-s modell. Asszem 4330T
Patice
NFS-sel is volt valami nyűgje.De már nem emlékszem.
-
Patice
Topikgazda
Ezért kellene nfs-t használni és az ilyen problémák elő se jönnének.
-
törölt tag
válasz
tamasgal #49201 üzenetére
Kicsit mélyebben utána kellene ennek nézni, de én is így jártam, az egyik Creator update után, amikor ideiglenesen kukáznom kellett a HTPC-t. (W10)
Eltűnt az SMB, illetve nem értem el a NAS-t, SMB-vel. (Megjegyzem, máshogy sem, sőt! Nem ide tartozik, de azóta van egy csomó gondom az asztali PC-mel is, úgyhogy újrahúzás lesz azon is)
Aztán persze visszajöttem LE-vel.szerk: érdekesség
Wetek után (android) visszakerült a HTPC LE alapokon, asszony 3x megnézte a Skydance intróját, asszem a Star Trek mozik után van, a Paramount logo után.
Azt kérdezte, hogy emlékszek e a TV-re X áruházból? Na olyanok a színek most.
Na, az a TV, egy 4k OLED TV volt
Itthon meg egy 5 éves Pana plazma -
tamasgal
senior tag
válasz
SunMount3r #49203 üzenetére
Nem próbáltam manuálisan megadni, megpróbálom! Köszönöm a tippet!
Cetlis, szerintem az után van gond.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
tamasgal #49201 üzenetére
LE-ben (abban nem tudom van e külön is ilyesmi), vagy KODI-ban próbáltad manuálisan is megadni a megosztó géped megosztási adatait (ip cím és a mappák, külön-külön hozzá adva)?
Valamint ossz ki fix ip címeket mind két gépnek a router-ben, ha eddig nem tetted volna.
Ezek a tippjeim...
(A harmadik a Windows-os SMB kezelés "megszűnése" lenne, mert Win 10-en pl. egy frissítéssel nemrég letiltották a régebbi SMB verziók használatát, így az új verziót már az LE-nek/KOID-nak is tudnia kell hozzá, de az LE-ben ezt már frissítették, ha jól tudom. Bár ez elvileg a Win 7-et nem érinti, de sose lehet tudni...)
-
tamasgal
senior tag
Sziasztok! Kérdésem lenne, hátha tudtok segíteni! Én egy kis Asrock Beebox-al mozizok (Libreelec/Kodi) a nappaliban és utp kábellel van összekötve a routerrel (ASUS RT-N18U) és az pedig a fő számítógépemmel (Win 7, ezen vannak a tartalmaim) ami másik helyiségben van. A problémám, hogy egyik napról a másikra eltűnt az elérhetősége a fő gépem megosztásának, és nem tudok létrehozni új smb kapcsolatot. A google segítségével újra megosztottam (elvileg jól) a Win-es gépem mappáját, routert frissítettem, Beeboxra a Librelec-et újraraktam de az istennek sem látja! Net van a kis gépen ezért gondolom a kábellel nincs gond. Van valami ötletetek, mert én kifogytam belőlük? Köszönöm szépen!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
- Reklámblokkolók topikja
- OTP Bank topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Google Pixel topik
- További aktív témák...
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U727 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Beszámítás! Oculus Rift virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged