-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Celtis
veterán
válasz
xxlongikaxx #50793 üzenetére
Szerintem nem jó ötlet összevonni a htpc és notebook funkciókat.
Ha kell a 4k, vegyél egy S905x-es boxot, és váltsd ki vele a Pi-t. -
Celtis
veterán
válasz
MasterMark #50716 üzenetére
Szerintem jobb. Még a Samsung végtelenül egyszerű és kevés gombos távirányítójával is jól használható.
-
Celtis
veterán
válasz
MasterMark #50634 üzenetére
Az infra vevő egyik lába test, a másikon 5V-ot kell mérjél. A harmadikon mérjél feszültséget, de AC (váltóáram) állásban. Ha táv gombnyomáskor észrevehetően megnő a feszültség, akkor a vevő valószínűleg jó.
-
Celtis
veterán
A médiatár tisztítását nem érdemes automatikusra állítani. Ha bármilyen okból nem elérhető a NAS, törölne mindent.
Megjegyzem én nem is láttam még ilyen opciót a Kodiban. A manuálisan indított médiatár tisztításnak viszont ki kéne törölnie az elérhetetlen filmekhez tartozó borítókat. -
Celtis
veterán
válasz
Massoud #50051 üzenetére
A Hifiberry cuccok szoktak működni Libreelec alatt. Mondjuk nem olcsók. Esetleg nézd meg milyen chipset-et használ és vegyél olyat más gyártótól.
Ha más azt állítja, hogy ugyanez a DAC megy neki LE alatt, akkor nálad is kéne működnie. Érdemes lehet a logokba belenézni. lsusb és dmesg parancsok kimenetét végignézni, hátha valami kiderül. Felismeri-e az eszközt a rendszer stb.
-
Celtis
veterán
válasz
cucumber87 #49976 üzenetére
Elég ha egy topikban felteszed a kérdésedet. Ráadásul nem is idevaló.
-
Celtis
veterán
válasz
SunMount3r #49948 üzenetére
Az alaplapnak támogatnia kell ezt a funkciót. Eddig csak Asrock lapoknál találkoztam ezzel a képességgel.
Mondjuk én USB CEC adapterrel kapcsoltattam be a gépet. -
Celtis
veterán
válasz
Skillet #49930 üzenetére
Én attól tartanék, hogy hiába jön ki két HDMI kimeneten a jel (akár splitter, akár két kimenetes box), az erősítő nem fogja kiszedni az audio jelet, ha a video formátum nem támogatott.
Megjegyzem az előbb linkelt boxon van optikai kijárat. Igaz kevesebb hangformátum jut át spdif-en, de az működni fog régebbi erősítővel is. -
Celtis
veterán
válasz
Skillet #49930 üzenetére
Tegnap 4650 forintért rendeltem egy S905X lejátszót.
-
Celtis
veterán
válasz
bozsozso #49918 üzenetére
Úgy tűnik nem igazán vagy tisztában az ebay működésével. Ha nem kapod meg az árut vagy az rossz/más egyszerűen egy kattintással visszakéred a pénzt. Ennyi. Az idegentől vásárolt használt cuccra szerinted milyen garancia van?
Ha csak az a bajod, hogy megbízható helyet keresel, akkor ezt tudom ajánlani. Ez most kb. 9 ezer forint. Én már kettőt vettem itt az elmúlt hetekben. LE-vel kiváló.
Közben találam 5 ezer alatt ugyanezt egy nem túl megbízhatónak tűnő eladótól, de aggodalom nélkül megrendeltem, mert egyszerűen nincs kockázat.
-
Celtis
veterán
válasz
bozsozso #49887 üzenetére
FullHD-hez biztosan elég a 100mbps port. Viszont 4K-hoz nem elég, sem elvileg sem gyakorlatilag. Teljesen érthetelen miért tervezték az S905x chipset-et 100 megás LAN-nal. A megoldás egy külső USB - gigabit Ethernet adapter. Ezzel hibátlanul muzsikál, és még mindig 10 ezer alatt megáll a 4k, HDR, 10bit mindent lejátszó box, ráadásul benne van a CEC támogatás is.
Akinek ez nem tetszik, az vegyen S905D alapú boxot, csak az drága vagy S912-est, de arra bizonytalan a Libreelec támogatás. Én már feladtam, hogy lesz kompromisszum-mentes integrált PC alaplap, úgyhogy lecseréltem ilyen S905x gyufásdobozokra, és tökéletesen elégedett vagyok velük. Még egy dobozzal kevesebb a TV alatt.
-
Celtis
veterán
válasz
MasterMark #49880 üzenetére
Teljesen automatikus. Úgyhogy nagyon nem éri meg a Kodi-t fullHD-nál magasabb felbontásra állítani. Csak felesleges terhelés.
-
Celtis
veterán
válasz
MasterMark #49875 üzenetére
Csak halkan jegyzem meg, hogy a Kodi 4K-s film lejátszása esetén akkor is 4K-ra növeli a kimenet felbontását*, ha egyébként fullHD a videokimenet beállítása. Előnye, hogy a GUI-t és a 4K alatti filmeket nem kell felskáláznia, mégis 4K lesz a kimenet amikor kell.
*természetesen csak akkor ha a megjelenítő 4K képes.
-
Celtis
veterán
válasz
RaPiDsHaRe #49822 üzenetére
A windowsban van beépített DLNA szerver, illetve ha elkezdesz lejátszani egy filmet a mediaplayerben is két kattintással át tudod küldeni a TV-re a képet.
-
Celtis
veterán
válasz
BullZeye #49764 üzenetére
Ha 99%-ban Kodizol, akkor a best buy szerint egy S905D alapú médiaplayer dobozka Libreelec-kel. Sajnos ez ritka mint a fehér holló, és drága is, úgyhogy a második legjobb választás egy S905X doboz. Az ára nevetséges a képességeihez képest. A szépséghibája, hogy 4K HDR NAS-ról történő lejátszásához egy gigabites Ethernet USB adapter is kell mellé, de azzal együtt is egy tízesből megáll az egész és elfér a tenyeredben. Természetesen a CEC működik. Én ismost cseréltem le a HTPCimet ilyen kis sz@rokra, és nagyon elégedett vagyok velük.
A YT LE alatt is megy, ha más is van az 1%-ban, arra keress egyéb megoldást. -
-
Celtis
veterán
válasz
Wiz Khalifa #49655 üzenetére
Nem sok értelme van egy ilyen kijelzőnek amúgy. A mozizásnál zavar a fénye. Azt a kevés információt is nehéz elolvasni, másrészt a telefonod kijelzőjén is megjelenítheted az éppen játszott zenét, előadót, stb.
-
Celtis
veterán
válasz
Drachande #49643 üzenetére
Próbálj ráguglizni.
Nézd meg az eszközkezelőben hátha felkiáltójeles és driver kell neki. A windows szívás. A mai napom ráment egy sima win10 telepítésre. Még mindig frissítéseket telepít, mert persze a szűz telepítés után sem ment simán.A Libreelec egy álom ehhez képest.
-
Celtis
veterán
válasz
devil-k #49615 üzenetére
Próbáld így
cd /storage/.config
nano autostart.shés ez legyen a tartalma:
#!/bin/sh
echo 1 > /sys/class/amhdmitx/amhdmitx0/output_rgbDe mielőtt ezt megcsinálod, simán a
echo 1 > /sys/class/amhdmitx/amhdmitx0/output_rgb
parancs kiadásával próbáld meg, hogy egyáltalán jó lesz-e az eredmény. -
Celtis
veterán
válasz
devil-k #49602 üzenetére
Tudom, hogy mi a színtér, de fogalmam sincs, hogy mi az a "színtér nélkül". Azt is értem, hogy ha nem passzol a TV és lejátszó, akkor fakó lesz a kép, na de életlen?
Talán itt van a válasz a kérdésedre
-
Celtis
veterán
válasz
canniball #49559 üzenetére
Hidd el nem kell linux rendszergazda tanfolyamot elvégezned ahhoz, hogy adott esetben létrehozz egy 7 soros szövegfájlt és bemásold egy hálózati mappába. Mindezt a kényelemes windowsos gépeden.
<keymap>
<global>
<remote>
<power>ShutDown()</power>
</remote>
</global>
</keymap>
Ez csak egy példa. Így lehet felülírni, ha egy gombnyomásra más műveletet akarsz végrehajtani, mint ami az alapértelmezett. Ha a "power"-t kicseréled "p"-re, akkor a p gomb megnyomására kapcsol ki a gép. Ennyi.Habár továbbra is meggyőződésem, hogy az LE-s Kodinak a rendszerbeállításokban meghatározott alapértelmezett leállítási módot kéne végrehajtania.
-
Celtis
veterán
válasz
stigma #49556 üzenetére
Nem egészen így működik.
Az USB-re kiírt image fájl egy telepítő. Valóban erről kell bebotolni, de ezzel csak az LE telepítője indul el. Kell egy második pendrive, amit a telepítőben kell kiválasztani cél meghajtóként. Pillanatok alatt települ a rendszer.
Utána ezzel a második pendrive-val bootolva indul a Kodi. -
Celtis
veterán
válasz
Firefrenky #49524 üzenetére
Raspberry Pi vagy az alább említett S905x boxok. A keretből 2-3 ilyen is kijön.
-
Celtis
veterán
válasz
Borisz76 #49512 üzenetére
Az S912-es boxok ezt tudják, de ott a driver támogatás problémás. Van hozzájuk ugyan működő Libreelec, de az driver hekkelésen alapul, amennyire tudom.
Az S905 gigabites, de nem tud HDR-t.
Az S905D lenne jó, de az meg csak egy boxban található Mecool KI PRO, mert kifejezetten DVB támogatásra készült.
Szerintem az S905x+ Ethernet adapter az optimális választás.
-
Celtis
veterán
Én is most váltottam ki a HTPC-met egy ilyen gyufásdobozzal. Tudja a 4K HDR-t.
Annyi elszúrás van ezeknél, hogy az S905X SoC tudja a HDR-t, viszont csak 100mbites LAN van rajta. Persze ez az első próbánál kiderült, hogy kevés, úgyhogy kellett egy külső gigabites USB LAN adaptert vennem hozzá.
Most akciózzák ezeket a boxokat. Gearbesten 20-25 USD-ért is ki lehet fogni egyet. -
Celtis
veterán
válasz
szasanyi #49481 üzenetére
Már arról is lehetne vitát nyitni, hogy van-e ilyen meg olyan szabványú kábel. Szerintem nincs, de mindegy.
Az 1.4-es HDMI szabványban jelent meg az ARC, szóval az 1.4 tudja. Hogy neked volt egy fos kábeled, az nem jelent semmit.
(BTW, ezek szerint aaz LG soundbarom is HMDI 1.4-es habár fullHD 50p-t nem tud kezelni) -
Celtis
veterán
válasz
cinemazealot #49476 üzenetére
Jó az a sorrand (HTPC->AVR->TV) csak a HDMI-ARC kell, hogy a TV is szóljon az erősítőn.
-
Celtis
veterán
-
Celtis
veterán
válasz
canniball #49396 üzenetére
A Kodiban be lehet állítani, hogy mi legyen az alapértelmezett tevékenység a power gomb hatására. A kikapcsolás menü megjelenítése az alapértelmezett. Legalábbis én anno nagyon egyszerűen meg tudtam ezt csinálni, amíg légegeres távirányítót használtam. De ha ez nem menne, akkor is megoldható. Szerintem LE-ben sokkal több ilyesmire a lehetőség.
-
Celtis
veterán
válasz
devil-k #49383 üzenetére
Create the USB .. boot from it and unless you hit the keyboard in the first few seconds to start temp/permanent 'live' (run from USB) modes it will start the installer GUI which asks you to pick a storage device (i.e. internal drive) to install to.
Azaz, ha nem nyomsz semmilyen billentyűt, akkor az install képernyő kell, hogy megjelenjen, ahogy a linkelt vidóban is.
-
Celtis
veterán
válasz
devil-k #49379 üzenetére
Basszus.
Mondjuk a Libreelec download és install oldala mindig is egy katyvasz volt. Az USB creatorról is ott a részletes leírás, de hogy mit csinálj az elkészül pendrive-val arról egy büdös szó nincs.Hirtelen az jutott eszembe, hogy ha felteszel egy OE-t akkor simán az update mappába másolva Librelec image-et (a Manual Update / Migration from OpenELEC szakasz szerint) akkor biztosan kapsz egy LE-t.
-
Celtis
veterán
válasz
tipcsi72 #49314 üzenetére
Akkor ott egyértelműen valami egyéb baj van. A hátsó hangszórókból gyakorlatilag sohasem jön szöveg.
Az jellemzően a center és a front csatornákbóll szól, márpedig ezeket egy 3.1- vagy egy 2.1-es soundbarnak is vissza kell adnia.Az 5.1 csak némi térérzetet ad az élményhez. pl a dzsungelben hátul is fütyülnek a madarak, meg onnan jön a helikopter
, de a szöveg hallhatóságában nincs szerepe. Emiatt ne akarj 5.1-et.
-
Celtis
veterán
válasz
tipcsi72 #49306 üzenetére
HTPC mellé elég, ha van rajta HDMI. A TV-d tud HDMI-ARC funkciót, azaz a TV adás hangját is tudod vele hallgatni.
Egy ilyen soundbar előnye, hogy "lecseréled" a TV hangszóróit. Szintén a HDMI-CEC-nek köszönhetően nem kell hozzá külön távirányító. Bekapcsolod a TV-t, bekapcsol a soundbar, a TV távirányító hangerő szabályozója szabályozza a hangerejét, az a forrás szól, amelyik bemenetet a TV-n kiválasztod.Hogy a hangja mennyire felel meg, azt a boltban tudod kipróbálni. Nagyságrendekkel jobban szól, mint a TV hangszórója. Van basszusa is, de meg sem közelít egy igazi hangrendszert. Mondjuk elég drága ahhoz, hogy filmen is jól szóljon.
-
Celtis
veterán
válasz
tipcsi72 #49302 üzenetére
Semmi extra hangrendszer nincs rákötve. Nem vagyok vájtfülű, A hálóban egy soundbar, a nappaliban egy Yamaha HTR-4069 Yamo hangfalakkal. (Ezt az AVR-t csak ajánlani tudom kütyübolondokak. Rengeteg funkció, kedvező ár)
Egyébként nem ennyi a rendszer, mert van egy műholdvevő is a hálózatban, ami streamel a HTPC-k felé. -
Celtis
veterán
válasz
SunMount3r #49299 üzenetére
Főleg azért cseréltem AVR-t is, hogy kezelje a TV távirányítója. Ráadásul az enyém ilyen
és a TV-be építet YT kliens is ezzel kell kezelni.
De belátom, ízlések és pofonok. Leginkább azért írtam le, hogy ismert legyen ez az alternatíva is.
-
Celtis
veterán
válasz
tipcsi72 #49295 üzenetére
Nálam ez úgy működik, hogy van egy külön NAS. külön HTPC(k) a TV-knél és külön asztali PC meg notebook.
A torrent szoftver a NAS-on fut, az végzi a letöltéseket. Hogy mit töltsön le azt a torrent szoftver webes felületén vagy az asztali PC-n futó kliens szoftverrel lehet megadni. A lényeg, hogy a torrent működését minden esetben valami egyéb eszközről irányítom, ami lehet akár egy telefon is. Tehát nem kell monitorral meg billentyűzettel közvetlenül arra a gépre csatlakozni, ami a torrentet futtatja.
A HTPC-k LAN-on keresztül érik el a NAS-t. A letöltött filmeket automatikusan megtalálják és a médiatárba illesztik. Azaz, ha az asztali PC-ről elindítottam egy film letöltését, az asztali PC kikapcsolható, a NAS letölti, a HTPC megtalálja és amikor bekapcsolom a TV-t, már ott van a médiatárban a film, csak le kell játszani.
A HTPC irányítására korábban én is használtam légegeret. Felesleges. A HDMI-CEC tökéletes helyette. Elegáns és kényelmes, mert csak a TV távirányítóját kell használni. Ha a HTPC fizikailag is el van rejtve, akkor tulajdonképpen úgy fog tűnni, mintha a Kodi a TV beépített funkciója lenne. Ez persze csak akkor működik, ha a HTPC csakis kizárólag HTPC és nem akarsz böngészni, fészbúkozni vagy játszani rajta.
Esetedben a HTPC és a NAS akár összevonható, ha nem akarsz külön gépet. Egy S905-ös box meg egy külső HDD megteszi.
-
Celtis
veterán
válasz
SunMount3r #49292 üzenetére
A kérdezőnek egy G20-as Pana plazmája van (jó kis cucc). Az fullHD-t tud. Ilyen erőgép teljesen felesleges hozzá.
-
-
Celtis
veterán
válasz
tipcsi72 #49287 üzenetére
Szerintem felesleges összekötni a HTPC-t és az asztali PC funkciót.
Olcsóbban kijössz és kötöttségek nélkül tudod hazsnálni, ha elválasztod őket. HTPC-enk tökéletesen megfelel neked egy Raspberry Pi vagy egy S905 alapú box. Egy ilyen filléres tenyérnyi cuccot el tudsz dugni a TV mögé. Kezelés a TV távirányítójával történik (HDMI-CEC) vagy telefonos appal.
Szerintem a legszebb HTPC ház, ami nem is látszik, mert nincs.Netezésre meg vegyél egy mini PC-t.
-
Celtis
veterán
válasz
#48613632 #49215 üzenetére
Ellenőrizni kell "black clipping" és "white clipping" videókkal a beállításokat mind a HTPC-n mind a TV-n. Nem kell sokra gondolni, csak a helyes színtér mód kiválasztása, illetve a fényerő és kontraszt beállítása a TV-n. Különösen a fényerő beállítás kényes.
Simán lehet, hogy most a HTPC-vel túltoltad, és elvesztek a szürkeárnyalatok is, ami egy sötét alap előtti logónál épp mélyebb fekete érzetet ad, de egy esti jelenetnél lehet, hogy csapnivaló.
-
Celtis
veterán
válasz
#48613632 #49190 üzenetére
A világ legegyszerűbb dolga a frissítés. Ki ne szereld az SSD-t!
Letöltöd a generic update fájlt, és kicsomagolás nélkül úgy ahogy hálózaton keresztül bemásolod az update mappába, majd újraindítod a HTPC-t. Az update mappát sima windows-os fájlmegosztásként látod, ha a hálózaton böngészel.
-
Celtis
veterán
válasz
#48613632 #49181 üzenetére
A "Libreelec settings" alkalmazásban van az update. Ha nincs update channel választási lehetőség, akkor még régebbi LE verziód van. Töltsd le az új image fájlt és másol az Update folderbe. Újraindítás után települni fog.
A dithering segít eltüntetni a fokozatosan átmenetek sávosodását.
-
Celtis
veterán
válasz
#48613632 #49136 üzenetére
A hálózatot nem találja vagy a NAS-t? Más szóval te eléred SSH-n a HTPC-t?
Konfig visszaállítást csináltál vagy nulláról konfiguráltál mindent?
Az LE konfiguráció alkalmazásban lehet az SMB protokol verziót állítani. Ez is új. Talán ha itt állítasz más SMB verziót, akkor megjavul.
-
Celtis
veterán
válasz
Oszilaci #49050 üzenetére
Nem gondolod, hogy a #49031-ben linkelt oldalon listázott, Libreelec-kel bevált lejátszók közül válogass? Én a Beelink MiniMXIII II S905X-et néztem ki.
-
Celtis
veterán
válasz
Oszilaci #49030 üzenetére
Én is most kezdtem ezeknek utánaolvasni. A 912 tűnik a legjobbnak paraméterek alapján, de nemigen volt rá támogatás. Most már úgy tűnik van, de a 905x legalábbis elterjedtebb. Az, hogy nincs rajta gigabit LAN egy USB-s adapterrel nagyjából megoldható.
-
Celtis
veterán
válasz
SunMount3r #49027 üzenetére
OK, akkor S905x. De legalább a HW képes rá és nem drága.
-
Celtis
veterán
válasz
Patice #49005 üzenetére
Mire akartok kilyukadni az otthoni hálózat vizsgálódásával? Csak nem azt gondoljátok,hogy kevés a hálózati feszültség a mélynyomónál? Ez nagyjából képtelenség, legalábbis a fogyasztók száma és terhelése miatt nem következhet be. Szerintem nagyon tévúton jártok.
Ha mégis gyanús a táp, be kell dugni abba a konnektorba egy lámpát. Ha rendes fénnyel világít akkor OK. -
Celtis
veterán
Nehezen tudom megérteni, hogy XXI. században miért jelenthet műszaki problémát a kadenciahelyes lejátszás.
(Megjegyzem, az akadozó videóval lépten-nyomon találkozik az ember, még akkor is amikor TV-t néz)Mondjuk ha ez a hiáűnyosság azt jelenti, hogy pár óránként van egy drop, hát az nem érdekel. Viszont a 10bit hiánya miatt nem akarok költeni rá.
-
Celtis
veterán
Ez a GIGABYTE GeForce GT 1030 Silent Low Profile 2GB egész szimpatikus. Alapvetően az integrált, olcsó, kifogyasztású lap híve vagyok, de ez a kártya passzív hűtésű, nem fogyaszt sokat, nem is olyan drága, és még be is fér a házba.
Csak egy a gond. "Nvidia Linux is not supporting 10bit" Szóval Libreelec alatt felejtős.
-
Celtis
veterán
válasz
Patice #48896 üzenetére
Szerintem a Brazos óta nem volt még kompromisszummentes alaplap. Most AM1-ITX meg QC5000-es van, de a Brazossal sem lennék hátrébb. FullHD-nál ezek sem tudnak többet.
Nem gondoltam volna, ahogy a HDR is még olyan valami, amihez külön alaplapi támogatás kell.
AMD vonalon sincs ilyen lap? -
Celtis
veterán
Van már olyan mitx esetleg matx integrált lap, ami feltétel nélkül ajánlható HTPC-nek? HDMI 2.0 és h265/10 bit?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Turbózd fel géped a jövő RAM-jával!
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest