Hirdetés
-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PodMAN
senior tag
válasz
Baliga Tamás #51496 üzenetére
Azt nem, csak az egyik memória fölé lóg be a venti. LP memória esetén nem gond (sőt még jó is).
-
válasz
Baliga Tamás #51496 üzenetére
A videón biztosan nem
-
-
-
Baliga Tamás
senior tag
válasz
SunMount3r #51488 üzenetére
Ha majd lesz egy CoolerMaster Elite130 házad - akkor érteni fogod hogy miért kell az alacsony profilú hűtő..!
Amúgy a gyári hűtőt valszeg én sem használnám - pedig én Ryzen5 2600x-ben gondolkodom..., ahhoz màr rézmagos jár - de ez a Gemini hűtő nekem is tetszik és praktikus..!
...és ja-ja - fejleszthetőségben sosem árt gondolkodni..! -
válasz
SunMount3r #51488 üzenetére
Szétnéztem aprón is és nem találtam igazából olyat ami tetszene.
Plusz ha megnézed a korábbi áraimat akkor láthatod, hogy ez mind drágább annál.
Az ok pedig egyszerű, ebből számold le az áfát, mert lehetőségem van a nélkül vásárolni
Nyilván úgy is sok, de a 135K már emészthetőbb összeg.De amúgy igen, jó a meglátásod, úgy terveztem, hogy évekig elegendő legyen.
Ami miatt meg AMD mellett döntöttem Intel helyett, hogy ez jó áron volt, plusz AMD ugye tartja magát, hogy 2020-ig marad az AM4 foglalat. Nem mint ha ez a 2400G nem lenne elegendő egy darabig, de valahogy jövőtállobnak látom ezt a platformot.
Lehetett volna faragni belőle még egy kicsit, pl lehet elég lett volna a 2200G is, plusz azért is mert eredetileg 450-es tápot néztem, aztán úgy döntöttem a plusz gari miatt illetve a félpasszív mivolta miatt legyen ez. (A 450w-os még sajnos nem tudja)
Plusz szeretem a csendet, ezt a hűtőt azért vettem, hogy ha hangos lenne a gyári akkor ezt rakom rá.
Ha esetleg nem, akkor meg eladom -
SunMount3r
nagyúr
válasz
Baliga Tamás #51486 üzenetére
Ja, a táp már azt sugallja, hogy később lesz azért majd dVGA fejlesztés (esetleg), de még úgy is kicsit túllő a célon.
A külön CPU cooler-t nem értem, mert a 2400G Box-ban azért egy elég normális gyári hűtővel jön (ha jól tudom).
Azért ha még 25K-t le is számítunk ezek miatt, akkor is elég vaskos lett a végösszeg. Ha beszállna ebbe egy Gaming-re is jó dVGA is AMD vonalon, akkor már bőven kilőnénk a 200K-s keretet is. Ha 220K-nál megállna a dolog és jó mindkét célra, akkor még talán racionális (amíg el nem avul
).
-
válasz
Baliga Tamás #51486 üzenetére
Amúgy LOL, most nézem nem vagy messze tőlem
-
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
zsolt320i #51483 üzenetére
Pontosabban a HDMI 2.0a nem natív (csak az 1.4, ha van), ami kell a HDR-hez. A HDMI 2.0 csak a 4K / 60Hz-hez elég.
Ez pedig egy Gemini-s procis Mini-PC, az pedig csak 4K-tud, de HDR-t már nem.
Ettől még lehet, hogy mehet vele a HDR->SDR konverzió 4K esetén is a MadVR-el. De van itt is valaki, akinek van Gemini-s lapja, az talán többet tud erről mondani (és talán mások meg a MadVr-es HDR->SDR-es konverzió minőségéről, mert ebben az esetben az sem mind 1).
De ha később HDR-es TV-t is tervezel (és jelent számodra valamit), akkor érdemes a lejátszó hardverben is HDR-es képességűben gondolkodni.
(Ez a Gemini -szerintem- egy óriási "fricska" volt a budget HTPC építők felé az Intel részéről, hogy a proci az olcsó, már raktak rá natív HDMI 2.0-át is, de a HDR-t meg direkt lecsapták róla.
)
-
zsolt320i
senior tag
válasz
SunMount3r #51482 üzenetére
Uhh, ezt nem gondoltam volna, hogy ezekben a HDMI 2.0 nem natív.
Ebben szted mi van:
[Beelink x45]
Ebben nagyon erősen gondolkodom. -
SunMount3r
nagyúr
válasz
zsolt320i #51481 üzenetére
Azt, hogy csak HDMi 1.4 van (esetleg) natívan a HDMI 2.0a pedig Display Port-ból átalakítós chip-el van megoldva az alaplapon. Ez az LPSCON típusú chip-ek esetén (ilyen van az összes NUC-on is) biztos jelenthet problémát pl. Linux alatti média lejátszás során főleg a felbontásváltás esetén. Win esetén még nem olvastam, hogy probléma lenne (de attól még lehet). Sok TV (de nem mindegyik) alapból nem szereti a DP átalakítós megoldást és ez is okozhat pl. eldobott HDMI jelet, egyéb anomáliákat. Pl. a 3D MVC egyáltalán nem működik vele. Ettől még Win alatt nem olvastam olyat, hogy a 4K /HDR-be bekavart volna. Vagy legalábbis gondolom, hogy nem riszkírozná meg az Intel, hogy a spec-ben hirdetik a 4K / HDR támogatást, de az mégsem működne mindig rendesen (legalábbis Win 10 alatt). De annyi olvasott infóm nincsen róla, hogy konkrétan állítani tudjam.
Van egy másik chip a MegaChips fajta, arról pl. nemrég olvastam, hogy megy vele a 3D MVC is rendesen (ami szinte csoda). Lehet az kompatibilisebb módon működik általában is.
-
zsolt320i
senior tag
válasz
SunMount3r #51480 üzenetére
Mit takar "a szerencsétlen DP átalakítós megoldást" ?
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
SunMount3r #51477 üzenetére
Nem tudom mi a jelenlegi terv menet, mikorra jönnek már frissített Intel IGP-k végre, hogy megérje e várni esetleg, ha valaki nagyon Budget HTPC-t akar (majd) építeni. Mert már nagyon ideje lenne meglépniük azt amit a Gemini-vel kellett volna, hogy az olcsóbb, Core alatti procijaikba is legyen 4K + HDR támogatás. (És ezt a szerencsétlen DP átalakítós megoldást is végképp száműzzék az IGP-kből).
Persze akkor se köszöntene be a "Kánaán", mert erőben még mindig biztos gyengék lesznek a MadVR-hez, de ha valaki beérti ezekkel a nagyon "alap" beállításokkal, akkor nem ütköznénk olyan dilemmákba, mint most.
Amúgy ott vannak a jóval olcsóbb, belépő AMD APU-k is a 2400G alatt, azokról nem tudom mennyire szuperálnak jól a 4K / HDR fronton (pl. totál minimum beállításokkal), erről még kevesebb az infó. Elvileg a hardveres feature meg van hozzá bennük, kérdés, hogy a kraftjuk is elég lenne e hozzá. Mert esetleg még azok jöhetnének szóba, ha semmi plusz MadVR-es igény sincsen.
-
Baliga Tamás
senior tag
válasz
SunMount3r #51477 üzenetére
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Baliga Tamás #51476 üzenetére
Esetleg egy 7th Gen-es belépő i3-as proci használtan (olcsóbban) valahonnan. + olcsó deszka, olcsó RAM. De az is csak akkor, ha kell majd a HDR is, nem csak a 4K. Mert arra jó már egy Gemini Lake-es integrált AsRock lap is. Viszont az i3-hoz utána kell nézni jól, hogy tuti olyan deszka legyen ami tudja a HDMI 2.0a-t, de azok még ma is nagyon ritkák.
De ugye ha ház sincs még, meg táp se, akkor se fog beleférni 60K-ba és ott már nem érdemes nagyon a legolcsóbbakat venni.
Szerk.: a végső mentő ötlet egy min. 7th Gen-es i3-as használt NUC lenne, ha kitudná fogni nagyon jó áron. De ott vannak még a szintén min. i3-as egyéb Mini-PC-k (de lehetőleg nem a kínaiak), ott is -ELVILEG- csak arra kell figyelni, hogy HDMI 2.0a legyen rajta, de ezekkel még kevesebb a tapasztalat.
-
Baliga Tamás
senior tag
válasz
MasterMark #51475 üzenetére
Igen - csak a 60k eléggé szűkös keret mindenre..!
-
zsolt320i
senior tag
SunMount3r; PuMbA köszönöm a válaszokat.
A válaszok alapján nekem elég a sima lejátszás.
Ha filmet nézek az mindig jó minőségben töltöm le, szóval képjavítás, pixelesedés, vagy elmosódás miatt (sztem) nem szükséges.
Fel/le konvertálás sem szükséges, mert jelenleg 1080p-s TV-m van, és a tartalmak amiket nézek rajta 1080p-esek.
Most tervezek egy 4Ks rendszert összeállítani, és azon is lehetőleg natív felbontásban szerzem majd be a tartalmakat.
A nagy problémám, hogy kb 60K Huf-ért nem találok olyan alcsonyfogyasztású HTPC-t ami a 4K-s&HDR tartalmakat kadenciamentesen lejátssza.
Nagyon megtetszettek az olcsó kínai NUC utánzatok egy j4150-es celeronnal, de annak egy nagy baja van, nem tudja a HDR-t.
Lehet az csinálom, hogy veszek egy Kínai NUC utánzatot, azt fogom használni médiaszervernek, és a tvkhez lesz egy-egy Amlogic S912 es procival szerelt médialejátszó.
Ezzel csak az a baj, hogy plusz egy cuucal kell többet vennem, jó lett volna olyan htpc amit tudj a 4K HDR-t. -
PuMbA
titán
válasz
zsolt320i #51470 üzenetére
SunMount3r válasza
A videó kódolások a helyigény csökkentése miatt nem minden pixelre tárolnak színadatokat (azért ez lett, mert az emberi szem is kevésbé érzékeny a kisebb színes részletekre, mint egy világosságra), csak 4 pixelhez például 1 db színt és a többihez tartozó színt kiszámoló algoritmusban vannak különbségek, illetve fel és leskálázás módszere miatt lehet jobb eredményt kapni, tehát ha egy 480p videót játszol le 1080p-n (de ne gondolj semmi egetverő különbségre, mert nem létező adatokat nem lehet "kitalálni"), illetve 4K filmet játszol le FullHD-n, ilyenkor nem triviális és számolni kell algoritmusokkal, hogy mi lesz egy-egy képpont színe.
Emellett még ott van a rosszabb minőségű videók zajcsökkentése vagy a sávosodás, pixelesedés csökkentése. A madVR jelentősége egyre csökken, hiszen a 4K és a nagyon jó FullHD videók már alapból olyan felbontásúak és annyi színinformációt hordoznak, hogy nem jönnek ki ezek a dolgok annyira.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
zsolt320i #51470 üzenetére
Felületesen, amit én tudok róla (elméleti szinten): a videókban nincs minden adat "benne" amit végül képként a kijelzőn látsz. Pl. a chroma értékek egy része, ezeket pedig "menet közben" kell "kitalálnia" és "behelyettesítenie" valamivel a lejátszónak, ezek pedig amolyan "saccolás" alapján történnek és a MadVR-el ezt a saccolási folyamatot lehet pontosítani, tökéletesíteni.
Javítsatok ki ha noob-ságot írtam, de én így tudom kb. most fejből.
+ Ugye ott van a felbontás felskálázás is, ha jól tudom ott is valami hasonló megy végbe, mert "ki kell találni" a hiányzó pixeleket.
+ Eleve gyengébb minőségű videó esetén lehet zajszűrőket is bevetni, ami "kijavítja" a képhibákat.
-
zsolt320i
senior tag
Segít nekem valaki megérteni a madvr mit tesz hozzá a mozizáshoz?
nem az a legjobb ha natívan 1az1ben valami lejátssza a filmeket ahogy felvették? -
szami777
addikt
válasz
SunMount3r #51466 üzenetére
Már néztem 3d bd50 és sima bd 50es filmet is, meg 4k-t is, azzal nem lesz baj.
-
szami777
addikt
válasz
PodMAN #51447 üzenetére
+(#51448) SunMount3r
Köszi az építő válaszokat. Kár volt belekeverjem a 3d-t, mert teljesen levette a fókuszt a tényleges kérdésemről.
Arra lettem volna kíváncsi, hogy pc-tv kombóval az általam linkelt bluray lejátszó/író megfelel-e.
Szeretnék diszdobozos bluray filmeket venni, illetve pár filmet kiírni bluray lemezre, később pedig lejátszani.Nem akarok egy vagyont költeni rá, de nem is akarok spórolni rajta, ha azt mondjátok, hogy az az lg lejátszó egy kalap sz@r.
-
Baliga Tamás
senior tag
válasz
Shkiz0 #51461 üzenetére
Ha "csak" HTPC a cél - akkor teljesen jó lesz bármelyik Ryzen APU; a 4xx szériàs lapok pedig már jól elvannak bármelyik DDr4 Rammal - nàlam az utolsó Bios frissítés óta (X370) alapból max.órajelen fut a Ram - azelőtt is, csak szórakozni kellett kicsit az időzítésekkel..! És igen; ezeken a lapokon már 2.0 Hdmi kimenet van - tehát minden adott a 4kHDR-hez..!
-
válasz
SunMount3r #51457 üzenetére
Minden képen kell egy gép, már csak az egyéb funkciók ellátása miatt is.
Viszont ezen a HTPC-nek kinevezett gépen nem fog menni semmilyen játék ez biztos, arra ott lesz az a gép amiről most írok (6600K) illetve ha kijön az új széria akkor majd meglátom, hogy 9xxx vagy egy 8700K legyen.
Éjszaka már össze volt szedve minden, már majdnem rányomtam a megrendelés gombra, de megremegett a kezem
Van bennem pro és kontra is az AMD kapcsán. Nem vagyok teljesen képbe, de pl az első ryzenes lapok nagyon haklisak voltak a memóriára. Ez nem tudom mennyit változott most az új 4xx lapoknál.
Intel vonalon meg kb tök mind1 mit raksz mellé. Fogyasztás is eddig intel mellett szólt, egyedül ami szimpatikus volt az AMD esetén, hogy többnyire olcsóbbak voltak a konkurensnél, és mellé rendre erősebbek voltak IPC-ben.
De ha a 2400G kevés lesz 4K-ra akkor igazából tök mind1, ha egy mezei 4 magos amd-t veszek bele akár használtan is gombokért, vagy max egy 2200G és megy mellé egy dVga amikor szükségem lesz a 4K-ra, plusz most, hogy a bányászat hanyatlik vga is van dögivel szintén akár használtan, de mivel tudok netto áron vásárolni így akár újonnan is.
Azért örültem meg elsőre ennek az AMD-s holminak amúgy, mert a lap az elég korrekten felszerelt, és az ára sem vészes, és tudja a hdmi 2.0-t.
Intel vonalon nem nagyon van hasonló, ahogy éjjel néztem.
Szóval nem tudom mi lenne a jó megoldás -
-
Baliga Tamás
senior tag
válasz
SunMount3r #51457 üzenetére
...épp ezért nem favorizàlom màr annyira a 2400G-t; csak HTPC-re rendben van -de hosszabb tàvra nem terveznék vele..!Ellenben egy Ryzen5 2600/2600x ami egy VGA-val már nyerő pàrosítás sztem minden célra hosszú távon is..!
-
PuMbA
titán
válasz
Shkiz0 #51453 üzenetére
Pont a hagyományosnál tök mindegy, mert ott csak a CPU használja a memóriabuszt, itt pedig a VGA is. Integrált VGA-s gépeknél nem játszik a single channel, mert 40% teljesítményt veszítesz
Ha 112GB/s sávszélességű GDDR5-öt tennél mellé, mint egy RX460-on, akkor még tovább gyorsulna, mert maga a GPU már ugyanaz vagy jobb, mint a külön álló 30k-s kártyának, de egy integrált VGA-t a memória akadályozza a még nagyobb sebességtől. Szóval ez az előnye egy külön kártyának.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Baliga Tamás #51456 üzenetére
Őszintén szólva még mindig nem tudom miket kell nézni igazán ezeken az összehasonlító oldalakon, de így benyomásra annyival nem tűnik jobbnak a 2400G. Mire gondolsz miben lehet jobb és milyen célra? Játékra szerintem a 6600K is elég még ma is és akkor már biztos jobban járna egy dVGA-val.
Szerintem felesleges pénzkidobás egy teljesen új gépet építeni, ha egyszer jó az alap ami már megvan hozzá.
Az APU akkor lenne talán jó ötlet, ha nem lenne más és a leg budget-ebb módon kellene valami mégis használhatót összepakolni. Mert persze később ehhez is mehetne majd egy rendes VGA.
-
Baliga Tamás
senior tag
válasz
SunMount3r #51455 üzenetére
Tulajdonkèppen igazad lehet - màr csak költséghatékonyság szempontjàból is - viszont egy 2.gen Ryzen cpu azért màs célokra is "tartalék" lehet jócskán - nemtom; egyre kevésbé kezdek hajlani most màr én is az APU irànyába..!
Jó volna tudni hogy 2400G-nél pl. valóban mennyi Ram-ot engedhetsz neki maximàlisan..? -
SunMount3r
nagyúr
válasz
Baliga Tamás #51450 üzenetére
Hmm, az az i5-ös proci nem olyan rossz alap, ha HTPC célra kell. Akkor már nem jobban járna egy rendes RX kártyával bele? Még olcsóbb is lenne, mint az APU+ egy új lap és használhatóbb is MadVR-re.
-
válasz
Baliga Tamás #51450 üzenetére
Köszönöm, akkor ez eldőlt, AMD lesz
Kell a 8G ram, vagy elég a 4G?Házakból közbe ezeket néztem:
- Thermaltake Core X1
- Thermaltake Core X2
- NZXT H200
- Fractal Design Core 500
- Cooler Master Elite 130 Advanced -
Baliga Tamás
senior tag
válasz
Shkiz0 #51449 üzenetére
A kiválasztott holmik terén abszolút jól gondolkodsz - én az intel vonalat felejteném a 4k HDR gondtalan lejàtszás érdekében..!
Szval ha Igp-ben gondolkodnàl - inkàbb a 2400G lehetne befutó; csak a Vram hiànya miatt ez volna később a szűk keresztmetszet - a MadVR szereti a minél több vga fedélzeti memóriàt - nàlam a 4Gb-os Rx560 + 8Gb RAM-mal egész jól elvan 4k tekintetében; az lehet a gond az Igp-vel hogy ott max 2Gb Ramot engedhetsz neki Bios-ban tudomásom szerint - az viszont kevés lehet..!
Szval tapasztalatom szerint a Ryzennel pöpec kis Htpc-t lehet rittyenteni 4k alà..!
Házból pedig elraktam tartalékba egy Cooler Master Elite130-at - egy előző Asrock Qc5000itx/wifi lapon futó Htpc projektből - csíptem ez a hàzikót; egész jól tudtam szerelni..., viszont most szemezgetek egy Thermaltake Core P1-el..! Jól mutatna benne egy Asrock B450 itx/Ryzen2600x/Thermaltake 240 riing ventis vízzel..! -
válasz
Shkiz0 #51422 üzenetére
Na kicsit volt most időm nézelődni és agyalni de sokkal előrébb nem vagyok.
Gyakorlatban az már fix, hogy kell még 1 gép, így rakni kell össze egyet. (bővíthetőbb, olcsóbb mint ha komplett gépet vennék, mint pl Intel NUC)
Ugye mondtam, hogy kéne NAS is, amit kiváltanék ezzel a géppel, mivel ez is 24/7-be menne.Ezeket a hw-eket néztem:
ASRock sAM4 Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac 31K
Ryzen3 2200G vagy Ryzen5 2400G 24K / 35K
Corsair Vengeance LPX Black DDR-4 8GB/3000 KIT 29K (nem tudom kell e a 8G vagy elég a 4)
240GB Kingston A400 SATA3 2,5 10K
Western Digital Purple 3TB 64MB SATA3 WD30PURZ Van itthon 1db.
Corsair CX550M 17KÉs kéne ugye a ház amivel bajban vagyok. Találtam egy tök jó házat, ami nem más mint a Fractal Design Node 202 de abba nem megy bele a 3.5" HDD, plusz a táp sem, pedig rohadt jó ház.
Tudnátok ajánlani valami hasonlót, amibe a fenti dolgok beleférnek?Illetve még 1 dolog.
A jelenlegi asztali gépem egy Z170 Fatal1ty K4 + I5 6600K. Ezt tervezem lecserélni nemsokára az érkező 9-es szériára, és ez eddig úgy volt, hogy megy eladásra. Na most rálestem az árakra, és ahogy nézem kb annyit kapnék érte amennyiért venném az AMD-s lap proci kombót.
Érdemes lenne esetleg ezt megtartani, visszavenni alapórajelre, esetleg alulfeszelni és a fenti sallangokat mellédobva erre építeni, vagy inkább ezt adjam el, és vegyem az Ryzenes gépet?
Mert ha azt mondjátok maradjon ez, akkor mivel ez már rendes ATX így a házat is ehhez kellene néznem.Összegezve pedig amire kellene:
- Jelenleg FHD, és FHD 3D tartalom lejátszása
- NAS kiváltása. (torrent is)
- Később alkalmas legyen 4K lejátszására is. -
SunMount3r
nagyúr
válasz
PodMAN #51447 üzenetére
Neki van hozzá megjelenítője. És videó anyag is folyamatosan van rá ma is bőven. Ha őt érdekli, tetszik neki ez , akkor miért ne foglalkozna vele?
(Az más kérdés, hogy a 3D-s filmek 90%-a trash a 3D élmény szempontjából. De van egy szűk 10% ami miatt azért én sem mondanék le róla, még a jövőben sem.)
-
szami777
addikt
Sziasztok,
A pc-m rá van kötve a nappaliba egy 4k tv-re (58mu6122). Szeretnék venni a pc-hez egy blu-ray író - lejátszót, ami usb-s, mert nincs a házba neki kiépítve hely.
Ezt néztem ki:
[link]Ez jó lehet nekem?
Van egy 3d monitorom is a hálózobában, így a 3d blu-ray miatt gondolom azon tudom nézni ennek a segítségével. (?)
Köszi a válaszokat előre is.
-
Baliga Tamás
senior tag
...csak 2Gb adható..!
-
PuMbA
titán
válasz
SunMount3r #51442 üzenetére
Nem lehet 4GB-ot adni az IGP-nek, de elég megnézni a memória használatot GPU-Z-vel
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Baliga Tamás #51437 üzenetére
Akkor itt az idő megint linkelni ezt.
Amire jó oda figyelni, hogy itt csak HDMI 2.0-ról beszélnek (pontosabban a 4K/60Hz-ről) és nem 2.0a-ról, ami kell a HDR-hez. De mint ezt tudjuk ez még nem jelenti, hogy nem fog menni a HDR, hiszen itt is minden csak a sávszélesség áteresztő képességen múlik és sokszor ehhez is elég csak egy BIOS frissítés, ha mint írták, a lap gyártója nem spórolta le róla az ehhez elégséges HDMI vezérlőt.
-
válasz
Baliga Tamás #51433 üzenetére
Akkor max megy melle egy rx570 ugy is van uresedes a banyaban
-
PuMbA
titán
válasz
zsolt320i #51429 üzenetére
[link]
Az, hogy valami csak HDMI 1.4 certifikációt kapott, csak annyit jelent, hogy spóroltak, mert lehet, hogy a HDMI 2.0 validáció több pénzbe kerül.
(#51430) pitepeti71: Minden, ami nem film, tehát természetfilm, koncertek stb. az minimum 30fps, de inkább 50 vagy 60 fps lesz, mint eddig.
-
válasz
Baliga Tamás #51426 üzenetére
A vegat tartalmazo apuk elegendoek 4k-hoz?
-
válasz
Baliga Tamás #51424 üzenetére
Egyelore FHD plazma van (Samsung E8000) de ha htpc epitese mellett dontok akkor mar 4k ready legyen.
Te mit ajanlanal, vagy mit raknal ossze?
Mert nezegettem ezek a Vega-s AMD cuccok eleg joknak tunnek. -
Sziasztok
Tanácsért jöttem hozzátok.
Adott egy panel lakás 2 nem túl nagy szobával.
Eddig a nagyobbik szobában volt a gép az egyik sarokban, ami egyben a háló is volt a kicsi szoba volt a dolgozó és "lomos" szoba mivel egyedül lakom.
Jelenleg viszont a felújítás után a kicsi szoba lesz a háló, és szembesültem vele, hogy nem igazán fog oda beférni a jelenlegi asztali gépem.
Eddig ugye úgy volt megoldva hogy gép mellett volt nemsokkal a TV így HDMI kábellal össze volt kötve, és ha filmezni akartam akkor áthúztam az MPC-t a tv-re és hajrá.
Most viszont a TV maradna a hálóban, gép viszont mint mondtam úgy néz ki marad a régi helyén a most nappalinak kinevezett szobába.
Kettő között elég nagy a távolság, HDMI kábellal nem igazán kivitelezhető a dolog, plusz elég drága lenne egy 25-30m-es kábel.Innentől érdekes a dolog, és jöttem ide segítséget kérni.
Amikre eddig gondoltam.
1: A hálóba összerakok / veszek valami esztétikus és kicsi gépet amit tv-re kötve nézhetek bármilyen formátumú filmet.
2: UTP kábelen viszem át a HDMI jelet és telefonról vezérlem (Unified Remote) a gépet ha filmezni akarok (eddig is sokszor volt így főleg ha ágyban feküdtem és lusta voltam a géphez mennie)
Amennyiben az 1-es megoldás maradna, úgy ki mit ajánlana akár alkatrészekből válogatva, vagy akár valami kompakt összerakott cuccot számításba véve?
Külföldi beszerzés nem probléma, ha esetleg ali/ebay/stb helyről van valami fain cucc.A válaszokat előre is köszönöm
-
PuMbA
titán
válasz
SunMount3r #51420 üzenetére
"Hát igen, nem könnyű kérdés. Élőben kellene látni a gyorsabb VGA hozadékát a MadVR-es képen."
Egyszerű, feltolod a madVR beállításokat és megnézed a képminőséget, mégha szaggat is
Én semmi eget rengető változást nem veszek észre egyébként, szóval annyit nem ér meg nekem, hogy 50W-ot elfűtsek a majdnem semmire az RX460-nal, szóval az alapértelmezett madVR beállításokon vagyok, azaz chroma upscale Bicubic 60, image up és downscale DXVA2 és minden más kikapcsolva.
-
SunMount3r
nagyúr
Hát igen, nem könnyű kérdés. Élőben kellene látni a gyorsabb VGA hozadékát a MadVR-es képen. De lehet úgyis Gamer + HTPC-t építek inkább és rákényszerülök mondjuk egy RX 580-ra. Ami Gamer oldalon plusz kiadás és rossz ár/érték arány (az Nvidia-val szemben), az a HTPC oldalon épp, hogy előny lenne. De az biztos, hogy még így is olcsóbb, mint 2 külön gépet építeni, még akkor is, ha a HTPC-ben beérném egy 2400G-s APU-val. Az ideális persze egy Vega 64 lenne, de annak az árából majdnem kijön egy komplett gép is, így azt semmiképp. Az Nvidia az itt olvasottak alapján meg ugye alapból ugrott...
(Vagy hagyom a PC Gamer dolgot, veszek inkább egy PS4-et és akkor már számítana, hogy mennyiből jönne ki egy már ezekre használható HTPC).
(#51419) tomic: Kösz az infót!
-
tomic
addikt
válasz
SunMount3r #51417 üzenetére
Saját tapasztalatból mondom ,hiszen pont ilyen a htpc-m. Mindenre elég fullhd-ig a 2400G,valamint még a 4k leskálázására is. Megjegyzem én plazma tv-vel használom,nem vetítek,tehát a nagyon nagyon finom változásokat nem érzékelem,így a beállításoknál sincs rá szükségem.
Ha a ramtól tartasz elég neki a 3200-3400mhz.Nem gyorsult tőle a madvr ha pl. emeltem a ramot 3200-ról 3400-ra érezhetően.Viszont 2400-ről váltva igen.Tehát kell neki a "gyors" ram!
Mindemellett én csak 2GB ramot állítottam be neki a bios-ban amit használhat,de bőven elég.Madvr nálam így megy(ment) a 3400mhz-s ramokkal:
1080p NGU sharp high megy kb 18-22ms idővel.
Ha jól emlékszem chrispen van beállva még hozzá. Ez megy neki egy alapon járatott igp-vel 3400-as ramokkal.1080i Super xbr amivel garantáltan elboldogul. Kb 9-11ms. Ez ugye erőforrás igényesebb,ez 3400-on futó ramok mellett bírja csak. Ha a ramot 2400-on illetve az igp-t alapon futtatom akkor màr nem bírja.Itt nem emlékszem,hogy az igp alapon vagy húzva ment.
További felbontást csak akkor tudok mondani ha megjött az új alaplapom.
Ha ezek nem elegendőek neked,akkor nem marad más mint a vga.Én RX570-est adtam el és nem érzem a hiányát.Megjelenítőmnek felesleges a további fi..g reszelgetés úgy sem látok érdemi változást.
Remélem tudtam segíteni. -
Baliga Tamás
senior tag
válasz
SunMount3r #51417 üzenetére
...hàt igen - a budget kategóriát felejthetjük ha igazi vérbeli gépben gondolkodunk; én most àrulom a jelenlegit - és a terv a következő:
- Ryzen5 2400G vagy Ryzen5 2600x
- Asus X470 i gaming mitx
- 8Gb DDr4 3200Mhz
- M.2 Sata SSd
- Sound BlasterX AE5 a pcie foglalatbaHa a 2600x proci lenne - akkor átmenteném a mostaniból az Rx560-at és egy 500w-os tápot..!
Egyenlőre nem tudom melyik ver. lesz..! -
SunMount3r
nagyúr
Volt már téma és linkeltem is, hogy az AVS-en amit csináltam neki Thread-et, abban elég vegyesek a vélemények és annyira sok konkrét teszt és adat még nincsen. Nekem nem annyira meggyőző egyelőre semmi, se pro, se kontra.
Írják is, hogy a legszűkebb keresztmetszet a dedikált (és gyors) VRAM hiánya, amire a MadVR-nek nagyon szüksége lenne bizonyos dolgokhoz. Kérdés ugye, hogy amiket felsoroltam azokhoz elég lenne e így is.
A fel/leskálázás meg a leg erőforrás igényesebb feladatok egyike, kérdés, hogy ezen az általam elvárt szinten is így van e.
+ (#51416) Baliga Tamás : Van már valami konkrét forrásotok erre?
Jah.: meg ajánlják ott azt is erősen, hogy csúcs memóriákat kéne hozzá venni, hogy valamennyire kompenzálja a VRAM hiányát. Az meg már nem annyira "budget".
-
tomic
addikt
válasz
SunMount3r #51414 üzenetére
Erre mindre jó a 2400G IGP-je.
-
SunMount3r
nagyúr
Oké, tegyük fel, hogy nem kell egyelőre a 4K és a HDR. Ami viszont igen:
1. Némi plusz képjavítás FHD videók esetén. De legalábbis "korrekt" FHD képminőség.
2. SD és HD->FHD felskálázás, lehetőleg olyan minőségben ami -valamivel- jobb, mint a TV saját skálázója felbontásváltás esetén.
3. 4K->FHD "leskálázás", lehetőleg jó minőségben.
4. HDR->SDR konverzió.
5. Mindez totál akadás és probléma mentesen.
Ha ugye a belépő RX 540-et -is- kizárjuk (az ára miatt), akkor mik a lehetőségek budget szinten? 2400G APU? i3-as IGP? Esetleg erre még a Gemini is képes? Vagy ne is reménykedjek?
-
PuMbA
titán
válasz
Baliga Tamás #51411 üzenetére
Igaz, bár ma már a Pentium G5400 meg dekódolja a 8K-t is
Egyetlen előnye az újabb AMD-knek, hogy a Ryzen 2200G-vel egyes alaplapokkal elvileg megy a 4K HDR is az alaplapi HDMI-ről.
Jövő héten lesz meg az RX460-om, de kicsit szomorú vagyok, mert az Intel G4560-am tudja dekódolni a YouTube-on használt VP9 10bit-es videókat is, akár 8K-ban, míg az AMD-nél elaludtak kicsit a fejlesztésben és csak Chrome-ban működik a VP9 rásegítés a VGA általános számítási egységével.
-
Baliga Tamás
senior tag
...ja - kifelejtettem hogy ez még így - esetlegesen vga nélkül - még mindíg alkalmas FullHD-ig is akár..!
-
Gombinyó
őstag
válasz
Baliga Tamás #51409 üzenetére
és mert nem nyomi intel - HTPC-re
Attól, hogy Intel processzort van a gépben még az RX560 fogja intézni a filmet. Ne menjünk már át fanboy topikba, légyszi! -
Gombinyó
őstag
válasz
Baliga Tamás #51407 üzenetére
És ez mivel jobb, mint amit Pumba javasolt? VGA mellett mi értelme az APU-nak? Az Intel proci meg B350 lap korszerűbb, jobb megoldás VGA mellé szerintem is.
-
Asztee
aktív tag
válasz
Baliga Tamás #51402 üzenetére
Bővebben ?
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen TV-t vegyek?
- Kuponkunyeráló
- Formula-1
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Elektromos autók - motorok
- A 3D V-Cache és a rengeteg memória lehet az új PlayStation fő fejlesztési iránya
- Okos Otthon / Smart Home
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- LG 49SE3KE-B 49" Full HD LED monitor
- Audio-Technica ATH-M20x fejhallgató
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3163, 100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! GigaByte H610M i5 14400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Kolink Observatory RGB 800W
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest