- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Google Pixel topik
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- iGO Primo
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Narmiaren
tag
válasz
Baliga Tamás #51298 üzenetére
Még nem vagyok meggyőzve...
Az elvárásaim:
FullHD mkv, FullHD BD iso lejátszása.
Kandenciahelyes 24p lejátszás.
Alacsony fogyasztás.
Hangtalan üzem.
Win opprendszer.
Melyik részét tudná jobban teljesíteni az általad ajánlt 95 W Apu? -
Baliga Tamás
senior tag
válasz
Narmiaren #51295 üzenetére
Bocsáss meg - kissé figyelmetlenül olvastam a Hsz-od; szval az Rx560-ra nincs szükséged az elvàràsaidhoz - viszont a konfig többi része maximàlisan alkalmas a dedikált vga nèlkül is a feladataidra..!
Amit viszont kihagytam - a konfig tartalmaz(hat) mèg egy Bluray ODD-t ès egy Imon Htpc vezèrlőt tàvval és egy Logitech K400 billentyűvel..! -
Narmiaren
tag
válasz
Baliga Tamás #51296 üzenetére
Nem az volt a kérdésem, hogy a te igényeidnek mi felelt meg!
Kérlek fuss neki még 1x és az én igényeimre szabd az ajánlatot!
Ne fizessek már 3x-os árat azért amire nincs szükségem. -
Baliga Tamás
senior tag
válasz
Narmiaren #51295 üzenetére
Egy A8-7670K APU mellé raktam egy MSI Aero Itx Rx560 4GB-ot; alacsony fogyasztással; 8Gb Rammal, SSD-ről futtatott win10/Kodi + MpcHc MadVR a 4k miatt...Hdmi 2.0-val - mindent játszó; kadenciahelyes, abszolút kompromisszummentes Htpc-m született..! 2db 2TB WD winchester őrzi a filmeket és dedikàlt hangkàrtyàt hasznàlok vagy házimozi erősítőt napszak és családi összhangulat függvényében a zajkeltésre..!
Nem kell kitételeket tennem hogy mire jó ès mire nem - a legjobb mozigépem ami valaha csak volt; szval csapj bele a lecsóba és hajrà..! Remélem meggyőztelek..!
Ja..., és nem vettem kötekedésnek - csak tudom hogy az intel fanok inkàbb "szenvednek" mintsem belássák hogy most ebben az AMD az irànyadó..! -
Narmiaren
tag
válasz
Baliga Tamás #51294 üzenetére
Ez ilyen egyszerű lenne? Hogy ilyen könnyen általánosíthatunk? Annak ellenére hogy nem mindenkinek ugyan azok az elvárásai?
Engem meggyőzhetsz!
Az elvárásaim:
FullHD mkv, FullHD BD iso lejátszása.
Kandenciahelyes 24p lejátszás.
Alacsony fogyasztás.
Hangtalan üzem.
Win opprendszer.
Amire nincs szükségem:
Felskálázás, 4K, Hdr, linux, stb
Hasonló árkategóriában melyik az az Amd összeállítás ami jobban kielégíti ezeket a minimális elvárásaim?Szerk: Remélem nincs kötekedő felhangja a hozzászólásomnak. Kicsit sem vagyok intel fan vagy ilyesmi. Komoly volt a kérdés. Ha kapok tőled egy Amd s ajánlatot, utánna olvasok, összehasonlítom és ha tényleg jobb választás akkor :hajrá! Amd lesz.... Hisz számomra tök mindegy mit ír rajta....!
-
Baliga Tamás
senior tag
...úgy làtom mèg majd mindenki a nyomi intel megoldásokat erőlteti HTPC-be; pedig ha valódi/igazi megoldást vártok ----> AMD!
-
hm15
senior tag
válasz
SunMount3r #51283 üzenetére
Nem arra gondolnak, hogy a MadVR 8bit dithering olyan jó, hogy nem kell Windowstól TV-ig 10bites kimenet? De lehet félreértem én is, mert sok logikát nem látok benne. És azért jobb az Nvidia mert 8bit HDR-t is tud, de az már nem számít nekik, hogy akadozik, mert kevesen látják.
-
Patice
Topikgazda
válasz
MasterMark #51291 üzenetére
-
Narmiaren
tag
-
BullZeye
veterán
válasz
SunMount3r #51283 üzenetére
Fura lenne, ha 16 millió színnel a TV jobb ditheringet tudna elérni mint 1 milliárddal.
-
SunMount3r
nagyúr
Itt már arról próbálnak meggyőzni, hogy bizonyos TV-k esetén a 8bit-es HDR-es kimenet még jobb is, mint a 10bit-es. Mert a TV 8bit-es dithering-je jobb, mint a 10bit-es.
Ha jól értem. Bár elég kusza, meg részletek nélküli.
És "persze" ezért is jobbak az Nvidia kártyák, mert azok tudják 8bit-en is a HDR-t, szemben az AMD-vel, ami csak 10bit-en.
Ezek az infók (ahogyan ott is írtam) totál ellenmondanak mindennek amit eddig olvastam, láttam a bitmélységről.
-
Narmiaren
tag
Melyik ajánlott inkább
ASROCK J4205-ITX apollo lake pentium vagy
ASROCK J4105-ITX gemini lake celeron?
Csak full hd mozi lesz rajta, tudom az egyiknek sem gond, de torrent és net+YouTube is megy majd, szeretném ha valamennyire "pörgős" lenne azért nem tervezek régebbit, pl braswell t. Segítsetek választani. -
SunMount3r
nagyúr
Oké és ehhez mit szóltok? Nekem még "ködös". "Elvileg" arról van szó, hogy az AMD csak 10bit-en tudja a HDR-t. Ellenben ezt az Nivdia ezt 8bit-en is tudja?!
Ez lenne a nagy "előny", amit tag sugallni próbál? Mert, ha így is lenne, akkor eléggé mellé lőtt, mert nem tudom ez kinek lenne "jó"... HDR , meg 8bit, ahha... Vagy a D3D11-el lenne a gond?
-
bnorci71
addikt
válasz
cinemazealot #51276 üzenetére
nézz szét a neten lehet találni DTS-HD Master Audio BD lemezeket
van ahol a hangot nem is hallja hanem érzi az ember na nekem akkor jött le hogy van minőségi különbség a Mp3 a CD és a HD hang között, na meg rájöttem többet tud az az olcsó rendszer mint amit gondoltam
Egyébként a Linkin Park feat. Jay-Z - Numb/Encore számot érdemes megkeresni, amikor a 15-20mp-nél leszáll a repülő na ott nem kel megijedni a gyomor remegés nem belülről jön -
cinemazealot
addikt
válasz
SunMount3r #51277 üzenetére
Erről van szó!
Mondjuk, a Conjuring-ot és a hasonló ijesztgetős filmeket pont nem szeretem... ezeket inkább asszonyom bírja.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
cinemazealot #51276 üzenetére
Nálam a Conjuring 1-2 (de főleg a 2) a referencia. Analóg sztereó kimeneteken egy (igaz jobbfajta) PC-s hangfalpárról olyan hangokat produkál, amit így még filmen nem halottam. Ott éreztem azt, hogy "hát ennél job nem is kell", mert ha rendesen hangmérnökködtek a filmen, akkor az egy ilyen olcsó megoldással is tud jól szólni. Csak elképzelni tudom hogyan szólhat akár SD 5.1-ben, nemhogy HD 7.1-ben egy jobbfajta cuccon.
De zenénénél is van ilyen, hogy ha korrektül van keverve, akkor nem csak egy többszázezres/millás cuccon szólal meg jól. -
cinemazealot
addikt
válasz
Patice #51275 üzenetére
Elveszhetünk a részletekben, a lényegen úgysem változtat: a HD és a nem HD hangok között eddig nem hallottam ki különbséget (valószínűleg a saját testi defektem és a stúdió minőségű összehasonlítás lehetőségének hiánya miatt), de az ezen belül elérhető jó minőségi hangzást én sem vetem meg.
A hozzászólásom lényege csak annyi akart lenni, hogy én inkább az optikai kábelből üzemeltem be hosszabbat, mint a drágább HDMI-ből, így a kép rövidebb (de talán biztosabb) úton jut célba, a hang meg jó abban a formájában, ahogy a Toslinken át tudom szuszakolni.
-
Patice
Topikgazda
válasz
cinemazealot #51274 üzenetére
A füled csak a kapu, az agyad hall...
Én is csak kb. 16 kHz-ig hallok csak már, oszt mégis tudom élvezni a jó minőségű hangokat.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
devil-k #51272 üzenetére
Nekem egy ilyen van/volt a PC és TV között.
Több évig semmi gond nem volt vele. Csak egyetlen egyszer volt, hogy artifact-os lett a kép rögtön boot után a Win bejelentkező képernyőjén és fura hang jött ki a hangszóróból. Gyors kikapcs, majd (mikor már mertem), újra be és megint semmi gond hónapokig. Ma sem vagyok biztos benne, hogy (csak) a kábel miatt volt. Ráadásul DVI átalakítón keresztül egy GT9800-as képéről van szó.
De most már azt hiszem inkább veszek egy "jobb" fajtát, ami max 5 méteres. Féltem a TV-t.
-
Gombinyó
őstag
-
Patice
Topikgazda
válasz
cinemazealot #51269 üzenetére
És az optikának mi köze ahhoz, hogy meddig hallasz?
-
cinemazealot
addikt
válasz
devil-k #51268 üzenetére
Én meg fordított felállásban próbálkozom: a lejátszó ott van a projektor mellett egy viszonylag jó minőségű, de rövidke HDMI kábellel, a hangot pedig egy 15 méteres optikán küldöm előre az erősítőhöz. Természetesen ezáltal limitálva vagyok az S/PDIF szabvány korlátjaival, de mivel a hangrendszerem sem a csúcstechnológiát képviseli, no meg ~15 kHz fölött már úgysincs hallásom...
-
devil-k
nagyúr
Köszönöm a választ. A kérdésemet nem vitatindítónak szántam, de lassan el kell gondolkoznom egy új HTPC építésén és most igen nehéz irányt választani.
Szerintem sem érdemes belemenni a vitába, hiszen én is egy Audioquest Cinnamon 15 méteres kábellal nyomom a vetítőnél.
-
Patice
Topikgazda
válasz
djnice #51266 üzenetére
Szűrés lehet, hogy van, de hogy nem elég jó, abban biztos vagyok.
Hogy lehet hatással? Szerintem úgy, hogy elég sok hardver elemnek kell órajel, amit egy órajel generátortól kap. Ezg egy olcsó óra megoldja ugyan, de lehet ettől pontosabbat is használni.
Azért ne általánosíts, hogy mindenki ugyan ezen a véleményen van. Tudom, hogy nem sokan osztják a véleményem, sőt sporadikus kisebbségbe tartozom.
Amíg az ilyesmit nem tapasztalja meg az ember, addig elhiszem, hogy vudu kategóriásnak tartja.
-
djnice
veterán
-
Patice
Topikgazda
válasz
SunMount3r #51264 üzenetére
Ha táp és táp között van különbség, akkor miért ne lehetne a képben és a hangban is?
Ha az a képzeletbeli rendszer elég érzékeny és szinergista módon lett összeválogatva, akkor már meg tudja mutatni a különbséget.
Hogy lesz-e bármi különbség, azt előre nem tudom megmondani, de erős a gyanúm, hogy lesz.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Patice #51261 üzenetére
Azt mondod, hogy egy ilyen táppal lényegi szemmel vagy füllel érzékelhető különbség lesz a PQ-ban, vagy az SQ-ban? A példa legyen egy kimaxolt HTPC: i3, RX Vega 64 8GB, 16GB RAM + MadVR-ben bekapcsolva, ami csak lehet. A kép egy közép-felső kategóriás 60"-os 4K TV-ig megy , a 7.1 HD hang pedig egy középkategóriás AVR-ig, szintén középkategóriás hangfalakkal.
Lesz bármi különbség az FSP HEXA-hoz képest?
-
djnice
veterán
válasz
Patice #51260 üzenetére
Én sem vitának szántam, sztem erről lehet nyugodtan is értekezni.
Én a szakmámból adódóan szeretem az egzakt dolgokat, persze lehet "misztikumban" élni, de amíg lehet valamit bizonyítani, addig az engem megnyugtat. Persze lehet bizonyíték az emberi fül is, de úgy gondolom azt sokkal több tényező befolyásolja mint egy műszeres mérést.
Mint írtam, a kép és a hang együtt "utazik" a kábelen egy kódolt formában, nem az van mint pl az SPDIF esetében, hogy az egyik végén bemegy az audio stream, a másik végén meg kijön.
A TMDS kódolásából adódóan lehetetlen, hogy az audio packetek, amik a video blanking részbe vannak beillesztve, megváltozzanak: [link] Természetesen feltételezve a hibátlan kábelt. Pixel órajelenként megy egy-egy packet, ha az a pixel hibás lesz egy hibás kábel miatt, akkor az audio packet is az lesz, de ilyenkor a képen is megjelenik egy fehér pixel (sparkling). Amúgy meg ezt a TMDS technológiát pont azért fejlesztették ki, hogy csökkentsék az elektromágneses interferenciából adódó zaj hatását és hogy viszonylag nagy órajel toleranciát is kibírjanak. -
Patice
Topikgazda
válasz
SunMount3r #51258 üzenetére
Az átalg ATX tápok között is van alacsony zajú példány (pl. EVGA SuperNova G2 asszem), de természetesen itt is van még pár szint feljebb.
Pl. HDPlex Hifi paneltáp. Ami még mindig kapcsoló üzemű, de már elég alacsony az áramingadozása mindegyik feszültségen. Aztán ezt lehet táplálni külső adapterrel, vagy külső lineáris táppal (HD Plex oldalán találsz azt is).
De lehet kezdeni úgy is a HTPC építést, hogy kapásból külön analóg tápot kap a PC a különböző feszültségekre, így lesz egy 5-7-sok tápkörös monstrum. (Pl.)
Szóval ne csak átlag PC-s alkatrészekben gondolkodj, ha jó minőségű HTPC-ről beszélsz.
-
Patice
Topikgazda
válasz
djnice #51254 üzenetére
OK, egyesek és nullák, a kép "hibátlan", a hang is átmegy, nincs akadozás a stream-ben.
Mégis, van hangban különbség HDMI és HDMI kábel között. Ugyan úgy viselkednek ebből a szempontból, mint bármelyik más digitális kábel. Mert ezekben is áram folyik, más a szerkezetük, az árnyékolásuk, a vezető erek anyaga, anyagtisztasága, stb.
Nem kell elhinni csak azért mert mondtam - saját tapasztalat is és ismerősöktől is megerősítést nyert. Ki kell próbálni, persze nem belépő szinten.
Vitát meg megint nem akarok generálni erről, volt már párszor téma.
Csak a fórumtársunknak igyekeztem segíteni tanáccsal.
Peace!
-
hm15
senior tag
válasz
SunMount3r #51258 üzenetére
Hangra lehet, de neki HDMI van nem USB/ DAC. A kerdezőtől olvastam HTPC blogot, képben van.
-
SunMount3r
nagyúr
Oké, csak a kérdező hsz.-éből nem az jött le, hogy ő ilyen "magasságokban" (és árakban) gondolkodna a HTPC-ről, ahol már a tápon is morfondírozni kellene. Ebből gondoltam, hogy a válasz rá csak viccnek volt szánva.
Amúgy meg: egy 400W-os FSP HEXA (mondjuk ezt egy átlagosan olcsóbb árú, de minőségi tápnak) nem ugyan olyan jó gyak. bármelyik HTPC-hez? Mármint vehetnék én egy 10x annyiba kerülő akármilyen szuper tápot, annak gyak. semmi érezhető hatása nem lenne se a képre, se a hangra... Vagy mégis?!
-
djnice
veterán
A zajos táp max átadja a zajt a fogadó eszköznek és az megjelenhet ott, ha nincs megfelelően szűrve, de attól még a kábel végén a digitális stream nem változik meg. De nagyon egyszerű a képlet, ha lemented egy raw hdmi capture eszközzel a kábel végén kijövő streamet, bitről-bitre ugyanaz fogod kapni.
-
hm15
senior tag
válasz
SunMount3r #51252 üzenetére
Kapcsolóüzemű és analóg táp is mérhető zajt visz a rendszerbe, ezért a tápolásnak lehet és van is hatása minősegre. A HDMI kábel persze agyzúzás, főleg mert HTPC és erősítő közé 1-2 méteres kábel tipikus, ahol szvsz kizart bármilyen különbség. Meg amúgy is, ne már.
-
djnice
veterán
válasz
Patice #51250 üzenetére
A hangnak és a képnek sincs külön "szál" a HDMI kábelben, ugyanúgy a TMDS protokoll szerint kódolják, majd a fogadó oldalon dekódolják a digitális stream-et. Egy olyan kábelnek ami nem hibás, semmiféle képre és hangra vonatkozó hatása nem lehet. Az un. jittert is csak az órajel (clock channel) okozhatja, ha az a forrás oldalon pontatlan, de a fogadóoldalon egy buffer közbeiktatásával az is kiküszöbölhető.
-
ggeleven
őstag
Sziasztok,
Olvasgatom ezt a topicot is és a Mini-ITX-et is, de túl sok az infó.
Jelenleg egy AMD X4 5350-es kis procit használok, ASRock AM1H-ITX lapban, külső táppal, SSD+HDD-vel és 8 GB RAM-mal teljesen átlagos dolgokra. Letöltések 7/24-ben, Kodi+madVR, zenehallgatás, NAS.
A cuccok évek óta egy Metisben laknak (mi másban?). A házat szeretem és szerencsére a jobbik felem sem panaszkodik miatta, hogy túlságosan számítógépházas lenne és tüntessem el a nappaliból, szóval maradnék mITX méretnél.
Ami miatt gondolkozom a cserén:
- FHD-ről váltanék 4k, HDR tévére
- +1 monitoron kép,-és videószerkesztésre is használnám időnként
- kíváncsi vagyok magasabb madVR beállításokra (de nem mindenáron)Amire szükség lenne:
- erősebb gép
- továbbra is minimális zajszintAMD konfigot használtam privát használatra világéletemben és maradnék is náluk. Miben kellene gondolkoznom? Ryzen 3/5 és egy nagy hűtő? Milyen halk, ATX-es moduláris táp ajánlott?
Előre is köszi!
-
devil-k
nagyúr
Mi a jobb / mi lesz a jobb egyébként? + videókártya vagy majd integrált videókártya? AMD vonalon gondolkozok + egy videókártyán... Mennyivel jobb lehet ez? Pl. mennyivel van jobb hangja (HDMI) a videókártyának, mint az integrált HDMI csatinak? Pl. az asus b150m pro gaming alaplapom nagyon jó zenére is.
-
stigma
addikt
válasz
errorcode06 #51239 üzenetére
Hát HTPC-t most 4kra húzos áron lehetne összeírni neked, mert nem olcsó mulatság, HDR-ed nem is nagyon lesz se Linux se Windows vonalon.
Jó megoldás lesz nemsokára egy Intel NUC ami kb 80-100k lesz ha jól tudom és megy vele minden.
BullZeye: 15k-ért egy boxra gondolt, de azt nem itt fejteném ki, mert az nem a megfelelő topic erre (Mlogic S912-es Gigabites box a legolcsóbb megoldás amúgy 15-20k környékén melyne megy a 4k+HDR + "Sokpontegy" hang pl: Dolby Atmos
Jelenleg itt többen vagyunk aki elég komoly konfiggal nyomja, HTPC egyben NAS feladatokat is ellát a háttérben, de vannak akik plussz VGA-val MadVR-el nyomják mely egy képjavító algoritmus.
Én személy szerint Asrock J4105-ITX-el nyomom a HTPC-t 8GB ram + Win10 + Kodi.
4k + HECV lejátszás megy, Atmos hangsávval sincs gond, csak a HDR-el sajnos.Intel NUC-ról pontosabban itt olvashatsz: Link
-
BullZeye
veterán
válasz
errorcode06 #51239 üzenetére
~15k
-
errorcode06
őstag
Üdv urak!
Mennyiből lehet a legolcsóbban összehozni egyet FHD/4K lejátszásra. Használt játszik, de hagyjuk a csicsát...
Jelenleg nem kellene bele semmi extra, de később lesz hozzá valami hangrendszer.
-
Értem. És olyan sem létezik, ami akár egy kicsivel jobb, mint az alap felskálázás?
Néztem a CPU és GPU terhelést 480p/720p lejátszás közben, és 30% körül van a CPU, és 0-1% a GPU. Vagyis utóbbi még tudhat valamit hozzárakni, ha kicsit is.
Persze csak ha létezik valami nagyon jól paraméterezhető plugin/library/stb., ami képes erre. -
válasz
MasterMark #51229 üzenetére
Ez részletkérdés, mert nem vagyok akkora film rajongó, így nekem egy fullhd TV is jó lenne, csak azt már nem kapni VA panellel jó minöségben.
Az is jó, ha 480p-röl 1080p-re tudok jó minöségben skálázni. -
Sziasztok!
Olvastam sokat megfelelö htpc szoftverek terén, és a madvr-t emlegeti sok komolyabb mozizós arc.
Én nem vagyok akkora mozi-guru, inkább a 480p/720p/1080p 4k-ra skálázást szeretném alaposan körbejárni.OpenElec-et használok egy AMD Kabini gépen, ami tud 4K-t 30Hz-en, de csak 1080p-t tud dekódolni GPU gyorsítva h264-böl. A leendö TV-m 4K-s HDR nélkül.
Létezik valami linuxos felskálázó plugin, akár Kodi-hoz, akár más lejátszó progihoz, ami a gyári Kodinál jobb minöséget tud, és kicsi az eröforrás igénye?
Nem madvr minöség a cél, csak ha lehet az alap Kodinál jobb ezen a kis hardveren, akkor miért ne javítanék rajta. -
SunMount3r
nagyúr
Egy 7th vagy 8th Gen-es i3 vagy i5 prociban lévő IGP-vel mennyire megy a felskálázás? SD->FHD-ig még Oké, vagy esetleg 4K-ra is elég "alap" beállításokkal? Vagy mindkettőre jobb akkor már a TV saját skálázója?
-
zsolt320i
senior tag
Szevasztok, sziasztok !
Szeretnék, egy médiacentert kialakítani a nappaliban.
A media center 1080p/4K videólejátszást (Dolby passthrough-val), zenelejátszást (beleértve a dsd, dsf, flac stb,)youtubozás, internetezést, és torrentezést jelent számomra.
Erre a következő két eszközt néztem ki:
1. RK3399 X99 TV Box Android 7.1
Előny: HRD, 4K
Hártány: nincs torrent, illetve nem tudom milyen könnyű ezen netezeni.
2. Beelink S2 Mini PC
Előny: Windows 10 miden testre szabhatósága (torrent, könnyű netezés)
Hátrány: nincs HDRKérdésem az lenne, hogy melyik mennyire lenne kényelmes és gyorsabb pörgősebb mindennapi használatra?
Erősebb egy Celeron N4100 mint egy RK3399?
Esetleg alternatívákat ha tudnátok adni max 40K-ig.Köszönöm!
-
No.01
addikt
Sziasztok,
Megint farasztanam a jonepet a hulyesegeimmel
UJ miniPC/HTPC utan kell neznem mert a masik meugrott helyetesitokent miutan a tesomek otthoni gepe nem birta a meleget.
Nekem v.mi Ready to use megoldas kellene aminek nem lesz gondja a 4K-val es legfokeppen az helyes 24p megjelenitessel BD50-ek eseten. Ha lenne HDR tamogatas az meg pluszban novelne a dolgokat. Viszont azt meg nem szeretnem, h tulsagosan hangos legyen a hutes vegett.
Az ilyen MSI Trident 3 (i5 -7400 + NVIDIA GeForce GTX 1050Ti) vagy esetleg Asus ROG GR8 (i5 - 7400 + nVidia GeForce GTX 1060) mennyire lehetne valos alternativaja egy epitett HTPC-nek az elobb emlitett feltetelekkel?
-
Patice
Topikgazda
válasz
MasterMark #51223 üzenetére
SMB1 még, vagy magasabb verzió?
-
Patice
Topikgazda
válasz
MasterMark #51221 üzenetére
Milyen megosztást használsz?
-
MasterMark
titán
válasz
Patice #51220 üzenetére
Most is fix IP-n van, van frissebb driver is, azt majd lecserélem. Van amikor a film feléig jó, aztán onnan elkezdi az akadozást.
Pontosan mi ez a blackbird? Tudsz egy linket adni?
szerk.: Egyébként lehet network gond? Próbáltam felmountolva és onnan tallózva, meg SMB-ről is. De ugyanaz. Viszont linuxon jól megy. (Szóval nem hinném, hogy itt a gond, hacsaknem a windows-ban.)
-
Patice
Topikgazda
válasz
MasterMark #51219 üzenetére
Elsőként csinálj visszaállítási pontot a gépen.
Aztán nézd meg, hogy a videokártya driverből nincs-e frisebb, mint ami fent van.
Végül a hálózatot kezdeném el körbejárni, beállítani. Pl. gépnek fix IP, aztán a blackbird mehet, de előtte alaposan olvasd el a dokumnetációt, meg utána a letöltőtt csomagban a ReadMe-t.
-
Patice
Topikgazda
válasz
MasterMark #51217 üzenetére
Alap optimalizáció volt? Esetleg blackbird?
-
MasterMark
titán
Megőrülök már. Miért akadozik a lejátszás? Kodi Leia Alpha, AMD Kaveri APU.
Rendszertelenül be-beakad a kép. (stuttering) Nem mindig csinálja, úgy érzem a Windows-tól függ, hogy épp mit csinál a háttérben. Ja igen, Windows 10 LTSB.
Bárkinek bármi ötlet?
Linuxra nem tudok menni, mert a Hivox Suricata 24 ott nem működik.
-
hm15
senior tag
válasz
SunMount3r #51212 üzenetére
Arra próbáltam felhívni a figyelmed, hogy nem mindegy honnan gyűjtöd az infót, de még inkább úgy kéne keresned, hogy a saját igényeidre támaszkodó helyről keresd. Jó példa lehet a konkrét kérdésed. Igen, az NGU algoritmus gyengébben fut AMD VGA-n, de a házimozis pont lekakilja, hogy 16 vagy 29 ms alatt renderel 1080/2160p képet, amíg nem dobálja a képkockákat. Semmit nem számít, tök mindegy neki, mert nem fog NGU-val SD Anime-ot felskálázni 24 inc 4k monitorra, 55 centiméterről vizslatva az éleket.
Sokkal nagyobb HTPC-s réteg a PC előtt ülő monitoron filmező, minden egyéb PC műveletet is HTPC-n végző felhasználó. Nekik teljes más igényeik vannak, többnyire ezekkel a példákkal találkoztál. Ez a réteg pont ellentéte a miénknek, nem a kadencia és hangminőség érdekli, gyakorlatban nem ritka, hogy 24p filmet 60Hz-es monitoron néz, halvány fogalma nincs miről beszélünk. Így kell mazsolázz a két tábor között, borzasztó nagy az eltérés, két totálisan különböző nyelv.
-
SunMount3r
nagyúr
Szerintem félre értettük egymást. Én csak azt írtam, hogy gyűjtöm az infókat, ezek alapján pedig egyelőre nem alakult ki bennem az a "kettéosztott táboros" kép amire utaltál. Én is leírom akkor még 1x, hogy én is legjobb, legoptimálisabb minőségre törekszem, a jövőre is gondolva és fel sem vetült bennem, hogy ha valaki megteheti, hogy ezt az utat válassza, akkor miért menne a másik irányba és pl. konkrétan HTPC célra venne egy gyengébben teljesítő videokártyát. Most már értem, hogy a "koca" PC-s mozisokra utaltál, ez sem volt világos az első hsz.-edből. De még sok ilyen kombináció létezik. Oké ezen felesleges tovább vitatkozni, mert a java csak spekuláció, hogy ki mit, miért állít és tart jobbnak. Jobb szerettem volna ha a konkrétan felmerülő kérdéseimre kapok inkább konkrét válaszokat. Mert miért baj az, ha az időközben felmerülő technikai kételyek az AMD kártyák kapcsán tisztázódnak (még akkor is, ha attól még ugyan úgy jobbak HTPC-re mint az Nvidia) és ha azoknak a véleményeknek a technikai hátterére is kíváncsi vagyok, amik épp az Nvidia-t ajánlják jobban? De akkor átmegyek inkább abba a Topic-ba, ott lehet több sikerrel járok.
-
zsoltika74
tag
Sziasztok!
4k fimezéshez FX 4100-es procihoz melyik RX 560-t ajánljátok?
Köszi
-
hm15
senior tag
válasz
SunMount3r #51206 üzenetére
Fel nem fogom mit nem értesz, azaz mégis, mert a házimozi topicokban nem látom a hozzászólásaid.
Szerinted egy több milliós házimozi rendszert ugyanúgy kell kiszolgálni, mint egy monitort PC hangszóróval? Gondolod 90-150 inch méretű vásznon ugyanazt látod, mint 24 inch monitoron vagy egy kisebb tévén? A mozisok nem AMD és GF táborra oszlanak, hanem a médialejátszójukat váltják ki kadenciahelyes és minden hangi normát kiadni képes jó minőségű HTPC-re. Ezért azt a VGA-t választják, ami kiszolgálja az igényeiket.
Amíg olyan választ kapsz a kérdésedre, hogy: The frame cadence issue is not that important and not really noticeable, addig pontosan tudjuk a felelet melyik táborból érkezik. Ha ezt a választ egy komoly videofil mozisnak mondod, hangosan kiröhög. Viszont a tévés-monitoros, PC-s vagy belépő rendszert használót tényleg nem érdekli a kérdés és megelégszik a válasszal.
Olvasd végig a HTPC mélyvíz topicot, azzal kezdtem én is. Akik szavai ott súllyal bírtak, egytől egyig "nagymozisok", az ő véleményükre lehetett adni, amit a valóság aztán igazolt. A számítástechnika modernizációt illetően évről évre nagyokat változik, de multimédiát tekintve HTPC szemszögből nem sokat, évek óta AMD-vel építkeznek akikről tudni lehet, hogy értenek a témához vagy házimozira kihegyezett PC-t építenek.
Többször már nem írom le, én ezek hatására egy RX 560-nal frissítettem a HTPC-m. Kadenciahelyes buhera nélkül, nincs hangja, Atmos és DTS:X is kifogástalan, HDR 60 is jó, SDR is. Csak álmodni lehetne kezesebb médialejátszót. Ha egyszer 1080-ról 2160p vetítőre tudnék cserélni, akkor kellene egy RX 570 vagy 580.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Hohocali #51207 üzenetére
Ez az alapvető AMD vs NVidia táborosodás megint más tészta. A fanboy placebo effektust meg direkt kihagytam a gondolatmenetből, mert nem feltételezném, hogy az eddig olvasott vélemények írói ennyire elvakultak lennének (de kis se lehet zárni). A konkrét érvekre, tapasztalatokra és technikai részletekre próbálok koncentrálni. És abból indulok ki (magamból), amit írtam is, hogy egyszerűen csak a legjobb, legkompromisszummentesebb, leghatékonyabb HTPC-t akarom majd összerakni, amit a rászánt összegből csak lehet és ezt feltételezem mások kapcsán is, akik valamelyest hozzáértőbb válaszokra is hajlandóak. De ha van is az eltérő véleményekben fanboy-os eltúlzás vagy elhallgatás, azt elég nehéz kiszűrni, főleg mikor kevés konkrétumot írnak és csak egy újabb kérdőjel az eredmény.
(Nem megyek bele túlságosan, csak eszembe jut erről fanboy effektről, amit pl. az Amlogic-os Topic-ban olvasok néha. Na ott tényleg szűrni kell, néha félmondatos töredékekből kihámozni valami érthetőt, meg legalább 5 különböző véleményt elolvasni egy kérdés kapcsán, mert lehet, hogy csak a végén nyögi be valaki, hogy hopp az mégsem egészen úgy van.)
-
Hohocali
aktív tag
válasz
SunMount3r #51206 üzenetére
"Nem nagyon értem ezt a táborra osztás"
Ne hülyéskedj már, sose olvastál bele még AMD vagy NV topikba? Ezeknek hívei/fanatikusai vannak, akik egy kanál vízbe is belefolytanák a másikat. Én is ismerek olyan embert, akinek a vga kártya AZ Nvidia. A többiről hallani se akar...
Ha már ennyit időt szánsz a tájékozódásra, akkor a legegyszerűbb, ha veszel mindkettőt, és kipróbálod. Nem olyan drágák, amelyik nem tetszik, meg kis bukóval eladod. Szerintem.
-
SunMount3r
nagyúr
Nem nagyon értem ezt a táborra osztást, vagy inkább oszlást. Lehet tényleg van valami ilyesmi, csak értelmét nem látom miért lenne. Az emberek meg egyénileg különböző szinten tájékozottak és tapasztaltak a témában, ezért nem biztos, hogy csak egyik, vagy a másik csoportba illenének bele. Egy "hobby HTPC-s" is csak a legjobbat akarja magának, nem? Akkor mi lenne e különbség a "Profi" csoporthoz képest? Ha meg tényleg nem zavarják vagy érdeklik bizonyos hátrányok, vagy hogy a legjobbat hozza ki a gépből és "jó van az úgy" szinten gondolkodik azt én még hobby HTPC-snek sem nevezném. Akinek pedig ez olyan "hobby" szinten működik, az miért ne lehetne egyben profi is a témában? Pl. én amennyire tehetem minden infót megragadok és ha nem értek valamit, akkor kérdezek, hogy tisztában lássak abban, hogy mi a legjobb minőséget biztosító választás.->Ez utóbbi a kulcsszó. Így rám inkább az az igaz, hogy én főleg azért haladok a tisztább megértés és infóbegyűjtés útján, hogy egy lehetőségekhez képest optimális és lehetőleg minél jobb minőséget produkáló HTPC-t tudjak építeni.
Amúgy itt az ellentétes vélemények tekintetében sem látom egyértelműen, hogy pl. az AMD-seket vagy az Nvidia-sokat melyik csoportba is kellene sorolni. Mind két oldalon vannak érvek, technikai előnyökkel és hátrányokkal kapcsolatban. Csak abban lenne jó tisztán látni, hogy konkrétan mik ezek, mire hatnak, milyen gyakoriak, mennyire befolyásolják a minőséget ésatöbbi. Én most ennél a résznél tartok.
-
hm15
senior tag
válasz
SunMount3r #51204 üzenetére
2 csoport véleményét kevered. Profi mozisok és hobbi filmes PC aktivisták teljesen más szempontok szerint építik a gépeiket. A mozisok ahogy látom szinte kivétel nélkül AMD-znek, PC-sek többnyire GF. A házimozisoknak kadencia, HD hang és további hangi tulajdonságok, szín kimenetek, táp zaj és miegymás számít, a PC-sek azt se tudják miről beszél a másik csoport.
A PC-s viszont olyan szempontok szerint konfigurál, ami hidegen hagyja a dedikált filmes lejátszót építő mozist vagy hifist.
Engem is itt beszéltek rá AMD-re un. nagymozisok, már régóta tapasztalom miért, HD és 4k minden tekintetben hibátlan. Legalábbis amire használom.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
SunMount3r #51202 üzenetére
Egy újabb vélemény. Szerinte sem számít a VRAM mérete. De ami meglepőbb, hogy ő is az Nvidia-t tartja jobbnak HTPC-re. Főleg az, hogy szerinte ez a kadencia eltérés dolog nem annyira vehető észre, hogy számítana, de ha mégis zavarna akkor szerinte a MadVR-ben egyéni beállításokkal korrigálható.
Akkor itt kérdezném, hogy van e itt valaki, aki GT10xx kártyát használ HTPC-re MadVR-el, ért is hozzá valamicskét és leírná a tapasztalatait, hogy mennyire vált be neki, voltak/vannak e gondjai vele és, hogy észleli e ezt a kadencia pontatlanság problémát a gyakorlatban?
-
SunMount3r
nagyúr
Itt vannak az új kérdéseim és alatta a választ egy "AVS Forum Special" "rangú" tagtól. Bár sejtet valamit, hogy az egész posztja elég hevenyészett és szerkesztetlen, de azért rákérdezek itt is: szerintetek igaza lehet?
Röviden: azt állítja (ő is), hogy 4GB VRAM-nál semmihez nem kell több a MadVR-nek, 8GB tök felesleges. Valamint eléggé lehúzza az AMD kártyákat az Nvidia-val szemben:
pl.: NGU alatt fele annyira hatékonyak, mint az NVidia-k (amit még igaznak is gondolnék), aztán:
Lehúzza az AMD HDR-jét, hogy "hülye" és korlátozott implementáció az Nvidia-éval szemben.-> Ez vajhon mit takarhat (mivelhogy semmi konkrétumot nem ír, hogy miért)? -
Patice
Topikgazda
válasz
Janaboy #51190 üzenetére
Saját vélemény/meglátás:
Intel sz***ágon van a 10nm-rel, de ugyan úgy szórja a termékeit, mintha mi sem történne a háttérben, közben igen nehezen sikerül normális kihozatalt elérniük. Ezért ez a rengeteg csúszás, átnevezések, optimalizálások, stb. Még mindig 14nm-es procikkal jön, amit már nem tudom hány generáció óta tervezett túllépni.
Nekem az az érzésem, hogy a 10nm-e sprocikkal akarják általánosan bevezetni (jovőre?) a HDMI2.0, vagy akár HDMI2.1 natív támogatását az asztali prociknál, így a hozzájuk való alaplapoknál.
AMD oldalon ezzel szemben az új Raven Ridge APU-kban lévő Vega architektúrás IGP tökéletes alap lehet egy HTPC-hez, de ezzel nincs tapasztalatom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos cigaretta 🔞
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xbox Series X|S
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- EA Sports WRC '23
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Azonnali fotós kérdések órája
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- RÉSZLETRE , Bankmentes , kamatmentes Asus Rog Zephyrus G16
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR X670E GENE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- ASUS TUF Gaming F15 FX506 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - 1,5 év gari
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest